בוהים בכדור בדולח

אנחנו בוהים בכדור בדולח. מבחינה דמוגרפית האירועים המסעירים שאנו חווים כיום במדינה מקדימים את זמנם בעשרות שנים.  ברם, משפט נתניהו כיווץ את הזמן, ויצר מצב שבו הציבור המסורתי, שאין לו עניין להחריב באופן גורף את האופי המערבי של המדינה, רוצה להחריב אותו באופן זמני עבור מנהיגו הנערץ כדי שייחלץ ממשפט. ציבור זה נמצא בברית עם הכוחות החרדיים וגם עם החרד"ליים שאף הם התעצמו למעלה מכוחם בגלל התאונה שאירעה לבנט ולשקד.

טענתם של כל אלו, להגנת המהפכה המשטרית שהם עורכים, היא שלא ניתן לתת לשלטון חכמים אפלטוני נוסח בג"ץ להחליף את הדמוקרטיה במובנה הפשוט: העם מצביע למי שבא לו. ההנחה הסמויה של הטענה הזו היא שהדמוקרטיה היא לא רק צודקת ומתחייבת, היא גם תופעה טבעית מובנת מאליה, פשוט צריך להניח לה לקרות והיא תתקיים. האמנם?

לא. הדמוקרטיה היא התפתחות מערבית מודרנית וחדשה. אפילו בריטניה במאה ה-19 שנחשבה דמוקרטיה פרלמנטרית למופת, למעשה שללה את זכות הבחירה מרוב הגברים, שלא לדבר על הנשים. הדמוקרטיה הייתה אז בעצם זכותה של קבוצת עשירים קטנה להתכנס ולבחור נציגים שינהלו בשמה את המדינה. הדמוקרטיה והתפתחותה התאפשרו רק בגלל חלחול ערכי ההשכלה והנאורות, ובלעדיהם אין לה קיום.

אביא דוגמה מהמקרו-כלכלה. מדברים שם על שילוש בלתי אפשרי: שער קבוע למטבע, חופש החלטה של הבנק המרכזי ומעבר חופשי של הון.  לא ניתן לעצב מערכת כלכלית שבה שלושת הדברים האלו יתקיימו יחד.  גם בדמוקרטיה, כמו במקרו-כלכלה, יש שילובים בלתי אפשריים. כיום ישראל מנסה לקיים מערכת חינוך שבה חלק גדל והולך מהילדים אינו נחשף ללימודי ליבה, ללימודי אזרחות ובכלל לחשיבה מערבית מודרנית. לצידה היא מנסה לקיים דמוקרטיה, ועתה הקואליציה שמנהיגה אותה מנסה להיפטר מהבלמים ומהרסנים של שלטון המשפטנים. אי אפשר יהיה לקיים את השילוש הזה בצורתו הנוכחית. הוא פרדוקסלי ואבסורדי. או שישמרו על שלטון המשפטנים ויעגנו אותו באופן שיבטיח שניסיון הפיכה נוסף ייכשל; או שיפרקו את מערכת החינוך החרדית ואת המערכת לבידוד צעירים חרדים מהמודרנה או שהדמוקרטיה אבודה.

מצד אחד, כפיית תרבות מערבית וחינוך מערבי על החרדים – אלו דברים בלתי ריאליים לחלוטין. מצד שני, אם נאבד את הדמוקרטיה נשלם במחיר נורא כל כך שאולי לא נתקיים – אי אפשר בלי תמיכת המערב ובלי השגשוג הכלכלי שמביאה האוכלוסיה הליברלית והמשכילה שלא תסכים לחיות במדינה לא דמוקרטית ומושחתת עד היסוד. נותרנו בעל כורחנו עם הדבר הראשון – נדרשים המשפטנים שישמרו על הדמוקרטיה. יש אולי אופציה נוספת, שתמיד ראיתי כעניין לעתיד הרחוק, אבל ייתכן שזמנה יגיע מוקדם מהמצופה: מבנה קנטוני פדרלי רופף בין החלקים הדמוקרטיים והליברליים של המדינה לאלו הלא דמוקרטיים.  עם זאת, לפחות בשלב הזה, האופציה של שלטון המשפטנים נוחה יותר לכל הצדדים מאשר האופציה המסובכת של הקנטונים.

יש מי שמעמיד פנים שאפשר לקחת דוגמה מבריטניה או מניו זילנד, מקומות שבהם בית המשפט העליון אינו כל כך חזק, והפרלמנט הוא ריבון בלעדי. אבל בבריטניה לא נאבקים בשילוש הבלתי אפשרי. כמה אחוז מהתלמידים הבריטים או הניו זילנדים נמצאים במערכת חינוך דמויה לזו החרדית? למעשה אפילו האחוז המזערי הזה צורם לבריטים, והם מנסים עכשיו לסגור את בתי הספר החרדים במתכונתם הנוכחית. בנושא זה עוד תהיה שם מהומת אלוהים.

שלטון המשפטנים אינו חייב להיות כל כך מנותק מהעם. אפשר להחליף את השופטים הפורשים בקרוב: אסתר חיות, עוזי פוגלמן וענת ברון בשופטים אחרים, למשל בוגרי ישיבת הר עציון, ישיבת האליטה המתוחכמת והמתונה של הציונות הדתית (ממנה באו השופט נועם סולברג והשופט המיועד פרופ' גידי ספיר). אבל אי אפשר להחליף אותם בבוגרי הישיבה החרד"לית הקיצונית של הרב שמואל טל (ממנה בא שמחה רוטמן); אי אפשר להחליף אותם בבחירי לבם של חברי מרכז הליכוד שיובאו הישר מאולפני ערוץ 14 ואי אפשר סתם להיפטר מהם כליל.  או שאפשר, ואז מאבדים כל דבר אחר.

98 תגובות על ״בוהים בכדור בדולח״

  1. תמריץ,
    אני מודאג ממצבך הנפשי. קח דוגמא ממנהיגכם וצא לפסק זמן פריזאי.
    גם אני מתגעגע לביביסטים הממלכתיים של פעם

    אהבתי

  2. תמריץ,
    שמחה רוטמן הוא אדם משכיל שהתאים לו ללמוד אצל הרב טל. להפוך אותו לחרד"ל זה לעשות פלסתר מהמושג חרד"ל. בתור מי שמכיר חרד"לים אמיתיים, אנשים כמו שמחה רוטמן והלל גרשוני רחוקים מהם מרחק מזרח ממערב.

    Liked by 2 אנשים

  3. יאיר כשמשפטנים טוענים נגד הרפורמה קלמן טוען שהם מדברים מפוזיציה. כשלא משפטנים מדברים נגד, הוא טוען שהם לא מבינים במשפטים. שיחליט.

    Liked by 1 person

  4. לגבי "מחאת ההייטק", זהו מהלך לגיטימי. לגיטימי גם שכל חברה או קרן שרוצה להוציא את כספה או את צוות הפיתוח שלה מישראל שתעשה זאת. בסופו של דבר פוליטיקה היא משחק של כוח. אם לחרדים מותר למשל להשתמש בכוח הקנייה שלהם בשביל לכפות על יצרנים לקבל כשרות למוצרים שלהם, או בכוח האלקטורלי שלהם בשביל לכפות הדתה, לברוני הייטק מותר להשתמש בכוח הכלכלי שלהם בשביל להשפיע על מה שחשוב להם. בדיוק אגב כמו שאינטל מקבלת הטבות מס מפליגות פשוט כי היא יכולה לקחת את המפעל שלה למקום אחר.

    מה שפחות לגיטימי הוא לנסות לגייס מדינות זרות להשפעה פנימית. ללכת לבכות למפלגה הדמוקרטית או השמרנית כדי שילחצו על ישראל לפעול *בניגוד לבחירת העם* זו פגיעה אמיתית בדמוקרטיה.

    מה שעל גבול הלגיטימי הוא לקבל מימון ממקורות זרים. על פי השמועה פורום קהלת מקבל תרומות מאוליגרכים יהודים בארה"ב בדומה לכך שארגוני שמאל ממומנים מ"הקרן לישראל חדשה". בשני המקרים גורמי חוץ בוחשים בנעשה בארץ וזה על הגבול האפור.

    אהבתי

  5. שמחה רוטמן בהחלט לא שייך לדתיות הליברלית ולא במקרה למד אצל אדם קיצוני כמו הרב טל. אני לא יודע אם הוא בדיוק חרד״ל או בעל ברית של החרד״לים, אבל אם היה שופט עליון היה אנטונין סקאליה ישראלי. הלל גרשוני, בלי קשר לדתיותו, נראה אדם מאוד לא אמפתי לסבל האנושי. וגם לא הייתי רוצה שופט עליון מסוגו.

    אהבתי

  6. חייל. תגובות מקניטות כאלו אופייניות למגיב אחר פה, רב שמות, שמדי פעם אני צריך למחוק לו כמה פסקאות כדי לקיים ״תוכו אכל, קליפתו זרק״.

    אהבתי

  7. יאיר קלמן ליבסקינד והמראויינים המבולבלים שלו מתעלמים מהפיל הלבן שבאמצע החדר. ממשלה עם כוח מוחלט יכולה לחוקק איזה חוק שמתחשק לה, כולל חוקים שמגבילים את חופש העיתונות והאקדמיה. אולי פשוט למרואיינים זה נראה מובן מאליו.

    ליבסקינד עצמו בבירור מדבר מהפוזיציה. הוא, כמו רבים אחרים בשני הצדדים, ממסגר את המצב כאילו יש רק שתי אפשרויות. וכפי שכבר אמרתי מזמן זה פשוט לא נכון. יש הרבה יותר משתי אפשרויות, וחשוב מכל הוא שצריך להגביל גם את בג"ץ וגם את הממשלה.

    Liked by 1 person

  8. א-מחיה, אני לא חושב שזה לא לגיטימי ללכת לבכות לדמוקרטים. זה מנוף כוח חזק, כפי שלביבי ולסמוטריץ׳ היה מנוף כוח חזק בהצבעה נגד תקנות יו״ש.

    מה שבאמת לא לגיטימי זה מה שלפיד עשה במבצע שומר החומות כשפיזר טקסטים שהציגו את המבצע כאילו בא לשרת את ביבי. זה פשוט היה שקר חסר בסיס והשמצה איומה. אבל לבוא ולהגיד לדמוקרטים: ״הרפורמה הזו תהיה אסון גם עבורכם״ זו אמת צרופה.

    אהבתי

  9. הפוסט של קנולר עושה שירות טוב לתאגיד. ככל שאנשים מסוגו ידברו בשבח התאגיד, אפילו עם ביקורת לצידה, יהיה קשה יותר לסגור אותו. אני עצמי נהנה מאוד מחלק מיצירות התאגיד. לאחרונה הוקסמתי מהטרמפיסטים עם יאיר אגמון. הסדרה על המנדט גם מעניינת.

    אין הרבה אנשים כמו אבישי בן חיים, שמצד אחד הוא תותח על כמי שמביא תוכן מעניין למסך ומצד שני תומך בדרעי ובביבי תמיכה עיוורת כמעט. אני חושב שיש מחסור אותנטי באנשים כאלו.

    אהבתי

  10. בניגוד לדבריו של ליבסקינד, לי ברור שהרפורמה המוצעת תהרוס את המדינה. אם הקואליציה יכולה למנות כל שופט שתרצה, נקבל את אסנת מארק כנשיאת ביהמ״ש העליון.

    אהבתי

  11. אני כן מסכים עם ליבסקינד שתקשורת המיינסטרים בישראל מאוד מוטה שמאלה. לפעמים ההטייה הברורה שלהם פשוט מגוחכת.

    אהבתי

  12. תמריץ,
    יש לי רק שם (עט) אחד. מחיקת פיסקאות בהחלט הולמת את סגנונך החדש

    אהבתי

  13. הרצי,
    בשביל פעולות חישוף/תקיפה לא צריך יחידה רב מימדית ליחסי ציבור כמו "רפאים". צא ולמד ממי שנלחם וגם חושב שלצורך ניצחון צריך תותחים וטנקים.

    אהבתי

  14. למרבה הצער מאחר והמו״ל והעורך של הבלוג החליט מזמן שלא להתווכח על הגדרות, ביחוד כשמעבירים עליו ביקורת, קשה להבין איזוהי הדמוקרטיה הסבירה לטעמו. אבל אם הוא רוצה להתבונן בכדור בדולח, ולקרוא עתידות, אז הוא הולך לאבד את חייל זקן אחד מעמודי התווך שלו, וגם נראה לי שגם ליאיר שהלך אחריך באש ובמיים די נמאס ממך ומהשחצנות שלך. אבל כרגיל יש קוראים שהולכים ויש באים העיקר המלל לא העובדות.
    אתה באמת ירדת מהפסים בהשוואה לפוסטים שלך בעבר ולכן מגיבים כלפיך בבוז. כמו כל בעלי האי קיו הגבוה אתה מתקשה להאמין שהמלך עֵרוֹם וְעֶרְיָה.

    אהבתי

  15. חחח. מוטי, מכיוון שהעלבת רק אותי הפעם, נותיר את זה כהדגמה לסוג הפסקאות שאני מוחק לך כדי לשמור על הבלוג חף מדם רע.

    אהבתי

  16. מאכזב, חלק מההנאה שלי היא העבודה שאני גורם לך בלטרוח ולמחוק

    ביקורת של חייל זקן על הרמה של תמריץ זה כמו ביקורת של דרעי על מישהו שגנב לו כסף מתנועת שס

    אהבתי

  17. "והנה, חלפו השנים. ב־2022 צורפה אריאל סוף־סוף לוועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה), וממשלת נתניהו נבחרה ברוב משכנע. ב־2023 השיק יריב לוין את הרפורמה המשפטית, ואוניברסיטת אריאל שכחה את המכשולים שהציבו בפניה אוניברסיטאות אחרות, והצטרפה לעצומת ור"ה נגד הרפורמה. גם נשיא בר־אילן, האוניברסיטה היחידה שלא הצטרפה לעתירות נגד אריאל, עלה על העגלה הנכונה. "הרפורמה המצטיירת במערכת המשפט עלולה להביא לפגיעה אנושה באקדמיה הישראלית", הזדעקה ור"ה במקהלה, ואוניברסיטת אריאל הצטרפה לאזהרה כי בגלל הרפורמה – ישראל "תודר מהאקדמיה העולמית" – אותו נימוק עצמו שבו השתמשו האוניברסיטאות בעבר, כאשר לא רצו לצרף אליהן את אריאל…"

    בערל ושמערל מגיעים לחוף ניו יורק לאחר מסע מפרך שתחילתו בשטעטל האוקראיני וסופו הפלגה ארוכה ומייגת בים.
    בעודם צועדים נפעמים לכיוון שכונת ברוקלין הם מבחינים בכנסיה שעליה שלט "10$ ליהודי שמתנצר"
    בערל: "חכה לי כאן, אני נכנס לבדוק"
    לאחר מספר דקות בערל חוזר מהכנסיה
    שמערל: "נו, נתנו לך 10$?"
    בערל: "אתם היהודים, רק כסף מעניין אתכם…"

    https://www.israelhayom.co.il/magazine/hashavua/article/13626149

    Liked by 1 person

  18. תמריץ,
    מקווה שאתה צודק. רמת השיפוט בארץ נמוכה להחריד ובית המשפט הישראלי דורג במקום 85 על ידי הבנק העולמי. אתה יכול להיות סמוך ובטוח ששופטים שמונו על ידי מרכז הליכוד לא יגיעו ל99% הרשעות שפי שמקובל אצל שופטים יוצאי הפרקליטות

    אהבתי

  19. חייל אני סמוך ובטוח שמי שישלם מספיק יקבל זיכוי על מלא מהשופטים שלך. לפחות אי אפשר יהיה להאשים את בית המשפט בחוסר יעילות

    Liked by 1 person

  20. בן גביר נותן עבודה: פיגוע שני ביומיים

    https://www.ynet.co.il/news/article/rjfk11wzni

    פיגוע ירי נוסף בירושלים: שניים נפצעו קשה ליד עיר דוד
    בפיגוע בקרבת הכניסה לגן הלאומי עיר דוד בבירה נפצעו אב בן 47 ובנו, מתנדב מד"א בן 22. בהמשך השתפר מצבו של האב – והוגדר בינוני. המחבל, נער בן 13 מסילוואן, נוטרל בידי שני אזרחים. האירוע התרחש פחות מיממה אחרי הפיגוע בשכונת נווה יעקב, שבו נרצחו 7. תיעוד הפיגוע: צעקות "אללה אכבר" וקולות ירי

    ממשלת הימין-על-מלא משרה עליי תחושת בטחון שמזמן לא חוויתי.

    אהבתי

  21. תמריץ,
    קרא ותראה ישועות

    אהבתי

  22. זה מדד שקשור להוצאה לפועל ולמהירות של סגירת תיקים. זה נכון שאם שפי פז הולכת לתבוע מי שקורא לה ״ניאו נאצית״ והשופט כותב על זה 70 עמודים, יישאר פחות זמן לדברים מועילים יותר. אבל יש לא מעט אנשי ימין שתובעים תביעות מסוג זה.

    אהבתי

  23. תמריץ,
    זה המדד שחשוב לאנשי עסקים ולכלכלה. אולי כדאי שתכתוב לבנק העולמי דיסרטציה על שפי פז ואוסנת מארק. מה קרה, הפסקת להאמין בתמריצים?

    אהבתי

  24. זה מדד מאוד חשוב, אבל הקשר בינו לבין הרפורמות של הממשלה הוא כמו הקשר בינן לבין ההתחממות הגלובאלית. זו לא חוכמה לעשות רפורמה שמטרתה למלא את בתי המשפט בחברי מרכז הליכוד או עסקני המפלגות החרדיות שלמדו משפטים באונו, וכדי לשכנע בכך להתחיל להצביע על כל תחלואיה של מערכת המשפט, שרק יועצמו במערכת משפט מושחתת ועלובה כמו שהרפורמה יוצרת.
    זו גם הנוכלות שביבי ניסה לאמץ במסיבת העיתונאים שלו. אבל לזכותו של ביבי ייאמר שברור לי שאינו מאמין ברפורמה הזו. היא בעיקר אמצעי לסחיטת ביטול כתב האישום או חנינה מהנשיא הרצוג.

    אהבתי

  25. רשומה יפה של עפרי אילני. המסקנה שכורכת את הדברים באוקראינה – אני קצת סקפטי לגביה. זה לא באמת קשור. אבל כן קשור לשאלה האם המפלגה הדמוקרטית תפעיל לחץ מאסיבי מתון כדי להציל את ישראל מעצמה.
    https://www.haaretz.co.il/magazine/underthesun/2023-01-25/ty-article/00000185-e7fb-d532-abdd-e7ffc4fc0000

    אהבתי

  26. תמריץ,
    אין קשר בין מצב מערכת המשפט לרפורמה? המפתח לשיפור כל מערכת טמון במינוי ראשי המערכת. זה הלוז של הרפורמה אם לא הבנת. מדובר במערכת שצברה כח בלתי סביר שמאפשר לה למנוע כל בקרה ולבלום כל תיקון.
    אתם הולכים והופכים לכת משיחית שמצאה לה את שמש העמים (מטורללי המפלגה הדמוקרטית) ומאמצת את הלניניזם ("כמה שיותר רע יותר טוב…") כדרך פעולה.

    אהבתי

  27. תמריץ,
    שמחה רוטמן יכל למצוא את עצמו גם בבית היהודי של בנט אם בנט היה נשאר באותו מקום לפני המהלך שהוא עשה.
    הוא פשוט טיפוס יותר רהוט (וגם מתלהב) מהממוצע, והוא בעל-ברית של החרד"לים בדיוק כמו שבנט היה תקופה ארוכה בעל-ברית שלהם.
    הלל גרשוני אדם לוגי, ואני לא חושב ששופטי בית המשפט העליון יותר אמפתיים ממנו. האמפטיים הם אולי העוזרים המשפטיים שמוסיפים שורות של הזדהות בפסקי הדין.

    אהבתי

  28. תמריץ, הפתרון לסחבת הוא פסקי דין קצרים של 4 עמודים שמטרתם שמירה על הסדר הציבורי ויישוב סכסוכים, במקום פסקי דין באורך של ספר שמטרתם לחנך את הציבור ולעסוק בפרוטרוט בזכויות החוקתיות שהופרו. שלא לדבר על כך שפסקים של ערכאות נמוכות עולים לדיון אחרי ערעור לערכאות עליונות, כאשר השאלות העומדות אינן שאלות עובדתיות אלא עיסוק באיזונים ובמידתיות הנדרשת בין הזכויות.
    בשביל זה אין צורך בחקיקה ואין צורך ברפורמה. זה דבר שנשיאי בית המשפט היו יכולים לעשות לפני 2 עשורים והם לא עשו, גם לא חיות. אחרי שיעשו זאת נוכל לדבר על חוסר בתקנים.

    Liked by 1 person

  29. תמריץ,
    הויכוח על הרפורמה הוא בסופו של דבר על כוח ושליטה:
    מחד, הליכוד ושותפיו רוצים את חלקם בעוגה (ולכן הבאתי את הפוסט של קנולר שאמנם דיבר על התאגיד אבל דבריו נכונים לכל הרשויות הציבוריות במדינה).
    מנגד, האליטה השמאלית לא מעוניינת לשחרר את ידה מפיסת הגבינה הצהובה האחרונה שנשארה לה.

    אני לא מעוניין בפוליטיקת זהויות ולא מעוניין שיבחרו שופטים על-בסיס השיוך הפוליטי שלהם – אבל יש כאן משהו לא סביר: שהכח הפוליטי/חברתי/תרבותי הכי חזק במדינה לא מיוצג ברשויות המדינה. אפילו המגזר הערבי יותר מיוצג מהם במערכת המשפט.

    אני יודע שאתה חושב שאין מספיק אנשים מתאימים מבוחרי הליכוד (כי האי.קיו. שלהם נמוך) וזה ככל הנראה כוונתך "יש חוסר אותנטי באנשים כאלו", אבל גם אם לדעתך ממוצע האי.קיו הליכודניקי נמוך מהממוצע של יש עתיד (ואני לא בטוח) עדיין לא יכול להיות שעבור 300-400 העיתונאים והיוצרים של תאגיד השידור אי אפשר למצוא 100 "ליכודניקים" ברמה גבוהה.
    בדומה, לא יכול להיות שמתוך 400-500 השופטים אי-אפשר למצוא 80-100 ליכודניקים/ש"סניקים ברמה גבוהה.

    ושוב, אני לא מעוניין שהועדה לבחירת שופטים תשאל מועמד מהם דעותיו הפוליטיות – בזה אני לא מעוניין. אבל האם יכול להיות שבדרך נערך סינון (בצורות מצורות שונות) שמונע מליכודניקים/ש"סניקים מלהתקדם?

    אין לי תשובה ברורה לכך, אבל לי ברור שהשמאל (במובן הרחב ולא רק המפלגתי) משלם ביוקר על הסינונים הללו. מי שמנע אנשים שמזוהים תרבותית עם הימין מלהתקבל להיות שופטים – בסוף יקבל את חברי מרכז הליכוד על אפו ועל חמתו.

    אהבתי

  30. תמריץ,
    תקנים? לשופטים כמו אלישבע ברק? אולי לשופטות כמו פוזננסקי כץ שבג"ץ ביטל את פיטוריה על ידי בית הדין המשמעתי?

    אהבתי

  31. יאיר, הייתי מבדיל בין הליכוד של פעם לבין הליכוד הביביסטי הנוכחי. בדומה לכך שיש הבדל בין המפלגה הרפובליקנית לטראמפיזם. הליכוד הביביסטי הוא תנועה אנטי אינטלקטואלית מובהקת. אין לאנשים חכמים ויצירתיים מקום בתנועה שמבוססת על פולחן אישיות. אולי תמצא פה ושם (כמו אבישי בן חיים), אבל זה נדיר.

    ש״ס זה עניין אחר. אנשים שבאים מאורח חיים חרדי – מה להם ולעשייה טלוויזיונית. אבל רואים שבתאגיד בכל אופן עושים מאמץ. מיכאל שמש כתב מצוין. אבל נראה לי שבמובן מסוים למצוא כתב טוב ביביסט זה אולי יותר קשה מכתב טוב ש״סניק. אתה יכול להיות חכם אבל מרקע דתי ולכן תצביע ש״ס או שתהיה קלמן ליבסקינד, אבל למה שתהיה ביביסט אם לא לחצת על טרן אוף למוח.

    אהבתי

  32. אם בג״ץ מכריע בנושאים ערכיים, אני חושש שאין מנוס מלהתחשב בהשקפת העולם במינויים. לכן אני תומך ברפורמה כלשהי. כמובן מכאן ועד לאפשר לממשלה למלא את בתי המשפט במקורביה – הדרך רחוקה.

    Liked by 2 אנשים

  33. תמריץ, מי שכתב את הציוץ הבא איננו חרד"ל ולא מתקרב לחרד"ל:

    Liked by 1 person

  34. אולי יקראו אבל לא יצטטו באופן פומבי.
    רוטמן הוא מהמיינסטרים הדתי. לא חרד"ל.

    אהבתי

  35. חייל ישעיהו בן ישע איבד אותי עם בג"צ קידוחי הנפט. פראקינג גרם לנזק אדיר לסביבה ולכל מי שגר באיזור. אם הוא חושב שזה רעיון טוב אני נוטה לפקפק בשיקול הדעת שלו בדברים אחרים.

    אהבתי

  36. הליכוד הביביסטי הוא הקצנה של הליכוד הקודם, אבל האנשים הם אותם אנשים (לרוב). לכן החלוקה שלך היא רק צורה להצדיק את ההדרה של אנשי הליכוד מתפקידים ציבוריים בתואנה דומה לדברי לפיד: "הסוגיה לא תעלה להחלטת הכנסת כיון שהאופוזיציה אינה אחראית".

    אתה כל-כך שבוי בענייני ביבי ורל"ב שאתה מצייר את כל מתנגדי ביבי כאנשים חכמים ויצירתיים ואת כל תומכיו כטיפשים. הליכוד הביביסטי אינו תנועה אנטי-אינטלקטואלית. אם יש כאן תנועה אנטי-אינטלקטואלית וסמכותנית הרי שזאת יש עתיד שבמסגרתה פרופסורים באוניברסיטה תומכים באדם שמתגאה שהוא לא סיים בגרות (ושקיבע בחוקת המפלגה את היותו ראש המפלגה ללא בחירות). בכלל, תומכי יש עתיד אינם יותר חכמים מאראל סגל או ארז תדמור (ונוספים).
    הליכוד הביביסטי אלו קבוצת אנשים שמנסים למנף את כוחו של נתניהו לקידום תפיסות העולם שהם מאמינים בהם. הם לא חושבים שביבי הוא האלוהים – הם חושבים שבעזרתו ותחת כנפיו הם יוכלו לייצר מקום יותר עבור עצמם (וזה בהחלט מה שקורה).

    למה לאנשים שבאים מאורח חיים חרדי אין מה לעשות מבחינה תקשורתית? זה פשוט לא נכון. החברה החרדית מאוד תוססת מבחינה תקשורתית. ובטח שהתירוץ של חרדיות ותקשורת לא מסביר את העדר החרדים מערכאות השיפוט. האם אין מספיק חרדים שמסוגלים להיות שופטים? אז אולי לחרדים האשכנזים יש עם זה בעיה עקרונית (אפילו שלברק היה מתמחה חרדי) – אבל למה אין שופטים חרדים ספרדיים?

    Liked by 1 person

  37. יש עתיד אינה תנועה אנטי אינטלקטואלית ואינה מבוססת על פולחן אישיות. יאיר לפיד משרת את כל המוסדות הרגילים של האליטות. הוא אינו חותר תחתיהם. זה נכון שזה מוזר שהמנהיג של מעמד הביניים החילוני הוא דמות קצת שטחית, אבל זה לא אומר שהוא אנטי אינטלקטואל.
    יש מישהו שהוא באמת אדם חושב שתומך בביבי? זה קצת מעגלי, כי אם הוא תומך בביבי אז סימן שאינו אדם חושב. אז אנסח כך: יש מישהו שהיה ידוע בבמה הציבורית, שלפני 10 או 20 שנה הייתי חושב שהוא אדם חושב, שתומך כיום בביבי? והתשובה היא גדי טאוב ועירית לינור. וכל השאר רק דתיים. וזהו, בגלל שהם שני היחידים רואים את טאוב ולינור באולפנים כל הזמן.

    למה אין חרדים בולטים בתקשורת ובמשפט. נשאלת השאלה: כמה חרדים בולטים יש בתחומים שבהם הכישרון הוא אובייקטיבי. כמה חרדים רופאים יש? כמה חרדים פיזיקאים יש?

    אהבתי

  38. תמריץ אני בעיקרון מסכים איתך שההרכב האתני בעליון הוא פחות איו יותר בהתאם להתפלגות הכישרון האובייקטיבית ודומה להתפלגות המצטיינים בפלקולטות למשפטים הנחשבות . אבל אם בית המשפט העליון היה מריטוקרטיה מוחלטת לא היו שם 6 נשים מתוך 15. זה לא אחוז ראלי בשום צמרת של תחום אינטלקטואלי איכותני בלבד . ככה שאפליה מתקנת ופוליטיקה של זהויות לא זרה למערכת הזאת.

    אהבתי

  39. טקסט ארוך שקיצרתי מאדם שצריך להכיר יותר לעומק את משנתו בכדי להבין את כל מה שהוא כותב:

    המדינה לא הלכה, אתה הלכת

    יאיר כספי

    תחילה ויתרת על התפקיד שהיה לך בחזון שלאורו הלכת.

    כשוויתרת על החזון חשבת שתוכל להסתפק במדינה רגילה, כמו בכל מקום. ולא ידעת שאין אנו מתקיימים ללא מפעלנו.
    ….
    כשהעולם המערבי, בעקבות כישלון האידאולוגיות הגדולות של המאה העשרים, ויתר על חיפוש הכלל הנכון לכולם תמיד והעמיד במקומן את חופש הפרט והמימוש העצמי, לא ידעת לומר שישנה בעיה עם הגשמה אישית הנעשית ליעד בלעדי.
    ….
    במקום איש החובה העמדת כמופת את האדם המחובר לעצמו, עומד על זכויותיו וממש את צרכיו.

    איבדת את היכולת לראות את מה שנכון למשפחה. טוב לזוגיות. נכון לחברה האנושית. חינוך ילדים שיש להם בעיקר צרכים ללא אתגרים הקטין אותם. זוגיות משפחה ושייכות נעשו משימות כמעט בלתי אפשריות.

    כשרצית לעשות מה שטוב לך ולהיפטר מרגשות אשם על זניחת הערכים, התנועה, המדינה והמשפחה ביקשת שיקבלו אותך כמו שאתה היום וביטלת את השיפוטיות. אין יותר מותר ואסור. יש רק מה שמתאים או לא מתאים לך.

    כשביטלת את השיפוטיות לא ידעת שיבוא מי שישתמש בכך כדי לבטל את בית המשפט.
    ….
    כשזרקת לפח ערכים ישנים, שאסור לגעת בהם, הכנת את הקרקע למי שיזרוק לפח את הדמוקרטיה.
    ….
    כשוויתרת בתחילת הדרך על היהדות לא הרגשת שאיבדת משהו. עדיין הייתה בידיך חברת המופת שהחזון העברי התגלם בתוכה.

    אחר כך ויתרת על הציונות שנראתה מטופשת כשיש מדינה.

    כשהתאהבת בשוק החופשי, שטוב לכלכלה, אך הרסני לנשמתך, חברת המופת התפוגגה מעצמה.

    עכשיו אתה בוכה. הלכה המדינה. לקחו לי אותה.

    לא לקחו. נתת. לא הלכה. אתה הלכת.

    https://yaircaspi.wordpress.com/2023/01/27/%d7%94%d7%9e%d7%93%d7%99%d7%a0%d7%94-%d7%9c%d7%90-%d7%94%d7%9c%d7%9b%d7%94-%d7%90%d7%aa%d7%94-%d7%94%d7%9c%d7%9b%d7%aa/

    אהבתי

  40. אייל, אני לא בטוח. משפטים זה מילים. נשים טובות במילולי.

    בכל אופן בית משפט עליון שפוסק בעניינים ערכיים לא יכול להיות רק על פי מריטוקרטיה. ושוב אני אומר, חלילה שנגיע לקוטב השני, שעסקני מרכז הליכוד והמפלגות החרדיות יקבעו את שופטינו.

    אהבתי

  41. יאיר כספי נשמע סוציאליסט המתוסכל מנטישת החזון המרקסיסטי.
    משהו אמיתי וחשוב שחייל זקן כמדומני כתב בתגובות לפוסטים שלי בנושא המהפכה המשטרית – אם הצלחנו לשרוד את הכלכלה הסוציאליסטית שהייתה פה, כנראה ישראל חסינה משנדמה.

    אהבתי

  42. הוא לא סוציאליסט במובן הכלכלי, ומרקסיזם הוא לא החזון שלו (אם כבר אז נביאי ישראל).
    הוא יותר עוסק באיבוד דמותה הרוחנית של החברה, והכתיבה שלו בעיקר מופנית לצד השמאלי (ממנו הוא בא).

    אהבתי

  43. תמריץ בטוח סטיית התקן ומכאן מספר המצטיינות נמוך משמעותית אצל נשים גם בתחומים מילוליים . אם שופטי בג"ץ מוכנים לוותר על קצת מריטוקרטיה בשביל שהבנות והאחיות שלהם יוכולו לחלום על להיות שופטות בג"ץ. אפשר לוותר קצת בשביל שיהיה שם מזרחי ימני , בין אם הוא עילוי כמו אהרון ברק (עם כל הביקורת עליו) או לא .

    אהבתי

  44. אייל, ברמה הכי גבוהה של הצטיינות בפיז"ה בישראל בקריאה יש 2.3% מהבנות מול 1.8% מהבנים. במתמטיקה התמונה שונה לגמרי. שם יש לבנים יתרון גדול בקרב המצטיינים.

    יאיר, מודה שאני לא מכיר את כתיבתו של כספי.

    אהבתי

  45. תמריץ בפיז"ה הנבחנים הם בני 15 ובגיל הזה יש יתרון לבנות כי הן מתבגרות מוקדם יותר. מבחן בגיל 19 היה מעלה תוצאות שונות משמעותית לדעתי . בכל מקרה עזוב את פיז"ה לפי התבוננות ישרה בהישגים בעולם האמיתי , ברור שאם ניקח את רשימת 100 עילויי המשפט ברגע נתון בישראל על פי קרטריונים אובייקטיבים לחלוטין , מספר הנשים שם יהיה נמוך משמעותית מ40 אחוז .

    אהבתי

  46. בדור האחרון היה בין חתני וכלות פרס ישראל למשפט את רות גביזון, נילי כהן ורות לפידות.. אז אני לא יודע אם אתה צודק. אני לא יכול להגיד שמקריאה בפסקי הגברים אני מתרשם שיותר חכמים מהנשים.

    אהבתי

  47. אם אתה רוצה יצירת מופת משפטית חוקתית, תראה את המאמר של רבקה ווייל – סיפורה הפיקנטי של חוקת הכלאיים הישראלית. והיא אישה.

    אהבתי

  48. תמריץ,
    כתיבת פסק הדין היא מילולית אבל ההגעה לתוצאה היא לוגית/אנליטית.
    בוודאי שיש משפטניות מעולות (וציינת חלק מהן), אבל כשמסתכלים על בית המשפט העליון הן לא כל-כך בולטות. לא נאור, לא חיות, לא בייניש ובוודאי לא ארבל נראות כמבריקות.
    ברק, שמגר, חיים כהן, ורבים נוספים היו הרבה יותר בולטים. וזה לא רק בעבר שהיה יותר שוביניסטי. גם בהווה של בית המשפט המבריקים יותר הם השופטים.

    Liked by 2 אנשים

  49. תמריץ,
    הטעות שלך נובעת מכך שאתה חושב שיש שני ווקטורים בציבור הדתי כשלמעשה יש לפחות שלושה ווקטורים.
    הווקטור האחד הוא רצינות/חלישות דתית.
    הווקטור השני הוא קונפורמיזם/ביקורתיות כלפי המדינה.
    הווקטור השלישי הוא חיבור/ניכור לתרבות המערב העכשווית במובן של סרטים וספרות עכשווית כמו פנטזיה.
    המושג חרד"ל מסמן קטבים בווקטור הראשון והשלישי של רצינות דתית וניכור לתרבות המערב העכשווית. מי שרואה סרטים וקורא פנטזיה כמו שמחה רוטמן לא יכול להיות חרד"ל גם אם הוא רציני מבחינה דתית.
    לתועלת הציבור אני אעשה מיפוי של הווקטורים בציבור הדתי לאומי אבל צריך לזכור שמרבית הציבור לא נמצא בקטבים אלא באמצע עם נטיה פוליטית חזקה ימינה. אבל הנטיה הזו איננה משמעותית לווקטורים שהצגתי.
    רצינות דתית/קונפורמיזם ממלכתי/ניכור לתרבות המערב – הר המור ורבני המכינות (הרב אלי סדן).
    רצינות דתית/ביקורת על המדינה/ניכור לתרבות המערב – אנשי מרכז הרב ונוער הגבעות.
    רצינות דתית/קונפורמיזם ממלכתית/חיבור לתרבות המערב העכשווית – גושניקים, בוגרי ישיבת הר עציון, ובוגרי נתיב מאיר (הרב שרלו, מתן כהנא).
    רצינות דתית/ביקורת על המדינה/חיבור לתרבות המערב – בייני"שים למינהם.
    חוסר רצינות דתית/קונפורמיזם ממלכתי/חיבור לתרבות המערב – לייטים, תלמידי המכינות.
    חוסר רצינות דתית/ביקורתיות על המדינה/חיבור לתרבות המערב – מנהיגות יהודית של פייגלין?

    יש ווקטורים נוספים כמו הווקטור הפוליטי של ימין/שמאל והווקטור החסידי/מתנגדי אבל לדעתי למרות הרעש שהם עושים הם לא באמת משמעותיים. מהווקטורים הללו קל להבין כיצד סמוטריץ המרכזניק (רצינות דתית/ביקורת על המדינה/ניכור לתרבות המערב העכשווית) התחבר לרוטמן הביני"ש (רצינות דתית/ביקורת על המדינה/חיבור לתרבות המערב העכשווית). שניהם שותפים לפחות לשני נושאים למרות ההבדל ביחס לנושא השלישי. קל גם להבין מדוע גם מרכזניקים וגם הר המורניקים נחשבים חרד"לים למרות הפער העמוק ביניהם ביחס למדינה. גושניקים, בוגרי ישיבת הר עציון ושלוחותיה, לעולם לא יחשבו חרד"לים למרות הרצינות ההלכתית מאד שלהם. הקבלה שלהם את תרבות המערב העכשווית חזקה מידי מכדי שיחשבו חרד"לים. נקודה נוספת חשובה שלפעמים המוסד התיכוני יש חשוב מאשר המוסד העל התיכוני. נתיב מאיר של הרב אריה בינה הצמיחה אינספור דמויות קונפורמיסטיות לפעמים מקצוות שונים של המערכת כמו הרבנים האחים שטרנברג בהר המור מצד אחד ושלושה אלופים בני אותה כיתה (אלעזר שטרן, יאיר נווה, וישי בר). מנגד זה לא מפתיע שהרב מיכאל אברהם למד במדרשה בפרדס חנה, מוסד שתלמידיו ולמעשה גם ראש הישיבה שלו נודעו באי הליכה בתלם.

    Liked by 6 אנשים

  50. אומרים שאסתר חיות קודמה כי התפעלו מאוד כשפסקי דין שלה הגיעו לעליון. בכל אופן שופטי העליון כותבים יפה ולעניין, ויצחק עמית יותר מכולם. עדנה ארבל הייתה נוראית.
    לא התרשמתי עד היום ממי שהיה על תקן השופט הערבי, אבל אומרים שחאלד כבוב הוא ברמה גבוהה.

    אהבתי

  51. יאיר, חייל זקן, אייל דוד, י.ד. נטול ח

    לא בהגיון תעשה לך מלחמות. מה המטרה שלכם כשאתם מעלים פה את המציאות בפני תמריץ כפי שאתם רואים אותה? הרי ברור לכם שהאיש לא יזוז מדעתו אלא רק יתחפר יותר.

    אהבתי

  52. י״ד עשית פה עבודה יפה מאוד. מציע שתארגן את זה כפוסט אצלך.
    האמת שאני לא ממש מכיר חרד״לים אישית בניגוד לדתיים לאומיים מיינסטרים וחרדים שאני מכיר, אבל להערכתך סמוטריץ׳ באמת ימנע מילדיו הארי פוטר כדרך שהורים חרדים ימנעו?

    אהבתי

  53. ההגדרה מחזיר בתשובה לרב ניר מנוסי אינה מדויקת.
    אפילו שהוא שייך לחב"ד (או הרב גיזצבורג) הוא מצליח להגיע לציבורים רחבים מעבר לה. מדובר באדם רחב מאוד שלא מפחד לעסוק בתפוחי אדמה לוהטים. מאוד מאוד מוכר ומשפיע.
    "משפיע" זאת הגדרה יותר טובה מ"מחזיר בתשובה".

    Liked by 1 person

  54. ואפילו שזה פיקנטי שהבן של דידי מנוסי חזר בתשובה – זה די טבעי לילד עם שאלות גדולות שגדל בסביבה של ספרי בדיחות גסות.
    היפה בעיני (לעומת אורי זוהר) זה שניר מנוסי הרבה יותר שלם עם עברו החילוני וגם היה בקשר טוב עם אביו (וגם להיפך).

    Liked by 1 person

  55. אין סכין מתחדדת אלא בירך של חברתה…

    במקרה שלא הבנת, תמריץ איים לסרס אותך ואתה החזרת כל כלי הזין שלך לנדנו. הוא הפעיל עליך טרור בדיוק כפי שמפעילים כעת על כל אלו שתומכים ברפורמה. אני מניח שיש לך חברים או בני משפחה שצורחים על אובדן הדמוקרטיה ואתה חושש להסתכסך אתם. זו בדיוק הכוונה, להפחיד, ותמריץ תרם את חלקו הקטן, עליך. הוא אומר לך: אם תמשיך להוכיח לי כמה אני טיפש, בניגוד לאלרום, אני יכול גם להגיב ולהמשיך בלעדיך, אתה לא יכול בלעדי.

    כנראה שגיא צדק כשהוא אמר: ביקורת של חייל זקן על הרמה של תמריץ זה כמו ביקורת של דרעי על מישהו שגנב לו כסף מתנועת שס

    אהבתי

  56. מוטי,
    זה נכון שהסיכוי לשכנע את תמריץ ונוספים קלוש (הוא לא מסוגל לראות כרגע דבר מעבר לביבי ורל"ב), ולכן בפועל אני מדבר ומקשקש.
    אבל אני עושה זאת כי לתחושתי מתרחש עכשיו משהו חשוב ואני רוצה להיות בקשר עם החולקים עלי.
    שים לב שמספר המגיבים פחת לאחרונה (למשל קמיליה נאלמה) ואני מבין שקורה משהו.
    בזמן שכזה צריך להמשיך ולדבר ולא לגרום לנתק.

    Liked by 1 person

  57. אני לא חושב שהסיכוי לשכנע הוא נמוך. אני משתכנע יום יום מתגובות בבלוגים ובטוויטר. אבל האנשים שמשתתפים בדיון לרוב מאוד מושקעים רגשית ואינטלקטואלית בעמדות שלהם. מי שיכול להשתכנע אלו הצופים הפסיביים, ואני יודע שיש הרבה שקוראים את התגובות פה, גם בלי להצטרף לדיון. אני מקבל פידבקים בעל פה מאנשים שמכירים אותי ואת הבלוג על מה שאמר מישהו כזה או אחר.

    Liked by 1 person

  58. תמריץ
    תכתוב כאן לפעמים את הפידבקים האלה של הלא מצטרפים לדיון – זה יכול להיות מעניין ומעשיר.

    Liked by 1 person

  59. תמריץ,
    נכנסתי לפוסט ואני רואה שהורדת תגובה של מוטי. אני חושב שאתה מגזים במלאכת הצינזור. אם מישהו כתב שאני מקשקש או אתה מקשקש זה לא הופך את התגובה שלו לברת צינזור.

    אהבתי

  60. למוטי או אורי היפו או שלל השמות שהחליף במרוצת השנים יש הרבה תגובות מוצלחות וגם לא מעט תגובות שמטרתן בעיקר להקניט, להעליב ולחולל תחושה רעה. אני נוקט לפי גישת ״תוכו אכל, קליפתו זרק״ ומנסה להשאיר את הדברים מהסוג הראשון, ולהיפטר מדברים מהסוג השני. הבלוג שלי לא נועד להיות מקום שבו אנשים נתקלים במי שבא לגרום להם תחושה רעה.

    אהבתי

  61. תמריץ,
    אני מבין שהיחס הראשוני שלך לתגובות של אורי הוא שלילי (בגלל ההיסטוריה), וגם אני לא מעוניין בהקנטות כאן.
    (ולא כל המידע פרוס לפני כי כנראה חלק מהתגובות של אורי בכלל לא מגיעות למייל/לאתר ואני לא רואה את מה שכתוב בהן).

    עם-זאת, התגובה של אורי שהכילה את "אתם באים לבית הכנסת של תמריץ לא ללמוד אלא לחברה ולקשקש" היא (לדעתי) לגמרי תקינה.

    אני הייתי מוריד קצת את היד מההדק. קצת. אני אומר את זה גם כי אני מרגיש מחויבות עבר כלפי אורי, וגם בגלל שאני קצת חושש שאתה מעדיף להכניס אנשים לקופסה של "בעיתיים" אם הם חולקים עליך.
    הפוסטים והתגובות שלך לאחרונה מאוד מדגישות את מוטיב "אם אתם ליכודניקים/ביביסטים סימן שאתם טיפשים" (ואז אני פתור מלנהל אתכם דיון).
    מציע לחשוב שוב בפעם הבאה. אם אין הקנטה בתגובה אני לא מבין למה לצנזר אותה.

    Liked by 2 אנשים

  62. לגבי מוטי/אורי, אני מניח שתשעים ומשהו אחוזים מבעלי הבלוגים היו חוסמים אותו לנצח. אני פשוט נהנה מהכתיבה המשעשעת שלו, ומעדיף לשייף את מה שמסביב.

    Liked by 1 person

  63. אולי אני פירומן, אך אינני יכול שלא להנות מהדרמה שמתחוללת כעת בארצנו.

    מצרף בהקשר זה קטע אגדי של ג׳ורג קרלין המנוח:

    Liked by 1 person

  64. במה זכינו?
    גיא ואורי באו לבקר יחד בצל קורת תמריץ.
    כנראה שהזמנים טובים מתמיד והדמוקרטיה לא בסכנה.

    אהבתי

  65. תמריץ אתה מניח שנשים לא מטרידות מינית. תזכורת:

    https://www.atmag.co.il/%d7%9b%d7%95%d7%9c%d7%9f-%d7%aa%d7%97%d7%a7%d7%99%d7%a8/

    פרשת כולן: מנכ"לית העמותה הגישה את התפטרותה
    אחרי התפוצצות פרשת ההטרדה המינית בעמותת "כולן" הגיעו אלינו עדויות על איומים, טיוח ומאבקי אגו במקום בו נשים נאבקות למיגור האלימות המינית בישראל. בסוף השבוע מנכ"לית העמותה התפטרה

    "לפני חמישה ימים, ב-15 באפריל, העלתה מנהלת הסושיאל של כולן, מרגלית לנק, תגובת התנצלות קצרה בשמה ובחשבונות הפומביים שלה, ובכך חשפה את זהותה כפוגעת בפרשה.

    בריאיון לקרן נויבך בכאן ב', סיפרה לראשונה בקולה "נועם" – כפי שמכנה עצמה הנפגעת – כי מנהלת בכירה בכולן, שכירה בארגון, הטרידה אותה מינית פעמים רבות לכאורה"

    אהבתי

  66. לסביות הן חלק קטן מאוד מהנשים. ומצב שבו גבר מתקדם על ידי כניסה למיטתה של הבכירה ממנו בתפקיד.. נראה לי רחוק.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: