טקטיקות ההרס שנוקטת רוסיה נגד אוקראינה בימים האחרונים דומות לטקטיקות ההרס שישראל מאיימת שתנקוט נגד לבנון – הפצצות נרחבות של תשתיות שמובילות לפגיעה המונית באזרחים, השמדת תחנות כוח. התגובה הקשה של העולם למעשיה של רוסיה יכולה להעלות תהיות האם האיומים של ישראל אמינים, האם העולם והיועצים המשפטיים פה יאפשרו לישראל לנהוג כמו הרוסים.
אבל עולה גם שאלת התועלת. ההערכה של הפרשנים הצבאיים במערב, שנשמעת רצינית אבל אולי היא גם משאלת לב, היא שפרץ ההרס והחורבן נטול כל ערך אסטרטגי. אין הוא מאפשר הכרעה בשדה הקרב. אם יהיו הפסקות חשמל ואם ימותו זקנים וילדים בקייב, הדבר לא ישנה את אופיה של החזית עצמה שבה ארטילריה אמריקנית תמשיך לחסל כלים משוריינים רוסיים.
אף על פי כן, האמת היא שמה שעושים הרוסים באוקראינה הוא בדיוק המרשם הנכון עבור ישראל במלחמה נגד לבנון. זאת משתי סיבות.
ראשית, אם ישראל תפעל כפי שתפעל, היא רק תגיב להתנהגות דומה של חיזבאללה שינסה לפגוע בתשתיות אזרחיות ישראליות. לא ייתכן שידי צד אחד יהיו כבולות בעוד השני מבצע טרור כאוות נפשו.
שנית, מערכת התמריצים שונה בתכלית. מטרת המלחמה הרוסית היא כיבוש אוקראינה. הרס וחורבן שיומטרו על מדינה עדיין לא ישכנעו את אזרחיה לוותר על ריבונותם ולהשתעבד לפוטין. אם פוטין יתחיל להשמיד ערים אוקראיניות כפי שהושמדו הירושימה ונגסקי, לאוקראינים לא תהיה ברירה אלא להיכנע. אבל ההרס הספוראדי של טיל פה וטיל שם אינו מהווה תמריץ להתאבדות לאומית ולהשתעבדות לפולש אכזר.
מטרת המלחמה הישראלית, לעומת זאת, תהיה פשוט לגרום לחיזבאללה להניח לנו לנפשנו. מטרה צנועה כזו ניתן להשיג עם ההרתעה שמקנים כמה סבבי הרס ואימה. בפאראפראזה על המשפט הידוע: אם הלבנונים יניחו את נשקם לא תהיה מלחמה. אם האוקראינים יניחו את נשקם לא תהיה אוקראינה. מאמיתות אלו נגזרות גם תובנות אסטרטגיות. ספק אם הרוסים ישיגו הרבה על ידי הפצצותיהם, אבל דוקטרינת הדאחיה של גדי אייזנקוט, שמשמעותה המטת חורבן על תשתיות אזרחיות בביירות, הייתה ונותרה הדרך עבור ישראל לנצח בלבנון.
ההשוואה בין לבנון לרוסיה/אוקראינה דווקא מעלה בראשי את הקושי להתמודד עם אויב שנתפס לא לגיטימי פוליטית.
אני מתכוון לכך שלבנון נשלטת בידי חיזבאללה אבל היא מורכבת גם מחלקים נוספים שאינם חיזבאללה. רוסיה נשלטית בידי פוטין, אבל קולות רבים שמגיעים משם (או שמא אנחנו מהדהדים אותם יותר מהקיים במציאות) שמדברים על פוטין כמגלומן שאין לו את תמיכת ההמונים.
זה מצב בעייתי.
האם להעניש את לבנון במצב של מתקפת טילים מצידם או רק את חיזבאללה? האם לראות בהם מדינה ריבונית שבחרה את קלפיה בעצמה וצריכה לשלם על מעשיה גם אם חיזבאללה הוא מקור הצרות? (אני חושב שהתשובה לכך חיובית).
האם מאות אלפי רוסים שכלל לא רוצים במלחמה הזאת צריכים לסבול בגלל דיקטטור?
זאת שאלה שעדיין לא באה לידי מימוש כי אוקראינה או בעלות בריתה כלל לא במצב להתקיף את רוסיה, אבל אולי בהמשך לשאלה הזאת יהיו השלכות מעשיות.
לצערי, אני חושב שגם התשובה לכך חיובית. גם אם פוטין דיקטטור שכופה עצמו על אזרחי רוסיה – ירידה לרזולוציה של "מי בעדנו ומי נגדנו" מאוד מקשה על המשימה. ברגע שפוטין משתמש בשם רוסיה (הוא לא מקים נסיכויות אוקראיניות חדשות כי אם מספח חבלים אוקראינים לרוסיה) – אזי רוסיה היא האויב ולא רק פוטין. שאזרחי רוסיה יפילו אותו אם הם סובלים.
אהבתיLiked by 2 אנשים
יאיר, אני מסכים איתך. מדינות הן יציר של הקולקטיב וצריכות להיענש כקולקטיב. ואפילו איינשטיין הפציפיסט סבר ככה
https://tamritz.wordpress.com/2015/08/16/
אהבתיLiked by 1 person
קראתי את הפוסט על אינשטיין (לא זוכר אותו מהעבר).
הערה קטנה:
כתבת " דתו של איינשטיין הייתה קרובה הרבה יותר לאתאיזם".
אני חושב שיותר נכון לומר שדתו של אינשטיין הייתה חיבור של פנתאיזם (אלוהים=העולם) ודת התבונה (בניסוחה הגרמני כמו למשל של הרמן כהן), קרי מוסר טבעי (לא שבאמת יש משהו כזה) עם הרבה פליאה לטבע וחוקיו.
אהבתיLiked by 1 person
אבל האם פנתאיזם ודת התבונה לא קרובים למדי לאתאיזם ההומניסטי בן ימינו?
אהבתיאהבתי
תמריץ,
'אבל דוקטרינת הדאחיה של גדי אייזנקוט…" זה קישקוש פלספני חסר ערך (כמו כל דבריהם של אייזנקוט והשיבוטים שלו). לפגיעה בסונים, נוצרים, דרוזים אין שום השפעה על חיזבאללה. הניסיון ליצור סימטריה (אם יפגעו בכריש נפגע באסדה של טוטאל) גם הוא איוולת שיכול להגות רק מח של גנרל ישראלי. מול שחקן אידיאולוגי כמו חיזבאללה לא משחקים בצריבת תודעה. אין מנוס מהשמדת כוחו בתוספת נכבה קטנה. הדאחיה זה פנטזיה גנרלית
אהבתיLiked by 2 אנשים
חייל, איך אתה מסביר 16 שנות שקט בצפון? בטח לא בגלל יכולת של ישראל להשמיד את חיזבאללה פלוס נכבה קטנה. יכולת כזו בהחלט לא הופגנה במלחמת לבנון השנייה
אהבתיאהבתי
תמריץ,
כל סבב קונה כמה שנים. המכה הקשה שספג החיזבאללה היתה אבידות בכח אדם לא בניינים הרוסים. בהמשך השתנו התנאים הגיאו אסטרטגיים כאשר החיזבאללה איבד את העורף האסטרטגי שלו והפך בעצמו עורף אסטרטגי למשטר של אסאד. מכה קשה לחיזבאללה היא איום על משטר אסאד וגם לוקח מהאירנים את קלף האיום העיקרי שלהם על ישראל, ולכן האירנים מרסנים את החיזבאללה. המתיחות החדשה נוצרה על ידי לפיד/גנץ שהזמינו איום של חיזבאללה כדי להצדיק את ההסכם המדומה שלהם
אהבתיLiked by 3 אנשים
יכול להיות שצה"ל הצליח "לצרוב תודעה" אצל כמה מאויביו, אבל מאוד לא הייתי ממליץ למדינה לבסס על זה את תפיסת הביטחון שלה. תודעה מטבעה היא מחוץ לשליטת הצבא, וייתכן מאוד שפתאום יום אחד התודעה תשתנה וישראל תיוותר חסרת אונים. ייתכן מאוד שכמה רוסים, לדוגמה, שאלו זה את זה "איך אתה מסביר 8 שנות שקט [מאז סיפוח קרים]" והסיקו שתודעת אוקראינה נצרבה היטב. היה להערכתי עדיף שצה"ל יתעסק בהשמדת היכולות הצבאיות של חיזבאללה ועל התודעה שלהם שיחליטו הם בעצמם.
(אגב, עשיתי לייק לתגובת חייל זקן אבל אני מסתייג כמובן מההערה על "נכבה קטנה")
אהבתיLiked by 1 person
שי שפירא,
נכבה גדולה עדיפה. עדיף לנו שהמוני השיעים ייצעדו מבינת ג'בייל לבעל בק ולא לירושליים
אהבתיLiked by 1 person
חיזבאללה הוא ארגון שהשמדת ישראל היא מטרה מס׳ 2 שלו, והמטרה מספר אחת היא הגנה על השיעים בלבנון. בכך הוא שיפור ניכר על ארגוני הטרור הפלסטינים שקדמו לו בלבנון, שמטרתם הראשונה במעלה הייתה השמדת ישראל. ולכן מלחמת לבנון הראשונה שהחליפה סוס בחמור הייתה בעיניי הישג.
חיזבאללה לא יסתכן במאבק שמשמעותו פגיעה אנושה בתשתית החיים של השיעים בלבנון, ונסראללה למעשה הודה בכך בעצמו כשהביע צער על כך שהמלחמה ב-2006 פרצה.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
זה מה שאנחנו הביביסטים טוענים. ולכן המהלך של לפיד/גנץ הוא טירלול גמור
אהבתיאהבתי
תמריץ – יכול להיות שאתה צודק. אבל הייתי רוצה לחשוב שמדינת ישראל עשירה וחזקה מספיק בשביל להרשות לעצמה צבא שיכול להגן עליה גם בלי להניח שהוא יודע מה המטרות של אויביו ובמה הם יסתכנו או לא יסתכנו, ובטח בלי להניח שהדברים האלה לא ישתנו עם הזמן.
חייל זקן – עם תפיסת ביטחון רצינית היינו אמורים להיות במצב שלא אכפת לנו לאן צועדים המוני שיעים כי יש לנו גדר גבול ומי שנוגע בה דמו בראשו. לצערי לישראל כרגע אין כנראה אומץ לזה, אבל גם לא ליצירת נכבה, והייתי מעדיף לשאוף למטרה הראשונה ולא לשנייה.
אהבתיLiked by 1 person
שי שפירא,
הזכרת לי סיפור על לוי אשכול
יועץ כלכלי: "אדוני ראש הממשלה מה דעתך שנעבור לשבוע עבודה של חמישה ימים?"
לוי אשכול: "השתגעת? קודם שיעבדו יום אחד, אחר כך יומיים, ולאט לאט נתקדם…"
אהבתיLiked by 2 אנשים
20 אחוז ממאגר קאנא הם חסרי משמעות גדולה ולא שווה להילחם עליהם, אלא בשביל הפרינציפ. לפעמים פרינציפ חשוב ולפעמים לא. אני לא בטוח מה נחשוב עוד עשור על הפרינציפ הספציפי הזה.
אהבתיאהבתי
ההיתכנות של "מבצע" בלבנון נוסח פוטין תלויה אך ורק בזהות הצד שמרכיב את הממשלה.
אם השמאל (יאיר לפיד) עומדים בראש, הרי שהיועצת המשפטית תאשר גם לרצוח תינוקות ונשים כי זה לטובת המולדת.
ערוצים 12 ו-13 יסבירו על חשיבות המהלך ועל השקט שהוא יוביל בעתיד, ושבסך הכל מדובר במבצע הכרחי כי "ביבי אשם".
אם הימין (בנימין נתניהו) יעמוד בראש, אזי שהיועצת המשפטית תגיד שהיא לא תגן על הממשלה בבג"צ וערוצים 12 ו-13 יסבירו לנו שמדובר בעוד סבב דמים מיותר שנועד לדחות את המשפט של נתניהו.
אהבתיLiked by 2 אנשים
אחת מהבעיות עם דוקטרינת הדאחייה היא התגובה המתלהמת הצפויה של התקשורת הבינ'ל וארגוני המשפט הבינ'ל שהקימו.
מה שאסור על סגנו של יופיטר, קרי על פוטין, אסור על אחת כמה וכמה על השור הישראלי היגע.
מכאן נובעת הרתיעה הצפוייה של ראשי מערכות הבטחון שלנו מלהפעיל דוקטרינות שכאלו. אפילו אם יצהירו חגיגית שהם ינקטו בהם ללא היסוס אם רק …
גנץ, כזכור לכל, לא התבייש להצהיר שהעדיף לסכן את חיי חיילי גולני – בכדי לא לפגוע, חלילה, בחיי אזרחים עזתים לא מעורבים.
נראה שבית הדין הבינ'ל בהאג מרתיע את גנץ, איזנקוט ושות' יותר מכפי שנביחותיהם מרתיעות את החיזבאללה ואת לבנון.
יתכן שיש לבעייה הזו פתרון טכנולוגי. גם אם מדובר בפתרון חלקי. מצב בו ישראל תוכל להצהיר *מראש*, כהאזהרה מוקדמת, שהקימה מערך טילים – שישגר מיידית ו*אוטומטית* טיל קרקע קרקע לעבר *כל* מקור ירי של טיל לכיוון מדינת ישראל.
ללא כל צורך בהפעלת איזשהו שיקול דעת אנושי. אפילו אם מקור הירי על ישראל נמצא בגג בית חולים או בחצר בית ספר. יתכן ופטנט שכזה ישפיע לטובה גם על החיזבאללה וגם על בכירי צה'ל.
אהבתיאהבתי
קמיליה, כבר עשרים שנה מדברים על פיתרון מהנוסח שאת מציעה, ודבר לא התקדם.. עוד כאחד מרעיונות:ֶ״אחרי ההתנתקות נראה להם מה זה״. אז התייאשתי.
אהבתיאהבתי
קרולין את מנסה לשכנע אותי להצביע ללפיד?
אהבתיאהבתי
האמריקאים נותנים ערבויות, עכשיו אפשר לישון בשקט:
https://www.ynet.co.il/news/article/syydbfqxj
במקביל להסכם: ארה"ב תבהיר מחויבות לישראל אם חיזבאללה יוביל להפרתו
אנחנו יכולים להיות רגועים. בדיוק כמו האפגנים והסעודים.
אהבתיLiked by 4 אנשים
מה? אבל כתוב במופרש – "הכסף מההפקה הלבנונית לא יגיע לידי חיזבאללה – יש סנקציות אמריקניות ברורות בנושא הזה". מי שקונה את זה יש לי גשר תקין בקרים למכור לו.
אהבתיLiked by 4 אנשים
אהבתיLiked by 1 person
נסראללה: מבחינת "ההתנגדות" הים שלנו משתרע עד עזה אך לא תהיה מחלוקת בינינו לבינם אחרי שחרור פלסטין.
אהבתיאהבתי
נעים להיזכר
אהבתיLiked by 2 אנשים
מצטרפת להמלצת חייל זקן לקרוא את שרשור הטוויטר של האיש הפשוט ו/או הסביר ו/או הממוצע (שלושה שמות תואר שונים, שאמורים להיות נרדפים?) .
מעט עובדות – ובקיצור.
חלק מהשרשור (ללא המסמכים והמפות)
·
11 שע׳
1. ישראל ויתרה על כל זכויותיה הכלכליות בשטח במחלוקת (כלומר בין קו 1 שישראל דרשה לבין קו 23 שלבנון דרשה). כלומר, ישראל הסכימה שכל שטח המחלוקת יעבור לידי לבנון, ללא כל פיצוי כספי.>>
2. הפיצוי הכספי שיתקבל, יהיה רק על השטחים שמדרום לקו 23. כלומר, על החלק שלבנון כלל לא דרשה מלכתחילה. לפי ההערכות הקיימות, מדרום לקו 23 קיים 17% מהמאגר הפוטנציאלי, ולכן הפיצויים יהיה בהיקף זה כנראה. כלומר הדגש הוא – הפיצוי הכספי הוא לא על שטח המחלוקת!>>
מה שקורה בעצם זה שויתרנו על כל שטח המחלוקת שעליו התנהל המו״מ, ובנוסף גם ביצענו של מכירת הזכויות של החלק שלנו במאגר, בעבור פיצוי כספי הולם. על כן, גם החלק של שדה הגז שנמצא בישראל, בפועל יועבר לניהול לבנוני, בעבור פיצוי כספי הולם.
3. ישראל תעביר גם חלק מהמים הטריטוריאלים, כפי שישראל הגדירה אותם, ללבנון. כאן עולה השאלה של חוק משאל עם, אשר כביכול דורש רוב של 80 ח״כ או לחילופין רוב של 61 ומשאל עם בכדי לאשר העברת שטח זה.
·
4. בנוגע לקו המצופים – אין הכרה לבנונית בקו המצופים מבחינה משפטית. אלא ישנה הסכמה על המשך הסטטוס-קוו. כלומר, זה לא סוגר משפטית את הסוגיה של קו המצופים, אלא יותר מקבע את המצב הקיים שנוח לישראל, ללא כל פגיעה בטענות המשפטיות הנוכחיות והעתידיות של לבנון בנושא.
בקיצור ישראל ויתרה על כל שטח המחלוקת שעליו נוהל המו״מ (100% ללבנון, 0% לישראל). הפיצוי הכספי שישראל תקבל יהיה על החלקים שנמצאים בשטח ישראל ולא הייתה עליהם בכלל מחלוקת מלכתחילה (השטח מדרום לקו 23). ואין הכרה רשמית מצד לבנון בקו המצופים. כאשר יש גם ויתור על מים טריטוריאלים.
עובדות!
·
אהבתיLiked by 2 אנשים
קמיליה, בעלי אייקיו גבוה אינם מוטרדים מדברים כמו ״כבוד לאומי״. אני לא אומר זאת בציניות. זהו פשר העניין. ויש סיכוי סביר שזה גם יוכיח את עצמו וישקוט הצפון לעוד שנים.
אהבתיאהבתי
תמריץ
אומנם נכון שבעלי אייקיו גבוה אינם מוטרדים מדברים כמו ״כבוד לאומי״ אבל זה ממש לא פשר העניין. השקט היחסי בצפון הוא לא בזכות נתניהו ולא בזכות קסמים אחרים שיש מדמיינים מימין ומשמאל. השקט הוא תוצאה של המצב הכלכלי של חיזבאללה שקרוב לפשיטת רגל. חיזבאללה עדיין שולט בלבנון אבל בקושי – הזרמת כסף לממשלת לבנון שבעצם רובו יגיע לחיזבאללה בגלל איומים של חיזבאללה = החייאת חיזבאללה. פשוט סיכון מטורף. הדבר היחיד שהעסקה הזו יכולה לעשות זה לשבור את השקט.
אהבתיLiked by 4 אנשים
העסקה הזו תיזכר לדיראון עולם. לישראל אין שום אינטרס לקדם אותה, בזמן שללבנון, לחיזבאללה ולאמריקאים יש. הסיבה היחידה לקדם אותה היא הרצון של לפיד להציג איזשהו "הישג" לפני הבחירות. לצערי נתניהו היה חותם על עסקה לא פחות גרועה, בהתחשב בהסטורית העסקאות שלו.
במאמר מוסגר אני גם מאוכזב מהתמיכה של בנט בעסקה הזו. לכל הפחות יכול היה לדרוש להעביר את העסקה להצבעה בכנסת.
אהבתיLiked by 2 אנשים
משה, אני לא מאמין שהכסף יגיע דווקא לחיזבאללה. הוא יגיע לכלכלת לבנון ומשם חלקו יטפטף לחיזבאללה.
אהבתיאהבתי
לישראל יש אינטרס מתוך מחשבה לקבל עוד כמה שנות שקט בצפון.
אהבתיאהבתי
תמריץ, עם כל הכבוד, מה יש פה לא להאמין? זאת הפעם הראשונה שאתה נתקל בכלכלת עולם שלישי? רוסיה לא לימדה אותנו כלום? היכולת של אליטות אקסטרסיביות (אליבא "How Nation Fails") להעביר את רווחי הגז אליהן דרך אלפי צינורות שחיתות גדולים וקטנים היא עצומה.
מכרזים תפורים לקבלני משנה פלוס ניפוח מאסיבי של קבלות? צ'ק.
מאות עובדי רפאים? צ'ק.
שוחד ישיר? צ'ק.
פרוטקשיין (סליחה, חברות שמירה) ? צ'ק.
בוא לא נטעה, חיזבאללה הוא טקסט-בוק של אליטה אקסטרסיבית.
אהבתיLiked by 5 אנשים
קל להלעיג על התשוקה הפרימיטיבית, הבזויה ונמוכת האייקיו, ל"כבוד לאומי". אבל במינוח אחר מדובר על המוטיבציה לא להיתפס, בסביבה עוינת, כטרף קל, מבוהל וחלש. מוטיבציה חיונית להישרדות בסביבה שבה אנו חיים.
לחרדתי, עלתה במוחי מוטיבציה נוספת של רוב בכירי מערכת הביטחון לתמוך בהסכם זה. פרט לתשוקה הבלתי נשלטת שלהם לריצוי המפלגה הדמוקרטית והאיחוד האירופי.
אם יצחק בריק ושותפיו "הביטחוניסטים" אכן צודקים, ומערכת הביטחון בזבזה את המיליארדים שהופנו אליה לצרכים לא מאוד חיוניים, ונותרה ללא שום מענה סביר למטחי הטילים שהחיזבאללה מסוגל להמטיר עלינו – אזי חתימה על הסכם כניעה לחיזבאללה היא רציונלית.
אהבתיLiked by 2 אנשים
אני בטוח שחיזבאללה ינגוס בהכנסות הגז אבל ממש לדבר במונחים של מיליארדי דולרים שיגיעו לחיזבאללה נשמע לי לא סביר. הכלכלה הלבנונית זקוקה באופן נואש לכסף הזה ויש גבול כמה חיזבאללה יוכל לקחת ממנו
אהבתיאהבתי
תמריץ לפי ההגיון שלך ישראל תמכור את עצמה טיפין טיפין עד שלא ישאר כלום. לתת נדל"ן תמורת "שקט" זו התאבדות. מילא שטחים שמראש לא הייתה לנו טענה לגביהם, נניח סיני, וגם אז כנראה עשינו עסקה גרועה. אבל הפעם לישראל לא היה שום אינטרס לבצע עיסקה, בעוד ללבנון יש אינטרס חזק מאוד. ברור שבמקרה כזה לבנון צריכה לקבל פחות, בהיותה הצד החלש משמעותית, וזה לגמרי לא מה שקרה.
חמור מזה, שידרנו חולשה, וזה יגרום ל*יותר* נפגעים מכל הסוגים, בשני הצדדים, במלחמה הבאה פשוט כי נצטרך להפעיל יותר כוח.
אהבתיLiked by 4 אנשים
תמריץ, עניין טכני:
בחודש האחרון, אם נרשמים לפוסט, מקבלים בג'מייל מייל עבור כל תגובה ולא שרשור כמו שהיה בעבר.
אם תוכל לשנות בחזרה (אם זה קשור להגדרות אצלך) – תודה.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
זה טיעון של IQ גבוה?
אהבתיLiked by 2 אנשים
מצטער יאיר, גיגלתי ולא ראיתי פיתרון לחידה
אהבתיLiked by 1 person
א-מחייה, בטווח הארוך ייתכן ששיקוליך נכונים. בטווח הקצר נמנעה מלחמה.
אהבתיאהבתי
קמיליה, אני אישית לא מלעיג. תשוקות לאומיות פרימיטיביות נצרבו בנו כי יש בהן ערך וייתכן שבעלי האייקיו הגבוה מגזימים בזלזול בהן. אבל הצד השני של המטבע הוא שמדינות של אנשים בעלי אייקיו נמוך שמתנהלות רק לפי הגחמות הירודות וללא חשיבה, הן מקומות איומים לחיות בהם.
אהבתיאהבתי
לגבי הציוץ של מרב מיכאלי.. חיזבאללה שולט על חלק מכלכלת לבנון ובוודאי יצליח להוציא את חלקו. עם זאת אם החשש הוא שהוא ישתלט על חלק הארי על חשבון כל הלבנונים האחרים, אני לא מאמין שיקרה. לבנון צריכה נואשות כל פרוטה כדי לתפקד בצורה הכי אלמנטרית.
אהבתיאהבתי
תמריץ
מלבד מה שנטול ח כתב. השיעים קבוצת הבית של חיזבאללה הם הקבוצה הכי גדולה בלבנון והקבוצה הכי עניה (פרט לפליטים שבין כה וכה כספים אזרחיים של המדינה לא יגיעו אליהם) אז חלק נכבד מהכספים יהיו כספי רווחה שיופנו מסיבות 'מקצועיות' לאוהדי חיזבאללה. גם תשתיות מלבד זכייני הביצוע יהיו מקורבים לחיזבאללה – השכונות והערים שיזכו לשיפור בתשתיות יהיו בעיקר מקומות אוהדי חיזבאללה. הערכות שווי הגז זה באזור ה20 מילארד. חלוקה סבירה שתהיה היא 30% עלות הפקה. 10% שיקום היכולת הצבאית של חיזבאללה. 60% ילך לתשתיות רווחה כאשר חצי מזה ילך לשיעים וחצי לשאר האוכלוסיה. מתוך ה60% 12% ילך לקבלני ביצוע שיהיו מקורבים לחיזבאללה וחלק מרווחיהם יתרמו לחזבאללה.
בקיצור יש כאן los-los-los כי האיוולת המדהימה של הממשלה הזו היא שאפילו החלק שיגיע לאנשים שאין להם שום קשר לחיזבאללה (וגם אם לשיטתך זה החלק הגדול) – זה מצב שהם קיבלו את הכסף הגדול בזכות חיזבאללה.
אהבתיLiked by 3 אנשים
תמריץ,
אתה באמת שבטווח הקרוב נמנעה מלחמה?
איזו מלחמה הייתה אמורה להיפתח? מדוע היא לא נפתחה במהלך השנה האחרונה או 5 השנים האחרונות?
אתה לא רואה שה"מלחמה" מוזמנת ומתוזמנת?
אהבתיLiked by 2 אנשים
דומני שחיים רמון מסכם את הבעייתיות המשפטית והמדינית בהסכם בצורה הטובה ביותר במאמר הבא בדיומא:
https://dyoma.co.il/law/1437-%D7%94%D7%9E%D7%97%D7%93%D7%9C-%D7%94%D7%90%D7%9E%D7%99%D7%AA%D7%99-%D7%A9%D7%9C-%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C-%D7%91%D7%9E%D7%A9%D7%90-%D7%95%D7%9E%D7%AA%D7%9F-%D7%A2%D7%9C-%D7%94%D7%A1%D7%93%D7%A8%D7%AA-%D7%94%D7%92%D7%91%D7%95%D7%9C-%D7%94%D7%99%D7%9E%D7%99-%D7%9E%D7%95%D7%9C-%D7%9C%D7%91%D7%A0%D7%95%D7%9F
אהבתיLiked by 1 person
וכמובן ביבי מסכם את הבעייתיות הביטחונית והמדינית בצורה הטובה ביותר.
אהבתיLiked by 1 person
השאלה אם החיזבאללה היה נותן לישראל לפתח את מאגר כריש.
אהבתיאהבתי
לא יודע. זו לא השאלה החשובה ביותר.
אהבתיLiked by 1 person
פוסט יפה של רמון. אחד הדברים הביזאריים הוא שבבחירות האגדתיות פרס נגד ביבי ב-96', לימור לבנת ניהלה את הקמפיין מטעם ביבי, וחיים רמון ניהל את הקמפיין מטעם פרס. כמעט 30 שנה חלפו. היום לבנת מתעבת את ביבי בכל מאודה ורמון הוא ביביסט כמעט מושלם (למרות שמקפיד להגיד שמתנגד לעמדתו בנושא הפלסטיני).
אהבתיLiked by 1 person
ההבטחות שלכם בשמאל שהכסף לא יגיע לחיזבאללה מזכירות לי את אותן הבטחות של הסכם אוסלו, כשרבין חימש טרוריסטים מוסלמים והסביר לנו שזה לטובת העם היהודי.
אהבתיLiked by 3 אנשים
דמוקרטיה של IQ גבוה
אהבתיLiked by 1 person
לפיד צודק. האופוזיציה לא עניינית.. ועדיין בשאלה המשפטית האם הממשלה יכולה להכריע לבדה הייתי רוצה לקרוא דעתם של שופטי בג״ץ (אולי רובם שמאלנים ולכן מוטים אבל נקרא גם את דעת השופטים הימניים). לי זה מרגיש לא בסדר משפטית.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
גם אתה נגוע בIQ גבוה? מה הקשר בין ענייניות האופוזיציה (מתי אי פעם שמעת ראש ממשלה שאומר על האופוזיציה שהיא עיניינית?) לסמכויות הכנסת?
אהבתיאהבתי
מנהל תקין הוא לפי מוסכמות או לפי חוק. אבל אין יותר מוסכמות.. ביבי שבר את כולן. כמו שכתבתי אכן יש את השאלה המשפטית.
אהבתיאהבתי
בעיני שברו את כל המוסכמות כאשר קראו לראש הממשלה בישראל "בוגד שמוכר את ישראל עבור בצע כסף", על הסכמה בעל פה , על משהו שממילא לא תחת הריבונות של מדינת ישראל, ואישור וחתימה לא נדרשים.
הרי בקלות אפשר לקרוא ללפיד "בוגד שמוכר את ישראל" לגבי ההסכם הנוכחי, שאכן מוותר על שטח ריבוני , ובינתיים לא שמעתי אף אחד ממחנה "שוברי המוסכמות" אומר את זה.
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ,
אז מי שאומר "אבל ביבי" פטור מאחריות למעשיו?
אהבתיאהבתי
תמריץ,
גם אם אתה צודק, והימין לא מצביע באופן ענייני (ולדעתי זה לא המצב בהסכם הזה), עדיין יש כאן בעיה עקרונית (ולא רק משפטית):
בכל פעם שהממשלה חוששת מהפסד, היא תכריז על "חוסר ענייניות" ותעקוף את הכנסת.
אהבתיLiked by 2 אנשים
איך ממשלה שנשלטית בידי עיתונאי וגנרל, שהם בתורם שולטים במפלגות שלהם ללא שום מנגנון דמוקרטי, שבחרו בעצמם בעצמם, שבמפלגה שלהם לא נערך שום דיון בנושא ההסכם, שאין שם שום פלטפורמה לדיון שכזה (ולא לשום דיון אחר) – הם "עניינים".
אבל אופוזיציה תוססת, שרוב הח"כים שלה נבחרו או נבחרים בידי הציבור, שיש לה פעילות פוליטית שוטפת ועממית, שמקיימת דיון ערני על מגוון נושאים – היא "לא-עניינית".
יש פה חוסר הבנה מוחלט מהי דמוקרטיה, מיהם הריבונים ומי אמור לשרת את מי.
אהבתיאהבתי
בבלוג של י.ד. הוא העלה טיעון נוסף מדוע ההסכם המסתמן גרוע.
לתפיסתו זהו ההבט העיקרי.
לתפיסתי זהו הבט *נוסף* .
מה עוד שהוא כולל הדגמה מצערת לחובבנות ו/או לרשלנות ו/או לקיום אינטרסים זרים בתהליך ניהול המו'מ עם נציגי איראן ועם ממשלי ביידן ומקרון.
https://yuddaaled.wordpress.com/2022/10/12/%d7%9e%d7%93%d7%95%d7%a2-%d7%94%d7%94%d7%a1%d7%9b%d7%9d-%d7%a2%d7%9d-%d7%9c%d7%91%d7%a0%d7%95%d7%9f-%d7%94%d7%95%d7%90-%d7%94%d7%a1%d7%9b%d7%9d-%d7%a8%d7%a2/
דרך אגב, הרשומה של י.ד. כוללת הפנייה לפוסט בבלוג של אל רום שדן בהיבטים המשפטיים להסכם עם נסראללה.
חלק מהרשומה:
" … אני רוצה להצביע על בעייתיות אחרת בהסכם. לפי מה שמתפרסם ההסכם לא מכיר בישראל ולא מכיר בקו המצופים כקו רשמי של ישראל. ההסכם כולל רק הכרה של ישראל בשטח לבנון ולא הכרה של לבנון בשטח ישראל. אז מדוע זה רע?
כי זה מפספס את הנקודה העקרונית של שאלת ההכרה בישראל כמדינה לגיטימית. זה נראה תיאורטי אך למעשה זו השאלה המדינית המרכזית של מדינת ישראל. המתעלמים מהשאלה הזו מניחים שלא משנה מה יקרה. הכל יסתדר. הנה האמריקאים איתנו והאירופאים סוחרים איתנו ויש לנו קשרים דיפלומטיים ואנחנו אפילו באו"ם. הם לא מבינים שהכל הפיך. שהשאלה האם מכירים בנו או לא משליכה על השאלה האם החוקים שלנו לגיטימיים והאם הפעולות שלנו לגיטימיות. במובן מסוים אוקראינה חשה בזה כיום מול רוסיה השוללת את עצם הלגיטימיות השלטונית שלה.
לכאורה, הסכם אוסלו היה אמור להביא את הלגיטימיות הזו. למעשה התברר שהוא לא הביא. …
… מה שחשוב שחתמנו אותם על הסכם הפסקת אש. אבל הסכם הפסקת אש רק מזמין את האש בפעם הבאה כשזה יתאים לצד השני.
הסכמי אברהם מבוססים על ההיגיון הנגדי. קודם תכירו במדינת ישראל ועל בסיס זה נבנה את המטרות המשותפות שלנו.
אם לבנון לא מכירה במדינת ישראל כמדינה לגיטימית אפשר לחכות עוד קצת. בינתיים הם אלו שזקוקים לגז הזה. אפשר להתווכח על הגז ועל מים כלכליים. אפשר גם להתווכח על שאלת האסטרטגיה המיטבית של ישראל מול אויביה. אי אפשר להתווכח על החשיבות של ההכרה בישראל. ואם ישראל בהסכם ויתרה על ההכרה בקו גבול מוסכם של ישראל ועל עצם הלגיטימיות של הקיום של מדינת ישראל אז ההסכם הזה הוא הסכם רע שבטווח הארוך רק מזיק למדינת ישראל גם אם הוא משווק כמיטיב איתה."
אהבתיLiked by 4 אנשים
תמריץ,
לגבי ההסכם עצמו אפשר להתווכח אם הוא הישג או בזיון – איני מצוי בפרטי ההסכם או במצב הגאו-אסטרטגי על מנת לגבש דעה חכמה.
אבל לגבי ההתנהלות סביבו, מדובר במשהו על גבול הטירוף. ממשלת מעבר, שספק גדול אם נתמכת על ידי רוב העם, מגבשת הסכם משמעותי, הכולל הסדרים טריטוריאליים וכלכליים, עם מדינת אויב המנוהלת דה-פקטו על ידי ארגון טרור שהוא פרוקסי של איראן, ואינה מאשרת את ההסכם בכנסת. איך אפשר להצדיק כזו התנהלות?
אם ההסכם כה חשוב ונכון, הממשלה הבאה תוכל לדון על כך ולהכריע. מה הדחיפות? האם ביידן איים למשוך את תמיכת ארה״ב בישראל אם לא ייחתם הסכם עד סוף החודש? ומה פשר אמירתך ״האם חיזבאללה יאפשר לנו לפתח את מאגר כריש״? אם מאגר כריש נמצא בשטח שישראל רואה כשלה, הגנה עליו היא משימה של מערכת הבטחון, ותקיפתו על ידי חיזבאללה היא עילה למלחמה. אנחנו מחכים כעת לאישור נסראללה כדי לפתח תשתיות לאומיות?
אני לא אוהד ביבי, אבל אם הוא היה חותם על חצי מההסכם הזה בתקופת ממשלת מעבר היו צולבים אותו בתקשורת.
אהבתיLiked by 6 אנשים
תמריץ,
כיוונת לדעת גדולי התורה שלכם. מחכה שתגבילו אתזכות הבחירה למצביעים עיניניים בלבד
אהבתיאהבתי
רינגו, איך אפשר להצדיק? אם הליכוד מסוגל להצדיק הצבעה נגד חוק האזרחות, אז אפשר להצדיק כל דבר.
אבל אני מסכים שזהו תקדים נוראי. מה יקרה כשהימין, בפעם הבאה שיוביל ממשלת מעבר צרה, יחליט לספח את השטחים יומיים לפני הבחירות. מבחינה חוקית אין ספק שזה יהיה ללא דופי אפילו ללא אישור הכנסת. נראה מה יקרה אז..
אהבתיLiked by 1 person
ובאותו עניין,
לא מובן לי הפחד שלכם מהכנסת הנוכחית. הרי יש שם לפחות 65 אצבעות שיצביעו בעד ההסכם. הצבעה בכנסת תמנע את ביטול ההסכם בעתיד.
אהבתיLiked by 1 person
הטיעון של י״ד הוא טיעון טוב מאוד. אני לא יודע אם הוא טיעון מנצח, אבל אני לא מזלזל בו. יש אסטרטגיה של רווח קצר טווח ודחיית עימותים, ויש אסטרטגיה של עקשנות על כבוד לאומי שמובילה להגדלת הערך שלך בטווח הארוך. לפיד בעליל מאמין באסטרטגיה הראשונה, כמו הרבה אנשים ממחנה האייקיו הגבוה. אני נוטה להאמין שהאסטרטגיה השנייה מצליחה יותר בטווח הארוך, אבל פה ושם אפשר לחטוא באסטרטגיה הראשונה כשיש שיקולים קצרי טווח מספיק טובים.
אהבתיאהבתי
חייל, שאלה טובה. אמרו שרע״מ לא מחויבת.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
תיאוריית הIQ הגבוה שלך מתחילה להזכיר את תיאוריית האפיצקלים הימי ביניימים. כל פעם אתה מוסיף אפיצקל קטן כדי לשמור על התיאוריה. אולי תעבור לתיאוריה קופרניקית?
אהבתיLiked by 2 אנשים
י״ד, אני לא מוסיף שום דבר. לדעתי כבר בפוסטים לפני 7 שנים כתבתי שהמחיר של אייקיו גבוה הוא היפרדות מהאינסטינקטים האבולוציוניים. אלו שני תהליכים נפרדים של התמודדות עם המציאות. אייקיו או אינסטינקטים. מה שאני אומר עכשיו שכבוד לאומי הוא סוג של אינסטינקט הוא די ברור.
ותמיד הזהרתי (בהשפעת הפסיכולוג סטושי קנזאווה) שזו טעות איומה לחשוב שהאייקיו הגבוה בהכרח נכון יותר. אמנם לאייקיו יש יתרונות עצומים בהתמודדות עם מציאות משתנה ובניצול טכנולוגיה, אבל האינסטינקטים חושלו במיליוני שנים של ניסוי ותעיה.
אהבתיLiked by 1 person
תודה שלמדתי על נושא האפיצקלים בזכותך. לא הכרתי.
אהבתיאהבתי
כדי להבין את סטושי ותורתו אפשר לקרוא למשל את המחקר הבא:
https://www.makorrishon.co.il/nrg/online/55/ART2/079/200.html
נכון, משה דיין וביל קלינטון חכמים בטירוף
אהבתיאהבתי
אני מסכים עם הטענה שהאופוזיציה לא מצביעה עניינית – כפי שאמרו אחרים, היא למשל הצביעה נגד הארכת תקנות יו"ש. אבל במקרה כזה ממשלת המעבר צריכה פשוט להמתין לממשלה הבאה ולא לבצע מחטף.
אהבתיאהבתי
תמריץ, אני נותן לך טיעון מסודר ואתה הופך אותו לאינסטינקט אבולוציוני. לא מדובר כאן על כבוד לאומי. כבוד לאומי הוא חשוב יותר או חשוב פחות. מדובר פה על קבלה עקרונית של הלאומיות היהודית שבעיני רבים בעולם מוטלת בספק או לא מתקבלת. במצב הזה האסטרטגיה הבסיסית של ישראל צריכה להיות לתגמל את אלו המקבלים אותה ולהעניש את אלו הדוחים אותה. זו האסטרטגיה הבסיסית של נתניהו.
מערכת הביטחון לעומת זאת בטמטום אופייני לא מצייתת לאסטרטגיה הזו ורק עסוקה באינטרסים קצרי הטווח שלה. כך למשל כשהיה מאמץ ב2016-2020 להוריד את התמיכה האמריקאית באונר"א המתנגדת הראשית למאמץ הייתה מערכת הביטחון ששלחה מספר אלופים לארה"ב לוודא שהתמיכה נמשכת. אין גבול לטמטום. גם כאן מערכת הביטחון מעדיפה אינטרס קצר טווח על פני פגיעה באסטרטגיה הכללית של ישראל ומתגמלת את אויבי ישראל המסרבים להכיר בקיומה.
דומני שבביטוי IQ אתה מערבב בין אקדמיות לאינטלגנציה.
אהבתיLiked by 4 אנשים
והנה מה שיש לIQ הנמוך לומר על המתרחש:
https://www.inn.co.il/news/579881
אהבתיאהבתי
י״ד, תודה על ההפניה. הטיעונים שלך וגם הטיעונים של סמוטריץ׳ הם טובים. אני לא מכחיש זאת או אומר שהם נובעים מאייקיו נמוך.
מה שאני אומר הוא שטיעונים כאלו (ולאו דווקא הטיעונים עצמם אלא הרגש האינסטנקטיבי מאחוריהם) משכנעים יותר את בעלי האייקיו הנמוך. זאת בעוד בעלי אייקיו גבוה יהיו פתוחים יותר לבחינה רציונלית טקטית של הרווח וההפסד שהוא לטובת ישראל כי ההפסד ממלחמה גדול בהרבה מההפסד מהגז (שבמילא הוא ביצה שלא נולדה).
אהבתיאהבתי
תמריץ,
אז מה ההמלצה שלך לאוקראינה לגבי קרים והשטחים שנכבשו ע"י רוסיה?
ההפסד ממלחמה גדול הרבה יותר מקצת שטחים , לא?
אהבתיאהבתי
הדבר הרציונלי מבחינת אוקראינה זה להסכים לוותר על השטחים שנכבשו, אם המערב בתמורה יצרף אותה לנאט״ו. סתם ויתור בלי הצטרפות לנאט״ו יזמין תוקפנות נוספת בהמשך.
מבחינת המערב, לעומת זאת, עדיף שהאוקראינים יהיו בשר תותחים, יחלישו את רוסיה ויעסיקו אותה.
מבחינת החוק הבינלאומי, במצב שבו הרוסים מקבלים כיבושים מתנה על כך שפתחו במלחמה, אפשר לסגור את הבאסטה.
אהבתיאהבתי
תמריץ, אתה כל הזמן מייחס ל"בעלי האייקיו הגבוה" את הצלחת מדינות המערב ומזהיר אותנו מגורל העולם השלישי שמצפה למדינה שחס וחלילה תיפול טרף לאינסטינקטים הבבוניים הפרימיטיביים. אבל עד כמה אתה בטוח שכל דבר שאתה מייחס ל"בעלי האייקיו הגבוה" כיום היה נכון גם ל"בעלי האייקיו הגבוה" לפני עשרים שנה, או חמישים שנה, או מאה שנה? כי אלה הם "בעלי האייקיו הגבוה" שבזכותם המדינות האלה מצליחות. יאיר לפיד וג'ו ביידן הם לא הסיבה שישראל וארה"ב הן מקומות טובים לחיות בהם. מה הייתה עמדתם של בן־גוריון, תאודור רוזוולט, וינסטון צ'רצ'יל או שארל דה־גול לגבי "כבוד לאומי"?
אהבתיLiked by 5 אנשים
שי שפירא,
שאלה מצויינת. אבל למה ללכת רחוק? תשאל מה היתה עמדתו של יוסף (טומי) לפיד ז"ל לגבי כבוד לאומי.
תמריץ,
אוקראינה לא תוכנס לנאטו כי לפי מה שקראתי, לא מכניסים מדינות שגבולותיהם במחלוקת ושמעורבות בסכסוך. אגב, גם פינלנד ושבדיה בספק (ארדואן).
אהבתיאהבתי
תמריץ,
התנגדות הליכוד לחוק האזרחות היא טירוף בפני עצמו אבל אינה מצדיקה את התנהלות הממשלה הנוכחית וגם רחוקה ממנה מבחינה מהותית.
יש הבדל בין אופוזיציה שמתנגדת לחוק בכנסת לבין ממשלת מעבר שקובעת עובדות משמעותיות ומבצעת מהלכים מרחיקי לכת תוך עקיפת הכנסת.
האופוזיציה במקרה זה עושה מהלך מלוכלך בתוך חוקי המשחק הקיימים. הממשלה לעומת זאת חוצה כל גבול של מנהל תקין, הפרדת רשויות וחלוקת הכח במשטר הדמוקרטי, עד כדי ערעורו.
כפי שאתה עצמך מציין, אם זה מותר, מדוע לא לספח שטחים (או להחזירם), או כל מהלך דרמטי אחר, בלי רוב פוליטי ותוך שימוש בתירוץ "האופוזיציה אינה עניינית"? זו בדיוק הדיקטטורה של הרוב שאתה מזהיר ממנה אם ביבי יקבל 61.
אהבתיLiked by 3 אנשים
3718
דווקא נראה שארדואן הוא הפחות בעייתי אחרי שהסקנדינביות הסכימו לזרוק את הכורדים לכלבים, אורבן הפרו-פוטין הוא המוקש האמיתי פה.
אהבתיLiked by 1 person
להחזיר שטחים בלי רוב זה פשוט נגד החוק.. באותה מידה פשוט אפשר לרצוח את יריביך הפוליטיים. כאן השאלה היא על דברים שהם אולי לכאורה בסמכויות הפורמליות של הממשלה אבל נגד תחושת המנהל התקין, בטח בזמן ממשלת מעבר, כמו סיפוח שטחים מחד והסכם על מים כלכליים מאידך (חיים רמון ואחרים טענו שמכיוון שגם במים הטריטוריאליים [לא רק המים הכלכליים] הסמוכים לחוף יש ויתור, אז זה כן נופל במסגרת של ויתור ריבונות. נשמע לי טענה מעניינת. נראה מה יגידו על כך שופטי בג״ץ).
אהבתיאהבתי
שי, אני מרגיש שאתה מפספס את עמדתי טיפה. כשאני מדבר על בעלי האייקיו הגבוה, זה לא בהתלהבות על חוכמתם המופלאה שכולנו צריכים ללכת לאורה. אם מדובר בחידושים מופלאים במדעי המחשב של עודד גולדרייך שאני זוכר כיצד התייגעתי עליהם בלימודיי כי הם מאוד קשים – אז כן. אבל בנושאים מדיניים לאייקיו גבוה יש יתרונות אבל גם חסרונות.
אהבתיאהבתי
ההתנהלות של ממשלת בנט ועכשיו לפיד מאז הקמתן היא התעלמות מהציבור בשם "טובת הציבור" ול"טובת העניין".
לי כלל לא ברור (כמו לחייל) שהצבעה על ההסכם תניב רוב (לשקד וחכ"י ימינה לשעבר יש שיקולים משלהם, אולי גם לחלק מח"כי תקווה חדשה, וגם לא כל החכים הערבים תומכים).
אם הם היו חושבים שיש להם רוב הם היו פונים לכנסת.
אבל אין להם רוב, כמו שהיה במשך רוב התנהלות הממשלה הזאת.
אהבתיאהבתי
עודד גולדרייך הוא דוגמא מעולה – הבן אדם מדמ"חיסט מהשורה הראשונה שכנראה זכאי לפרס טורינג (בטח ובטח לפרס ישראל), אבל… הוא אשכרה קומוניסט ש"שרד אידיאולוגית" את נפילת ברית המועצות:
http://hagada.org.il/author/odedgold/
אהבתיLiked by 2 אנשים
לגבי צורת החשיבה של IQ גבוה, בטוויטר של kamilkazani@ יש שרשור מעניין על אלון מאסק, בהקשר של הצעת השלום לאוקראינה. הוא משווה יזמים אלימים ליזמים לא-אלימים.
הוא כותב שבסביבה אלימה, אנשים כמו מאסק לא יכולים לצמוח, כי ישדדו במהרה על ידי האלימים, או שיהפכו לשודדים בעצמם. צורת החשיבה והיצירתיות היזמית של מאסק יכולה לצמוח רק בבועה נטולת אלימות ופחד מאלימות. הבעיה שזו חממה שמנותקת מהעולם האמיתי, שם יש מישהו שעושה העבודה השחורה של הרחקת האלימות מהבועה.
אהבתיLiked by 3 אנשים
לגבי האייקיו הגבוה והעבר, אין ספק שרוחות הזמן זזו והעמדות ההומניסטיות והפייסניות שמזוהות היום עם אייקיו גבוה היו פחות מזוהות כך בעבר. אבל אם הזכרת את בן גוריון, בני מוריס למשל מבקר אותו על כך שהיסס ולא השלים את הטרנספר של ערביי ישראל.
אהבתיאהבתי
גם אצל בעלי האיי קיו הגבוהה יש מי שלא מתלהב
https://www.srugim.co.il/719034-%d7%91%d7%99%d7%a7%d7%95%d7%a8%d7%aa-%d7%9e%d7%a4%d7%aa%d7%99%d7%a2%d7%94-%d7%a2%d7%9c-%d7%9c%d7%a4%d7%99%d7%93-%d7%98%d7%9e%d7%98%d7%95%d7%9d-%d7%a9%d7%90%d7%99%d7%9f-%d7%9b%d7%93%d7%95%d7%92
נחמד לראות מחשבה עצמאית גם באיי קיו הגבוה
אהבתיLiked by 3 אנשים
קצת אוף טופיק, לדעתי צריך להפסיק להשתמש במונח "החזרה" בנושא של שטחים. למי בדיוק רוצים "להחזיר" שטחים? למי השטחים המדוברים היו שייכים קודם? אם רוצים לדבר על "מסירת" שטחים, "ויתור" על שטחים וכיו"ב, אני יכול להבין גם אם אני לא מסכים. אבל "החזרה" של שטחים היא ניסוח שהאוייבים שלנו הצליחו איכשהו לשתול בשיח שלנו. מי שמדבר על "החזרת" שטחים הפסיד עוד לפני שהמשא ומתן התחיל.
אהבתיLiked by 3 אנשים
אני מניח שהכוונה היא לחזור למצב טרם 67׳, אבל מאחר שירדן כבר לא בעניין, אז זה אכן לא מונח מדויק
אהבתיאהבתי
היחידה הרב מימדית של כוכבי
אהבתיLiked by 1 person
מצטרפת להמלצת משה על הכתבה בסרוגים. כתבה שמסכמת את טענות ניר גונטג מעיתון הארץ.
רשימה ארוכה של טיעונים, שכל 2-3 מהם מספיקים בכדי לא למהר לחתום על "ההשג ההיסטורי".
קטעים מהכתבה:
" … "אין עוררין (גם לא בלבנון) שכריש נמצא במים הכלכליים הישראליים
2. חיזבאללה שיחק בראש של ראשי מערכת הביטחון כששלח רחפנים לאסדה
3. אין לישראל דחיפות לחתום על הסכם גבול ימי עם לבנון.
4. ישראל אומרת שטוב שתהיה אסדה ללבנונים שכן אז חיזבאללה יזהר מלפגוע בכריש. זה בולשיט. ישראל לעולם לא תפציץ מתקן קידוח של חברה צרפתית. …
"5. ההסכם המוצע לא ימתן את חיזבאללה. הוא יעצים את הארגון. רגע לאחר החתימה יאמר נסראללה, שבלי הרחפנים שלו ההסכם לא היה נחתם. לא מן הנמנע שזה נכון.
6. סייג בנוגע לסעיף 3; אלא אם כן ישראל מפחדת ממש מחיזבאללה. וחוששת להתחיל לשאוב מהמאגר את הגז, בלי רשותו".
… "7. חתימה על הסכם על גבול ימי עם לבנון לא תמנע מחיזבאללה שום פעולה מול ישראל, ולא תעצור את התחמשותו.
8. במלחמת לבנון ה-III, אם תפרוץ, חיזבאללה לא יימנע מלתקוף את כריש בזכות ההסכם הנ"ל.
9. הגבול האחרון שדחוף שישראל תטפל בו, זה הגבול הזה". …
"10. אם היועמ"שית תאשר לממשלה לחתום על ההסכם בימים אלו, נסראללה יוכל להסיק מכך, שהיא קיבלה דוחות שממנה למדה שישראל חוששת מחיזבאללה, ועוד איך חוששת.
11. גם חילופי השלטון הצפויים בלבנון לא רלוונטיים. זאת משום, כאמור, שאין דחיפות לחתימה על ההסכם.
12. העובדה שלבנון וישראל יחתמו על הסכם, היא לא נורמליזציה ולא נעליים. זה פשוט אומר שהאמריקאים אנסו את שתי המדינות, לטובת האינטרס שלהם.
13. כל הסכם וכל הסכמה מדיניים הם טובים. לצד זה, כאמור, אין דחיפות. ואם ישנה, היא בבחינת הנפת דגל לבן (אולי מוצדק. לא יודע) מול החיזבאללה".
…. "15. אין ולא יכול להיות הסכם בין לבנון לישראל, שימנע מהחברה הצרפתית למכור בהמשך את האחזקות שלה במאגר הלבנוני ובאסדה (לכשתקום) לחברה אחרת. מה תעשה ישראל, אם האסדה תימכר לחברה רוסית או אירנית, והחברה החדשה תחליט שהיא לא מעבירה לישראל תמלוגים?
16. ה"רק ביבי", וה"רק לא ביבי", דפקו כאן את שיקול הדעת של כולם.
17. תזכורת; ישראל ולבנון חתמו בעבר על הסכם שלום. אפשר למצוא אותו בפח הזבל של ההסטוריה.
14. אם בכל זאת יחתם הסכם – על הממשלה להציג לציבור כל סעיף ותת סעיף ונספח, אין מצב שיימנע מהישראלים מידע שיהיה בידי חיזבאללה, איראן, הפרלמנט הלבנוני, וחברה מסחרית צרפתית".
" … הוא (החיזבאללה) לא ארגון צבאי, הוא גם, ואולי בעיקר, חלפן ומלבין הכספים של איראן. בימים האחרונים של מלחמת לבנון ה-II ישראל הפציצה בונקרים מלאים במיליוני שטרות דולרים. כן – ישראל סיכנה טייסים כדי להשמיד כסף. חיזבאללה בכוח הנשק שולט גם בבנקאות הלבנונית. להניח לפתחו, בהסכם היינו בהסכמה מיליארדים – זה טמטום שאין דוגמתו".
אהבתיLiked by 2 אנשים
ישראל חוששת מחיזבאללה ומשלמת פרוטקשן – זה משמעות ההסכם. אבל מי אמר שזה לא הדבר הנכון לעשות. אנשים משלמים פרוטקשן כי זה רציונלי מבחינתם.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
יופי של הישג היסטורי. ככה עושים שינוי. כל דבר שניתן לנמק ב"אבל ביבי" הוא רציונאלי. תודה בנט, תודה סער.
אהבתיאהבתי
על התפקיד הבעייתי (והמוצנע מדי לטעמי) של ארה'ב במתן והמתן העכשווי בין ישראל לאיראן.
אמנם מלפני 12 שנים – אך נחמד ליצור את האנלוגיות המתבקשות.
( אובמה = ביידן, עבאס והחמאס = נסראללה והחיזבאללה, הנוצרים בבית לחם = הנוצרים בלבנון ועוד).
והחשוב מכל חג מולד שמח = חג סוכות שמח.
והכל בליווי המנגינה העולצת של הסרט על בת הים הקטנה.
אהבתיאהבתי
יותר טוב מקופרניקוס. לפיד גובר על חוקי הטבע.
"בהנחתת מסוקים זורקים רימוני עשן בהצלבה ואז נוצר איקס של עשן, והמסוק נוחת באמצע. הזורק היה כנראה שחקן בייסבול מתוסכל, זרק את זה על כל המגרש – וזה הגיע עד אליי, אז לצערי זה לא היה משהו הרואי".
https://www.israelhayom.co.il/magazine/hashavua/article/13169247
אהבתיLiked by 1 person
בהתחלה חשבתי שעניין חוק היסוד ומשאל העם הוא ספין מוחלט, אבל אני מתחיל לחשוב שזה טיעון רציני. מים כלכליים כמו שנאמר בהתחלה זה לא מים טריטוריאליים ומים טריטוריאליים זה לא שמורת טבע.
https://news.walla.co.il/item/3534924
אהבתיאהבתי
אם העמדה תתקבל (וזה "אם" גדול כי בג"ץ שמאלני) זה טיעון חזק בעד הצבעה לליכוד. רק ביבי יוכל לגייס 80 ח"כים לתמיכה בהסכם.
אהבתיאהבתי
תמריץ, אני לא מבין מה אתה אומר.
אהבתיאהבתי
ויתור על שטחים ריבוניים דורש הסכמת 80 ח״כים או משאל עם. עלתה הטענה שזה הרוב הנדרש לאישור ההסכם עם לבנון. זה היה נראה לי חסר שחר כי מים שיש בהם זכות ניצול כלכלית הם לא מים ריבוניים.
עם זאת, מתברר שההסכם נוגע גם בויתורים במים הקרובים לחוף שנקראים מים טריטוריאליים ויש שם שליטה שקרובה לריבונות. ועכשיו אף התברר שישראל החילה על האזורים הקרובים לחוף את חוק שמורות הטבע. כלומר הטענה שאין בהסכם ויתור על שטחים שהם תחת החוק, המשפט והמנהל של המדינה נראתה לי בהתחלה ברורה מאליה. עכשיו נראית קצת מפוקפקת.
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ,
ביבי יאסוף 80 חתימות כדי לתת מתנה לחיזבאללה? יותר סביר שבנט ירוץ ויקבל 80 מנדטים
אהבתיאהבתי
מהסתכלות על מה שקורה כרגע נראה שהאדם הכי נמרץ במערכת הפוליטית היא היועמ"שית. יותר משרת האנרגיה, יותר מצוותי המו"מ, יותר מראש המל"ל, יותר משר הביטחון, יותר משר החוץ וראש הממשלה (ובוודאי שיותר מראש הממשלה החליפי והיגע).
לא ראינו כזה בולדוזר שמקדם ומכשיר את כל רצונות הממשלה באופן כזה מהיר ויעיל.
אני מקווה שהימין יאמץ את מודל העבודה הזה.
אהבתיאהבתי
המכתב של משה ארבל מזכיר לי מחשבות ישנות אודות העולם החרדי:
אני חושב שלחרדים יש את היכולת, אם הם ישקיעו בכך משאבים, לשבור (או לתקן – זה עניין של הסתכלות/מינוח) את בית המשפט העליון מבפנים.
חבל שאין עוד חרדים שנכנסים לחלק החוקתי-ציבורי של המשפט בכדי שגם תפיסות עולם דתיות-מסורתיות-שמרניות יקבלו מקום.
אהבתיאהבתי
ליאיר, אין סיכוי:
על מנת למנות עוד 30 שנה שופט חרדי לבית המשפט העליון, החרדים *עכשיו* צריכים לשלוח את *טובי בניהם* (קרי: לא את הממוצעים, אלא את האליטה) ללמוד משפטים ולספוג את ההתחלנות של חלק מהם. המחיר גדול מדי.
אתה יכול להשוות זאת לארה"ב, בה האליטה של האוונגליסטים דתיים שולחים את ילדיהם לאוניברסיטאות אוונגליסטיות המשמרות את הדת על חשבון הרמה האקדמית, בעוד שהאליטה הדתית של הקתולים שולחים את ילדיהם לאוניברסיטאות עלית בהן המצב הפוך.
התוצאה: מתוך 6 השמרנים בבית משפט העליון, 5 קתולים והשישי (גורסץ') גדל כקתולי והמיר לאנגליקני עקב נישואיו.
אהבתיLiked by 3 אנשים
נטול ח,
יש לא מעט עורכי דין בכירים שהם חרדים לייט, סטייל ויינרוט.
אהבתיאהבתי
אהבתיLiked by 2 אנשים
גרשון הכהן מדבר במונחים דומים לשלי..
https://rotter.net/forum/scoops1/763999.shtml#29
אהבתיLiked by 1 person
חייל,
יש גם אוונגליסטים שהם עורכי דין מעולים ושופטים פדרלים, אבל לכדי להגיע לקודקוד של הפרמידה צריך מאסות מתחתיה. It's a numbers game
אהבתיLiked by 1 person
לטענת גיא בכור, ד'ר למשפטים, הוא סקר מאות חוזים אך מעולם לא נתקל בחוזה רשלני ומסוכן שכזה.
חלק מתגובתו של אל רום (בבלוג שלו "עפר הארץ", בפוסט "כריש עליך נסראללה" לטענות אלו של גיא בכור:
—————–
" … זה באמת עשוי להיראות כך.
האם זה כך אבל ? כן ולא. כלומר, מהותית זה ממש בחסר משפטי קוהרנטי המסמך עצמו. זה נכון. ולמה לא ? לא, בגלל שזוהי לא בדיוק אמנה בינלאומית. אמנה על פי הכללים של אמנת וינה ( אמנה שכשלעצמה יוצרת את הכללים המנחים להתקשרות בין מדינות באמצעות אמנות).
בדרך כלל, ממשלות חותמות על הסכמים כאלו, על מנת לעקוף את אישור הפרלמנט, או: בשביל להשאיר העסק יותר פתוח ולא מחייב ממש. לפעמים זה רזה. מאולתר וכדומה. מיידי. שלא יהיה מסורבל וכדומה. …..
……..
… אז ייתכן בהחלט, שלפיד ו/או הלבנונים, לא רצו הסכם ממש מחייב ועל פי הכללים הבינלאומיים. על פי הפרוטוקול הבינלאומי לכתיבת אמנות וכדומה.
למה ? אפשר לשער באמת לכאן ולשם. רצו אולי בזריזות לסגור ענין. רצו לסגור ענין. אבל, לא ממש הכי חשוב, איזה ענין בדיוק. אפשר לשער….."
—————
תגובה שמעצימה את טענת לפיד שהוא הביא לעם ישראל *הסכם היסטורי*.
תוספת קטנטנה לשפע השקרים שלפיד ועוזריו מנסים למכור לציבור (כמו שהלבנונים הכירו בקו המצופים, שלא נעשה כל ויתור על שטחים ריבוניים של מדינת ישראל ועוד ועוד).
כמעט כמו סיפורי לפיד על הקריירה הצבאית, הלא מביישת, שלו. (אגב, אגדות על קריירה צבאית היו העילה שבגינה לפיד פיטר בחרפה את פרי).
אהבתיLiked by 1 person
שכחתי להדביק את הקישור לבלוג של אל רום, עבור מי שמעוניין לקרוא את כל עמדותו לגבי ההסכם.
https://myboudica.com/2022/10/12/%d7%9b%d7%a8%d7%99%d7%a9-%d7%a2%d7%9c%d7%99%d7%9a-%d7%a0%d7%a1%d7%a8%d7%90%d7%9c%d7%9c%d7%94/?replytocom=1149#respond
אהבתיאהבתי
נטול ח,
דוקטרינת המאסות שלך לא כל כך עובדת לקצונה הסרוגה בצה"ל
אהבתיLiked by 1 person
קמיליה,
אחת הנקודות המעניינות שמעלה גיא בכור הוא שההסכם מחסל את האופציה של צינור גז לתורכיה מאחר וישראל מתחייבת בו לא לעבור את גבול המים הכלכליים צפונה, לשטח הלבנוני (ללבנון יש זכות לפעול מדרום לקו). לפיד/גנץ משתינים לעצמם על הרגל
אהבתיLiked by 1 person
הרמטכ״ל הבא הוא במקור מהמגזר הדתי לאומי
אהבתיאהבתי
תמריץ,
הרמטכ"ל הבא הוא דתל"ש שזרק את הכיפה והצטרף לחונטה
אהבתיאהבתי
חייל,
לא לחינם כתבתי 30 שנה. אני לא מכיר מערכות שבהן הגווארדיה הישנה לא מנסה לשמר את עצמה ואני לא מכיר מערכות (בחברה פתוחה) שבהן מאסות של צעירים מוכשרים בסופו של דבר לא מכריעים אותה.
מצד שני, הן צבא והן אוניברסיטה הם מנועי חילון. כיפות סרוגות יכולות למלא את השורות והרמטכל יהיה סרוג *לשעבר*, חרדים יכולים לצבוא על ספסלי האוניברסיטה ועוד 30 שנה השופט החרדי הראשון יהיה חרדי *לשעבר*.
עכשיו, 3 שופטי בית משפט עליון מונו על ידי נשיא שמרן ומזליסט בצורה בלתי רגילה בהיבט הזה, הרמטכל הבא מונה על ידי ממשלת שמאל-מרכז. כדי לקבל מאורע מבוקש ספציפי אתה צריך גם שהדרג הפוליטי יסתדר "נכון", אבל בטווח הארוך? שוב, it's a numbers game
אהבתיLiked by 1 person
אהבתיLiked by 1 person
נטול ח,
יש קצת פער בין החלפת אליטה לבין הצטרפות אליה
אהבתיאהבתי
תמריץ,
עמיתך לדעה מצאו צידוק להסכם של לפיד/גנץ
אהבתיאהבתי
ציוץ מביך של שניידר. בין אויביה של ישראל רק האיראנים מקפידים על אי אמירת שמה.
אהבתיאהבתי
קראתי למשל את נאומי סאדאת במלחמת יום כיפור. הוא מעולם לא החליף את שם המדינה בשם אחר. אגב גם הציונות (כמו ב״הישות הציונית״)ֶ או ציון אין בהם רע, גם אם האיראנים חושבים שיש.
אהבתיLiked by 1 person
חייל,
אין דבר כזה החלפת אליטות בזמן קצר בחברה פתוחה. החלפת אליטות בזמן קצר זה הקונקיסטדורים עורפים את ראשיהם של מלכי האינקה ונושאים את בנותיהן. בחברה מודרנית החלפת אליטות היא הליך איטי ומחלחל של עשרות שנים. אם השמאל הישראלי שולח את בניו ל-8200 והימין הדתי שולח את בניו לקרבי (אין לי מספרים, אני לא יודע שכך המצב), אזי אין מה לעשות, בהנתן מספיק זמן, ראש אמ"ן יהיה היחיד במטכ"ל עם פדחת חשופה.
אפשר להסתכל כדוגמא על היהודים בארה"ב לפני 100 שנה. הם צבאו על פתחי הקולג'ים היוקרתיים ובתגובה האליטה ה-WASPית הקימה מנגנונים להכשילם ולצמצם את מספרם. *וזה עבד*, לזמן מה. בסופו של דבר מספיק יהודים נכנסו והתקדמו על מנת לחסל את המחסומים האלו (ולהקים אחרים, אבל זה כמובן בלתי נמנע). כמובן שאפשר לטעון ש"זאת רק השתלבות ולא החלפה", אני אטען שהאליטה האוניברסטאית כיום שונה מאוד (גם במוצא אתני וגם בדעותיה) מהאליטה ה-WASPית של לפני 100 שנה.
להרחבה, אפשר לקרוא על כך כאן:
https://www.insidehighered.com/news/2022/09/22/how-ivy-leagues-jewish-quotas-shaped-higher-education
אהבתיLiked by 2 אנשים
נטול ח, מסכים איתך לחלוטין. לגבי החרדים, הם לא ישתתפו בתהליך שבו הם גם מושפעים ולא רק משפיעים. זו אולי הבשורה הכי טובה לעתיד המדינה – המשך קיומן של מערכת המשפט והצבא כלא חרדיים בלי קשר לעליה הדמוגרפית של החרדים. זה מה ששמר בזמנו על טורקיה שנים רבות (עד שהאיחוד האירופי התערב לטובת האיסלמיסטים בנאיביות אירופאית אופיינית לאותם ימים ואולי כבר לא לימינו).
אהבתיLiked by 1 person
נטול ח,
באקדמיה האמריקאית השתלט טרלול פרוגסיבי שצמח מבפנים ויצא החוצה. הפוך ממה שאתה מדבר עליו
אהבתיLiked by 1 person
ה"טרלול" הזה הוא תוצאה הישירה של הרדיקליות משנות ה-60. נחש מי היה מיוצג ביתר שם? רמז: לא האליטה ה-WASPית. זה שאתה לא אוהב את התוצאה לא אומר שאני טועה לגבי התהליך.
אהבתיLiked by 2 אנשים
נטול ח,
מה שקרה בשנות ה60 דומה למה שקרה באקדמיה (ובאצולה) הבריטית בשנות ה30. המרקסיזם במערב צמח מלמעלה למטה
אהבתיLiked by 1 person
אני לא בקיא במרקסיזם בשנות ה-30 בבריטניה, אבל תנועת תרבות הנגד בארה"ב ("ילדי הפרחים") בשנות ה-60 צמחה מלמטה. כמה ראשי תעשיה, ראשי אוניברסיטאות, גנרלים, פוליטיקאים ומנהלים של מערכות גדולות באופן כללי היו חלק מהתנועה תרבות הנגד? מעט מאוד עד אפס. בשנות ה-60 עצמם כל המוסדות האלו היו עדיין מאוד שמרנים. רק שילדי הפרחים גדלו והתחילו לתפוס פוזיציות ניתן היה לראות שינויים משמעותיים במוסדות הללו.
אהבתיLiked by 1 person
מתקשר למאמר שהביא נטול ח' על השינויים שחלו בתהליכי הקבלה לאוניברסיטאות ליגת הקיסוס בארה'ב
אהבתיאהבתי
ניתן לעיין גם בחלק מהתגובות לסרטון זה.
כולל ההדגשה שבוגרי אונ' העלית מאמינים שיש לבעיות פתרונות. כשלמעשה אין פתרונות. יש רק סחר חליפין ביתרונות ובחסרונות של חלופות שונות.
אהבתיאהבתי
אם הייתי צריך להשוות בין הימין הדתי בישראל לימין הדתי בארה"ב אז הייתי אומר שהאוונגליסטים הם הדתיים והקתולים הם החרדים.
כלומר זה שאין מספיק אוונגליסטים בבית המשפט העליון זה כמו שאצלנו דתיים מאמצים את הנורמות הקיימות ועד שהם מגיעים למעלה נשאר קצת מאוד (הדוגמה הכי אופיינית היא אליקיים רובינשטיין שהצליח להיות מזכיר ממשלה גם בשמאל וגם בימין, לייצג גם ממשלת שמאל וגם ממשלת ימין בשיחות שלום, ולהיות שופט "ממלכתי" בעליון, להגן על המערכת בכל הזדמנות, וגם הראשון שהתנדב לאשר את מינוי הבכירים בממשלה הנוכחית).
החרדים שונים. הם מסוגלים להשתלב מבלי להיות מושפעים כמו דתיים.
לכן אני חושב שאם הם יכנסו למערכות הציבוריות-משפטיות הם יוכלו לדבר בשפה משפטית אך לייצג את הערכים שלהם.
אהבתיLiked by 1 person
מפירות ממשלת השינוי
https://www.maariv.co.il/journalists/Article-950305
אהבתיLiked by 1 person
כך מקדמים משילות בצעדי ענק. משטרת ישראל בפעולה
https://www.maariv.co.il/journalists/Article-951619
אהבתיLiked by 2 אנשים
תמריץ בן גביר איתך
"לפי הפרסום, בכניסה לפגישה העלה בן גביר את סוגיית איילת שקד ותהה אם כדאי לסייע לה ומפלגתה לעבור את אחוז החסימה – וכך להבטיח לנתניהו 61 מנדטים. בתגובה שרה נתניהו הייתה מאוד תקיפה ו"השמיעה מילים לא נעימות".
https://www.bhol.co.il/news/1450208
אהבתיאהבתי
שרה תהיה אשת ראש ממשלה שוב כשהיא תשנא את שקד פחות מאשר היא תאהב את בלפור. אבל בדומה לערבים במשפט המפורסם של גולדה, היא לא מסוגלת. בן גביר, לעומתה, פשוט רוצה להיות כבר שר בכיר.
אהבתיאהבתי
יאיר, הבנת הפוך:
הקתולים מקבילים לסרוגים – נשלח את בנינו למוסדות הממלכתיים (צבא/אוניברסיטה), חלק יעזבו את הדת, אבל חלק ישאר דתי וישתחל אל מוקדי קבלת החלטות.
החרדים מקבילים לאוונגליסטים – נשלח את בנינו לחממות (ישיבה/אוניברסיטה אוונגלסטית) בכך נקטין את האחוזי נשירה מהדת על חשבון היכולת שלהם להשתלב במוסדות.
לחרדים אין סיכוי להשתלב במוסדות שדורשות קשת קריירה של 30 שנה במוסד קיים מבלי שחלק מהם ידבקו בערכים של האנשים המרכיבים את המוסדות הללו. לחשוב אחרת זאת כמעט פנטזיה.
אהבתיLiked by 1 person
תוספת קלה לנושא חילופי האליטות בארה'ב:
*חלק* לא מבוטל מתהליכי השינוי בארה'ב הושפעו מהדמוגרפיה שלה.
ליתר דיוק, מהגודל היחסי של הדורות.
"דור הפרחים", זה שמרד בכל המוסכמות ההיררכיות והשמרניות של הדורות שקדמו לו (של הדור שחווה את "השפל הגדול" ושל הדור שחווה את שתי מלחמות העולם) היה דור הבייבי בומרס.
דור ענק שהגיע בשנות השישים לשנות העשרה ושנות העשרים לחייו. גיל שתמידנמאופיין, בכל העולם, במרדנות ושבירת מוסכמות.
גודלו של דור זה גם דחק לבסוף את האליטות הוואספיות מעמדות הכוח שבהן החזיקו, והחליפן באליטות הרבה יותר מגוונות יותר (אם כי רק לבנות).
כיום, בגלל האחוז האדיר של ההון שנמצא ברשות דור זה (שכבר יצא לפנסיה או יוצא עכשיו לפנסיה) הם מאוד משפיעים על שוקי המניות, שוקי הנדל'ן ועוד ועוד.
אהבתיאהבתי
חלק מערך הויקיפדיה העברית על הבייבי – בומרס
(למרות שלהערכתי הוא לוקה בחסר ולא עדכני):
—————————————————————————
" … הגדרת דור הבייבי בום בארצות הברית נובעת מגודלו העצום – קרוב ל-77 מיליון בני אדם (בעת לידתם)[3] (כ-45 אחוזים מהאוכלוסייה הממוצעת בשנות החמישים) – אל מול הדור שקדם לו – הדור השקט – ילידי 1926–1945, שמנה בתקופת היוולדו כ-49 מיליון. למרות ההגדרה הרווחת לפיה תחילתו של הדור בשנת 1946, העלייה בילודה החלה כבר בתחילת מלחמת העולם השנייה (סביב 1940) בעקבות עלייה במספר הנישואין, שהחלה כבר בסוף שנות השלושים, עם היציאה מהשפל הגדול. שיעור הילודה ב-1936 היה 18.4, וב-1942 עלה ל-22.2, עד לשיא ב-1957 – 25.3[4].
מספר הלידות בארצות הברית שהיה ב-1940 כ-2.5 מיליון, טיפס ל-3.4 מיליון ב-1946, עבר את רף ה-4 מיליון ב-1954 והגיע לשיא של 4.3 מיליון ב-1957, לאוכלוסייה בת 170 מיליון[5]. גם שיעור הפריון הגיע לשיאו ב-1957 – 3.77 ילדים לאישה. מאז החל מספר הלידות לרדת, ו-1964 הייתה השנה האחרונה בשנות השישים שבה נולדו מעל 4 מיליון[6]. ב-1972 ירד שיעור הפריון ל-2.01, עם 3.26 מיליון לידות בלבד. לשם השוואה, מספר הלידות בארצות הברית ב-2018 היה כ-3.8 מיליון בלבד[7]
גם כיום דור הבייבי בום הוא גדול בהיקפו ומונה נכון ל-2020 כ-74 מיליון בני אדם[8] המהווים כ-22 אחוזים מאוכלוסיית המדינה.
זהות תרבותית
————————
הדור מזוהה עם דחייה או הגדרה מחודשת של ערכים מסורתיים.
הדור מזוהה עם תרבות של שפע בכל תחומי החיים – הם היו הראשונים שגדלו עם טלוויזיות בביתם, והיו עדים לכניסת המצאות רבות בתחומי הטכנולוגיה לבית הממוצע. בכל רחבי העולם, ומשני צדי מסך הברזל, בני הדור חלקו אותם התחביבים והכירו את אותה התרבות: בשנות החמישים של המאה ה-20 יכלו לראשונה אנשים במיקומים גאוגרפיים שונים לראות אותן ההצגות, להקשיב לאותן החדשות ולצחוק מאותן הבדיחות. בארצות הברית סדרות טלוויזיה כמו "השאר זאת לביוור" ו"אבא יודע הכי טוב" הציגו משפחות אידיאליות. בהמשך, צפו בשידורי חדשות ממלחמת וייטנאם, בהתנקשויות בג'ון פיצג'רלד קנדי, במרטין לותר קינג וברוברט קנדי, במרוץ לחלל ובפרשות אחרות הקשורות במלחמה הקרה, וכשרובם היו הורים לילדים בעצמם, בהתפרקות הגוש המזרחי ונפילת חומת ברלין. מאז שנות ה-80, נהפך הדור ליותר שמרן.
ילידי דור הבייבי בום מצאו שהמוזיקה שלהם, לרוב מוזיקת רוק אנד רול, הייתה ביטוי לזהות של הדור שלהם. הרדיו-טרנזיסטורים היו מכשירים ניידים אישיים שאפשרו למתבגרים להקשיב לביטלס ולמוזיקת המוטאון, אשר היו פופולריים פחות בקרב הוריהם, בני הדור שקדם למלחמת העולם השנייה.
בכלכלה
————-
בני הדור הביאו בעצם היוולדם שינוי דמוגרפי וכלכלי שכולל בעיקרו עלייה תלולה באחוז הצעירים באוכלוסייה, שהתבטאה במעבר לכלכלת שפע וצריכה בשנות החמישים והשישים. בשנים האחרונות החלו ילידי דור הבייבי בום לצאת לגמלאות, ולתופעה זו השפעה על משקי מדינות המערב, ובעיקרה עלייה ניכרת באחוז הקשישים והגמלאים, שצפויה להתבטא במלואה עד 2030, כאשר יעבור אחוז הפנסיונרים בארצות הברית את רמת 20 האחוזים (לעומת כ-14 אחוזים ב-2018). לעלייה זו, מעבר להזדקנות האוכלוסייה, יש השפעה מכרעת גם על שיעורי התמותה.
…. "
אהבתיאהבתי
שכחתי לכתוב את העיקר, השלכות אפשריות על ישראל:
הדור המאוד גדול של הדתיים – לאומיים ושל החרדים, בהשוואה לחילונים ולערבים, שנמצא עכשיו בגן ובכיתות הנמוכות של ביה'ס היסודי, יגיע עוד כ 30-40-50 שנה לשנות הארבעים, החמישים והשישים לחייו.
השנים שבהן האדם נמצא בשיא הקרירה שלו, ברום עמדות הכוח שבהן הוא מחזיק, בשיא ההכנסות שלו וכד'.
יתכן שאז תיווצר מסה קריטית של חובשי כיפות ושביסים, שיצליחו לדחוק מעמדות הכוח הנוכחיות שלהם את חסרי הכיפות והשביסים.
כלומר חילופי אליטות גם בזכות המספרים.
אהבתיאהבתי
ניתוח אנליטי מהמם של איי קיו הגבוה
https://www.inn.co.il/news/580037
במקרה הזה לא רק בעלי איי קיו נמוך – גם בעלי איי קיו ממוצע נראה לי ישתוממו על הטפשת של נדב איל ואנשי השמאל.
אהבתיLiked by 1 person
מה הטיפשות?
אהבתיאהבתי
קמיליה, אני לא צופה את התהליך שאת מתארת כי החרדים מסוגרים ולא במשחק ואילו האליטה הדתית הלאומית עוברת דתלו״ש. הרצי הלוי, שן ניצן, אביעד גליקמן כולם נולדו דתיים.
אהבתיLiked by 1 person
גם בני גנץ בא מבית דתי.
אהבתיאהבתי
ואיזנקוט גם, אם כי שם זה דתיות מזרחית מסורתית
https://www.kikar.co.il/security-news/157507
אהבתיאהבתי
תמריץ
כשריקלין קורא לבוחרי הליכוד מהפריפריה שלא מגיעים להצביע 'עצלנים' הוא בא להביע זלזול גזעני?! היש בר דעת (מלבד מבעלי איי קיו גבוה) שרואה כאן הבעת זלזול גזעני נוסח 'מנשקי הקמיעות' של גרבוז?!
אהבתיאהבתי
יש משהו יותר עצלני בהתגייסות הפוליטית של הפריפריה המזרחית. גם אף פעם לא רואים אותם בהמוניהם בהפגנות הימין. אם ריקלין רוצה להצביע על כך כתופעה חברתית גורפת ולא סתם כקריאה ליחידים עצלנים, אז זה נחשב בשפת התקינות הפוליטית של ימינו לסוג של גזענות/התנשאות. הגם שזו אמת כמובן.
אהבתיאהבתי
נטול,
אוונגליסטים הם קבוצה מאוד גדולה ומאוד מגוונת מבחינה ערכית וריטואלית. ההנהגה היא קהילתית-מקומית (יחד עם איזושהו ועדה/כינוס של מנהיגים לתיאום ותיווך) ולכן הם מזכירים לי את קבוצת הדתיים בישראל.
הקתולים מונהגים באופן אחיד עם קוד התנהגות מאוד קשיח וברור ולכן הם יותר מזכירים לי חרדים.
גם הקתולים וגם האוונגליסטים בארה"ב (וגם היהודים שם) הם חלק אינטגרלי מהחברה האמריקאית, וגם אצל הקתולים וגם אצל האוונגליסטיים יש כאלו שילדיהם הולכים לחממות (גם לקתולים יש "חממות") והרוב הולכים למוסדות כלליים.
הסיבה שאתה מכיר "חממות אוונגליסטיות" היא בגלל ששיעור האוונגליסטיים באוכלוסיה גדול משיעור הקתולים (ולכן יש להם יותר מוסדות משלהם) ובעיקר בגלל שיש להם פרופיל תקשורתי גבוה יותר מאשר הקתולים (הם מאוד מפרסמים ומשווקים את עצמם).
גם אם אין אוניברסיטאות קתוליות זה בגלל שיש מוסדות/חממות (לא אקדמיים) שיש שם חינוך חזק ונוקשה ש"מאפשר" לקתולים צעירים להמשיך לאוניברסיטאות לא-דתיות. (בדומה לכך שאצלנו אין אוניברסיטה חרדית אבל יש 2 אוניברסיטאות עם אורנטציה דתית ויש גם מכללות דתיות).
ועכשיו נשאלת השאלה "מדוע שיעור הקתולים גבוה משיעור האוונגליסטיים בבית המשפט העליון בארה"ב?"
והתשובה לדעתי היא הפרופיל היותר למדני שיש לקתולים (יחסית לאוונגליסטיים), והעובדה שהם נשארים קתולים כשהם עולים במעלה הפרמידה.
שני אלו מביאים אותי למסקנה שההשוואה הנכונה יותר (גם אם לא מדויקת) היא להשוות את החרדים לקתולים ואת הדתיים לאוונגליסטיים.
ומכאן גם מסקנתי שהחרדים מסוגלים להשתלב (כיחידים ולא כל החברה שלהם) במערכות הציבוריות-משפטיות של המדינה, להתקדם בה, ולהישאר (כמעט) עם אותה חבילת ערכים איתה הם התחילו את המסע.
אני לא חושב שזה אפשרי למשל במדעי החברה (אם חרדים היו בוחרים להשתלב שם), אבל אני חושב שזה אפשרי ברגולציה ומשפטים. דתיים שמתחילים במערכת הזאת לא משתנים בגלל עצם העיסוק במשפטים, אלא בגלל סט הערכים הליברלי-פרוגרסיבי שנדחף יחד עם התחום הזה. חרדים יותר עמידים בפני הסט הזה. לדעתי.
אהבתיאהבתי
יאיר
סלח לי מאוד, אבל רוב מה שכתבת פשוט לא נכון. שיעור האוונגלים והקתולים באוכלוסיה זהה. אולי אתה מתבלבל עם שיעור הפרוטסטנטים שממנו האוונגלים מונים כמחצית. ראה כאן:
https://www.prri.org/research/2020-census-of-american-religion/
בוודאי שיש אוניברסיטות קתוליות (נוטרדאם היא המפורסמת שבהן) ושיעור בתי ספר הקתולים הוא הגדול ביותר מבין הבתים ספר הפרטיים. פשוט רוב המוסדות האלה עברו חילון חלקי ב-50 שנה האחרונות.
אני חושב שמה שאתה מפספס פה זה את קיום ה-pipeline שמכניס מצד אחד מאסות של צעירים מוכשרים ומצד שני מוציא שופט בית משפט עליון. תחנה מאוד ידועה לאחר סיום הלימודים היא התמחות אצל שופט בית משפט עליון (בעיתונות האמריקאית תמיד יזכירו אצל מי המינוי החדש התמחה) ומה לעשות? כל המתמחים האלו, ללא יוצא מהכלל מגיעים מאונברסיטאות עילית.
עכשיו, ה-pipeline הזה עתיר תחנות היכולות להפוך ילד קתולי נחמד לקתולי-פרוגרסיבי או אף לעזוב את הדת. דומה לסרוגים שמתקדמים בשרשרת הפיקוד הצה"לית. אבל… חלק שורדים באמונתם וממשיכים להתקדם. שאתה מסתכל על השופטים השמרנים ואומר לעצמך "ואוו, הקתולים האלה ממש יודעים לשמר את האמונה" אתה מבצע טעות מסוג selection bias. היו מלא קתולים אמוניים שנפלו בדרך, אתה רואה את אלה ששרדו.
עכשיו, למה האוונגלים הם חרדים? כי הם אומרים בפשטות – לא רוצה להיכנס ל-pipeline. הם מקריבים השפעה ישירה על פני מאסות של ילדים שיתחלנו. קל וחומר. זה לא עניין של למדנות. זה עניין של פחד מהתחלנות. *בדיוק כמו החרדים*
אהבתיאהבתי
נטול,
מכבד את דעתך (וגם את הסגנון המכבד) אבל עדיין לא מסכים.
זה נכון שעשיתי selection bias ושיש "התחלנות" אצל הקתולים (ויוכיח ג'ו ביידן שהוא קתולי פרוגרסיבי) ולכן ההשוואה לחרדים אינה מדויקת.
אבל עדיין, לדעתי התשובה לשאלה "מדוע שיעור הקתולים גבוה משיעור האוונגליסטיים בבית המשפט העליון בארה"ב?" אינה בגלל שהאוונגליסטיים מעוניינים "לשמור על הילדים שלהם" אלא בגלל שהקתולים יותר למדנים, ובגלל שהם נשארים (יותר) נאמנים לערכיהם כשהם עולים במעלה הפרמידה.
אין לי נתונים כמה קתולים וכמה אוונגליסטיים ניגשים להיות עורכי-דין, שופטים מתחילים וכדומה. אבל זה מה שאני מבין.
אהבתיאהבתי
לבעלי IQ גבוה,
ההסכם ההיסטורי
https://wink.globes.co.il/docs/Oct%2010%202022%20Maritime%20Deal.pdf?fbclid=IwAR32ghNsJFDRllYo_7Ij45j3VOtGDUZ9zFRnj9B2nYpceZlt8t5cxCLm9sI
ואמל"ק שלו
אהבתיLiked by 4 אנשים
שרשור שווה
אהבתיאהבתי