לקחים מאירן ומאירלנד

דן שכטמן אמר בשבת תרבות בבאר שבע דברים מעניינים. הוא העריך שאירן הולכת לכיוון טוב, ושלטון האייתולות בה נחלש ועתיד ליפול. לעומת זאת, ישראל זזה דמוגרפית לכיוון החרדי ובכך מסכנת את עתידה. אני לא יודע מה צופן העתיד לאירן, אבל יש אינדיקציות מכיוונים רבים להתרחקות של הצעירים האיראנים מהדת. הם קיבלו אובר-דוז כל כך קיצוני ממנה שאינם מעוניינים בו יותר.

ציטטתי בעבר דברים נבונים שכתב דימיטרי שומסקי על הסלידה שיוצאי המדינות הקומוניסטיות פיתחו מכל סממן של סוציאליזם.

המדינה הסובייטית ערכה ניסוי חסר תקדים בבני אדם. מצד אחד, מושגי הנאורות והשוויון, המוסר וכבוד האדם וחירותו גדשו את החלל הציבורי עד לעייפה. מצד אחר, בהעדר חברה פתוחה, בלא אפשרות כלשהי של בקרה ציבורית, התעוררו והשתוללו בחיי היום-יום באין מפריע השפלים שביצרי האדם.

הפער הבלתי נתפש בין רטוריקת השוויון האזרחי והלאומי לבין מציאות של דרוויניזם חברתי פראי ואפליה ממוסדת על רקע מוצא לאומי, גרם לאזרחים סובייטיים רבים לחשוב שהאשם הוא במושגי הנאורות, ההומניזם והשוויון. שמושגי הנאורות, ההומניזם והשוויון הם מושגים כוזבים וצבועים לכשעצמם, ולא מי שהשחיתו אותם.

תהליך כזה עבר על ערכי הדת באירן, כאשר נעשה בהם שימוש בידי משטר האייתולות כדי לכונן את עריצותו. ערכים שהיו אמורים להיות נעלים שירתו תשוקה אלימה ואפלה של דיקטטורים לכוח. כנראה כיום רוב הציבור הצעיר באירן חש כלפיהם בוז. לפי אחד הסקרים, רק שישית מהצעירים באירן מתפללים את כל התפילות, בעוד שבדור המבוגר השיעור כפול.

גם במדינה אחרת, מערבית יותר, חלה התרחקות דרמטית מהדת, כאשר היא נקשרה למעשים מעוררי סלידה. אירלנד עברה התחלנות בעשורים האחרונים ואיבדה את אופיה הקתולי האדוק. חלק מהעניין הוא בוודאי תהליך ההתחלנות שמקיף את כל המערב, אבל זו גם התגובה לגילויים שלפיהם הכנסייה חיפתה על מעשי התעללות מינית נרחבים שנעשו בידי כמרים. תחושת הבושה של כמרים באירלנד דומה בוודאי במשהו לתחושתם של אנשי דת באירן שמעיפים להם את הטורבן מהראש.

אין לי שום סימפתיה כלפי האיסלאם השיעי, ואם הוא מאבד מאמינים באירן, רק אמחא כף. וכך גם לגבי הקתוליות באירלנד אשר גדושה באנטישמיות.

אבל יש לי סימפתיה ליהדות ולמורשת ישראל. השימוש שהממשלה הנוכחית עושה בזיקה היהודית של תומכיה כדי להעלות תוכניות שיביאו להשחתה מוחלטת של מערכת המשפט, הוא נזק אסטרטגי וחלילה בלתי הפיך לא רק למושג ״מדינת ישראל״, אלא גם למעמדה של היהדות עצמה. ביהדות יש שם לביזוי ערכי הדת בפני עם ועולם: ״חילול השם״. בזמנו התפרסם שמנהיג החרדים, הרב אלישיב, אסר על יהודים דתיים לקנות כליה שנקצרת מאסירים בסין, בנימוק שהדבר מהווה חילול השם. הדבר הוגדר כ״החמרה נוראה באיסור חילול השם״. בצדק כינה ככה הרב מיכאל אברהם את תוכניות הממשלה: חילול השם.

דור החלוצים החילוני הסוציאליסטי שבא מאירופה כדי להקים פה מדינה הצליח להפריד בין ריחוקו מהדת לבין דבקותו ברעיון הלאומי. אבל הוא חי בתקופה שבה האנושות כולה הייתה הרבה פחות פתוחה לקוסמופוליטיות. באותם ימים היה הגיוני להתייאש מהמאמץ להיטמע. עמוס עוז נהג להגיד שהיו צ׳כים, והיו סלובקים, ואם מישהו הגדיר עצמו כצ׳כוסלובקי ידעת שהוא יהודי.

היום אנו בעידן שונה, ומדינות ההגירה למיניהן ישמחו להטמיע יהודים לתוכן בלי להותיר בהם שום תחושה רעה. הקוסמופוליטיות קורצת, התחרות על לב המהגרים המוכשרים קשה, ולכן גם לביזוי שם היהדות יש אפקט שלילי קשה מתמיד. אבישי בן חיים, באחת ההברקות הגדולות שלו, בטרם היה רק שופר ביביסטי או שמא תוכי, תיאר את מדינת ישראל כ״פוסק הדור״. כוונתו לומר: נכון שיש קהילות דתיות המסכיתות אוזניהן לדבריו של רב ספציפי כזה או אחר, אבל בעיני הרוב הגדול של היהודים, בארץ ואף בתפוצות, ההלכה היהודית הרשמית הפכה להיות זו שמתקבלת על דעת הקולקטיב היהודי בארץ ישראל ומתבטאת בחוקי הכנסת. עתה, כאשר הכנסת צפויה להכריז על הקמת מבנה שלטוני אנטי דמוקרטי, הדבר עלול להיראות כאילו הוא הכרזתה של היהדות עצמה.

פעם יכולנו להתפאר בהשקפות שניתן למצוא בין חכמי היהדות על אופי השלטון. כפי שאביעזר רביצקי ניסח את השקפת דון יצחק אברבנאל בנושא:

כאשר בני אדם זוכים בכוח – קל וחומר כאשר הכוח הזה מתרכז בידי אדם יחיד – הוא נוטה מעצם טבעו להתפשט ולהתעצם, הוא שואף לפרוץ כל סכר ולפרוע כל חוק. אשר על כן, המלוכה החוקתית תהפוך על פי חוקיותה הפנימית למלוכה מוחלטת, והמלוכה המוחלטת תהפוך על פי חוקיותה הפנימית לרודנות עריצה ושופכת דמים.

זו חוכמת אברבאנל, החכם היהודי הספרדי, מושא מחקריו של פרופסור בן ציון נתניהו, ומי שחש בצורה הישירה ביותר את שרירות לבם של מלכים: פרדיננד ואיזבלה, שגירשו את היהודים מספרד. פאסט-פורוורד חמש מאות שנה. ממנו עברנו אל חוכמת שמחה רוטמן אשר תגדיר לנו מעתה את השקפת היהדות על שלטון ומגבלותיו. אכן כדברי הרב מיכי, זו חתיכת חילול השם.

