לאחרונה עיינתי בסקירת מחקר מעניינת מאוד על יציאה בשאלה מאת דרור יהב, והתרשים למעלה עורר את תשומת לבי. בולט לי הפער בין שיעור הבנים שמדווחים שסיבות דתיות-תיאולוגיות הביאו אותם לצאת בשאלה (כשלושים אחוזים) לבין שיעור הבנות המדווחות זאת (כעשרה אחוזים). תמיד שמתי לב לכך שלא רואים הרבה בנות במקומות שבהם המשתתפים מתמקדים בעניין אינטלקטואלי צרוף. מקומות כמו ויקיפדיה או פורומים לדיון בענייני מחשבת ישראל, פילוסופיה או עתידנות או אפילו עמוד התגובות בבלוג הזה. החנוניות היא זכרית. רמת הייצוג של נשים במשרות אקדמיות בכירות נראית לי אפילו מפתיעה לטובה, כאשר לוקחים בחשבון שיש משהו שונה בנטייה הטבעית לאינטלקטואליות צרופה.
ייתכן שהתופעה קשורה לתופעת אחרת ידועה היטב – יש פחות אוטיסטים ואספרגרים ממין נקבה. המין הגברי שולט בספקטרום האוטיסטי. כאשר מדובר בספקטרום האוטיסטי הנמוך הקרוב לפיגור ההבדלים קטנים, אבל כאשר מדובר בספקטרום האוטיסטי הגבוה, מה שמכונה גם אספרגר, ניתן למצוא בו פי שישה זכרים מאשר נקבות. אחת התיאוריות המזוהה עם חוקר האוטיזם ברון-כהן היא שהמוח האספרגרי הוא מוח אולטרה-זכרי, כלומר הוא מאמץ את היתרון הזכרי בהבנת דברים באופן שיטתי ובהתבסס על כללים ומערכות חוקים. זאת לעומת המוח הנקבי שמתבסס על תקשורת עם הזולת ואמפתיה. הורמונים מכווינים התנהגות, ואולי לכן האפיקורוסים הגדולים, משפינוזה ועד דוקינס, מאפיקורוס עד סאם האריס, היו זכרים. הם הסיקו מסקנות שיש בהן מחלוקת, עימות וקונפליקט, ואשר מפוררות את המרקם החברתי המסורתי על בסיס היסקים לוגיים ותפיסה מופשטת.
המין הנשי יש להם את ההשקעה הראשונית הגדולה בדור הבא (ביצית לעומת זרע) והדבר גוזר השקעה גדולה יותר גם בהמשך הדרך: הריון ואינסטינקט אימהי. הן המין שמתעסק בדברים החשובים ביותר שנחוצים לקיום האנושי. הגברים מתעסקים בכל השאר: פוליטיקה, מלחמה, פשיעה, וגם דיון קיומו או אי קיומו של האל.
אהבתיאהבתי
מעניין מה המצב אצל חוזרים בתשובה, האם יש גברים יותר מנשים, ומה המוטיבציות שמובילים גברים ונשים אל הדת.
אהבתיאהבתי
יש בדיחה של שדכנים דתיים שהבעל והאישה עושים ביניהם חלוקת עבודה. הבעל מחליט בדברים החשובים, והאישה בדברים הלא חשובים. מה זה הדברים החשובים? מה עושים עם עזה, מי צריך להחליף את ביבי, איך מורידים את יוקר המחיה. מה זה הדברים הלא חשובים? מה התזונה בבית, איפה הילדים ילמדו, איך ירהטו את הדירה.
אהבתיLiked by 1 person
אני חושב שבהתקרבות לדת הנשים מובילות. אולי כי יש בזה אלמנט של התקרבות לקהילה חדשה, יותר מאשר התרחקות מקהילה קיימת.
אהבתיאהבתי
אני חושב שלזה מצטרף הצורך של נשים (יותר מגברים) להשתייכות.
זה לא רק שבנים עוזבים בגלל תיאולוגיה, זה שבנות עוזבות בגלל חוסר השתייכות. כלומר העולם הדתי לא מצליח לעטוף אותן כמו שהוא מצליח לעטוף בנים, כי בנים צריכים פחות עטיפה.
בנוסף, אפשר להתווכח אם זה נכון (אני חושב שכן אבל לא כולם יסכימו עימי), אבל בנות דתיות חושבות שהן נדרשות להקריב יותר לעומת בנים בכדי לעמוד באורח חיים דתי. גם לכך יש מחירים וגם התייחסות בנתונים שלמעלה.
לייק לתגובות של דניאל.
אהבתיLiked by 2 אנשים
נכון יאיר, יש צד שני למטבע.
אהבתיLiked by 1 person
השני זוז שלי על הנושא:
נראה כי היה צריך לבחור רק נושא אחד ובדרך כלל זה צריך להיות גם וגם. אמנם הייתי כופר וזאת סיבה שיצאתי בשאלה אבל גם זה שחשבתי שאצליח יותר כחילוני גרם ליציאה בשאלה.
והכי חשוב, בסוף כשצריך לבחור את הסיבה היחידה גם בוחרים במה שנראה לך שיוציא אותך טוב. בעבר כשהיו שואלים אותי הייתי פוצח במונולוג על דטרמניזם, אבולוציה וביקורת המקרא עד שהחילוני היה בורח ל״שיחה חשובה בטלפון״. בסוף הבנתי שחילונים ממש לא מתעניינים באמת וכששואלים אותי אני אומר משהו ניו אייג׳י שחלילה לא יוציא אותי חנון. אולי מגברים מצופה יותר להיות ידענים ומתוחכמים ולכן עונים יותר ככה ומנשים מצופה להיות יותר משפחתיות וקהילתיות ולכן עונות יותר את זה.
וכנראה שגם ההסבר שלך נכון. זה אמנם על דתלשים אבל ראיתי אצל יוצאים בשאלה הרבה יותר בנים שיצאו בגלל כפירה מהסוג האוטיסטי שלי.
אהבתיLiked by 3 אנשים
המלצות לפורומים ״אינטלקטואלים״?
אהבתיאהבתי
יוצא בשאלה,
כופר.
אהבתיאהבתי
לדעתי אפשר להסביר את זה בצורה יותר פשוטה בלי שצריך ללכת רחוק לתיאוריות ממדעי המוח.
רמת המשטור של נשים בחברות מסורתיות גבוהה בהרבה והחיים שלהן הרבה יותר מוגבלים מבחינת מה היא יכולה לעשות ומה לא כי זה לא מקובל/מה יגידו ועוד המצאות שתכליתן למנוע מהן להציץ החוצה.
באופן טבעי נשים שבוחרות לצאת סבלו הרבה יותר מעוינות מהמשפחה והחברה על הבחירות שלהן וכשהן יוצאות הכעס על ההתערבות הוא מרכיב דומיננטי בנימוק ליציאה. אצל גברים שמוגבלים פחות ויותר קל להם ללכת בלי ולהרגיש עם צריכים סיבות יותר אישיות ופחות חברתיות ליציאה בשאלה
אהבתיLiked by 3 אנשים
האמנם גברים מוגבלים פחות? בחברה החרדית האישה מקבלת יותר השכלה ויותר יוצאת לעבוד.
אהבתיאהבתי
היום הכול בפייסבוק או גרסה מסורסת ומקוצרת בטוויטר נראה לי. תרבות הפורומים העצמאיים מתה. רק קצת בתגובות בוורדפרס למשל פה ואצל י״ד. יש גם דני אורבך ועוד כמה אחרים. למי שיש לו חשק לאנגלית ולעולם הגדול יש רדיט.
אהבתיLiked by 1 person
הנתונים הם עבור דתיים ולא עבור חרדיים
אהבתיLiked by 1 person
נכון התבלבלתי, זה בכלל לא קשור לחרדים. התשובה שלי לא רלוונטית, אבל לא רלוונטי גם שממשטרים את הבנות.
אהבתיאהבתי
אני מכירה לא מעט בנות חנוניות ו/או אפיקורסיות. אך, בדומה לכל השאר, איני יכולה לטעון שחוג החברים והחברות שלי מהווה מדגם מייצג של האוכלוסייה הכללית.
בלי לשלול את טענת ההבדלים *הסטטיסטים* הביולוגיים – אבולוציונים בין מוחות של גברים של למוחות נשים, ובלי להמעיט מעוצמת הלחצים המופעלים על בנות ונשים דתיות וחרדיות, בהשוואה ללחצים המופעלים על בנים וגברים דתיים וחרדים, ברצוני להדגיש שני אלמנטים נוספים:
1. שוני משמעותי ביותר בין גברים לנשים בתחומי העניין שלהם. ומכאן בבחירת נושאי השיחות והדיונים שלהם (באינטרנט ומחוץ לו).
גברים מתענינים יותר מנשים בחפצים ובכללים מופשטים (כגון אפיקורסיות), ואילו נשים מתעניינות יותר מגברים ביחסים חברתיים ובאמנות.
נשים מהוות רוב משמעותי, שהולך וגדל בהתמדה, באקדמיה במדעי הרוח והחברה ובבתי הספר לאמנות. כולל בתחומי הפסיכולוגיה השונים, עבודה סוציאלית, ווטרינריה ועוד. כלומר גם תחומי התמחות שהדרישות האקדמיות בהם גבוהות במיוחד. הרבה מעל הדרישות בחוגים מאוד מוטי גברים כמו מתמתיקה ופיזיקה.
ניתן להניח שלו תנאי הלימודים ושעות הההתמחות ברפואה היו מותאמים טוב יותר לסדרי העדיפויות של נשים, המעונינות להקים משפחה ולגדל ילדים, נשים היו הופכות לרוב גם בחוג היוקרתי של רפואה. ובהדרגה המתבקשת – תוך מספר עשרות שנים הן היו הופכות גם לרוב הפרופסורים מן המניין בחוג לרפואה.
להערכתי נשים יתעניינו, לא פחות מגברים אם לא יותר, בשאלת המוטיבציות והגורמים המעודדים /בולמים של יציאה/חזרה בתשובה. ואילו גברים יתעניינו יותר בשאלה המופשטת מהו בעצם טבעו של העולם (התיאור של המאמינים או של האפיקורסים?)
2. קיים שוני בין גברים לנשים בגורמים המניעים לנהל שיחות ודיונים. כולל באינטרנט.
לתפיסתי, חלק משמעותי מהויכוחים באינטרנט, ובעיקר באתרים מוטי גברים, הוא על השאלה מי בעצם צודק. זוהי מעין תחרות, ללא כללים מאוד ברורים ונוקשים, על המיקום היחסי של כל מתדיין בסולם היררכי. מי חכם / בעל יכולת שיכנוע / ידען ובקיא / … יותר. זו תחרות שמאוד מעסיקה בנים. מגיל שנתים – שלוש ואילך.
אבל תחרות זו הרבה פחות מעסיקה בנות. לרבות אין כל עניין לנסות להוכיח לכל מיני זרים וזרות באינטרנט, שהן חכמות מהם/ן. הן מעוניינות יותר לשתף בחוויות, לחוש ולתת תמיכה חברתית ותחושה שאינן לבד ומקבלים אותן (למרות כל מוזריותיהן) וכד'. אלמנט הקבלה – הדחיה החברתית (להבדיל מתחרות) זהו גם המאפיין העיקרי של אתרי אינטרנט מוטי נשים.
אהבתיLiked by 3 אנשים
קמיליה, תובנה 2 מעניינת הגם שאני מעריך שנידרש לתובנה 1 כדי להסביר למשל ויקיפדים פעילים לעומת ויקיפדיות.
אהבתיאהבתי
אני לא מבין גדול בעולם הדתי אז יתקנו אותי המגיבים אם אני טועה:
בנים דתיים נחשפים הרבה יותר לדיון התאולוגי-הלכתי מאשר בנות. הם לומדים יותר לימודי קודש ומצופה מהם להקדיש יותר זמן ומאמץ להתעמקות בהם. מכאן אך סביר שהם יחשבו יותר על הנושא וחלקם יפתחו ספקות לגביו.
ההסבר האבולוציוני עדיין סביר אבל נראה לי חלקי בלבד.
אהבתיאהבתי
רינגו,
מדובר בעניין מעגלי. באופן רשמי הם לומדים יותר לימודי קודש ומצופה מהם להקדיש יותר מאמץ כי מלכתחילה הם יותר אנליטיים לעומת נשים (בניסוח הגמרא – נשים דעתן קלה). כלומר מלכתחילה ההנחה היא של ההסבר האבלוציוני.
לדעתי בימינו דעתן של נשים אינה קלה למרות שעדין אין עליהן מצווה של לימוד תורה כמו אצל גברים. החרדים הולכים חצי דרך וכן מלמדים את הנשים תורה אך מגבילים אותן מההיבטים הרציניים של לימוד גמרא. בסוף זה קורה לבד.
אהבתיLiked by 1 person
רינגו,
שאלת שאלה טובה.
אכן רשמית, בנים יותר עוסקים בלימודי קודש, אבל מעשית אני לא בטוח שזה המצב.
בנים מחפפים הרבה יותר ובפועל הפער לא כזה גדול בינהם.
המטרה של מערכת החינוך הדתית (בגילאי תיכון ומעלה) היא להביא את הבוגרים/ות לידי הקמת בית בישראל וממה שאני רואה, זה קורה באופנים הפוכים:
החינוך הדתי לבנים מנסה להשאיר אותם ילדותיים בכדי למנוע מהם מל"השתובב" (קצת עיסוק בספורט קבוצתי, הרבה עיסוק בגיבוש חברתי, העמסה של בגרויות בכדי למנוע התעסקות בשטויות ….)
להיפך, החינוך הדתי לבנות מנסה לבגר את הבנות בכדי שישמרו את עצמן (שיחות עומק כיתתיות, שיחות עומק אישיות, חשיפה להתלבטויות אמוניות, …..).
ולכן דווקא העיסוק בשאלות אמונה אצל בנות הוא בפועל רב יותר מאשר אצל בנים.
כמובן שמה שכתבתי זה יותר עבור המיינסטריים: ישיבות עירוניות בלי פנימיה, ישיבות עם פנימייה, אולפנות עם פנימייה, ואולפניות עירוניות. זה פחות תקף עבור הקצוות: תיכונים דתיים וישיבות קטנות.
אהבתיLiked by 1 person