הכנסת דנה בחוק חדש שיאפשר להורים או לבנות זוג של גברים נפטרים להשתמש בזרע שלהם (לרבות כזה שנשאב מהם אחרי הפטירה) כדי להעמיד צאצאים. אם יאושר החוק, ההורים יהיו רשאים לחפש אישה שתסכים להרות מזרעו של בנם. משפחות נופלי צה"ל תומכות בהתלהבות בחוק, בפרט משפחתו של חלל צה"ל בראל חדריה שמואלי. הופתעתי לראות כמה התנגדות יש לחוק ברשתות החברתיות.
יש המדברים על כך שהילד יהיה אומלל, כשיגודל כיתום וכמצבה חיה לאביו המנוח. הטיעונים על האומללות של הילד נראים לי חסרי שחר לגמרי. כל ילד שנולד במדינה מערבית במאה ה-21 הוא בר מזל כל כך גדול לעומת ילדי כל ההיסטוריה, שמתו בהמוניהם, לפעמים בייסורים. שחיו בעוני ובחוסר ודאות תחת עריצות ואכזריות וללא פלאי הטכנולוגיה. אם קריטריונים של פינוק מוחלט היו התנאי היחידי להולדת ילדים, הרי הפכנו את כל ההיסטוריה האנושית ללא לגיטימית, ואולי אנחנו צריכים להתאבד כמחאה על דורות שהולידו דורות בתנאים לא תנאים, וכך הובילו לקיומנו, בקצה שלשלת הדורות. הרי אפילו במחנות הריכוז הולידו ילדים.
בכלל ייחוס חשיבות מופרזת ומופרכת לנסיבות היווצרותו של ילד מושפע מהבלי התיאוריה הדינמית בפסיכולוגיה שמייחסת את כל תחלואי הנפש לילדות ולעבר. בפועל, אנשים מושפעים מההווה, ואם יש עבר שהם מושפעים ממנו, הרי הוא העבר האבולוציוני, הסביבה שבה חיו אבות אבותיהם לפני אלפי שנים. למשל, ילד אבוריג'יני באוסטרליה יהיה טוב במיוחד בניווט בשל נסיבות חייהם של אבותיו לפני אלפי שנים ועשרות אלפי שנים. שנות החיים הראשונות אינן כאלו חשובות כמו שעושים מהן.
הילד היתום יגדל בחיק משפחתו, יקבל את אהבת הסבא והסבתא, שנכספו כל כך להופעתו. מכאוביו וייסוריו יהיו קשורים לחברויות, ליחס הגננות והמורות, להצלחות ולחרמות, ממש כמו כל ילד. עובדת היותו מצבה לאביו תהיה רק אנקדוטה בחייו. אולי משהו לדסקס בטיפול לכשייגדל.
יש החושבים שאין זכות לשאוב זרעו של מת ללא הסכמתו. אמנם החוק המוצע מאפשר למת להתנגד, אך לא דורש את הסכמתו מראש. אחרי הכול אנשים צעירים חיים כאילו הנצח לפניהם, והנורמטיביים שבהם אינם מתכננים תוכניות למקרה אסון. תהיתי לאחרונה על כך שבנימין זאב הרצל דיבר על צוואתו לתנועה הציונית לפני גיל 40. זה שבע שנים לפני הגיל שבו נתניהו, צעיר ראשי ממשלות ישראל, התמנה לראשונה. אמנם הרצל מת צעיר, אבל הוא לא יכול היה לדעת זאת מראש. רוב האנשים, בטח בזמננו שבו תוחלת החיים גבוהה, אינם עוסקים במחשבות מקאבריות. לדרוש הסכמת המת מראש – זהו תנאי בלתי אפשרי ובלתי הוגן לשימוש בזרע.
האם באמת נדרשת הסכמת המת? לי ברור שהמתים אינם חלק מעולמנו, ואין להם זכויות יותר. תפקידם על הפלנטה תם. יש המאמינים שהם אי שם בעולם האמת צופים בנו. פעם דיברתי עם פסיכולוגית על תחושתי שאבי, אם היה חי, לא היה גאה בי, כי בחרתי מסלול חיים שונה כל כך משלו, והיא השיבה לי על כך יפה: "היום הוא נשמה. נשמות", היא אמרה, "אינן שיפוטיות, אלא מלאות אהבה. אל לנו לחשוש מהשיפוט שלהן".
זכויות המת במידה שקיימות, כמו הזכות שצוואתו תקוים, מקורן ברצון למנוע הופעת תמריצים רעים אצל האנשים החיים. אם לא היינו מסכימים שלצוואה יש תוקף, היינו גורמים לאנשים לעשות דברים משונים ועקומים בחייהם כדי לוודא שכספם יגיע למושא רצונם. ההכרה בצוואה חוסכת זאת. גם בעניין השימוש בזרע צריך לתת ערוץ ברור ופשוט למי שבשום פנים לא רוצה שייעשה שימוש בזרעו, והחוק אכן מאפשר לו להצהיר על התנגדותו בחייו ולמנוע כל שימוש בזרעו. אבל אחרי שהסדרנו זאת, אין מניעה לקחת זרע מהמת אשר לא מחה נגד שימוש בזרעו.
לי ברור שלקיחת זרע מהמת והעמדת צאצאים משלו היא מתן הכבוד האולטימטיבי למנוח, וכמדומני שזו גם רוח היהדות, אשר מצווה על ייבום כדי שאדם אשר מת חשוך ילדים יעמיד, דרך אחיו, זרע בעולם. דבר שיש בו הגיון גנטי רב, כי צאצא היבום יהיה דומה 75% גנטית לצאצא פוטנציאלי של האב מאשתו. בזמננו ועם הטכנולוגיות שלנו יש לנו דרך לפעול לקיום המשכיות המת בדרך אחרת לגמרי ואפקטיבית אפילו יותר, וכזו שתעשה חסד מופלא עם הסבא והסבתא השכולים.
הרצל סבל מבעיות בליבו, וידע כמה שנים לפני מותו שהוא לא יחיה הרבה, ויש סיכוי סביר שימות במפתיע.
אהבתיLiked by 1 person
ילד אינו מוצר!
ילד אינו מוצר, כמו טלויזיה או אופנוע, שרוכשים בכדי להתנחם או למלא חסר של אדם אחר.
גם כך יש ילדים רבים בעולם שכבר נולדו, התייתמו או סובלים מכול מיני סיבות.
מי שרוצה, ילד בכול מחיר, שיאמץ אותם ויגרום לעולם להיות טוב יותר
אהבתיאהבתי
גם לי קצת קשה עם החוק הזה אבל לא מסיבות של מסכנות הילד.
ילד צריך להיות מכיר תודה להוריו שהביאו לעולם, לא משנה מהם נסיבות חייו, רמת חייו או הצלחת הוריו לקדם אותו. זה מנותק לחלוטין מהכרת הטוב שכל אדם מחויב להוריו. זאת לא דעתי האישית כי אם התפיסה היהודית הבסיסית. לכן כל נושא המסכנות פחות רלוונטי בעיני. כל אחד הוא ילד של הוריו וזה לא משנה מי הם ומה הם.
אני כן חושב שילד צריך גם אבא וגם אמא, אבל דווקא במקרה הזה יהיה אבא מאוד ברור ומוצק – רק שהוא יהיה נוכח-נעדר (הרי כל הבאת הילד לעולם היא סביב האבא וזכרו). כלומר נקבל תא משפחתי חסר – אבל זה עדיין תא משפחתי – כמו ילד שאביו נהרג במלחמה כשאמו בהיריון (מה גם שאין הגבלה על מספר הילדים שהאמא יכולה להביא מזרעו של האבא ואולי תהיה משפחה ללא אבא אך יותר מאמא וילד).
