בנימין נתניהו מחזיר רעיון ישן לתמונה: ממשלה בראשותו תנפיק אג"ח שיהיו צמודים למחירי הדירות. בכך היא תקטין את הלחץ על מחירי הדיור, כי למשקיעים יהיה אפיק אחר לשים בו את כספם, אך באותה מידה של תועלת פיננסית מבחינתם.
האם זהו רעיון טוב או רע? זו שאלה מסובכת. החשיבה הפשטנית היא שמשקיעים יפסיקו להזרים כסף לקניית דירות ולכן מחירי הדירות יירדו. אבל הכסף של המשקיעים גם מגביר את תמריצי הקבלנים לבנות. לא סתם תוכניות תמ"א הרבה יותר משתלמות בגוש דן מאשר באזורי הארץ האחרים שנידונים לקרוס ולהתפורר בבוא רעידת האדמה הגדולה. הכסף של המשקיעים הוא שהופך את התמ"א לאפשרי. מה ההיגיון להוציא את הכסף הזה מהמשחק.
גם לא ברור עד כמה אג"ח צמודות למדד מחירי דירות יפתו משקיעים. משקיעים שרוצים להשקיע בלב אזורי הביקושים וליהנות מעליית המחירים בהם לא בהכרח יבואו על סיפוקם מאג"ח שמושפעות גם מהמחירים בפריפריה. מנגד, משקיעי פריפריה משקיעים בשביל תשואת שכר הדירה הגבוהה יחסית שם, והאג"ח יתנו מן הסתם תשואה שוטפת זעומה בלבד (נייר העמדה הזה מציע תשואה של 2%, ובניגוד לשכר דירה היא לא תהיה פטורה ממס).
מנגד אי אפשר להתעלם משני גורמים חיוביים: ברמת המדינה יווצר תמריץ רב עוצמה להורדת מחירי הדירות, כי הדבר גם יפחית את החוב הכולל של המדינה, אשר יהיה צמוד בחלקו למחירי הדירות. אפשר יהיה להציע תוכניות שאפתניות להורדת מחירי הדירות (העברת נתב"ג לאי מלאכותי?) ולומר שניתן לממנן על ידי ירידת עלות האג"ח.
גורם שני הוא תנודות השוק. שוק האג"חים צמודי הדירות יוכל לתמחר כל יום מחדש את צפי מחירי הדירות בישראל, ובכך הוא יתרום מידע רב שהיום חסר או לא אמין ויתן פידבק מיידי לקובעי המדיניות. נתבונן במצב המדד ונדע מה צפוי לנו בענף הדיור. כך למשל אם בנימין נתניהו יישא נאום דרמטי על הורדת מחירי הדירות ותגובת השוק תהיה מפוהקת, מייד נדע: הוא מבלף.
בינתיים הקמפיין של נתניהו לא פוגע. זה קמפיין הרדמה שלא יוציא את הקונוסים שמצביעים ליכוד מהמזגנים. איפה נתניהו של "הם שכחו מה זה להיות יהודים"?
אהבתיLiked by 1 person
פינת נעים להיזכר
החודש לפני 80 שנה התגייס לצבא האמריקאי החייל שעל ראשו הכריזו הגרמנים את הפרס הכספי הגבוה ביותר שלהם. מדובר במקלען אווירי שהוצב בבריטניה ולקח חלק בהפצצת גרמניה. מי האיש?
מדובר בשחקן המפורסם קלארק גייבל ("פרנקלי מיי דיר איי דונט גיב א דאם") שניסה להתגייס עם פרוץ המלחמה ונדחה עקב גילו המתקדם, 40. לאחר שאישתו, קרול לומברד נהרגה בתאונת מטוס עתר שוב והפעם התקבל, עבר טירונות קרבית רגילה ובהיותו בעל נתוני קצונה נשלח לקורס קצינים ולאחריו לקורס מקלעני אוויר. למרות הכשרתו שובץ כמפקד צוות הסרטה. בפברואר 43 קיבל הצוות שלו הצבה בבריטניה. הצוות של גייבל סופח לטייסת מפציצים ותפקידו היה לתעד את פעילות הטייסת במלחמה. גייבל החליט שאינו מסתפק בדיווח והצטרף כמקלען לגיחות מבצעיות. באחת הגיחות פגע פגז עקר בנעלו ותלש חלק ממנה. למזלו הפגז לא התפוצץ. באותה גיחה נהרג איש צוות אחד ושניים נפצעו. הגיחות הקרביות של גייבל הגיעו לידיעת שני גורמים. היטלר, שהיה מעריץ של גייבל, ומיהר להציע פרס גבוה על ראשו למי שיביא אותו חי. הגורם השני היה חברת MGM, המעסיקה של גייבל, שדאגה להפעיל את השפעתה כדי שיקרקעו את הנכס היקר שלה. וכך, לאחר 5 גיחות, הגיעה אל סיומה הקריירה הקרבית של גדול כוכבי הוליווד באותה תקופה.
כוכב הוליוודי אחר, ג'ימי סטיוארט, התגייס גם הוא באותה תקופה ועשה קריירה יותר מרשימה כטייס מפציצים שסיים את המלחמה בדרגת קולונל.
בפברואר 1944 שוחרר גייבל משירות צבאי כשעל תעודת השחרור שלו חתם סרן מיחידת הדוברות של הצבא, אחד בשם רונאלד רייגן.
אהבתיLiked by 3 אנשים
על פי הנאום של נתניהו
הוזלת מחירי הדיור תבוצע *לא רק* באמצעות אג'ח הצמוד למחירי הדיור אלא גם באמצעות קיצור משך הזמן עד השגת אישורי הבניה, והוזלה (אם כי מאוד חלקית) של קרקעות המדינה.
מצ'ב הצהרת ראש האופוזיציה, בנימין נתניהו בעניין התכנית הכלכלית של הליכוד למדינה והפחתת המחירים.
אגב, קיימים יתרונות רבים להעברת נתב'ג לאי בים התיכון. כולל יתרונות בטחוניים. שחרור קרקעות לבנייה, במרכז הארץ סביב רמלה ולוד, הוא רק אחד מהם.
###################
" אנחנו נוציא את ישראל מהמשבר.
יש שלושה תנאים להצלחה: ממשלה יציבה, הובלה אישית של ראש הממשלה – אני לוקח על עצמי את המשימה, כפי שעשיתי בשלושה המשברים הכלכליים הקודמים. הדבר השלישי, אני מביא תוכנית חירום זמנית ונועזת כדי להוריד את המחירים.
יש שני מרכיבי יסוד בתוכנית שלנו – בלימת עליית המחירים והפחתת מיסים.
בלימת עליית המחירים – הפחתת מחירים מיידית על מחוללי האינפלציה: נוריד את מחיר החשמל, את מחיר הדלק, את מחיר המים ונקפיא את תעריפי הארנונה לשנה. אלה צעדים שישפיעו על כל המחירים במשק.
נוריד את מחירי המזון באמצעות הורדת מיסים ומכסים.
ננפיק אג״ח ממשלתי שצמוד למחירי הדיור. זה יוריד את הביקוש בשוק. נקצר את הזמן לקבלת היתרי בנייה ונקדם אכיפה בדיעבד – הקבלנים והיזמים יבנו, ואם הפרו חוק תהיה אכיפה בדיעבד. נמשיך את סבסוד הקרקע לבנייה לזוגות צעירים ונתקצב תשתיות תומכות *לפני* הבנייה.
נביא חינוך חינם לילדים בגילאי 0-3. זה יוזיל את העלות למשפחה בעשרות אלפי שקלים. זה מצמיח את המשק ויאפשר לבן או בת הזוג לצאת לעבודה.
אנחנו מורידים את מס ההכנסה על ידי ריווח נוסף של מדרגות המס והגדלה נוספת של נקודות הזיכוי.
הדבר השני, נתגבר מס הכנסה שלילי.
הדבר השלישי, הפחתת מס חברות לטובת עידוד צמיחה והכנסה.
מקורות המימון של התכנית יהיו שימוש בחלק מעודפי המיסים של ישראל, קרוב ל-60 מיליארד שקלים, לצד ייעול נוסף בתקציב המדינה. אנחנו נייעל את המערכת הציבורית וזה יביא לנו מקורות תקציביים לתכנית.
* * * *
*יש עתיד:*
יו״ר האופוזיציה נתניהו ממשיך במסע הפייק ניוז המנותק שלו כדי להסתיר את העבודה שבמשך 15 שנה הוא הזניח בצורה רשלנית ומופקרת את כלכלת ישראל. ממשלת השינוי בראשות לפיד תמשיך להביא השגים במאבק להורדת יוקר המחייה עבור אזרחיות ואזרחי ישראל
אהבתיאהבתי
ביטחונית נמל תעופה בים נראה לי יותר פגיע מבחינות מסוימות. יותר קל לטיל לפגוע בגשר ולנתקו מהיבשה למשל.
נמל תעופה על אי מלאכותי זה מסוג הדברים שעליהם אפשר להגיד ״אם תרצו אין זו אגדה״. זה ישחרר גם הגבלות בניה לגובה בכל גוש דן.
החיסרון הוא שצריך כמויות עצומות של חול כדי לחולל אי. בפרט כי הים התיכון נעשה עמוק במרחק קצר מהיבשה. יש גם היבטים סביבתיים לא פשוטים לאומדן ולחיזוי.
אהבתיLiked by 1 person
הכי טוב היה לשכנע את האיחוד האירופי לממן זאת עבור העזתים ולהתגלח על חשבונם.
אהבתיאהבתי
תגובתו של עומר מואב לתוכנית הכלכלית שהציג נתניהו.
אמלק: הוא מופתע. לרעה.
https://omermoav.com/%d7%94%d7%aa%d7%95%d7%9b%d7%a0%d7%99%d7%aa-%d7%94%d7%9b%d7%9c%d7%9b%d7%9c%d7%99%d7%aa-%d7%94%d7%97%d7%93%d7%a9%d7%94-%d7%a9%d7%9c-%d7%a0%d7%aa%d7%a0%d7%99%d7%94%d7%95-%d7%95%d7%94%d7%9c%d7%99%d7%9b/
אהבתיLiked by 1 person
מסכים עם מואב ברוב הדברים שכתב. אבל ייתכן שמפספס לגבי האג״ח. ייתכן שיש ערך להענשת המדינה על מחירי דירות גבוהים. כיום יש לה רק רווח ממחירי דירות גבוהים (עליית ערך קרקעות בבעלותה, מיסוי נדל״ן). אם פתאום יהיה לה חוב גדול כתוצאה מכך, זה שינוי מסוים במערכת התמריצים. בסוף אם המדינה תרצה, אז מחיר דירות יכול לצנוח גם ב-50 אחוז. אבל רק אם היא באמת ותמים תרצה. אם היינו מצליחים למצוא איזה קשר גאוני שאומר שאם מחירי הדירות נופלים ב-50 אחוז אז כל הצנטריפוגות באירן מתפוצצות לנצח, אני חושב שהמוסד היה גורם שזה היה קורה. תמריצים זה הכול.
אהבתיLiked by 1 person
וההשוואה לאג״ח מיועדות היא במידה מסוימת דבר והיפוכו. אג״ח מיועדות לא קשורות לתנאי השוק, התשואה מובטחת. הייחוד של אג״ח דירות הוא שמחובר למצב שוק הדירות. יש לכך השלכות גדולות מבחינת יכולת חיזוי ומבחינת תמריצים.
אהבתיLiked by 1 person
לגבי הבטחות נתניהו בענין הדיור, אני עדיין מחכה לסופרטאנקר. משנת 2011. אבל אני אופטימי, עברו רק קצת יותר מ-10 שנים, אני בטוח שהפעם זה יצליח.
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4038871,00.html
"נתניהו על הדיור: נעשה סופרטאנקר לביורוקרטיה"
אהבתיLiked by 2 אנשים
יש דברים שניתן לעשות בנושא הדיור, אבל הם לא יהיו כל כך פופולאריים. ניוז פלאש: פתרונות קסם אף פעם לא עובדים. במציאות צריך הרבה עבודה שחורה, צריך להלחם בכל מיני קבוצות לחץ ובעלי אינטרסים, לטפל בכל מני מקרי קצה וכיו"ב. אבל זה כבר מצריך מאמץ. הרבה יותר קל להפריח איזה רעיון על אג"ח.
אהבתיאהבתי
נשמע טוב בתנאי שההצמדה תהיה נטו כלומר לא יוטל על זה שום מס.
לא הבנתי אם התשואה תכלול גם רווחי שכר דירה. אם כן זה כנראה יהיה יותר משתלם מדירות להשקעה.
בכל אופן עליות מחירי הדיור בפירפריה (באחוזים) הן לא פחות גדולות מאשר במרכז. אני יודע למשל שבשנים 2009 – 2017 שיאנית העליות במחירי הדיור היתה באר-שבע. מי שהשקיע שם בדיור הרוויח הרבה יותר כסף מאשר השקעה במרכז תל-אביב (כמובן שמדובר על אותו סכום כספי. כלומר אם משקיע אחד השקיע במרכז תל-אביב סכום כסף שאפשר היה לקנות בו דירה אחת, ומשקיע שני השקיע את אותו סכום בבאר-שבע אבל היה אפשר לקנות בו 3 דירות – אז המשקיע השני הרוויח יותר).
באשר לתוכניות פינוי ובינוי – אני לא חושב שהם קיימות בפירפריה. זה לא משתלם לקבלנים. לדעתי הממשלה צריכה לבנות בעצמה ולא רק באיזורי פינוי ובינוי. השוק הפרטי נכשל לחלוטין בתחום זה. בימי מפלגת העבודה היו מחירים הרבה יותר נוחים.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
הזמנת כבר תליון "יש אחד בורא עולם ויש אחד יאיר לפיד"?
אהבתיאהבתי
אין לנו על מי לסמוך אלא על אבינו בשמיים
בכירי מערכת הביטחון לקבינט: ללא הסכם עם לבנון עלולה להתרחש הסלמה מול חיזבאללה
הרמטכ"ל כוכבי ובכירים נוספים בצה"ל שהשתתפו בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני אמרו לשרים כי אם לא יושג הסכם עם לבנון על הגבול הימי הדבר עלול להתלקח לכמה ימי קרב, כך לפי מקור שמעורה בתכני הישיבה. השרים קיבלו סקירה על מצב המו"מ ועל ההצעות שהוגשו לישראל
https://news.walla.co.il/item/3522209
אהבתיLiked by 2 אנשים
ראיתי אצל יגיל הנקין
אהבתיאהבתי
אני לא מסכים עם מרבית הדברים שאומר עומר מואב. הדמיון שלו בין קנית דירה ע"י משקיעים לקנית מכונה לייצור לחם – זה לא במקום. אילו מרבית המשפחות במדינה היו רוצות ומסוגלות לקנות מכונה לייצור לחם ולייצר לחם בעצמם, אז באמת היה צורך להטיל מס על אדם או חברה שקונה מכונות לייצור לחם בכמויות ובכך מייקר את מחירם. במקרה כזה הטלת מס על אותן מכונות היתה מאפשרת להרבה משפחות לייצר לחם בעצמן ולא להיות תלויות בחברות שמייצרות לחם. כמו כן זה היה מקטין את הביקוש של המשפחות ללחם שנוצר ע"י חברה חיצונית ודוקא יכל לגרום להוזלת מחירים.
הדוגמא 2 של משקיעים שקונים דירות של 200 מ"ר. אחד מפצל את הדירה ל-4 דירות קטנות ומשכיר 3 והשני שגר לבדו בדירה גדולה אחת – זו לא דוגמא רלוונטית. נדיר שיש מקרים כאלו. זה לא מצב שמאפיין את השוק.
גם העובדה שאדם קונה דירה בת 4 – 5 חדרים כתכנון לטווח רחוק (כשתהיה לו משפחה) זו לא דוגמא רלוונטית. אפשר לשנות את חוקי המדינה כך שהמיסים על דירה בודדת יהיו קטנים מאוד והליכי קניית ומכירת דירה יהיו הרבה יותר פשוטים. במקרה כזה אדם יוכל בשלבי חייו הראשונים לקנות דירה קטנה ואח"כ לקנות דירה גדולה.
בכל אופן לדעתי מה שצריך לעשות זה פשוט בניה ממשלתית ולא בניה פרטית. הסיפור שהשוק הפרטי עושה את הדברים יותר טוב מהממשלה – זה לא נכון. לפעמים זה נכון ולפעמים זה לא. עובדה שאצל הממשלה הסוציליסטית שהיתה בישראל לפני כמה עשרות שנים – זה היה יותר טוב.
בכל אופן אני מסכים שזה לא בסדר להטיל מיסים על המשקיע הקטן ולא על החברות הגדולות.
אהבתיאהבתי
סוף סוף הוא התעורר. דומני שאני מסכים עם עומר מואב בביקורת שלו על התוכנית. אני לא מסכים עם הפיתרון. לדעתי בעיית הדיור קשורה למדיניות המוניטרית בעוד שהוא תומך של המדיניות המוניטרית ואדיש למחיר שהציבור משלם עליה.
אהבתיאהבתי
arn אני לא בטוח שבעבר היה טוב יותר. ההורים שלי לקחו בזמנו משכנתא ל-20 שנה (אולי יותר) בשביל דירה ממוצעת בעיר ממוצעת. המציאות היום לא שונה בהרבה.
אהבתיאהבתי
בענין הדירות, גידול האוכלוסיה הוא אקספוננציאלי. כל עוד לא נטפל בשורש הבעיה כל השאר אלו פלסטרים זמניים.
אהבתיאהבתי
מחירי דיור זה מורכב ואני לא מספיק מתמצא אז אין לי ממש דעה לגבי האג"ח, אבל בכל שאר הדברים עומר מואב קולע בול. נתניהו מדבר כמו איזה קוסם מארץ עוץ, הוא פשוט "יוריד מחירים" ולא ממש מסביר איך. לא קמיליה ולא מואב הביאו קישור למקור, הציטוטים לקוחים מאיזושהי תוכנית רצינית יותר? או שה"תוכנית" היא פשוט אוסף הפסקאות הפופוליסטיות האלה?
בכלל לא הבנתי איך הוא מתכוון להוריד את מחירי החשמל, הדלק והמים. במחירי המזון וכו' הרל"ביסטים עשו לו בית ספר – לא שזה הצליח במאה אחוז, אבל הם לפחות התקדמו קצת ופרמו כמה בירוקרטיות מיותרות.
העובדה שהממשלה יכולה בכלל "להקפיא את תעריפי הארנונה" זו עדות לשיטת השלטון המקומי השבורה בישראל, כמה קל לממשלה לקחת קרדיט על הפחתת מסים שלא הולכים אליה אלא לעירייה. כשהעירייה אחר־כך לא תתפקד אז יתלוננו לראש העיר, לא לנתניהו. למעשה, זה קשור גם למחירי הדיור, עם העניין שלעיריות לא משתלם לבנות שכונות מגורים כי יגורו בהן אנשים שיצרכו שירותים ואולי לא ישלמו מספיק ארנונה שתכסה על זה.
על חינוך חינם 0-3 כל מילה מיותרת, זה "יוזיל את העלות למשפחה" רק אם הברון רוטשילד מממן את זה, לא כספי המסים שלכם.
להגיד "ייעול בתקציב המדינה" זה קל, להגיד מה בדיוק הוא מתכוון "ליעל" זה החלק המעניין. והלא־נוח פוליטית.
בקיצור, כלכלית הרל"ביסטים מנצחים. לו רק הם לא היו כישלון מוחלט בתחומים אחרים וחשובים עוד יותר.
אהבתיLiked by 4 אנשים
לתמריץ:
אי-אפשר להעניש את המדינה כי היא גוף דומם שלא מרגיש ולא יודע כלום.
מאותה סיבה גם תמריצים לא יעבדו עליה. תמריצים אולי עובדים על בני-אדם אבל לא על גוף דומם.
אם אתה רוצה להעניש מישהו על התנהגות כלכלית מסויימת אז יש להעניש כלכלית את מנהיגי המדינה ואת אנשי האוצר. כלומר להטיל עליהם קנסות כבדים על רכושם הפרטי אם מחירי הדירות לא יורדים. אני לא חושב שזו הדרך ואני מניח שגם אתה חושב שזו לא הדרך. חוץ מזה מנהיגי המדינה ואנשי האוצר הם השולטים בענינים וקשה להניח שהם יענישו את עצמם.
אהבתיLiked by 1 person
ארנ, כתבתי בעבר דברים דומים לדבריך
https://tamritz.wordpress.com/2018/02/08/8218/
אבל לפעמים כמה הבדלים קטנים אבל משמעותיים משנים את התמונה. וההבדל כאן הוא כזה: יש תמריץ לפקידים במשרד האוצר להישמע אחראים. לכן יש חשיבות לכך שייבנה מבנה פיננסי שיאפשר להציג תוכנית יקרה להוזלת מחירי הדירות כמשהו אחראי.
לעומת זאת, כשמדובר בהקשר של חשש להכנסות המדינה ממיסוי רכב בעתיד הרחוק, אין לדעתי קונטקסט שבו נער אוצר יציע מעבר לתחבורה ציבורית ויואשם בחוסר אחריות בגלל מיסוי הרכב החסר ב-2040.
אהבתיאהבתי
אגב, למעוניינים הנה ה"תוכנית" המלאה:
והנה ניתוח של עידן ארץ, אני כרגיל חותם על כל דבריו:
אהבתיאהבתי
נראה לי שראש הממשלה הבא (יהיה מי שיהיה) צריך לבטל את תאגידי המים. מאז שהם נוצרו מחירי המים עלו. אני גם לא מבין מדוע צריכים מתווך בין הצרכן לחברת מקורות?
אהבתיאהבתי
תמריץ,
יתכן שצריך IQ כשלך כדי להבין את הפעולות בעוטף עזה.
ראשית, מדוע ממשלה שדחתה המלצות של מקצועני רפואה כדי לא להטיל סגר מטילה סגר בהמלצת הגנרלים החובבנים של צה"ל?
אם צה"ל זיהה איום של טילי נ.ט מה יעזור איסור נסיעה? הרי ניתן לירות טילי נ.ט. על מבנים שהם מטרה טובה בהרבה ממכונית נוסעת והממ"ד הכי משוכלל לא מספק מיגון נגד טילי קורנט.
מסתבר שהצמד גנץ/כוכבי מתאמץ לשים בצל את הצמד יעלון/גנץ.
ונקודה אחרונה, עדיף שלפיד יהיה בחופשה כשיש ארוע ביטחוני (איפה בנט?)
אהבתיאהבתי
אהבתיאהבתי
טיפת משקל-נגד לביקורת הקשה על התכנית הכלכלית של הליכוד
אהבתיאהבתי