אליזבת השנייה מלכת בריטניה הייתה אישה זקנה ואלגנטית מאוד. היא מילאה באופן מופתי את תפקיד חייה – להיות סמל משעמם, אך מכובד וחשוב, עבור מיליונים. להיסטוריונים חייה הארוכים יסמלו תקופה – 70 שנה שבמהלכן בריטניה הסתגלה למעמדה המשני בעולם, עם תום העידן האימפריאלי. אבל עדיין הייתה מדינה משגשגת, עשירה וחשובה.
בקבינט האחרון של הוד מלכותה מכהנים שרי פנים, חוץ ואוצר כהי עור, ממוצא אפריקני או הודי. הבריטיות השתנתה, והיא אינה כרוכה עוד לבלי הפרד בגזע הלבן. בקלות יכול היה גם תפקיד ראש הממשלה ליפול בחיקו של אדם שחור או הודי. והמעניין הוא שחלק מהמועמדים כהי העור קיוו להיות נושאי הדגל הנחרצים ביותר של ערכים שמרניים בריטיים ישנים.
מבחינת סולם הערכים בריטניה היא עדיין בריטניה. בוריס ג׳ונסון ביטא תמיכה איתנה באוקראינה במלחמתה, וכיבד בכך את המורשת של אומה שהוציאה מתוכה את צ׳רצ׳יל. ליז טראס נמצאת בדיוק באותו מקום או אפילו ימינה ממנו. העובדה שהייתה צעירה שמאלנית שהוקלטה בזמנו כשהיא מבטאת תיעוב כלפי המלוכה, יכולה לתת תקווה למי שמאמין שהנוער המערבי הפרוגרסיבי עוד יבין את מורכבויות החיים.
כיום בריטניה שרויה במשבר אנרגיה ובמצב ביש כלכלי, אבל זהו עניין זמני מאוד. ערכיה יציבים, כלכלתה נאמנה לשוק החופשי והטווח הארוך שלה הוא מזהיר, כמו של שאר חברותיה לציר של העמים דוברי האנגלית – ארה״ב, אוסטרליה, קנדה וניו זילנד. אלו פשוט המדינות שמקבלות הגירה מוצלחת, המוחות הטובים של העולם השלישי שואפים לגור בארצות אלו. המגמה הדמוגרפית בהן תמשיך להיות חיובית. ההבדל בין הצלחת התלמידים המהגרים לגרמניה או לצרפת במבחנים הבינלאומיים לבין הצלחת התלמידים המהגרים לבריטניה הוא תהומי לטובת בריטניה. וגם ההבדל בין פרסומים מדעיים איכותיים בריטיים וצרפתיים הוא תהומי. בריטניה היא מעצמת מדע, רביעית בעולם מבחינה זו אחרי ארה״ב, סין וגרמניה.
כפי שכתבתי לא מזמן, כשבוחנים את העתיד של האנושות, הציר האמריקני-בריטי-קנדי-אוסטרלי נראה בלתי מנוצח. הוא היחיד שאוחז בחוזקות דמוגרפיות ושמצליח לרתק הגירה איכותית. המלחמה באוקראינה נראית כמו מסמר הקבורה בארון של רוסיה, שרבים ממצליחיה בוודאי יהגרו לארצות דוברות אנגלית. ורק מעטים מהם יהגרו לארצות הדוברות גרמנית, ספרדית או איטלקית. סין תישאר מעצמה עוד דורות רבים, אבל יש בפניה אתגרים דמוגרפיים גדולים. העתיד שייך לנתיניה של המלכה המנוחה, או לאמריקנים שכבר אינם נתינים, אבל נותרו מעריצים גדולים.
אהבתיLiked by 1 person
היום מי ששולט זה הציר של המדינות שדוברות אנגלית כפי שאמרת.
אבל בעתיד אין לי ספק שפעם ציר זה יקרוס בדיוק כמו שקרסו כל האימפריות שהיו לפניו. כל האימפריות היו זמניות פעם מצרים, פעם פרס, פעם יוון, פעם רומא (ששליטה היתה הארוכה והחזקה מכולן), פעם ספרד, פעם צרפת, פעם גרמניה. האנגלית יכולה להיות שפה מתה בעוד כמה מאות שנים ממש כמו שהלטינית היתה השפה השולטת בימי רומא והיום היא שפה מתה.
אהבתיLiked by 1 person
בעתיד תתנפח השמש ותבלע את כדור הארץ.. אין ספק שהכול ישתנה בשלב כזה או אחר.
אהבתיLiked by 3 אנשים
יחסי לבית המלוכה הבריטי רב רב ערכי.
על פי כל מיני התחשבנויות ההיסטוריות, שאני עורכת בליבי, עם בית המלוכה הבריטי – הם זוכים ממני גם לציונים מאוד חיובים אך גם לציונים מאוד שלילים.
מצד אחד, איני מוכנה להתעלם מהיחס האוהד מדי, של רבים מדי באריסטוקרטיה האנגלית ובבית המלוכה הבריטי, להיטלר ולמשטר הנאצי. בשנות השלושים – חלק ניכר מבני משפחת המלוכה הבריטית עזרו לנאצים לקבל לגיטימציה כלל עולמית, והחלישו את השפעתם של אלו שקראו לעולם להתגייס בכדי לעצור את מסעות הכיבושים של היטלר. כולל המלך אדוארד ורעייתו שהתארחו בטירתו של היטלר, אחיו של הנסיך פיליפ ועוד ועוד
מצד שני, עד עצם היום הזה אני מעריכה את העמידה האיתנה של בית המלוכה הבריטי לצד בני עמם בתקופה המאוד קשה של הבליץ על אנגליה. למרות כל הצעות האירוח שקיבלו, מקנדה ועד ניו זילנד, הם החליטו להישאר בלונדון המפוגזת, ולעזור לתושבים המבוהלים בחלוקת מזון ועוד. קשה להמעיט בערך המודל החיובי שהציגו לבני עמם ולשאר העולם, בעמידתם האיתנה גם בנסיבות הקשות כל כך. ניתן רק לשער מה הייתה ההשפעה המורלית הקשה על תושבי בריטניה לו היו מחליטים לברוח למקום מבטחים. גם לבית המלוכה חלק ביכולת הלחימה, החריגה לטובה, (בהשוואה למדינות אירופיות אחרות) שהפגינו הבריטים.
מצד שלישי, בית המלוכה הבריטי הטיל מעין חרם, לא לגמרי רשמי ומוצהר, על מדינת ישראל. הביקור הממלכתי הרשמי *הראשון* של נציג בית המלוכה בישראל היה של הנסיך ויליאם ב 2018!. ביקור בזק בישראל + ממלכת ירדן + השטחים הפלסטינאים הכבושים (על פי ניסוחם). המלכה אליזבט הרבתה ליסוע בעולם, אך מעולם לא הגיעה לביקור בישראל. ניתן להעלות השערות על מניעי היחס העוין לישראל (שמירת טינה על אופן המאבק של היישוב היהודי במנדט הבריטי / קשר הדוק עם בתי מלוכה ערבים / אהדת משרד החוץ הבריטי לספקיות הנפט ועוד ועוד). אבל נראה שהחרם של בני משפחת המלוכה (בעידוד השקט של משרד החוץ הבריטי) דווקא על מדינת ישראל – מספק רוח גבית לכל הטוענים שעצם קיומה של מדינת ישראל אינו לגיטימי. ומכאן כבר די קצרה הדרך ל BDS.
אהבתיLiked by 3 אנשים
במסגרת מעין הספד של תומר פרסיקו למלכת אנגליה – דיון בתרומת התרבות הבריטית לעולם.
חייבת להוסיף שאני יותר ספקנית מאשר פרסיקו ותמריץ לגבי השתמרות התרבות הבריטית, לטוב ולרע, למרות גלי הגירה הגדולים של זרים לבריטניה.
יתכן שעוצמתה הכלכלית של בריטניה לא תיפגע, ואולי אפילו תגבר, בעקבות הגירה סלקטיבית של המוכשרים ביותר מהעולם השלישי. אבל, לטוב ולרע, הם כבר לא יהיו צאצאי המורשת האנגלית.
הועתק במלואו מהבלוג של פרסיקו – מינים:
#####################################
המלכה מתה, תחי המורשת הבריטית לעולם
תאריך:2022, ספט׳ 9, 08:02
מאת:מינים
———————————————————————————
כן, המלוכה היא שריד אנכרוניסטי מעידן אחר. כן, הרעיון שהנהגה עוברת בירושה, נפוטיזם רב-דורי שכזה, הוא רעיון מגוחך.
אבל אחרי שאמרנו את זה אפשר גם לקחת צעד אחורה ולהעריך שושלת מלכותית שמחד שלטה על יותר חלקים מכדור הארץ ויותר בני אדם מכל אחת אחרת אי פעם, ומאידך ידעה לצמצם את כוחה בהדרגה ולוותר על אותה השררה חסרת תקדים.
נתחיל באימפריה.
מאז המהפכה המהוללת ב-1688 – בה הודח המלך ג'יימס הקתולי והוחלף בבתו מארי ובנזוגה וויליאם מאורנג', ובה עברה אנגליה באופן סופי לקיום כמונרכיה חוD7תית – האנגלים ניצחו בכל מערכה בינלאומית. חוזר: בכל מערכה בינלאומית.
מלחמת תשע השנים, מלחמת הירושה הספרדית, מלחמת הירושה האוסטרית, מלחמת שבע השנים, המלחמה נגד צרפת הנפוליאונית, מלחמת העולם הראשונה, מלחמת העולם השניה.
היוצאת מהכלל כאן היא רק מלחמת העצמאות של ארה"ב, והם הפסידו בה כי הם נלחמו מול אנגלים, כמוהם.
הניצחונות האלה הובילו את האנגלים לכונן את האימפירה הגדולה ביותר אי פעם. בשיאה חלשה האימפירה הבריטית על רבע באדמות העולם, ושלטה על רבע מאוכלוסיית בני האדם. מניו-זינלנד, דרך הודו, המזרח התיכון (ובכללו ארץ הקודש כמובן), דרך אירופה ועד אמריקה. האנגלים היו בכל מקום ושלטו על הרבה הרבה בני אדם.
הצי הבריטי היה מאז המאה ה-17 החזק ביותר (Rule, Britannia! Britannia rule the waves) והוא הביא למסחר ענף (שהעשיר, כמובן, קודם כל את האיים הבריטים), ולהפצת עקרונות התרבות והשלטון הבריטי בכל העולם. במאה ה-19 אותו צי הופנה נגד הסחר בעבדות (לאחר שהיא הוצאה מחוץ לחוק בבריטניה עצמה), וספינות עבדים ספרדיות ופורטוגזיות נעצרו, ועבדיהם שוחררו.
אבל הסיפור החשוב הוא הסיפור התרבותי.
האימפריה העצומה, על הצי הדומיננטי שלה, הביאה לכינון ההגמוניה התרבותית הגדולה אי פעם (השפה האנגלית, הנצרות הפרוטסטנטית-פוריטנית, נורמות של פרלמנטריזם ושלטון חוק, כדורגל, טניס, איגרוף, פוקר, ברידג').
כפי שאני כותב בספרי 'אדם בצלם אלוהים', התרבות האנגלית הפכה להיות התרבות המערבית: אינדיבידואליסטית, פלורליסטית, ח=בבת-שינוי, חובבת-מסחר, ליברלית, קפיטליסטית.
הבריטים דחו את הפאודליזם מוקדם, כוננו זכויות (לא שוות) במגנה כרטה (1215), הגבילו את כוחה של המלוכה ועברו בהדרגה למונרכיה חוקתית, היו מאבותיו העיקריים של הליברליזם (הובס, לוק, בנת'ם, מיל, אדם סמית – כולם היו אנגלים).
אבל מעל לכל התפשט בעולם האינדיבידואליזם המסויים שהתפתח בבריטניה. על פי ההיסטוריונית מרגרט ג'ייקוב, באנגליה של סוף המאה השבע‑עשרה נפוץ "אינדיבידואליזם אדנותי" (Possessive Individualism): תפיסת הפרט את עצמו כאדון בלעדי של כישוריו, כבלתי תלוי וכמי שלא חייב דבר לחברה.
אינדיבידואליזם כזה, שמבין חירות כחופש ממגבלות שמטילים אחרים, שמוצא בחוסר תלות באחרים מעלה ומחשיב את כישורי האדם לשלו בלבד, ללא חוב כלשהו לסביבתו, התפתח במאה השבע‑עשרה במיוחד באנגליה.
אחרי ביקורו באנגליה ב‑1729 כתב מונטסקייה כי "האנגלים מצטיינים מכל עמי עולם בשלושה עניינים חשובים: באדיקות דתית, במסחר ובחירות".
האדיקות הזאת, הפוריטנית, היא אדיקות דתית אינדיבידואליסטית שמרוכזת בחייו הפנימיים ומצפונו של הפרט. היא מכוננת שיח שם חופש מצפון, של זכויות.
תפיסת העולם הפוריטנית, כפי שכותב מקס ובר במחקרו הידוע על האתוס הפרוטסטנטי ורוח הקפיטליזם, "עמדה בערש האדם הכלכלי המודרני", דהיינו בנקודת הלידה של האינדיבידואל היוזם, השיטתי, התבוני והאוטונומי.
את אלה הורישה אנגליה לעולם, לטוב ולרע.
המלכה המנוחה חיה את חייה וחזתה בפירוק האימפריה הבריטית. בריטניה בתקופתה נסוגה מכל כיבושיה והצטמצמה חזרה לאי שלה. שלא כמו שליטים אחרים על אימפריות עבר (סתם דוגמא, פוטין), היא או הבריטים לא חלמו על ניסיון עיוור וכושל להחזיק בכוח במה שהיה ברור שבלתי אפשרי. הם הרפו מכל זה בקור רוח. זה היה הדבר הבריטי לעשות.
אהבתיאהבתי
קמיליה, אולי זו הפואנטה החשובה וחבל שלא כתבתי בפוסט, אבל אכתוב בתגובות: שימור התרבות הבריטית לא דורש שייכות לגזע מסוים, אבל דורש שייכות לבעלי האייקיו הגבוה וכל עוד רמת ההגירה אל בריטניה טובה היא תישמר. זה לא שבריטניה מצליחה במיוחד בשימור גבולותיה, אלא שפשוט, בניגוד לצרפת, זה מקום שאליו גם לאנשים עם אייקיו גבוה יש מוטיבציה להגר.
הפוסט הקודם שלי היה על המאמר של בנימין לאשקר על יהדות צרפת. הוא מציין שהאליטה המזרחית לא משתתפת בהגירה ההמונית לישראל. היא הולכת ללונדון.
אהבתיאהבתי
קמיליה,
תומר פרסיקו מחרטט כהרגלו. "הנצרות הפרוטסטנטית-פוריטנית…"? מה לזה ולבריטניה?
אהבתיLiked by 1 person
המלכה מתה, ודקה מאז פטירתה כותבים עליה ועל בריטניה הכל:
לפרסיקו ערש הפרוגרסיביות,
לאחרים מעוז המסורתיות והשמרנות.
כל אחד וה-Wishful thinking שלו.
אהבתיLiked by 1 person
קמיליה,
תוספת לעניין יחסייך עם בית המלוכה הבריטי
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ,
'Rule, Britannia!, Britannia rule the waves'
אהבתיLiked by 3 אנשים
פינת (לא) נעים להיזכר
היום לפני 82 שנה (למניינם) הפציע בשמי תל אביב להק של מפציצי סבויה מרקטי SM.79. איטלקיים. המטוסים הטילו את מטענם באזור הרחובות בוגרשוב וטרומפלדור וגרמו למותם של 117 יהודים ו7 ערבים תושבי סומייל (לא מופיע במפה של חולדאי). להפצצה זו קדמו 3 התקפות של אותה טייסת איטלקית מרודוס על העיר חיפה. העיר חיפה זכתה בשנה שלאחר מכן לביקורים של טייסת יונקרס גרמנית עקב היותה מרכז לוגיסטי/תעשייתי/אנרגטי של הצבא הבריטי. כמה ימים לאחר הפצצת תל אביב שלחו הבריטים טייסת שלהם לרודוס כדי לגמול לאיטלקים. ב21 לספטמבר שבו האיטלקים ותקפו בחיפה וזו היתה שירת הברבור שלהם בארץ ישראל. תל אביב הופצצה שוב ב12 ליוני 1941 על ידי מטוסים צרפתיים שהמריאו מסוריה. הצרפתים פגעו ברחוב מרמורק וגרמו למותם של 13 יהודים
הרצי הלוי יכול להיות רגוע, תל אביב מורגלת להפצצות.
אהבתיLiked by 2 אנשים
לחייל זקן,
תודה על התוספת.
אבל גם היא נוטה ליפות את האמת לגבי בית המלוכה הבריטי, שכבר לאחר מלחה'ע הראשונה ניסה להסוות את שורשיו הגרמנים בשינוי שמו (לבית וינזדור).
מקומם אותי במיוחד המשפט " … אין כל עדות לכך שמשפחת המלוכה, מלבד אדוארד השמיני אשר ויתר על כתרו מסיבות אחרות (רצונו להתחתן עם ווליס סימפסון הגרושה פעמיים), תמכה בהיטלר ובפועלו."
אבל שקר, גם אם יחזרו עליו אלף פעמים, לא יהפך לאמת.
מה שמחזיר אותי לקינה התמידית שלי על חסימה של יותר מדי ארכיונים, רק בכדי להגן על תדמיתם של כל מיני אישים.
מעט אמת שמנסים להשכיחה:
———————————————-
" … גם במשפחתו של הנסיך פיליפ היו קשרים עמוקים לשלטון הנאצי. שלוש אחיותיו של הנסיך נישאו לאריסטוקרטים גרמנים שהפכו לבכירים במפלגה הנאצית ונמנעה מהן ההשתתפות בחתונתו של אחיהן בלונדון ב־1947.
הסרט של ערוץ 4 שיוקרן בשבוע הבא מבוסס על פרסום ראשון של היומן שכתבה אחותו הבכורה סופי, שהייתה מקורבת להיטלר ולמפקד חיל האוויר (לופטוואפה) שלו, הרמן גרינג.
ביומנה תיארה הנסיכה סופי את התרשמותה מהיטלר בזמן שהיא ובעלה, הנסיך כריסטוף פון הסן, אירחו אותו בביתם בתחילת שנות ה־30. "אני חייבת לומר שאף על פי שכרי (כינויו של הבעל כריסטוף – ח"א) ואני שינינו את דעותינו הפוליטיות באופן בסיסי שנים אחדות לאחר מכן, התרשמנו מאוד מהאדם המקסים והצנוע למדי הזה ומהתוכניות שלו לשנות ולשפר את המצב בגרמניה", כתבה, "זה מסביר מדוע כרי הצטרף לאס־אס בשנת 1932 לאחר שחבריו החדשים דחקו בו לעשות את זה".
לפני תשע שנים, בראיון לספר נוסף שעסק בקשרים בין משפחת המלוכה לבין הגרמנים, הודה הנסיך פיליפ כי הייתה במשפחתו סימפתיה למשטר הנאצי מאחר שהוא ביקש להשיב לגרמניה את מעמדה לאחר התבוסה של מלחמת העולם הראשונה. "הייתה תחושת תקווה אחרי הכאוס המדכא של רפובליקת ויימאר. אני יכול להבין אנשים שנדבקים למשהו או למישהו שנראה כפונה לפטריוטיות שלהם ומנסה לגרום לדברים לעבוד. אפשר להבין כמה זה היה אטרקטיבי", אמר הנסיך, שהדגיש כי מעולם לא "הביעו עמדות אנטישמיות במשפחתו".
בדומה לשאלת התנהלותו של הוותיקן בזמן מלחמת העולם השנייה, גם שני הפרסומים החדשים העלו מחדש את הקריאה למשפחת המלוכה לחשוף בפני הציבור, או לפחות בפני החוקרים, את המסמכים והתכתובות משנות ה־30 וה־40 שנמצאים בארכיון המלכותי, כדי להבין את היחס לגרמניה הנאצית ולדעת מי מבני המשפחה היו בקשרים עם היטלר ואנשיו. נכון להיום, מנהלי הארכיון, שנמצא באחד המגדלים בטירת ווינדזור, אינם מאפשרים גישה לחומרים מאוחרים יותר משנת 1918.
"אם הארכיונים המלכותיים היו נגישים יותר ומאירי פנים לחוקרים, גילויים מפתיעים כמו העמוד הראשון של ה'סאן' היו מובנים מתוך הקשר", צייצה בטוויטר הלן מקארתי, חוקרת ההיסטוריה של בריטניה המודרנית באוניברסיטת קווין מרי בלונדון. "משפחת המלוכה לא יכולה להדחיק את ההיסטוריה שלה לעד", הוסיפה ד"ר קרינה אורבך מהמכון למחקר היסטורי באוניברסיטת לונדון בשיחה עם ה"גרדיאן", "זו צנזורה. צנזורה אינה ערך דמוקרטי. הם צריכים להתמודד עם העבר שלהם. אני באה ממדינה, גרמניה, שבה כולנו חייבים להתמודד עם העבר שלנו".
אהבתיLiked by 1 person
ונאמר שלבית המלוכה הבריטי היה קשר בעבר עם גרמניה הנאצית.
האם מעשיהם לאחר מכן לא הוכיחו שהם ניתקן את קשריהם?
אין לי איך להסביר את חוסר ההתארחות וההגעה של בית המלוכה לישראל. נראה לי שזה יותר קשור להתחנפות של משרד החוץ הבריטי (וגם משרד המושבות בעבר) למדינות הערביות ולא בגלל תפיסות נאציות.
אם כל ההוכחות לקשר הזה הן תמונה מ-1933 (כשהמלכה אליזבת הייתה בת 6) זה מוכיח עד כמה הטענה קלושה וטיפשית.
מדוע בית המלוכה הבריטי התעלם מישראל זאת שאלה חשובה שצריך לעסוק בה. להאשים האשמות שווא זאת רשעות או טיפשות.
אהבתיLiked by 1 person