יש ז'אנר ספרים שאני מאוד אוהב – אנשים מספרים על עצמם, על עולמם הפנימי, על רגשותיהם ועל חוויותיהם. במילותיהם שלהם, בלי מסכות ובלי מגננות, אם כי לעתים קרובות בשם בדוי. בני אדם הם בעיניי היצירה המפוארת ביותר של הטבע, ולהתוודע למי שהם מבפנים באופן הכי אותנטי תמיד נראה לי חוויה שהיא פשוט נשגבת. לכן אף פעם לא זלזלתי בביקור אצל רופא שיניים שבו אפשר לקרוא "לאישה" בחדר ההמתנה. עיתוני נשים רצופים בכתבות כאלו, אבל ישנם גם ספרים מסגנון זה ואפילו ממש איכותיים.
רק חיבוק
חלוצת הגישה בארץ ומי שכתבה ספרים רבים בסגנון זה היא עמיה ליבליך, שהיא פרופסור לפסיכולוגיה ומהחוקרות המובילות בעולם במחקר האיכותני, שלא מודד אנשים כמותית אלא נותן להם לגולל את סיפוריהם. לאחרונה קראתי את ספרה האחרון של ליבליך, "רק חיבוק" שעוסק באהבה רומנטית בגיל מבוגר. כשאנשים מדברים על הקשרים הבין אישיים המשמעותיים שלהם הם מדברים על אחד הדברים החשובים בחייהם, אם לא החשוב ביותר – וזה נוגע בליבת מי שהם וגם תמיד מעניין, נוגע ומשמעותי לי כקורא.
ליבליך כתבה את הספר על רקע מגפת הקורונה, ויש חשיבות מיוחדת ללמוד על חייהם של מבוגרים בתקופת המגפה. הבחירות שהחברה המערבית ברוב המדינות לקחה בתקופת המגפה, להטיל סגרים והגבלות קשות ולעודד חיסונים, זכו לזלזול ולביקורת כי הרי המגפה הורגת מעט צעירים יחסית. אבל גם לחייהם של זקנים יש ערך. הם יוצרים, והם אוהבים והם שמחים והם חווים רגעים נפלאים גם בגילם, והספר יכול לשכנע את מי שיעלה על דעתו לפקפק בכך. למרות ששמו של הספר רומז אחרת, הרבה מהמרואיינים מדווחים שהם אינם מסתפקים בחיבוקים ויש להם חיי מין פעילים. אחת המרואיינות אפילו אמרה שהרשתה לעצמה בשנות השבעים לחייה לבטא את צרכיה הפיזיים בזוגיות פרק ב' כפי שלא העזה מעולם.
מהספר אפשר ללמוד על דינמיקות מעניינות של זוגיות מבוגרת. כמובן הכימיה עם הילדים חשובה. אישה אחת עזבה את הגבר שמצאה כי נכנס עם הבן שלה לוויכוח פוליטי שעבר לפסים אלימים בזמן "צוק איתן". מנגד, הבן שלה היה זה שחיפש עבורה שידוך חדש, במין היפוך תפקידים לעומת מה שמקובל בחברות מסורתיות שבהן ההורה מחפש עבור הילד את זיווגו. מההיבט הכלכלי – יש חשדנות של הילדים כלפי ההיבט הכספי, והסכמי ממון וצוואות הם חלק בלתי נפרד מההסדרים.
ישנם זוגות שבוחרים להישאר לגור בגפם, ולא חושבים שחיים יחד מתאימים לחייהם בשלב זה. בכלל הגמישות של זוגיות מבוגרת היא עצומה. ותמיד מרחף החשש הבריאותי, כי בקלות בן זוג יכול להפוך לסוג של מטפל.
ישנה הדינמיקה של בתי אבות. הגברים מבוקשים בהרבה מהנשים, כי הדמוגרפיה אומרת שלנשים יש תוחלת חיים ארוכה יותר. מכאן שהגברים ששרדו והם במצב בריאותי טוב הם מבוקשים במיוחד. "נשים היו תמיד הרוב. כשהגיע גבר בודד, מייד הייתה עליו התנפלות שלא תיאמן". הפועל "להתנפל" נשנה בספר, כשהוא מתאר את גישתן של נשים מבוגרות כשהן נתקלות בגבר פנוי בן גילן.
מצאתי עניין בדעת מיעוט של מרואיינת אחת שפסלה את כל קונספט האהבה בגיל מבוגר.
יש מחיר לזוגיות המאוחרת הזאת שאת כותבת עליה. זה שונה אם זה בעלך 50 שנה ואתם מזדקנים יחד. אבל להתאהב בגיל כזה – הרי אי אפשר להפריד את הגוף מהנפש… לדעתי זה בלתי אפשרי להתאהב באיש חדש בגילנו. אולי אפשר להידלק, להתאהב ככה בסערה, אבל זה לא יחזיק. אני ממשיכה לחלום על חתיך צעיר, בן 50 לכל היותר, חטוב וחזק. אם אפשר – שגם יודע לתקן כל דבר בבית, אבל חתיך שכזה לא ירצה מציאה שכמוני.
הייתי מצפה לשמוע דעה כזו ממרואיין גבר, כי הפיזיות הבריאה והיפה של בת זוג נתפסת חשובה במיוחד אבולוציונית לגברים, והיה מעניין שדווקא אישה צוטטה כבעלת גישה זאת. בספר היה נראה שדעתה של אותה מרואיינת היא היוצא מהכלל. גברים ונשים בגילאים מבוגרים עדיין מסוגלים למצוא עניין זה בזו ואולי זה באמת פלא אבולוציוני.
