הייתה תקופה שבה נפט נחשב רע, אבל גז טבעי נחשב לטוב. הוא מזהם פחות, הוא פולט פחות גזי חממה. היום החוכמה הקונבנציונלית גורסת שגם גז טבעי מוביל אותנו להתחממות גלובאלית שאחריתה מי ישרונה. לכן הירוקים מאמינים שגם אותו צריך להחליף בשמש וברוח. משבר האנרגיה האחרון באירופה, שבטח יתעצם עכשיו עוד בשל המלחמה באוקראינה, קרא תגר על ההיתכנות של דבר זה.
אבל מבחינת הסדר הגיאופוליטי אין ספק שיש הבדל מהותי בין נפט לגז טבעי. נפט, בפרט אחרי זיקוקו, ניתן להעביר בקלות ממקום למקום. שונים הדברים לגבי גז טבעי. שינוע גז טבעי קשה להדהים. או שמקימים לשם כך צינור בעלויות דמיוניות, או שמשתמשים במיכליות LNG שמסוגלות לשנע גז טבעי אחרי שהונזל לטמפרטורה קרובה לאפס המוחלט. תשתית שתומכת בשינוע LNG היא גם כן יקרה להחריד. מספר מיכליות ה-LNG בעולם עומד על מאות בודדות ויש להן לו״ז שנקבע שנים מראש.
הנפט מגיע לכמה מוקדי צריכה: כלי רכב כמובן, תחנות כוח, התעופה האווירית והתעשיה והפלסטיק. בשימוש בנפט בתחנות כוח יש ירידה חדה בשנים האחרונות. בתחום הרכב העולם החל בשנתיים האחרונות סוף סוף את תהליך המעבר לרכב חשמלי. חמישית מהמכוניות החדשות באיחוד האירופי הן חשמליות, שביעית מהמכוניות החדשות בסין, אך לעת עתה רק חלק קטן מהמכוניות החדשות הנמכרות בארה״ב. רק בנורווגיה כבר יש הגמוניה מוחלטת למכירות של רכב חשמלי. יידרשו עוד כמה שנים טובות עד שהרכב החשמלי ישתלט על השוק ברחבי העולם. אז יידרש עוד עשור ויותר כדי שהמכוניות הישנות ייעלמו ברובן מהדרכים ויפסיקו לזהם בבנזין.
עידן הגז הטבעי יוצר פוליטיקה שונה מעידן הנפט. הקשרים בין מדינות מקובעים לשנים רבות, יוצרים תלות גדולה ביניהן ומהווים תמריץ חזק ליציבות. קשרי גז טבעי מקלים על סנקציות כי קל ליישם אותן. בעת ובעונה אחת הם גם מקשים עליהן כי קשה מאוד למצוא תחליף לאספקת גז טבעי. גרמניה תתקשה למצוא תחליף לגז טבעי מרוסיה. אפילו במהלך קמפיין ה״מקסימום לחץ״ על אירן לא דרש הממשל האמריקני מטורקיה להתנתק מאספקת הגז בצינור שמגיע מאירן.
רוסיה כבר החלה לכוון את הגז הטבעי שלה אל סין, בעלת הברית שלה מול המערב. הקשרים האלו יתעצמו בעוד אירופה תבקש גז נוזלי מאמריקה ומידידותיה, כמו קטאר, ותחשוב על בניית צינור מהים התיכון.
אם מישהו מחפש דברים טובים לנו באירועי הימים האחרונים אז ניתן לנבא שהעניין של אירופה בשדות הגז שלנו יתעצם. וגם: הכלכלה והדמוגרפיה הישראלית אולי תתחזקנה בעקבות עליה מסיבית מאוקראינה. העניין המחודש של העולם המערבי בהתחמשות גם הוא טוב לישראל. יש כמובן גם דבר רע מאוד: התחזקות הציר הרוסי-סיני-איראני.
אנסח את דבריך מחדש:
אופני השינוע השונים בין נפט לגז משפיעים על הסדר הפוליטי.
פוליטיקה של נפט היא מבוזרת יותר, כיון שניתן להעביר נפט במכליות ממקום למקום (= רשת עם הרבה צמתים ~ שוק פתוח). עם-זאת, שוק פתוח כזה גם יכול להוביל למונופול על כל השוק (ע"ע החרם הערבי אחרי 73), או לעליית מחירים דרמטיים אם צומת אחת ברשת נחסמת (במכוון או במקרה).
פוליטיקה של גז היא יותר ממורכזת בגלל שמדובר בקו בין שני נקודות. הטבע הממורכז של הגז, עלויות השקעה הגבוהות בקו, וסגירת מחירים בחוזים בילטראליים מחייבים מראש – מחייבות בריתות שמטיבען מתפשטות לתחומים נוספים. גם לפוליטיקה של בעלי-הברית. הפוליטיקה הזאת מקובלת מראש על הצדדים ולכן נוצרת יציבות שלא הייתה קודם לכן בפוליטיקה של נפט.
אהבתיLiked by 2 אנשים
ועוד הערה קטנה: אני מקווה שהתרומה לדמוגרפיה הישראלית תהיה בגלל עליה של יהודים מאוקראינה, ואם כאלו שאינם יהודים על-פי ההלכה לפחות שתהיה להם זיקה רגשית לישראל וליהודיה, כך שלפחות ילדיהם יתגיירו.
אהבתיLiked by 1 person
נדמה לי שסטטיסטית חצי מהעולים מחבר העמים לשעבר הם יהודים הלכתית. פעם היה איזה פרסום שנקב במספר 14 אחוז, ועד היום אני בהלם ממנו. היה כל כך ברור שזה מופרך ועדיין כולם קנו זאת.
אהבתיאהבתי
ברור שרוב העולים הם יהודים ע"פ ההלכה, אבל זה כאשר לוקחים את כל העולים מברה"מ לשעבר.
אם לוקחים רק את העליות בשנים האחרונות, באלו שהסוכנות מנסה לגרד את יעדי הגיוס שלה בכל מחיר, נדמה שהאחוז נמוך מאוד.
אהבתיאהבתי
הטענה ש"פוליטיקה של גז היא ממורכזת יותר" משמעה שהיא גם נתונה יותר לסחטנות.
ממשל ביידן החליט לחבל בצינור הגז ה(מצרי?) – ישראלי – קפריסאי – יווני – איטלקי.
הסכמי הקמה שממשל טראמפ תמך בהם בהתלהבות (אולי גם בכדי להחליש את טורקיה).
אבל כיום ארה'ב דורשת להכניס את טורקיה (שליחסיה עם קפריסין, יוון וישראל – היסטוריה מאוד בעייתית) לכל הסכם של אנרגיה בין מזרח הים התיכון לבין אירופה + דורשת לחבר בצינור גז את מצרים ישירות לטורקיה + להקים צינור הולכת חשמל בין אפריקה לבין אירופה (שכמובן לא יכלול את ישראל).
אולי בגלל החשש של ארה'ב שאם המעצמה האזורית החברה בנאטו (קרי טורקיה) לא תהיה מספיק מרוצה אזי ארה'ב תתקשה לסגת מכל מעורבות באזורנו.
כלומר, תודות לביידן, ישראל נפגעת מהחבלה ביחסנו עם מדינות דרום אירופה. להערכתי הידוק היחסים עם טורקיה האיסלמיסטית של ארדואן יתגלה (פעם נוספת) כמקח טעות. גם אם הנשיא הרצוג יזכה לקבלת פנים מאוד מפוארת.
אהבתיLiked by 1 person
אגב, איני משוכנעת שצפוי גל עלייה משמעותי מאוקראינה.
יתכן שחלקם ינצלו ביקור קצר בארץ, עד יעבור זעם, בכדי להוציא תעודת הטבות פיננסיות לעולה. אך בלי כוונה להישאר בארץ גם *אחרי* שרעמי התותחים באוקראינה ישקטו וגברים לא יהיו נתונים לסכנת גיוס כפוי לצבא.
נדמה לי שיהודים, בדומה לצפרדעים בסיר מתחמם, מתקשים לקלוט רמזים דקים של סכנה הולכת ומתגברת.
אהבתיאהבתי
הכלכלה האוקראינית תהיה במצב נורא, סביר להניח. אז יש סיכוי שיישארו.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
חבל ששכחת שהממשלה שבחרת הקפיאה את חיפושי הגז וחיסלה את הסיכוי לצינור גז מהמפרציות לאילת. למזלנו הירדנים הסכימו למכור לנו שמש והאמריקאים יגיעו להסכם לטובתנו עם האירנים.
איפה ביבי כשצריך אותו?
אהבתיLiked by 2 אנשים
חייל, לא נרשמתי לחוג המעריצים של קארין אלהרר (וגם לא לזה של ראש הממשלה החלופי שאני עדיין מקווה שלא יהפוך לראש ממשלה על מלא)
אהבתיאהבתי