76 תגובות על ״לקחים מאירן ומאירלנד״

  1. ממליץ גם על הריאיון עם שמואל סלבין השבת במקור ראשון לגבי הרפורמה המשפטית. סלבין הוא כלכלן מוכר וכיום גם איש עסקים.

    אהבתי

  2. תמריץ יכול להיות שיום אחד איראן תהיה ליבראלית יותר, אבל בינתיים הרשויות שם דיכאו את המחאה ביד קשה כולל לא מעט הוצאות להורג.

    אהבתי

  3. אני לא מנבא בהכרח טובות לאירן.. דן שכטמן כן. זו חברה עם אייקיו נמוך, גם אם יותר גבוה מהערבים.

    אהבתי

  4. נעים להיזכר

    אהבתי

  5. נעים להיזכר

    Liked by 2 אנשים

  6. קודם ה-30 מילארד למגזר הערבי (שמעולם לא היו 50, לטובת קוראינו הביביסטים) ועכשיו פטור ממע"מ על דלק לעזה:

    https://www.ynet.co.il/economy/article/b1vs77q0j

    הוארך הפטור ממע"מ על דלק לארגוני סיוע בעזה: "סמוטריץ' מודע?"
    ועדת הכספים אישרה לבקשת שר האוצר את הארכת הוראת השעה הקיימת מ-2019, אותה הוא תקף בעבר והכריז: "יום עצוב לישראל" כשהוארכה ב-2020. ח"כ שרן השכל: "אחרי שהכפשתם אותנו, האם השר סמוטריץ' מודע לזה שהיום הוא נותן פטור על דלק לחמאס?". נציג משרד הביטחון: "ממליצים להמשיך"

    זה ממש נדמה שממשלת בנט הייתה בסדר, והביביסטים שיקרו והשליכו רפש רק כי הם ביביסטים.

    Liked by 2 אנשים

  7. לגבי הרפורמה, מענין לראות את מפת התמריצים.

    דרעי – פושע מורשע, מעונין להיות שר בממשלה
    נתניהו – מעונין להיחלץ מאימת הדין
    גולדקנופף,גפני – רוצים לחוקק חוקים לטובת המגזר החרדי, ובג"ץ מפריע להם. מענין שגם נגיד בנק ישראל עצמאי מפריע להם, למשל לחוק המשכנתא הייחודי.
    סמוטריץ' – מניעים אידאולוגיים, גם אם מוטעים (כפי שהראיתי בעבר בג"ץ *תורם* למפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון).
    לוין – לדעתי כמו סמוטריץ'.
    רוטמן – רוצה להפוך את ישראל ל"אמריקה". אני לחלוטין לא רואה ב"אמריקה" מודל לחיקוי.

    חלק מהרשומים לעיל מעוניינים ברפורמה כדי לגנוב סוסים (דרעי, נתניהו, חלקים בליכוד, החרדים). החלק האחר לא לגמרי מבין את ההשלכות של הרפורמה או שהוא דווקא מבין היטב ומעוניין בכך.

    תמריץ לדעתי אחד הכשלים המרכזיים בתקשורת בין התומכים והמתנגדים לרפורמה, הוא שבשביל ביביסטים לגנוב סוסים זה לגיטימי ואף רצוי. תשאל את חייל ותראה ישועות, כדבריו. הרפורמה, בתוספת שאר החוקים שהקואליציה רוצה להעביר, הופכת את גניבת הסוסים לקלה להפליא.

    Liked by 1 person

  8. לפני שלושים שנה בערך, היה הציבור בארץ קרוע במחלוקת חריפה סביב הנושא הפלסטיני. חלק תמכו בפינוי השטחים והקמת מדינה פלסטינאית, חלק התנגדו לכל ויתור.
    באופן מקרי ועקב נפילת מפלגת ימין מתחת לאחוז החסימה, זכו תומכי המדינה הפלסטינית בבחירות והצליחו למשוך לכיוונם גם חלקים מתונים יותר בקואליציה שלהם. הנסיונות להגיע להסדר קבע עם הפלסטינים נמשכו מספר שנים והסתיימו במרחץ הדמים שנקרא האינתיפאדה השנייה.
    לציבור הישראלי נהיה ברור מי הם שכנינו ומהי התוצאה של הקמת מדינתם. הדבר בא לביטוי בתוצאות הבחירות, אשר הקטינו עד כדי מחיקה את שתי המפלגות שהובילו לאותם מהלכים.
    כיום אנחנו רואים תרחיש דומה מצידה השני של המפה. מיעוט קיצוני מצליח לגרור את הקואליציה, שזכתה בבחירות באופן מקרי ובגלל נפילת מפלגת שמאל מתחת לאחוז החסימה, למהלך מרחיק לכת שמעורר התנגדות עצומה. גם כאן, ייתכן התוצאה תהיה כי הציבור יבין מהן ההשלכות של הפקדת הגה השלטון בידי קיצוניים ומשיחיים, ותוצאות הבחירות הקרובות יישקפו לראשונה מזה שנים שינוי במאזן הכוחות.

    Liked by 2 אנשים

  9. א-מחייה, אהבתי מה שכתבת. הביביסטים מחזיקים בדבר והיפוכו: השקפת עולם הובסיאנית, של מלחמת כול בכול, שבה אמת מוסר כלשהי היא מגוחכת. וגם התקרבנות אינסופית שעומדת לכאורה בסתירה מוחלטת. דמיין חיית טרף בטבע שכל הזמן מתבכיינת על כך שהטרף בורח ממנה.

    אהבתי

  10. רמת השחיתות והדו פרצופיות של ליברמן היא כל כך קיצונית, שהייתי אומר שכבר בלתי אפשרית. אבל הנה הוא מצליח, ויש לו אוהדים. כל בחירות אני מקווה שהפעם לא יעבור את אחוז החסימה, אבל אפשר לשקר חלק מהאנשים כל הזמן.

    אהבתי

  11. תמריץ מסכים לגבי ליברמן, אבל לדעתי המציאות היא כרגיל מורכבת. החוקים שהוא העביר בממשלת בנט היו חוקים טובים לכולם (מס סוכר, כלים חד פעמיים וכיו"ב). באופן כללי המהלכים שהוא העביר או רצה להעביר בממשלת בנט היו חיוביים לדעתי. קצת כמו נתניהו, אדם יכול להיות יותר מדבר אחד, לפעמים לתרום ולפעמים להרוס.

