אור, האם צדקת?

לפני שנים הגיב בבלוגי בחור מאוד אינטליגנטי בשם אור. אור האמין שהמגמות הדמוגרפיות הנוכחיות מסמלות את חורבנה של ישראל, ומי שעיניו בראשו יהגר לקנדה. הוא סבר שאין צורך לחכות שלושים שנה כדי שהמובן מאליו יתרחש. אני הייתי ספקן באותו זמן, גם בגלל תחושה ציונית בסיסית, גם בגלל שחשבתי שתרבות התקינות הפוליטית והאובססיה לקבלת הגירה המונית מסכנות את המערב, לא פחות מאשר המגמות הדמוגרפיות מסכנות את ישראל, וגם בגלל אמונה שהצדדים למלחמות התרבות פה במדינה יימנעו מלעשות שטויות קיצוניות.

עם זאת, מאז 2017, אז היה הדיון עם אור, אירעו מספר שינויים. וחלקם ואולי רובם תומכים בתזה של אור. עולה על כולם מה שקרה החודש, עם הגשת תוכנית הרפורמה המשפטית של יריב לוין. העתיד הוא לא לנו לדעת, אבל היום אני חושב שהיה הרבה מההגיון בהחלטתו של אור. אני חושב על הדיון איתו רבות בימים אלו. בתקופה שבה היה אותו דיון חשבתי שישראל מצויה בתור זהב. זה בוודאי לא משהו שהייתי אומר כיום.

מה השתנה מאז?

  • המגמות הדמוגרפיות נמשכות. הילודה החרדית (והחרד"לית) היא עדיין עצומה כפי שהייתה. בגידול האקספוננציאלי במספר הקולות המשיכה יהדות התורה את המגמה ביתר שאת בבחירות האחרונות, וגם ש"ס להפתעתי חיזקה את כוחה.
  • אמנם בילודת הבדואיות ניכרת נסיגה מה, אבל את האפקט בפועל של ההתפוצצות הדמוגרפית בילודה הבדואית לפני עשרים שנה מרגישים עכשיו בכל מקום בנגב ומחוצה לו בדמות הפשיעה והפרוטקשן, והמדינה חסרת אונים.
  • במדינת ישראל הופיעו תופעות אוטו-אימוניות קשות, כפי שהתבטאו במשבר הפוליטי בן ארבע השנים, ובמכונת הרעל הקיצונית שחיסלה את יכולתה של ממשלת השינוי לשרוד. באופן מוזר הקונצנזוס בסוגיית השטחים והעובדה שאיש כבר לא מתעניין בסוציאליזם ונותרו רק מעט נושאים מהותיים להתווכח עליהם, לא מועילים כלום להפחית מתחים.
  • למרות המיתוס לגבי סאדאת ופנייתו לגולדה למעשה מעולם לא קרה בסכסוך הישראלי-ערבי שהערבים הושיטו את ידם ליהודים ונענו בסירוב. אבל זה קרה כשקרסה ממשלת השינוי ששילבה את רשימתו של מנסור עבאס. זה אירוע מצער בתולדות הציונות, שעלול לבשר את הפיכתה למה שמבקריה טענו שהיא הופכת להיות.
  • דמויות כמו בצלאל סמוטריץ', אבי מעוז ואיתמר בן גביר הגיעו לקדמת הבמה הפוליטית. ב-2017 זה עדיין היה נראה לא הגיוני. נפתלי בנט ואיילת שקד, לעומת זאת, הושלכו הצידה כי נראו מתונים מדי לבוחרי הימין.
  • דונלד טראמפ לא הצליח להפחית את האיום האיראני מעל ישראל, והנכונות של ממשלים דמוקרטיים לפעול בנושא מצויה בסימן שאלה. בפרט כאשר לדור הצעיר בארה"ב אין סנטימנטים לישראל, והיא בכלל בדרך להפוך להיות בעיניהם מקבילה מזרח תיכונית ל"סיפורה של שפחה".
  • הקואליציה הנוכחית מלבד שר המשפטים שהורס את המשפט מונה גם שר תקשורת שהורס את התקשורת; שר חינוך שהורס את החינוך; שרת תחבורה שהורסת את התחבורה (או שסתם מברברת בלי להבין.. לא ברור); שר תרבות שהורס את התרבות. מדכא, והחשש הוא שהאופי המטומטם של ממשלות ישראל רק ילך וייעשה בולט יותר. דמוגרפיה היא גורל.
  • כל הדברים לעיל מחווירים לעומת האירוע החמור מכולם: העובדה שקואליציית שלטון שמונה 64 מנדטים מעזה להתקיף ככה את עצם קיומה של ישראל כדמוקרטיה עם מערכת שיפוט עצמאית.
  • אירוע חמור כמעט באותה מידה שהוא אופציה עתידית סבירה מאוד בתנאים הפוליטיים הנוכחיים – סיפוח חלק מהשטחים לישראל, מעשה שיפגע אנושות בלגיטימציה לקיומה של ישראל כמדינה בעיני הקהילה הבינלאומית. השילוב בין נזק כה גדול לתועלת כה אפסית הוא רע כשלעצמו, והוא רע גם מצד התהליך הפנימי שהוא מעיד עליו – משיחיות לאומנית מחליפה מדיניות המבוססת על רציונליות. נירון קיסר שרף את רומא בעודו מנגן בכלי באותם ימים שבהם עלתה תנועת הקנאות הדתית הלאומנית ביהודה. יש מקום לתהות האם נפשות מאותם ימים התגלגלו בנשמותיהם של מנהיגי המדינה בהווה.

מה בקנדה?

  • ארה"ב מקבלת בימים אלו הגירה לא חוקית בהיקפי ענק, והחליטה להחזירה למקסיקו – מדיניות של טראמפ שביידן פעם התיימר לשנות. אבל קנדה, מדינת היעד של אור, מצליחה לשמר הגירה המונית שבעיקרה היא איכותית חוקית.
  • ציון הפיז"ה של נערים ילידי קנדה הוא 514, ושל מהגרים – 521. לשם השוואה: בשוודיה ציון הפיזה של הילידים הוא 510, ושל המהגרים – 451. בהולנד – של הילידים – 519, ושל המהגרים – 466.

מה בצד החיוב?

  • עדיין ייתכן מאוד שהתוכנית של יריב לוין תיהדף במפגן כוח מרשים של הכוחות הליברליים במדינה.
  • גוויעתו של הסוציאליזם בישראל. אני חושב שמעולם לא היה חלש פוליטית כמו שהוא חלש בימים אלו. יש אפס עניין במסרים של "צדק חברתי". בעלי האייקיו הגבוה, המתפתים כל כך בקלות למסרים שוויוניים אלו, הפנימו סוף סוף שהם לא המוטבים שלהם. היום כשבצלאל סמוטריץ' שר האוצר קל לשכוח מנהיגים דתיים לאומיים קודמים כמו זבולון אורלב שכונה "גוז'נסקי עם כיפה".
  • הנשים החרדיות משתלבות בהייטק בצורה מרשימה בשנים האחרונות. צפיה בתהליך מקרוב מפחיתה את חששותיי באשר לקריסה כלכלית של המדינה כתוצאה מהדמוגרפיה המשתנה.
  • שיפורים משמעותיים בתשתיות במדינה צפויים בעשור הקרוב. ב-2017 אפילו לא הייתה רכבת ת"א-ירושלים פעילה ולא ערך ויקיפדיה על תוכנית המטרו.
  • הסכמי אברהם.
  • העליה ההמונית לאחרונה מרוסיה לישראל, שמביאה אזרחים שגם אם רק הסבא שלהם יהודי, ולא הם עצמם, הם פרודוקטיביים וליברלים.
  • ריסונו של האקטיביזם השיפוטי, שמקטין את החרדה מאסונות דמוגרפיים מעשה ידי הבג"ץ כמו פלישה פלסטינית או אריתראית לישראל. אפילו אם תוכניתו של לוין תיכשל לגמרי, שלושת השופטים שיפרשו מבג"ץ בעתיד הלא רחוק: חיות, פוגלמן וברון הם אקטיביסטים מושבעים, והם בוודאי לא יוחלפו בבני דמותם. בפעם הראשונה מזה שנות דור יהיה רוב אנטי אקטיביסטי בבית המשפט.
  • בכלל, יהיה מה שיהיה במדינה, לא נראה שהטרלול הפרוגרסיבי יהיה בין הסכנות הפנימיות.
  • סיכוי מסוים שהקיצוניות של איתמר בן גביר תסייע לעצירת תהליך התפרקות המשילות וקריסת הביטחון האישי.
  • כפי שהראתי, דירוג חלקה של ישראל בפרסומים המדעיים החשובים ביותר, רק עלה עם השנים.

15 תגובות על ״אור, האם צדקת?״

  1. מעניין. לא הכרתי את הדיון מ- 2017.
    ב- 2015, לאחר קריאת התחזיות הדמוגרפיות והרצה של כמה סימולציות, החלטנו כמשפחה שהעתיד בישראל בעוד 20 שנה לא יאיר פנים לילדים שלנו שיצטרכו לחיות כמיעוט בין חרדים ומתנחלים. ב- 2016 עברנו לארה״ב.
    החיים פה נוחים. הילדים בחינוך ציבורי, עם 20 ילדים בכיתה, הרפואה הפרטית יקרה אך מעולה, הבית גדול ואוטו מפואר.
    אנחנו יוצאים לחופשות 4 פעמים בשנה ברחבי ארה״ב ובמדינות מסביב (מקסיקו, קוסטריקה, קנדה..) ועדיין חוסכים מאוד יפה.
    ארה״ב רחוקה מלהיות מקום מושלם והמרחק מהמשפחה והחברים מאוד מאוד קשה, אבל אנחנו חיים חיים רגועים ונעימים בלי המאבק היומיומי של חינוך צפוף, אלים ומלא הדתה, פקקים בדרך לעבודה ובחזרה, צפיפות ולכלוך בכל מסלול טיולים או טירוף המערכות הכלל שמורגש בכל מקום.
    זה פתרון שמתאים בעיקר להייטקיסטים ולא אופתע אם רבים מהם יחפשו אותו בשנים הקרובות, או אולי כבר עכשיו.
    ד״ש לאור. מעניין לשמוע מה שלומו.

    Liked by 1 person

  2. תמריץ,
    אני פונה אליך בתור מו"ל ועורך הבלוג. אנא החזר לנו את כותב הבלוג המקורי שהיה בעל חוש הומור עם כבוד לנתונים ועובדות, שחרר אותנו מזהבה גלאון שהשתלטה על תכני הבלוג ושלח אותה חזרה לטוויטר, שם מקומה.

    Liked by 1 person

  3. על פי הכתוב, קנדה מקבלת כל שנה רבע מליון מהגרים כשהדרישה האלמנטרית היא מקצוע נחוץ ואיכותי. כבר כמעט שאין הגירה לקנדה. אפילו מונטריאל עצרה את ההגירה (מצפון אפריקה ואפריקאיות דוברות צרפתית) כמעט לחלוטין. כשמאפשרים רק מהגרים מקצועיים הם איכותיים וברור שהילדים יעלו על הממוצע. גם אחוז גבוה מהמהגרים הותיקים הם סינים בעלי אמצעים כספיים לכן הילדים שלהם משכילים יותר ממוצע האוכלוסיה. זו התרבות. תתבונן על כל הויאטנמים שהגיעו בלי סנדלים, לילדים שלהם תואר שני.

    לגבי המיתוס על סאדת שהושיט יד, יאיר לפיד בסיפרו על אביו שאותו ערך מתוך יומנו של טומי, טען שסאדת אכן הושיט יד לגולדה ונידחה. לגבי מה שהושיט עבאס ומה הוא קיבל בתמורה לא נתווכח אבל זה די דומה למה שהושיט יאסר ערפאת, ומה נתן לנו. אתה פשוט לא לומד מטעויות העבר.

    לגבי הרפורמה ששוברת את ליבנו. היא לא ימנית ולא שמאלית, ותשמש כל ממשלה שתוקם. היא פוגעת בדמוקרטיה באותה מידה שהיא פוגעת בהתחממות האקלים.

    כנראה שאתה מתחיל להפנים שהבעייה הדמוגרפית היא עם המוסלמים ושאם סמוטריץ צריך סכוי הוא צריך את הרפורמה. אז למה אתה נגד ?

    אהבתי

  4. יאיר לפיד באמת כתב כזו שטות על סאדאת? אם כן, עוד נקודה לחובתו. בשנה האחרונה קנדה קיבלה יותר מ-400 אלף מהגרים. גם במכסת הפליטים חלק מהמהגרים איכותיים. אפילו כשמדובר באריתראים בארץ, אלו שעוברים לקנדה שייכים לחלק העליון באיכותם. ככה יוצא שמנהיגי הקהילה האריתראית נעלמים מדי זמן כשקנדה מאשרת להם לבוא.

    אהבתי

  5. חייל, נתתי לייק כי גם לי יש חיבה לתפיסת העולם שהייתה לפני שנתקלתי בהצעות של יריב לוין ונאלצתי לשנותה.

    אהבתי

  6. גדי, זה פרדוקס כזה.. כמה שיותר הייטקיסטים יחפשו בפאניקה ארץ אחרת, כך יגדל הלחץ להותיר את ישראל ידידותית למעמד החילוני המשכיל. איילת שקד כבר נלחצה מחבריה שמדברים על ירידה מהארץ. לרוע המזל העלו את אחוז החסימה ב-1992, וקולה אינו נשמע בכנסת.

    מקווה שהמשבר הנוכחי יביא אנשים לחשוב איך הופכים את ישראל לחסינה מפני הטלטלות הדמוגרפיות וסכנותיהן.

    אהבתי

  7. תמריץ תודה על שהזכרת אותי בפוסט. זה מחמיא שזכרת אותי לטובה למרות שבשנים האחרונות לא מצאתי זמן להגיב כאן.
    אני עדיין רואה בבלוג הזה את אחד המשובחים בשפה העברית, אבל לצערי חובותיי האחרות לא משאירות לי זמן להוסיף לו.

    אני אכן היגרתי לקנדה לפני 5 שנים מהסיבות שהסברתי בתגובות לפוסט
    https://tamritz.wordpress.com/2017/09/15/haredim-exp/
    אבל אני לא מיסיונר. כל אחד יכול לעשות כרצונו ואני מאמין כחיה ותן לחיות. מה שטוב לי אישית לא בהכרח טוב לאחר.

    אני אישית מרוצה מאוד מהחלטתי להגר לקנדה. היגרתי לפני 5 שנים בזכות ויזת לימודים של אשתי.
    מצאתי עבודה בקנדה יחסית מהר וכעבור שנה וחצי זכינו לתושבות קבע. ובקרוב, תוך פחות מחודש, נקבל גם אזרחות.
    נולד לנו ילד ראשון שעכשיו הולך לגן פרטי ולומד לצד ילדי מהגרים משכילים מכל העולם במסגרת ליברלית ואיכותית. ומצפה לו עתיד טוב כאזרח קנדי שיכול בקלות לבקר ובהמשך גם לעבוד וללמוד בארה"ב.

    אשתי סיימה את לימודיה בהצלחה ועכשיו שנינו עובדים כמהנדסי הייטק. אנחנו עובדים remote בחברות ענק אמריקאיות.
    כלומר מבחינת קנדה אנחנו תרנגולת שמטילה ביצי זהב: ההוצאות עלינו נמוכות (אין בעיות בריאות, חינוך או פשיעה). ואילו ההכנסות ממיסים ישירים ועקיפים גדולים. ולמרות שאנחנו לא בעלי עסק עצמאיים אנו סוג של יצואנים. מקבלים משכורת בדולרים אמריקאים מחברות אמריקאיות ומשלמים מיסים, וקונים שירותים ומוצרים, בקנדה. כך שאפילו אינינו תופסים מקומות עבודה בקנדה. גם את כספינו אנו משקיעים, דרך בנקים קנדים, במניות עולמיות בקרנות מחקות (לפי עצת הבלוגים הכלכליים, דוגמת הסולידית ודעת מיעוט, שגם להם אני חייב רבות). נטו רווח למדינה המארחת. ואנו בקלות יכולים לעבור, מבלי לעזוב את העבודה הנוכחית, לכל מדינה אחרת שתזכה להינות מההכנסות.

    אין טעם לנסות לשנות את המדינה והחברה שלתוכה נולדת. אבל אתה יכול לשנות מדינה וחברה למה שמתאים לערכים והכישורים שלך.

    Liked by 1 person

  8. אור, איזה נחמד שהגבת! וטוב לשמוע שטוב לך ושהתאקלמת.
    הרבה פעמים כשמשגרים טקסטים על פני הרשת, אי אפשר לדעת איך זה ייחרט וייזכר אצל מי שקורא.
    אני לא יודע מתי עברתם לעבודה מרחוק, אבל מניח שבעקבות הקוביד זה הרבה יותר נפוץ, וזה אכן דבר שמקל על נוודות דיגיטלית.

    אהבתי

  9. משה על פניו נשמע מטריד. זאת כמובן בהנחה והפוסט הזה כולל את כל המידע וכל מה שכתוב בפוסט נכון. אבל מה הקשר לאהרון ברק?

    ובלי קשר, אתה משתמש בטיעון של איש קש. כולם פה מסכימים שצריך לבצע רפורמה, כולם מסכימים שצריך להגביל את בג"ץ. הוויכוח הוא על הגבלת כוחה של הממשלה.

    אהבתי

  10. תמריץ,
    מסכים עם אור שזה בלוג משובח ומודה לך על הפוריות והעומק שלך וגם ליתר הכותבים ששומרים על שפה נקייה וחכמה למרות דעות לפעמים מנוגדות.
    גרנו שנתיים בארה"ב. בגדול היה מעולה ודומה מאוד לחוויה של אור. המצב הנוכחי מעורר געגועים ומחשבות…

    סוגיה טכנית: לא מצליח לעשות לייקים לתגובות. כן מצליח לעשות לייק למאמר הראשי. עצה לפתרון?

    Liked by 1 person

  11. אוף טופיק: ממשלת הימין-על-מלא נותנת עבודה:

    https://www.ynet.co.il/news/article/hyr8czlhs

    ירי לדרום אשקלון ולעוטף עזה, צה"ל תקף בסיס חמאס ואתר ייצור רקטות
    התגובה למבצע בג'נין: בחצות כיפת ברזל יירטה רקטות מהרצועה, בסביבות 3:30 נשמעו אזעקות נוספות. חיל האוויר תקף אתר תת-קרקעי לייצור רקטות ומחנה צבאי שהוגדר כ"אחד ממוקדי פעילות הטרור המשמעותיים של חמאס". בעזה טענו: "שיגרנו טילי נ"מ". הבוקר: לימודים כרגיל בעוטף

    חייל נראה שחזרנו לתקוף בניינים ריקים בתגובה לרקטות. אין ספק, ימין חזק מול החמאס

    אהבתי

  12. amehaye,
    ממשלת בנט לפיד אימצה את האסטרטגיה של נתניהו כלפי עזה. נתניהו הנוכחי לא ישנה אותה. בבסיסה הפרד ומשול בין עזה לרמאללה. טקטית הוא ינסה לדחות סבבים עם עזה ככל האפשר ותקיפת דיונות ("מתקנים אסטרטגיים" בפי דו"ץ) תימשך

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: