כשבנג׳מין פרנקלין, אחד האבות המייסדים של ארצות הברית, נשאל ביציאה מהוועידה החוקתית שהתקיימה בפנסילבניה, על מה הוחלט, על שלטון מלוכני או על רפובליקה, הוא ענה בשנינות: ״על רפובליקה. אם תצליחו לשמור עליה״. הציטוט הוזכר רבות בתקופת טראמפ, כשלפעמים היה נדמה שארה״ב בדרכה להפוך לקיסרות של הדונאלד.
את דוד בן גוריון אף אחד כנראה לא שאל שאלה דומה כשיצא מבית העצמאות בשדרות רוטשילד בתל אביב – על מה הוחלט: על מדינה יהודית נאורה ודמוקרטית, או על מדינה נחשלת שתשתלב במרחב המזרח תיכוני, אבל החשש קינן בלבו. הוא העלה את יהודי ארצות האיסלאם ונתן פטור משירות צבאי לחרדים, אבל ידע שצביונה של המדינה יכול להשתנות אם הציבורים האלו יגיעו לעמדת שליטה.
בפגישתו עם החזון איש ב-20 באוקטובר 1952 פתח את הפגישה בשאלה:
באתי לדבר איתך על נושא אחד ולשאול אותך איך יהודים דתיים ולא־דתיים יחיו יחד בארץ הזאת. יהודים באים הנה מהרבה ארצות, למאות ואלפים, עם מסורות שונות, מתרבויות שונות והשקפות שונות. המדינה עומדת בסכנה חיצונית שהערבים עדיין רוצים להשמידנו, ועלינו למצות כל מה שמשותף בין כל חלקי העם, ויש סכנה גדולה שנתפוצץ מבפנים
בתגובה ענה החזון איש את תשובתו המפורסמת על שתי עגלות שנפגשות, עגלה ריקה ועגלה מלאה, ועל כך שהריקה צריכה לפנות מקום למלאה.
חשש אחר היה לבן גוריון מהריבוי הטבעי בקרב המזרחים. על כך כתב דברים שציטטתי בפוסט ישן בעבר:
הדור הצעיר יהיה ברובו מיוצאי אסיה ואפריקה. אלה שגדלו וחונכו כאן לא יביטו על מניחי היסודות למדינה כעל אלה שצריכים להיות המנהיגים של היישוב. הם לא יקבלו את מרותם. הם יקימו מתוכם מנהיגים, מורים ומדריכים. השאלה היא מה תהיה הדמות הרוחנית של העם החדש הזה? וייתכנו שני דברים שונים: ייתכן שהם יהיו כמו העמים מסביבנו. כי הם באים מאותה סביבה. הם לא יעשו דבר יוצא מן הכלל במאמצים גדולים. הם יהיו עם חופשי כשם שהרוסים הם עם חופשי, או כמו המצרים. שם יש שחיתות וגם כאן תהיה שחיתות. שם יש עם לבנטיני וגם פה יהיה עם לבנטיני. ואני אומר שעם יהודי לבנטיני לא יתקיים. הוא לא ימצא בו כוחות אלו שמצאו בתוכם 650 אלף יהודים לעמוד נגד 30 מיליון ערבים. הם יהיו כמותם. הם יהיו נציונליסטיים יותר מאתנו. הם יהיו מיליטריסטים. הם יהיו לאומנים לא כמונו אלא כמו הערבים. הם ישנאו כל עם אחר. וכיצד הם יעמדו?
בשני המקרים נשמע שבן גוריון מודאג מדמותה העתידית של המדינה, אבל נדמה שזו הדאגה המשנית שלו. הדאגה העיקרית שלו נוגעת לכך שמדינה שתשנה את פניה לא תעמוד בעימות הקיומי עם הערבים (והיום כשאיראן היא האויבת הראשית, צריך להגיד – בעימות הקיומי עם המוסלמים). אחרי הכול מדינת ישראל תוכל לשנות את פניה עוד אינספור פעמים עם שינויי רוחות הזמן והתחלפות המנהיגים הכריזמטיים. אבל אם תושמד, כבר לא תהיה לה תקומה עוד.

העמדה הזאת – שהויכוח אודות הרפורמה במערכת המשפט אינו ויכוח לגיטימי בין שני צדדים אלא ויכוח בין "נאורים" ל"נחשלים" – היא עמדה מאוד מרגיזה.
וככל שהעמדה הזאת תופץ בידי השמאל – האפשרות לחזרתו לשלטון מצטמצמת.
מה שאתה אומר זה שכל מי שלא חושב כמו לפיד הוא נחשל.
אהבתיLiked by 2 אנשים
יאיר, זה ברור שהאליטות בצד אחד והעם בצד אחר.
רציתי להגיד שבן גוריון הזהיר מסכנות המרד באליטות החילוניות. לא אומר שהוא בהכרח צדק. אני עצמי בימין (הבנטיסטי, הלא ביביסטי) ולא בשמאל. הפוסט ציונות של האליטות החילוניות היא גם איומה. אבל עדיין דבריו של בן גוריון מהעבר הרחוק הם חומר למחשבה גם בימינו. ובכלל בן גוריון היה חכם מאוד.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
בן גוריון היה איש חכם ומנהיג גדול שהצליח רק לאחר שאימץ את האסטרטגיה של ז/בוטינסקי (לאחר שלחם נגדה) – צבא וקיר ברזל.
אנחנו שומעים את נבואות החורבן כבר משנת 1977. הים הוא אותו ים והשמאלנים הם אותם שמאלנים
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ,
אתה בימין כמו לימור לבנת. הרי אתה תומך בצד השני במלחמה. אחרי שתנצחו (טייסים נגד אפסנאים זה לא כוחות) תעלו אותנו על אלטלנה ותטביעו אותה?
אהבתיאהבתי
אהבתיאהבתי
חייל, בית המשפט העליון שלנו יגן גם על זכויותיכם.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
בטח, כמו בהתנתקות.
אהבתיLiked by 1 person
חייל, זה אופנת הימין הנוכחי (בפרט של ארז תדמור שאולי ייכנס לכנסת מרובת הנורווגים) לצייר את בגין כמי שבאמת לא שפך את כוס התרעלה דיה לגרונות השמאלנים.
אהבתיאהבתי
אחד מ-22 החוקים שבג״ץ ביטל היה חוק שקיפח זכויות נפגעי ההתנתקות
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ,
הערבים הם מכניסי אורחים למופת
אהבתיאהבתי
תמריץ,
בגין וכוס תרעלה?
שלח מפאייניקים ללשכה? נגע בפנסיות התקציביות?
אהבתיאהבתי
נכון, ב-77׳ לא הייתה סיבה לפאניקה נניח, אבל היום הרי אתם נחושים לא לחזור על התנהגותו של בגין מאז. אז היום יש
אהבתיאהבתי
ובינתיים
גל"צ: ערוץ 14 ייאלץ לפצות בכ-160,000 ש"ח סה"כ את התנועות הרפורמית והקונסרבטיבית, זאת לאחר שהפלה והדיר את נציגיהן מהשידורים – בניגוד לחוק איסור הפליה במוצרים
לכל עדכוני 'המיטב' בווצאפ: hametav.online בטלגרם: t.me/hametav
אהבתיאהבתי
תמריץ,
מקווה שיתברר שחששותיך מוצדקים. לצערי אין לזה היתכנות. שום פרקליט או גנרל לא יודח
אהבתיאהבתי
תמריץ,
הבאת דוגמא מצויינת לאכיפה סלקטיבית. פס"ד מגוחך
אהבתיאהבתי
ציטוט מרהיב מיאיר גולן היום (להזכירכם, איש מרץ שלא עברה את אחוז החסימה). היום כולם צ'רצ'יל:
""חברות וחברים, כנגד ממשלת הזדון והרשע יש רק דרך אחת – מרי אזרחי רחב היקף. הרס מערכת המשפט, מינויים פוליטיים ללא הגבלה, הרשאה לחרדים לעשות ככל העולה על רוחם בכספי המיסים שלנו…למה שנסכים, למה שנקבל את זה על הראש שלנו, על הכיס שלנו, על החיים שלנו? לעולם לא נסכים".
"ממחר בבוקר… רק תוצאות. עסקים יושבתו, שירותים יושבתו, דרכים יחסמו, והמתיימר לשלוט באמצעות מושחתים, נהנתנים, קיצוניים וחשוכים יגלה שהעם הוא הריבון. אנחנו הריבון, ואנחנו נקבע את גורלה של המדינה שלנו. הכוח לעם, וזה לא יקרה ללא מאבק נחוש ואמיץ".
שתי הערות:
1) שימו לב איך הוא דוחף קדימה את נושא החרדים(יהודים) והכסף, יחד עם הרס מערכת המשפט. הוא יודע שמערכת המשפט לא מעניינת. אז הוא מצרף כמובן את "הכה ביהודים והצל את המולדת".
2) תמריץ, הזכרת הייטק. עוד לא נולד מנכ"ל הייטק שיסכים לפספס שחרור גירסה ללקוח (ולהפסיד הלקוח למתחרה) , כי יאיר גולן רוצה להשבית לו את העסק כמחאה נגד הממשלה. יאיר גולן, כאיש פנסיה תקציבית, פשוט לא מבין את הדברים האלו. עבורו הכסף גדל על עצים.
אהבתיLiked by 3 אנשים
תמריץ,
זה במיוחד בשבילך:
אהבתיLiked by 2 אנשים
תמריץ,
נעלבתי בשבילך. יו"ר צעירי יש עתיד לא רואה בבלוגרים בכירים חלק מהאליטה
אהבתיLiked by 1 person
אם הם יפסלו את חוק האזרחות בתקופה הנוכחית.. זה באמת אקט אובדני מצידם.
אהבתיאהבתי
אגב, בהקשר זה היה אחד מפסקי הדין התמוהים ביותר בתולדות העליון. אדמונד לוי, אותו אחד שבדעת מיעוט פסל את ההתנתקות, תקף את אשר גרוניס על הימנעות מפסילת חוק האזרחות.
https://m.ynet.co.il/Articles/4174655
אהבתיאהבתי
תמריץ,
אתה מתכוון לאקט אובדני מצידנו, הנייחים, בעלי ה IQ הנמוך.
סביר שלהם, הניידים, יש דרכונים זרים ומי שיקבל אותם בזרועות פתוחות בכל קרן ארופאית.
למה שאנחנו נהיה מוכנים לקחת את הסיכון הזה?
אהבתיLiked by 1 person
במקרה הגעתי לפוסט הישן שלך לאחרונה, אז הבאת אותו כטעות של בן גוריון ואמרתי לעצמי שזה לא כזה ברור.
בכל מקרה, איפה המקור?
אהבתיאהבתי
נכון, יוצא בשאלה. כתבתי את הפוסט כי תהיתי לעצמי היום שוב בסוגיה הזו. אז האמנתי שבן גוריון טעה כאשר חזה שחורות למדינה. היום אני חושב שזו שוב שאלה פתוחה: טעה או לא טעה. משפט נתניהו והדברים שמתגלגלים ממנו הוא אירוע היסטורי, ברמה כזו שצריך לחשוב מחדש על הרבה דברים.
אהבתיאהבתי
הגזמת 3718, זה ביזארי עבור שופט לברוח מהמולדת רק כדי שיוכל להשוויץ בפני חבריו המשפטנים מהעולם כמה הוא יפה נפש (יש מכתב שאהרון ברק כתב לחבר משפטן שבו ניסה להשתבח בפסיקת חוק האזרחות ולהסביר למה החוק בעצם כן נפסל).
אהבתיאהבתי
תמריץ,
הערכה שלי שבשוך הקתרזיס – הסבב הזה יסתיים כמו סבבים קודמים:
כמו שפעילי שמאל מובהקים ירדו מהארץ בגלל ה"כיבוש" ובגלל שהם חזו שחורות למדינה בעקבות "בידוד בינלאומי" – כן גם עכשיו יהיו כמה אירועים חריגים, וכנראה גם עזיבה של מעט מיואשים.
אבל בסופו של דבר הכל יחזור להיות כרגיל, והמסיתים והמדיחים ימצאו את עצמם חלשים פוליטית מבעבר.
(דוגמה קטנה: https://finance.walla.co.il/item/3425730).
אפשר להסתכל על זה כאוסף תהליכי ניקוי במרוצת הזמן.
ובהלצה של 3718 יש אמת גדולה – לנייחים אין לאן ללכת ולכן הם לא יוותרו בקלות.
אהבתיLiked by 1 person
כמובן שלבני, אולמרט וחבריהם מבינים בקאנביס כמו שהם הבינו במדיניות ודיפלומטיה.
אהבתיאהבתי
א. " … את דוד בן גוריון אף אחד כנראה לא שאל שאלה דומה כשיצא מבית העצמאות בשדרות רוטשילד בתל אביב – על מה הוחלט: על מדינה יהודית נאורה ודמוקרטית, או על מדינה נחשלת שתשתלב במרחב המזרח תיכוני, אבל החשש קינן בלבו …. "
————
הבחירה, בימי ראשית המדינה, לא הייתה רק או בעיקר בין שתי חלופות אלו.
חלופה שלישית הייתה מדינה סמי – קומוניסטית, שנכללת בגוש הסובייטי – האנטי מערבי. חלופה שנתמכה, ברמות שונות של נחישות, לא רק ע'י המפלגה הקומוניסטית אלא גם ע'י מפ'מ.
חלופה רביעית הייתה מדינה סמכותנית – אוליגרכית התומכת בגוש מרובה התורמים הנדיבים (קרי בגוש המערבי).
חלופה שבה דויד בן גוריון כנראה צידד בסתר ליבו.
בלשון המעטה, תמיכתו של בן גוריון בדמוקרטיה ו/או בליברליזם ו"נאורות" הייתה יותר מס שפתים מאשר אידיאולוגיה יצוקה.
ידועה לשבח, או לשמצה, אמירתו החוזרת "אני לא יודע מה העם רוצה. אבל אני יודע מה העם צריך !!! ".
ב. בן גוריון לא הסכים לפטור את החרדים משירות צבאי.
הוא הסכים לפטור 400 בחורי ישיבות משירות צבאי – מהאמונה ( בדיעבד, המאוד מוטעה) שזה יהיה הגרעין האחרון של לומדי תורה בעולם.
ברבות השנים של שלטון מפא'י – המערך, חלה עלייה זוחלת במספר הפטורים משירות.
אך מי שביטל את כל המכסות של מספר הפטורים משירות צבאי היה מנחם בגין. בקדנציה הראשונה שלו כראש ממשלה.
ג. " .. .נשמע שבן גוריון מודאג מדמותה העתידית של המדינה, אבל נדמה שזו הדאגה המשנית שלו. הדאגה העיקרית שלו נוגעת לכך שמדינה שתשנה את פניה לא תעמוד בעימות הקיומי עם הערבים …"
————-
בן גוריון תמך בעלייה המונית, ללא כל מכסות, ובמהירות הגדולה ביותר האפשרית – למרות התנגדויות עזות ביותר. כולל במחנהו ובקואליציה שלו. התנגדויות שקראו להאטה משמעותית בקצב העלייה ו/או בעריכת סלקציות בין המבקשים לעלות לארץ.
אחד ההסברים העיקרים לדחיפות הנושא בעיניו (פרט לחששו מסגירת שערי מדינות ערב) היה הצורך במסה גדולה דיה של תושבים. ומכאן גם של חיילי סדיר ומילואים. סביר שלא באמת האמין שרמטכ'ל צה'ל יהיה תימני, גם לא שאר הקצונה הבכירה או הבינונית. למרות אמירתו. אך הוא הזדקק *גם* לתימנים (ולשאר העולים ממדינות האיסלם) בכדי למלא את השורות הנדרשות של הח'פשים. בכדי לנצח במלחמות לא ניתן להסתפק באליטות. צריך גם מסות של לוחמים, אנשי תחזוקה, נהגים ועוד.
כלומר, גם העלייה ההמונית הייתה דרכו של בן גוריון להבטיח את השרידות של המדינה היהודית במרחב עויין.
בשונה מחלק מהשמאל הישראלי בימינו – בן גוריון היה חכם דיו בכדי להבין שיהיו לכך גם מחירים, והאליטה שבראשה עמד לא תוכל לשלוט לנצח על המדינה גם לאחר שתהפך למיעוט.
אהבתיLiked by 3 אנשים
תמיד אומרים שבן גוריון האמין שהדת בדרך לפח האשפה, אבל דווקא מדבריו למזכירו אחרי הפגישה עם החזון איש, נראה שחשב שההתמודדות עם הדתיים היא אתגר עצום שמצפה למדינה.
אהבתיאהבתי
יוצא בשאלה, לשאלת מקור הטקסט של בן גוריון:
https://t.ly/VD8b
יש להגיע לעמוד 460 בספר שיש אליו גישה דיגיטלית
אהבתיאהבתי
סוג של תמונת מראה לאיך שגיא בכור אוהב להפנות זרקור לכל סוג של התפרקות במרחב הערבי
https://t.me/abualiexpress/40940
אהבתיLiked by 2 אנשים
דני אורבך *במיטבו*
פחות מ 40 דקות.
ניתן לקשר גם לפוסט הנוכחי דרך טענתו של אורבך שבכל פעם שקיימת התנגשות בין שיקולים הישרדותיים (כמו ניצחון או הפסד במלחמה הקרה בין המערב למזרח או בין ישראל למדינות ערב) לבין שיקולים מוסריים (כמו העסקת נאצים במקום העמדתם לדין) – ההישרדות מנצחת את המוסר.
אהבתיLiked by 2 אנשים
ענין בג"ץ חוק האזרחות הוא קצת דמגוגיה מהצד הימני של המפה. בג"ץ לא ביקש לבטל את החוק אלא לשקול ביצוע שינויים מינוריים יחסית. גוגל קצר מראה 2 פרשנויות לבג"ץ:
https://www.adalah.org/he/content/view/10754 מהצד השמאלי של המפה
https://www.makorrishon.co.il/opinion/549433/ מהצד הימני של המפה
בסופו של יום השינויים לא מהותיים ובג"ץ לא "מבטל את חוק האזרחות". זו פשוט תעמולה של הימין. ועם זאת אני מסכים שבמקרה הזה אין סיבה לבצע שום שינוי בחוק, ואכן יש לצמצם את כוחו של בג"ץ.
אהבתיאהבתי
קמיליה, רואים זאת כמובן בעיקר בעמדת ישראל במלחמת אוקראינה, המשותפת לשתי הממשלות האחרונות.
אהבתיLiked by 1 person
א-מחיה, אתה מדבר על הגלגול האחרון של העתירה. בעתירה המקורית בתחילת שנות האלפיים עצם היכולת למנוע את זכות השיבה השקטה הזו עמד על הפרק.
אהבתיאהבתי
תודה על הקישור
אהבתיאהבתי