האופטימיות חוזרת

התפרסם היום שהחיסון של מודרנה מנע הופעת מקרי קוביד קשים בקרב מחוסנים שהשתתפו בניסוי באופן טוטאלי בעוד שבקבוצת הפלצבו היו 30 מקרים כאלו. 30:0 זו תוצאה מדהימה בכל ענף ספורט ובפרט בתחרות שבין יכולת ההמצאה האנושית לבין הנגיפים.

ההישגים המרהיבים של פייזר ומודרנה גורמים לגל אופטימיות בבלוגוספירה באנגלית וקראתי כמה פוסטים שתוהים האם הקיפאון הטכנולוגי היחסי שאפיין את כל התחומים מלבד מחשבים ותקשורת בעשורים האחרונים, הולך ומשתחרר (למשל כאן וגם כאן)

לפני כמה שנים כתבתי הרבה על הרכב ללא נהג בזמן שהיה זה רעיון בחיתוליו. מאז הרעיון התמסד אך גם התברר כקשה ליישום מהצפוי. אולם ויימו חברת הבת של גוגל, האחראית לפיתוח הרכב האוטונומי, ממשיכה להתקדם עם פיתוחו. באריזונה כבר אפשר להזמין מונית לא מאוישת של ויימו, וגם אם הזמינות לעת עתה נמוכה, השירות כבר קיים, נוח ובטיחותי. רגע פתיחתו הוא בעבר, כבר לא בעתיד. מובילאיי מתכננת להופיע בתל אביב ב-2022.

עוד בתחום הרכב, התמחור המטורף שהבורסות נותנות לטסלה מלמד שאנשים שמוכנים לשים את כספם היכן שפיהם מאמינים בהחלפה הגדולה מנפט לחשמל נקי שתסייע לשמור על כדור הלכת, תפחית את הזיהום בערים ותשחררנו סופית מעריצות שליטי הנפט. לצד זאת מעניין לשים לב שיש פער בין החזון של טסלה המבוסס על החזקת רכב אישי יוקרתי לחזון האקולוגי יותר של ויימו שקורא לשימוש במוניות אוטונומיות.

כמובן בתחום התחבורה הדבר הבדיוני ביותר שעומד לקרות בשנים הקרובות הוא אצלנו. הרכבת התחתית בתל אביב שנקבל עם פתיחת הקו האדום בין בת ים לפתח תקווה (גם אם זה עוד לא המטרו, אלא רכבת קלה).

הנגיף קידם בשנות אור את העבודה מרחוק. נוצרה נורמה חברתית שהדבר אפשרי ואף רצוי. מהפכה נדל״נית דרמטית שאיש לא ראה אותה באה בטרם הקוביד יכולה לעמוד לפתחנו. מבטאת זאת הנפילה החדה בעלות השכירות בסן פרנסיסקו ובניו יורק. אנשים מוכנים להתרחק מהעבודה ולגור היכן שזול.

תחום האנרגיה אינו קופא על שמריו. השמש והבטריות כבר הולכות ומחליפות את הדלקים המאובנים, ואנרגיה תיעשה ככל הנראה זולה להדהים בעשורים הקרובים. שיאי המחירים הנמוכים נשברים כל הזמן במכרזים על אנרגיה סולארית, ואני עוד זוכר את נבואות הזעם על קץ הנפט וקץ האנרגיה מפי אלו שהמעיטו בערכה של יכולת ההמצאה האנושית בעולם קפיטליסטי.

כל זה בעולם הטכנולוגי. במדעי החברה ההישגים צנועים בהרבה, אבל גם בכלכלה יש התקדמות בהנחלת האמיתות שקיינס ו-MMT תרמו לאנושות. בעברית: גרעונות לא חשובים. חלקו כסף לאנשים למען השם. רעיון פשוט, אבל כמו בהמצאת הווטסאפ, לפעמים הפשטות מנצחת.

תחום אחד שבו האנושות תצטרך לעשות חשיבה מחודשת הוא הדמוגרפי. אין רע בכך שתחול ירידת מה בתפוסה של הפלנטה, אבל לטווח הארוך המצב הנוכחי במדינות המפותחות שבו נשים מולידות פחות משני ילדים בממוצע אינו בר קיימא. אף על פי כן לעת עתה מגמת הירידה בילודה הולכת ומעמיקה.

62 תגובות על ״האופטימיות חוזרת״

  1. לא רואה סיבה לחשוש בעניין הדמוגרפי.
    סביר להניח שבדורות הבאים ממוצע הילודה יעלה.
    הרי מדובר בתהליך אבולוציוני, הילדים שנולדים הם ילדים של הורים שהיו מעוניינים להביא ילדים. ואותם ילדים כנראה ישמרו על הנטיה הזאת, ועם הזמן היא תעשה יותר בולטת, כי מי שלא מוליד לא מעביר את הגנים שלו הלאה.

    אז בסופו של דבר הנטייה להביא ילדים היא זו שתישמר לאורך זמן.

    אהבתי

  2. אני לא רואה שום דבר פרט לדתיות שמכתיב נטיה להוליד הרבה. לא רואה בפועל דפוס של ילדים למשפחות גדולות שמולידים גם הרבה, אלא אם הדבר נובע מחינוך דתי. בקרב משפחות מזרחיות מסורתיות גדולות מהסוג שהיה נפוץ בשנות החמישים והשישים, הדור השני והשלישי מסתפק לרוב במספר ילדים צנוע.

    Liked by 1 person

  3. מענין. רק הנושא של סטגנציה, הוא מאוד מורכב. השאלה הינה על פי איזה פרמטר מעריכים סטגנציה בטכנולוגיה. צריך לאבחן, בין: המצאה ופיתוח, יישום טכנולוגי, ושימוש או שיווק המוני.

    כאשר מתיחסים לשני הפקטורים הראשונים, אז זה באמת לא פשוט. מכיוון, שהרבה פעמים, יש הכמנה של פיתוחים וטכנולוגיה, עד אשר מתרחש באחת (נחזה להיות רק באחת) בום אדיר. למה זה ? הרבה סיבות: אחת, הצבא וסוכנויות ביון, מקדימים בעשרות שנים לא פעם, את הפיתוחים האזרחיים. שניה, עד אשר הפיתוח או ההמצאה, עוברים פיר ריביו, התנסות והרצה, יישום תכל"ס לטכנולוגיה שמישה וכו… עוברים הרבה זמן. בין לבין, יכולה להיות תחושה של סטגניצה.

    לא מזמן, השארתי פה לינק, לפיתוח מטורף. אבל, בקושי מדברים עליו. בינה מלאכותית, שמאתרת את שינוי הצורה בחלבונים. אבל, ייקח עוד זמן.

    אם נתאר מה קורה בצבא וסוכנויות ביון בקשר לפיתוחים חדשים, רטרוספקטיבית, ופרוספקטיבית אפילו. זה גיהנום ממש.

    להתראות

    אהבתי

  4. 1. להגיד שהצבא יותר מתקדם טכנולוגית בצורה כללית – זה לא נכון.
    הצבא לפחות 5-10 שנים אחורה באימוץ טכנולוגיות אזרחיות, פשוט באזרחות לא מפתחים מערכות לחימה.

    2. לגבי הפוסט – כמעט תמיד אסונות בקנה מידה גדול הביאו לגל חיובי ששינה את העולם – המגפה השחורה, מלחמת העולם השנייה, האלימות של שלהי ימי הביניים שהביאו את הרנסנס. אני לא חושב שצריך להיות מופתע בכל שבפרספקטיבה יותר רחבה היו השפעות חיוביות לא פחות מאשר השפעות שליליות. לדעתי, ב 10 שנים הקרובות בארץ יינצלו יותר אנשים מסרטן בזכות קידום טכנולוגיות mrna מאשר שנפטרו מקורונה (וגם לרוב מדובר על יותר צעירים).