אני מאוד מבין את ההורים (סבא וסבתא) אבל עדיין, קצת קשה לי החוק הזה, ועם כל העיסק הזה בילדים כזיכרון להוריהם. בכל מקרה, לא מדובר בחוק רע, אלא בחוק שיוצר התערבות מהותית ומכך אני חושש. תיאורטית, הם יכולים לייצר לעצמם עשרות נכדים כזיכרון. יש כאן התערבות מאוד חריגה בגופם של נפטרים, בחיים של אנשים. אני לא מתלהב מהחוק. המוות הוא חלק מהחיים וגם זה דבר שצריך לתמחר.
המקרה היחיד שהייתי מאפשר את החוק הוא עבור חללי צה"ל (ולא עבור כולם). אנשים צעירים שיוצאים למלחמה/מבצע/פעולה/ (וגם תאונה צבאית) אינם מתמחרים זאת בהחלטות שלהם. הם מחויבים לעשות כן.
היחידים להם הייתי מאפשר את הנושא הם חללי צה"ל. זאת גם עוד דרך להודות ולפצות מתגייסים לצבא. רק להם אנחנו חבים פריצה והתערבות כה מהותית בחיים. להם, לנושאים בנטל, אך לא לכולם.
אהבתיLiked by 1 person
"לי ברור שהמתים אינם חלק מעולמנו, ואין להם זכויות יותר" ולי ברור שלמתים יש חלק בעולמנו כפי שאנחנו נותנים להם מקום. ועל-זה בדיוק הצעת החוק. אם המתים אינם חלק מעולמנו אז מדוע להתיר להורים להביא נכד לעולם מזרעו של בנם המת?
אי-אפשר להחזיק את המקל משני קצותיו – או שלמתים יש חלק בעולמנו ולכן שאלת רצונם היא מהותית או שלמתים אין חלק בעולמנו ולכן אין בכלל צורך להביא צאצאים מזרעם השאוב.
נושא רצונם של המתים הוא כן קריטי. זה בדיוק הרעיון של צוואה למשל. תחת אותו עיקרון של "אין זכויות למתים" אפשר גם לומר "מה מעניין אותנו כיצד רצה הנפטר לחלק את רכושו לאחר מותו?". אבל לא כך. הבסיס הוא "מצווה לקיים דברי המת".
הוויכוח הוא רק איך להבין את רצון הנפטרים (הצעירים).
לדעתי, כפי שכתבתי קודם, צריך ליישם את החוק רק עבור חיילים בחובה, בסדיר ובמילואים (עם אופציה שמרגע שנלקח מהם זרע בחיים – הזרע הזה יוכל להישמר גם לאחר שסיימו את שירותם – כי מי שנתן זרע בחיים – מעוניין בהבאת ילד).
אהבתיאהבתי
אין בישראל כמעט ילדים לאימוץ.
אהבתיאהבתי
יאיר, אפליה בין מי שנהרג בתאונה בשירות בצבא לבין מי שנהרג בתאונה בטיול אחרי צבא הייתה הופכת נושא למאבקים אינסופיים והרבה תסכול וזעם. בעיניי זה לא רעיון טוב. לגבי לעשות עשרות נכדים, אין עדיין רחם מלאכותי.. צריך אמהות בפועל לדבר הזה. זה לא נראה חשש ריאלי. בכל מקרה בהולנד כמדומני בית משפט פסק לאחרונה שיש גבול כמה תרומות זרע אדם יכול לתת. גם בג״ץ בעניין ארי נייגל שכתבתי עליו פעם.
אהבתיאהבתי
למתים אין זכויות. המתים הם חלק מעולמם של החיים, ולכן הם עדיין חשובים. אבל ביושר, השאלה אם המת היה רוצה או לא, אינה באמת חשובה בעיניי. כמובן, אם התנגד במפורש, אין להשתמש בזרע. אבל להתחיל לנחש כוונות המת מכל מיני מילים מעורפלות שאמר בחייו (כמו שרואים שקורה בדיונים בבית משפט בעניין זה), זה הזוי בעיניי. מה זה משנה בכלל. הוא לא פה, ואם היה פה היה יכול לשנות דעתו אלף פעם.
גם אהבתם גם שנאתם גם קנאתם כבר אבדה וחלק אין להם עוד לעולם בכל אשר נעשה תחת השמש.