    אהבתי

  12. מי התגעגע לאיזו מלחמת עולם קטנה? חדש מהתנור:

    https://www.reuters.com/world/china/china-says-should-advance-peaceful-reunification-with-taiwan-2023-03-05/

    China proffers 'peaceful reunification', Taiwan says respect our democracy

    אז סין מתחילה את המהלך שלה לכיבוש טאיוואן. קצת כמו רוסיה ואוקראינה, זה היה צפוי מזה זמן רב. אגב זו עלולה להיות מלחמת העולם הראשונה בה גם ישראל תיקח חלק כי איראן.

    זה הזמן להשקיע ביצרני מגפיים.

    אהבתי

  13. פשוט כיום התמריצים של ליברמן מובילים אותו למקום טוב. ועדיין מפחיד אותי שאדם כזה חסר מעצורים צובר אהדה.

    אהבתי

  14. השקפת עולם הובסיאנית בסך הכל הגיונית למי שמחזיק בה. זה בדיוק מה שעושים התאגידים הגדולים, שקוראים כל הזמן לצמצם התערבות ממשלתית ורגולציות – כי שמירה על הסביבה ותחרות אמיתית זה רע לרווחים – אבל ברגע שיש משבר כלכלי הם רצים לממשלה על מנת שתציל אותם (על חשבון כספי המיסים של הציבור כמובן).

    אהבתי

  15. רינגו,
    הדוגמא שנתת נגועה באינוס המציאות. להזכירך שהליכוד התפצל והחלק שנותר נאמן לדרכו והתנגד לה כמעט ונמחק. החונטה השלטת, בכירי מערכת הביטחון, המשפט והתקשורת הבטיחו גן עדן בטחוני/כלכלי ורוב הציבור הימני השתכנע והעניש בבחירות לאחר ההתנתקות את אלו שהתנגדו לה. זו המציאות הביטחונית שקלקלה את השורה.
    יוזמי הרפורמה המשפטית לא הבטיחו הבטחות מהסוג הזה ולא קשרו אותה לגן עדן ביטחוני/כלכלי. המאבק הפעם הוא בעיקרו מאבק על זהות המדינה ולא על מהלך מדיני מנותק מהמציאות. הבדל נוסף הוא מעמד התקשורת או יותר נכון חיסול מעמדה. הרשתות החברתיות שחקו עד דק את מעמד התקשורת והיא איבדה את יכולתה לעצב את דעת הקהל (ברוך שפטרנו) באופן חד צדדי ומגמתי כפי שהיה בעבר
    בקואליציה הנוכחית יש 3 מפלגות מגזריות, סמוטריצ'ים, חרדים אשכנזים וחרדים ספרדים, שכוחן יישמר בכל מצב וצפוי לגדול בעתיד עקב הדמוגרפיה. אני מעריך שבן גביר יתפוגג לאחר שייכשל בשיפור המשטרה ואילוף הבדווים. הליכוד תלוי בעיקר במצב הכלכלי. אם לא יהיה משבר גלובלי לא צפוי (כמו הקורונה) והתנופה של העשור האחרון תימשך הוא ינצח. לרפורמה אין כלל השפעה על הכלכלה ו/או החברה. היא לא שונה בהרבה מחוק הלאום. גם אם תצליח הקואליציה להשתלט על מינוי השופטים הניסיון מלמד שהליכוד די כושל בתחום הזה. דוגמאות למכביר מספקים כל ראשי מערכות הביטחון, מערכת החינוך, והתאגיד שהוקם בידי הליכוד ("מה שווה התאגיד אם אנחנו לא שולטים בו…")

    Liked by 1 person

  16. חייל אני בספק אם מצב כלכלי גרוע ישפיע על בוחרי הליכוד, ואני לא מאשים אותם. למי בדיוק אמור ליכודניק שרוף להצביע בהנחה שהליכוד אכזב אותו? אין כיום חלופה אמיתית לציבור הזה. הרוב ימשיך להצביע ליכוד בלי קשר לתפקוד הממשלה.

    אהבתי

  17. סמוטריץ' קיצוני יותר מרוב הציבור הדתי-לאומי. הוא לא בהכרח יצליח להובילו לנצח. בפרט אם יסתבך בפאדיחות כמו מה שקרה עם הדיבורים על מחיקת הכפר שאחריהן התנצלויות מגוחכות.
    בכנסת יהיו עוד 30 שנה 22 מנדטים מקולות חרדים נטו. זה המון, אבל זה לא יותר ממספר המנדטים של החרדים בבחירות 99' (שרובם אמנם בא מקולות מסורתיים, שעתידים להוסיף לחרדים גם בעתיד, אבל אין לדעת כמה.). בימי חיינו לא נראה את השתלטות החרדים הטוטאלית (אלא אם כן תהיה ירידה המונית של כל השאר.. כמו שהממשלה הנוכחית חותרת).

    אהבתי

  18. לגבי ההתנתקות, מי שהגה דחף וביצע את הרעיון היה אריק שרון. נכון שנתניהו ועוד ח"כים מהליכוד הצביעו *בעד* ההתנתקות, בשבתם *כחלק מהקואליציה*, אבל בסופו של יום הרוח החיה הייתה אריק שרון.

    שמעתי תיאוריות קונספירציה כאילו השמאל לחץ על שרון באמצעות בית המשפט. לדעתי זה לא נכון והמציאות הרבה יותר פשוטה גם אם יותר כואב להכיר בה.

    אריק שרון היה אחד מגדולי האסטרטגים של ישראל. הוא הסתכל על המצב במבט קר. השהייה בגוש קטיף עלתה לנו בדמים באופן כמעט יומיומי. אני זוכר היטב את הנפגעים שהיו לנו כל הזמן בציר פילדלפי ובעוד מקומות. העובדה היא שהגנה על היישוב היהודי בגוש קטיף הייתה פשוט לא מעשית, ויקרה הרבה יותר מדי בחיי אדם, ביחס לרווח מכך שיש שם יישוב יהודי. בדומה לאהוד ברק שהוציא את ישראל מדרום לבנון – עוד מקום שהמשך השהות בו פשוט לא היה הגיוני משום בחינה – שרון החליט לצאת מגוש קטיף. וכששרון מחליט משהו הוא פשוט עושה אותו ושום דבר לא יעצור אותו.

    בראייה לאחור זו הייתה לדעתי החלטה נכונה. לא בגלל איזושהי פריחה כלכלית (שאכן קרתה אגב, אבל ללא קשר) או שלום דמיוני. זו הייתה החלטה נכונה פשוט כי זה מה שהיה צריך לעשות כשבוחנים את המצב באופן קר, ללא הטייה רגשית. בדיוק כפי שההחלטה לצאת מדרום לבנון הייתה נכונה בדיעבד. אני לגמרי מבין את הכאב על המהלך הזה. אבל אני גם חושב שהמהלך היה מוצדק.

    בניגוד לגוש קטיף, אני מאמין שחיזוק ההתיישבות ביהודה ושומרון הוא הדבר הנכון לעשות, אבל זה כבר נושא אחר.

