איך יסתיים הקרב על תוכנית יריב לוין למהפכה משטרית? להתנבא זה קשה. לפני בחירות 2021 כתבתי פוסט שבו נתתי לנפתלי בנט 5% סיכוי להיות ראש הממשלה ה-13. ה-5% היו למאה אחוז. ועדיין לנכונות לנסח ניבויים יש ערך רב, כי קריאת הניבוי בעתיד תאפשר במבט לאחור לבחון את הנחות היסוד שהיו לך ולראות עד כמה צדקת לגביהן. לגבי השאלה הנוכחית נראה שיש כמה אופציות:
נתניהו גונז את התוכנית בתמורה לחנינה או ביטול כתב אישום – לכאורה האופציה הכי הגיונית, אבל זו עסקת שוחד ברורה, שהדגל השחור מעליה ושיהיה קושי רב למצוא דרך לממש בצורה אפורה-בהירה. מה עוד שייתכן שהבייס השמאלני עדיין לא מצוי בעמדת יאוש כזה שיקבל ויתור על כתבי האישום נגד נתניהו. השמאלנים תומכים מטבעם בוויתורים קשים, אבל פה זה לא המים הכלכליים בגבול לבנון או הר הבית. פה זה ויתור קשה באמת.
פשרה והתגמשות כלשהן – השאלה הגדולה היא על מינוי שופטים. אם הקואליציה מוותרת על השליטה המוחלטת במינוי השופטים לטובת מנגנון שיבטיח בחירה מתוך קונצנזוס ופסילת מועמדים קיצוניים או גרועים, זו פשרה אמיתית שיכולה לעבור. ברגע שהשופטים הם לא שפוטים, אין חשיבות מכרעת לכל היתר. שאלת ההתגברות אינה כזו קריטית: במילא שופט טוב שמונעים ממנו לבטל חוק יידע לעתים קרובות לפרש אותו בצורה שמעקרת אותו מתוכן. לא היה צריך לפסול את סעיף 7א כדי לאפשר לעזמי בשארה לרוץ בזמנו.
פשרה הגיונית אפשרית ששני הצדדים יוכלו לחיות איתה היא לתת לקואליציה למנות שלושה שופטים שמרנים סבירים בסבב הבא, אבל מבלי לשנות את הכללים. די בכך כדי שבג"ץ יעבור מהפך, ויהפוך לגוף שמרני מובהק.
הבעיה עם כל אופציית פשרה היא שאין לביבי תמריץ חזק לשם כך. כל בוקר שבו מתעורר ביבי אחרי שסגר את כל הפרטים של הרפורמה באופן מוסכם, אבל בידיעה שהאישומים נגדו וההרשעה הצפויה עדיין מרחפים מעליו, הוא בוקר סיוט עבורו.
ארה"ב מתערבת באגרסיביות – התערבות אגרסיבית של הממשל האמריקני נגד התוכנית יכולה להועיל. ארה"ב היא גורילה ששוקלת מאה טון, ויכולה להכריע כל דבר שהיא מעוניינת בו באמת, פרט למלחמת עולם נגד מעצמה גרעינית אחרת. בטח שהיא יכולה להשליט רצונה על ישראל שהיא מדינת חסות. השאלה האם ממשל ביידן ישוש להתערבות בעניינים פנימיים של מדינה אחרת. נראה לי שהממשל הדמוקרטי משופע בכל כך הרבה יהודים ליברלים שירצו לראות את זה קורה, שזה לא בלתי אפשרי. בהסתכלות ארוכת טווח ייתכן שזו תהיה בשורה טובה מאוד, כי הממשלים הדמוקרטים בארה"ב יהיו איתנו עוד דורות, ואם יגלו מחויבות לדמוקרטיה הישראלית, היא תוכל לשרוד את המגמות הדמוגרפיות. אולי אפילו זו סוג של עז, שהאמריקנים יסכימו לאכול. המפלגה הדמוקרטית מתפוצצת מתסכול לגבי ישראל, אבל יהיה משהו מנחם מבחינתה בכך שהיא לפחות ממלאת את תפקידה כשומרת הדמוקרטיה הישראלית. מנגד, הטורים שפורסמו בוול סטריט ג'ורנל בשבח הרפורמה מחסלים כל סיכוי שהמפלגה הרפובליקנית תאמץ עמדה זהה או אפילו זהירה בנושא.
שוקי ההון אומרים את דברם – הרפורמה, אם תעבור ותתקיים לאורך שנים, בהחלט יכולה לבשר את קץ הציונות, ועל הדרך את קריסת השקל לשווי אפס. מדינה שבה הרשות השופטת היא שפחת הרשות המבצעת היא מושחתת עד היסוד ולא דמוקרטית, ומדינה מושחתת ולא דמוקרטית לא תעמוד. מפחיד ככל שיהיה הדבר, עדיין אינו סיבה לקריסה עצומה מיידית, כי הרפורמה הפיכה. אם יהיה באמת רע כלכלית או רע ביחסי החוץ, יהיה לאזרחים ולשלטון המון זמן לחזק את עצמאות המערכת המשפטית ולמנוע את התממשות התסריט השלילי. אם השווקים יגיבו מתישהו בזעם, אז במקום למנות ביביסט סוג ז' לנשיא העליון אפשר יהיה בשעת הצורך למנות לתפקיד משפטן שמרני מכובד. מהסיבה הזו נמנעתי עד עתה מלשנות את אחזקותיי באופן אישי. אני מאמין, לפחות לעת עתה, בכוחם של מעגלי הפידבק. ובפרט שמקור הרדיקליות בטווח הקצר הוא במשפט נתניהו שהוא בן חלוף. עם זאת, יהיו שיחשבו שישראל עולה על הדרך של ונצואלה – כל הדרך אל הצוק ואז צעד אחד קדימה.
הפסימיים יגידו שבכל אופן מוצדקת עליית פרמיית הסיכון של המדינה. יכול להיות שהיכולת להעלות על הדעת כזו רפורמה חשובה יותר מאשר השאלה אם באמת תשרוד בצורתה הנוכחית. זאת משום שדמוגרפית ישראל רק תזוז ימינה עם השנים, ומה שעכשיו אפשרי ציבורית, גם אם בקושי, יהיה בעתיד אפשרי בקלות. האפשרות להתקיימותה של ישראל לא דמוקרטית או דמוקרטית רק על הנייר, חיזיון שעד עתה היה לקוח מההזיות, נראה פתאום ריאלי, וצריך לשקלל זאת בשיקלולים הכלכליים ובתמחורי הסיכונים. ממאבק כזה קיצוני לא יוצאים ללא שריטות.
בג"ץ פוסל את הרפורמה – האפשרות הזו היא לא אפשרות אלא כמעט ודאות. בצורה הנוכחית הרפורמה סותרת את ליבת הערכים של מגילת העצמאות, ואין ספק שיש רוב בבג"ץ שיראה בה את מה שנקרא "תיקון חוקתי שאינו חוקתי". ניסיון לשנות את ערכי המדינה כיהודית וכדמוקרטית באופן לא הפיך.
סביר להניח שהממשלה תצטרך לכבד את פסיקת בג"ץ, גם אם בחריקת שיניים. האליטות שולטות במערכת האכיפה, והחלטה של הממשלה שאינה מכבדת את בג"ץ תוביל לכאוס. היא גם תיתפס כפעולה של עריצות ממש בעיני העולם. השאלה היא באיזה רוב תיפסל הרפורמה. אם הדבר יקרה פה אחד או קרוב לכך, אז הממשלה תיקלע למצוקה ותצטרך לנסח רפורמה מרוככת, אם בכלל. אם יהיה זה על חודו של קול, הממשלה תוכל לחכות שנה או שנתיים לשינוי הרכב בג"ץ, שילך וייעשה שמרן יותר. יש כרגע כוח עצום, בעל השלכות היסטוריות ארוכות טווח, בידי השמרנים בעליון. נועם סולברג המתנחל בוגר ישיבת הר עציון; יעל וילנר, הנכדה של המשגיח של ישיבת מרכז הרב, שהייתה בהתנחלות בסבסטיה; דוד מינץ, שהגיש פעם עתירה נגד משרד החינוך על שמציג בכיתות את תהליך אוסלו כתהליך של שלום; אלכס שטיין, שאיילת שקד בחרה בפינצטה, ונאלץ למחוק פוסטים מהעבר שבהם הביע זעמו על בג"ץ האקטיביסטי; יחיאל כשר, שידוע כליכודניק ואשתו הייתה עובדת הליכוד העולמי; גילה כנפי-שטייניץ, שמעניין מה בעלה חושב; ויוסף אלרון, שכנראה רוצה להיות נשיא העליון נגד המוסכמות, והוא השופט היחיד שנתן פתח למינוי דרעי. העובדה שחבורה כזו מאכלסת את בית המשפט העליון ובקרוב תהיה בו רוב, ובכל אופן הממשלה רוצה לחולל מהפכה קיצונית כזו נגד בית המשפט, מלמדת על ההגזמה הפרועה של הרפורמה של לוין. למי שעוקב אחרי המאבקים באמריקה בנושא, דמיינו לעצמכם ממשל רפובליקני שהיה רוצה לאמץ רפורמה קיצונית, נוסח "להעמיס את בית המשפט", נגד בית משפט עליון שנתון לשליטתם של השופטים השמרנים, רק מתוך אכזבה על כך שלא כולם קלרנס תומס.
ארבעה ח״כים עורקים – דוד ביטן תלוי לחלוטין במערכת המשפט. יולי אדלשטיין כבר רמז שלא יתמוך. האם ימצאו עוד שני ח״כים? אין יותר מדי ח״כים מהליכוד ששייכים סוציולוגית ל״ישראל הראשונה״ ושלא כרכו את גורלם בביביזם ללא הפרד. גם החוק הנורווגי הופך התנגדות מתוך הכנסת לפחות סבירה.
שביתות ומחאה חברתית – הציבור האליטיסטי הוא ציבור מאופק, ויהיה קשה לגייס אותו למערכה שיכולה ממש לשתק את המדינה. יש חשיבות להפגנות כדי לתת רוח גבית להחלטת בג"ץ העתידית שתפסול את הרפורמה, אבל ללא החלטת בג"ץ שכזו האפקט מוגבל, אלא אם ההייטקיסטים מוכנים באמת לפגוע בעצמם ולהרוס את החברות בהם הם עובדים, כסוג של ברירת שמשון… נראה לי שהם לא יהיו מוכנים. גם העובדה שההסתדרות אינה מוכנה לשבות, כי יש בין ראשיה הרבה ביביסטים, היא מכה אנושה למאבק. מה עם ציבור הרופאים, ציבור עתיר אייקיו, האם יימצא בו עוז וקונצנזוס לטרפד את הרפורמה? יש קושי גדול למחות באופן אפקטיבי נגד רצון הציבור שמתבטא לכאורה בכנסת, כאשר לא אינטרס מקצועי מונח על הכף.
ברם, אם נקלע לסיטואציה שבה הממשלה מנסה שלא לכבד את הכרעת בג"ץ, זה כבר סיפור אחר. אם הכרעת השופטים לא מחייבת את הממשלה, היא לא מחייבת אף אחד. למה שצעירים ילכו לבקו"ם ואנשי מילואים יתגייסו? יכולה להיווצר סיטאוציה כאוטית ממש. אבל סביר יותר שהממשלה תיכנע לאלתר.
מה ההימור שלי? רוב השופטים בבג״ץ, גם השמרנים, למעט אולי מינץ ואלרון, יסכימו שהרפורמה בצורתה הנוכחית אינה מתיישבת עם קיום המדינה כיהודית ודמוקרטית. הממשלה תיאלץ להיכנע.
איך כתב פה יאיר, אל יאוש למרות הכל.
אולי נתחיל מהתמונות הדרמטיות שאתה מעלה פה ומזדהה אתן. תרד קצת מהדרמה שמתאימה לאלכסנדר דיומא, בסוף תכתוב לנו את הרוזן ממונטה כריסטו. אתה לא יכול לנתח דברים אם אתה נופל לרשת הדרמטיות של החדשות. זה לא מציאותי.