    Liked by 1 person

  5. תמריץ
    מדוע מצב של מיעוט ילדים אינו בר קיימא? העולם יסתדר יפה מאוד גם אם יהיו בו רק 4 מיליארד אנשים. אני מניח שאתה מתכוון לבעייה שנוצרת כאשר ישנם המון זקנים ומעט צעירים שיפרנסו אותם, אבל ברוח הפוסט, אוטומציה והדפסת כסף אמורים לפתור את הבעיה הזו.

    Liked by 1 person

  6. דניאל, ודאי שצבאות ובעיקר סוכנויות ביון, מתקדמות הרבה יותר מן הפיתוחים האזרחיים בהרבה מובנים. לא כולם. אבל, בהרבה מאוד. אתה לא מבין מה אתה כותב עם כל הכבוד.

    הענין הוא, שאנו פשוט לא תמיד יודעים על כך. זה מוכמן כפי שכתבתי. זה חד משמעית כך.

    באזרחות לא מפתחים מערכות לחימה ? איך הגעת לזה ? יש חברות אזרחיות בשפע, שמפתחות אמצעי לחימה פשוט. נניח פה: סולתם, אלביט לפחות דאז וכדומה.

    אלא, שיש מחלקות פיתוח שעוסקות בפיתוחים מסווגים וסודיים. יש שימושים מתחת לרדאר וכו….

    נניח תיקח סתם חמקן. הטכנולוגיה שלו, היא מטורפת לגמרי כמטוס. הטכנולוגיה והביצועים. ומי אלו:

    לוקהיד מרטין. זה תאגיד אזרחי. לא צבאי. הייתה שם נניח מחלקת פיתוח סודית ( הבואשים) והם פיתחו חמקנים כבר דאז. לפני עשרות בשנים.

    הצרכים הינם אקוטיים. מדינה, ביטחון לאומי. התקציבים אינסופיים. ברור שלצבא ומערכות ביטחון של מדינה, יש יתרונות עצומים בקשר לכך. היום אגב פחות. אבל, ממבט של עשרות בשנים. ודאי שכך.

    הנה, השארתי בעבר לינק לדארפ"א. מח' בפנטגון שעוסקת בפיתוחים מתקדמים וסודיים. כריש, עם שבב במוח, ודרך אולטרא סאונד, משמש לצרכים צבאיים וכדומה. וזה, ממש פרימיטיבי, האמן לי. כאן:

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/4767428.stm

    להתראות

    אהבתי

  7. הנה פה דניאל, לוקהיד מרטין, תאגיד אזרחי, שמזה זמן רב, מפתח אמצעי לחימה בעיקר. מצטט מוויקיפדיה:

    לוקהיד מרטין (באנגלית: Lockheed Martin) הוא תאגיד רב לאומי אמריקאי, הנמנה עם המובילים בעולם בתחומי התעופה, הביטחון, והטכנולוגיה, המספק מוצרים ושירותים מתקדמים לאלפי סוכנויות אזרחיות ומודיעיניות, גופים ממשלתיים וביטחוניים ותאגידים מסחריים בארצות הברית וברחבי העולם.

    חברת האם לוקהיד קורפוריישן הוקמה בשנת 1912 על ידי האחים אלן ומלקולם לוגהד בסנטה ברברה, קליפורניה וחברת האם מרטין מריאטה הוקמה בשנת 1961 בבת'סדה, מרילנד. ב-1995 התמזגו יצרנית התעופה לוקהיד (Lockheed Corporation) וחברת האלקטרוניקה, האוויר והחלל מרטין מריאטה (Martin Marietta). מאז פועלת לוקהיד מרטין כחברה גלובאלית העוסקת במחקר ופיתוח, תכנון, ייצור, אינטגרציה, תפעול ותמיכה במגוון מוצרים, שירותים ומערכות מתקדמות.[1]

    החברה, בראשות היו"ר והמנכ"לית מרילין יוסון (Marillyn Hewson) נסחרת בבורסה לניירות ערך בניו יורק (NYSE: LMT) כחברה ציבורית, סיימה את שנת 2017 עם היקף מכירות של כ-51 מיליארד דולר, שווי שוק של כ-97.5 מיליארד דולר (2017) ומעסיקה כיום כ-100,000 עובדים ב-5 חטיבות עסקיות ברחבי העולם. "לוקהיד מרטין" היא חברת פיתוח הנשק הגדולה בעולם. 80% מתוצריה, בכללם מטוסים, טילים, ומערכות חלל, נמכרים לצבא ארצות הברית וגופי ממשל אמריקאים אחרים. הפרויקט העיקרי[דרוש מקור] של החברה כיום הוא מטוס ה-F-35 לאחר שזכתה בחוזה לפיתוחו בשנת 2001.

    פעילותה המקומית והבינלאומית של לוקהיד מרטין מנוהלת ממטה החברה בבת'סדה, מרילנד (Bethesda, Maryland) באמצעות 1,000 אתרים שהחברה מפעילה ב-500 ערים ברחבי 50 מדינות בארצות הברית, ו-70 סניפים ברחבי העולם. ב-2015 חטיבת מערכות מידע ושירותים גלובליים (IS&GS – Information Systems & Global Solutions) התמזגה עם חברה ליידוס (LEIDOS) וחברת סיקורסקי (SIKORSKY) נרכשה על ידי לוקהיד מרטין.

    כאן:

    https://he.wikipedia.org/wiki/לוקהיד_מרטין

    אהבתי

  8. רק ראוי לציין גם דניאל, שבהרבה מקרים, הצבא או מערכת הביטחון, יכולים פשוט להשתלט על פטנט אזרחי. זה לא העיקר, אבל, ראוי לציין.

    נצטט את סעיף 9 לפקודת הפטנטים:

    בקשה לפטנטים בעלי ערך צבאי

    9. אם סבור הרשם כי האמצאה המתוארת בבקשה ובפירוט נוגעת למכשירי מלחמה או לכלי מלחמה או שהיא בעלת ערך צבאי, עליו להעביר את הבקשה אל שר המשפטים, ולאחר שיערוך שר המשפטים אותה חקירה אשר יראה צורך בה, יוכל, –

    (א) לצוות שלא יינתן פטנט, אם סבור הוא כי טובת הציבור מחייבת לבלי תת פטנט;

    (ב) לצוות לקבל את הבקשה, אלא לתת את הפטנט באותם התנאים, בדבר נתינת רשיונות לממשלה או בדבר זכות הקניה ע"י הממשלה, ככל אשר ימצא לראוי.

    עד כאן הציטוט:

    אז קוראים לעי"ל את נגישותה של מערכת הביטחון לפטנטים ( כפי גם הצפנות אגב). במקומות אחרים בעולם, פשוט יכולים הצבא או מערכת הביטחון, להשתלט על פטנט פשוט.

    כאן לפקודת הפטנטים:

    https://www.nevo.co.il/law_html/law01/p187_001.htm#Seif2

    להתראות

    אהבתי

  9. בכל מקרה, כתבתי רק על תחושת הסטגנציה. והסברתי, שאין לזה ממש פרמטרים הרי. ועסקינן לא פעם בתחושה, אבל תחושה, זה לא המצב לאשורו. למה ? בין היתר, בגלל שיש פיתוחים מוכמנים מעין הציבור, ואחרי עשרות שנים, בא בום במכה כמעט. הרבה פיתוחים מוכמנים, הם של מערכות ביטחון וצבא פשוט. האינטרנט למשל גם דוגמא. לא הכי טובה. אבל דוגמא. הפנטגון השתמש בזה, שנים לפני שפרץ לאזרחות פשוט.

    אהבתי

  10. רינגו, ומה יהיה עם ה-4 מיליארד? יהפכו ל-2 מיליארד? בפרט הנקודה היא שהארצות שבהן הילודה נמוכה הן הארצות העשירות שמהן באים הממציאים והמדענים. באפריקה ובארצות האיסלאם אין הידלדלות אוכלוסין אלא להיפך.

    אהבתי

  11. תמריץ, ראשית גם בממוצע של 1.5 ילדים לאישה יקח שנים רבות לאוכלוסיה להצטמצם כך. יש להניח שבשלב כלשהו יווצר עודף כזה של משאבים שהילודה תשתקם, בין אם באופן טבעי ובין אם בתמריצים ממשלתיים.
    שנית גם אם אוכלוסית ארה״ב ואירופה תקטן בחצי עדיין יהיו בה שפע ממציאים ומדענים. לפני 70 שנה אוכלוסית העולם היתה שליש מהיום מה שלא מנע את ההתפתחות הטכנולוגית המואצת.
    שלישית אם יהיו בעולם חצי מהאנשים, הרבה מההמצאות הנדרשות לא יהיו נדרשות כל כך כי זיהום האוויר והים, בזבוז המשאבים וכו׳ יצטמצמו מאליהם. ולגבי הריבוי באפריקה והאיסלאם, הוא בעייתי רק אם נותנים להם להגר חופשי למערב דבר שלא יימשך לאורך זמן (כבר היום די נפסק). המוני האפריקאים צפויים להיות מאוד אומללים אבל לא לסכן בשום צורה את עתיד העולם.
    לסיכום מיעוט ילדים הוא רצוי ומבורך. אציין רק שאני כותב זאת כאב לשלושה…

    Liked by 1 person

  12. אני חושב שרק חלק קטן מההמצאות נובע מצורך לפתרון בעיות של עודף צפיפות אבל זה נכון לסקטור הדיור. מדהים אותי תמיד כמה זולות למגורים הערים הנפלאות של מה שהיה פעם האימפריה האוסטרו הונגרית. הן נבנו לאוכלוסיה גדולה כבר לפני מאה שנה ומאז היא לא גדלה עוד.

    אהבתי

  13. בפוסט כתבת על רכב אוטונומי או חשמלי ואנרגיה סולארית יעילה וזולה. אני מוסיף: תחליפי בשר, חקלאות מתקדמת, פתרונות למחזור וניקוי פלסטיק, חיסונים מתקדמים. כל אלו נחוצים בעיקר בגלל ריבוי האוכלוסיה. אם יהיו בעולם 3 מילארד אנשים בעיית הצפיפות והזיהום תצטמצם דרמטית מאליה, יהיה אפשר לגדל בקלות בשר לכולם בלי להרוס את כל העולם ומגפות יהיו קלות יותר לשליטה.

    אהבתי

  14. חייל זקן, אם היית באמת דקדקן, אז היית קורא שכתבתי, מצטט:

    סולתם, אלביט לפחות דאז וכדומה……. ( יודגש: דאז).

    כך שאפילו בתורת חפרן, אתה מפגר לגמרי. זה גם כלל לא העיקר פה. העיקר פה, חברות אזרחיות, שמייצרות לצבא ולמערכות ביטחון. אפילו כך זה בכלל לא אלביט היום.

    הסברתי לך בפוסט שעבר. אתה לא מסוגל להבין הנקרא. אפילו מאמר פשוט. זוכר ? עכשיו, תאר לך, שופט, עם עשרות מאות קייסים במקביל. כל קייס, נניח 100 – 1000 קלסרים, תוצרי מדיה מטורפים מגוונים, ערב רב של נושאים מתחומים שונים. אתה קולט ? החוצפה, עזות המצח שלך ?

    אהבתי

  15. רינגו זה נכון שהאיום שלנו על הפלנטה יירד משמעותית עם ירידת התפוסה שלה. מנגד יהיו פחות ממציאים חכמים שיוכלו לפרוץ דרך קדימה. אם אחד ממיליון אנשים מסוגל לגלות משהו שיחולל שפע בקנה מידה גדול, כל לידה במדינה מפותחת מקרבת את בואו.

    אהבתי

  16. חייל זקן, מה אתה רוצה מחיי סולתם ? אתה יכול להסביר ? הם אמנם לא אלביט מערכות. אבל, המציאו או פיתחו וייצרו דבר או שניים בתחומים צבאיים. וכן, הם ייצרו גם סירים. מלאים בטשועלנט. פשוט אותו דניאל לעי"ל גרס, שחברות אזרחיות, לא מייצרות מוצרי ביטחון או צבא. מה שהוא כמובן בעליל מגוחך. אז הבאתי את סולתם בין היתר.

    אהבתי

  17. הנה חייל זקן, מוויקיפדיה:

    "חברת סולתם נוסדה בשנת 1950 על ידי שלמה זבלודוביץ', מאיר גירון מטעם סולל בונה וחברת תָּמְפֶלָּה הפינית, שם החברה נקבע כר"ת של שמות שתי החברות. ב-1954 החלה החברה לייצר נשק ותחמושת ארטילרית והפכה לספק העיקרי בתחום עבור צה"ל. "

    כבר דאז. כאן:

    https://he.wikipedia.org/wiki/סולתם_מערכות

    אהבתי

  18. וכאן חייל זקן, מיגוון המוצרים של סולתם מערכות ( הצבאיים, מצטט מוויקיפדיה:

    סולתם מערכות מייצרת מגוון רחב של מוצרים מתקדמים ובהם מרגמות, תותחים ותחמושת.

    תותחים

    ATMOS – תותח מתנייע בקליבר 155 מ"מ על רכב גלגלי.
    ATHOS – תותח 155 מ"מ נגרר אוטונומי.
    M-71 חתרן – תותח 155 מ"מ נגרר המשרת בכוחות המילואים של חיל התותחנים הישראלי.

    מרגמות
    קרדום – מרגמה רותעת בקליברים של 81 או 120 מ"מ הניתנת להתקנה על כלי רכב קלים ובינוניים.
    "קשת" – "קרדום" 120 מ"מ מותקנת על נגמ"ש M113 ונמצאת בשירות חיל הרגלים הישראלי.
    מרגמת 60 מ"מ – מספר דגמי מרגמות 60 מ"מ – קומנדו, טווח מוגדל, ומותקנות על רכב.
    81 מ"מ – מספר דגמי מרגמות בקליבר 81 מ"מ.
    סולתם K6‏ 120 מ"מ – מרגמות חלקות קנה ומחורצות לשימוש קרקעי נגרר ורכוב.
    M-66, מרגמה בקוטר 160 מ"מ.

    תחמושת
    סולתם מערכות מייצרת מגוון רחב של פצצות מרגמה בקוטר 60, 81, 120 ו-160 מ"מ. סולתם מספקת גם מגוון מרעומים.

    אז כתבת לעי"ל על חמוצים הא ?

    אהבתי

  19. אל רום,
    אם נמשיך לדקדק אז לידיעת ויקיפדיה העילוי הצבאי גנץ סגר את כל גדודי הארטילריה של החתרן (M71)

    אהבתי

  20. חייל זקן, אתה כרגיל, תכתוב לנו, שכך וכך עשה גנרל כזה או אחר. אבל, לא תביא לנו הנימוקים.

    יעני מה, בוא, כך אתה כותב:

    "העילוי הצבאי גנץ סגר את כל גדודי הארטילריה של החתרן (M71)"

    מה ההבדל, בין מה שכתבת, לבין סתם שטות הזויה נניח שאכתוב עכשיו, כגון:

    המפגרים האלו בחיל האויר, קנו אף 35.

    או:

    פיתחו חץ 3 הפסיכים האלו.

    מאיפה לנו לדעת אם זה טוב או רע ולמה ? אתה יכול להסביר לנו ?

    אהבתי

  21. תמריץ אני בספק אם דווקא ריבוי אוכלוסיה הוא המפתח לריבוי ממציאים וגאונים.
    כשלכל זוג יש רק ילד אחד הילד הזה מאוד מטופח. ככל שיש יותר ילדים כל אחד מהם מקבל פחות השקעה. כך גם ברמת המדינה – ככל שיש יותר ילדים, קשה יותר להעניק להם חינוך מצוין, וגם החכמים שבהם עלולים להיפגע מכך. לראייה, קפיצת הדרך המדעית האדירה באנגליה של המאות ה- 18-19 ולאחר מכן בארה״ב במאה ה- 20 קרתה באוכלוסיה קטנה משמעותית מהיום. אני חושש שיותר ילדים פירושו יותר טמבלים…

    Liked by 2 אנשים

  22. אל רום,
    ביקשת קיבלת,
    צה"ל משקיע את עיקר תקציבו בהשגה של עליונות אווירית. עליונות זו מאפשרת לבצע איגוף אנכי. כדי שהאיגוף יהיה אפקטיבי עליו להיות מגובה בארטילריה הניתנת להטסה. מסיבה זו אוגדות הצנחנים והמרינס האמריקאיות מצויידות בתותחים נגררים (M119, M777). לצה"ל יש רק אוגדה מוטסת אחת (אוגדה 98) והיא חסרת ארטילריה. (את החתרן (דומה לM119) היה ניתן להטיס במטוסי הרקולס)

    אהבתי

  23. חייל זקן,

    אתה אפילו לא מבין, שמה שאתה מביא, זה ג'יבריש. אבל, נניח שאפשר לדלות משהו מזה:

    אז אם אפשר, זה לא מתאר הרי תמונה כוללת יחסית. כלומר:

    גם אם צריך תותחים דנן, גם אם יש בהם יעילות, בשיקול עלות תועלת, מוטב אולי הרי להפנות תקציבים למקום אחר. כשם שטוב שתהא נושאת מטוסים ענקית למדינת ישראל. זה טוב. אבל, לא שווה השקעה אדירה פשוט של עשרות מיליארדי דולרים.

    אפילו כך, אתה לא מביא את נימוקי הצבא או נימוקי גנץ למעשה. אלא מתאר חשיבה או תובנה, שלא מתחרה או יריבה לתובנה של גנץ ושל הצבא. אלא, נחזית לעמוד על רגליה שלה ( גם אם היא ג'יבריש מוחלט).

    ומה דלינו מזה למעשה, כלומר רק פר הציטוט ( זה ציטוט אפשר להניח, ולא כתבת מאיפה):

    צה"ל משקיע עיקר התקציב בהשגה של עליונות אוירית. אז מה הקשר לתותחים מתנייעים לא הסברת לנו ? לא הסברת לנו מה זה בכלל "איגוף אנכי".

    והרי עליונות אוירית, נסתרת מניה וביה עם מה שאתה כותב. שהרי עליונות אוירית, לא נסמכת על כוחות קרקע בעיקרון. ונהפוך הוא במידת מה, העליונות האוירית, נועדה לעזור לכוחות קרקע (בין היתר). עליונות אוירית, זה אף 15. כל מטוס אוייב שיעלה לאויר, ייורט מיד, מרחוק יחסית, על ידי אף 15. כך, מטוסי אף 16 או קוברות או אפאצ'י, יוכלו לתת סיוע קרקע צמוד, מבלי חשש. או כוחות יבשה, לא יחששו מתקיפות אויריות של האוייב.

    אז אתה רואה, אין בכל מה שהבאת, דבר וחצי דבר. רק ג'יבריש חסר היגיון.

    אהבתי

  24. תמריץ כתב: "אני לא רואה שום דבר פרט לדתיות שמכתיב נטיה להוליד הרבה". ראה הגרף בלינק כאן:
    https://www.artistandmerchant.com/post/%D7%A4%D7%A8%D7%95-%D7%95%D7%A8%D7%91%D7%95-%D7%91%D7%9E%D7%97%D7%99%D7%A8-%D7%9E%D7%91%D7%A6%D7%A2?fbclid=IwAR3eNUufNcHmBQmz3NSHodHJwqXBmcllG527QbDHIpIkAflfCAP4mWbdl4A
    וגם בהקשר של ילודה ממליץ על הספר:
    https://www.e-vrit.co.il/Product/17239/%D7%9E%D7%A1%D7%A2_%D7%94%D7%90%D7%A0%D7%95%D7%A9%D7%95%D7%AA

    Liked by 1 person

  25. אל רום,
    איגוף אנכי הוא פעולה של הנחתת כוחות משמעותיים (להבדיל מפשיטות קומנדו) בעורף האויב ללא רצף יבשתי. כדי שכוחות אלו יוכלו לבצע התקפות ולכבוש שטחים הם זקוקים לסיוע ארטילרי. עליונות אווירית לא קשורה בתותחים מתנייעים אלא בתותחים נגררים הניתנים להטסה. תנאי מקדים לביצוע איגוף אנכי הוא השגת עליונות אווירית. בצוק איתן נשלחה גולני לסג'עיה ונהדפה תוך ספיגת נפגעים רבים. הם עמדו במשימה רק לאחר שהוזזו לאחור, הפעילו ריכוך ארטילרי ואחריו חזרו להשלמת המשימה. הF15 והאפאצ'י לא הספיקו וזה במרחק של כמה מאות מטרים מהגבול. תותחים נגררים, מלבד היותם ניתנים להטסה, הם זולים משמעותית מתותחים מתנייעים ועלות התחזוקה שלהם זניחה בהשוואה לזאת של תותחים מתנייעים. לפיקוד הבכיר של צה"ל יש היסטוריה ארוכה של אי הבנה של הפעלת ארטילריה במלחמה. בכל הצבאות המודרניים יש אגד ארטילריה דיביזיוני ובנוסף גדוד ארטילריה אורגני לכל חטיבה. בצה"ל אין גדודי ארטילריה חטיבתיים וליחידות מוטסות אין כלל ארטילריה. בכל אותם צבאות, כולל העשירים ביותר, השימוש בארטילריה נגררת נפוץ ביותר. צה"ל לומד על חשיבות הארטילריה רק כאשר הוא מסתבך אבל לקחים יוק. דוגמאות ידועות מלבד סג'עייה? סולטן יעקב במלחמת לבנון 1 וסואץ במלחמת יום הכיפורים. הטכנולוגיה החדשה, בניגוד למקובל לחשוב, לא ייתרה את הארטילריה אלא הפכה אותה לאפקטיבית הרבה יותר ולמרכיב הקטלניות הכי כדאי במונחים של עלות תועלת. כיום ניתן לצייד כל פגז במערכת ניהוג (כמו שהאירנים מתקינים על רקטות זולות) כך שהתותח יכול לפגוע במטרות נקודה ובמקביל להמשיך לייצר אש סטטיסטית (רתק, ריכוך וכו'). בנוסף, כאשר מציידים גדוד ארטילריה במזל"טים הוא הופך ממערכת סיוע לכוחות אחרים לטורף עצמאי שיכול בכוחות עצמו לאתר מטרות ולהשמידן.

    אהבתי

  26. חייל זקן,

    אז שוב, אתה לא מסביר את גנץ, ויחסיות כוללת.

    לגופו של ענין:

    לא מובן מה אתה כותב. אתה מבין מרחקים בכלל ? צה"ל זה צבא של תנועה ואילתור. כל רצועת עזה, איזה 2 ק"מ רוחב, ואורך 30 משהו. למה תותחים נגררים ? סיוע ארטילרי הוא מיידי, ולא צריך שום תותחים כאלו, בלוחמה בשטח בנוי בכלל.

    אתה מבין שסג'עיה זה לוחמה בשטח בנוי בעיקרון ? כל עזה זה ככה כמעט.

    אז איך בכלל תותחים על הרקולסים לא מובן. איפה ינחתו ? אתה מודע למרחקים בכלל ?

    אתה גם לא מבין, הנזק ההקיפי שארטילריה יוצרת, אפילו הייתה מדוייקת מאוד. לכן גנץ ונתניהו, יגיעו להאג ( בקשר לסג'עיה אגב, רק ענין של זמן ).

    להתראות

    אהבתי

  27. עסקתי רק 8 שנים בפיתוח אמצעי תקשוב בצבא, אבל יכול להיות שכל מה שלמדתי בשנים הללו שגוי ואתה צודק.
    אם היה צורך באזרחות ב"כרישים עם שבב" אז זה היה קורה במהירות קצרה משמעותית.
    כנ"ל לגבי נשקים מבוססים על אנרגיה גבוהה.

    הוליווד מציגה תמונה שונה לחלוטין מהמציאות.
    כמובן שפיתוח צבאי זה לא פיתוח על ידי הצבא (שלרוב הוא מגדיר דרישות ומבצע רק ניהול פרוייקטלי) אלא military grade לעומת פיתוח שנועד לשוק האזרחי.

    דוגמה ספציפית – מרלוגים נכנסו לפני הרבה שנים לעולם הטאבלטים, והצבא רק לאחרונה החל להיכנס לניהול לוגיסטיקה בדיגיטל.

    אפשר להשוות תהליכים תקשוביים, לוגיסטיים ועוד. גם אם תשווה את הזמן שלקח לפתח את הf35 לעומת מטוסים אזרחיים, תראה שזה פי כמה.

    אהבתי

  28. דניאל, יש צורך באזרחות, ברפואה, באנשים עם שבב ( או מעין). וזוהי פרקטיקה מקובלת. למשל על מנת להקל על כאבים. להחזיר תפקודים מוחיים וכו… אלא, שסוכנויות ביון, עושות זאת ( ולא רק) הרבה הרבה לפני.

    לפעמים אכן, זה פיתוח צבאי, ולא על ידי הצבא לגמרי. אבל, הוא מממן, הוא דורש, הוא חושב על הנישה וכו…. ומוציא למשל מכרז. זה עושה ההבדל פשוט.

    בכל מקרה, זה רק גורם אחד, לכך שפיתוחים הם מוכמנים, לוקח להם זמן עד פריצה ושיווק המוני ( כפי למשל מיקרוגל ביתי) ובינתיים, יכולה להיות תחושה לא תואמת של סטיגנציה.

    נמחיש עוד אחר כך…..

    אהבתי

  29. אל רום,
    נראה לי שאתה מתקשה קצת בהבנת העניין המדובר. התוצאה היא שאינך מסוגל להפריד בין שני נושאים. 1 הצורך הכללי בארטילריה. 2 הצורך הספציפי בארטילריה מוטסת.
    תותח נגרר פחות נח לשימוש וניוד יבשתי בהשוואה לתותח מתנייע אבל הוא זול בהרבה ומתאים יותר לאחסנה ארוכה ולכן כל צבא מודרני מצטייד בתמהיל של שני הסוגים. בכל הקשור לניוד מוטס אין לו תחליף ולכן כל היחידות המוטסות מצטיידות אך ורק בתותחים נגררים למרות שרוב המשימות של אותן יחידות אינן מוטסות. הגנרלים הגאונים של צה"ל לא מבינים בארטילריה (אלו שמחליטים על בניין הכח, לא יוצאי החיל)
    צה"ל זה לא צבא של תנועה ואילתור. הוא צבא של קומבינה וחילטור
    הרקולס יכול לנחות בכל מקום שבו יש משטח מישורי (אפילו לא סלול אבל נטול בורות) של 200 מטר. במרחקים קצרים ניתן להעביר את התותח גם באמצעות מסוקי יסעור (בתליה חיצונית, לא את החתרן). הדגם הנגרר החדש, M777, הוא קל במיוחד (4.2 טון)
    אם אתה מחפש חומר להאג אז במלחמת לבנון 2 ירו למעלה מ100000 פגזי 155. בצוק איתן נהגו בדוקטרינת האג לפי המסורת הצה"לית, קודם נמנעו מירי ארטילרי ואחרי ששילמו בדם הפעילו ארטילריה ללא שום סייגים. כך בסג'עייה וכך נהגו גם ברפיח.

    אהבתי

  30. הטענה שעד לאחרונה שרר מצב של קיפאון טכנולוגי יחסי (פרט לתחומי המחשבים והתקשורת) – חלקית ודי בעייתית.
    תלוי באילו תחומים מדובר, והאם מגדירים "טכנולוגיה" במובן הצר או הנרחב. של התקדמות האנושות.
    בעיקר אם מתייחסים לכל התקדמות, בכל תחום מדעי, כנושאת פוטנציאל כלשהו *גם* לשימושים מעשיים. פוטנציאל שיתכן ועוד ימומש בעתיד (הקרוב או הרחוק) ויתכן שלא.

    בסוף דצמבר 2019 פרסם מכון דוידסון את הערכותיו להתקדמויות המדעיות החשובות ביותר שנעשו בעשור השני של המאה ה 21.
    (הפרסום הצפוי הבא, ברוח זו, יהיה בדצמבר 2029?)

    חלקן בעלות השלכות עתידיות משמעותיות ביותר על הרפואה והרפואה המונעת (כמו גילוי השפעות המקרוביום שבגופנו) חלקם נראים *כיום* כמדע טהור. ללא השלכות מעשיות פרט לסיפוק הסקרנות האנושית – אך יתכן ובעתיד גם לכך יהגלו השלכות חיוביות.
    הם ציינו, לדוגמא, המוני התפתחויות מדעיות באסטרונומיה וחקר החלל, בהבנת מוצא האדם כולל הריצוף הגנטי של האדם הניאנדרטלי והדניסובי. ועוד ועוד.

    מעט ארוך אך מאוד קריא ומאוד מומלץ.
    קשה להישאר אחריו פסימים המבכים על הסטגנציה המדעית.

    https://davidson.weizmann.ac.il/

    מצד שני, חייבים להסכים שמאז תום המלחמה הקרה וקריסת הגוש הסוביטי – ממשלות הפסיקו להזרים סכומי כסף אדירים לקידום פיתוחים צבאיים ו/או חללים. (בלי כל קשר לשאלה, מעוטת החשיבות בעיני, האם המחקר והפיתוח נעשו בתוך גופים ממשלתיים או הוזרמו לחברות בשוק האזרחי). פיתוחים שחלקם זלגו לבסוף גם לתחומים אזרחיים טהורים.

    בעשורים האחרונים *גם* אוניברסיטאות המחקר המובילות נמצאות במשבר מתמשך, שרק הולך ומחריף. בעיקר בתחומי מדעי החברה והרוח, אך לא רק בהם.
    משבר המשליך גם הוא על ההשקעות ב"מדעים טהורים" (להבדיל ממרכזי הרווח שהקימו אוניברסיטאות. בעיקר לטובת הסגל האקדמי הבכיר / בעל מעמד הקביעות)

    אבל מגפת הקורונה לפחות השפיעה על ממשלות להזרים סכומים אדירים למחקר ופיתוח רפואי. סביר להניח שמה שבעתיד ימצאו השלכות חיוביות נוספות (פרט לחיסון מוירוס קוביד 19) למה שנלמד בתקופה שופעת משאבים כספיים זו.

    אהבתי

  31. מישהו שמע על הליברה והדיאם? אלו מטבעות קריפטוגרפיים שפייסבוק (ועוד כמה עשרות חברות) התכוונו לייצר. הראשון היה אמור להיות צמוד לסל המטבעות. השני צמוד רק לדולר. הרגולטורים לא אסרו על הפצת הראשון. לגבי השני – פייסבוק מתחילה להפיץ אותו החל מינואר. מה דעתכם? זה יזיק\יועיל\חסר חשיבות לעולם?

    אהבתי

  32. חייל זקן, לא מתקשה בכלום. אתה מתקשה להסביר דברים פשוטים ביותר. אני פשוט נותן לך צ'אנס להסביר. אבל, אתה כל פעם מחרבש משהו אחר.

    אני מסביר לך, אחד נגזר מן השני ( בלי קשר לגנץ) הואיל והמרחקים קצרים, והמלחמה היא של תנועה, אז הצורך הכללי בארטילריה, וזה הספציפי בארטילריה מוטסת, אחד הם.

    מה אתה לא מבין פה ?

    להגיד שצה"ל הוא לא צבא של תנועה ואילתור, אלא קומבינה וחילטור, זה קל מאוד להגיד. אבל, לא אומר כלום קונספטואלית. זוהי דוקטרינה צהלי"ת מובהקת. מעבירים מהר המלחמה לשטח של האוייב, ומכריעים אותו מהר. אין זמן ואפשרות לעמוד במלחמות התשה. צה"ל מתארגן מהר, מאלתר מהר, ופועל מהר.

    ואיפה ינחת הרקולס בעזה מסבירים לך ?

    אני עצמי, יחפש למה גנץ עשה זאת. ואבהיר פה.

    ממך לא תבוא שום ישועה. אתה מבלבל המוח.

    אהבתי

  33. נו חייל זקן, אין לך תקנה פשוט:

    הנה , נושא הכותר:

    "התקרית בצאלים: התותחים הישנים יוצאו משימוש
    בצה"ל החליטו להחליף את תותח ה-M-71 בדגם מתקדם יותר, כלקח מהאירוע בו נורו בטעות במהלך תרגיל בצאלים לפני כשלושה שבועות שני פגזים לעבר הרמטכ"ל ובכירים נוספים "

    https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4165631,00.html

    כולי תקווה, שתלמד לקח, ותפסיק להתבטא במה שאתה לא מבין בו פשוט.

    אהבתי

  34. אני לא מאמין בחשיבות העצומה של מטבעות קריפטו למי שאינם פושעים אבל כן יש כיום בעולם קושי מסוים להעביר כסף בין אנשים פרטיים במדינות שונות.

    Liked by 1 person

  35. רינגו אני נאמן להשקפתי שבנושאי גידול ילדים, העיקר הוא הכישרון הטבעי ולא החינוך. למעט מקרים של קיפוח קיצוני כמו בחינוך החרדי בימינו

    אהבתי

  36. הנה נמחיש, את נושא ההכמנה ( כפי שגם קמיליה הציגה לא רע אגב). הכותר של המאמר במכון דוידסון, הינו:

    " שבבי המוח החדשים: על מה המהומה?"

    וכך מציגים הנושא, מצטט:

    היזם אילון מאסק הציג את הטכנולוגיה שמפתחת חברת נוירלינק: שבבים להשתלה בראש המיועדים לשיקום משותקים, החזרת הראייה לעיוורים ואפילו השתלת מידע חדש במוח. מה החידוש ביוזמה? מה הסכנות? ומה הפוטנציאל?

    אבל, הם כותבים:

    "הטכנולוגיה שמאסק הציג מוכרת בשם מערך רב-אלקטרודות (Multielectrode Array) ומקורותיה בסוף שנות החמישים של המאה הקודמת. "

    כלומר, כבר בסוף שנות החמישים של המאה הקודמת. וזה היה מוכמן המון זמן פשוט.

    ועוד הם מסכמים:

    "לסיכום, המערכת שמאסק הציג היא פריצת דרך הנדסית, שעיקרה מזעור טכנולוגיה קיימת והפיכתה לנגישה יותר. בשלב זה מאסק וחברת נוירלינק עדיין בשלב הבדיקות על חזירים, בעוד חוקרים אחרים כבר הדגימו טכנולוגיות דומות בבני אדם. יכולתו של השבב לכתוב זיכרונות אל המוח נמצאת בשלב זה בגדר המדע הבדיוני… "

    אבל, הם עצמם, נופלים בקטש, כי הטכנולוגיה הזו, של יכולת שבב לכתוב זכרונות אל המוח, היא לא מדע בדיוני כלל וכלל.

    להתראות

    אהבתי

  37. אבו עלי אקספרס:
    מי המדינה הבא שתנרמל את היחסים עם ישראל ?

    ביומיים האחרונים דובר בתקשורת הישראלית על "מדינה מוסלמית גדולה" שמתקרבת לנרמול היחסים עם ישראל.
    הפלסטינים הצליחו לחלץ הכחשה פומבית מאינדונזיה, שנחשבת למדינה המוסלמית הגדולה ביותר.

    אז למי התכוונו? והאם יש מדינה מוסלמית גדולה נוספת , שאינה סעודיה, אך בעלת משקל משמעותי?

    קחו כיסא, שבו והרשו לי להביא בפניכם את הציטוט המדהים הבא , מהיממה האחרונה, של ח'ואג'ה מחמד אצף, שר החוץ הפקיסטני לשעבר וחבר מפלגת הליגה המוסלמית הפקיסטנית:

    "הבידוד הדיפלומטי הנוכחי והמצב הכלכלי הקשה של פקיסטן אילצו אותנו לדפוק על דלתותיה של מדינת אפרטהייד.
    מצבנו הנואש מאלץ אותנו לנטוש את אחינו הפלסטינים ולהתחנן בפני ישראל שתעזור לנו לשפר את היחסים עם אחינו ההסטוריים בערב הסעודית ואיחוד האמירויות"

    הלסת שלכם צריכה להשמט. לפחות קצת.
    שר לשעבר וחבר נוכחי בפרלמנט הפקיסטני מודה בפומבי שפקיסטן מתחננת לישראל כדי שזו תגשר בינם לבין סעודיה ואיחוד האמירויות.
    עוד שני עניינים חשובים:
    1.לפקיסטן יש גבול עם איראן. מהצד הרחוק יותר… (מזרח איראן)
    2. פקיסטן היא המדינה המוסלמית היחידה שמחזיקה בפצצת אטום.

    שיהיה לכם ערב נפלא ונקווה שהשר הפקיסטני לשעבר, שאינו מחבב את ישראל, אכן יודע מה הוא אומר.

    אהבתי

  38. אל רום,
    איך הצלחת לחבר בין עזה להרקולס? הבקעה וזהרני דווקא כן מתאימים.
    מה הקשר בין ירי בטעות לגיל התותח? מזל שהתותח בצאלים לא נפגע על ידי ברק
    "מעבירים מהר המלחמה לשטח של האוייב, ומכריעים אותו מהר. אין זמן ואפשרות לעמוד במלחמות התשה. צה"ל מתארגן מהר, מאלתר מהר, ופועל מהר." – אל רום, זו תמצית תורת הביטחון שגיבש בן גוריון והוחלפה על ידי צמרת צה"ל ב"לוחמה מבוססת אפקטים, השתבללות וצריבת תודעה". אם אתה תומך בדוקטרינת בן גוריון זו אני מקים את תנועת "אל רום לביטחון"

    אהבתי

  39. חייל זקן,

    אתה כתבת על סג'עיה. לא אני. הבאת את סג'עיה, כמו מפגר, כהמחשה לתותחים המפגרים שלך. אתה עוד לא קולט ?

    מה הקשר בין ירי בטעות לגיל התותח? אתה אכן תותח על. כל מה שהיית צריך לעשות, זה פשוט להסביר לנו בפשטות, מה קרה עובדתית קודם כל. אפילו את זה לא יכולת לעשות. על מה המדובר קודם כל.

    ושוב אתה לא מבין מה אתה כותב. ההשתבללות וחרטות דנן, נמחקו על ידי גבי אשכנזי, שאתה כה "מסמפט". הוא שיקם הצבא או התודעה הציבורית יותר נכון להגיד, מכל הפוסט מודרניזם הזה לגבי דידו, והחזיר את הפשטות והנוקשות לשורות הצבא. פשטות ונוקשות, אומר, תנועה, כתישה מהירה, לקיחת יוזמה וכדומה דברים שאתה לא מבין בהם כלום.

    אז חלאס. התייגענו בלי די מהבלות הרוח הזו שלך. חלאס חמאס.

    להתראות

    אהבתי

  40. ואגב ההשתבללות ואללה, זה נוגע יותר למלחמה בטרור, לא מלחמה כוללת רסמי אגב. אבל, התייגענו עד בלי די פה. בזבוז זמן ומשאבים מטורף ממש. אתה נותן צ'אנס לבן אדם. וזה האחרון, תראה מה עושה.

    אהבתי

  41. אל רום,
    גבי אשכנזי הוא אכן הרמטכ"ל היחיד מאז רפול שלא היה חסיד של התיאוריות החדשות אבל בהיותו חסר יכולת פיקוד וניהול שהקדיש את מירב מאמציו לשיחות עם עיתונאים כדי להאדיר את עצמו לא הצליח להטות את ספינת צה"ל מהמגמה ההרסנית. המורשת של גבי אשכנזי היא שליחת חיילי השייטת להשתלטות על המרמרה עם רובי צבע. הנזק הכי גדול לצה"ל נגרם כאשר בוגי וגנץ שילבו מאמצים. פעם ראשונה כרמטכ"ל ומפקד זרוע היבשה ופעם שנייה כשר ביטחון ורמטכ"ל. לזכותו של גנץ ניתן לומר שבהיותו גולם חסר דעה הזיק פחות מבוגי הדעתן המטורלל.

    אהבתי

  42. נו חייל זקן, לגבי המרמרה לפחות, יש משהו במה שאתה אומר….. זה היה באמת מחדל של ממש התכנון והביצוע. שיהיה….

    Liked by 1 person

  43. חייל זקן ובכלל. כאן איזה ניתוח או ניסיון בדה מרקר, לצלול לתוך מכמני ההוייה האשכנזית, ולמה מצביעים גנרלים תדיר. הנה קטע שהחייל הזקן יתאבד עליו, מצטט:

    הפצע האשכנזי עודנו פתוח. במשך שנים, קראו להם "אשכנטוזים" "ווזווזים", "חנבצים" ו"יורמים", כינו אותם מתנשאים, לא האמינו ביכולות הבישול שלהם, והדביקו להם סטריאוטיפים כ"קרים" ו"מנותקים". חוויה קולקטיבית זו גרמה לאשכנזים לרצות להיות חכמים, חריפים ונועזים כמו המזרחים, אך בו זמנית משהו בהם עדיין חשדן כלפי המזרחים ונציגיהם.

    מי שמנצלים את זה בצורה ציני וקרה הם אליטת הגנרלים, שיוצרת עבורם מסגרת חברתית אלטרנטיבית: להיפגש במוצ"שים ולהניף דגלים שחורים. טקס חברתי זה משמש כהתרסה האשכנזית האולטימטיבית נגד שינוי פניה של המדינה, ומחאה סביב הדרתם ממוקדי הכוח הפוליטיים. בצורה כזאת, הם מרגישים בנפשם האשכנזית שהם ממשיכים להגשים את החלום הציוני כמו אבותיהם, ולא נאלצים להתמודד עם ההבנה שהחזון הזה אינו חד מימדי כבעבר, ויכול להיות עליו ויכוח לגיטימי.

    אליטת הגנרלים הם זכרי האלפא האשכנזים החילוניים, שמעזים לאתגר את ההגמוניה המזרחית בפוליטיקה. הם אמנם שואפים להעניק משרות בכירות לאשכנזים, אך התנאים (הלא־מודעים, כנראה) לכך הם ביטול דעה עצמאית, היעדר ביקורת פנימית ותפקוד כמשרתים ועושי דברם. הם מסלילים אשכנזים כך שישרתו אותם לצורכיהם, לרבות אלה שקשורים למאבקם הפוליטי והמשפטי כנגד מוסדות הדמוקרטיה, ורצונם לחיות על חשבון כספי המסים האשכנזיים. כשאשכנזים אינם ממלאים את התנאים הללו, דינם חיסול פוליטי, האשמה ב"נאו-ליברליזם" (קללה אשכנזית חריפה במיוחד) והדרה ממוקדי הכוח וההשפעה.

    כאן:

    https://www.themarker.com/blogs/idan-eretz/BLOG-1.9368181?utm_source=mailchimp&utm_medium=content&utm_campaign=blogs&utm_content=356972a2fc

    Liked by 1 person

  44. חייל זקן, שים לב, הבאת את אותו ציפורי, על ליאת בן ארי, לגבי חישוב פירוט המתנות. קרא לה, שלש פעמים כי טוב: שקרנית, שקרנית, שקרנית.

    שים לב, לא רק שהשוי של המתנות כפי שכתבתי,לא מעלה ומוריד הרבה כלל, אלא, מצטט הקביעה של השופטת לגבי הענין:

    "לגבי שווי המתנות – המאשימה ציינה בכתב האישום את שווי המתנות הנטען. לא מצאנו כי עליה לפרט כיצד הגיעה לחישוב הסכום המתואר בכתב האישום, בהתחשב בכך שהראיות בעניין זה מצויות בידי ב"כ נאשם 1."

    הנה לך……

    להתראות

    אהבתי

  45. כשלכל זוג יש רק ילד אחד הילד הזה מאוד מטופח. ככל שיש יותר ילדים כל אחד מהם מקבל פחות השקעה. כך גם ברמת המדינה – ככל שיש יותר ילדים, קשה יותר להעניק להם חינוך מצוין, וגם החכמים שבהם עלולים להיפגע מכך. לראייה, קפיצת הדרך המדעית האדירה באנגליה של המאות ה- 18-19 ולאחר מכן בארה״ב במאה ה- 20 קרתה באוכלוסיה קטנה משמעותית מהיום. אני חושש שיותר ילדים פירושו יותר טמבלים

    תגובה של רינגו שקיבלה לייקס מאמחייה וקמיליה

    רינגו, למשפט הזה אין כל ערך, אף אחד פה לא מוכן להגיב לטענה הלא מבוססת ולא נכונה?
    היא נכונה כמו הטענות של קמיליה שפתוחים צבאיים עודדו את השוק האזרחי ותרמו לציבור, טענה שהוכח מזמן שהיא תרוץ של ממשלות להשקעה הצבא וכמו שדניאל טוען פה בצדק ואל רום טועה זה רחוק מהמציאות.
    גם בויכוח בין חייל זקן לאלרום נשמע חייל זקן משכנע לאין ערוך

    כל טוב

    אהבתי

  46. עמדתי במחלוקת בין רינגו לבין תמריץ (ודנינו ר.? ) קרובה יותר לעמדתו של הראשון.

    תמריץ כתב:
    1. " … רינגו זה נכון שהאיום שלנו על הפלנטה יירד משמעותית עם ירידת התפוסה שלה."
    נחמד שלפחות על כך כולנו מסכימים.
    ואם יותר לי להוסיף לבעיות האקלים והזיהומים – ההתרבות האנושית הבלתי מרוסנת באה גם על חשבון שטחי הטבע הפתוחים ושטחי המחייהה של חיות הבר.

    2. " … מנגד יהיו פחות ממציאים חכמים שיוכלו לפרוץ דרך קדימה. אם אחד ממיליון אנשים מסוגל לגלות משהו שיחולל שפע בקנה מידה גדול, כל לידה במדינה מפותחת מקרבת את בואו. …"
    ———————
    אמנם ההסתברות שיצירה חדשנית פורצת דרך (מדעית ו/או אמנותית) תצמח דווקא באזור דל אוכלוסייה ומבודד מאוכלוסיות אנושיות אחרות – די זניח. ההמצאות הגדולות לא תגענה משבטים באמזונס, מאייים בפולינזיה, וכנראה גם לא מצפון קוריאה. יש צורך במסה מכובדת למדי של בני אדם, שמלמדים ומעשירים זה את זה (ואולי גם מתחרים זה בזה), שמהם עשויים לצמוח אותם "עילויים".
    אבל הקשר בין גודל האוכלוסייה לבין מספר התגליות פורצות הדרך רחוק מאוד מלהיות קו ישר. אפילו לא בתוככי המדינות המפותחות ביותר.
    לכל אורך ההיסטוריה האנושית צצו, מדי פעם, מעין "איים" די קטנים של התפרצות חדשנות גאונית ואדירה.
    אוסיף לדוגמאות שהביא רינגו:
    עיר מדינה, לא כל כך גדולה כמו אתונה, הצעידה את כל האנושות קדימה. בפילוסופיה, דרמה, הנדסת מישור ועוד.
    אסור לשכוח גם את תקופת הרנסנס. הרב תחומי, של צפון איטליה (בעיקר פירנצה וונציה),
    את תקופת הרנסנס המדעי והאמנותי שהיה בצרפת (האחראי בין השאר להולדת הפיסטור, התעופה והחיסונים גם יחד) ועוד ועוד.

    "התפרצויות גאוניות" שכאלו מלמדות אותנו שגודל אוכלוסיה (נמוך משמעותית ממיליון איש) הוא אולי תנאי הכרחי אך הוא רחוק מלהיות תנאי מספיק.
    כנ'ל לא עצםהחיים במדינה עשירה ומפותחת.

    3. " רינגו אני נאמן להשקפתי שבנושאי גידול ילדים, העיקר הוא הכישרון הטבעי ולא החינוך. …"
    ——————–
    המחלוקת כבר מזמן אינה רק בין החשיבות היחסית של התורשה לבין החשיבות היחסית של המשפחה והסביבה המיידית (הורים, אחאיים, בני שכבת הגיל וכד').
    אסור להתעלם מחשיבות משתנה על שלישי: התרבות והסביבה העוטפת את המשפחה הגרעינית.
    כולל משאבי הסביבה והתמריצים הניתנים בה לפיתוח יצירתיות, ובאילו תחומים הם ניתנים ועל מה טבאילו לא. מה שנרמז עליו גם בסעיף הקודם.

    נראה שאחד התנאים ההכרחיים להתפרצות גאוניות במקום מסוים ובתקופה מסוימת הוא העדר איסורים חברתיים לחדשנות + קיום "מצנטים". פטרונים שמימנו רבים מאלו שרמזו שיש להם פוטנציאל לפיתוחים מדעיים ו/או אמנותיים. יהיה מוצאם המשפחתי אשר יהיה. אותם מצנטים נדיבים היו אנשים פרטים מאוד עשירים , הכנסיה, בני משפחת המלוכה או האצולה ועוד. בימנו גם (או בעיקר) חלק מהמדינות.

    4. " …למעט מקרים של קיפוח קיצוני כמו בחינוך החרדי בימינו."
    ———————-
    אבחר להתעלם כרגע מהאפשרויות של הזנחה הורית, של תזונה שאינה ממלאת את כל צרכי הגדילה של ילדים ועוד.
    מובן מהסעיף הקודם שהתקדמו רק התחומים שזכו למימון נדיב.
    נדמה לי שבעולם החרדי – קיימים מצנטים ל"עילויים" פוטנציאלים בתחום לימודי הקודש. מה שמבטיח למגזר זה את הדור הבא של "גדולי תורה", פוסקי הלכה, כותבי ספרי קודש, רבני קהילות וכד'.
    אך עילויים פוטנציאלים מהמגזר החרדי בתחומי שחמט, מתמטיקה ופיזיקה, ארכיטקטורה, מוסיקה ואמנויות פלסטיות ועוד ועוד – לא יצליחו לצמוח בתוך המגזר החרדי. תהיה הגנטיקה שלהם אשר תהיה, ותהיה התנהגות הוריהם וסביבתם הקרובה אשר תהיה.

    "

    Liked by 1 person

  47. דנינו,
    לא מבין אותך. מה לא נכון במה שכתבתי? ההתקדמות המדעית באנגליה וארה״ב במאות הקודמות היא עובדה כמו גם גודל האוכלוסיה אז שהיה כמובן קטן בהרבה מהיום. אני טוען שהתקדמות מדעית הושגה גם בלי אוכלוסיה ענקית ולכן גם אם נחזור לאותו גודל אוכלוסיה עדיין תוכל לקרות התקדמות מדעית משמעותית. איפה אני טועה פה? לגבי ״ריבוי ילדים הוא ריבוי טמבלים״ זו כמובן לא עובדה וכתבתי בפירוש שאני ״חושש״ שזה המצב אך אין בידי הוכחות.
    תמריץ,
    זה ויכוח ישן בינינו על תורשה מול סביבה והשפעתן על הישגים אינטלקטואליים. ברור שלשתיהן יש משקל. אבל העובדה שהתפתחויות מדעיות נוטות לקרות בזמנים שונים במקומות מאוד שונים ובעמים שונים תומכת יותר בטענתי ובטענת קמיליה. לפני מאה שנה היתה הודו מדינה מפגרת בעליל ואילו כיום הודים מנהלים את גוגל ומיקרוסופט. לפני 40 שנה היתה סין מדינה ענייה ונחשלת והיום הם ראש בראש עם ארה״ב במירוץ הטכנולוגי. מה שמרמז כי יכולות שכליות נמצאות בכל העמים, והמידה בה הן מטופחות קובעת כמה יבואו לידי מימוש.

    אהבתי

  48. סין והודו זה מקרים שונים. איש מעולם למיטב ידיעתי לא פקפק בכך שהציביליזציה הסינית מאוישת בחריפי שכל. זה שהקומוניזם הרס אותם, זה לא קשור. הודו מכילה שונות גנטית אדירה ונחשלות אדירה. השאלה אם ההודים המהגרים המצליחים אינם באים רק ממיעוט ברהמיני שנוכחותו בהודו עצמה קטנה.

    אהבתי

  49. כפי שאתה אומר שהקומוניזם הרס את סין יכול מישהו אחר לטעון שהקולוניאליזם הרס את אפריקה, או לחילופין שהכנסיה הרסה את אירופה במשך אלף השנה שנקראים ימי הביניים. אני מניח שלו היה מרקו פולו מאמין בטענתך, היה חושב בשובו מסין שהאירופאים נחותים מהסינים משמעותית באייקיו שלהם. נראה לי שהמתאם הכי מובהק הוא בין תרבות תומכת השכלה לבין הישגים אינטלקטואליים. ברגע שהתרבות מופיעה, מופיעים גם הישגים. יכול כמובן להיות שהסיבתיות היא הפוכה כלומר אנשים חכמים יוצרים תרבות של השכלה אבל בפועל ימי הביניים קרו באירופה והקומוניזם קרה ברוסיה וסין, כולן אומות עם אייקיו גבוה לשיטתך. כך שבסיכומו של דבר נראה שהתשובה היא הרבה יותר מורכבת ומרובת משתנים מפשוט ״הלבנים והצהובים הם חכמים מלידה והכושים טיפשים״.

    אהבתי

  50. האדם, על כל חלקיו כולל המוח, הוא יצור ביולוגי והביולוגיה עוברת בתורשה. אני לא אומר שזו האמת הכי מלבבת אבל זו אמת. לגזענות מהסוג האפל יש מימד נצחי מסוים – ״עבד עבדים כנען״ וכדומה. אני לא טוען לכך חלילה. ראשית כי ערכו של אדם כאדם לא בהכרח קשור ליכולתו לפתור חידות הגיון. אם כי קשה לבנות חברה מתקדמת שבה כולם מתקשים בכך. שנית, תמיד יש שונות סטטיסטית מדהימה. שלישית, ייתכן שאנו על סיפה של מהפכה שתנתק לחלוטין את היכולות של המוח מהביולוגיה של ההורים בגלל יכולת להתערב בהיווצרות העובר.

    אהבתי

  51. רביעית, שום דבר לא נצחי. הברירה הטבעית לא נפסקת לרגע. גרגורי קלרק טען שהמהפכה התעשייתית הצליחה בבריטניה כי רק הילדים של הטיפשים מתו בהמוניהם.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: