בבלוג הזה הרביתי לכתוב על האופי הגנטי של אינטליגנציה. הכרה באופי הגנטי של אינטליגנציה מסבירה לנו הרבה על העולם, אבל כמו שהודיתי לא פעם: במחיר כבד. המחיר הכבד משתקף בהצדקה של סטריאוטיפים ולפעמים אף גזענות, בנכונות להשלים מראש עם הבדלים בהישגים וביכולות בין בני אדם, לפעמים אפילו בתוך אותה משפחה, ולקבלם כגזרת גורל. בקיצור הכרה באינטליגנציה כתוצר של גנטיקה ותו לא היא סוג של פטליזם, ועם פטליזם דברים טובים לא קורים. פטליזם הוא מקור לתמריצים איומים.
בשאלון של מבחני הפיז"ה שואלים את הנבחנים האם לדעתם אפשר להשפיע הרבה על האינטליגנציה. התשובה האינטליגנטית לטעמי היא "בכלל לא" – אי אפשר לשנות אינטליגנציה, כי היא חרוטה בדנ"א. לך תשנה את הדנ"א של עצמך. אבל בפועל התשובה שהנבחנים החכמים נותנים היא דווקא חיובית. הדפוס העולמי הרווח הוא שככל שהנבדק חכם יותר, כפי שמשתקף מהישגיו בפיז"ה, ככה הוא נחרץ יותר בשלילת הדטרמניזם. בממוצע מדובר בהבדל של 30 נקודות בין שני האגפים: אלו שאומרים שאי אפשר לעשות הרבה לגבי האינטליגנציה, ואלו אומרים שכן אפשר לעשות הרבה. סולם הפיז"ה כמוהו כסולם הפסיכומטרי, והבדל של 30 נקודות בין שתי קבוצות גדולות של נבחנים בסולם כזה, אשר מבדילים ביניהן רק לפי התשובה לשאלה זו, הוא הבדל לא מבוטל בכלל.
אפשר להסביר זאת בכמה דרכים. הסבר אחד הוא שהנבדק החכם יידע לשקף את רוח החברה שבה הוא חי, ורוב החברות מעודדות לימוד ושיפור עצמי. הסבר אחר הוא שמי שמאמין שהכול נקבע מראש, לא יתאמץ, לא ילמד וממילא ציוניו יהיו נמוכים. הסבר שלישי הוא שהתלמידים לא מפרשים אינטליגנציה במובן הצר המדעי שבו אני מפרש את המונח, אלא רואים זאת כמכלול הידע והחוכמה של האדם, ואדם נבון יסיק בצדק שמכלול זה ניתן להרחבה. כמאמר הפתגם היהודי: "אין חוכמתו של אדם מגעת אלא עד לאן שספריו מגיעים".
כך או כך, ההיחשפות לדפוס מעניין זה של מענה לשאלה מביאה אותי לחשוב שוב על הפרדוקס שבו אני מוצא את עצמי – כמי שכותב בלוג שבעיקרו נועד לעסוק בתמריצים, אני שב וחוזר על עמדה שמהווה תמריץ זוועתי. אז אל תאמינו לי שאינטליגנציה חרוטה בבטון, לכו ושפרו את האינטליגנציה שלכם. אולי תתחילו מקריאת כל הארכיון של "תמריץ".
מלבד נושא התמריצים, אני מבין את חשיבות הגנום אבל לא חושב שהכל רשום בו. לתרבות וחינוך יש מקום נכבד.
נכון שאי אפשר להוציא מים מן הסלע (להפוך אידיוט לגאון) אבל אפשר לעדן התנהגויות, אפשר לחדד את המחשבה ואפשר לפתוח את הראש. זה אפשרי.
אהבתיLiked by 3 אנשים
יאיר, אני מסכים איתך. הכרתי בצעירותי חמישה אנשים שהגיעו לאחר מכן לגדולות. שניים היו נראים לי מאוד נבונים והצליחו בהתאם, וזו לא הפתעה. שניים היו נראים לי מאוד לא נבונים, אך בעלי ביטחון עצמי מטורף, והצליחו לפי הביטחון העצמי. אחד היה ככה ככה וגם לא שמתי לב לביטחון עצמי בשמים, ופשוט אמר לי שמתישהו בבגרותו פשוט נפתח לו הראש.