"….כי קריאת הניבוי בעתיד תאפשר במבט לאחור לבחון את הנחות היסוד שהיו לך ולראות עד כמה צדקת לגביהן."
מה הטעם שאתה מנבא את העתיד וחוזר לבחון את הנחות היסוד אם אתה לא לומד מהן? אולי הנחות היסוד שלך מוטעות? לא אולי.
תקשיב קצת לגדי טאוב, אולי משהו מזה יחלחל
הדבר היחיד ששווה להגות בו הוא "מה יהיה אם בג"ץ יפסול את הרפורמה." זה הדבר היחיד, כל השאר 'מטבע בכד קורא "קיש קיש"
אהבתיאהבתי
תמריץ חייל כבר הראה ש"דמוקרטית" לא רשום במגילת העצמאות בכוונת מכוון. הראיות נגד דוד ביטן מוצקות מאוד לכן דווקא יש לו תמריץ חזק להתגבר על בג"ץ. יולי "צו מצפוני לא מאפשר לי לקיים את פסק דינכם" אדלשטיין יצביע נגד הרפורמה? אני בספק. ולגבי ההתערבות של ארה"ב, האם היית רוצה התערבות חיצונית שתכפה על ישראל עניינים שלא היית מעוניין בהם? למשל לספח את יהודה ושומרון ולאזרח את כל הפלסטינים?
לדעתי אם הרפורמה תעבור ככתבה וכלשונה יש אכן סיכוי סביר שבג"ץ יפסול אותה ואז יהיה שמח. אגב לגבי שביתות וכיו"ב שמחה רוטמן כבר הכין הצעת חוק שאוסרת על שביתות, אז תהיה רגוע. בכלל אני מציע שכולם יהיו רגועים כי חבל שיכנסו למעצר קצר שירגיע אותם.
ובאותו נושא, אף אחד לא יוכל "לבחור" לא להתגייס. אם תעבור פסקת ההתגברות הממשלה תוכל לעשות מה שמתחשק לה ולכאורה הצבא והמשטרה יצטרכו לציית. מי שינסה לא להתגייס, או נניח לא להגיע לעבודה מטעמי שביתה או מחאה, ייכנס לכלא.
אהבתיאהבתי
אני קצת מופתע מנתניהו. הדמוגרפיה בישראל היא כזו שהימין כבר מזמן ניצח, וזה יקרה גם באופן טבעי גם בבית המשפט כפי שתמריץ הראה. התמיכה של נתניהו ברפורמה שבבירור פוגעת בישראל בטווח הארוך – והוא מבין את זה, להבדיל מרוטמן את לוין – נובעת רק ממניעים אישיים. מצד אחד מוזר לי שזו הצורה שנתניהו רוצה להיזכר בדברי הימים. מצד שני זו כנראה דרך פחות משפילה אישית מכניסה לכלא, אז כפי שאמרה הגברת לפי השמועה, "שישראל תישרף".
אהבתיLiked by 1 person
אין בין השופטים מי שחושב שהיותה של ישראל דמוקרטית אינו ערך יסוד שבא ממגילת העצמאות. ההשמטה של משה שרת את המילה ״דמוקרטית״ אינה קריטית.
יש הרבה משפטים במגילת העצמאות שמלמדים על האופי הדמוקרטי של המדינה, שללא שופטים עצמאיים הוא רק אות מתה.
ארה״ב השקיעה השקעה עצומה בישראל. לתת לה להיסחף להעדר דמוקרטיה זה אובדן עצום מבחינתה. בנוסף, ישראל היא מעבדה של האנושות. כל מודל שיאומץ פה יחזור לשם, והדמוקרטים נלחמים בנטיות הדיקטטוריות שעולות מהמפלגה הרפובליקנית.
ואם החוק היה מורה לגייס חרדים, הם היו מתגייסים? לא. בניגוד לכל דבר אחר, ניסיון להפר את החלטות בג״ץ יביא למרד בשלטון. חילונים אשכנזים לא ישרתו עריצות.
אהבתיאהבתי
האופציה הסבירה לדעתי היא פשרה.
אם השמאל מבין שהציבור ובית המשפט הולכים ימינה – עדיפה לו פשרה טובה בהווה מהפסד עתידי.
יתר על-כן, הפשרה צריכה להיות לא רק אודות הליך מינוי השופטים אלא גם על גבולות הגזרה שלהם.
שופטים ימנים אקטביסטיים יכולים להיות הצרה הכי גדולה של השמאל. עדיף מסגרת שתגביל את הכוח של בג"ץ.
אהבתיאהבתי
אני מסכים שמה שקורה כאן ישפיע במקומות נוספים, אבל אני לא רואה את ארה"ב מתערבת מהסיבה הפשוטה שהיא עצמה בויכוח תהומי בין ימין לשמאל שקורע אותם מבפנים (ושמשפיע על כל העולם, כולל עלינו).
אין בארה"ב קונצנזוס (מה שבלינקן דורש מאיתנו) להתערבות במערכת הדמוקרטית של ישראל. הם יכולים לדבר אבל לא יותר מזה.
אהבתיLiked by 1 person
מי שמסתכל מהצד על השתלשלות העניינים ב-4-5 שנים האחרונות לא יכול שלא לחבר את הנקודות ולראות איך הגענו מחרם על נתניהו אל הרפורמה המשפטית ולויכוח חברתי עמוק. מיהם האווילים שבוחרים ביאיר לפיד ובהנהגתו? אולי אתם אליטה אבל שכל ישר אין לכם.
אהבתיאהבתי
אני חושב שפשרה תגיע מכיון הציונות הדתית. מי שעצר את המפגינים בכפר מימון הוא יקח אחריות על המתרחש ויביא לפשרה.
אהבתיאהבתי
שמוליק סילמן אחד הפריד בין האסטרטגיה של לפיד לבין הצלחה. זאת בעוד גנץ שניסה את הדרך ההפוכה נכשל באופן מובהק.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
אם אתה חושב ששמוליק אחד הפיל את לפיד אז אתה באמת לא מבין מהי דמוקרטיה.
אהבתיאהבתי
יאיר, אני מסכים שהתמיכה של וול סטריט ג׳ורנל הייתה שיחוק גדול של תומכי הרפורמה/מהפכה. האם זה יספיק לשתק את ארה״ב מלפעול? נראה לי שכן תפעל. אבל בראש ובראשונה העניין הוא שבג״ץ צריך להיות בקונצנזוס פנימי להציל את עצמו. הכול תלוי בשופטים השמרנים. מכיוון שהשופטים השמרנים חלקם דתיים לאומיים (וילנר, סולברג, מינץ), אז ככל שיעלו קולות נוסח ״לא צריך להגזים״ בציבור זה, תהיה לכך השפעה קריטית.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
הפכת ממנתח תמריצים לצייר קומיקס בשחור לבן. לא למדתם כלום מ"הצונאמי המדיני" הקודם?
אהבתיLiked by 2 אנשים
לא חושב שארה"ב תפעל כי גם לרפובליקנים יכולת לשתק את הממשל דרך ועדות הקונגרס והסנט וביידן לא כזה חזק בכדי להתנגח עימם חזיתית. הרפובליקנים יתמכו בנו כיון שהם מעוניינים שגלי השמרנות היוצאים מציון יגיעו למקומות נוספים.
אני מסכים שבג"ץ כיום לא בקונצנזוס וזה מקשה על התנגדות לרפורמה.
מחד, הציונות הדתית סובלת מבג"ץ, מאמינה ברפורמה וחבה חובה לשותפיה בליכוד ולחרדים.
מנגד, היא לא טיפוס של לשרוף את המועדון.
כרגע החלק הראשון שולט.
בנוסף, הציונות הדתית מיוצגת יפה בעליון ואין לה על מה להתלונן.
לא כן הביביסטים והחרדים שאינם מיוצגים.
כל פשרה שהציונות הדתית תציע (או אחרים) חייבת להתמודד עם בעיה זו.
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ,
גם "ההי-טקיסטיים" לא מציגים חזית אחידה.
ראה את הפוסט והתגובות לו בלינקדין:
https://www.linkedin.com/posts/dan-gigi_democracy-mutualrespect-equality-activity-7026432707857428480-8gw2/
אהבתיLiked by 1 person
חייל, אני לגמרי לא בטוח בטווח הקצר שהממשל האמריקני יפעיל את כל כובד משקלו נגד הממשלה. זו כן אפשרות סבירה. אבל בטווח הארוך הפיכתה של ישראל למדינה שהיא ספק דמוקרטית תהרוס לחלוטין את הברית עם ארה״ב.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
בוא נתחיל בזה שתקימו גוף דמוקרטי שייצג אתכם ואז תוכלו לייחס לעצמכם את הגנת הדמוקרטיה. אתם אולי שכחתם אבל אנחנו עדיין זוכרים את מסיבות סיום הדמוקרטיה משנת 1977.
אהבתיאהבתי
לפי סקרים שמתפרסמים רוב העם נגד המהלך (מהפכה/ רפורמה) המשפטי. למשל בסקר שהתפרסם בגלובס עם מכון שילוב:
תומכים ברפורמה כפי שהוצגה: 19%בלבד,
לא הבינו שהרפורמה המוצעת עומדת על הפרק בעת שהצביעו בבחירות: 39%,
רוצים פשרה ברפורמה המשפטית: 59% .
כלומר, אם העניין היה הולך למשאל עם, הוא היה נכשל במתכונתו הנוכחית ולכן הסיכוי שיגיע למשאל עם הוא אפס.
לא סתם הציעו הייעוץ המשפטי לכנסת וגם הייעוץ המשפטי לממשלה לדחות את יישום ה"רפורמה" לכנסת הבאה בניסיון לנטרל את ההשפעה האישית האדירה על איש אחד ויחיד שעומד למשפט בימים אלה באשמת שוחד מרמה והפרת אמונים.
אהבתיLiked by 1 person
salomon,
בג"ץ לא מאמין במשאלי עם אפילו כשהחוק דורש את זה
אהבתיאהבתי
יאיר, העניין הוא לא העדר חזית אחידה. מספיק שעשרים אחוז מראשי ההייטק היו מוכנים לפעול כמו שהיה פועל חסיד גור שמנסים לגייס אותו בכפיה.
העניין הוא הקושי המובנה לפעול בענייני עסקים לא לפי אינטרס כלכלי.
אהבתיLiked by 1 person
כחייל זקן אל חייל זקן, אתה צריך לתת תימוכין, סימוכין או לפחות הנמקה למשפט הזה: "בג"ץ לא מאמין במשאלי עם אפילו כשהחוק דורש את זה"
אהבתיאהבתי
תמריץ,
צא מהסרט שלך. אין דבר כזה "ראשי ההייטק" וממילא אין להם שום יכולת להשפיע וגם יכולת ההיזק שלהם היא זניחה. לא ניתן להעתיק מכאן מרכזי מו"פ וגם קרנות הון סיכון לא ניתנות להעתקה מכאן. מי שטוען אחרת (ומאמין בכך) פשוט לא מבין איך העסק הזה עובד
אהבתיאהבתי
salomon,
ראה הנסיגה מהגבול הימי המוגדר מול לבנון בלחץ ממשל ביידן שממשלת המעבר קראה לזה הסכם היסטורי
אהבתיLiked by 1 person
אין אפשרות לדחות את הרפורמה לכנסת הבאה, שמחה רוטמן העלה 55 מקרים דומים (ורק אחד נדחה). הממשלה הנוכחית לא יכולה לתפקד ולעשות כרצונה מבלי לבטל את בג"ץ. היא לא תבטל 4 וחצי שנים בביעבוע פושר חסר מעש. העובדה שביטלו אותם כאופוזיציה בשנת המירמה הגדולה גורמת להם להיות חדורי נקמה וחסרי מעצורים.
נכון, זה שרוטמן ולוין על ההגה אומר שנתניהו החליט להתנגש בקרחון, הוא מאיים בכל מה שיש לו. אין לו זמן לבזבז, הוא בן 73. אין לו עניין לבטל את המשפט אלא לצאת צח כשלג להסטוריה, אחרת הוא ביזבז את חייו, ותזכרו, הוא קוסם.
דעת הקהל הושפעה מהלחץ התקשורתי ההיסטרי. עכשיו הימין מגיב באמצעי התקשורת, בהדרגה האנשים שנבהלו יחזרו לעצמם במשנה עוז ויחזירו מלחמה. אין חצי רפורמה, זה כמו אשה בהריון. לא עשית כלום. ואין סיבה לחצי רפורמה. כל פשרה תהיה למראית עין. הימין יודע שזה הרגע הטוב ביותר לפצח את האגוז. בזבנג אחד.
ארה"ב? אתם חושבים שהם רואים את זה כמונו או שזה מעניין אותם? זה מעניין אותם כמו שאותנו מענינות האינטריגות הפוליטיות בהולנד.
אהבתיLiked by 1 person
צא ולמד:
מאות אלפי עובדים שובתים היום בבריטניה במחאה על תנאי שכרם ועל הכוונה לחוקק חוק שירסן שביתות במגזרים מסוימים.
בתי הספר ורוב קווי הרכבת סגורים. הצבא נכנס לכוננות לסייע בביקורת גבולות.
אהבתיאהבתי
חייל וודאי שניתן להעתיק מרכזי מו"פ וניתן גם להעתיק את אלה שעובדים בהם. השאלה היא איזה אחוז מהמרכזים ומהעובדים אפשר לנייד.
אהבתיאהבתי
amehaye,
אתה מוזמן לשכנע אותנו באמצעות דוגמאות. כנ"ל לגבי קרנות הון סיכון.
יש בארץ למעלה מ400 מרכזי מו"פ של חברות זרות (רובם על בסיס רכישה של חברה מקומית) שלכולן יש מרכזי מו"פ מחוץ לישראל. אילו זה היה אפשרי רובם היו מועתקים מכאן.
אהבתיאהבתי
חייל, אשאל אותך ככה: נניח שהכנסת תחליט על הוצאה להורג של להט"בים בכיכר העיר. האם גם אז אתה חושב שאין סיכוי שקרנות ההון סיכון יוציאו את עצמן מפה? אלא מה, ודאי שיש סיכוי. השאלה היא רק מה הפרשנות שאתה נותן לרפורמה\מהפכה של לוין, והאם אתה מפרש אותה באופן קיצוני מספיק.
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ
אם התחזיות שלך יהיו ראליות היו בעיות הרבה יותר קשות מבריחת ההון סיכון.
אהבתיLiked by 1 person
חייל הדוגמה שלי היא אוקראינה ורוסיה. הרבה מפתחים עזבו את אוקראינה ורוסיה, כשזה היה אפשרי.
אהבתיLiked by 1 person
אין ספק שחייבים להגביל את בג"ץ:
https://www.ynet.co.il/news/article/s1lqryo3i
בפעם ה-9: ממשלת הימין ביקשה מבג"ץ לדחות את תשובתה על פינוי חאן אל אחמר
שרים בממשלה החדשה הציבו את הפינוי בראש סדר העדיפויות, אבל שינוי אין: המדינה ביקשה לדחות ליוני את התשובה בנוגע לפינוי. "איתנים בעמדה למימוש צווי ההריסה, אבל השלכות הסוגיה על יחסי החוץ מחייבות דחייה", כתבו. ביקורת בליכוד: "נבחרנו לשנות מדיניות", ליברמן עקץ: "סמוטריץ' ובן גביר, ערים?"
מה תעשה הממשלה כשבג"ץ כבר לא יהיה תירוץ? רגע, בג"ץ גם ככה לא תירוץ, מבחינתו אפשר לפנות.
אהבתיLiked by 2 אנשים
משה, מה יהיו הבעיות?
אהבתיאהבתי
תמריץ,
מה עם נשק יום הדין של הפרקליטות – הוצאת נתניהו לנבצרות?
אהבתיאהבתי
לא מאמין שיעשו בכך שימוש, אלא אם יקרא תגר על פסיקת בג"ץ. גם לא ברור מה התועלת בזה – נניח שלוין ממלא מקומו, בכל דבר יעשה לפי החלטתו של נתניהו, כמו שדרעי נותר שר צללים.
אהבתיאהבתי
אמחייה, עזוב אותך מהכפר הלא-רלוונטי, גנג-גביר כבר מטפל בדברים החשובים באמת:
אהבתיאהבתי
נטול ח אכן משעשע אבל אין ספק שצריך לשנות את המשוואה בבתי הכלא. המצב היום הוא שהמחבלים נמצאים בקייטנה, לא בכלא. הם קובעים את סדר היום, הם לומדים לתואר אקדמי, מתמחים בחבלה (בע"פ), מטרידים מינית סוהרות, מאיימים על שב"ס בהתפרעויות וכיו"ב אם לא יתקבלו דרישותיהם וכו' וכו'.
אהבתיLiked by 2 אנשים
אני לא יודע מה הנתונים הספציפיים לישראל, אבל באופן כללי, הנהלת בתי כלא מעדיפה אסירים שלא עושים בעיות. קשה מאוד לנהל בית כלא בלי שיתוף פעולה חלקי של האסירים. לימוד לתואר אקדמי ותעסוקה (כמו נניח, אפיית פיתות) לרוב מייצר אסירים ממושמעים יותר.
כמובן שהתופעות האחרות שציינת הן אכן בזויות, אבל מאוד קשה לנהל בית כלא בלי איזשהו יחס של גזרים ומקלות. אם בתי כלא בישראל נותנים רק גזרים, הפתרון הוא לחשוב בצורה חכמה איפה שמים את המקלות ולא מאיפה לוקחים גזרים רנדומלים.
אהבתיLiked by 3 אנשים
https://ednakarnaval.com/%D7%A2%D7%95%D7%A1-%D7%97%D7%A0%D7%94-%D7%97%D7%99%D7%9E%D7%99-%D7%9E%D7%95%D7%9E%D7%97%D7%99%D7%AA-%D7%9C%D7%98%D7%A8%D7%90%D7%95%D7%9E%D7%94-%D7%91%D7%98%D7%A8%D7%90%D7%95%D7%9E%D7%94-%D7%91%D7%A2/
אהבתיאהבתי
איזה מין אתר זה העדנה קרנבל הזה? סגנון דוחה ביותר, אבל נראה שיש שם גם ידע מבפנים.
אהבתיאהבתי
אהבתיאהבתי
תמריץ,
ללהט"בים יש אצלנו חסינות בשלב זה בזכות אוחנה. אם כבר חיסולים אז נתחיל בג'ינג'ים
אהבתיאהבתי
amehaye,
דוגמא לא רלוונטית. זו הגירה כלכלית
אהבתיאהבתי
חייל זקן התייחס לאתר לא פעם בעבר. אם היית קורא אותו, האמון שלך בשיטת בחירת השופטים היה מוחלט כמו האמון שלך באובמה.
הוא העלה בעבר את תכולת הטלפונים של אפי נווה, היית מגלה שהוא בחר והמליץ בשופטות ללא משוא פנים. הוא שכב עם כולן כך שלא יכולה להיות אפלייה. הוא הכיר את הביצועים של כולן.
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ,
עדנה קרנבל זו העיתונאית מספר 1 בישראל מזה שנים. אם היית מבקר בתכיפות באתר שלה היית הופך רפורמיסט נלהב
אהבתיLiked by 1 person
לא לחינם אנשים לא מבקרים במפעל נקניקיות לפני שהם אוכלים נקניק
אהבתיLiked by 1 person
הסגנון של עדנה זה כמו אשר שלנו..
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ,
אם אתם מגיני הדמוקרטיה איך תסביר את הנתון הזה:
ה"אקונומיסט": עוד לפני הרפורמה המשפטית, ישראל הידרדרה במדד הדמוקרטיות העולמי
ממדד הדמוקרטיה העולמי של ה"אקונומיסט" לשנת 2022 עולה כי ישראל הידרדרה מהמקום ה-23 למקום ה-29 מתוך 165 המדינות הנכללות בניתוח, ועדיין נכללת בקטגוריה של "דמוקרטיה לקויה"
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001437199
אהבתיאהבתי
חייל, אני לא יודע למה הדרדרנו. אבל כמו שאומרים: אם אתה בבור, קודם כל תפסיק לחפור.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
אתם כמו אנציקלופדיה סובייטית. העתיד ידוע והעבר לא.
אהבתיאהבתי
משה,
ביבי מתחיל למצמץ
הוסר החשש לקיום התאגיד – תכנית קרעי הוקפאה עד להודעה חדשה הרפורמה המשפטית תדחק הצידה את כל התוכניות האחרות
https://rotter.net/forum/scoops1/780170.shtml
אהבתיאהבתי
סיפור טוב
אהבתיאהבתי
הודעה לעיתונות: כבשים יותר דמוקרטיות ממה שאתה חושב
כאשר הכבשים עוצרות להאכיל או לנוח בין שלב תנועה קולקטיבית אחת לאחרת, הן בוחרים באקראי מנהיג קבוצה חדש לסיבוב הבא של העדרים, ובכך מעבירים את השליטה לאדם חדש בכל פעם. בדרך זו, אנשים מתחלפים בתור מנהיגים והאינטליגנציה הקולקטיבית של העדר מושגת באופן דמוקרטי, על פני שלבי תנועה קולקטיבית רבים.
https://www.scienceofintelligence.de/press-release-sheep-are-more-democratic-than-you-think/
אהבתיאהבתי
ב-"הארץ" מכינים את הקרקע (מעריך שזה אחרי תדרוכים ושיחות רקע…) לפסילת בג"צ את ה-"רפורמה" המשפטית של לוין.
מאמר של גידי וויץ לגבי עמדתו של מנדלבליט –
https://www.haaretz.co.il/news/politi/2023-02-02/ty-article-magazine/.highlight/00000186-1136-dc73-afdf-d9773fc90000?utm_source=App_Share&utm_medium=iOS_Native
מאמר של הילו גלזר לגבי עמדתה של בהרב-מיארה –
https://www.haaretz.co.il/magazine/2023-02-02/ty-article-magazine/.highlight/00000186-0d25-dac1-a986-6de53fcb0000
עד לפני כמה שבועות חשבתי שפסילת חקיקה של הכנסת על רקע "תיקון חוקתי שאינו חוקתי" זה על גבול הבלתי נתפס, וייצר כאוס מוחלט. כעת אני חושב שעם הברוטאליות שבה שמחה רוטמן ויריב לוין דוחפים את החקיקה הזאת בכנסת, אין לבג"צ שום ברירה חוץ מלפסול את החקיקה המשפטית. זה כאילו הם עושים הכל כדי להכריח את בג"צ לפסול את החקיקה.
אהבתיLiked by 2 אנשים
ברוטליות של לוין ורויטמן?
ואני חשבתי שלגרש עשרת אלפים איש, לגרוס להם את הבית דק-דק, ולשטח את השדות שלהם – זאת ברוטליות.
הסיפור כאן זה שבג"ץ כל-כך התעצם שהוא לא ייתן לאף אחד לקחת לו את הכח.
אהבתיאהבתי
משום מה לחסל את כל הגינג'ים – זה קץ הדמוקרטיה
לשנות את אופן בחירת השופטים – זה קץ הדמוקרטיה
אבל מה שבניהם – לגרש עשרת אלפים אנשים בשם כוחו של הרוב – זה לא קץ הדמוקרטיה
אהבתיאהבתי
kb, שקעתי בקריאת פסק דין חוק הלאום.. אין ספק שבג"ץ כבר הכין שם תשתית ענפה לפסילת חוקי יסוד. וייאמר לחוכמתו של אהרון ברק שהוא מכין תשתית כזו החל מ-1987. אבל בפסילה על חודו של קול אין הרבה טעם. השופטים הליברלים מגיעים לגיל 70 ומתפוגגים מהאופק. צריך לראות שהשופטים המזוהים עם הימין מצטרפים. מאמין שיצטרפו ברובם.
גם מנדלבליט עצמו הוא לא בדיוק איילה פרוקצ'יה, והוא תומך בפסילה.
כמו שעכשיו הימין בשיכרון כוח, אולי השמאל יכנס לשכרון כוח כשיגלה שבג"ץ מסוגל לפסול חוקי יסוד, והארץ עומדת על תילה. אבל צריך להיזהר מאוד שלא להפוך זאת לנשק שגרתי. זו פצצת מימן.
אהבתיאהבתי
יאיר, אי אפשר להכתיב רטרואקטיבית את מעמדה של רצועת עזה. היא הייתה שטח כבוש, שאינו בריבונות ישראלית, ושידוע לכולם שמצוי במחלוקת חריפה בחברה הישראלית, מחלוקת שממתינה להכרעת ממשלה. אני לא אוהב את זה שאנשים מנסים לשנות את חוקי המשחק בדיעבד. להתיישב ברצועת עזה בידיעת מעמדה ולהתלונן אחר כך על המוסריות של התנתקות שבוצעה במסגרת זו – זה ניסיון לשנות את חוקי המשחק בדיעבד. גם אין כאן באמת שאלה מוסרית כי העוול שנגרם לתושב המפונה עומד מול העוול שנגרם לחייל השמאלני שלא היה רוצה לשרת שם.
אם מדינת ישראל הייתה מכירה בעזה כשטח ריבוני, זה היה משנה את התמונה. אז היה נדרש משאל עם לפי חוק, ואפילו אם היה מכריע בעד פינוי, רמת העוול היא קשה יותר משמעותית, כי הציפיות הלגיטימיות של המתיישבים היו שונות.
אהבתיLiked by 1 person
חייל זקן, בקשר לכתבה בגלובס, אתה באמת קראת רק את הכותרת? הנה שירות לחיילים, ציטוט מהכתבה:
"לגבי ישראל, שהידרדרה שישה מקומות לעומת המדד בשנה שעברה, כותבים עורכי הדוח: "הירידה בדירוג נובעת מירידה קטנה בציון הכולל, אותה ניתן לייחס לסוף ההשתתפות הקצרה של מפלגת רע"ם בקואליציה בשנה שעברה, בפעם הראשונה כחלק מהממשלה בישראל". לדבריהם, "הקמתה בדצמבר של ממשלה המובלת על-ידי מפלגת הימין השמרני ליכוד, הכוללת כמה מפלגות ימין קיצוני לאומניות, שמה קץ לרמה כזו של ייצוג (כפי שהיה בממשלה הקודמת, א"א) בעבור הציבור הערבי.
המדד הנוכחי לגבי שנת 2022 חושב ללא התחשבות ברפורמה המשפטית המקיפה הנשקלת בימים אלה באמצעות הצעת חוק של שר המשפטים יריב לוין, אך עורכי הדוח כותבים: "ישנם חששות כי הממשלה החדשה תנסה להעביר חוק המעניק לכנסת את הכוח לעקוף החלטות של בית המשפט העליון, הליך שיערער את הפרדת הרשויות ועשוי להעמיד בסכנה את זכויות האזרח".
באופן כללי, עורכי הדוח מציינים כי ההידרדרות המהירה ביותר במצב הדמוקרטיה השנה נרשם ברוסיה, שירדה 22 מקומות למקום ה-146 בעולם, אך כי המדינה "כבר היתה על מסלול דעיכה דמוקרטי מהיר, שהואץ באופן חריף על-ידי הפלישה לאוקראינה" וההשלכות על החיים הדמוקרטיים ברוסיה. פולין נמצאת במקום ה-46 במדד, והונגריה במקום ה-56."
אהבתיLiked by 1 person
מה הקשר לשטח ריבוני?
השאלה כאן היא שימוש בכוחו של הרוב לבצע מעשים ברוטאליים.
מי שטוען שהרפורמה המשפטית היא ברוטאלית (לדעתי לא וגם אם נשתמש בביטוי שלך אז בג"ץ נמצא במחלוקת חריפה בחברה הישראלית) שיסביר לי איך הוא הכשיר גירוש של מתיישבי עזה?
תפסיקו לומר "ברוטאלי" או "קץ הדמוקרטיה" כשהשתמשתם בדמוקרטיה והכשרתם בכוחו של הרוב מעשים ברוטאליים.
אהבתיLiked by 1 person
אשר,
ספר את זה לבג"ץ. שם הם משבטים את עצמם ולא נותנים לגורמים שחושבים אחרת מהם להביע את עצמו.
אהבתיאהבתי
אהבתיאהבתי
הבעיה ברפורמה היא לא שהיא ברוטאלית. אם כי זה גם דבר לא נכון לעשות דברים שמייאשים את הצד השני. הבעיה שמשמעותה שישראל פוסקת להיות דמוקרטיה. לשם דוגמה, אם הכנסת הייתה מפטרת את שופטי העליון, ומכריזה על מערכת בחירות לבחירת 15 שופטים חדשים, זה היה ברוטאלי, אבל לא בהכרח סוף הדמוקרטיה. החרדים אגב לא היו מסכימים בשום פנים כי היו נבחרים שופטים שהיו מחייבים אותם להתגייס.
אהבתיאהבתי
רק הבהרה פה:
לא בעד, לא נגד הרפורמה. אבל, בקשר לסו קולד "עילת הסבירות" וביטולה, אז זה דבר כשלעצמו, בלתי מתקבל על הדעת כפי שכתבתי לא פעם. חסר היגיון. בלתי אפשרי למעשה. לא מבינים בכלל מהי סבירות כפי שהשופטים מכנים זאת. נעלה על זה פוסט מאורגן ושיטתי.
אהבתיאהבתי
מבט אל העתיד – ראיון מרתק עם נגיד בדימוס של הבנק המרכזי של הונגריה, שנותן הצצה לישראל בעוד 15 שנה. מענין שחלק מהצעדים של אורבן דווקא הגיוניים. אבל המכלול, איך לומר, מטריד.
https://newmedia.calcalist.co.il/magazine-02-02-23/m01.html
"כשעוברים לשלטון שמתבסס על נאמנות, הכלכלה מתחילה לשקוע"
חייל ציטוט קטן בשבילך:
"זה לא שחברות עזבו את הונגריה, אבל אנשים פרטיים עוזבים, בעיקר צעירים. מבין כל חבריי, אני כמעט היחידי שילדיו נשארו במדינה. זה מתחיל כשהם נוסעים ללמוד מחוץ להונגריה — זה קל וזול יחסית בגלל ההשתייכות לאיחוד האירופי — ואחר כך הם כבר לא רוצים לחזור. מובן שזה לא דבר טוב למדינה ולשוק העבודה בטווח הארוך"
ואשר, משהו קטן בשבילך. בטוח שתשמח:
"אורבן מעדיף להתעלם מהפרלמנט, ואנחנו מתנהלים במצב חירום לאומי כבר שנים", מסביר שימור.
(מראיין) איך הונגריה, שנחה לה יחסית בנחת באמצע אירופה, מוגדרת ב"מצב חירום לאומי"?
"זה התחיל במשבר ההגירה של 2015, ועכשיו ישנה המלחמה באוקראינה. אז מצב חירום לאומי, בלי עבודה עם הפרלמנט".
(מראיין) מה זה אומר?
"התקציב האחרון אושר בצו ממשלתי, הוא אפילו לא הלך לפרלמנט. זה, למשל, מה שזה אומר".
אהבתיLiked by 1 person
amehaye,
אין שום דימיון לישראל. אנשים עוזבים בעיקר על רקע מצב כלכלי. מאז נפילת מסך הברזל יש הגירה גדולה ממזרח אירופה למערבה. לפני מלחמת ששת הימים אמרו "האחרון שעוזב שיכבה את האור בלוד". בתקופת נתניהו הירידה מהארץ הגיעה לשפל של כל הזמנים. זו עובדה, השאר אלו משאלות לב שלכם שלא יתממשו (אין לכם סייעתא דשמיא)
אהבתיLiked by 1 person
אמחיה
ההתנהלות של אורבן ממש מזכירה את ההתנהלות של בג'ץ. רפורמה עכשיו.
אהבתיLiked by 1 person
משה, הערה טכנית. כדאי לך להכניס מייל, אפילו פיקטיבי (אבל עקבי מפעם לפעם). וורדפרס כל פעם מנסה לסנן את התגובות שלך בגלל העדר מייל
אהבתיאהבתי
חייל נחיה ונראה, אני מקווה שאתבדה.
אהבתיאהבתי
משה אני מבין מתגובתך שבג"ץ מינה את נגיד בנק ישראל, בג"ץ מינה את מפכ"ל המשטרה, בג"ץ מינה את הרמטכ"ל, בג"ץ מינה את יושבי ראש החברות הממשלתיות, בג"ץ אפשר רק לגופי תקשורת שמציגים תמונה "מאוזנת" להתקיים, בג"ץ הגדיר את התקציב השנתי, בג"ץ מינה את אנשי שלומו הנאמנים בכל עמדת כח במשק, בג"ץ מקדם רק חברות מסחריות שהוא חפץ ביקרן… אין ספק, בג"ץ לגמרי מתנהל כמו אורבן. קראת בכלל את הראיון?
אהבתיLiked by 1 person
אם לקחתם כח בלתי מוגבל מגוף אחד ונתתם אותו לגוף אחר לא פתרתם את הבעיה. פשוט העברתם אותה למקום אחר.
אהבתיLiked by 2 אנשים
אמחיה
האם אתה חושב שהמפכ"ל כאן נשלט פחות על ידי בג'ץ מאשר המפכ"ל בהונגריה על ידי אורבן??? הצחקת אותי. בג'ץ מצפצף על הרשות המחוקקת (כן אותה רשות שנבחרת על ידי הבבונים) פחות ממה שאורבן על הפלמנט שם?! לפי הכתבה שם אורבן לא הצליח להכפיף את נגיד הבנק שם – כל מה שהוא הצליח לעשות זה לקצץ לו במשכורת. אורבן קטן על בג'ץ. אם תהיה לבג'ץ אג'נדה בנושא המוניטרי והנגיד כאן לא יתיישר איתם – נראה לך שהם ישחקו איתו בקיצוצי משכורת?! הם או יעיפו אותו או יכפיפו אותו לייעוץ משפטי. כל עמדת מפתח כאן נמצאת תחת שליטה הדוקה של "ייעץ משפטי". בג'ץ מסר חלקים נרחבים מהמשק לידי ההסתדרות בלי להניד עפעף. כל מינוי לכל תפקיד בכיר כאן עובר דרך וועדות ברוח בג'ץ למיניהם. אהרון ברק כבר הודיע שהחזון שלו זה שבית המשפט יתקדם בעתיד גם לפטר את הממשלה.
אהבתיLiked by 2 אנשים
אמחיה,
יש רק הבדל אחד. הממשלה נבחרת על ידי הציבור כל כמה שנים ולכן היא גוף דינמי הנהנה מהיזון חוזר מצד האזרחים. בית המשפט ממונה לאורך ימים ושנים בלי שום היזון חוזר מצד הציבור.
אהבתיLiked by 2 אנשים
עדיף שהכנסת תבחר ולא הממשלה. למשל הכנסת תבחר באופן חשאי את נשיא בית המשפט העליון מבין שופטי העליון ואת 7 חברי הוועדה למינוי שופטים.
במצב שכזה אי אפשר לומר שהכח ניתן לממשלה.
אהבתיאהבתי
י.ד. הממשלה נבחרת בידי הציבור עד שהיא כבר לא. עד שמשום מה קולות כאלה ואחרים נפסלים בעוד אחרים מזוייפים. קלפיות מסוימות במחוזות בחירה מסויימים נסגרות וכך קשה יותר להצביע בעוד במקומות אחרים המצב הפוך וכיו"ב. גם כך יש לגוש הימין-חרדים יתרון דמוגרפי והמרחק לעריצות הרוב – גם אם כרגע הוא רוב קטן – קצר.
אהבתיאהבתי
בהקשר זה יש להזכיר ששופט בג״ץ ומנדלבליט הקשו על הצבת מצלמיות בקלפיות במגזר הערבי, כאילו זו איזו זוועה מחרידה, בשעה שכל פיצוציה סוג ז׳ מצולמת כל הזמן.
אהבתיLiked by 1 person
אני לחלוטין בעד להציב מצלמות *בכל* הקלפיות. ברור שאסור לצלם מאחורי הפרגוד, אבל צילום 24/7 כולל את הספירה עצמה יכול לצמצם זיופים.
אהבתיLiked by 1 person