איפה החברות שלנו
ספר נוסף שקראתי לאחרונה שעוסק בקשרים בין אישיים החיוניים כל כך לאושר שלנו ורצוף מונולוגים של נשים, מעניין לא פחות ואפילו חדשני, הוא "איפה החברות שלנו" של חני לרמן. לרמן היא אמא לילדים ונשואה לבעל אוהב. יש לה אפילו אחות שהיא קרובה אליה מאוד, ובכל אופן חשה חסך עצום בחייה כאשר החברות שלה התרחקו. התנתקות של חברה אחת שחשבה לקרובה הייתה שבר ענק, קשה מפרידות זוגיות שהיא חוותה. היא עשתה מאמץ נואש למצוא חברות חדשות בשלל דרכים והגיעה למסקנה שזה דבר קשה ביותר. אבל הקושי הגדול ביותר שלה היה נעוץ בתחושה שהחברה נתנה לה שלהתעסק בצער על העדר חברות עם נשים אחרות זהו דבר הזוי, מופרך ולא מקובל חברתית. היא תולה זאת בהסבר מעניין מתחום הפסיכולוגיה האבולוציונית – בני אדם נותנים העדפה לדברים הבסיסיים ההכרחיים לקיום ולהישרדות – התפרנסות, בן זוג להקים איתו משפחה, ילדים. דברים גבוהים יותר בפירמידת הצרכים של מאסלו נדחקים הצידה, אבל גם הם יכולים להיות חיוניים לאושר. בסופו של דבר הקימה מיזם של קבוצות שאליהן נשים באות במוצהר כדי למצוא חברות חדשות, וההיענות הדהימה אותה ופוגגה את תחושותיה שהיא הזויה ושתזכה לבוז על תוכניותיה.
יש לי סימפתיה עמוקה למי שמתגבר על התחושה שהוא אדם הזוי שראוי ללעג ועושה בעולם דברים פורצי דרך ובכלל הספר מעניין ביותר ורצוף תובנות מרתקות. למשל שאחרי גיל האוניברסיטה (ואולי עד הדיור המוגן) אין כל כך דרכים מקובלות חברתית למצוא חברות עמוקה. מביך לנסות זאת, והפחד מדחייה ומלהיתפס מוזר, כמו תמיד, משתק אנשים. תובנה קריטית אחרת היא על האופן שבו גירושים ואובדן הורסים גם חברויות, וכך אישה מאבדת את סביבת התמיכה שלה דווקא ברגע שבו היא נזקקת לה יותר מכול. למשל, כשנשים מתחילות לחשוש שחברתן הגרושה תפתה את הבעל.
חברות קריטית בכל גיל, אבל כמו בספר של ליבליך, אפשר למצוא בספר חומר מרתק וחשוב על הקריטיות של הקשרים הבין אישיים בקרב נשים בגיל המבוגר, נושא שחשוב גם מפרספקטיבה דמוגרפית וכפי שציינתי לעיל, נשים מטבען מאריכות חיים יותר מגברים ועלולות למצוא עצמן לבד. למשל במונולוג היפה הבא מפי אישה בת 71:
כל חברותיי בעיר החדשה אלמנות או גרושות וחיות לבדן. זה מרכיב חשוב בקשר. אנחנו ערות מאוד אחת לצרכים של השנייה, מתעניינות זו בזו בחגים ובשבתות, בודקות שאף אחת לא נשארת לבד. אפילו הגדרנו בינינו שאנחנו רואות את עצמנו כסוג של משפחה. את חולה? תרימי טלפון שנבוא לעזור לך. אנחנו נותנות גיבוי, קרבה ומענה למצבי לחץ אחת לשנייה, גם מבחינה רגשית וגם מבחינה מעשית לגמרי. הן כל כך מרכזיות בחיים שלי, שכשהבנתי שאחת מהן עוברת לעיר אחרת, היה לי ממש שבוע של כעס ואבל.
חשוב מאוד להגיד שאנחנו ישירות לגמרי זו עם זו. אף אחת לא משחקת משחקים, וזה לא מובן מאליו. לא מתחשק לי לצאת לסרט? אני אגיד "לא מתחשק לי" לזו שיוזמת. יש לי סבלנות לדבר? יופי, בואי! ואם התעייפתי אני אומרת "אני צריכה את הלבד שלי", וזה מאוד עוזר.
נושא מהנה ונעניין, אבל מפתיע שמעניין אנשים בגילך. האם תוכל להשתמש בידע להכין עצמך מפני הבאות?
אהבתיאהבתי
יש משמעות להבדל בין הגילאים, אבל אהבה וחברות קריטיים לחיים בכל גיל ובכל מגדר. אפשר ללמוד הרבה מהאופן שבו אנשים מבוגרים יותר תופסים נושאים אלו.
אהבתיאהבתי
יפה ומעניין. פותח צוהר קטן לעולם נישתי משהו, שאדם כמוני שאינו נוטה לקריאה אולי לא היה נחשף אליו בקרוב לולא פוסט זה. כמובן שלא בזבזת שום הזדמנות להזכיר את הדמוגרפיה…
תודה תמריץ
אהבתיLiked by 1 person
יש מחיר לזוגיות המאוחרת הזאת שאת כותבת עליה. זה שונה אם זה בעלך 50 שנה ואתם מזדקנים יחד. אבל להתאהב בגיל כזה – הרי אי אפשר להפריד את הגוף מהנפש… לדעתי זה בלתי אפשרי להתאהב באיש חדש בגילנו. אולי אפשר להידלק, להתאהב ככה בסערה, אבל זה לא יחזיק. אני ממשיכה לחלום על חתיך צעיר, בן 50 לכל היותר, חטוב וחזק. אם אפשר – שגם יודע לתקן כל דבר בבית, אבל חתיך שכזה לא ירצה מציאה שכמוני.
זו המציאות. האשה הזו תארה בדיוק רב את המצב בגיל מבוגר, כשנשים תופסות את נקודת המבט שהייתה לגברים בגיל צעיר יותר, הן רוצות להנות מהחיים, כבר אין להן מחויבויות לילדים רכים ולתחזוקת הבית והן לא רוצות להכין סנדביצ'ים לזקן בטלן.
מי שלא התאהב בגיל צעיר יותר כבר לא יתאהב, ומי שהתאהב לא יכול בגיל מבוגר להתפשר ולמצוא תחליף לאהבה אמיתית ואם יתפשר אז יתפשר במרירות.
השאלה היא האם ניתן להפריד בין הגוף לנפש. אם חיית באושר עם הבן אדם אתה לא תמצא פגם בגוף בשום גיל. אנשים אוהבים את בני זוגם גם בכסא גלגלים. .
אהבתיאהבתי
אני מניח שהרמז בכותרת הפוסט הוא מכוון.
שוב אחד מנוטפי הדבש החרדים, שמדבר גבוהה גבוהה ומספר במתק שפתיים על ערכי החברה החרדית ויופיה, מתגלה במערומיו וחושף את ערוותו וערוות היהדות החרדית המעוותת.
אהבתיLiked by 1 person
איתמר זה היה רמז למיטיבי לכת.. האמת שמצער מאוד הסיפור ותהיתי לעצמי האם באמת לא ניתן להאמין באף אחד.
אהבתיאהבתי
בחיאת תמריץ,
"חשוב מאוד להגיד שאנחנו ישירות לגמרי זו עם זו. אף אחת לא משחקת משחקים", איילת שקד ועידית סילמן?
אהבתיאהבתי
חשבתי שאתה הולך לכתוב על חרדיות מספרות על עצמן מאת ז. ולדר
אהבתיאהבתי
נחמד מאד, עכשיו מה עם הS&P 500
זה בלוג כלכלי או מה? קצת תחזיות אפשר? השוק גבוה יותר מאשר היה ב 2008, יותר מאשר היה בבועת ה דוט קום, יותר מ 1929 יותר מהצבעונים של הולנד. יש תחזיות? ניחושים? הימורים?
אם השוק יתמוטט מה הסכוי של ביידן להיבחר שנית?
אפשר קצת לדבר על כסף? הרי כולכם קוראים לעצמכם יהודים פה.
אהבתיאהבתי
אהבתיאהבתי
איתמר,
אם אין ציפיות אין אכזבות.
אהבתיאהבתי
בשישה אחוזי אינפלציה העלייה של הs&p היא קצת אשליה. הוא לא מדביק את קצב ההתייקרות. מה שכן, זה טוב לשוק שהחובות של החברות מאבדים ערך. יוצא שאנחנו בריבית ריאלית שלילית חזקה.
אהבתיאהבתי
חייל, לשם שינוי פוסט לא פוליטי. גם ביביסטים וגם רל״ביסטים מתייסרים בבדידות.
אהבתיאהבתי
תמריץ,
באיזה עולם הנשים הן ישירות שלא משחקות משחקים?
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ,
ניתוח פוליטי שלא תאהב מן הסתם
https://www.ice.co.il/ice-team/news/article/835132?fbclid=IwAR2WQjVWDUHmyyVTnAvd1yJ_3i7D-gVSwUBk4erC_GVOjTXsgxZxuQbqdNg
אהבתיאהבתי
וגם גלית נותנת בראש
אהבתיאהבתי
לא ידוע לי שבנט התנגד להקמת ממשלת ביבי-גבאי. נראה לי שאפילו להיפך. אמר שזו חוסר אחריות שהולכים לבחירות חוזרות.
אהבתיLiked by 1 person
תמריץ,
ככל שמדובר בבנט אתה מגלה יכולת אי ידיעה מופלאה
אהבתיאהבתי
אפרופו גלית דיסטל:
החלטה מאוד מעניינת לכל המעונין:
רונן צור תבע בלשון הרע (ככה בכללי) את גלית דיסטל.
הוא צירף חוות דעת של מומחה (יובל אלבשן) גם פרופסור למשפטים, וגם חוקר גזענות. הכל, על מנת להוכיח, שאמירותיה של גלית דיסטל, היו גזעניות (מושא התביעה).
גלית דיסטל מצידה, טענה, שזה ענין משפטי (הגדרת הגזענות) לא ענין לחוות דעת של מומחה. ולכן, זה ענין של בית המשפט, של החלטה שיפוטית, לא של מומחה.
השופטת קיבלה את טיעוניה, וחוות הדעת הוצאה מן התיק.
כאן:
https://www.nevo.co.il/psika_word/shalom/SH-20-12-54416-360.doc
אהבתיאהבתי
ובינתיים בעיתון מעריב שני כותבים נכנסים בצה"ל ובמדינה על ההפקרות וזניחת הביטחון:
https://www.maariv.co.il/journalists/opinions/Article-877116
https://www.maariv.co.il/journalists/opinions/Article-877219
אני רק אצטט כמה קטעים מהמאמרים:
"הופרטו מאות יחידות ליבה לוגיסטיות (רבות מהן היה אסור להפריט) שעברו מהצבא לחבָרות אזרחיות שרוב עובדיהן הם ערבים. הסבירות היא גבוהה מאוד שלא יגיעו לעבודה במלחמה הבאה; דוגמה לכך – במבצע ״שומר החומות״. מתוך 500 נהגים שזומנו הגיעו רק 40, מצב שפגע בהובלת כוחותינו, וגרם בין היתר לשיבוש מבצע ההונאה.התוצאה מכך שהקיצוניים הערבים והבדואים ביישובי הערבים יחסמו את הדרכים ויאיימו שלא יצאו מבתיהם לעזור לצה״ל במלחמה. מדובר באלפי נהגי משאיות ובמובילים שאמורים להוביל רק״ם, תספוקת מזון, ציוד, תחמושת, דלק ועוד. מדובר במאות משאיות אזרחיות, מדובר במפעילי ציוד מכני הנדסי (כגון טרקטורים, דחפורים ומנופים); בעובדי מוסכּים לתיקון רכב, בבעלי מקצוע לתיקון ציוד צבאי ואמצעי לחימה שיתקלקלו או ייפגעו במלחמה." (יצחק בריק)
"השנייה היא מצרים, שמאז עליית א־סיסי לשלטון, ובמקביל לשיתוף פעולה צבאי וכלכלי מוגבל עם ישראל, הגדילה את עוצמתה הצבאית הכוללת ביבשה, באוויר ובים. באתר "כוח האש העולמי" נקבע כי ב־2021 השיגה מצרים את המקום הראשון בעולם הערבי מבחינת עוצמתה הצבאית, והיא נמצאת במקום ה־13 בדירוג העולמי.
ישראל, שבשנת 2012 דורגה במקום ה־13 כאשר מצרים ב־14, התדרדרה כיום למקום ה־20 בעולם, וכמות הטנקים שברשותה, שלכאורה מצויה במקום השמיני בעולם, רחוקה מאוד ממה שמופיע באתר (2,760). ממחקרי מודיעין קרקע שביצע בכיר חיל המודיעין סא"ל (במיל') אלי דקל, עולה כי ברשות צבא מצרים למעלה מ־5,000 טנקים מהשורה הראשונה של צבאות המערב והמזרח כאחד. מצרים רכשה בהיקפים עצומים ציוד צליחה ואלפי משאיות תובלת נשק ותחמושת ממיטב התעשייה האמריקאית והרוסית, כולל קווי ייצור והרכבה של כלים אלה.
בסיני מפירה מצרים בשיטתיות את הסכם השלום בבניית תשתית צבאית, ימית ואווירית בשטח B הצמוד לגבול ישראל. מצרים של א־סיסי השקיעה בעשור האחרון הון עתק בבניית תשתיות ימיות בים התיכון, בים האדום ובמפרץ סואץ, בואכה מצָרי באב אל־מנדב.
מנגד, צה"ל המשיך בתקופות הרמטכ"לים איזנקוט וכוכבי בפירוק מסגרות לוחמות של זרוע היבשה והים, כולל תוכנית "גדעון" של איזנקוט, שבה הוחלט להשבית צוללת אחת מתוך השש, לפטר 5,000 נגדי תחזוקה, ולשחרר משירות מילואים פעיל בזרוע היבשה 100 אלף לוחמים צעירים." (יוסי בלום הלוי)
אהבתיLiked by 3 אנשים
לגבי חברות. בגילאים צעירים אתה עסוק. חברות באה באופן טבעי, אתה נפגש עם אנשים בעבודה ושכנים שיש להם ילדים בני גיל ילדיך. אבל בגיל מבוגר יותר אין לך חברים ולא קל לעשות חברים. כולם נצמדים לביתם. אם אתה גרוש, אתה מת, ביחוד אם אין לך כסף רב, או אתה לא שיטחי. כשאתה מתבגר אתה מאבד עניין בהרבה דברים פשוטים ואין להם תחליף,
אהבתיLiked by 1 person
גיא בכור טען לאחרונה שיצחק בריק גורם נזק גדול כי מתרגמים אותו לערבית או פרסית. אני לא אומר שזו סיבה לא לבקר. ישראל צריכה להיות חברה פתוחה לביקורת, אבל זה דבר נוראי אם לא מתייחסים אליו בצד שלנו, אבל מתייחסים אליו בצד שלהם.
אהבתיLiked by 1 person
אוף אוף טופיק,
מעלה חיוך וגעגועים ליכולת ההתנסחות של חלק (זעיר?) מבני הדור שכבר חלף מהעולם.
https://mobile.twitter.com/amit_segal/status/1459975880848125954?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Elist%3AMakorRishon%3Alist%7Ctwgr%5EeyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3NwYWNlX2NhcmQiOnsiYnVja2V0Ijoib2ZmIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19%7Ctwcon%5Etimelinechrome&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.makorrishon.co.il%2F
אהבתיאהבתי
נזכרתי בהסבר אפשרי לתוחלת החיים הגבוהה יחסית של גברים חרדים קשישים (בהשוואה לגברים לא חרדים בני גילם).
נמצא שמצבם טוב משל נשים חרדיות (בהשוואה לנשים לא חרדיות).
זאת למרות שהן החרדים והן החרדיות ממעטים לפקוד חנויות של מזונות בריאות ותוספי תזונה, כמו גם כמו גם את מכוני הספורט והכושר גופני.
ההסבר התייחס לעובדה שפעם – פעמים ביום, אותם גברים פוסעים מביתם עד לבית הכנסת וחזרה ממנו. כלומר שהם מתמידים בפעילות גופנית מתונה באויר הפתוח (פעילות המקזזת את העובדה שאינם מוציאים לטיולים, פעמים – שלוש ביןם, את הכלב המשפחתי. נוהג שהוכחה תרומתו לתוחלת החיים).
בבית הכנסת, ולעיתים גם בדרך אליו וממנו, הם נמצאים באינטרקציה חברתית עם "בני קהילתם". לרוב, אך לא בהכרח, בני דורם. כלומר קהילה מגובשת, שאינה שכיחה בחיים העירונים המודרנים.
נשים חרדיות זקנות, מאידך, מבצעות פחות פעילות גופנית מגברים חרדים זקנים + נמצאות באינטרקציות חברתיות כמעט רק עם בני משפחתן (ואולי גם עוד שכנה או שתים). כלומר שהן אינן חלק מקהילה הנפגשת פעם – פעמים ב*כל* יום. מכאן שההסתברות שנשים אלו יחוו בדידות גבוהה מההסתברות של גברים חרדים.
אהבתיLiked by 1 person
קמיליה,
את שוכחת שלאישה חרדית בגיל 70-80 יש בסביבות 50-100 נכדים ונינים. סבורני שזה מספיק כדי למלא את יומה.
אהבתיאהבתי
פסק דין חשוב לכל המעונין, ערעור פלילי בעליון ( או בקשה למעשה של רשות ערעור) של ניסו שחם:
ניסו שחם נזכיר, הורשע בעבירות מין בהיותו בעל תפקיד בכיר במשטרה ( מעשה מגונה, והטרדה מינית).
כאן בעליון, הוא ביקש בקשת רשות ערעור. הוא קיבל את בקשת הרשות ערעור, והערעור נדון אכן.
הערעור אושר לא על מעשי עבירות המין, אלא, על השאלה הבאה:
האם עובד ציבור, יכול להיות מורשע, בעבירה של הפרת אמונים, כאשר העבירה, נסמכת על ביצוע שיטתי תבניתי של מעשים, אבל, כל מעשה בנפרד לא עולה לכדי עבירה פלילית, ורק בגין ההצטברות, הוא יורשע בעבירה של הפרת אמונים.
אלרון, שופט מוביל, קבע שלאיו, ויש לזכותו. הוא נשאר בדעת מיעוט, השופטת וילנר, והנדל קבעו שאין לזכותו.
כאן לכל המעונין:
https://bit.ly/3kEdkuh
מי שלא מבין משהו, יכול לשאול כמובן.
אהבתיאהבתי
אני לא חושב שיש איזו בעיה בלרצות שיהיו לך חברים נוספים (פרט לזוגיות וילדים) ואני לא מבין באיזו "חברה" היא נמצאת. "חברה" מוזרה שנותנת לה להרגיש שדברים אלו הזויים. החברה בה אני נמצא אדישה לדברים כאלו.
יחד עם זאת אני צריך לציין שסביר מאוד להניח שקשר זוגיות רציני יגרום לניתוק הקשרים החברתיים האחרים. לי זה קרה וגם לא היה כל כך איכפת לי.
יחד עם זאת צריך לציין שגם זוגיות וגם חברויות אחרות אינן דברים שמבטיחים אושר ואינם חיוניים לאושר.
אהבתיאהבתי
arn, שמעתי שסאדאת מנהיג מצרים המנוח אמר שהתקופה שהיה בבידוד בכלא הייתה מאושרת עבורו. עבור רוב האנשים לא ייתכן אושר בלי לאהוב בני אדם אחרים ולהיות בקרבתם לדעתי
אהבתיאהבתי
כאן למעונין, מאמר קצר של משרד המשפטים, לגבי הערעור בעליון, של ניסו שחם כאמור:
https://www.gov.il/he/departments/news/15-11-2021-01
עוד משהו מענין מאוד שם:
תחת הכותר:
"היועץ המשפטי לממשלה מתנגד למכירה של חותמות ששימשו את הנאצים לקעקוע המספרים על זרועות אסירי המחנות "
כאן:
https://www.gov.il/he/departments/news/14-11-21-01
להתראות
אהבתיאהבתי
י.ד.
משתמע מדבריך (ונראה לי שגם מדברי החייל הזקן) שהשטה הקפיטליסטית של הפרטות ממש לא עובדת לפחות בתחומים מסויימים.
בצבא נשמע שזה נכשל.
בבנית דיור לתושבי המדינה – זה נכשל.
אהבתיאהבתי
arm,
בעניין הדיור לא הייתי ממהר להסיק מסקנות ממשק שרובו ריכוזי המנוהל כמונופול לטובת המדינה על ידי מנהל מקרקעי ישראל ועם עודף רגולציה, תמריצים נגד בניה לדיור לעומת בניה למסחר (הארנונה לדיור נמוכה משמעותית לעיריות מאשר ארנונה למסחר) ועוד שלל בישין.
בעניין הצבא אכן יש ניגוד בין הגישה הכלכלית המחפשת יעילות לבין הצורך בהשגת ביטחון שלפעמים נדרש להיות לא יעיל. התופעה העומדת בבסיס הכלכלה היא תופעת המחסור. התופעה העומדת בבסיס הצבא והמדינה היא תופעת הכוח. שתי תופעות שלמרות שהן משפיעות אחת על השנייה לא ניתן לעשות רדוקציה שלהן האחת לאחרת. כל תופעה היא אוטונומית לעצמה. לכן הניסיון להשליט על הצבא היגיון כלכלי במקום שבו הוא פוגע בביטחון בעקיפין הוא הרסני. זה לא אומר שלא צריך לעשות תחשיב כלכלי – חייל זקן פעם כתב משהו כזה על תותחים נגררים – ולטפל בעיוותים כמו שירות קבע קצר מידי שלא ממצה את הוותק המקצועי מנגדים וקצינים מקצועיים לעומת עודף בקצונת מפקדות לא מקצועית אבל בגדול קיום הצבא הוא עניין לא כלכלי.
אהבתיLiked by 3 אנשים
י.ד. – אני מסתכל על עובדות והתוצאות:
1. מחירי הדיור יקרים הרבה יותר היום מאשר בימי מפלגת העבודה (במונחים של משכורת ממוצעת). גם לקחת משכנתא קשה יותר כי אז היתה לרבים קביעות בעבודה ויכלו להסתכן בלקיחת משכנתא.
2. לפי דבריך בצבא יש הפקרות וזניחת הביטחון.
לא דיברתי על משק שלם שמנוהל ע"י המדינה אלא רק חלקים ממנו. היכן שהשוק החופשי לא מתפקד.
רגולציה זה לא דבר שלילי כלל וכלל. חייבים שיהיה פקוח. למשל בענף הבניה נראה לי שיש מעט מידי רגולציה ולכן הרבה אנשים בענף נהרגים או נפצעים תוך כדי עבודה.
אהבתיLiked by 1 person
ארן
"מחירי הדיור יקרים הרבה יותר היום מאשר בימי מפלגת העבודה" אבל גם הרגולציה לבניית דירה גדולה היום הרבה יותר מאשר בימי מפלגת העבודה. מחוקי העסקת עובדים זרים שהתרחבו והתרחבו (למשל פעם לא היו חוקים של שכר מינימום ותנאים סוציאלים לעובדים זרים) ועד הביוקרטיה העצומה בהוצאת התר בניה.
לצערינו יש נושאים שבהם ממשלות הימין המשיכו חזק עם הגישה הרגולטורית/סוציאליסטית ולא עם שיטת השוק החופשי והתוצאות בהתאם.
אהבתיאהבתי
אחד מהאידיוטים השימושיים אצלנו היה יהודה מגנס, רב רפורמי שעלה לארץ מארה"ב, התחיל דרכו כציוני, הקים יחד עם חיים וייצמן את האוניברסיטה העברית בירושלים (1925) והיה בהמשך לנשיאה. מגנס ומקורביו פעלו נגד התנועה הציונית לטובת הקמת אוטונומיה ערבית-יהודית בחסות המנדט הבריטי בה ייקבע מראש שהיהודים יהיו מיעוט ועליה יהודית תוגבל. מגנס גם תמך בהגבלת מכירת קרקעות ליהודים כדי שלא לבסס "דומיננטיות יהודית".
לאחר עליית היטלר לשלטון הציע אלברט איינשטיין למגנס ליצור באוניברסיטה בירושלים עשרות חצאי משרות לפרופסורים יהודים מגרמניה שסולקו על ידי הנאצים וכך יוכלו לקבל מהבריטים רישיון עליה לארץ. מגנס דחה את איינשטיין כי הרעיון יסייע ל"דומיננטיות יהודית" ויעורר התנגדות ערבית.
בתחילת מלחמת העצמאות (1948) דרש מגנס בפגישה עם נשיא ארה"ב טרומן לעצור תרומות של יהודי ארה"ב למדינה הצעירה, ולהטיל סנקציות על ישראל. מגנס האמין שדרכו תקדם שלום יהודי-ערבי וכי הסדר כזה יתקבל בהתלהבות על ידי הקהילה הבינלאומית. אכן "אידיוט שימושי".
לעומת זאת, בסמוך להקמת המדינה לחצו האמריקנים על בן גוריון לוותר על קרקעות בנגב לטובת "מסדרון יבשתי" שיחבר את מצרים לירדן. בן גוריון לא דמיין "מזרח תיכון חדש" וענה: "ישראל לא קמה לפי החלטת האו"ם, אלא במלחמה על חייה…אילו חיכתה לארצות הברית או לאו"ם, היא הייתה מתחסלת".
"[עם] כל הכבוד למוסדות או"ם וחברותיה… כל עוד שכנינו זוממים לכלותינו… עתידנו אינו תלוי במה יאמרו הגויים, אלא במה יעשו היהודים"!
אהבתיLiked by 3 אנשים
המקור כאן
https://www.kav.org.il/%D7%94%D7%91%D7%9C%D7%95%D7%92-%D7%94%D7%9E%D7%A8%D7%9B%D7%96%D7%99/item/2620-%D7%A9%D7%A8-%D7%94%D7%91%D7%99%D7%98%D7%97%D7%95%D7%9F-%D7%91%D7%A0%D7%99-%D7%92%D7%A0%D7%A5-%D7%90%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%A8-%D7%90%D7%AA-%D7%94-%D7%A1%D7%A4%D7%A8-%D7%94%D7%9C%D7%91%D7%9F-%D7%A0%D7%92%D7%93-%D7%9E%D7%9B%D7%99%D7%A8%D7%AA-%D7%A7%D7%A8%D7%A7%D7%A2-%D7%A4%D7%A8%D7%98%D7%99%D7%AA-%D7%9C%D7%99%D7%94%D7%95%D7%93%D7%99%D7%9D
שוה קריאה
אהבתיאהבתי
למשה:
קודם כל בימי מפלגת העבודה היו בעקר פועלים ישראלים והם קיבלו שכר סביר בהחלט.
אם הרגולציה היא הגורם לעלית מחירי הדירות (ואני לא חושב כך) אז הקפיטליזם הוא הגורם לרגולציה ולא הסוציליזם (כלומר הקפיטליזם למרות שהוא מתנגד לרגולציה הרי כאשר הוא פועל באופן מעשי (ולא בתאוריה) הוא מסוגל לגרום לרגולציה כבדה). חוץ מזה יש נטיה לקפיטליזם לעשות קיצוצים רוחביים כלומר לקצץ ללא אבחנה היכן שצריך והיכן שלא צריך. קיצוץ בכל דבר (כולל הרגולציה) היכן שלא צריך עלול לגרום נזק חמור.
אהבתיאהבתי
arm,
תבחין בין מחירי דיור להיצע הדיור. מחירי דיור יכולים לעלות גם בשוק קפיטליסטי. ארה"ב בתחילת שנות האלפיים הייתה שוק קפיטליסטי לעילא ועדין מחירי הדיור עלו בצורה בלתי פרופציונאלית מסיבות מוניטאריות. לעומת זאת היצע הדיור במדינה מוגבל כתוצאה ממדיניות מונפוליסטית של המדינה יחד עם כל מיני הגבלות רגולטוריות. אני משער לעצמי שמחירי הדיור בארץ הם שילוב של מדיניות מוניטרית וגורמים ריאליים אבל קשה מאד לחלק ביניהם.
אהבתיLiked by 1 person
"קודם כל בימי מפלגת העבודה היו בעקר פועלים ישראלים והם קיבלו שכר סביר בהחלט." לא ברור מה זה קשור לנושא המצב היום שישראלים לא מוכנים לעבוד בבניין חלקם עובדים עבודות אחרות וחלקם מקבלים דמי אבטלה – אין לזה שום קשר לרגולציה. סינים מוכנים לעבוד תמורת אלפי שקלים פחות בחודש ועושים זאת במדינות רבות בעולם. בישראל אתה משלם לעובד סיני יותר. חשבן גס: נניח על דירה עובדים 5 סינים במשך שנה זה 60 משכורות. נניח שתוספת הרגולציה היא 2500 ש"ח למשכורת קיבלת 300 אלף ש"ח שאתה משלם לדירה עבור רגולציה. הרגולציה עולה כסף והרבה ונתוני העבר לא משנים את זה.
לגבי "קפיטליזם הוא הגורם לרגולציה ולא הסוציליזם" ברוח תמריץ אומר שלא אתווכח על הגדרות השאלה העיקרית היא האם הרגולציה היא הבעיה או הפתרון.
לדעתי הפתחת הרגולציה גם תוריד את מספר ההרוגים בבניה. קבלן שנצרך לארגן 1001 טפסים שונים ומשונים וביוקרטיה סבוכה יהיה לו פחות זמן ומשאבים לטפל בבטיחות (שבה נדרשת רגולציה – אם כי היא צריכה להיות מאוד ממוקדת ומלווה בענישה תואמת).
אהבתיLiked by 3 אנשים
בג"צ הקנאביס, לכל המעונין:
https://bit.ly/3CnYDS2
מי שלא מבין משהו, יכול לשאול כמובן…..
אהבתיאהבתי
אחרי שדיברנו פה גבוהה גבוהה על כמה חשוב שפקידי השרות הציבורי ישמרו על קוצו של יוד של החוק . הנה פקידי השרות הציבורי משתינים מהמקפצה, אבל להם מותר… מהטוויטר של ינון מגל:
"אולי לא שמתם לב לתרגיל שפרקליטי נתניהו עשו אמש לפרקליטות:
אחרי שהתחילו אחהצ ההדלפות על השלמת החקירה, הפרקליטות הזדרזה לפנות לסנגורים והציעה להעביר להם בבהילות את החומר במוניות.
הפרקליטים סרבו לקבל את החומר.
במהדורות ב8 יצאו כמובן כל הפרטים כולל תיעוד הצמיד והקבלה》
נסכם: התיעוד יכל לצאת רק ממעגל מצומצם בפרקליטות ובמשטרה,
הסנגורים קיבלו את החומר רק הבוקר.
עכשיו יש גם החלטת בית משפט עם המלצה לחקור את ההדלפה.
נציין כי ההדלפה היתה רוחבית וככל הנראה דרך דוברות.
שורה תחתונה: "השומרים על החוק" עברו על החוק
עכשיו יש הוכחה"
אהבתיLiked by 1 person
משה, ארן
לראייתי הבעיה בענף הבנייה היא עודף רגולציה ומיעוט בפיקוח וענישה. זה גורם לתהליך אישורי הבנייה להיות ארוך ומייגע בצורה שלא תאמן. לעומת זאת אחרי שהאישור הושג, הפיקוח על הבנייה ועל הבטיחות במהלכה הוא אפסי וגם הענישה על הפרות היא מינימלית. צריך להפוך את הכיוון:
במקום מיליון טפסים, צריך לאפשר לאדריכלים לאשר בעצמם תכניות (לאחרונה סוף סוף מתחילים להזיז את זה בכנסת) ולקבלנים לבנות בלי לעבור גיהנום. אלא, שאם פועל נהרג בבנייה, הקנס על הקבלן צריך להיות 10 מיליון ש״ח. בכך תיפטר מיידית הבעיה, וגם נחסוך המון כסף שהולך לפקידים שבודקים טפסים.
אהבתיLiked by 3 אנשים
חיים ולדר מושעה מיתד נאמן ורדיו קול חי:
https://www.inn.co.il/news/531941
אהבתיאהבתי
אם הוא מושעה מיתד נאמן, זה מפתיע אותי.. בחברה החרדית יותר מבכל מקום אחר יש חזקת חפות למי שנחשבים חברים נאמנים בקבוצה. במובן מסוים זו הרשעה פנימית כי לא סתם היו מקבלים כזו החלטה.
אהבתיאהבתי
לא יצא לי לשמוע על חיים ולדר – לפני שהסתקרנתי מהטענה שכותרת פוסט זה מהווה איזשהו רמז "למיטיבי לכת".
מרפרוף שטחי באינטרנט הבנתי שמדובר במעין שידור חוזר, אך בתוך המגזר החרדי, של מעללי איבגי או מעללי גל אוחובסקי. או במעין חזרה על שערוריות יהודה משי זהב, הרב מוטי אלון ודומיהם.
מה שכנראה מוכיח שהחומות בין המגזרים הרבה יותר נמוכות מכפי שנדמה ו/או שהמגזרים משפיעים זה על זה הרבה יותר מכפי שהם עצמם מעוניינים להודות. מה שיוצר את "רוח התקופה".
מה שמוביל לכך שגם המגזר החרדי הולך ומשתנה.
להערכתי לא יתכן שפושע מין (כלומר פושע סדרתי) יפעל לאורך שנים ארוכות בלי שרבים בסביבתו ידעו משהו על מעלליו. אך הם יעדיפו לעצום את עייניהם בחוזקה ולהביט לכיוון השני. אולי גם בגלל מעמדו הבכיר יחסית של הפושע בהשוואה למעמד קורבנותיו + הרתיעה מלכבס את הכביסה המלוכלכת של המגזר בפרהסיה ולפגוע בתדמיתו.
אבל בנקודה כלשהי הצטברו כל כך הרבה עדויות – עד שחומות ההכחשה וההסתרה מתמוטטות. לכאורה – בבת אחת. מה שיוצר "פתאום" שטף של תלונות במשטרה, שטף של צעדי הרחקה והענשה טרם משפט וכד'.
הדינמיקה של מקרים שכאלו די מוכרת.
השאלה המעניינת בעיני היא האם דווקא אנשים המתקשים לשלוט על יצריהם – הם אלו שישתדלו יותר מאחרים להגיע לאותם תפקידים בכירים ומוערכים "שנמצאים (לכאורה) מעל לכל חשד" *או* שדווקא מקרים אלו זוכים לחשיפה תקשורתית גבוהה יותר מהמקרים הנפוצים.
– האם אנשים הנמשכים מינית לבני מינם, אך מאוד מבוהלים מהאפשרות שמישהו יחשוד בהם בהומוסקסואליות, הם אלו שיהפכו לרבנים / לפוליטיקאים / לאנשי תקשורת המפורסמים ברדיפתם את ההומוסקסואלים?
– האם נוטים לפדופיליה יבחרו להפוך לכמרים קתולים, שלפחות לכאורה מתנזרים מכל ביטויי המיניות? (מוסד שלפחות עד לאחרונה גם הגן על כל הנמנים על שורותיו מחשיפת פשעיהם).
– האם בארץ "פושעי מין מועדים" נוטים לפנות דווקא לתפקידי רבנים ו/או לתפקידי אנשי חינוך וטיפול?
אהבתיאהבתי
קמיליה, שאלות חשובות. אני מניח שלכנסיה הקתולית מראש מגיע מי שמשיכתו אינה סטנדרטית כי אחרת למה שיוותר על חתונה לאישה.
יצויין שחיים ולדר הוא הדמות המשמעותית ביותר במגזר החרדי בקשר ליחס לילדים ולהדרכה חינוכית.. לא מדובר באחד מני רבים. מדובר באחד ויחיד שאין שני לו (אולי בדומה לגל אוחובסקי ומעמדו בקהילה לאורך שנים).
אם יפסיקו לקרוא ספריו (אני בספק כי לחרדים לא מתאימה החרמה כזו על רקע מעשים שאינם פומביים) זה אובדן עצום לארון הספרים החרדי שאולי אפשר להשוות לאובדן של גלילה רון פדר, דבורה עומר ואסתר שטרייט וורצל יחדיו מספרות הילדים הישראלית הקלאסית.
אהבתיLiked by 1 person
קמיליה,
ממש לא. התיאוריה הכי דומיננטית ( או הווקטור הכי דומיננטי למעשה) היא זו של: " מים גנובים ימתקו". כלומר, דווקא הסביבה הפוריטנית והבלתי מספקת, מייצרת את הסטיות המיניות פשוט. הדיכוי, קורא לשחרור בנסתרים.
עכשיו, כאשר אדם כזה, מסביבה כזו, מגיעה לעמדת כוח והשפעה, הוא ממנף זאת פשוט.
זה לא תיאור בלעדי, אבל, יותר דומיננטי.
והם שם, כי זוהי תבנית נוף מולדתם פשוט.
אהבתיאהבתי
ידיעה מעניינת:
תחת הכותרים:
צה"ל יקים גוף מודיעין שיעסוק בהשפעה האסטרטגית של משבר האקלים
שנים אחרי שאר גופי הביטחון בעולם: צה"ל יעסוק בהשלכות האסטרטגיות של משבר האקלים • צוות מיוחד של אמ"ן יבצע תחזיות והערכות לגבי השפעת שינויי האקלים על הביטחון האזורי ועל היערכות הכוחות
כאן:
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001391240
אהבתיאהבתי
תמריץ,
כל הכבוד לממשלת השינוי. בזכות ממשלת בנט הפכנו ממדינה שמתייבשת עקב עודף שמש למדינה עם עודף מים ומחסור בשמש. שינוי וריפוי!
אהבתיאהבתי
חייל זקן, אתה רומז לזה
https://www.themarker.com/dynamo/.premium-1.10393893
האמת שיש מחסור אמיתי בשטחים לאנרגיית שמש בישראל וכתבתי על זה. זו סוג אנרגיה שתופסת שטחים עצומים.. אפילו ביחס לגודל הנגב, מדובר בשטחים עצומים. בירדן יש יותר שטח בשפע ופחות נימביזם. הסכם הגיוני דווקא.
אהבתיאהבתי