    Liked by 1 person

  19. חייל
    לא דיברתי על ההתנתקות אלא על הסכמי אוסלו, ועצרתי את הדוגמה באינתיפאדה השנייה (לפני ההתנתקות).
    מפלגות השמאל הובילו את אוסלו, וברק ניסה לסגור הסכם קבע עם ערפאת. התוצאה היתה מרחץ דמים וירידה בכוחן של העבודה + מרצ מ- 56 מנדטים ב 1992 ל – 20 ומשהו, ומאוחר יותר למחיקה. השינוי בדעת הקהל הוא ניכר- היום אין מפלגת מיינסטרים ישראלית שמדברת על סיום הכיבוש והקמת מדינה פלסטינית (העבודה כבר מזמן לא מיינסטרים ויעידו על כך ארבעת מנדטיה, ומרצ כאמור נמחקה).
    הרפורמה המשפטית אולי לא תביא למרחץ דמים, אבל אם אכן תזיק לכלכלה בצורה דרמטית ותאפשר מינויים מושחתים יהיה לזה אפקט ציבורי.
    כדי שיהיה שינוי במפה הפוליטית לא צריך ירידה בכוח המפלגות המגזריות. מספיק חמישה מנדטים שיעברו מהליכוד למחנה הממלכתי. אם בבחירות הבאות ישכיל השמאל לאחד כוחות זה יספיק כדי ליצור קואליציית מתונים רחבה.

    Liked by 1 person

  20. רינגו,
    כשאתה מדבר על מינויים מושחתים כוונתך למינויים כמו המינוי של אלישבע ברק לסגנית נשיא בית הדין לעבודה?
    אמנם עלינו להודות לאהוד ברק על חיסול תנועת העבודה אבל זה רק חלק מהסיפור. בישראל מתחולל מאבק על זהות וזהו קו השבר העיקרי. הרפורמה היא תוצר של המאבק ולא הגורם למאבק והשפעתה על הכלכלה זניחה.

    Liked by 2 אנשים

  21. סמוטריץ' קיצוני יותר מרוב הציבור הדתי-לאומי ובנט יותר מתון מרוב הציבור הדתי-לאומי, ועם-זאת גם בנט וגם סמוטריץ' נבחרו בידי אותו ציבור כי הם הבטיחו לקדם את האג'נדה של הציבור הזה. ולכן אני לא חושש מאיבוד מנדטים לציונות הדתית כל עוד סמוטריץ' יצמד להבטחותיו ויעשה כמיטב יכולתו.

    ואם אתם כל-כך צודקים אז ממה אתם חוששים? אחרי הבחירות הבאות (בהם "קואליציית המתונים" תעלה לשלטון) תשנו את הרפורמה המשפטית (אם היא תועבר באופן חד-צדדי ללא פשרה).
    אבל כנראה שגם אתם לא מאמינים בזה.

    אני חושב שאתם כתמיד מזלזלים בציבור שעומד מאחורי הממשלה הזאת.

    הציבור הדתי הוא ציבור שבאופיו הוא civil service (במובן החיובי). הוא רואה את טובת המדינה לנגד עיניו ולכן נראה לכם שהוא חושב כמותכם (כי טובת המדינה היא תמיד מה שאתם חושבים). הציבור הדתי הבורגני חי בתוך כל העם ועובד עם כולם ולכן הוא לא מנסה להתבלט. הוא יכול להביע את עצמו בתוך החוגים שלו פנימה, עם החברים, בבית הכנסת ובמקומות דומים. אין לו צורך להחצין את רצונותיו.
    אבל ביום בחירות (הזמן היחיד שהוא מרשה לעצמו להביע את עצמו מאחורי הפרגוד מבלי לריב עם אף אחד) הוא יבחר במדיניות ימין ובמפלגות ימין.

    הציבור המסורתי הוא עוד יותר ציבור שקוף מאשר הציבור הדתי. אין לו בכלל סממנים חיצונים של ציבור מגובש. זה ציבור שנמצא בכל מקום מבלי שאתה בכלל יודע מה דעותיו השקטות. יש לו הרבה פחות צורך להפגין את נוכחותו מאשר ציבורים אידיאולוגים (משמאל ומימין). אבל צניעותו זאת היא גם מקור כוחו. גם הוא ביום בחירות, בדיוק כפי שקרה בבחירות האחרונות – יעשה את ההחלטה שהוא חושב לנכונה. כל עוד אתם תמשיכו לזלזל בו הוא יוכיח לכם כמה אתם טועים. ולכן המחאה ברחובות רק גורמת לציבור הזה להרגיש מושתק – והוא יחזיר לכם ביום הבחירות הבא, בניגוד גמור למה שאתם חושבים.

    Liked by 1 person

  22. אישית הצבעתי בבחירות האחרונות לבית היהודי ולפני זה לימינה, המפלגה של גלעד אלפר, הליכוד והימין החדש. אולי אני לא המצביע הטיפוסי, אבל מן הסתם גם לא ה״אתם״ הטיפוסי, וזה בלשון המעטה.

    מרגע שיהיה תקדים שביטול הדמוקרטיה אפשרי במדינת ישראל, אני לא יודע אם יש דרך חזור. העובדה שדבר כזה הצליח לקרות תסמן לכולנו שהעתיד לבוא יהיה רע, כי המדינה זזה דמוגרפית ימינה. מה שחשוב היום יותר מהכול זו הפגנת כוח עוצמתית שתסמן שלא ניתן לבטל דמוקרטיה בישראל.

    אהבתי

  23. אנחנו חוזרים לאותו ויכוח אם מדובר כאן על קץ הדמוקרטיה אם לאו.
    אבל גם אם מדובר כאן על ביטול הדמוקרטיה – מי שרוצה לסמן שלא ניתן לבטל דמוקרטיה יכול למנוע זאת בהידברות (ולא באתי להתווכח מי מוכן להידברות ומי לא – כי בפועל תמיד אפשר להידבר) ולחזור ולהפוך את הדיון לתיקון מערכת המשפט ולא לביטול הדמוקרטיה.

    אני לא רואה הפגנת כח עוצמתית שלא ניתן לבטל את הדמוקרטיה.
    אני רואה הפגנת כח שאומרת "אתם לא תחליטו, אתם לא כשירים לשלוט, אתם תבחרו ואנחנו נחליט".
    זה מה שאני רואה.

    טאוב ודומיו תמיד מזלזלים בציבור הדתי שהוא "צריך את האישור של האליטות/שמאל" (והם צודקים).
    האמת, שכולם צריכים את האישור של הצד השני. גם הליכוד צריך את האישור של השמאל לרפורמה הזאת.
    כמו שבגין היה מוכן לוותר כל-כך הרבה בשביל לקבל אישור ממצרים, וכמו שרבין היה מוכן לוותר כל-כך הרבה בשביל לקבל אישור מאש"ף – כן הימין יוותר המון בשביל לקבל אישור מהשמאל. זה אנושי וזה פוליטי.
    אבל אם התשדורת שיוצאת היא (כתמיד) "אתם תבחרו ואנחנו נשלוט" – זה בדיוק ההיפך מלקבל אישור. זה כבר מחוץ למנדט שנבחרי הימין קיבלו מהציבור שלהם.

    אהבתי

  24. יאיר הציבורים הדתיים והמסורתיים באים לידי ביטוי מזה שנים. הם גם יכולים לחזק את כוחם ללא הרפורמה המוצעת. דיברנו בעבר על מספר אפשרויות לרפורמות שהן כולן טובות יותר מהרפורמה המוצעת (את חלקן אתה הצעת).

    לדעתי הקישור בין הרפורמה *כפי שהיא מוצעת* לבין "ימין" הוא הסחת דעת וסוג של מניפולציה. זה בסדר שהדיעות בישראל נעות ימינה, ואפילו בסדר שהן נעות לכיוון דתי יותר, גם אם זה לא מוצא חן בעיני. אבל הרפורמה המוצעת משנה את שיטת המשטר, ולדעת רבים מאוד השינוי גרוע ביותר מכל מני סיבות. ז"א לא תוצאת המשחק משתנה אלא עצם חוקי המשחק.

    נראה לי שחלק גדול מתומכי הרפורמה בצורתה הנוכחית עושים זאת באופן אוטומאטי רק בגלל שהצד השני מתנגד, ללא שום נגיעה לגופו של ענין. זה הפך לעוד ענין שרבים עליו רק לשם המריבה (אגב גם בצד המתנגדים יש מי שתופסים טרמפ על הענין).

    ז"א לא מדובר בכלל על "להביא לידי ביטוי רצונות של דתיים / מסורתיים". מדובר על רצון לכפות משהו רק לשם הכפייה, בבחינת "נחזיר לכם על מה שעשיתם לנו". זה אפילו לא חשוב אם העוולות שבוצעו לכאורה בידי המתנגדים לרפורמה אמיתיים או לא.

    הדתיים הלאומיים רוצים לנקום על ההתנתקות, ובג"ץ הוא יופי של שעיר לעזאזל (כי קשה להאשים את המחנה שלך שהוא זה שהוביל את המהלך). החרדים רוצים יותר כסף ושליטה ושהמדינה תלך לעזאזל (זו בעיה של "הפריץ", לא שלנו). והליכוד רוצה להחזיר לרל"ב על מה שהרל"ב עשה לליכוד, על מה שהליכוד עשה עוד קודם, על מה שהרל"ב עשו קודם וכך הלאה.

    Liked by 1 person

  25. חייל
    בישראל מתנהל מאבק על זהות – מסכים. השאלה איפה כל אחד ממקם את עצמו במאבק הזה. הרפורמה כפי שמתוכננת כרגע יכולה להעביר מצביעי ליכוד הקרובים למרכז ואינם ביביסטים מושבעים למחנה השני, בעיקר אם יהיה לה אפקט שלילי על הכלכלה או על יחסי החוץ של ישראל.
    שים לב שלא קבעתי שיהיה אפקט כזה. ובכלל איני מאמין שהרפורמה הזו תעבור כפי שמתוכננת כרגע.
    לגבי קביעתך הקודמת – שהרפורמה היא דבר שולי שמקביל לחוק הלאום, כי הליכוד גם ככה מפשל וממנה למשרות בכירות אנשים שלא מבצעים את המדיניות שלו – טענה מוזרה בעיני. אתה אומר – אין לכם מה לדאוג, גם ככה ההגה בידיים של פשלונרים?

    Liked by 2 אנשים

  26. דברים נוקבים מאוד של מייקל בלומברג

    אהבתי

  27. יאיר לפיד הוא שורף אסמים בליגה של סמוטריץ׳ בעיניי. אבל עם גנץ וחילי טרופר אפשר לדבר. ואם לא, אז אפשר לדבר עם משפטנים מהמיינסטרים שנמצאים במרכז המפה הפוליטית.

    אהבתי

  28. רינגו,
    להיפך. אני אומר שישראל פחות דמוקרטית היום משום שהפוליטיקאים לא מצליחים לשלוט/לבקר את הפקידות הבכירה ברוב מוקדי הכח. הסכנה העיקרית לזכויות אזרח בישראל מגיעה ממערכות האכיפה והמשפט שייצרו קרטל שמוציא אותם מהישג ידם של הפוליטיקאים. דוגמאות לדברים שהפוליטיקאים (מכל המחנות) היו רוצים לתקן אבל אינם יכולים:
    ישראל אלופת עולם במעצרי שווא
    ישראל אלופת עולם באחוז הרשעות
    ישראל אלופת עולם בהאזנות סתר (באישור שופט). מספר האזנות הסתר בישראל (המספר המוחלט) מתחרה בזה של ארצות הברית. על האזנות לא חוקיות אין לנו נתונים ולא בכדי
    ישראל מתחרה על אליפות זמן מפתיחה לפסיקה (אלישבע ברק אלופת עולם היסטורית ללא מתחרים)
    ישראל אלופת עולם בתיקים פתוחים
    ישראל אלופת עולם בצא"פ/חיסיון
    הנכונות של הפוליטיקאים להתעמת עם מוקד הכח החזק ביותר במדינה, ברית משפט-פרקליטות-משטרה-תקשורת, היא בגדר נס ונותנת פתח לתקווה שזה אפשרי גם מול מערכות לא נשלטות אחרות אבל פחות חזקות.
    הרפורמה היא צעד ראשון בהתנערות מפשלונריות

    Liked by 3 אנשים

  29. תמריץ,
    אתה בדרך הנכונה גם סיגנונית אבל הפעם קצת פישלת. "דברים נוקבים" מגיעים תמיד בצירוף "דיבר/כתב מדם ליבו"

    Liked by 1 person

  30. רינגו ,
    "הרפורמה כפי שמתוכננת כרגע יכולה להעביר מצביעי ליכוד הקרובים למרכז ואינם ביביסטים מושבעים למחנה השני, בעיקר אם יהיה לה אפקט שלילי על הכלכלה או על יחסי החוץ של ישראל."

    היא יכולה תיאורטית אבל מעשית ראה בחירות 81 בהם ניצח הליכוד ו84 בהם הליכוד היה ראשון ברוטציה וזה עוד אחרי מלחמת לבנון והיפר אינפלציה.כך שכנראה בכל מקרה יצטרכו לשבת עם נתניהו לפחות ברוטציה אם הוא לא יפרוש.
    יריב לוין נבחר מקום ראשון בפרימריז בליכוד כשהאגנדה שלו רק משפטית אז קשה לומר
    שהחביאו את האגנדה הזו מהבוחרים (שכמה מנדטים יעברו לדברייך)

    בכל מקרה, כפי שכתב יאיר אז לא ברור כיצד אתם אוחזים במקל שני קצותיו – גם קץ הדמוקרצ'יה וגם זכייה בבחירות הבאות.
    אם כפי שכתב תמריץ שמה שמטריד אותו הכי הרבה הם הרכבי הערכאות הנמוכות מה הבעיה לשנות חזרה אם זוכים בבחירות הבאות ?
    (מה גם שאפשר להתפשר על ההצעה הנוכחית של הרפורמה ושם לדאוג שהועדה הממנה תהיה יותר מקצועית כפי שהציע שופט מחוזי לשעבר בדיון בוועדת החוקה בסרטון שהבאתי) לגבי הועדה למינוי שופטים לעליון גם בהצעה הנוכחית (שבטח תעבור תיקונים) יש רוב לקואליציה של 5 מול 4 אם זו קואליציית ימין ואם זו תהיה קואליציה של שמאל מרכז אז יהיה שם רוב של 8 מול 1)

    שוב אני מזכיר שבאופוזיציה שנבחרה יש אנשים שתמכו באחד או יותר מסעיפי הרפורמה ולעיתים בכמה ביחד. גדעון סער, מתן כהנא , זאב אלקין , שירלי פינטו , עודד פורר מישראל ביתנו ועוד ….
    (אז הם אומרים ש"המכלול" בעייתי אז יאללה שיכנסו למשא ומתן)
    שלא לדבר על דניאל פרידמן שהיה שר המשפטים של ממשלת אולמרט שהיה מעביר רפורמה מעט פחות נוקשה אך בסך הכל מאד דומה. (אז לא מדובר רק ב"משיחיים" כפי שכתבת ו"…מיעוט קיצוני מצליח לגרור את הקואליציה")

    (מקווה שלא אצטרך לכתוב את זה כל כמה דפים פה מחדש)
    בבלכה.

    Liked by 3 אנשים

  31. גרום / שמעון, ואם מעתה ועד עולם הליכוד יזכה בבחירות, נחיה בדיקטטורה של ימין/דתיים? ואם הצד השני יזכה בבחירות, האם היית רוצה לחיות תחת דיקטטורה של שמאל/מטורללים?

    באיזשהו מקום אני מקווה שהרפורמה תעבור ובדרך נס תעלה לשלטון מפלגה קומוניסטית. כמיטב המסורת הצעד הראשון יהיה להוציא את הדת מחוץ לחוק. הצעד השני יהיה להוציא להורג בעלי עסקים פרטיים. אחרי עוד כמה רפורמות קטנות כאלה ניפגש כולנו, כל חברי הפרלמנט כאן, בקולחוז ונשיר יחד שירי עם רוסיים. יהיה כיף.

    Liked by 1 person

  32. חייל לאן נעלמו כל הטייסים הביביסטים?

    https://www.ynet.co.il/news/article/h1vjk11zyn

    קשיים באיוש אנשי צוות לטיסת נתניהו לאיטליה
    חברת אל על מתקשה לאתר דיילים וטייס נוסף לביקורו של ראש הממשלה באיטליה בסוף השבוע. רגב החליטה: בטיסות הבאות – גם ארקיע וישראייר יוכלו להטיס את רה"מ ליעדים קרובים. אל על: "יש מיעוט טייסים כשירים בצי ה-777"

    אהבתי

  33. אם חשבתי שהרפורמה הזאת מחויבת המציאות – על זה מצטרפת לה ההבנה שהמדינה לא יכולה להיות בת ערובה בידי האליטות שלה.
    סיפור הטייסים במילואים ואיומים נוספים (פחות מפריע לי הסיפור של טייסי אל-על) מלמד שצריך לפתוח את הצבא לכולם.
    אנחנו לא שומעים על רופאים שמאיימים בשביתה כיון שרופאים יש מכל גווני הקשת הפוליטית, אבל תחומים שלמים בצבא הם עדיין בשליטה של האליטות, ואת זה צריך לשנות.

    אהבתי

  34. יאיר אני חושב שאתה לא קורא נכון את המפה. נכון שרופאים יש מכל הקשת הפוליטית אולם רובם ליברלים (אני מכיר לא מעט רופאים). לגבי שאר האליטות, היום הן די הטרוגניות. יש מכל העדות ומכל הקשת הפוליטית. הם מתנגדים לרפורמה ממניעים ענייניים, לא מתוך השתייכות למחנה כזה או אחר.

    Liked by 1 person

  35. גרום,
    לא טענתי בשום שלב שהרפורמה היא קץ הדמוקרטיה. טענתי שאם היא תוביל לתוצאות החמורות שמתנגדיה מזהירים מהן, הרי שהיא עשויה להועיל לאותם מתנגדים לעלות לשלטון, כפי שאוסלו עזרה לימין לעלות לשלטון.
    הצורך ברפורמה נמצא בקונצנזוס די רחב. הרפורמה הנוכחית שמעקרת במידה רבה את הביקורת השיפוטית על הממשלה היא מרחיקת לכת, ומגיעה בשילוב עם שלל חקיקות שנועדו בעליל לשרת את האינטרסים האישיים של דרעי וביבי. אני מניח שגם בליכוד ובציונות הדתית ישנם אנשים שדעתם אינה נוחה מכך.

    Liked by 1 person

  36. אמחייה ,
    לגבי "נחיה בדיקטטורה של ימין/דתיים?"
    בתור חילוני קומפלט למהדרין רוצה לספר לך אנקדוטה (כאמור רק סיפור אישי ואני לא מתקרב פה אפילו לטעון משהו לגבי הכלל)
    פעם , מזמן , מזמן כשעבדתי הכפייה שהכי הפריעה לי לא היתה כפיה דתית(*) אלא כפיית השתתפות במסיבות מפגרות בחברות בעבודה ובמשחקים מפגרים של גמדים-ענקים בהם צריך לשיר שירים ולפברק חיוכים.
    (*) דווקא פעם שעבדתי בחברה עם כמה דוסים והתחברתי איתם הם ביקשו ממני להצטרף למניין כשהיה חסר וכשהתאים לי הסכמתי וכשלא התאים לא הצטרפתי ולא עשו לי פרצופים.

    Liked by 4 אנשים

  37. גרום זה לא משנה *מה* מפריע לך. מה שמשנה הוא שמפריע לך שכופים עליך *משהו*. לך אישית הפריע שכפו עליך להשתתף במסיבות ומשחקי חברה (מבין לחלוטין). אז אתה אמור להבין את הבעיה עם כפיה / כח מוחלט. פשוט תדמיין שנבחרת ממשלה שכופה על כולם להשתתף במסיבות חברה בעבודה, ברוח פורום קהלת שמקדש את העבודה, ובמשחקי חברה בהם אתה אמור לזייף אושר.

    אהבתי

  38. קשה לי לדמיין ממשלה נבחרת שמחייבת את כולם לעשות משהו כשהיא צריכה להיבחר שוב.
    אבל בג"ץ שכופה את כולנו לקיים את ערכיו אני לא צריך לדמיין, כי זה המצב הנוכחי שלנו.

    Liked by 1 person

  39. יאיר אם ממשלה מחייבת משהו שמקובל על הרוב – אפילו רוב קטן – לא תהיה לה בעיה להיבחר שוב. נכון להיום רוב הציבור עדיין חילוני. נראה לך שלממשלה שתאכוף ערכים חילוניים על כולם תהיה בעיה להיבחר שוב? וההפך, כאשר הרוב יהיה דתי.

    אגב הטיעון של "ממשלה אפשר להחליף בקלפי ולכן אין בעיה לתת לה כח מוחלט" לא באמת מחזיק מים. לליכודניק שרוף אין כרגע אפשרות חליפית לכן לכל היותר הוא לא יגיע בכלל לבחור, כפי שחייל אמר. באופן דומה לבוחרי שאר המפלגות. ללא מעט אנשים הבחירה היא בין נבלה לטריפה, בין מושחת למושחת יותר, בין טיפש לטיפש וגבוה לבין לא לבחור בכלל.

    אין לי הערכה רבה לפוליטיקאים ולצערי אני נאלץ לבחור במי מבינהם ביום הבחירות. מבחינתי רצוי לצמצם מינויים פוליטיים עד כמה שאפשר, וודאי כשמדובר בגופים מקצועיים כמו יושבי ראש חברות ממשלתיות, מבקר המדינה וכיו"ב. המקסימום שהייתי מאפשר לפוליטיקאים לבחור הוא את זהות השגרירים בחו"ל. ככלל יש הגיון בלתת לפוליטיקאים להשפיע על משרות פוליטיות, אבל אני לא רואה שום הגיון לתת להם כח להשפיע על משרות לא פוליטיות. לתת להם יותר כוח מהמינימום שצריך זה רעיון מאוד גרוע. המהפכה המשטרית רוצה לתת להם כח מוחלט ולכן זה רעיון גרוע באופן מוחלט.

    אהבתי

  40. אני מחכה לפתיחת חקירה גם כעת. יש הרבה מועמדים. ברור לי שזה לא יקרה, כל עוד אתה מפר את החוק מהצד הנכון של המפה הפוליטית.

    Liked by 2 אנשים

  41. הימין (מזרחים, ערוץ 14, סמוטריצבנגביר וחברים) והשמאל (אינטילגנטים למיניהם, נפשות יפות, הטובים לטייס, תקשורת המיינסטרים) צריכים ללכת לטיפול זוגי דחוף.
    האהבה כבר לא תחזור אבל צריך ללמוד להתווכח בשביל לא לפגוע בילדים.

    אהבתי

  42. 3718 הרבה אומרים שיפסיקו להתנדב או שלא יבצעו שגרת אימונים. אולם הם לא *קוראים* לסירוב פקודה. מי קורא כיום לסירוב פקודה ומדוע? אתה מדבר על אהוד ברק?

    אני יודע שכל הזמן מושכים את הויכוח לכיוון הפוליטי של ימין מול שמאל אולם כאן מדובר בהפיכה משטרית – ולא ענין של מדיניות ממשלה כזו או אחרת.

    על מנת לחדד את הענין, אם ממשלת ימין הייתה מכריזה מלחמה, כל החיילים האלה היו יוצאים לקרב. אני יודע כי זה כבר קרה בעבר לא פעם ולא פעמיים. לכן לא מדובר בענין של סרבנות פוליטית לממשלת ימין או כל דבר דומה.

    זו שאלה טובה האם לחיילים מותר לסרב פקודה במקרה של הפיכה משטרית. לדעתי זה עניין שמצדיק סירוב פקודה אבל אני יכול להבין דיעות אחרות.

    אהבתי

  43. חברה של אייקיו נמוך.. זה ממש דוגמה מהטקסטבוק לאיך שמתנהלת. ככה יראה כל הצבא אם יגויסו חרדים. מנהלת הגיוס רק מוכיחה למה יש להרחיק ככל האפשר בין חרדים לבין צה״ל.

    אהבתי

  44. על גנרלים ושופטים

    אהבתי

  45. הכלה טיפשה ומכוערת, העיקר האופי

    אהבתי

  46. תמריצאי דובר אמת

    Liked by 1 person

  47. אמחייה,

    אני מדבר על עבירת המרדה, שזה בדיוק מה שאהוד ברק וגנץ ויאיר גולן ודוד חודק ועוד עושים. בדמוקרטיה נורמלית , ולא באוליגרכיה המשפטית-צבאית בישראל, הם היו עומדים לדין, יחד עם הדחה מיידית של טייסי המילואים הסרבנים.
    כל מי שמעלה על דל שפתיו את המילים "מלחמת אזרחים" כאפשרות צריך להתבע.

    התחושה שלי היא כמו בצ'ילה ובארגנטינה ובטורקיה בימים הטובים של החונטה. שהצבא "רמז" לממשלה מה צריך לעשות. ואם לא, הוא הדיח אותה. גם להם היה סיפור טוב על "הפרת חוקים" ו"דגל שחור".

    ולגבי האינסטלטורים, אני תוהה מה מכונאים והחמשים בחיל האויר חושבים, הרי יש 10 מהם על כל טייס אחד… וכל טייס תלוי (תרתי משמע) במה שהטכנאים והחמשים עשו …

    Liked by 3 אנשים

  48. לטעמי, השמאל/אליטות איבדו כל סמכות מוסרית שנותרה בהם.
    ואני חושב שגם רוב הציבור חושב כך.
    (ולכן השיקול הראשון להצבעה בישראל הוא בטחוני-קיומי).

    אהבתי

  49. 3718 אני יכול לטעון שהממשלה מבצעת הפיכה שזה לא פחות ואולי יותר חמור. המרדה היא לגמרי לגיטימית כאשר מנסים לבצע הפיכה משטרית.

    אם נהיה ריאליים לרגע, ברור שיש כאן משחק של צ'יקן. הקואליציה בונה על זה שהאופוזיציה תמצמץ ראשונה. לו הייתי ראש האופוזיציה הייתי דוהר למשבר חוקתי עם שתי רגליים על הגז. או שהקואליציה תמצמץ ראשונה, תבטל את נסיון ההפיכה ואז יהיה מקום לרפורמה אמיתית שמיטיבה עם כולם, או שנגיע למשבר חוקתי ואז לדעתי הממשלה תיפול.

    בסופו של יום פוליטיקה היא משחק של כוח. לפעמים צריך להבהיר שגם אתה מוכן לשרוף את המועדון כדי שיתייחסו אלייך ברצינות. ולפעמים זה דורש פשוט לשרוף את המועדון.

    Liked by 1 person

  50. 3718, ואם המכונאים ישנאו את הטייסים, מה זה יעזור להם? ידרבנו את הטייסים בקללות להפציץ את איראן?

    אהבתי

  51. אמחייה כתב "אם נהיה ריאליים לרגע, ברור שיש כאן משחק של צ'יקן. "

    נכון. אבל הבעיה במשחק שהאופוזיציה האמיתית היא בג"ץ. אין שום ערך להסכם עם לפיד\גנץ. הרי בסוף הכל יגיע לבחינה של בג"ץ. אז אני לא מבין את האינטרס של הקואליציה להתפשר מוקדם מידי.

    תמריץ כתב "3718, ואם המכונאים ישנאו את הטייסים, מה זה יעזור להם? ידרבנו את הטייסים בקללות להפציץ את איראן?"

    אם הייתי ממריד בסגנון אהוד ברק\גולן ושות, הייתי מציע למכונאים לא להסכים לטפל במטוסים שהטייסים הספציפים אמורים לטוס בהם. זה סוג של הדחה מיידית.

    Liked by 3 אנשים

  52. "אני יכול לטעון שהממשלה מבצעת הפיכה שזה לא פחות ואולי יותר חמור. המרדה היא לגמרי לגיטימית כאשר מנסים לבצע הפיכה משטרית."
    לטעמי טיעון מהסוג הזה מדרדר אותנו לכיוון של חברה פרימיטיבית. הנקודה העיקרית שמבדילה בין חברה פרימיטיבית לחברה מודרנית מוסרית היא הדרך של הכרעה של חילוקי דעות בין חלקים שונים בחברה האם בדרך הכוחנית או בדרך של שכנוע האחר בדרכך. כל עוד פתוחה הדרך של שכנוע, פניה לדרך הכח היא התדרדרות לפרימיטביות. יש להדגיש שההבדלים בתחכום התירוצים להפעלת הכח או סוג הפעלת הכח אינם מהותיים זה לא משנה אם הפעלת הכח היא הבריונות מהסוג הפרימיטבי או גרימת נזק כלכלי באמצעים מודרניים במהות זו אותה התנהלות פרימיטיבת.
    לכל אחד יש נטיה להגדיר את מה שלא מוצא חן בעיניו כקטסטרופה איומה (קץ העולם, פאשיזם, בגידה, קץ הדמוקרטיה, דיקטטורה וכיד הדמיון הטובה) בסופו של דבר גם אם מישהו משער שדרך מסוימת תביא לחוק ש'יהרגו את כל הג'ינג'ים' כל עוד לא חוקק חוק כזה ופתוחה בפניו הדרך המוסרית המודרנית של שכנוע הציבור, פניה לדרך הכוחנית היא השתלטות האינסטינקטים הפרימיטיביים.

    Liked by 1 person

  53. משה, אבל בג״ץ יפסול את החקיקה, ואז לפי הסטטוס קוו המקובל בטרם בחירות 22׳, החקיקה לא עוברת. ואז מה תטען? גם תצטרך להמציא טיעונים למה מבנה הכוח הנהוג במדינה מימים ימימה אינו לטעמך, ויש לשבור אותו בכוח.

    Liked by 1 person

  54. משה מחאה היא חלק לגיטימי מדמוקרטיה מתפקדת. אמרתי כבר ואומר שוב, ממשלה נבחרת לא יכולה לעשות *כל* מה שהיא רוצה. שינוי שיטת המשטר זה חלק מהדברים שגם אם יש לך רוב קטן אתה לא יכול לעשות. בשביל שינויים כאלה צריך רוב גדול, עבור הגדרה מסויימת של רוב גדול. לכן למשל חוקי יסוד, במדינות מתוקנות, דורשים רוב גדול מסוים ולא רוב רגיל.

    הממשלה עושה משהו שאסור לה לעשות ועל זה המחאה. כאמור, המחאה לגיטימית כולל הפעלת כל מנוף לחץ. בסופו של יום כפי שאמרת כל הפעלת לחץ היא סוג של אלימות, אבל המוחים לא יפעילו אלימות פיזית ולא יכנסו למלחמת אזרחים. ז"א שיש הבדלים בעלי משמעות בין סוגי אלימות שונים – כאלו שמותרים וכאלו שלא.

    Liked by 1 person

  55. חייל מה שאתה אומר הוא עיוות של ההיסטוריה. במהפכה הקודמת הייתה הסכמה רחבה, בניגוד לטענות הביביסטים. וגם אם נניח שבמהפכה הקודמת היו כשלים, אין שום סיבה להמשיך עם כשלים כאלה.

    אהבתי

  56. amehaye,
    אין שום מהפיכה. יש התנגדות לניכוס כח דיקטטורי ללא אסמכתא בחוק ובניגוד לרצון הריבון. רצון הריבון מובע בבחירות

    Liked by 1 person

  57. לגבי אגדת ה"32 ח"כים", אפשר לקרוא כאן: https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%97%D7%95%D7%A7_%D7%99%D7%A1%D7%95%D7%93:_%D7%9B%D7%91%D7%95%D7%93_%D7%94%D7%90%D7%93%D7%9D_%D7%95%D7%97%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%AA%D7%95

    יוזם החוק רובינשטיין הביע את אכזבתו על כך שרוב חברי סיעת העבודה נעדרו מההצבעה בגלל הפריימריז הקרוב.[17] מרידור ציין בנאומו שהיו קיזוזים בין שתי סיעות גדולות.[13] בחוק תמכו 32 חברי כנסת ממפלגות הליכוד, העבודה, מרצ וחד"ש וכן יצחק לוי מהמפד"ל, התנגדו 21 חברי כנסת ונמנע אחד.[18]

    בחקיקה השתתפו כל המפלגות, החוק שונה *לבקשת המפלגות החרדיות* וברור כי לא היה מחטף אלא היה דיון מסודר בחוק. כמו כן הוא תוקן פעם אחת:

    מאז חקיקתו בשנת 1992, החוק תוקן פעם אחת בלבד בשנת 1994, בתיקון עקיף במסגרת חקיקת חוק יסוד: חופש העיסוק. סעיף זה התקבל בקריאה השנייה פה אחד (75 – 0). התיקון כלל שני חלקים:

    הפיכת סעיף 1 לחוק לסעיף 1א, והוספת סעיף 1 חדש לפניו, שכותרתו "עקרונות יסוד", הקובע כי "זכויות היסוד של האדם בישראל מושתתות על ההכרה בערך האדם, בקדושת חייו ובהיותו בן-חורין, והן יכובדו ברוח העקרונות שבהכרזה על הקמת מדינת ישראל".
    תוספת לסעיף 8 (פסקת ההגבלה), לפיה ניתן יהיה לפגוע בזכויות שלפי חוק היסוד לא רק בחוק אלא גם "לפי חוק כאמור מכוח הסמכה מפורשת בו".

    בקיצור החוק המקורי התקבל בהסכמה רחבה, והתיקונים לחוק בשנת 1994 התקבלו בהסכמת לפחות 75 ח"כים. מעניין שאת החוק המקורי יזמו וקידמו חברי כנסת מהליכוד.

    השמיים כחולים, המיים רטובים והביביסטים… מספרים סיפורים.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: