קראתי לאחרונה את מסמך הוועדה שהכינה את תוכנית החלוקה של האו"ם מ-1947. היה מעניין לקרוא על הפסימיות של חברי הוועדה לגבי האפשרות שארץ ישראל תוכל להוות פתרון לבעיה היהודית במלואה. בעיניהם, היא הייתה צפופה מדי, דלה מדי במים ונטולת משאבי טבע. הם ציינו למשל את העדר הנפט; על מציאת גז טבעי בים התיכון הם לא שמעו אז. על מתקני התפלה אולי היו אמורים לשמוע, כי התחילו לעשות בהם שימוש במדינות המפרץ לא הרבה אחר כך, בתחילת שנות החמישים, אבל האופציה לא מוזכרת. כן מוזכר ענף גידול ההדרים, שאז היה נראה כמו התקווה הכלכלית הגדולה לפריחת הארץ. באשר לעניין הצפיפות בארץ (שהייתה פי 7 פחות מאשר היום!), הוועדה ציינה שרמת צפיפות גבוהה מזו הקיימת הגיונית רק במדינות עם בסיס תעשייתי חזק, וסברה שאינה ריאלית בארץ בהעדר משאבי טבע פרט לאשלג בים המלח. גם החרם הכלל ערבי שהונהג, החל מ-1946, על תוצרת היישוב העברי עורר חששות לפגיעה כלכלית אנושה. המופתי סבר שחרם כזה יכול למוטט את היישוב.
יש גם דברים שנותרו בעינם. חברי הוועדה מציינים שהם אמנם מקצים למדינה היהודית חלק גדול יותר מזה שמקצים למדינה הערבית, אבל הוא כולל את אזור הארץ שמדרום לקו הרוחב 31 שהוא צחיח ושומם לחלוטין. אפשר להסתכל במפה ולראות שמבחינה זו לא השתנה דבר. בין אילת לירוחם, שטח שהוא בערך חצי משטח ישראל בגבולות קו הירוק, אין כמעט כלום. אפילו כשעולים רעיונות לפיתוח הנגב, כמו הרחבת באר שבע או בניית עיר חרדית בכסיף, הם לרוב מצפון לקו רוחב 31. צה"ל, שמגדיר כמעט את כל האזור כשטחי אש, נותר בו שליט יחיד.
הוועדה לא ידעה כמובן שמאות אלפי ערבים עתידים לנטוש את בתיהם בעקבות המלחמה, והיא ציינה שבתחום המדינה היהודית יהיה מיעוט ערבי ענק, שלמעשה לא ממש יהיה מיעוט, אלא כחצי מהאוכלוסיה. היישובים הערביים, למשל יפו השכנה לתל אביב, היו מעורבבים עם היהודים, ולא הייתה דרך ליצור עבור היהודים רצף טריטוריאלי שאין בו אוכלוסיה ערבית משמעותית. הוועדה אף כתבה שהגידול הטבעי שמתקיים בקרב התושבים הערבים בפלשתינה הוא כזה שאין דומה לו בשום מקום אחר. בכך היא אכן אפיינה דפוס, שהמשיך גם בעשרות שנות קיומה הראשונות של המדינה: הילודה הערבית בישראל הייתה קיצונית כל כך שהיא מגמדת אפילו את הילודה החרדית כיום!
בעיניים דמוגרפיות למדינת ישראל שהגדירה תוכנית החלוקה פשוט לא היה כל סיכוי להתקיים, אלא אם הייתה מוצאת דרך אגרסיבית ואכזרית להפחית ילודה ערבית, כמו שסין עושה היום עם המיעוט האויגורי. נכון אמנם שהיהודים ציפו להגירה המונית, אבל אפילו כך היה קשה להתמודד עם ריבוי טבעי ערבי בהיקפים שכאלו. בפועל המלחמה שהערבים המיטו על עצמם, והטרנספר שבא בעקבותיה, פתרו את הבעיה הדמוגרפית. מבחינה כלכלית מי יגל עפר מעיניהם של חברי הוועדה ויאמר להם שעם אוכלוסיה גדולה פי עשרה מזו שהייתה במדינה היהודית המתוכננת ב-1947, התמ"ג של ישראל הוא ה-14 בעולם, מיקום שיא שישראל הגיעה אליו באומדן האחרון שמצאתי בוויקיפדיה, ועם קצת מזל גם העשיריה העליונה לא רחוקה.
כשמתבוננים באמירות הפסימיות של חברי הוועדה, המציאות נראית ממבט של 75 שנים, ניסית ואופטימית. אבל דווקא כשקראתי את האמירות האופטימיות הנמלצות של חברי הוועדה על האפשרויות שצופן מימוש חזון החלוקה, נמלאתי חשש. הוועדה הביעה תקווה ששני העמים העתיקים של הגזע השמי החיים זה לצד זה במכורתם ההיסטורית יוכלו לפתח סינתזה שבה יפתחו בצוותא את הגניוס שלהם. בלבם בוודאי קיוו חברי הוועדה, בלי לכתוב זאת מפורשות מטעמי תקינות פוליטית שאפילו בשנת 1947 כבר היה לה מקום מסוים, שיהיו אלו בעיקר הערבים שילכו וידמו ליהודים. אבל מה אם ברבות השנים יקרה דווקא ההיפך?
מודה שלא טרחתי לקרוא את המסמך של הוועדה.
הכתוב ברשומה זו עורר בי מספר תהיות.
א. " … הוועדה ציינה שרמת צפיפות גבוהה מזו הקיימת הגיונית רק במדינות עם בסיס תעשייתי חזק, וסברה שאינה ריאלית בארץ בהעדר משאבי טבע …"
———–
קשה לי להבין מדוע חברי הוועדה לא התעמקו יותר באפשרויות התיעוש של ישראל.
לא כל התעשיות מסתמכות על משאבי טבע, קשים ויקרים לשינוע (בגלל נפחם ו/או משקלם).
יותר מכך, בהסתמך על תחומי החוזק של העם היהודי בתפוצותיו, הייתה אמורה לידון ברצינות האפשרות שישראל תהפוך למרכז פיננסי בי'נל ו/או למרכז מסחר בינ'ל מעט בדומה להונג קונג וסינגפור של ימינו.
תמיד הנחתי שהרעיון לבסס את כלכלת ישראל על יצוא חקלאי, ובעיקר של הדרים, נבע מהאידיאה פיקס של המפלגות הסוציאליסטיות, ששלטו אז ביישוב היהודי, לברוא "יהודי חדש" שעוסק בעיקר בחקלאות.
אבל חברי הוועדה של האו'מ לא נבחרו ע'י מפא"י ומפ'מ.
ב. " … בעיניים דמוגרפיות למדינת ישראל שהגדירה תוכנית החלוקה פשוט לא היה כל סיכוי להתקיים, אלא אם הייתה מוצאת דרך אגרסיבית ואכזרית להפחית ילודה ערבית, כמו שסין עושה היום עם המיעוט האויגורי …"
————
אני מתקשה להבין מדוע הם לא התייחסו לדרך המקובלת באותה תקופה היסטורית: העתקות אוכלוסיות / טיהורים אתניים / טרנספרים שלא מרצון.
לאחר מלחמה'ע השניה – עשרות מיליוני מיעוטים אתניים, בעיקר גרמניים ויהודים אך לא רק, גורשו מכל שטחי מזרח אירופה. הוקמו באירופה מחנות ענקיים של "פליטים" ו"עקורים". בתקופה זו, הרוסים גם נהנו לגרש, בעיקר לסיביר, את כל אלו בהם חשדו בחוסר נאמנות מספקת למשטר הבולשויקי. בתקווה שאחוז ניכר מהם ימות במהלך העתקת מקום מגוריהם.
מדוע הם לא התייחסו לאפשרות ששני העמים יתנתקו זה מזה באמצעות הזזות הדדיות של אוכלוסיות, ו"העתקת" כל מיני מובלעות אתניות וכד'.
ג. " .. . הוועדה הביעה תקווה ששני העמים העתיקים של הגזע השמי החיים זה לצד זה במכורתם ההיסטורית יוכלו לפתח סינתזה שבה יפתחו בצוותא את הגניוס שלהם. בלבם בוודאי קיוו חברי הוועדה, בלי לכתוב זאת מפורשות מטעמי תקינות פוליטית שאפילו בשנת 1947 כבר היה לה מקום מסוים, שיהיו אלו בעיקר הערבים שילכו וידמו ליהודים. …"
———————–
אני תוהה האם לא מפעפעת כאן "תקווה חלופית", (מבית מדרשם של מגנס, עמוס שוקן, אברום בורג ושות') ששני העמים יתבוללו זה בזה. שיהפכו ברבות השנים לעם אחד (כנעני?). אברום בורג אמר במפורש שאם ילדיו יבחרו להתחתן דווקא עם יהודים – הוא יראה בכך כישלון חינוכי ויתאבל על כך.
האם לא היה הגיוני יותר שחברי הוועדה של האומ' יניחו שמיעוט יהודי קטן בלב עולם ערבי מוסלמי גדול – לא יצליח לשמור על זהותו הנפרדת. שהבעיה של פלסטינה – א'י "תיפתר מעצמה" תוך מספר דורות.
אהבתיLiked by 1 person
לגבי א׳, חברי הוועדה לא הסיקו באופן החלטי שהתפתחות הארץ בלתי אפשרית. הם רק ציינו את מה שנראה להם כמכשולים.
לגבי ב׳, ועדת פיל 11 שנים קודם לכן הקצתה למדינה היהודית שטח זעיר, אבל מנגד הייתה מוכנה להעלות את הרעיון של חילופי אוכלוסין. אולי אחרי 11 שנה ומלחמת עולם זה כבר נדמה ברברי מדי.
לגבי ג׳, שאלה מעניינת. עם זאת הוועדה דיברה על פיתרון של חלוקה והפרדה, כך שנראה לי שלא ציפו לכיוון זה. מה עוד שהיו אלו ימים שבהם עמים יותר שמרו על ייחודם ביחס לימינו. אפילו באמריקה היהודים לא התבוללו אז.
אמנם בקריאה בדו״ח יש יותר דגש על המאחד מאשר על המפריד. לעומת זאת בדו״ח ועדת פיל נכתב:
סכסוך, שאין להתגבר עליו, פרץ בין שתי עדות לאומיות בגבולותיה של ארץ קטנה. כמיליון ערבים עומדים במלחמה גלויה או נסתרת עם 400,000 יהודים לערך. אין כל יסוד משותף ביניהם. העדה הערבית היא אסיאתית באופיה, העדה היהודית רובה ככולה אירופית. שונות הן זו מזו בדתן ובלשונן, בחייהן התרבותיים והחברתיים. דרכי־מחשבתן ואורח־חייהן רחוקים אלה מאלה לא פחות משאיפותיהן הלאומיות.
אהבתיאהבתי
קמיליה,
תגובה לעניין
אהבתיאהבתי
תמריץ,
תקוותם של חברי הוועדה מתקרבת להגשמה. מיליוני יהודים מהמחנה שלך העבירו את ליל הבחירות האחרון בתפילות להצלחת המפלגות הערביות, זאת לאחר שהקמפיינים של הערבים זכו למימון יהודי נרחב.
אהבתיאהבתי
amehaye,
כמה מבין השופטות המכהנות הגיעו לתפקידן בזכות זה שעמדו ב"נטל הרמת הראייה"?
מה דעתך שנוסיף לרפורמה ועדות נפרדות לשופטים ולשופטות?
אהבתיאהבתי
חייל, הנחמה היא שנתיב הקידום הזה קיים רק לערכאות הנמוכות. המועמדות לערכאה העליונה הן כבר מבוגרות מכדי להשפיע אפקטיבית על קידומן בדרך זו.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
בהקלטות נווה כיכבו שופטים בכירים מכהנים. שמח שאתה מסכים שצריך להגביל מועמדות לשפיטה למראה מרים נאור. עד עכשיו טענתם ששיטת בחירת השופטים בארץ היא הכי טובה בעולם ואין מה לתקן בה.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
בסוף הדרך כולכם תהיו כאלה.
יו"ר הקיבוץ שמה דגל פלסטין בתמונת הפרופיל – והחברים זועמים: "פגיעה ברגשות"
https://news.walla.co.il/item/3555178
אהבתיאהבתי
כמה מבין השופטות המכהנות הגיעו לתפקידן בזכות זה שעמדו ב"נטל הרמת הראייה"
חייל, אני לא מבין מה הבעייה שיש לך עם שופטת שמקדישה את כל כולה למען מטרה נאצלת של לשפוט מה זה טוב או רע, ראוי או לא ראוי, ומוכיחה דבקות במטרה עד הסיפוק של כל הנוגעים בדבר. היא מקיימת את מדרש "אנחנו נלחם על החופים"
אהבתיLiked by 1 person
אהבתיאהבתי
אשר,
משווה ומעלה
מועמדות לשפיטה תחוייבנה לפתוח דף באונליפנס
אהבתיאהבתי
מממממממ
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001404820
אהבתיLiked by 4 אנשים
חייל אתה מבלבל ביני לבין תמריץ. בכל אופן יש לי הרגשה שכאשר מרכז הליכוד, יחד עם אפי נווה הזכור לטובה בעניינים האלה, יבחרו את השופטים / שופטות יהיה הרבה יותר שמח מאשר היום. או עצוב, תלוי איך מסתכלים על זה.
אהבתיאהבתי
חייל בענין המטורללים עם דגל פלסטין, יכולתי להגיד שבסוף כל הביביסטים ירצחו ראשי ממשלה. "מי שלא מסכים איתי הוא בהכרח נאצי / מחבל" זו לא בדיוק דרך מחשבה קונסטרוקטיבית. היא כן מתאימה לביביסטים ובכך אתה בהחלט מייצג את המגזר. הבעיה היא שאצלך מדובר בהטרלה אבל חלק גדול מהביביסטים באמת חושב כך.
אהבתיאהבתי
אייל, חחח. זה ענק.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
"אולי אחרי 11 שנה ומלחמת עולם זה כבר נדמה ברברי מדי."
ב-47 חילופי אוכלוסיות לא היו משהו יוצא דופן בצורה קיצונית: הגרמנים הסודטים, חילופי השטחים בפולין, חילופי האוכלוסיות ברומניה-בולגריה והודו-פקיסטן לדוגמא. זה היה יותר "Necessary evil" מאשר "לא יעלה על הדעת". אני חושב שהמיסגור של פעולות מהסוג הזה כ"טיהור אתני" בא בשלב מאוחר יותר.
אהבתיLiked by 2 אנשים
גירוש הגרמנים הסודטים זה היה כחלק מעונש לגרמניה. בניגוד לגרמניה ולגרמנים שחוללו מלחמת עולם רצחנית מאין כמוה, ערביי פלסטין לכאורה לא עשו רע לאף אחד, רק החמיצו פנים מול פלישה זרה לתחומם.
עם זאת, המקרה של רומניה-בולגריה מעניין. בהודו-פקיסטן לדעתי זה לא היה משהו מהסוג שמתוכנן מראש על ידי ועדה, אלא דומה למה שקרה בסופו של דבר במלחמת העצמאות – טרנספר מתוך התפתחות ספונטנית בתנאי הקרב.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
הפלשתיניזציה שלך תופסת תאוצה. בקרוב הדגל
"ערביי פלסטין לכאורה לא עשו רע לאף אחד, רק החמיצו פנים מול פלישה זרה לתחומם"?
מתי פלשו יהודי חברון לחברון? הערבים החמיצו פנים ליהודי חברון?
אהבתיLiked by 1 person
רצינו לגדל דור של אפיקורסים וגידלנו דור של עמי ארצות
אהבתיאהבתי
חייל חכה שהם ישמעו שעוף בחמאה זה כשר
אהבתיאהבתי
אין השוואה בין ערביי פלסטין, שאיני ממעריציהם, לניסיון של גרמניה לכבוש את העולם ולרצוח ולשעבד אוכלוסיות ענק מחוץ לגבולותיה.
אהבתיאהבתי
עוף בחמאה זה כשר??
אהבתיאהבתי
אין הבדל פרקטי בין הטיהור האתני של מובלעות ביוגוסלביה של שנות ה-90 לבין מה שקרה בהודו-פקיסטן בשנות ה-40. ההבדל הוא שינוי במה שמדינות המערב רואות כמוסרי. אם פעם הן היו יכולות (בקושי, נניח) לבלוע את זה, היום זה יהרג ובל-יעבור. באופן מעט משעשע, אפשר להגיד שהמערב סיגל לעצמו את תפיסת ה"צומוד" הערבית, פשוט בגרסתה האוניברסלית (אף אחד לא זז ממקום הולדתו, לא משנה מה ההשלכות הפוליטיות).
אהבתיאהבתי
יש בזה היגיון שאם תאפשר חילופי אוכלוסיות, אתה מזמין מלחמות שיתנהלו למטרה זו ויוצר תמריץ לתוקפנות.
אהבתיLiked by 1 person
העימותים כיום בין ארמניה לאזרבייג'ן לא מראים את ההפך? אולי מובלעות אתניות הן מקור בלתי פוסק לעימותים, אשר יכולים להפתר באמצעות חילופי אוכלוסיות/שטחים? או במילים אחרות – אולי ע"י גרימת כאב עקירה גדול לדור אחד, אפשר להימנע מגרימת כאב בלתי פוסק למספר גדול של דורות? (אין לי באמת תשובה, אבל זו בהחלט נושא שמצריך חשיבה עמוקה ואסטרטגית)
אהבתיLiked by 3 אנשים
עוף בחמאה (או בחלב) זה כשר בדיוק כמו דג בחמאה. בפעם האחרונה שבדקתי קצת קשה לבשל עוף בחלב אימו. האיסור הוא מפאת מראית עין, לא מפאת כשרות.
אהבתיאהבתי
תמריץ בהמשך לדברי חייל, ההבדל בין הערבים לנאצים הוא שהערבים נכשלו. זה לא שהם לא ניסו.
אהבתיאהבתי
א-מחייה, זה נכון שזה אינו איסור תורה אלא איסור מדברי חכמים. אף דתי לא יאכל עוף בחמאה. ואפילו ממתינים שעות ארוכות בין לבין. על שילובים של דג וחלב החכמים לא גזרו. אם כי בזמננו הרב הראשי חושב שבגלל זה מתפשט סרטן
https://www.israelhayom.co.il/interactive/amp/article/502921
אהבתיאהבתי
מעולם לא חשבתי שאגיע למצב שאני צריך להגיד מילה טובה על ערביי פלשתינה ב-1947. אבל ברור שמנקודת המבט של הוועדה המרחק בינם לבין אחריות הגרמנים הוא כמרחק מזרח ממערב.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
הסיום של הפוסט שלך ("אבל מה אם ברבות השנים היהודים ילכו וידמו לערבים?") רומז למה שאנשים כמו טומי לפיד אמרו באופן ישיר "לא אנחנו כבשנו את עזה – עזה כבשה אותנו".
נראה לי שזאת כוונתך, רק שאתה מתוחכם יותר מטומי לפיד, ואני אשמח להסביר במה אתה טועה (ונוספים טועים).
אתה מדמיין לעצמך מציאות בלתי-אפשרית. מציאות של עם שבקרוב מגיע ל-10 מיליון והציפייה שלך היא שכולם יהיו בדמותך, יחשבו כמוך, יעבדו כמוך, ויצביעו קרוב אליך.
זה לא יקרה.
אין עם שכולם בו אליטה.
אין עם שכולם שם עשירים.
אין עם שכולם בו הייטקיסטיים.
אין עם …..
זה נכון שהחברה הישראלית הרבה יותר מגוונת מהחברות האירופאיות למשל (ודומה יותר לארה"ב בכך שהיא מדינת הגירה) ולכן קל יותר "להדביק בעיות לקבוצות", אבל עדיין גם בחברות אירופאיות לא כולם אותו הדבר. ככה זה בכל מקום. התפלגות גאוס שולטת (כמעט) בכל.
תמיד נראה שהדשא של השכן ירוק יותר – כלומר שבגרמניה או דנמרק או צרפת או איטליה כולם/רובם תומכי הגירה, מזדהים עם רעיון שלטון החוק, מאמינים בערכי סביבה, …. וזה פשוט לא נכון. אנחנו מכירים רק את ברלין ולא מכירים את דרמשטט, מכירים את פריס ולא את מרסיי, מכירים את צפון איטליה המתועשת ולא את דרומה. צריך לצאת שם קצת מהמרכז לפריפריה ואז רואים מה המציאות באמת.
בגלל שהחברה הישראלית יותר מגוונת אז הגיוון הזה מקבל פנים פוליטיות בגלל היכולת להתארגן סביב ערכים לא פוליטיים (עדה, דת, מסורת, ….) – מצב שפחות קיים באירופה למשל. אבל עצם זה שהרוב אינו נמצא במקום שבו האליטה רוצה שהוא יהיה – זה קורה בכל מקום.
המצב שאתה מתאר (שההמונים לוקחים יותר מקום במערכת הפוליטית) הוא חלק מהתבגרות טבעית של עם. אני מסכים שצריך לקחת אותו לכיוונים טובים יותר, אבל הציפיה של השמאל (שהיא הציפיה שלך רק באופן יותר מרוכך) יוצרת מתחים בלתי ניתנים לאיחוי בתוך החברה הישראלית. השמאל ממשיך להתחפר בשלו והצד השני מתרחק ממנו. למשוך את הזנב השמאלי של עקומת ההתפלגות עוד יותר שמאלה יוצר עוד מרחק ומגביר את הבעיה.
כמובן, שלא כמו השמאל, אתה לא מצפה שכל הציבור יילמד את הז'רגון הווקי (ואתה לא שותף לדעות שלהם), אבל בדומה להם יש לך תפיסה לא מציאותית אודות מהו ציבור. דווקא העולם המסורתי מבין זאת לאשורו – ציבור הוא ראשי תיבות של "צדיקים, בינונים ורשעים" (הרוב בינוניים ולצידם מיעוט צדיקים ומיעוט רשעים), והמטרה של הקהילה הדתית היא להוסיף טוב ולחזק את הראוי. לא להילחם ולהעליב את הרשעים (אני לא יכול להגיד שתמיד בכך). זאת המציאות. מי שמתנגד להבין את זה סתם דופק את הראש בקיר.
אהבתיLiked by 1 person
יאיר, בעבר כתבתי דברים ברוח דבריך.
https://tamritz.wordpress.com/2015/03/19/bg2015/
אבל כיום העניין הוא לא שהאליטה מסרבת לקבל את ההמונים, אלא שההמונים מסרבים לקבל את האליטה. יש ניסיון להתקיף את מוסדות האליטה. בראש ובראשונה: בית המשפט, שעל כך כתבתי כל החודש האחרון. אבל גם את תאגיד כאן, גם את הדעה העצמאית של אנשי מערכת הביטחון. גם מינויים ירודים באופן קיצוני במשרדי הממשלה. לניסיון בעוצמה כזה לא ציפיתי, והוא מערער את תפיסת המציאות הישנה. לא ציפיתי כי היה ברור לי שזה אקט אובדני. מצד שני האובדנות לא זרה להיסטוריה היהודית.
אהבתיאהבתי
אתה צודק שכרגע זה שההמונים מסרבים לקבל את האליטה, אבל המקור לזה הוא שהאליטה מסרבת לקבל את ההמונים.
אהבתיאהבתי
בשביל שאליטה והמונים יחיו יחד נדרשת אליטה משרתת. ההמונים מוכנים לקבל את עולה של אליטה משרתת אבל לא את עולה של אליטה מנותקת. האליטה הנוכחית איבדה את יכולתה לשרת והפכה למנותקת.
אהבתיאהבתי
תמריץ, הערה מסדר שלישי: תמ"ג נומינלי הוא מדד בעייתי והתמ"ג הנחשב הוא לפי כח הקנייה מה שנקרא PPP ושם ישראל במקום ה 30 נדמה לי שהוא גם מכובד
אהבתיאהבתי
https://www.ha-makom.co.il/shpurer-shoftim-shemtov/
פרשת לורי שם טוב
אהבתיאהבתי
והחלק המעניין הוא שרוב האיזכורים לפרשה הזו נמחקו מהאינטרנט. העליבה שופטים, ישבה במאסר ללא משפט שנתים על העלבת עובדי ציבור ואין כמעט שום רקורד באינטרנט אלא על שרתי חוץ.
אהבתיLiked by 2 אנשים