לגבי ההצדקה לצוואה – התייחסתי לזה כבר בפוסט. נניח שאתה אומר שאין יותר צוואה, נחולל בלגן נורא בחיים של האנשים הזקנים ותמריצים איומים (למשל העברת רכוש האנשים בחייהם). אז צריך להגן על התמריצים הטובים בחיים של האנשים שעוד חיים כרגע, גם אם ימותו בהמשך.
אהבתיאהבתי
תודה אבשלום. מסביר באמת.
אהבתיLiked by 1 person
אני מסכים שאל לילד להתלונן על לידתו.. לבד מטאי זקס וזוועות ממש. שם יש טענת לידה בעוולה הגיונית.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
אני אומר שלא צריך לנחש את כוונת הנפטר. זה אכן הזוי.
צריך לחלק בין נפטרים שמתו תחת אחריות המדינה (צה"ל וכוחות הבטחון) לבין השאר.
בעתיד, אחרי שנראה איך המצב הזה מתקבל בעיני הציבור – אפשר יהיה להרחיב אותו לכל הנפטרים.
אהבתיאהבתי
תמריץ
עקרונית, וכמי שמכיר שכול ממשפחתו, אני בעד לעשות כל הניתן כדי להקל על סבלם של ההורים.
אלא שכעת דורשים הורי החלל שהילד שנולד מזרעו של המת יוכר כיתום צה"ל ויקבל קצבה ממשרד הבטחון, כך שמעתי ברדיו.
הדבר נותן פתח לדילמות ועיוותים שקשה לחזות.
ומעבר לכך אני חושב שעם המוות, מה לעשות, צריך ללמוד להשלים. כמו שאמר משה דיין החיים חיים והמתים מתים.
אהבתיLiked by 2 אנשים
רינגו, הדרישה לקבל קצבה אינה מתקבלת על הדעת, ונוסח החוק שראיתי שולל אותה.
אהבתיאהבתי
תמריץ
איחרת את הרכבת
https://mobile.mako.co.il/news-military/2023_q2/Article-4a103f0d298b781027.htm
כבר יש תקדים. בהצלחה למנוע את זה מעכשיו והלאה.
אהבתיLiked by 2 אנשים
אוי ואבוי, להכיר בילד כיתום צה״ל זה כבר מעוות לחלוטין. זה כמו לחתום חוזה עם חברת ביטוח כדי שתפצה אותך על רעידת האדמה אחרי רעידת האדמה.
אהבתיLiked by 2 אנשים
תרחישים אפשריים נוספים:
נשים יהרו מזרעו של בעלן המת וידרשו לקבל עבור הילד קצבה מהפנסיה של הבעל.
זרע של חללי צהל יהפוך למבוקש במיוחד בקרב נשים המעוניינות להרות, שכן יבטיח להן קצבת יתום.
אישה שהרתה מזרעו של חלל צהל ומגדלת את ילדיו תדרוש להיות מוכרת כאלמנת צהל.
תמריץ, זה מקרה ברור של הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות.
אהבתיLiked by 1 person
כל הבעיות שאתה מתאר אפשר לפתור בסעיף ברור אחד בחוק. אין הטבות כספיות לילד מתוקף היותו בן המנוח. למה להעדיף לוותר על הנחת של המשפחות השכולות, רק כדי לא לחוקק סעיף כזה. אולי זה באמת קייס עבור ההפיכה המשטרית, אם הגענו למצב שבו אבד כל אמון ביכולת להסדיר דברים בחוק.
אהבתיאהבתי
ולא מדובר בסעיף דמיוני. הסעיף נמצא בחוק שהוגש כבר.
אהבתיאהבתי
כאשר יש מחוקק-על שדעתו וערכיו גוברים על דעת המחוקקים נבחרי הציבור – אז אכן אבד כל אמון ביכולת להסדיר דברים בחוק.
אהבתיLiked by 1 person
לא משנה מה הפוסט, נראה שבסוף אנחנו מגיעים לאותו נושא. אכן התקיימו דברי ברק: מלוא כל הארץ משפט.
אהבתיאהבתי