בדיון טוויטר על מערכת המשפט כתב אחד מחבריה של שפי פז, הפעילה נגד המסתננים, שפעם הופחת פיצוי המגיע לה במשפט בגלל דברים חריפים שכתבה על בית המשפט העליון. אכן הוכחה חד משמעית לעוצמת הריקבון של המערכת המתנכלת למבקריה. או שלא?
צללתי לתוך המקרה (הנה פסק הדין) והבנתי שהוא חושף בעיה אמיתית של מערכת המשפט, אבל לאו דווקא הבעיה שנטענה. אסף רונאל, עיתונאי הארץ ושונא הציונות, כינה את שפי פז בטוויטר ״ניאו-נאצית״. השופט יאיר דולגין התדיין על פני עמודים ארוכים האם אכן ניתן למצוא ניאו-נאציזם בדבריה של שפי, המרבה לדבר סרה במסתננים מאפריקה. בסופו של דבר הגיע למסקנה שמגיע לשפי פיצוי, אבל לא מאוד גדול, שכן גם שפי עצמה לא בוחלת באמירות קשות, בין השאר כי כינתה את בג״ץ ״מושחת״ ו״בוגד בעם״ ושרפה את תמונותיו של שר הפנים דרעי. מקריאת פסק הדין התרשמתי שהשופט דולגין הוא רציני, מעמיק ונבון.
אבישי גרינצייג הוקיע את הנימוק הקשור להוקעת בג״ץ כשערורייתי. כמעריץ של מוסר בורגני, אני דווקא חושב שהוא הגיוני מאוד. הכי נתעב בעיניי חוסר הדדיות – לתבוע דבר מה שאינך מעניק בעצמך, כמו הערבים או החרדים שתובעים זכויות אזרח אך מנסים למנוע אותן מאחרים. מי שבא לבית משפט ומלין על השמצתו, מוטב שיבדוק אם אינו משמיץ אחרים. אכן, אם שפי הייתה מזמינה מוצר דרך אתר זאפ, והמוצר לא היה מסופק – היה זה שערורייתי אם היו מפחיתים לה פיצוי בגלל ביקורת על העליון. כאן הסיפור אחר. יצוין שבתביעה אחרת נגד פז התברר שכינתה עורך דין ״חלאה״ ואיחלה לו מוות בייסורים. למזלה, הרשם שדן באותה תביעה האמין בחופש הביטוי ולא פסק לה עונש ממוני על התבטאויות אלו (אם כי עדיין חייב אותה בפיצוי באופן שערורייתי על התבטאות לגיטימית אחרת)
השופט דולגין צדק, אבל בהסתכלות רחבה יותר דעתי רדיקלית אף יותר. בעיניי 63 עמודים שבהם השופט מתחבט כמה כסף צריך לשלם לשפי פז כי קראו לה ״ניאו-נאצית״ הם בזבוז זמן שיפוטי משווע. שכל אחד יקרא לשני בשמות כרצונו. בטוויטר תמיד אפשר לחסום דברים שלא נעימים לעין ולשכוח מקיומם. יש להבחין בין תביעות הדיבה המוצדקות שהגיש נפתלי בנט על עובדות אובייקטיביות שקריות שהופצו נגדו, כמו הטענה ששיפוץ הבית ברעננה שירת את צרכיו האישיים או הטענה שאמו לא יהודיה, לבין כל מיני גידופים וכינויים. מי שחושב שניאו-נאציזם זה סירוב בוטה לקבל את פליטי אפריקה אצלך בשכונה, זו זכותו, גם אם זו חשיבה מעוותת. זה לא עניין לבית המשפט להתעסק בו ולבזבז עליו זמן שיפוטי ומשכורת שהשופט מקבל מהציבור.

בוא נתחיל מזה שקיים חוק שאומר שמי שמכנה אדם אחר בכינוי נאצי" צפוי לקבל עונש של חצי שנת מאסר ו-100 אלף שקל קנס,
כך שלא מדובר ב"בזבוז זמן שיפוטי משווע" – יש חוק ויש מקום לתביעה.
שפי פז היא הקול של דרום ת"א ורק מי שמטייל בדרום ת"א יודע מה הולך שם, עם אותם אריתראים וסודנים שחשים בעלי הארץ, מקללים, תוקפים, אונסים, רוצחים, פותחים עסקים לא חוקיים וכו', ולכן אני מקבלת כל ביקורת של שפי על בג"צ בהבנה, בוטה ככל שתהיה, כי זה אותו בג"צ שתמיד משחרר את פורעי החוק הללו חזרה לרחובות.
לגבי עניין אמות המוסר של מערכת המשפט הישראלית – נו באמת, שנתחיל לדבר על גב' רות דוד? ליאת בן ארי?
ולגבי תביעות הדיבה הילדותיות של בנט – הבן אדם מוכיח פעם אחר פעם כמה שהוא אפס מאופס.
על אובמה סיפרו שהוא לא נולד בארה"ב. על פרס אמרו שאמא שלו ערביה. מנהיגים אמיתיים לא מתעסקים בשטויות האלה (מה גם שהשמועה על אמו ה"לא יהודיה" לכאורה של בנט לא הייתה ידועה לציבור הרחב. זה משהו שבנט בעצמו גרם לו להגיע לכותרות החדשות).
בכל אופן נראה שהעובדה שגוררים את בנט למשפט וכבר רבים התנדבו להעיד נגדו הובילה לכך שבנט הפסיק עם גל התביעות החולני שלו.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
שמח לראות שאתה מאמת את כל הטענות שלנו כלפי מערכת המשפט. שופט ששיפוטו מושפע ממעשים שעשה כלפיו אחד הנידונים בפניו מצוי בניגוד עניינים ועליו לפסול את עצמו. בתיק זה מציג השופט תרבות של חונטה שמהלכת אימים על מי שמעז לבקר אותה. לא שכחנו שהנהלת בתי המשפט בנתה מאגר מידע (לא חוקי) של מבקריה וניסתה לצנזר ביקורת ברשתות החברתיות באמצעות שת"ף עם הנהלות הרשתות
אהבתיאהבתי
קרולין, לדעתי החוק שציינת על חצי שנת מאסר לקורא ״נאצי״ פשוט לא קיים בספר החוקים וטוב שכך.
אהבתיאהבתי
תמריץ
אני מסכים כי יש להפריד בין כינויי גנאי לבין טענות המתיימרות להיות עובדתיות. עם זאת ההפרדה אינה תמיד פשוטה. למשל אולמרט טען שנתניהו ומשפחתו הם חולי נפש. למיטב הבנתי, חלק משמעותי ממשפט הדיבה עסק בשאלה האם ״חולה נפש״ הוא כינוי גנאי או טענה עובדתית.
אני חושב שהגבול צריך לעבור בהוכחת פגיעה בפרנסתו, ברווחתו הנפשית או בבריאותו של המושמץ. אם שפי פז איבדה את עבודתה או שקעה בדכאון כי קראו לה נאצית הרי שמגיע לה פיצוי. גם כאן תמיד יהיה מקום לתעלולנות כי כל אחד יכול לקבוע ששקע בדכאון בגלל משהו. אבל לפחות תידרש חוות דעת של פסיכיאטר או משהו דומה.
תביעותיו של בנט מעבר לכך שגורמות לו להיראות כמו תינוק בכיין גם לא עומדות בסף הזה.
אהבתיLiked by 2 אנשים
תמריץ,
שלנו יותר גדול…
אהבתיאהבתי
החרדים הם זומבים של רבניהם, לטוב ולרע
אהבתיאהבתי
תמריץ,
כמו שהשמאלנים הם זומבים של האדמו"רים שלהם. אם אתם רוצים להציל את הדמוקרטיה עליכם לדרוש שבג"ץ יוכל לפסול קולות לא נאורים
אהבתיאהבתי
אוף טופיק,
מספר סממנים מבטיחים מתחום האטת הזקנה / אנטי אייגינג.
מתקשר למספר פוסטים בבלוג זה שעסקו באלצהיימר / חברות תרופות.
בשולי השוליים ניתן לקשרו, אם כי באילוץ רב, לבלוג שעוסק גם בכלכלה (הוא מזכיר מניות של 2 חברות. אחת שלצערו לא נסחרת בבורסה ואחת שכן).
https://www.drherling.com/2023/01/14/2022-2023/
אהבתיאהבתי
קמיליה,
אם בחרת להתעסק באנטי אייג'ינג איך זה שהתעלמת מהטיפול שלוין מעביר את זקני השמאלנים. אפילו תמריץ קשישא שלנו מגלה סימני עזוז שלא היו אצלו בעבר והפך לאצן מקלדת בלתי נלאה
אהבתיLiked by 2 אנשים
קמיליה לגבי התרופה לאלצהיימר אני אאמין לזה כשאראה את זה פועל. בינתיים לא ברור בכלל אם פגיעה בייצור החלבונים הפגומים המדוברים, או פינוי שלהם, עוזרים בכלל לטפל באלצהיימר. ה-FDA אישר תרופה של ביוג'ן שמפנה קצת את החלבונים הפגומים למרות שההשפעה שלה זניחה במקרה הטוב, כך שאין גם מה לסמוך על טיפולים שעברו אישור FDA.
אהבתיLiked by 1 person
משה אני אמשיך את הדיון לגבי הרפורמה החוקתית כאן.
אתי כרייף מונתה בחודש יולי 2016. איילת שקד החלה את כהונתה כשרת המשפטים ב-14 במאי 2015. אפי נווה בחש במינויי שופטים עוד לפני שמונה לראש לשכת עורכי הדין:
https://www.ha-makom.co.il/post-tomer-sharon-shaked/
"נוה עצמו אגב הפך לחבר בוועדה למינוי שופטים רק באמצע 2017, שנתיים אחרי מינויה של שקד לשרת המשפטים, אלא שכפי שסיפר בתוכנית "עובדה", הוא היה האיש שקבע ביחד עם שקד מי יתמנה ומי לא. עוד הראה הסרט ב"עובדה" כי אף שלא הצביע בפועל בוועדה, הוא נכח בישיבות ובדיונים שנערכו בה."
כמו כרייף היו עוד רבים אחרים שלא עמדו בקריטריונים המינימליים לעבודה כשופטים אולם נכנסו בעקבות דילים. מניח שגוגל ימצא ראיות לכך.
אהבתיאהבתי
לגבי עבודת מטה רצינית: אמרת "יריב לוין ושמחה רוטמן עוסקים בנושא לאורך ולרוחב במשך שנים זה לא משהו שהם שלפו אתמול". גם אני ותמריץ כבר שנים עושים עבודת מטה רצינית והגענו למסקנה שהימין הממלכתי צריך לשלוט בישראל.
ברור שרק דעתם של לוין ורוטמן ותומכיהם באה לידי ביטוי. אם למשל גדעון סער – גם הוא בעד רפורמה – היה מעורב באופן בר השפעה הרפורמה הייתה נראית אחרת. וכך גם לגבי אחרים. הרפורמה הזו חד צדדית להכאיב וחסרת איזונים.
באותו הקשר, אני מסכים עם kb שהרעיונות שציין עמית סגל בסך הכל הגיוניים. אכן פסקת ההגברות היא העז המסובכת ביותר. אולי צריך לדרוש למשל שלפחות 5 ח"כים מהאופוזיציה, ללא קשר לגודלה, יצביעו גם הם בעד. זה נושא שצריך לגשת אליו בזהירות וגם כאן ברור שלוין ורוטמן לא עשו זאת.
אהבתיאהבתי
הונגריה כדוגמה:
https://shakuf.co.il/10963
זה פוסט של שקוף מינואר 2020 לגבי השלטון בהונגריה. הפוסט הזה באופן ברור מוטה שמאלה פוליטית, אבל יש מספר נקודות מעניינות.
בצד החיובי של שליטה מוחלטת אפשר לציין את הפעילות של הונגריה נגד מסתננים ושאר מהגרים לא חוקיים. מצד שני גם אנגליה ואוסטרליה עושות את זה יפה ללא צורך בשליטה מוחלטת – אולי שם פשוט הצד השמאלי של המפה יותר שפוי.
מהצד השלילי יש מספר בעיות:
– השינויים החוקתיים בהונגריה הביאו לפגיעה בעיתונות החופשית. בניגוד לטענתם של גורמים מסויימים, סיקור מאוזן היא מטרה משנית בעיתונות. המטרה העיקרית היא לבקר את השלטון ("כלב השמירה של הדמוקרטיה"). כאשר העיתונות "אובייקטיבית" אין באמת ביקורת ואנחנו מקבלים את מלטף המדינה מר מתניהו אנגלמן בכל עיתון.
– עסק שרוצה להצליח צריך להיות מקושר למפלגת השלטון בגלל הטבות מס שניתנות רק לעסקים כאלה.
– בית המשפט מושפע פוליטית בכל הרמות. זה אומר למשל שהוא שמרני יותר – לא בשורה טובה ללהט"בים או סתם ליברלים. זה הזמן להזכיר שהליכוד למשל היא "מפלגה לאומית ליברלית".
– כידוע מאחורי כמעט כל מפלגה עומד איזה אוליגרך. בהונגריה עקב שינויי החוקים כמעט כל האוליגרכים מסונפים למפלגתו של אורבן, מה שמחליש מאוד כל מפלגה אופוזיציונית.
אישית הייתי שמח לאיזון מסויים. גם עיתונות חופשית, גם מערכת משפט עצמאית (עד גבול מסוים), גם גירוש מסתננים. אמרתי כבר שתמריץ ואני הגענו למסקנה שהימין הממלכתי צריך לשלוט בישראל? שנים של עבודת מטה.
אהבתיLiked by 1 person
רינגו, לייק (אני לא יכול לסמן לייקים באופן רגיל).
אמחייה, ודאי שיריב לוין ורוטמן מביאים הצעה אחרי עבודה מטה ארוכה של שנים. העבודה בוצעה ע"י מספר משפטנים בעמותה שרוטמן ניהל ובקרן תקווה. אפשר לא להסכים להצעה – אבל מיותר לזלזל בה.
(העובדה שמה שהם מציעים היום זה יותר ממה שהארגונים הנ"ל הציעו באופן ציבורי עד היום מובילה אותי להנחה שהם כיוונו גבוה בשביל להגיע למקום שהם רוצים לבסוף).
אהבתיאהבתי
אני לא מסכים שבריאותו הנפשית של הנפגע כזו רלוונטית. ההבחנה לדעתי היא בין גידופים לשקרים עובדתיים.
אהבתיאהבתי
אמחיה
אכן מה שכתבתי "עד כמה שזכור לי המינוי הבעייתי של אתי כרייף לא היה בתקופת שקד" הראית שאינו נכון. אבל עדיין בעיני אתה מפספס את העיקר כמה וכמה פעמים.
פעם אחת בשביל להראות שהממוצע ירד בתקופת שקד צריך לבחון את הממוצע הכללי ואת ממוצע המינויים של שקד. השאלה האם אתי כרייף מונתה על ידי שקד היא אנקדוטלית. היא כמובן יכולה להיות חלק ממאזן המוכיח טענה אבל בפני עצמה זה לא יותר מאנקדוטה.
כתבת:"כמו כרייף היו עוד רבים אחרים שלא עמדו בקריטריונים המינימליים לעבודה כשופטים אולם נכנסו בעקבות דילים. מניח שגוגל ימצא ראיות לכך." מסכים בהחלט חיפוש בגוגל יראה לך שאסתר חיות שפסקה בדיונים שבעלה היה מעורב בהם צריכה לעוף על טיל לא פחות מכרייף. אהרון ברק שדאג למינוי לאישתו צריך היה לעוף על טיל יחד עם אישתו לא פחות מאתי כרייף. השופט יצחק כהן היה בושה למערכת המשפט וודאי חיפוש רציני ימצא עוד.
מה שכתבתי ש"נראה לי להפך – המהלך של שקד עם אפי נווה העלה מעט את הרמה של השופטים." עדיין נראה לי נכון אני מניח שאחוז התפוחים הרקובים שמונה על ידי שקד יהיה נמוך מהממוצע.
מכאן לפספוס השני בהחלט יתכן שמאזן ערוך של השופטים יראה שבתקופת שקד הרמה ירדה – זה לא יפיל אותי מהכסא ולא ישנה את התמונה בכללה. כתבתי שהמהלך של שקד העלה מעט את הרמה – הנקודה העיקרית כאן שלא היה בנושא הזה שינוי מהותי אצל שקד וגם אם ירד קצת זה לא הנושא העקרוני.
בכל מערכת יש תפוחים רקובים. המחשבה שתהיה לנו מערכת בלי תפוחים רקובים היא אוטופיה גם במערכות טובות יש תפוחים רקובים. כמובן שצריך להשתדל שיהיו כמה שפחות תפוחים רקובים במערכת ובעיקר שהתפוחים הרקובים לא יהפכו את המערכת לרקובה אבל זה לא הנושא הנדון כאן. כתבתי שם שאני מסכים שבסך הכל השופטים פועלים בהגינות בנושאים משפטיים טהורים. המערכת לא רקובה והתפוחים הרקובים שבה לא מרקיבים את כל המערכת אף כשהתפוחים הרקובים נמצאים בראש המערכת.
נושא רפורמת לוין אינו ריקבון השופטים ברמה האישית-מוסרית- מקצועית.
השופטת אסתר חיות לטעמי נוכחותה לא מכבדת את מערכת המשפט לא בפן המקצועי ולא בפן האישי מוסרי – אבל לא בגלל זה אני רואה צורך ברפורמה. השופט יצחק עמית הוא שופט מעולה משכמו ומעלה ולטעמי רפורמת לוין חשובה גם אם כל מערכת המשפט היתה יצחק עמיתים.
השופטים שפסקו לטובת 'איחוד משפחות' לא עשו זאת מתוך שחיתות אישית או משהו כזה. השופטים שפסקו לסגור את מתקן חולות לא עשו מתוך שחיתות אישית. השופטים שנותנים לסודני אנס עונש מגוחך – זה לא בגלל שחיתות אישית. זה לא הנושא פה גם שופטים מעולים ברמה האישית ומקצועיים במשפטים – אסור להם להתערב בניהול המדינה, הם יכולים להיות גרועים מאוד בניהול המדינה והעיקר הם לא בחר אותם לכך.
מי שדעתו שהשופטים מנהלים את המדינה בצורה נהדרת והפוליטיקאים דבילים שישכנע את השופטים לרוץ לכנסת ויבחר בהם. לטעמי השופטים דהיום באופן כללי מנהלים את המדינה בצורה דבילית והפוליטיקאים שאני בוחר בהם מנהלים את המדינה הרבה יותר טוב מהם.
זוהי שחיתות מערכתית (לא ריקבון מוסרי אישי) שהם שוללים את החופש מאזרחי המדינה לנהל את מדינתם.
אהבתיLiked by 3 אנשים
אני חושב שנושא ההגירה ספציפית הוא נושא שאסור לשופטים להתערב בו, כי ברגע שאתה מחיל זכויות אדם על מי שאינו ישראלי, אז בעצם יצרת מחויבות למיליארדי יושבי תבל שהמדינה לא יכולה לעמוד בה. זה שיגעון גדלות של שופטים, וזה גרם נזק עצום לבית המשפט.
אהבתיLiked by 2 אנשים
אסתר חיות היא שופטת ברמה גבוהה. אתה קורא מה שהיא כותבת ורואה שזה לעניין. ובכלל בבית המשפט העליון אין מטומטמים. (ואם יש, אז לפחות המתמחים שלהם מבריקים). יצחק עמית מאוד חכם. במישור הפלילי אני חושב שיש לו נטייה תביעתית מוגזמת.
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ
אני לפעמים מגזים בשביל לחדד נקודות. (אם לאסתר חיות מותר להתלהם לפעמים גם לי מותר )
אהבתיLiked by 1 person
אמחייה, לא יודע איפה שמעת שאנגליה מסתדרת יפה מול מסתננים, זה לא בדיוק הנתונים שאני מכיר:
https://www.bbc.com/news/uk-63611246
עשרות אלפי מסתננים חוצים את התעלה מצרפת לאנגליה כל שנה במספרים הולכים וגדלים בקצב מטורף, הממשלה מדברת מילים קשוחות אבל בפועל פורסת להם סדין אדום, משכנים אותם במלונות על חשבון משלם המיסים, וכרגע אין יותר מדי תקווה לפתרון.
אהבתיLiked by 2 אנשים
שי, גם אני רציתי להעיר לא-מחייה על כך. כרגע הבריטים נכשלים. עם זאת אני חושב שיש שם רוחות שינוי בנושא. באוסטרליה הם כן הצליחו לעצור הגירה על אפם ועל חמתם של השופטים הליברלים (והיהודים) שנותרו במיעוט.
אהבתיLiked by 1 person
שי ותמריץ לגבי אנגליה דיברתי על דברים כאלה:
https://www.ynet.co.il/news/article/rjp00ssr45
בריטניה תסלק מהגרים לא-חוקיים לרואנדה; ג'ונסון: "זה ירתיע"
בוריס ג'ונסון הצהיר שבריטניה תשלח לרואנדה מהגרים לא-חוקיים שיסתננו אליה דרך תעלת למאנש. "רואנדה תוכל לקלוט עשרות אלפי אנשים בשנים הבאות", טען ראש הממשלה, והבטיח שהעברת המסתננים למדינה האפריקנית תהיה "אנושית וזריזה". ארגוני זכויות אדם מחו: "יוזמה לא אנושית"
זה מאפריל 2022. כנראה שהייתי אופטימי אי אז כשהנחתי שזה אכן יקרה.
אהבתיאהבתי
גם בבריטניה אלו השופטים
https://t.ly/PRR3
אהבתיאהבתי
אכן השופטים, ושימו לב שגם לא מדובר במערכת המשפט הבריטית – מי שבלם את התוכנית זה ״בית המשפט האירופי לזכויות אדם״, גוף שמעטים בכלל מודעים לקיומו וקיים מתוקף הסכם משנות החמישים עם המנדט לפסוק לפי ״האמנה האירופית לזכויות אדם״. ההסכם כולל כמה עשרות מדינות ולא כולן מתייחסות אליו יותר מדי ברצינות, כולל בריטניה עצמה במקרה אחד מפורסם – אותו בית משפט פסק לפני כמעט עשרים שנה שהחוק הבריטי השולל זכות הצבעה מאסירים מנוגד לאמנת זכויות האדם, ממשלת דיוויד קמרון שלחה אותו לחפש את החברים שלו ועד היום למיטב ידיעתי לא קוימה הפסיקה. אבל בתוכנית רואנדה כאמור בקישור של תמריץ, ממשלות ג׳ונסון וסונאק החליטו להיות ילדות טובות, ביטלו את כל העניין, וכרגע האסטרטגיה שלהן להגבלת ההגירה היא כנראה להגיד שחשוב להגביל את ההגירה ואז להמשיך לא לעשות כלום.
אהבתיLiked by 3 אנשים
למיטב ידיעתי בריטניה לא מחויבת לקבל את פסיקות בית המשפט האירופי באותו אופן שהבג״ץ מחייב פה. זו המלצה שיש נורמה שפועלים לפיה. אני תוהה אם בריטניה תעבור בהמשך הדרך הסלמה כמו איטליה ושוודיה ודנמרק וישראל שבה יצבור כוח הימין הלא מנומס שלא מתרגש מהמלצות כאלו.
אהבתיאהבתי
על מצב הימין בבריטניה כבר דיברנו לאחרונה, רק רציתי להעיר שלא ידוע לי על איזושהי הסלמה לאחרונה בדנמרק – זו לא מהמדינות שאני מכיר היטב, אבל למיטב ידיעתי דנמרק ובריטניה היו ידועות מאז ומתמיד בתור הסמנים הימניים של מערב אירופה, עם ימין אומנם מנומס אבל עדיין לא מתרגש מהמלצות כאלה. לדעתי זה לא שדנמרק זזה ימינה אלא בריטניה זזה שמאלה. כאמור בעבר הלא-רחוק הם היו מפורסמים בהתעלמות מבית המשפט הזה.
ועוד הערה קטנה – איטליה היא אחת המדינות שאם אני לא טועה ידועה בהתעלמות סיטונאית מפסיקות בית המשפט האירופי לזכויות אדם, הרבה לפני מלוני וההסלמה לכאורה.
אהבתיאהבתי
חדש לי נושא ההתעלמות של מדינות אירופאיות מפסיקה אירופאית.
תודה שי על המידע.
מסתבר שאצלנו צדיקים מהאפיפיור.
אהבתיאהבתי