אהבתיLiked by 1 person
הסבר נוסף: ייחוס עצמי של הצלחות לעומת ייחוס חיצוני של כישלונות. מי שמצליח, נוטה לייחס את ההצלחה למאמציו והתמדתו, ומי שנכשל – לגורמים שאינם בשליטתו.
אם ישאלו תלמידים שהם ספורטאים מצטיינים אם ניתן להשתפר משמעותית בספורט, הם יענו: "ברור שאפשר". אם ישאלו תלמידים מצטיינים שגרועים בספורט אם ניתן להשתפר משמעותית בספורט – לפחות חלקם יטענו שזה בלתי אפשרי.
אהבתיLiked by 2 אנשים
ריבוזום, מצד אחד אחלה הסבר. מצד שני נראה לי שלהגיד ״זה בלתי ניתן לשינוי וקבוע אצלי״ זה לא נתפס כייחוס חיצוני, אלא להיפך – כסוג עמוק במיוחד של ייחוס פנימי. לכן גם ההתנגדות החברתית להסברים כאלו.
אהבתיאהבתי
תמריץ כתב:
1. " … הסבר אחד הוא שהנבדק החכם יידע לשקף את רוח החברה שבה הוא חי, ורוב החברות מעודדות לימוד ושיפור עצמי. …"
—————
מצלצל כטענה שאינטליגנציה גבוהה מובילה ליתר קונפורמיזם, וקושי מוגבר (בהשוואה לבעלי אינטליגנציה נמוכה יותר) לערער על מוסכמות חברתיות ותרבותיות.
טיעון שאני מפקפקת לגביו.
נדמה לי שהיצמדות למוסכמות תרבותיות מאפיינת יותר בעלי אינטליגנציה נמוכה (למעט האקדמיה הפרוגרסיבית המטורללת במערב שמתאפיינת בקולקטיביזם רעיוני מבהיל).
2. " … הסבר אחר הוא שמי שמאמין שהכול נקבע מראש, לא יתאמץ, לא ילמד וממילא ציוניו יהיו נמוכים. …'-
——————
טיעון לא לגמרי ברור.
בכל מקרה, בויכוח בין ריבוזום לתמריץ אני נוטה להסכים עם ריבוזום.
אנשים שמאמינים שהאינטליגנציה הגבוהה שלהם נובעת *רק* מזכייה באחד הפרסים הגדולים באיזושהי הגרלת פיס גנטית – כנראה פחות יתגאו בה מאשר אנשים שמאמינים שגם מעשיהם ומאמציהם (ומאמצי הוריהם) תרמו לתוצאה הסופית.
באופן הפוך, סביר שבעלי אינטליגנציה נמוכה מהממוצע יעדיפו להאשים את גורלם מאשר את עצמם ואת הוריהם.
3. " … הסבר שלישי הוא שהתלמידים לא מפרשים אינטליגנציה במובן הצר המדעי שבו אני מפרש את המונח, אלא רואים זאת כמכלול הידע והחוכמה של האדם, ואדם נבון יסיק בצדק שמכלול זה ניתן להרחבה. …"
———–
מאוד מסכימה. מבחני איטליגנציה נוטים להתעלם מתחומים רבים הקשורים להצלחה בחיים (תוגדר כפי שתוגדר). לדוג' מכישורים רגשיים וחברתים, מכישורים מוסיקליים, מיצירתיות, מעמידות לכישלונות, מתאווה לרכוש ידע נוסף וסקרנות אינטלקטואלית ועוד ועוד ועוד.
כמו גם מהנושאים שהעלה יאיר בתגובתו במעלה הפוסט.
אני משערת (כלומר שאיני בטוחה) שהצלחה בתחומים רבים בחיים דורשת עמידה בסף מסוים של אינטליגנציה (נאמר, לצורך הדיון, תנאי הכרחי של כ 125 נק' אי.קיו). אך התועלת השולית של אינטליגנציה גבוהה יותר הולכת ופוחתת במהירות מסחררת). משתנים רבים אחרים יקבעו את רמת ההצלחה הסופית.
לדוגמא ביטחון עצמי (שהזכיר תמריץ), נכונות גבוהה יחסית לקחת סיכונים, עמידות לכשלונות ויכולת לקום שוב ושוב על הרגלים,לאחר שורה ארוכה של כישלונות, ולהמשיך ללכת, יכולת לקרוא אנשים אחרים ולנהל עמם מו'מ או לדרבנם בכיון הרצוי ועוד ועוד.
אהבתיLiked by 3 אנשים
קמיליה, אני מסכים במאה אחוז עם ההערכות שלך (בסעיף השלישי).
בסעיף 2, הטיעון שהזכרת אומר פשוט שלהאמין באינטליגנציה קבועה גורם ליאוש מראש מול אתגרים.
לגבי השאלה על אייקיו גבוה וקונפורמיזם, יש לי הדגמה מעניינת. בארץ אולי לא רואים זאת, אבל בארה״ב בולט ששמות משונים וחריגים לילדים מגיעים מהשכבות הכי נחשלות.
גם בחברה החרדית השבבניקים מתאפיינים גם ביכולת לימוד פחותה וגם בחריגה מהנורמות הקשיחות המקובלות.
אהבתיאהבתי
יש מצב שכמו כל דבר גנטי זה תלוי גם בסביבה. בסביבה רעבה אנשים נמוכים יותר. בסביבה שבעה בלי עומס אנשים גבוהים יותר. עד שנות השבעים האמריקאים היו גבוהים יותר מהאירופאים. החל משנות השבעים העומס של החזקת אימפריה גרם לאמריקאים לעמוד במקום והאירופאים עברו אותם בגובה. היפנים היום גבוהים משמעותית מהוריהם, מה שיוצר בעיות הרכבות התחתיות שתוכננו לאנשים נמוכים יותר. אני לא מצליח להיכנס לחרכי הירי בחומת העיר העתיקה. הם נמוכים מידי בשבילי. בזמנו בנו אותם לאנשים נורמלים. אולי אותו דבר עם אינטליגנציה. סביבה מודרנית משפרת אינטלגנציה בדרכה. אבל גם ציידים לקטים היו אינטלגנטים בדרכם כפי שמאריך החכם ג'ארד דיימונד.
אהבתיאהבתי
״העומס של החזקת אימפריה״ זה הסבר מקורי. לדעתי תולים זאת לרוב בתזונה.
אהבתיLiked by 1 person
במחשבה שניה,
גם אם בלתי אפשרי להגביר את האינטליגנציה (או הגובה) של אדם מעל ומעבר לפוטנציאל הגנטי המרבי שלו – אין זה אומר שלא ניתן להפחית משמעותית, באמצעות מניפולציות על הסביבה, את האינטליגנציה המקסימלית שלו.
כלומר, הסביבה כן יכולה להשפיע על האינטליגנציה. למרות שהיא עושה זאת דרך הצד הנמוך שלה.
ידוע שתקופות של מחסור תזונתי, בעיקר בין רגע ההתעברות עד לכגיל 5 (התקופה בה המוח מתפתח במהירות גבוהה ביותר) יוצרות נזקים בלתי הפיכים לאינטלגנציה של האנשים גם בבגרותם.
ידועות גם השפעות ההרסניות של מינרלים מזיקים, כדוגמת כספית (שעלולה להימצא בכמויות משמעותיות בצינורות מי השתייה או בדגים רבי שנים כמו טונה).
לאחרונה מתפרסמים עוד ועוד מחקרים על השפעות, המזיקות למוח, של סוכר. מוצר שילדים בימנו אוכלים ושותים, בכמויות הולכות וגדלות.
ל
דוגמא הסרטון הקצרצר המצ'ב, בו ניתן לצפות רק בחלקו האמצעי.
מכאן שיתכן וניתן להסביר הבדלים בגובה ו/או באינטליגנציה בין ילדים אמריקאים, מזרח אסיאתיים ואירופאים (ממדינות שונות) בהבדלים בין מדינות בצריכת משקאות ממותקים ע'י ילדים.
אגב, למיטב זכרוני ישראל נמצאת במקום מאוד מדאיג בצריכת משקאות ממותקים ע'י ילדים. (מה שעלול ליצור הבדלים באינטליגנציה בינם ליהודי העולם – שעלולים להסבירם באחוז הגבוה של ילדים מזרחים בהשוואה לילדים אשכנזים בין ישראל לבין התפוצות).
אהבתיאהבתי
תמריץ כתב:
" … לגבי השאלה על אייקיו גבוה וקונפורמיזם, יש לי הדגמה מעניינת. בארץ אולי לא רואים זאת, אבל בארה״ב בולט ששמות משונים וחריגים לילדים מגיעים מהשכבות הכי נחשלות. …"
————-
אולי יש כאן משתנה מתערב.
נתקלתי במחקר לפיו רוב הילדים שקיבלו שמות יוצאי דופן ומוזרים (או ייחודיים) דיווחו שסבלו מכך. למיטב זכרוני – כמעט כל הבנים דיווחו שסבלו, ואילו הבנות יותר נחלקו. חלק משמעותי מהן סיפרו שהן סבלו מהשם יוצא הדופן בילדותן אך הן נהנות מהשם היחודי כל כך בבגרותן.
ניתן להניח שהורים אינטליגנטים יחושו בכך אינטואיטיבית, וימנעו מלהעמיס על ילדיהם לגדול עם שמות מאוד מוזרים ומשונים.
סביר שאחוז ההורים האינטליגנטים, בשכבות הנחשלות, נמוך יותר. לפיכך אחוז השמות החריגים בשכבות אלו – גבוה יותר.
אהבתיאהבתי
מעניין לעניין באותו עניין. התוצאות של מבחן פרלס בישראל אינן טובות. https://meyda.education.gov.il/files/Rama/PIRLS_2021_REPORT.pdf
נקודת אור: באירן הציונים באמת זוועה. נקודת חושך: זה הופך מהפכה חילונית שם לפחות ריאלית.
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ, הגנים הם תכונה של האדם אך הם גורם שמחוץ לשליטתו, ולכן זה מתגמל יותר עבור האדם, מבחינה פסיכולוגית, לייחס את החולשות והכישלונות שלו לגנים (ולגורמים אחרים שאינם בשליטתו), בזמן שהוא מייחס את החוזקות וההצלחות שלו לבחירותיו ולמאמציו.
אין צורך להיצמד לדימויים "חיצוני" ו"פנימי" – ההבחנה הרלוונטית לעניין התגמול הפסיכולוגי היא בין מה שנתפס כ"נתון לשליטתי" ובין מה שלא.
אהבתיLiked by 1 person
ריבוזום, אני חושב שאנשים מסוגלים לחשוב בצורה שאתה מציע רק על סיטואציה רפואית. לכן אבחון בהפרעת קשב יכול לעזור מאוד לדימוי. זה לא אני שטיפש, זו איזו הפרעה חיצונית לי. אינטליגנציה לעומת זאת נתפסת כמהות הפנימית של האדם. זו הסיבה שזה כל כך נורא להגיד על קבוצה אתנית שהאייקיו שלה נמוך, וזה אולי לא נורא להגיד שהם צריכים יותר התחשבות בבעיות הקשב שלהם.
אהבתיאהבתי
תמריץ, כתבת: "אינטליגנציה לעומת זאת נתפסת כמהות הפנימית של האדם".
– אולי זו התפיסה הרווחת בכיתות מחוננים ובשכבות המשכילות, אך בציבור הרחב ובשכבות הלא משכילות – הרבה פחות.
"זו הסיבה שזה כל כך נורא להגיד על קבוצה אתנית שהאייקיו שלה נמוך".
– נורא בעיני מי? בעיקר בעיני המשכילים…
אהבתיLiked by 1 person