דונאלד טראמפ צייץ ציוץ שבו טען שעל הפדרל ריזרב להוריד את הריבית לאפס ואולי אפילו לפחות מזה ועל הממשלה לפרוס את החוב לאורך שנים ולהוריד את תשלומי הריבית. הרמיזה של טראמפ על ריבית שלילית מרשימה. לא מתאים לו להעלות רעיון כל כך לא פופוליסטי כמו ריבית שלילית. ובכלל כל הדיבור על ריביות נמוכות מנוגד לחלוטין לרוחה של המפלגה הרפובליקנית.
דבר נדיר הוא שקברניט משתלט על ספינה פוליטית, מוביל אותה לכיוון הפוך לגמרי מהכיוון שאליו נעה עד אותו הזמן ושומר על פופולאריות אדירה בקרב נאמניו. בנושא הריביות והמדיניות הרצויה של הבנק המרכזי טראמפ עשה זאת, והוא עשה זאת בנושא שהוא אולי הקריטי ביותר לאזרחי ארה"ב – מדיניות הפד שהיא הבסיס לשגשוג הכלכלי בארצם. עד עידן טראמפ המון אנשי הימין האמריקני נידונו להאמין להבלים של פיטר שיף ודומיו, תומכי בסיס הזהב והדולר החזק. טראמפ ראוי להערכה על המפנה שחולל. כפי שברברה טוכמן אמרה על סאדאת שהפך את מדיניות ארצו ב-180 מעלות כשטס לנאום בכנסת: פה ושם יש דוגמאות היסטוריות נדירות להתנהגות שהיא ההיפך הגמור מאיוולת פוליטית.
תומכים נלהבים של טראמפ קצת מבולבלים. הרי את אובמה תיעבו על דבר החוב, וכיצד ייתכן שנשיאם האהוב והדגול רק מגדילו. לאחרונה ראיתי משהו מהבלבול הזה בטור שגיא בכור כתב בנושא. הפסיכולוג ג'ונתן הייט טען שעמדות פוליטיות לא משנים באמצעות לוגיקה, אלא רק באמצעות זיקה בין אישית. ולכן אלף טורים חכמים של פול קרוגמן לא היה בכוחם לשנות דבר לרפובליקנים שפינטזו על חזרה לסטנדרט הזהב, אבל דוגמה אישית ממנהיגם הנערץ – יש לקוות שתשנה להם ותשפיע גם על תפיסת עולמם בטווח הארוך.
ייתכן שטראמפ טיפש מושלם, והיה דבק באותה מדיניות ריבית ממניעים אנוכיים גם בזמן ובמקום שבו לא הייתה מתאימה – ממש כפי שעושה ארדואן בטורקיה. ארדואן מחריב את עצמאות הבנק המרכזי בזמן שבו המטבע הטורקי חלש ולא יציב ובכך מציב סכנה אדירה לארצו, שעלולה להפוך לגרסה של ארגנטינה (עם ציוני פיז"ה גבוהים מעט יותר).
ברם, העידן הדפלציוני הנוכחי במערב, העידן שבו הדמוגרפיה חלשה, עודף ההיצע גדול והשכפול כל כך קל עד שהמחירים מסרבים לעלות – זהו העידן שבו טראמפ הוא האיש הנכון בזמן הנכון. גם בקיצוצי המס שכבר היו וגם בהקלה המוניטרית שהוא תובע.
כדי למנוע תופעות של ונדליזם נאלצתי לחסום לייקים לבלוג ולייקים לתגובות. ממש מתנצל בפני המגיבים. מקווה שלא יהיה זה קשה מדי להחליף לייק לפוסט שלי או לדברי המגיבים במילת הערכה או פידבק.
אהבתיLiked by 1 person
בוא תסביר לי למה צריך להוריד ריבית לאפס בכלכלה שצומחת בין 2-3%, עם אינפלציה של כ-2% ושיעור אבטלה נמוך היסטורית ?
חוץ מלהעשיר את העשירים עוד יותר, מה זה ייתן?
אהבתיאהבתי
קודם כל זה ייתן שגם העניים יוכלו למצוא עבודות טובות יותר.. אבל יש בעיה יותר עמוקה. גם בשיא הצמיחה של תקופת טראמפ הריבית לא ממש הצליחה להתרחק מאפס והלחצים האינפלציוניים חלשים.
הדבר הזה יוצר בעיה קשה. נניח שיהיה מיתון, אין לאן להוריד את הריבית. לכאורה יש אלטרנטיבה פיסקלית, הגדלת הגרעון במיתון. אבל היא לא פשוטה – גם בגלל חרדות הגרעון המופרכות וגם כי בשיטה האמריקנית לקונגרס יכול להיות אינטרס לשים רגל לנשיא ולא לאשר תמריץ תקציבי.
הפיתרון היחיד לכך נראה הכשרת הלבבות לריבית שלילית או להנפקת מטבע טריליון דולר לכיסוי הגרעון או לרעיונות אחרים שיזכירו לאנשים שכסף אפשר להדפיס והוא לא סיבה לפאניקה.
אהבתיLiked by 1 person
טראמפ פופוליסט? הרי בדרכ מאשימים אותו בכך שהוא פועל בניגוד להיגיון, בניגוד לאליטות ושולף מהמותן.
הרי טראמפ צועק קרוב לשנה שאין להעלות ריבית , הפד פעל אחרת. היום די ברור מי צדק. ואתה עדיין בשלך "לא מתאים לו להעלות רעיון כל כך לא פופוליסטי".
טראמפ ניער את השטיח הדיפלומטי-פוליטי-חברתי -כבר הסריח והאביק מפוליטקלי קורקט.
אהבתיאהבתי
לא הבנתי תמריץ. איזה עבודות בדיוק ימצאו העניים מחר בריבית אפס אם נניח היום בערב הריבית תרד לאפס??
הרי שיעור האבטלה הוא כבר נמוך היסטורית ומעסיקים מדווחים על קשיים למלא משרות מסויימות.
אם הריבית תרד לאפס אז פתאום אפל תפתח מפעלים בארה"ב? תשכח מזה.
חוץ מלהעלות עוד יותר את שוקי המניות ושווי הנכסים (נדל"ן, אומנות וכולי) זה כמעט ולא יועיל בכלום.
אהבתיאהבתי
כלומר, הבעיה היום היא בכלל לא גובה הריבית.
הממשל האמריקאי צריך לצאת בתכנית השקעות רב שנתית, במיוחד בתחום התשתיות.
אבל זה כבר נהפך לקרב אגרוף פוליטי מכוער….
הרפובליקאים בבעיה. מצד אחד הם רק מדברים כל הזמן נגד הוצאות כספים של הממשל אבל הם יודעים שחייבים לצאת בהשקעות גבוהות כמו תשתיות.
אהבתיאהבתי
ככל שיש למשקיעים יותר כסף הם יכולים להציע לעובדים משרות טובות יותר. הכסף מחלחל מלמעלה למטה. נכון שזו קלישאה שכבר לא אוהבים היום, אבל היא הייתה ונותרה אמת. אבל אני לא חולק על זה שעדיף תמריץ פיסקלי.
אהבתיאהבתי
הבעיה כמובן תמריץ היא שרוב הכסף נשאר למעלה ורק חלק קטן מחלחל למטה, בעיקר בתעשיות מודרניות שלא נזקקות לכח אדם רב. השקעה בתשתיות לעומת זאת מעבירה כסף ישר למעמד הביניים והצווארון הכחול שסוללים כבישים ויוצקים בטון.
אהבתיאהבתי
אני בעד.. הבעיה שעל הנתיב הפיסקלי יש מחסומים לא פשוטים. לא סתם תוכניות התשתיות הגדולה של טראמפ הולידה כלום.
אהבתיאהבתי
אוף טופיק,
הקשר בין השלכות מדיניות הילד האחד בסין לבין הסנקציות של טראמפ על סין.
טענה שלסין חלון זמן של כעשרים שנה (בלבד), לפני ש"תאפיר", בכדי לבצע קפיצת מדרגה טכנולוגית – כלכלית ענקית, ולהפוך ממדינת לואו טק למדינת היי טק. אם תתעכב / תעוכב – היא תקרוס בשל יחס התלות בין הקשישים לבין האנשים בגיל העבודה.
מכאן, לחצי הזמן יכולים להפוך את הסנקציות של טראמפ על סין לדי אפקטיביים.
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001300348
רמז (נוסף למוזכר בפוסט בזהירות רבה מדי לטעמי) שאולי בכל זאת טראמפ הרבה פחות טיפש מכפי שמעריכים מתנגדיו.
ח;לופית, שיש לו הרבה יותר מזל משכל. (הקריטריון העיקרי של נפוליאון כאשר בחר גנרלים לצבאו).
(ניתן היה לקצר את הכתבה. אבל הממהרים יוכלו להתרשם מהגרפים שבאמצעיתו ולקפוץ לקרוא את הפסקאות האחרונות.)
אהבתיאהבתי
קמיליה, פגיעה נכונה במטרה . טראמפ באמת בונה על כך בעיקרון , אבל יותר בקטע של הר החובות או בועת האשראי האדירה ממש בסין והצמיחה שירדה לאחרונה לשפל יחסי . רק היום קראתי באמת על המירוץ בין הסינים לאמריקנים על טכנולוגיית הקוונטום ( הן בקטע של רדארים , בקטע של הצפנה וכו…) . כאן למשל:
https://www.technologyreview.com/s/612421/us-china-quantum-arms-race/
אלא שקשה מאוד יהיה לעצור את הסינים בקטע של פיתוח טכנולוגי. אין להם בעיה של תעדוף תקציבי ולחצים ציבוריים כפי למדינות המערב. אפשר לנסות לעצור את גניבות הטכנולוגיה למינהם שהם כה אמונים עליה . קשה מאוד . סבוך מאוד .באמת נושא פסיכי.
מקווה שלא תיבלע פה התגובה …. מטורף לגמרי .
להתראות
אהבתיאהבתי
אני לא מבין למה אתה דוגל בכך שהמדינה תבזוז את רכושו של האזרח (ע"י ריבית שלילית) שעמל בזיעת אפיו להשיגו? ובכלל מה יהיה על הפנסיונרים שהפנסיה שלהם תקרוס בגלל הריבית השלילית (להזכירך כולם יהיו פנסיונים גם אלו שהיום צעירים בשנות העשרים)? למה לדעתך זה טוב לאזרחים? בגלל שזה יביא צמיחה (שמעט מאוד נהנים ממנה)?
לפי מה שאני מבין אחת השאיפות הגדולות של הכלכלנים זה לגרום לצמיחה. אבל צמיחה זה הגדלת ההוצאות והצריכה הן של הממשלה והן של האזרח. זה טוב רק אם צורכים דברים חיוניים או דברים שמשפרי אכות החיים. אבל הצמיחה כוללת בתוכה גם ייצור של דברים חסרי ערך ודברים מזיקים לכן קודם כל צריך להוציא את הדברים האלו מחישובי הצמיחה כדי שיהיה לנו קנה מידה יותר טוב. כמו כן צריך להביא בחשבון שלפעמים אין לאן לצמוח ולא נורא עם יהיו לנו עשרות שנים שבהן אין צמיחה כלל.
דבר נוסף צריך לציין שהגדלת הייצור והצריכה גורמים להגדלת הזיהום.
לשם המחשה: אם נגדיל את הצמיחה ב-4% כל שנה אז הצמיחה והזיהום יגדלו פי מיליון תוך 350 שנה ופרוש הדבר שכל בני-האדם ובעלי החיים ימותו.
יתכן שכבר עכשיו כדור הארץ הוא במצב לא טוב ואנו רואים זאת ע"י שינויים קיצוניים באקלים בהרבה מקומות.
לי נראה שמצב המדינה פחות טוב מאשר בעבר:
מחירי הדירות גבוהים מאוד והממשלה לא מסוגלת לעצור אותם. אין שם עודף הצע למרות שהטכנולוגיה השתכללה ויותר קל לבנות דירות היום מאשר בעבר.
הפנסיות שלנו בצרות.
מצב הבריאות גרוע. צריך לחכות הרבה זמן לתור. גם אם יש לך כסף לרופא פרטי זה לא עוזר. אולי תקבל תור מהר יותר אבל במקום שכל רופאי בית-החולים יטפלו בך, רק רופא בודד יטפל בך.
התחבורה – בצרות.
איזור חיפה מזוהם. הים במקומות מסויימים מזוהם.
המזון איננו זול יותר ממה שהיה לפני 30-40 שנה.
זה שיש לנו נסיעות לחו"ל במחירים זולים, טלויזיה ובידור בזול, אינטרנט בזול – עוזר לנו מעט מאוד. אלו דברים לא חיוניים שאפשר בלעדיהם. לעומת זאת הדברים שהזכרתי למעלה – חיוניים.
אהבתיאהבתי
ל-ד מאיפה הבאת את הרעיון שהאבטלה מאוד נמוכה? לפני 5 שנים חפשתי יותר מחצי שנה עבודה עד שהצלחתי למצוא והוציאו לי את הנשמה עם מבחנים וראיונות שהייתי צריך לעבור. לפני 6-7 שנים חפשתי עבודה במשך שנה ורבע עד שהצלחתי בקושי למצוא. לפני כן בעשור הקודם לקח לי אפילו יותר מ-3 שנים כדי למצוא משהו. ובמשך כל אותם תקופות טוענים בעתונים שלוקח כ-3-4 חודשים למצוא עבודה.
אהבתיאהבתי
הרוצה בשלום ייכון למלחמה והרוצה בריביות חיוביות גבוהות (שכמובן לא ייתכנו בלי צפי צמיחה) צריך לשדר שיעשה הכול כדי שתהיה צמיחה, כולל שימוש בריבית שלילית.
חלק מהצמיחה יכול לכלול את הפחתת הזיהום. אין הכרח שצמיחה תביא לעוד זיהום. למשל אם הצמיחה תכלול שיפורים באנרגיה סולארית.
מחירי הדירות הם בעיה בארץ אבל לא בעיה כלל עולמית. והם היו בעיה גם בימים עברו.
בריאות? תוחלת החיים עולה ואפילו משמעותית אפילו בעשורים האחרונים. זה די מדהים. האדם קיים כל כך הרבה דורות ועדיין מצליחים בדור אחד להעלות תוחלת חייו באחוזים משמעותיים.
אהבתיאהבתי
לקמיליה:
סין לא תקרוס בגלל שיש בה יותר מדי פנסיונרים יחסית לעובדים.
לפי הגרף ביפן יש היום יותר פנסיונרים (באחוזים מכח העבודה) לעומת פנסיונרים שיהיו בסין בשנת 2050. ויפן כיום לא קורסת.
לפי אותו גרף בסין יהיו קצת יותר פנסיונרים (באחוזים מכח העבודה) מאשר בארצות-הברית בשנת 2050. הוא לא חושב שארצות-הברית תקרוס ולכן גם סין לא תקרוס בגלל זה.
כמו כן סביר להניח שנצטרך פחות ופחות עובדים כי הכל נעשה כבר ע"י מכונות ורובוטים. סביר להניח שאם הטכנולוגיה תמשיך להתפתח בני-אדם יוכלו לצאת לפנסיה כבר בגיל 40.
מדיניות הילד האחד נועדה למנוע רבוי גבוה שיוביל למצב שבו המדינה לא תוכל לפרנס את תושביה. משאבי המדינה קבועים וחלוקתם למספר גדול והולך של אנשים יביא לכך שלכל אחד יהיה פחות ופחות.
אהבתיאהבתי
איך בדיוק יהיו ריביות גבוהות אם כל הזמן מקטינים את הריבית ואפילו הופכים אותה לשלילית? למה כל כך הרבה זמן יש ריביות נמוכות ושליליות ולא רואים מעבר לריביות גבוהות אחרי כל כך הרבה זמן שצומחים או משתדלים לצמוח?
חוץ מזה הענין איננו ריביות גבוהות. הענין הוא שמירה על ערך הכסף + ריבית סבירה (ואולי אפילו ריבית קטנה) כדי שלאדם יהיה כסף כאשר יש לו בעיה או כאשר הוא בפנסיה. חוץ מזה הצמיחה צריכה לגרום לנו לחיות טוב יותר לכן צריכים למדוד אותה לא כמו שמודדים אותה היום. היום צמיחה נמדדת לפי כמה כסף אתה מבזבז וכסף זה יכול להיות מבוזבז על דברי הבל ואפילו על דברים מזיקים. לכן צריך למדוד את הצמיחה בצורה לגמרי אחרת. כמו כן לפעמים אין לאן לצמוח בכוון הזה ולא נורא אם אין צמיחה במשך עשרות שנים.
מעולם לא היו הדירות בישראל כל כך יקרים יחסית למשכורת הממוצעת. פעם דירה של 100 מ"ר בערי הלווין של תל-אביב עלתה כמו 100 – 120 משכורות חודשית נטו (כמיליון ש"ח בערכים של היום). אם היתה צמיחה אמיתית דירה כזו היתה צריכה לעלות כחצי כלומר כחצי מיליון ש"ח.
הבריאות באמת השתפרה אבל זה בגלל התפתחויות הטכנולוגיה. אלמלא הם הבריאות היתה במצב גרוע יותר מאשר לפני 40 שנה. בכל אופן היום לוקח זמן רב יותר מאשר בעבר לקבוע תור לרופא או לבדיקות.
אהבתיאהבתי
תמריץ, הזדמנות לבדוק טענה קודמת שלך מלפני כשנה אודות טראמפ:
https://tamritz.wordpress.com/2018/12/21/211218/
גם אם מוקדם מלסכם, להבנתי השמים לא נפלו מהחלטת טראמפ על נסיגה מסוריה, כפי שכתבת. הממסד הרפובליקני יישר קו לבסוף עם הנשיא. גם עכשיו פיטורי/התפטרות בולטון לא יעוררו בעיה.
מדהים שהאדם הכי מושמץ בפופוליזם וגחמתיות הוא האדם הכי עקבי במעשיו והכי אמין להבטחותיו.
אהבתיאהבתי
יאיר, שכחת שטראמפ לא יצא בסוף מסוריה והשאיר שם כמה מאות או אלפי חיילים. מאפגניסטן הוא גם לא יצא עדיין והפסגה המגוכחת שהוא רצה לעשות עם הטליבאן התאיידה (תתאר לעצמך מה אובמה היה חוטף מהרפובליקאים אם הוא היה שוקל בכלל לקיים פסגה כזו עם הטליבאן באדמת ארה"ב בשבוע האזעקה ל-9.11…..).
בקיצור, טראמפ הוא זה שבסוף יישר קו בנושאים האלה עם הממסד הרפובליקאי והצבא.
אהבתיאהבתי
ד, אכן כך.
אהבתיאהבתי
טראמפ עושה דברים טובים אבל הבוז העצום שהוא רוחש לדמוקרטיה ולמנהיגים הדמוקרטים מסביב לעולם, ההערצה שהוא מביע בפומבי לדיקטטורים אכזרים וחוסר ההכרה בהתחממות הגלובאלית וההתמודדות איתה מטילים צל מאוד גדול על כהונתו בעיניי.
ברור לי שבשנה הקרובה הוא יעשה הסכם עם סין ואירן כדי להציג הישגים למצביעים שלו ולהראות שהוא יודע לעשות עסקאות "מעולות".
הוא בסוף יחתום עם אירן על הסכם מאוד דומה למה שאובמה עשה וביבי יהיה חייב לעמוד מול המצלמות ולהגיד שזו עסקה מדהימה, הכי טובה בהיסטוריה.
אהבתיאהבתי
מומחי אירן חושבים שחמינאי לא ירצה איתו שום עסקה אבל נחיה ונראה.
אהבתיאהבתי
נחיה ונראה
אהבתיאהבתי
אהבתיאהבתי
לאל רום,
מאמר משלים למאמר שהבאת.
מאת דיוויד גולדמן (יהודי אמריקאי, רפובליקאי תומך טראמפ, שלא ניתן לחשוד בו באיזושהו אנטי-טרמפיזם כוללני, מתנגד קשות למלחמת הסחר של ארה'ב עם סין. הוא ממשיך לקונן על הפיגור המדעי והטכנולוגי של ארה'ב בהשוואה לסין, ובהיבטים צבאיים ספציפים גם בהשוואה לרוסיה).
במאמר זה הוא מציע להפנות חלק משמעותי מתקציבי גופי המודיעין האמריקאים לשיפור יכולת המו'פ האמריקאי.
ניתן להסיק ממאמריו שכבישים וגשרים אינם התשתית האמריקאית הפגועה ביותר, זו הנמצאת בראש התור הפדרלי לתוספת תקציבית של מיליארדי דולרים.
https://pjmedia.com/spengler/a-modest-proposal-cut-the-intelligence-budget-and-use-the-money-to-build-own-own-5g-systemsswarms/
מצד שני, אני מסכימה עם הטענה שהשקעה בתשתיות פיזיות, בכל רחבי ארה'ב, תגיע לכיסי המוני בני המעמד הבינוני ופועלים אמריקאים. לא רק לכיסי העשירים והמהנדסים האקדמאיים שבחוף המזרחי והמערבי.
בנוסף, כל הדיוט בכלכלה (כלומר רובו המכריע של כל ציבור מצביעים) יכול להתפעל מגשר מתפורר ששופץ לתפארת או שהושאר בעליבותו.
רק יחידי סגולה (כלומר מומחים בכלכלה מוניטרית) מבינים את מלוא המשמעויות של עליות או ירידות פעוטות (לכאורה) בריבית. ומדיניות טראמפ בנושא עשויה / עלולה להשפיע במשהו על עמדותיהם הכלכליות.
אהבתיאהבתי
קמיליה, זה לא ממש רציני לגמרי , הוא לא התייחס כלל לתשתית קונבנציונלית ( אם כי נראה שהבנת זאת) . הוא טוען סה"כ:
שמתוך 80 מיליארד תקציב של גוף ענק ולא מבוקר ממש ( סי איי איי ) אפשר לחתוך 70 מיליארד , להשאיר לו 10 , והשאר לעבוד על אדג'ניג בטכנולוגיה. יש באמת בעיה עם ה- G5 ( הרשת החדשה) ובעיה באמת עם הקוונטום . מי שישלוט בקוונטום כמובן ראשון , אין לתאר הדבר כמובן .
בסך הכל הוא מתאר את ה- סי איי איי , כענק זולל תקציבים , ולא מבוקר היטב . זה בעיה אוניברסלית כמובן . אבל , מכאן להשאיר ה- סי איי איי עם 10 מיליארד……פשוט קשקוש בגרוש .צריך למשל סוכנים או מודיעין אנושי. מאוד קריטי במלחמה בטרור, מלחמה שהפכה לגלובלית ( אחרי הפיגוע בתאומים) והכל במדינות לא מפותחות. זה לא כזה פשוט. הוא חי ב- לה לה לנד אלקטרוני. זה חשוב מאוד. לא חזות הכל.
להתראות
אהבתיLiked by 1 person
ל arn,
כתבת:
1. " … סין לא תקרוס בגלל שיש בה יותר מדי פנסיונרים יחסית לעובדים.
לפי הגרף ביפן יש היום יותר פנסיונרים (באחוזים מכח העבודה) לעומת פנסיונרים שיהיו בסין בשנת 2050. ויפן כיום לא קורסת.
לפי אותו גרף בסין יהיו קצת יותר פנסיונרים (באחוזים מכח העבודה) מאשר בארצות-הברית בשנת 2050. הוא לא חושב שארצות-הברית תקרוס ולכן גם סין לא תקרוס בגלל זה. …"
_________________
אחת הבעיות בעלייה הדרמטית במספר שנות החיים של האוכלוסייה היא העלייה הדרמטית הנלוות גם במספר שנות החיים הלא בריאים והלא עצמאיים.
מנסיון אישי עם שתי סבתות, קשישות מופלגות שהפכו לסיעודיות, מדובר בהוצאה של עשרות אלפי שקלים בכל חודש. בנוסף, משרד הבריאות / קופות החולים משקיעים בהן. מדי חודש, כפי שלא נאלצו להשקיע בהן בעשרות השנים הבריאות שלהן.
(וכאשר הריביות כל כך נמוכות – גם חסכונות החיים שלהן די נשחקו).
יפן ומדינות אירופה הן עשירות. הן מסוגלות להרשות לעצמן לממן את העלייה האסטרונומית בהוצאות הבריאות והסיעוד של אוכלוסייה קשישה, שחלקה זקוק לעזרה סיעודית 24/7.
סין, ומספר מדינות מוסלמיות המתקרבות במהירות ליחסי תלות בעייתים, לא.
2. " … כמו כן סביר להניח שנצטרך פחות ופחות עובדים כי הכל נעשה כבר ע"י מכונות ורובוטים. סביר להניח שאם הטכנולוגיה תמשיך להתפתח בני-אדם יוכלו לצאת לפנסיה כבר בגיל 40… "
—————————-
ניבוי חלופי: רוב הצעירים לא ימצאו שום עבודה בכל ימי חייהם.
מיעוט קטנטן של מפתחי רובוטים ומתקניהם (וכמה מגה טלנטיים אחרים) – ימצאו עבודות מעניינות בשכר אסטרונומי. אך סביר שירצו להמשיך לעבוד עד גיל זקנה ושיבה.
3. " … מעולם לא היו הדירות בישראל כל כך יקרים יחסית למשכורת הממוצעת. פעם דירה של 100 מ"ר בערי הלווין של תל-אביב עלתה כמו 100 – 120 משכורות חודשית נטו (כמיליון ש"ח בערכים של היום). אם היתה צמיחה אמיתית דירה כזו היתה צריכה לעלות כחצי כלומר כחצי מיליון ש"ח. … "
——————
אך סביר שבמדינה ששיעור הילודה בה גבוה משמעותית משיעור התחלופה, ונהנית ממאזן הגירה חיובי, קצב בניית הדירות החדשות לא יצליח להדביק את הגידול התמידי בביקושים.
קל לנבא את הירידה הצפויה, בטווח הארוך, במחירי הדיור במדינות שאוכלוסיתן תלך ותאפיר, תלך ותצטמצם. בפריפריה האיטלקית כבר מוכנים לתת בחינם בתים ריקים למשפחות – העיקר שהבנין יאוכלס ובבית הספר יהיו כמה תלמידים. אני מניחה שבקרוב יהיו להם הרבה חקיינים בהרבה מדינות. ומחירי הדיור במדינות המאפירות צפויים לרדת.
אבל אני מעדיפה להמשיך לגור במדינה שאזרחיה לא איבדו את הרצון להביא ילדים לעולם.
מה שלא סותר את תקוותי שישראל תצליח להתגבר על המוני חסמי הבנייה שבה.
ואולי גם תייבש אי או שנים, בכדי להגדיל את היצע הקרקע למגורים.
4. " … הבריאות באמת השתפרה אבל זה בגלל התפתחויות הטכנולוגיה. אלמלא הם הבריאות היתה במצב גרוע יותר מאשר לפני 40 שנה. בכל אופן היום לוקח זמן רב יותר מאשר בעבר לקבוע תור לרופא או לבדיקות … "
———————-
חלק משמעותי בשיפור הבריאות של האוכלוסייה אינו קשור כלל למערכת הבריאות. אנו אוכלים מזון בריא יותר ומגוון יותר מבעבר, עוסקים יותר בפעילות גופנית, מעשנים פחות ועוד.
לגבי התורים (ומספר המיטות בבתי החולים לאלף נפש) – ניתן להתנחם בכך שלפחות נסבול פחות מנזקי רפואת יתר, בדיקות מיותרות המסכנות את הבריאות, סכנת הידבקויות במתקנים רפואיים ועוד.
אהבתיLiked by 1 person
קמיליה,
אני אוהב לקרוא את גולדמן אבל במאמר הזה הוא מחרטט כאילו היה יאיר לפיד. אנחנו רחוקים מרחק עצום מיכולת מיחשוב קוונטי. למרות שהתיאורטיקנים יודעים לתאר כיצד תפעל מערכת כזו עדיין אין אפילו רמז ליכולת ייצור של מרכיביה הבסיסיים, היחידה הלוגית (המקבילה לטרנזיסטור) ויחידת האיחסון. אנחנו רחוקים משם מרחק שדורש יכולת של עשרות נובליסטים ובאלה עדיין אין מתחרים לאמריקאים. גולדמן גם מגזים מאד בכל הקשור לרשתות 5G. מבחינה טכנולוגית אין הבדל בין 4G ו5G (שתיהן מבוססות איפנון שנקרא OFDM, כמו גם שידורי עידן). ההבדל הוא ברוחב פס ובהוספה של פרוטוקולים רבים שהם תוצר של תקינה. ניתן לדמות את המעבר מ4G ל5G למעבר מכביש של 2 נתיבים לכביש של 8 נתיבים. טכנולוגיית הסלילה זהה אבל הקיבול גדל. ואם כבר כבישים אז השקעה בתשתיות אינה מייצרת משרות במספרים שהיו מקובלים בשנות ה50 עקב מיכון שממשיך לחסל משרות (בישראל ממילא מדובר במשרות לסינים, תורכים ורומנים).
עצתי לגולדמן שישקיע את כספי הפנסיה שלו בחברות קוונטים אמריקאיות. אין סיכוי שהסינים יקדימו אותם.
אהבתיLiked by 1 person
מי המציא את עלילת ההאזנה הישראלית לטראמפ?
אהבתיLiked by 1 person
א. לאל רום וחייל זקן,
תודה. החכמתי מתגובותכם לכתבה של דוויד גולדמן.
זהו אינו המאמר היחיד בו הוא מביע חרדה מהפיגור המדעי והטכנולוגי של ארה'ב בהשוואה להתקדמות המאוד מהירה של הסינים.
כפחדנית מוצהרת אני נוטה להידבק בקלות מחרדות של אנשים, כמו דיוויד גולדמן, אותם אני מעריכה. ברור שחסר לי הרקע המדעי וההנדסי הנדרש בכדי לשפוט את תחזיותיו בכוחות עצמי.
מצד שני – עדין איני באמת רגועה. אני עדין חושדת שדיוויד גולדמן מתייחס לבעיות אמיתיות קשות של ארה'ב, אבל הצעותיו (כמו לצמצם את תקציב הסי.אי.א בשבע שמינות) הן סטיריות.
רמז לכך אולי נמצא בכותרת של כתבה זו "הצעה צנועה … ".
הכותרת, הדי מוזרה הזו (לפחות עבור גולדמן, שמעולם לא שמעתי מתהדר בצניעותו) מהדהדת את כותרת הצעתו הצנועה הידועה של גונתן סוויפט. הוא הציע לפתור מספר בעיות מאוד קשות בתקופתו (תחילת המאה ה 18) באבן אחת. גם שיפור מצב העניים המטופלים בילדים רבים מדי וגם שיפור מצב תזונתם של הנמצאים על סף רעב : לאכול את בשר חלק מילדיהם.
היה ברור לכל שהוא לא התכוון שיממשו את הצעתו כפשטותה. הוא ביקש לכוון זרקורים אל בעיות העוני, הרעב האירי וילודת היתר – במקום שימשיכו להתעלם מהן.
(במבט לאחור – לו האנגלים אכן לא היו מתעלמים מהמוות ההמוני ברעב של האירים, בעיקר בתקופת מחלת תפוחי האדמה שעליהם התבססה התזונה האירית – כל יחסי אנגליה אירלנד במאות השנים האחרונות היו כנראה שונים דרמטית מכפי שהתפתחו).
כלומר, אני תוהה האם קיימת איזושהי אנלוגיה עכשווית ביחסי ארה'ב סין מפניה מזהיר דיוויד גולדמן בעצתו הצנועה.
*******
הקטע הרלוונטי מהויקיפדיה העברית:
__________________________
" הצעה צנועה
ספר מאת ג'ונתן סוויפט
הצעה צנועה במטרה למנוע מילדיהם של עניי אירלנד להפוך לנטל על הוריהם או על המדינה, ובמטרה להביאם למצב שבו יביאו תועלת לציבור (באנגלית: A Modest Proposal for preventing the children of poor people in Ireland, from being a burden on their parents or country, and for making them beneficial to the publick), המכונה על פי רוב בקיצור "הצעה צנועה" (A Modest Proposal), הוא מאמר סאטירי שפרסם ג'ונתן סוויפט בשם בדוי בשנת 1729 במחאה על עוולות השלטון האנגלי הפרוטסטנטי באירלנד ונזקיו של חוק העונשין הנוקשה בה. במאמר מאמץ סוויפט גישה של סטטיסטיקאי אטוּם, הגורס כי הפתרון הטוב ביותר לבעיית הילודה, העוני והרעב באירלנד הוא אכילת ילדיהם של העניים, צעד שיתרום להכנסתן של המשפחות העניות וישפר את איכות המזון העולה על שולחנו של הציבור. "
##############################################
ב. לחייל זקן,
שאלת: "מי המציא את עלילת ההאזנה הישראלית לטראמפ?"
תשובה אפשרית אחת (מיני כמה) : מי שמבקש לחשוף את פרצופו האמיתי של הארגון גיי סטריט (ארגון יהודי אמריקאי, שמתיימר להציג את עצמו כפרו ישראלי. לטענתם הם רק מתנגדים למדיניות ממשלת ישראל הנוכחית).
אחד מדוברי הארגון, בהמשך לטענה שעלות מכשירי ההאזנה שהושתלו בוושינגטון מאוד גבוהה ואינה בהישג ידה של כל מדינה, הדגיש את כפיות הטובה המזעזעת של ישראל. כיצד הסיוע האמריקאי הנדיב, שלא כל משלמי המיסים האמריקאים מודעים למלוא גובהו, מנוצל בכדי לרגל אחריהם עצמם.
בדמיוני, בהמשך לקריקטורה האנטישמית של העיוור והכלב בניו יורק טיימס, ישראל צוירה ע'י דובר גיי סטריט כחיה, הנושכת את היד האמריקאית שמאכילה אותה בנדיבות רבה.
לתפיסתי זה לא טרלול יהודי אמריקאי. זו פתולוגיה יהודית.
##############################################
ג. אתנחתא כמעט קומית.
הגוועלד (הקשור לבחירות הקרבות) במאה שערים.
אפילו לא מוכרחים לקרוא את כל הכתבה. מספיק לעיין בצילומים שצרפו אליה (של מודעות בחירות, כרזות התלויות על מרפסות, גרפיטי וכד')
https://rafimann.wordpress.com/2019/09/14/%d7%94%d7%92%d7%a2%d7%95%d7%95%d7%90%d7%9c%d7%93-%d7%a9%d7%9c-%d7%9e%d7%90%d7%94-%d7%a9%d7%a2%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%a0%d7%92%d7%93-%d7%94%d7%93%d7%9e%d7%95%d7%a7%d7%a8%d7%98%d7%99%d7%94/#more-4868
אהבתיאהבתי
קמיליה,
בהמשך למחשב הקוונטי, הסינים מפגרים ב4 דורות טכנולוגיים בעיבוד סיליקון. הטכנולוגיה של הדור הנוכחי, 7-10 ננו, מצויה בידיים של ארצות הברית, טייוואן וקוריאה (האירופים והיפנים פרשו מהמירוץ לפני מספר שנים). הפאבים המתקדמים בסין שייכים לאמריקאים ולטייוואנים אבל הם די מיושנים ואינם מסוגלים לייצר מעבדים מתקדמים. הבעיות העיקריות שיש לפתור כשמתקדמים להפרדה הקטנה מ20 ננו הם מתחום מכניקת הקוונטים. הא בהא תליא…
אהבתיאהבתי
פינת הטרלול הישראלי
אהבתיאהבתי
קמיליה , רק צריך גם לשים לב , בעיות תשתית בארה"ב , או חידוש תנופה בתשתית , הן בעיות עקרוניות מאוד מבחינה תקציבית , וחורגות בהרבה מהתקציב של ה – סי איי איי . כולה 80 מיליארד דולר ? זה כסף קטן . מדובר על טריליונים ( בעיקרון ) . הנה כאן למשל , הצעות של הדמוקרטים ( שהן לא ממש הסתברותיות מבחינת הרבה אמריקנים ) :
https://www.politico.com/story/2019/04/30/trump-infrastructure-hype-1397172
להתראות
אהבתיאהבתי
קמיליה, מדבריו של "חיל זקן" ניכר שחסר אף לו הרקע המדעי וההנדסי הנדרש (ב)כדי לשפוט, עדיף לך שתעשי את הדיו דליג'נס שלך בכוחות עצמך ולא מדוברי בכדי . ב10 שנים האחרונות היו פריצות דרך ניכרות בתחום האפליקציות הקואנטומיות וכנראה שהידע של החיל הזקן מבוסס על תקופת היותו חיל צעיר.
הטכנולוגיה כבר קיימת. קימים ובשפע מחשבים עובדים על קיו ביטים בכמה וכמה חברות ואוניברסיטאות כבר שנים אחדות וככל הנראה חברת IBM החלוצה המובילה בתחום, מפתחים שפות תוכנה למחשבי קואנטום וקיימים ישומים קואנטומים ביחוד בעיבודי תמונות והם כבר מחלחלים ופעילים בתחומים יחודיים. טכנולוגית הקואנטום מתאימה לעיבוד מידע רב ברשתות עצביות, זה שיוביל בתחום יהיה לו אותו יתרום שהיה למדינה שהחזיקה את פצצת האטום הראשונה בידה זו הסיבה שהמדינות משקיעות כספים רבים במחקר לאחרונה והנושא חזר לכותרות, יש התקדמות מעשית בתחום.
גם בתחום הG5 התאור של חייל מטעה, אם השתמשתם בתאור תחבורה, זה דומה יותר למעבר למכונית אוטונומית. לא משתמשים ב 8 מסלולים כפי שהוא מתאר אלה באותו מסלול קיים רק שהטכנולוגיה החדשה של G5 מאפשרת צימצום המרווחים וזמני התגובה בין יחידות הרכב והם יכולים לסוע לכן במהירויות גבוהות בהרבה על אותו מסלול.
הטכנולוגיה הקואנטית אינה קשורה כלל לטכנולוגיה של השערים על סיליקון והיא שונה בתכלית. גם התגובה האחרונה של חיל זקן לקוחה מכתבה שמסתובבת בימים אלו על הפיגור של הסינים בתחום השבבים המתקדמים אך אין קשר בינה לבין טכנולוגית הקואנטום והאזכור נועד מטעמי יוקרה בלבד.
אהבתיאהבתי
שאלה: למה ביבי רוצה שלא יצביעו לעוצמה יהודית? למה הוא מנסה לשכנע אנשים לא להצביע לה?
עוצמה יהודית נמצאת על גבול אחוז החסימה. היום אחוז החסימה זה 4 מנדטים שזה 140 אלף קולות.
אם עוצמה יהודית לא תעבור את אחוז החסימה וביבי יצליח לשכנע 10-15 אלף איש לא להצביע אילה – אז הימין ירויח 10-15 אלף קולות.
אבל אם היא מסוגלת לעבור ואובדן של 10-15 אלף קולות יגרמו לכך שהיא לא תעבור – אז הימין יפסיד 125-130 אלף קולות.
כלומר תוחלת ההפסד גבוהה יותר מתוחלת הרווח.
לפי ההגיון שלי ביבי צריך לשכנע אנשים באיזורים מסויימים בארץ דוקא להצביע לעוצמה יהודית.
בגלל אותה סיבה גנץ צריך לשכנע אנשים באיזורים מסויימים בארץ להצביע למרץ ולמפלגת העבודה.
צריך לציין שנסיונות הליכוד לגרום לכך שאנשים מימין יצביעו אילו ולא למפלגות הימין הקטנות, גרם לכך שמפלגתם של בנט ושקד לא עברה את אחוז החסימה והימין לא הצליח להרכיב ממשלה.
גם בשנת 2015 הניסיון לשתות קולות מהמפלגות הקטנות – גרם לכך שמפלגה ימנית לא עברה את אחוז החסימה ו-2 המנדטים שלה התחלקו בין הימין והשמאל
אהבתיאהבתי
קשה לראות איך לעוצמה יהודית יש סיכוי לעבור. היא לא הצליחה לעבור את אחוז החסימה גם כשהיה רק שני אחוזים. מה כבר השתנה במדינה מאז?
אהבתיאהבתי
מי שמעונין אגב לקרוא על טענות הריגול וכו… יש פה כמה אזכורים מעניינים באינתיפאדה האלקטרונית :
https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/why-would-israel-spy-donald-trump?utm_source=EI+readers&utm_campaign=cfc6994259-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_e802a7602d-cfc6994259-299192757
להתראות
אהבתיאהבתי
קמיליה,
אל תמהרי לזרוק לפח את המחשב שלך. המחשב של IBM הוא הוכחת התכנות לאפשרות של מיחשוב קוונטי ולא מעבר לזה. הטלפון שלך עולה עליו בעוצמת המיחשוב שלו גם לכל רשימת האפליקציות שאנונימי העתיק ממקור כלשהו. המכשיר של IBM רגיש מאד לכל הפרעה פיסיקלית כמו טמפרטורה, רעידות מכניות, שדה אלקטרו מגנטי וכו' ולכן הוא בנוי לתוך התקן הכלה בגודל של מחשב מיינפריים. זה מתקן שיכול לשמש רק במעבדות של חוקרי מיחשוב קוונטי ואת יחסי הציבור של IBM. במתקן של IBM אין שום חדשנות פורצת דרך במיחשוב קוונטי אבל יש בו הישג הנדסי שמאפשר (בזכות מתקן ההכלה ההיקפי) להריץ עליו אפליקציות במשך זמן ארוך יותר מזה שנעשה עד כה.
המקבילה של מחשב קוונטי לביט של מחשב רגיל נקראת קיוביט. המדע היום אינו יודע כיצד לשמר קיוביט לאורך זמן. להלן תיאור של ההתקן המתקדם ביותר שמצליח לעבוד דקה שלמה:
Researchers at QuTech have made an important advance towards functional quantum computers. They have demonstrated a fully controllable chip with ten qubits that can store quantum information for up to one minute.
https://qutech.nl/fully-controllable-and-highly-stable-10-qubit-chip-paves-way-for-larger-quantum-processo/
כל החישובים המופלאים שמנה אנונימי נעשו על גבי סימולטורים שרצים על מחשבי סיליקון רגילים.
במחשבי הסיליקון מתמודדים היום עם בעיות של מכניקת קוונטים פשוטות בהרבה מהסוג של דילוג אלקטרונים בין טרנזיסטורים סמוכים (אבל עדיין סבוכות מאד ובעלי הידע בתחום נדירים מאד) . אם הסינים כושלים בפיתוח פשוט בהרבה (שכבר נעשה על ידי אחרים וניתן לגנוב אותו) אז אין זה סביר שהם יפתרו את בעיות המיחשוב הקוונטי לפני אחרים.
גם התיאור של G5 על ידי אנונימי הוא קשקוש גמור. זמן תגובה של רשת מושפע בעיקר מהיחס בין שני גורמים, קיבולת ועומס. כשמעלים את הקיבולת הוא יתקצר וכשמעלים את העומס הוא יתארך. לא צריך להיות גאון תקשורת כדי להבין מה תהיה השפעה של מכונית אוטונומית על העומס.
אהבתיאהבתי
ל arn,
כתבת " שאלה: למה ביבי רוצה שלא יצביעו לעוצמה יהודית? למה הוא מנסה לשכנע אנשים לא להצביע לה? עוצמה יהודית נמצאת על גבול אחוז החסימה. היום אחוז החסימה זה 4 מנדטים שזה 140 אלף קולות. … "
לרוב אני מעדיפה להתערב רק על דברים שיקרו משנת 2050 ואילך.
למרות זאת אני מוכנה להתערב שבבחירות הקרובות עוצמה יהודית *לא* תעבור את אחוז החסימה.
הסבר:
בסוף מערכת הבחירות האחרונה, איחוד מפלגות הימין טען (על סמך ניתוח קלפיות במקומות יישוב ספציפיים בהשוואה לבחירות העבר) שעוצמה יהודית תרמה למפלגה 15,000 עד 20,000 קולות. איתמר בן גביר טען שהביא 70,000 קולות.
אני מנחשת שהאמת איפושהו באמצע (לשני הצדדים אינטרס עצמי לרמות) – אבל הרבה יותר קרוב לטענת איחוד מפלגות הימין.
אבל לצורך הדיון אני מוכנה להסתמך על טענת בן גביר -שהיו לו 70,000 מצביעים !.
נוסיף להנחה המקלה שהם גם לא יאבדו אף אחד מאלו שהצביעו עבורם בעבר (כולל לא את אנשי חב'ד שהוזהרו לא להצביע למפלגה זו).
נניח אפילו שהם יצליחו למשוך אליהם עוד 10,000- 20,000 מאלו שמפלגת ימינה הנוכחית – אינה מספיק ימנית או מספיק דתית בעיניהם. ואולי אפילו עוד כמה עשרות אלפים מהמצביעים לשעבר לליכוד או לזהות (הנחה מאוד בעייתית כיון שעוצמה יהודית אמורה להיתפס כקיצונית מדי בעיניהם. אבל נניח). בהנחות סופר מפליגות אלו נגיע ל 110,000 עד 120.000.
להערכתי רק נס יצליח למצוא עבורם, בחודשים ספורים, את המספר המשלים מ 70,000 ל 130,000 – 140,000 (הנדרשים בכדי לעבור את אחוז החסימה).
כלומר, אני מוכנה להתערב שלא יקרה לעוצמה יהודית ולבן גביר שום נס (שלא קרה להם בכל מערכות הבחירות בהן רצו לבד).
אהבתיאהבתי