בג"ץ פסל עד עתה 22 חוקים. חלק מהחלטותיו לבטל חוקים הן קונצנזוס, ואם היו עומדות למשאל עם, מן הסתם היו זוכות לרוב גדול. כזו היא ההחלטה שאי אפשר להתעמר במנהלי תיקי השקעות שפעלו בטרם נדרש רישיון בחוק ולפגוע במשלח ידם; כך גם החזרת קצבת הבטחת ההכנסה למחזיקי רכב, הגדלת הפיצויים למפוני ההתנתקות או קיצור המעצר של חיילים בטרם יראו שופט. חלק מההחלטות נהנות מתמיכת רוב ככל הנראה, אך מרגיזות חרדים – כך ההחלטות לגבי חוקי הגיוס וגם אישור הפונדקאות להומואים. החלטות אחרות שנויות במחלוקת חריפה וביניהן ביטול חוקי המסתננים, החלטה שהותירה אותם באלפיהם בדרום תל אביב. כך גם ביטול חוק ההסדרה של התנחלויות על קרקע פרטית פלסטינית. החלטה אחת הייתה בעיקר אצבע לעין של משה כחלון, שדווקא עשה הכול כדי להגן על בית המשפט: ביטול מס דירה שלישית. פה ושם בג"ץ מקבל החלטה שנראית ממש לשם ההטרלה של הימניים – להחזיר קצבאות ילדים עבור מחבלים קטינים, החלטה שקיבל בשם השוויון ברוב 4-5.
מגני בית המשפט אומרים ש-22 החלטות, שחלקן בכלל קונצנזוס, ושהתקבלו על פני 25 שנה, זה לא ביג דיל. לא זה מה שמצדיק את המהומה הגדולה שמחוללים מבקרי בית המשפט. אבל זו כמובן טענת שקר. חזרתי אל הספר הישן "העליונים" של נעמי לויצקי, הצצה מרתקת אל תוככי בית המשפט העליון, וקראתי את הסקירה המקיפה שלה על ההתנהלות סביב חוק האזרחות, שאפשרות ביטולו הייתה הסכנה הגדולה ביותר שבג"ץ הציב למדינה עד היום. עד חקיקתו הונהגה בישראל "זכות שיבה שקטה", שאפשרה לפלסטינים ולפלסטיניות להיכנס לתוך הקו הירוק, להתחתן עם בני זוג ערבים-ישראלים ולהעמיד צאצאים, שכבעלי זהות פלסטינית נוטים להשתתפות מוגברת בפעילות חבלנית. זו הייתה קטסטרופה דמוגרפית וגם ביטחונית.
הספר מתאר כיצד אהרון ברק היה משוכנע שיש בידו רוב לביטול חוק האזרחות, אבל היסס לקבל החלטה שנשענת על קול אחד, קולו של השופט הערבי. הוא התמהמה עד שלבסוף מהפכת חמאס בעזה הפכה את דעתם של שני שופטים. הרוב אבד לו, הדמוגרפיה היהודית ניצלה, וגם ניצל מספר לא ידוע של הרוגי פיגועים מידי מחבלים שהיו נכנסים ככה לארץ. לחילופין אולי היה זה הבג"ץ עצמו שניצל, כי החלטה כזו הייתה מזרזת רפורמה פראית בנוסח שיריב לוין מתכנן עכשיו.
דבר נוסף מעניין בספר הוא האופן שבו שר הפנים, אופיר פינס, פשוט נאבק שישמיטו כל הגבלה על נשים ערביות שקיימת באיחוד משפחות. מאחר שזו התופעה המשמעותית ביותר של איחוד משפחות, משמעות הדברים הייתה ריקון החוק מתוכן. גם אם נשים מטבען באמת פחות נוטות לטרור (אם כי ארגוני הטרור העמידו כבר לא מעט מחבלות), הרי שילדים של נשים פלסטיניות מתבררים פעמים רבות בהמשך הדרך כסכנה ביטחונית, כי הם חשים מחוברים לחלוטין למאבק הפלסטיני בשטחים. אופיר פינס כיהן מטעם המפלגה ההיסטורית של בן גוריון, גולדה מאיר ואפילו אביגדור קהלני, ועמדתו מלמדת על המגמה השמאלנית קיצונית שהשתלטה על המפלגה במהלך המאה הנוכחית.
אבל הדבר הכי מלמד בספר הוא הבנת האופן שבו בג"ץ מחליט בלי שהוא אפילו מחליט. רוח בג"ץ ושופטיו השמאלנים שורה על כל דיון ממשלתי משפטי. מני מזוז היועמ״ש דרש מהשרים להתגמש, כי אחרת לא יצליח להגן על החוק בבג"ץ. אם בג"ץ היה מלא באלכס שטיינים לא היה למני מזוז מן הסתם חשש כזה. ואם היה לו חשש כזה, השרים היו בזים לחשש. בסופו של דבר נקבע שגיל המינימום לאיחוד משפחות יירד, וגברים בני 35 ונשים בנות 25 כבר קיבלו אישור לכך. כיום יש עשרות אלפי פלסטינים בישראל שנכנסו בעקבות איחוד משפחות במסגרת החוק המתוקן. אמנם בלי החוק אולי היה מדובר במאות אלפים. השופט גרוניס כתב בעתירה על חוק האזרחות:
חוות דעתו של חברי הנשיא, כדרכו, עשירה באסמכתאות מכל קצווי תבל ומלאה בהפניות להוגים ומלומדים רבים. עם זאת, לא הצביע חברי הנשיא ולוּ על דוגמה אחת של מדינה שהתירה כניסה של אלפי נתיני אויב לשטחה למטרה כלשהי בשעת מלחמה או בזמן מאבק מזוין. על אחת כמה וכמה שלא נמצאה דוגמה לפיה בית משפט מדינתי חייב מדינה להתיר כניסה של אלפי נתיני אויב לשטחה שלה.
את ביטול חוק האזרחות בגרסתו המחמירה לא מונים בחוקים שבג"ץ ביטל, אבל למעשה חוק זה וחוקים רבים אחרים שלדעת היועצים המשפטיים חורגים מרוח בג"ץ עברו שינויים כדי להתאים את עצמם לדעת השופטים המשוערת. דה פקטו הם בוטלו, גם אם לא מונים אותם בין עשרים ושניים הביטולים.

בנוסף ל 22 החוקים קיימת התערבות שהיא כיום בלתי פוסקת בהחלטות הממשלה, כמעט על בסיס יומי.
כשבנט ואיילת שקד העלו ערב הבחירות הקודמות מצע שכלל כוונה לרפורמה במערכת המשפט, זו לא נחשבה לפגיעה בדמוקרטיה.
כל הרעש סביב הוא לדעתי לחץ של האופוזיציה שהפסידה בבחירות בכוונה להכנס לממשלה בדלת האחוריות. חוזרים ומזכירים את גנץ ומפלגתו כמצטרפים פוטנציאלים (במטרה ליצור שקט ברחובות). גנץ כבר הצליח להכנס בעבר לחודשים בודדים והמשיך לא לשתף פעולה מבפנים, מה שגרם למשבר האין תקציב.
בזמן כהונת הממשלה הקודמת האופוזיציה הכניסה גלגלים לפעולות הממשלה שהתבססה על מפלגה ערבית שלא יכלה להצביע עבור צעדים ימניים והאמינה שהימין יאשר. כיום כשיש רוב מוצק לממשלה, האופוזיציה מחבלת בפעילות הממשלה דרך הרחוב. דווקא הממשלה שהגיעה לשילטון על ידי הונאת המצביעים שלה היא זו שכיום פונה לרחוב.
בעלי האי קיו הגבוה מתקשים לשנות דעות לנוכח עובדות.
מכיוון שמעט מאד מהציבור יכול להקדיש זמן וללמוד את הנושא לעומק הוא לא יכול לשנות את דעתו לנוכח העובדות כפי שתמריץ עושה הפעם, במפתיע.
אהבתיאהבתי
אשר, לא שיניתי דעתי בכלל. אני שוב ושוב אומר שתי נקודות: 1) הרפורמה של לוין היא אסון ברמה של סוף המדינה וקץ הציונות. לא פחות מזה. 2) חייבים רפורמה ביחסים עם בית המשפט העליון. את רוב הדרך עשו כבר גדעון סער ואיילת שקד, אבל יש עוד דרך ללכת.
יש פוסטים שמדגישים נקודה 1 ויש פוסטים שמדגישים נקודה 2, ואין ביניהם כל סתירה.
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ,
אתה יכול להוסיף לרשימת הנזקים של בג"ץ את ניפוח מעמדו של היועמ"ש והשלטתו על הממשלה, את הורדת החומות בין הפרקליטות לבית המשפט ("תיראה מופתע") שתוצאתה פגיעה חמורה בזכויות נאשמים ("חזקת התקינות" ואחוז ההרשעות הגבוה)
אהבתיLiked by 2 אנשים
תמריץ
סער ושקד התחילו את הדרך אבל ממש לא הרוב אולי עשירית. מי שבעיניו ההתקדמות של סער ושקד היא רוב הדרך – לא מעוניין ברפורמה משפטית שתשנה את המאזן אלא ברפורמה קוסמטית
אהבתיאהבתי
זו טבלה יפה
שני הדברים הראשונים, אם יבוטלו, משמעם סוף הדמוקרטיה ולהערכתי, בטווח הארוך, גם סוף המדינה. כן אפשר לדרוש שבגץ יבטל חוקים ברוב מיוחס.
את ארבעת הדברים האחרונים אפשר ורצוי לבטל (למעט אולי במקרים באמת קיצוניים שבקיצוניים)
אהבתיאהבתי
לייק לקודמי.
וצריך להוסיף שלא מדובר רק על ביטול חוקים כי אם גם על:
מניעת של חוקים שלא נחקקו בגלל פחד מתגובת בג"ץ
יצירת משטר חוקי חדש לגמרי (בעיקר ע"י הייעוץ המשפטי שקיבל רוח גבית מבג"ץ)
אהבתיLiked by 1 person
הטבלה של אראל סגל היא אחיזת עיניים. ישראל שונה משאר המדינות הנזכרות בהמון מובנים, כולל בכך ש*לישראל אין חוקה*. קטיף הדובדבנים שעשה מי שיצר את הטבלה מעקר אותה מכל משמעות.
אהבתיאהבתי
חשוב להזכיר לכלל המגיבים כאן. (כמעט) כולנו מסכימים שיש להגביל את כוחו של בג"ץ, בדיוק בגלל הדוגמאות שתמריץ הביא כאן.
הויכוח הוא על הצורך להגביל גם את כוחה *של הממשלה*. הרפורמה המוצעת של רוטמן ולוין מגבילה את בג"ץ אולם נותנת לממשלה כוח בלתי מוגבל וזה בעייתי לא פחות.
אהבתיLiked by 1 person
ואני מסכים שצריך הרבה יותר ממה ששקד וסער עשו.
מי שחושב שצריך קצת יותר "שקד וסער" בעצם רוצה רק שינוי קוסמטי ותו לא.
יתר על-כן, להבנתי כל המהלך של שקד וסער נכשל לחלוטין (פוליטית, עקרונית ומוסרית).
אני רואה קו ישר וברור בין:
5 מערכות הבחירות שחווינו בעקבות החרם על נתניהו מצד השמאל
הניסיון הכושל של בנט ושקד בהקמת ממשלת השמאל
לבין:
תוצאות הבחירות האחרונות ובעיקר לתמיכה הציבורית של הציבור המרכזי והימני ברפורמות המשפטיות.
אהבתיאהבתי
גם לבריטניה אין חוקה, וגם באלו שיש – אין לשופטים סמכויות כמו שיש בישראל.
אהבתיאהבתי
amehaye,
ההפיכה השיפוטית התבססה על כך שלישראל יש חוקה. אם אין חוקה אין צורך בהתגברות שכן הסמכות לביטול חוקים נובעת מהחוקה (שלטענתך אינה קיימת)
אהבתיLiked by 1 person
אני רוצה להסביר מדוע ממשלה עם כוח בלתי מוגבל גם היא עניין בעייתי.
נניח שכל רפורמת לוין-רוטמן עברה כלשונה. א' (קיצור של אדם, שם בדוי) שייך למחנה הדתי לאומי. הוא שמח שהרפורמה עברה. סוף סוף המדינה תיראה יותר כפי שהיה רוצה שתיראה. נפתרה בעיית המסתננים, אפשר לטפל במחבלים כמו שצריך, וגם בוודאי שאין לו בעיה עם ההדתה הקלה במרחב הציבורי שדורשות המפלגות החרדיות.
החיים יפים ובוקר בהיר אחד אי שם בסביבות שנת 2050 החרדים מגיעים ל-61 מנדטים בכנסת. מיד כשהם משיגים שליטה מוחלטת הם מתחילים בבליץ של חקיקה. החוק הראשון שעובר מחייב את כולם להתלבש במרחב הציבורי בבגדים שחורים ארוכים גם בשיא הקיץ. הצבעים היחידים המותרים הם שחור ולבן כאשר צבע הביגוד החיצוני לעולם יהיה שחור.
החוק הבא קובע שהכשרות היחידה המוכרת היא כשרות העדה החרדית. עד כאן המצב לא מאוד שונה מהיום, אבל חוק נוסף קובע שכל עסק שרוצה אישור כשרות חייב לכבד כרטיס מועדון מסויים, ששייך לחברה פרטית המזוהה עם מפלגת אג"ישס והמעניק 10% הנחה, במימון המדינה, מעבר לכל הנחה אחרת. אחר כך עובר חוק המחייב כל עסק באישור כשרות, לא רק עסקים שעוסקים במזון.
חוקים נוספים עוברים בקלות ובמהירות: חתונה עם רב דתי לאומי לא מוכרת יותר אלא רק עם רב חרדי מתוך רשימה מאוד מצומצמת שמי ששולט בה הם בכירי הפלג הירושלמי. מותר להשתמש רק בטלפונים כשרים. הלימודים הממלכתיים יהיו רק לפי חומר הלימוד של העדה החרדית. מי שרוצה ללמוד חומר נוסף שיפנה ללימודים פרטיים אולם גם הם חייבים לכלול רק חומר המאושר ע"י העדה החרדית.
החרדים, בהיותם רוב של 61 בכנסת ועקב כך בעלי שליטה מוחלטת, לא צריכים יותר להסתתר מאחורי "טובת הילדים" וכיו"ב. הם ישירות מעבירים חוקים שנותנים לילדים חרדים חינוך חינם, רפואה חינם, רפואת שיניים חינם, חוגים חינם ובגדול הכל חינם על חשבון המדינה.
זוגות חרדים צעירים, ורק הם, זכאים לדירה בחינם על חשבון המדינה.
בשלב זה הבדואים מתמרמרים כי הם היו רגילים לקבל את אותן ההטבות שהחרדים מקבלים. החרדים פותרים את הבעיה בקלות ע"י הוצאת האיזור שמדרום לבאר שבע מתחום מדינת ישראל והכרזה על מדינה בדואית. כל הבדואים שהיו בעלי אזרחות ישראלית הם כעת בעלי אזרחות במדינת הבדואים החדשה וכמובן איבדו את אזרחותם הישראלית.
א' שהוא דתי לאומי מוכה תדהמה מהקלות בה העדה החרדית מוסרת שטחים של ישראל, אבל הלוא החרדים מעולם לא היו ציונים גדולים שהרי הגאולה עדיין לא הגיעה. כאשר הוא מתאונן אומרים לו, לך לבג"ץ. מה בג"ץ יעזור, הוא אומר, כל השופטים שם חרדים. וחוץ מזה הממשלה יכולה לבטל כל החלטה של בג"ץ. מה אתה רוצה, אומרים לו, אתה חי בדמוקרטיה. לא מוצא חן בעיניך לך תצביע. אבל החרדים הם רוב בעם, משיב א'. אני יכול להצביע עד קץ הימים והם עדיין יהיו בשלטון. זו בעיה שלך, אומרים לו. דמוקרטיה היא שלטון הרוב. הרוב מחליט והרוב מחליט באופן מוחלט.
רגע, יש המשך.
אהבתיLiked by 1 person
אפשר לא להסכים לרפורמה של לוין, אבל כל הטוענים נגדו שוכחים לציין שהרפורמה של ברק נעשתה במחשכים, בשתדלנות בועדות הכנסת, בהבטחה שחוק כבוד האדם וחירותו לא ישמש לביטול חוקים ושאר מעשי מרמה.
לוין – ישר, ברק – רמאי.
למה זה לא עולה לדיון? כי זה היה לפני 30 שנה?
אהבתיאהבתי
כעבור 2 דורות ומלחמה שכמעט והביאה לחיסולה של מדינת ישראל, קם דור חדש לחברה החרדית. הדור הזה רובו ככולו חוזר בשאלה, ובאופן קיצוני. הצעירים האלה לא רוצים את אורח החיים של הוריהם שכמעט והביא לשואה שנייה (שלישית אם נספור את חורבן בית שני. רביעית אם נלך עוד אחורה…). הם בועטים בכל המוסכמות, מקימים מפלגה שמגיעה ל-61 מנדטים ומשתלטים על מוסדות המדינה.
החוק הראשון שהם מעבירים מוציא את הדת, כל דת, אל מחוץ לחוק. מי שנתפס מקיים מצוות דתיות מושלך מיד לכלא ועלול לאבד את אזרחותו. ספרי תורה נשרפים במדורות במרכזי הערים. בתי כנסת, מסגדים וכנסיות נהרסים ובמקומם נבנים מבני ציבור.
החבר'ה האלה לא כל כך מבינים בכלכלה אבל הם שמעו שפעם היה יהודי אחד בשם קארל מארקס שביצע הפיכות כלכליות ולכן הם מאמצים את המשנה הקומוניסטית. כל אחד יתרום כפי יכולתו ויקבל לפי צרכיו, הם אומרים. קפיטליסטים ובעלי עסקים פרטיים מוצאים להורג בהמוניהם.
על מנת לכפות את שיטת הקולחוזים ושאר ירקות הם מקימים משטרה חשאית. כמו כן כל בית מחוייב להתקין מצלמות ריגול ומיקרופונים שיפעלו 24/7 ומחוברים ישירות למחלקת אכיפת הרווחה של המדינה, אשר מוודאת שאף אחד לא חושב בטעות מחשבות אסורות וכך פוגע ברווחת הציבור.
יש עיתון אחד והוא מפרסם מה שהמדינה מחליטה שנכון. מוקמת חומת אש גדולה לאינטרנט וכמובן כל תוכן עובר צנזורה במסרקות ברזל. ההצפנה אסורה בחוק ומי שנתפס משתמש בהצפנה מושלך לכלא. יש רק מפלגה אחת כי אין באמת צורך באחרות. באופן פלא המפלגה הזו זוכה תמיד ל-97% תמיכה בבחירות.
כעבור עשורים בודדים כלכלת המדינה קורסת. קם דור חדש…
מה שעצוב בתיאור המטופש הזה הוא שחלקים גדולים ממנו התרחשו או מתרחשים במציאות.
אהבתיLiked by 1 person
יאיר, אעלה את זה לדיון אולי באחד הפוסטים הבאים. השאלה של חקיקת חוקי היסוד ב-1992 זה סוגיה מעניינת שכבר נגעתי בה בעבר הרחוק.
אהבתיאהבתי
בית-משפט עליון עם כח בלתי מוגבל הוא יותר מסוכן מממשלה עם כח בלתי מוגבל.
ממשלה אפשר להחליף כל 4 שנים. שופטים נבחרים לכל החיים.
אמחייה, בכל מה שכתבת ניתן להחליף את "ממשלת החרדים" ב"בית-המשפט העליון" ולהגיע לאותה תוצאה.
אהבתיLiked by 1 person
א-מחיה, אהבתי תגובותיך.
אהבתיאהבתי
יאיר להציג את הענין כאילו יש רק 2 אפשרויות – או רפורמת לוין או המצב הקיים – זה פשוט לא נכון. אפשר להגביל את כוחו של בג"ץ *וגם* להגביל את כוחה של הממשלה. אפשר לבצע רפורמה יעילה *שתהיה שונה בדברים מסויימים* מהרפורמה של לוין את רוטמן.
כל הנסיון לצמצם את הענין ל-2 אפשרויות בלבד נראה בעיני תמוה מאוד. זו חזרה לעניין המחנאות במקום למחשבה אובייקטיבית על מה הדבר הנכון לעשות.
אהבתיLiked by 1 person
חייל יכול להיות שאתה צודק ולבג"ץ אין בכלל סמכות לבטל חוקים. כאמור אין וויכוח באשר לצורך להגביל את בג"ץ. בדוגמאות המופרכות (אשר חלקן אכן התרחש) שהבאתי רציתי להסביר מדוע יש להגביל גם את כוחה של הממשלה.
יאיר ניסיתי להראות שהעובדה שיש בחירות לא מבטיח שיש לך באמת יכולת לשנות משהו.
אהבתיאהבתי
הנה דוגמה לשופטת דגולה שהשיטה הנוכחית מנעה מאיתנו, לצד נילי כהן ורות גביזון https://www.haaretz.co.il/news/politi/2023-01-20/ty-article/.premium/00000185-ca6c-dbd2-afe5-df7c717e0000
אהבתיאהבתי
אמחיה
לטעמי יש כשל בסיסי בתרחיש שאתה מציג. אין לו שום קשר לרפורמת לוין כעת. התרחיש שאתה מציג הוא תרחיש הגיוני שצריך לנסות להערך אליו (אני לא בטוח שזה יקרה ואם יקרה לא בטוח שיש הרבה מה לעשות אולי פתרון הקנטונים של תמריץ, וגם התאריך נראה לי קצת מוקדם נדמה לי שתמריץ הזכיר תאריך אחר לרוב חרדי אבל בכל אופן זה תרחיש אפשרי צריך לקחת בחשבון) אבל כשלחרדים יהיה רוב זה יתממש בלי שום קשר לרפורמת לוין. אם רפורמת לוין לא תתממש כעת והיא כזאת שתתן לחרדים כח מוחלט אז ב2050 הם יבצעו אותה בלי שום קשר לשאלה האם היא בוצעה או לא בשנת 2023. ואם רפורמת לוין תתממש והיא לא תתאים להם יבצעו רפורמה אחרת.
אהבתיאהבתי
גם מי שחושב שלבגץ אין סמכות לבטל חוקים יכול להסכים שיש לו סמכות לבטל את הרפורמה של לוין. חוק לחוד ומהפכה דיקטטורית לחוד.
אהבתיאהבתי
המתמטיקאי נוגה אלון אצל יוזביץ. מענין.
אהבתיLiked by 1 person
אוי יודוביץ קשקשן, אם היה אפשר שני חצאים מדבריו לקצץ היה עדיף.
ושוב, לממשלה היה במשך 40-50 שנים כוח רב על בית המשפט שהיה כלום וזה גם צריך להיות גודלו. הם לא רצחו ג׳ינג׳ים או משהו מגוחך, נתנו בהם אמון. הם שלחו אנשים למלחמות כשהיה או לא היה צורך והקשיבו למחאות כי אחרת הוחלפו. אין שום סיבה הגיונית לתת לחבורת עורכי דין להשתלט על המדינה ולתת בהם אמון עיוור. אין שום סיבה ושוב צורך שיהיו שומרי סף על דעת עצמם. המילה שומרי סף נלקחה ממגילת אסתר שם שומרי הסף זוממים לרצוח את אחשוורוש. בדיחה צינית. זה בדיוק מה שקורה אצלנו.
כל הצרחות על גניבת הדמוקרטיה זה סילוף, זו לא דמוקרטיה לתת לגוף שלישי להחליט. ואגב, גם השופטים מחליטים על פי רוב, אז מדוע שהממשלה הנבחרת על פי רוב לא תקבע?
אהבתיLiked by 2 אנשים
תראו שוב שאין עם מי לדבר עם מי שמתפלפל עד בלי סוף וחלקלק כמו צלופח
בסוף , אפילו אלוהים הפסיק לדבר איתם
מאחר שעל פי התורה ההלכה מוכרעת על פי הרוב מבין חכמי הסנהדרין,[4] בכך הוכרעה המחלוקת ההיסטורית בין בית הלל ובית שמאי
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%A0%D7%95%D7%A8%D7%95_%D7%A9%D7%9C_%D7%A2%D7%9B%D7%A0%D7%90%D7%99
אהבתיאהבתי
אשר צודק יודוביץ בלתי נסבל . ההבנה שלו בנושא מסתכמת בדברים שהוא קרא בכריכה אחורית של ספרי מדע פופלארי ועדיין הוא לא סותם את הפה.
אהבתיאהבתי
הסיפור שהגיע לשיא אמש החל לפני למעלה משש שנים, אז נפתחה נגד ח"כ דרעי חקירה בחשדות חמורים לשוחד, מרמה, הלבנת הון והפרת אמונים. כל אלו הללו הצטמצמו לבסוף בכתב האישום לשתי עבירות מס שלדברי בית המשפט "נמצאות ברף התחתון של משפחת עבירות זו". בשלהי דצמבר 2021 חתם דרעי על הסדר טיעון שאושר על ידי הפרקליטות והיועמ"ש, במסגרתו יורשע בעבירות המס, ייענש בקנס כספי ובמאסר על תנאי וכן יתפטר מתפקידו בכנסת. ההתחייבות החריגה להתפטרות מנעה למעשה מבית המשפט מלדון בשאלה האם נפל קלון במעשיו של דרעי, והיווה תירוץ מצוין גם ליועמ"ש שלא לדון בשאלה.
קו הטיעון השני התבסס על עילת הסבירות, ולפיו אמנם החוק אינו מונע מראש הממשלה למנות את דרעי לשר, אולם מינוי כזה יהיה "בלתי סביר באופן קיצוני". כלומר, לאחר שראש הממשלה שקל את מכלול השיקולים, התוודע למידע הנדרש, והחליט כי מינויו של דרעי סביר, קובע בית המשפט שביכולתו לאמוד טוב יותר מראש הממשלה את המציאות, ולדעתו המינוי אינו סביר. שבעה שופטים מתוך 11 שישבו בדין נימקו את פסילת דרעי בנימוק זה, כאשר בין השאר הביאו בחשבון במפורש את הרשעותיו הקודמות (על עבירות בנות למעלה מ-25 שנה!), ואפילו את פרשיית בר און -חברון בה מעולם לא היה נאשם.
https://mida.org.il/2023/01/19/%d7%91%d7%99%d7%aa-%d7%94%d7%9e%d7%a9%d7%a4%d7%98-%d7%94%d7%a6%d7%99%d7%91-%d7%90%d7%aa-%d7%a2%d7%a6%d7%9e%d7%95-%d7%91%d7%9e%d7%a1%d7%9c%d7%95%d7%9c-%d7%94%d7%aa%d7%a0%d7%92%d7%a9%d7%95%d7%aa-%d7%a2/
אהבתיאהבתי
אשר אשרייך שאתה מאמין בצורה עיוורת לממשלה. אני לא מאמין. אני לא סומך עליהם שלא יגבילו את חופש העיתונות, אני לא סומך עליהם שלא יעבירו חוקים שיפגעו בחופש האישי שלי, שלא יכפו על ילדי ללמוד בבית הספר חומרים שמנוגדים לאמונה שלי וכו' וכו'.
כאמור אין צורך לבחור בין בג"ץ לממשלה, אפשר לשים סייגים לכוחם של שני הצדדים. למשל אפשר להעביר סוף סוף חוקה. או להגדיר חוקי יסוד רחבים. את שני הדברים אפשר לעשות למשל ע"י רוב של 80 או 90 מתוך 120 חברי כנסת, ולאפשר שינויים רק עם רוב דומה. לאחר מכן לקבוע שגם בג"ץ וגם הממשלות יהיו כפופים לחוקה הזו. יש כל מני דברים שאפשר לעשות ובתור התחלה להפסיק לחשוב בצורה דיכוטומית.
אהבתיאהבתי
שאלה למגיבים הנכבדים, מה בדיוק האינטרס של בג"ץ לבצע ציד מכשפות כנגד אריה דרעי? הרי לא חסרים מי שירשו אותו ויובילו את ש"ס. גם לא ברור לי מה האינטרס בכלל של בג"ץ לפגוע בש"ס ואם יש תיאוריה כזו. כל תיאוריות הקונספירציה לא מסבירות מדוע בג"ץ צריך ליטול חלק בהתארגנות כזו לחיסול פוליטי של אדם שבסופו של יום יש לו תחליף.
תיאוריית הקנוניה שלי אגב היא שאין שום קנוניה.
אהבתיאהבתי
א-מחיה, אין באמת כזה דבר חוקה. זו הונאה. יש אסופת מילים שבה כל אחד ימצא מה שבא לו. לפי כמה שופטים אמריקנים חוקת ארה״ב אוסרת עונש מוות למרות שהיא מזכירה בפירוש את האפשרות של עונש מוות ונחקקה במאה ה-18, אז עונש מוות היה שגרתי.
אהבתיאהבתי
תמריץ אני לא מבין בחוקה האמריקאית אבל נדמה לי שהיו לה מספר תיקונים מאז היא נכתבה, ייתכן שבתיקונים יש התייחסות לענין.
אהבתיאהבתי
אוף טופיק, קצת אופטימיות:
https://newmedia.calcalist.co.il/magazine-19-01-23/m02.html
"בצל המלחמה הקולנית שבין חילונים לדתיים, חרדים רבים פונים בשקט לחינוך הממלכתי־חרדי, זרם חינוכי שמנסה לאמץ את הטוב שבשני העולמות: לימודי קודש שישאירו את הקהילה החרדית קרוב לבית, עם שיעורי ליבה שיכינו את הילדים לאקדמיה ולשוק התעסוקה. למרות כל ההתנגדויות, הזרם הזה רק צובר תאוצה"
אהבתיLiked by 1 person
יש את התיקון שאוסר על ענישה אכזרית ובלתי רגילה. זה נועד לאסור במקור על הוצאה להורג בעינויים. אפשר לפרש זאת בימינו כשלילת עונש המוות בכלל, אבל לא זו הייתה כוונת המשורר
אהבתיאהבתי
תמריץ, אתה מגזים בלקרוא לחוקה הונאה.
על כל רות' "החוקה היא מסמך חי ונושם" ביידר-גינזבורג, יש אנטונין "זה מת, מת, מת" סקליה.
https://thehill.com/blogs/blog-briefing-room/news/140572-scalia-constitution-is-dead-dead-dead/
אהבתיLiked by 1 person
הדבר המשפטי המטומטם ביותר שקראתי בחיי נכתב על ידי השופט השמרן אליטו שניסה לחסל את אובמה קר בטענה שאי אפשר לקרוא לו יותר מס, כי המס ירד לאפס, ולכן צריך לבטל אותו. וזה כביכול שופט שמרן שרוצה לבטל חוק קונגרס שעבר בשישים אצבעות בסנאט. מי שמסוגל לטיעונים משפטיים כאלו יכול לטעון כל דבר שמשרת את מטרותיו. אם יתגייר, הוא שופט אידיאלי לוועדה למינוי שופטים שביבי יקים.
אהבתיאהבתי
https://www.scotusblog.com/2021/06/court-again-leaves-affordable-care-act-in-place/
אהבתיאהבתי
אני מסכים – אליטו הוא פוליטיקאי ימני שמתחפש לשופט שמרן. כמו סוטומייר, רק ימני.
אבל מכל השופטים השמרנים הוא הכי פוליטי, כך שלהביא אותו בתור דוגמא זה קצת מוטה.
אהבתיLiked by 1 person
אמחייה, אני לא נותן אמון מוגזם בממשלה ובכנסת. כל כך הרבה לא חכמים יש שם. אול אשתמש במונח של חייל זקן ולא בציניות, ״בעלי אי קיו נמוך״. אני פשוט מקווה שחוכמת ההמונים תעזור שם. אבל אני בהחלט לא חושב ששני קברניטים יכולים להשיט ספינה, ביחוד על מיים סוערים כמו שלנו. בכל חברה יש מנכ״ל אחד. אני לא ממש רוצה להביא משפחה כדוגמה פה, כיוון שאני חושב שבמשפחה מוצלחת הנהגים מחליפים את ההגה בתאום, אבל זה מקרה יוצא דופן שלא מתאים לניהול של חברה גדולה.
הממשלה שלנו צריכה להיות מנוהלת על ידי אדם אחד, ביחוד מאחר ומכורח המציאות הוא לא יכול לבחור לתפקידים הבכירים את מי שהוא חושב שהוא הראוי ביותר ונאלץ להתמקח. במדינה כמו ישראל ראש הממשלה כיום הוא הפשרן המוצלח ביותר בנוסף להחלטות כבדות המשקל.
בית המשפט הוא בעיקר מטרד. מה ממש איכפת לו אם דרעי יהיה או לא יהיה? הוא מנסה לעשות שרירים כמו בריון שכונתי, למען כבודו.
"בפרקליטות ובלשכת היועצת המשפטית לממשלה לא שוללים מהלך הוצאה לנבצרות של ראש הממשלה נתניהו, כך פורסם היום (שישי) במהדורת חמש בכאן 11. המהלך נבחן על ידי שני הגופים, מכיוון שנתניהו נמצא בניגוד עניינים לטענתם, בעקבות קידום הרפורמה המשפטית. לשיטתם, ראש הממשלה מנצל את כוחו לקידום חוקי הרפורמה, שיכולים במישרין להשפיע לטובה על המשפט שמתנהל נגדו."
הוא מצטרף לאופוזיציה בניסיון ליצור מהומה שנותנת לו כוח.
ההתערבות שלו בהחלטות לגבי פליטים, מהגרים והתנהגות צה״ל כלפי פלסטינים היא התערבות פוליטית שמזיקה מאד למדינה.
בסופו של דבר כדי להציל את מדינת היהודים נצטרך לבצע צעדים שאינם מוסריים כנגד הפלסטינים והישראלים הערביים.
אין ברירה אחרת. ולכן יש צורך במערכת משפט חלשה וצייתנית שמאשרת ומגבה את צעדי הממשלה ומגינה עליה מהעולם.
אהבתיאהבתי
אשר
אני לא בטוח כמה מערכת משפט חזקה אכן מגינה כפי שתומכי בגצ טוענים, אבל מערכת משפט חלשה וצייתנית בוודאי אינה מגינה על הממשלה מפני העולם.
מהלך הנבצרות לביבי הוא חלק מקרב איומים בין הצדדים. הממשלה מאיימת במהפכה משפטית, מערכת החוק מאיימת בנבצרות. כל אחד חושף שיניים כדי להרתיע את האחר. בסוף לא זה ולא זה יקרו
אהבתיאהבתי
רינגו, אם תעבור על התגובות כאן ובדיונים הקודמים תגיע למסקנה חד משמעית שאין אפשרות לפשרה. זה 1 או 0. פשרה משמעותה כישלון המהפכה המשפטית. עיקורה מתוכן. אין חצי ניתוח פה. מערכת המשפט תנסה לעקב אותם בביצוע בתקווה שמשהו יקרה וימנע את הביצוע.
האופוזיציה מנצלת את הארוע לצעוק פגיעה בדמוקרטיה, למרות שלה השינויים די נוחים.
ממש כפי שהקוראים פה מגיעים ברובם לאותן מסקנות, כך יגיע רוב העם. אומנם הציבור ברובו מסרב להתייחס לעובדות, אבל כל חדשה מוחלפת בסופו של דבר בחדשה אחרת והעניין משתנה.
אהבתיאהבתי
אשר אתה ממשיך להציג את הענין כמשחק סכום אפס ואני אמשיך לטעון שזה פשוט לא נכון. אין צורך בכוח מוחלט לאף אחד. כן, אני רוצה שהממשלה תוכל לגרש מסתננים אם מתחשק לה. לא, זה לא אומר שאני רוצה שהממשלה תוכל לעשות *כל* מה שמתחשק לה. באותו אופן לגבי בג"ץ. יש דברים שאני מעוניין שבג"ץ יוכל לעשות ויש דברים שלא.
גם לא מדובר כאן על "פשרה". הרפורמה של לוין ורוטמן גרועה, בלשון המעטה, וזאת מכיוון שהיא נותנת כוח מוחלט לממשלה. ניסיתי להסביר מדוע זה רעיון גרוע בתגובות שלי עם הסיפורים המופרכים. בשורה התחתונה, מה שצריך זו רפורמה שמגבילה את שני הצדדים.
הצעתי למשל שאת שופטי העליון יבחרו כך שיהיה מספר שווה של ליברלים ושמרנים וששובר השוויון יהיה ניטרלי. הצעתי להעביר חוקי יסוד או חוקה שיגדירו מה ממשלה יכולה – ובעיקר מה היא לא יכולה – לעשות, וששינוי של חוקה או חוקי יסוד ידרוש רוב של 80 או 90 חברי כנסת מתוך 120. אפשר להגדיר שבג"ץ לא יכול לבטל חוקים כאלה, או כל חוק שעובר ברוב גדול מספיק (80 או 90 ח"כים). לחילופין אפשר להציע שאם נניח 10 חברי אופוזיציה מצביעים בעד החוק אז בג"ץ לא יוכל לבטל אותו. אפשר לחשוב על כל מיני דרכים יצירתיות להגביל את כוחם של שני הצדדים, הרעיונות שהעליתי הם סתם שליפה מהמותן.
אהבתיLiked by 1 person
לוין ורוטמן עשו מעשה טפשי. ההתעקשות שלהם על הכל או כלום גורמת לכך שאם הרפורמה תעבור לממשלה יהיה כוח בלתי מוגבל וזה רעיון נוראי, שבבירור יפגע בישראל. מצד שני אם הרפורמה לא תעבור נישאר עם מערכות בעייתיות אשר יהיה קשה יותר לתקן בעתיד.
גרוע מזה, אם אכן נלך למשבר חוקתי בו הממשלה מעבירה את חוקי הרפורמה ובג"ץ פוסל אותם ישראל תידרדר מיידית למצב בו השולט בפועל הם הצבא והמשטרה מאחר והם יצטרכו להחליט למי לציית. ישראל תהפוך לבדיחה בעיני העולם אבל מהסוג הלא מצחיק, כזה שמטילים עליו סנקציות ומורידים לו דירוגי אשראי.
הם לא ליצנים – הם פשוט אידיוטים שימושיים, אני רק לא בטוח של מי.
אהבתיLiked by 2 אנשים
תמריץ
מני מזוז ושופטי הבג'ץ שלנו לא נתנו פייט חזק לאילטו בפרשת האי היווני?!
איך סיכום זאת השופט מישאל חשין:"אני יכול רק לומר שכשאדם בשביל לשוטט באינטרנט מקבל 600 אלף דולר והבטחה לעוד שני מיליון, צריך להיות שוטה כדי לחשוב שהוא באמת קיבל את הכסף בשביל העבודה.
לא חשבתי להיות במיעוט. אבל באותו זמן כל העם רצה ששרון לא יעמוד לדין, בגלל שהייתה תוכנית ההתנתקות. ואם שרון היה עומד לדין לא הייתה התנתקות. אינני אומר שזה מה שרוב השופטים חשבו, חלילה וחס"
לפי ויקיפידיה באותה תקופה לגלעד שרון תואר שני בחקלאות. ניסיונו העסקי עד אז היה בניהול חוות שקמים ובמספר עסקות נדל"ן שלא צלחו.
אחד הטיעונים של מזוז שיתכן שאכן התשלום של דודי אפל לגלעד שרון היה שכר עבודה הוא שגלעד שרון השתתף לפעמים בשיעורי תורה בביתו של דודי אפל.
אהבתיLiked by 2 אנשים
רינגו, לא יודע למה אתה בטוח שזה לא יקרה. הבלוג עוסק בתמריצים. תחשוב מה התמריצים של ביבי.
אהבתיאהבתי
וזה פוסט שכתבתי לפני עשור
https://tamritz.wordpress.com/2013/06/12/אל-תמעיטו-בחשיבותם-של-תמריצים/
אהבתיאהבתי
https://www.ice.co.il/law/news/article/928272
אהבתיאהבתי
https://www.wsj.com/articles/israel-supreme-court-revokes-appointment-aryeh-deri-cabinet-minister-benjamin-netanyahu-11674230927
אהבתיLiked by 1 person
אמחייה מה שאתה אומר לא מעשי, איך אפשר להגיע אצלנו ל 80 כמתוך ה120 כש15 פלוס הם ערבים?
ממש כפי שהיו אומרים שרק הימין יכול לעשות שלום, רק השמאל יוכל לשיטתך לבטל חוקים אם הימין יצטרף לו.
והעיקר, איך תעביר חוקה? מי יכתוב אותה, אם בכלל צריך אותה. הממשלה הקיימת ברוב של 61 תייצר חוקה שאיננה ניתנת לביטול אלא ב 80? ואז הממשלה אחריה תעביר עוד חוקה שסותרת את קודמתה ברוב של 61 שגם אותה ניתן לבטל רק ב 80? זאת אומרת לעולם לא? ובית המשפט ימציא סיבובים דמגוגים שיעשו שחור מלבן? ואם התנאים משתנים איך תבטל חוק כזה?
אין סיבה לבחור חצי חצי שופטים שמרנים או ליברלים. שופט צריך לפרש את החוק של הממשלה, וכיון שהוא מוטה פוליטית השופטים צריכים להבחר על ידי הממשלה. אחרת כל שופט יפרש את החוק לא כפי שהמחוקק רצה.
אין שום סיבה שלממשלה לא יהיה כוח מוחלט. הממשלה היא החוק. הממשלה מורכבת ממפלגות שונות ולא מדיקטטור. הממשלה היא השליט הנבחר וכשהיא לא משכנעת היא לא נבחרת. תשאל את איילת שקד. למרות שלאחרונה נראה לי שהטמטום נכנס לכולם והם מצביעים לגלמים כמו לפיד שזה כבר מעיד על סימום.
שופטים שאינם תלויים בממשלה או בעם, הכוח עולה להם לראש. תשב בבתי משפט, תקשיב לשופטים וביחוד לשופטות, הם משוכנעים שאלוהים בחר אותם. הם בזים ללקוחות.
תחזור ותקרא תגובות עבר של אל רום, לך תנסה לדבר אתו בבלוג, הוא משוכנע שכל שופט הוא מייקל ג׳ורדן לפחות, אינו יכול לטעות לעולם, קדוש. כך הם חושבים את עצמם, נעלים מבני אנוש. בני הכנסיה הקתולית.
הם האצולה הצרפתית של לפני המהפכה ואתה סופר נאיבי אם אתה חושב שבבית משפט מחפשים את הצדק.
בית המשפט הוא רק יועץ, לא צריך להיות יותר מזה. הממשלה כדי לתפקד חייבת כוח מוחלט ורק העם זכאי להעלות ולהוריד אותה. אין לך תחליף לחוכמת ההמונים. למרות שתמריץ מאמין באינטלגנציה מלאכותית ואולי יום אחד יהיה צודק
אבל עד אז, זה רק הפתק בקופסה.
אהבתיLiked by 1 person
אשר, רוב הרוסים מאמינים בפוטין, כנראה עד עצם היום הזה. אנחנו רואים לאן זה הביא אותם, וזה אומה שמביאה ציונים לא רעים בציוני פיז"ה. לא אוסף גמור של מטומטמים. דמוקרטיה ללא הגנה על זכויות מיעוט אינה דמוקרטיה, ובסופו של דבר גם לא תגן על רצון הרוב.
אהבתיLiked by 1 person
המאמר של וול סטריט ג'ורנל מאוד משמעותי. הוא בעצם אומר שהמפלגה הרפובליקנית עומדת מאחורי ביבי. אז יש לו בעיה רק עם המפלגה הדמוקרטית. חצי צרה, אבל חצי מצרה גדולה.
אהבתיאהבתי
דמוקרטיה ללא הגנה על זכויות מיעוט אכן אינה דמוקרטיה.
אבל אין לזה שום קשר לבג"ץ כי בג"ץ מגן רק על מיעוטים שהוא מזדהה איתם. כל שאר המיעוטים לא זוכים להגנתו.
אהבתיLiked by 1 person
חוזר על דברי מתגובות קודמות בפוסטים קודמים – החזרת בג"ץ למילוי התפקיד המקורי שלו רק תוביל לליברליזציה של העם והמדינה מכל הבחינות.
אהבתיאהבתי
יאיר אני לא בטוח שבג"ץ מגן רק על מיעוטים שהוא מזדהה איתם:
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000982974
ביהמ"ש העליון: מקווה טהרה יוקם ביישוב החילוני כפר ורדים
אני אגב מתנגד לפסיקה הזו באופן אישי. בג"ץ כהרגלו לא שואל אותי.
אהבתיLiked by 1 person
אמחייה, זאת דוגמה יחידה. תמיד אפשר למצוא יוצאי דופן
אהבתיאהבתי
אשר הנה מספר דוגמאות למדינות בהן לממשלה יש כוח מוחלט: רוסיה, סין, איראן, בלארוס, אפגניסטאן, מצריים, ירדן, סוריה… אני יכול להמשיך. משום מה ההגירה היא תמיד מהמדינות האלה למדינות בהן לממשלה אין כוח מוחלט, וכמעט אף פעם לא בכיוון ההפוך.
אהבתיLiked by 2 אנשים
רק בתקופת הממשלה האחרונה היו לבג"ץ שתי פסיקות פרו חרדיות קריטיות. בהקפאת רפורמת הסלולר ובהקפאת הרפורמה במעונות.
אהבתיאהבתי
אשר אם לא הייתי ברור הכוונה היא שגם בשביל לחוקק חוקי יסוד צריך רוב של 80 או 90 מתוך 120. אין שום הגיון בלאפשר לממשלה של 61 לחוקק חוק שיש צורך ברוב גדול יותר לבטל שכן זה נותן כוח לא פרופורציונלי לרוב קטן. זה אומר שהממשלה הנוכחית, אם ברצונה לחוקק חוקי יסוד, תיאלץ להדיע להסכמות עם האופוזיציה.
אהבתיאהבתי
אמחייה,
אתה מודע לכך שחוק יסוד כבוד האדם וחירותו נחקק ללא שום רוב מיוחס (אפילו לא 61), ומכוחו מתחוללת המהפכה השיפוטית של בית-המשפט העליון?
אתה מודע לזה שהמסרים מבית המשפט העליון היו תמיד שבהעדר אמירה מפורשת של המחוקק הם יכולים לפרש עד אשר תהיה אמירה מפורשת מצידו, אבל עכשיו הורם המסך וברור שמדובר בגוף שרואה עצמו עצמאי מחוקים ומעל לחוק? זה גולם שקם על יוצרו.
אהבתיאהבתי
יאיר גם תמריץ וגם אני אמרנו פעם אחר פעם שיש להגביל את בג"ץ. אין על זה שום ויכוח. לגבי חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, אם חוק היסוד הזה נחקק כפי שאתה אומר אז לא ברור מדוע הוא חוקי בכלל.
מה שאני טוען הוא שכן, יש להגביל את בג"ץ ולקצץ את כנפיו. אבל אני טוען שיש *גם* להגביל את הממשלה וזה עניין שמשום מה המגיבים כאן מפספסים כל הזמן. לא ברור לי מדוע מפרשים את דבריי כאילו אני לא תומך בהגבלת בג"ץ הרי אמרתי מפורשות שבהחלט צריך לבצע את זה.
זה לא או-או. אפשר גם וגם.
אהבתיLiked by 1 person
אפשר גם וגם, ואני מעוניין גם וגם – אבל המצב כרגע שהממשלה חלשה ובית המשפט חזק, ולכן העדיפות צריכה להיות קודם לאזן את המצב.
להבנתי לוין ורוטמן עשו ועושים שירות עצום לחברה הישראלית. לא משנה מה תהיה התוצאה בסוף – להבנתי האקטביזם בבית המשפט העליון ירד מעכשיו משמעותית. הסיפור של מינויי שופטים לא עומד לרדת מסדר היום גם אם הוועדה תשאר כשהייתה, והימין לא ירדם בעמידה בנושא זה.
(ועדיין אני רוצה רפורמה חוקית שתקבע את שינוי הכללים ולא שחיי 10 מיליון אזרחים יהיו תלויים במוצא פיהם של 15 שופטים שנבחרו בועדה סודית שאת דיוניה לא מפרסמים)
אמחייה, ממליץ לך לקרוא איך נחקק חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. לא רק שהוא נחקק ברוב של 32 מול 14-16 אלא על הפוליטיקה שהפעיל נשיא בית המשפט העליון ברק בועדות הכנסת ואיך הוא שיקר ורימה (וכמובן שהוא לעולם לא יתבקש לתת על כך את הדין).
אהבתיLiked by 1 person
https://mida.org.il/2017/07/21/המחטף-והמחדל-איך-עברו-חוקי-היסוד-שהובי/amp/
מאמר בנושא המחטף של חוקי היסוד, ואיך תומכיהם ניסו להקטין את משמעותם. מאוד לא משכנע. וכי רוטמן הולך עכשיו להסביר לכולם שהתוצאה של הרפורמה המוצעת היא שבתי המשפט התחתונים יתמלאו בעסקני מרכז ליכוד וחבריהם, ובבוגרי אונו מטעם המפלגות החרדיות? ח״כים אמורים להבין תוצאות אלמנטריות של חקיקתם.
אמנם אירועי העבר משקפים את התשתית של גופים חוץ פרלמנטריים שלא הייתה קיימת אז כדי לעזור לח״כים בימין להבין מי נגד מי. אבל הופקו לקחים, והתוצאה היא שהיום יש גופים חזקים כאלו כמו פורום קהלת.
אגב מיכאל איתן המתנגד דאז ודאי לא תומך ברפורמה הנוכחית. אולי ייצא לו להיות בעמדה הנדירה של מי שצודק פעמיים, משני צידי המתרס.
אהבתיLiked by 2 אנשים
אמירה מעניינת של פרופסור אומן
אהבתיLiked by 1 person
עוד כמה אמירות מעניינות של אומן:
"השגיאה הגדולה ביותר של בגין היתה שהיה ג'נטלמן מדי והביא עלינו את אהרן ברק השופט".
"כל המערך המשפטי האסוני התחיל מאהרן ברק, שאמר שהכל שפיט. במקום לאכוף את החוקים, הגענו למצב שהשופטים מעל הכנסת. הם מביעים את הדעה האישית שלהם והופכים אותה לחוק המדינה. ברק ביצע מהפכה חוקתית והפך את הכנסת ללא קובעת".
"תראה מה קרה עם חוק הלאום. בג"ץ החליט שהוא חוקתי. זה נשמע טוב, אבל זה לא באמת טוב, כי באותה מידה הוא היה יכול להחליט שהוא לא חוקתי. בג"ץ שומר לעצמו את הכוח ואת היכולת לפסול חוקי יסוד".
"זו שערורייה ששלושה שופטים של בית המשפט העליון יושבים בוועדה לבחירת שופטים וקובעים מי יישב בעליון. לא הייתי נותן להם שלושה מקומות, לא שניים ואפילו לא מקום אחד. רק פה ובהודו שופטים לוקחים חלק בבחירת שופטי העליון. וכך הם מבטיחים את הקו השולט".
https://www.israelhayom.co.il/magazine/shishabat/article/6193797
אהבתיLiked by 2 אנשים
תמריץ,
אם אתם מודאגים מבחירת שופטים בוגרי מכללת אונו היכן הייתם כאשר חיות וניסנקורן בחרו פה אחד בישיבה אחת 80 שופטים ללא נוכחות האופוזיציה, ללא שום דיון במועמדים ועם אפס פסילות?
אהבתיאהבתי
קל מאוד בארץ לחוקק חוקי יסוד.. אם מוותרים על האפשרות של פסילתם, אז אין בפועל שום מעצורים על הכנסת.
פעם גם אותי זעזע רעיון של פסילת חוק יסוד, אבל כשאנחנו רואים שכיום בכנסת יש 63 חותמות גומי של נאשם בפלילים שכל מטרתו לחולל כאוס שיחלצו ממשפטו, אז כמו שאני אוהב להגיד, האמפירי גובר על התיאורטי.
אהבתיאהבתי
אתה שבוי בקונספציית "רק לא ביבי" ולא מסוגל להסתכל מעבר לה.
אהבתיLiked by 1 person
יאיר, תמיד הייתי ביביסט מובהק.
אהבתיאהבתי
מאמר חשוב של בן דרור ימיני
אהבתיLiked by 2 אנשים
זה אותו הדבר, רק מצידו השני של המתרס.
אהבתיאהבתי
תמריץ
הוכחת שקורצת מחומר של שופט עליון. התאוריה ששמחה רוטמן הוא חותמת גומי של נתניהו נחשבת לעובדה אמפירית אך ורק כשהיא יוצאת מפיו של שופט עליון.
אהבתיLiked by 1 person
רוטמן אדם עצמאי בדעותיו אבל בהקשר כאן הוא חותמת גומי במובן מסוים. באותו מובן שבו אם אהוד ברק היה מחליט לממש את זכות השיבה, זה לא יוסי שריד שהיה אומר לו לא.
אהבתיאהבתי