בחזרה לחרקירי

חזרתו של אהוד ברק לזירה הפוליטית בישראל, גם אם בקול ענות חלשה יחסית, מצדיקה התבוננות מחודשת בקדנציה שלו כראש ממשלה, זו שמתועדת היטב בספרו של רביב דרוקר מ-2002, "חרקירי". הוא זכה להישג הפוך מהישגו האחרון של בנימין נתניהו. אם נתניהו הצליח לעקוף את בן גוריון בצמרת דירוג ראשי ממשלה לפי זמן הכהונה, אז ברק הצליח להתברג מאחורי משה שרת כראש הממשלה שכיהן הכי פחות זמן. עם זאת, ההשוואה לשרת עושה לברק עוול. הוא לא היה ראש ממשלה מועט חשיבות. בתוך זמן קצר הוא הצליח לחולל כמות עצומה של אקשן בעל חשיבות היסטורית מהדהדת: פסגה עם שר החוץ הסורי וכמעט הסכם היסטורי עם אסד, פסגה עם ערפאת וכמעט הסכם היסטורי לסיום הסכסוך, הצעות חסרות תקדים מצד ישראל כולל ויתור על הר הבית והתגמשות בנושא זכות השיבה, תחילתה של אינתיפאדה אלימה שכללה בין השאר את הלינץ' ברמאללה, מהומות קשות של ערביי ישראל, יציאה חד צדדית מלבנון ואפילו כקינוח מהפכה אזרחית חילונית כושלת.

בין פעולות ברק באותו זמן בולט הישגו הגדול היחיד: היציאה מלבנון. נתניהו הוא המוטב הנוכחי של ההחלטה הזו. בגללה הוא פטור מלעסוק בקטל מתמשך בגבול הצפון ויכול לזקוף לזכותו מאזן אבידות מצומצם של חיילים ואזרחים.

מנגד דברים אחרים הם בגדר זיכרון רע. ראשית, הנכונות הנלהבת לוותר על הגולן שרק עקשנותו הקיצונית של אסד האבא שרצה לשכשך רגליו בכנרת חילצה אותנו ממנה. הנכונות להקריב את הגולן הייתה החלטה אסטרטגית שמלחמת האזרחים הסורית חשפה את טיפשותה. שלטון אסד בסוריה הוא שלטון מיעוט שמבוסס על דיכוי אכזרי של הרוב הסוני. ארה"ב וישראל לא היו יכולות לגבות לטווח הארוך דיכוי שכזה. בשביל זה צריך את פוטין. לכן ספק רב אם הסכם השלום יכול היה להחזיק מעמד לאורך שנים ולהניב תועלת כלשהי.

גרועה מכך הייתה ההתקפלות הסדרתית של ברק מול הפלסטינים ועוד תחת אש.

בנושא הר הבית הציע שלמה בן עמי:

"מה דעתכם שהריבונות על הר הבית תהיה פלסטינית ולנו יהיה וטו על חפירות כאשר בהסכם יהיה כתוב שאתם מכירים בכך שהמקום קדוש ליהודים והדבר יאושר בוועידה האיסלאמית?"

דברים אלו גרמו הלם במשלחת הישראלית. עד אז התעקשה ישראל שתהיה לה ריבונות בהר הבית ולו חלקית. אבל דברי בן עמי השתקפו בסופו של דבר בהצעת קלינטון לגבי ירושלים, "מה שיהודי ליהודים, מה שערבי לערבים". למרבה התדהמה של ברק, אפילו את זה ערפאת לא היה מוכן לקבל. הוא רצה לצמצם את מתחם הכותל המערבי וכמובן לא העלה על דעתו לוותר על זכות השיבה.

מאמץ אחרון לפתור את סוגיית זכות השיבה נעשה בטאבה. לפי תפיסתו העקרונית של  יוסי ביילין שניהל את המו"מ בסוגייה, אין רע בכך שישראל תקלוט פליטים כמספר הערבים שהיא מעבירה לשליטה פלסטינית במזרח ירושלים. דרוקר מציין בצדק שביילין התעלם מכך שערביי מזרח ירושלים אינם משתתפים במשחק הפוליטי ועל כן משמעות תושבותם פחותה. גם פליטים שיבואו מבחוץ, ללא הליך של ישראליזציה רב שנים, עלולים להיות אזרחים בעייתיים. מעל הכול בולט האבסורד בכך שבהסכם שאמור לבסס את ההכרה הפלסטינית בזכות היהודים למדינה, יוכנסו פלסטינים דווקא למדינה היהודית. אבל עם כל פשרנותו של ביילין, גם כאן הפלסטינים נמנעו מלהגיד תשובה חיובית.

היית מצפה שוויתוריו המופלגים של ברק יביאו לישראל כבוד ויקר אבל בוועידת שארם א שייח, שהתכנסה בניסיון לעצור את האינתיפאדה, המצרים אפילו לא היו מוכנים לתלות דגלי ישראל. ברק עצמו ביקש מהנשיא קלינטון, שעבד לפעמים כשוליה שלו, שיעביר את שגרירותו לירושלים כמחווה לישראל על נכונותה ללכת רחוק, אבל הדבר כמובן לא קרה. היה צריך לחכות לטראמפ לשם כך.

נימת הספר של דרוקר אינה כל כך מפרגנת לברק אבל בנקודה אחת הוא הופך אותו לאנושי. מתאר את אהבתו לנאווה רעייתו – "ברק פשוט מאוהב באשתו".  זה כמובן קטע שלא הזדקן היטב.

ברשתות החברתיות ברק שופך ביקורת, לעתים ארסית בצורה לא מקובלת, על בנימין נתניהו, אבל אין שום דבר בעולם שיכול לשמש תעמולה מוצלחת ומשכנעת להצבעה לליכוד בבחירות הבאות כמו הסתגרות מחודשת בת כמה שעות (כל אחד וקצב קריאתו) עם הספר של דרוקר על הקדנציה שלו. אני השתכנעתי.

35 תגובות על ״בחזרה לחרקירי״

  1. למה אנשים כל-כך חכמים ומוכשרים כמו ברק עושים טעויות שכל באסטיונר היה נמנע מהם?

    אהבתי

  2. וואו, ראש ממשלה שניסה לשנות דברים, ללכת על מהלכים נועזים, לקדם אג'נדה?
    באמת נורא.
    תן לנו רק ראש ממשלה של סטגנציה אינסופית, ראש ממשלת לא היה כלום כי אין כלום.

    אהבתי

  3. (*) בתחילה קישרתי לבלוג של שי שפירא – דברים מעניינים שקראתי. במחשבה נוספת – אדביק גם כאן, בתקווה שיעניין גם כמה מקוראי בלוג זה.

    במאמץ קליל ניתן לקשר גם לעיוורון ולחרשות שאפיינו את המו'מ ים שניהלו אהוד ברק & יוסי ביילין.

    כשאנשים נחושים מדי להטביע את חותמם על ההיסטוריה ולשנות את העולם (קרי הם קרובים יותר למגלומניה מאשר למעט צניעות והכרה במגבלותיהם) – הם נוטים להתייחס לסימני אזהרה מהבהבים ולסירנות אזעקה עולות ויורדות כעיוורים וכחרשים.

    לא אשכח את הקטע בספרו של יוסי ביילין יונה פצועה בו סיפר שהם שמו לב לבעיות ולאי שיתוף פעולה מכיוונו של עראפאת. לפיכך החליטו שאסור להם לעצור ולקחת צעד אחורה (כמתבקש ע'י כל אדם שקול וזהיר, המוכן פסיכולוגית לחזור הבייתה גם ללא שום הישג). הם החליטו להגביר את מהירות השעטה שלהם קדימה. בדומה למראה סדקים הנבקעים בקרח המכסה נהר – והמשאיר בפני העומדים עליו את הברירה בין הליכה איטית אחורה אל הגדה הבטוחה או תחילת ריצה פרועה קדימה.

    קראתי את ספרו של ביילין בזמן אסון התרסקות תקרת הפלקר באולם האירועים ורסאי. לפיכך מיותר לציין שהתקשיתי להבין איך כל הקשורים לתקרת הפלקר והשיפוצים בבניין הועמדו לדין על רשלנות פושעת. ואילו האחראים לאסון המו'מ עם עראפאת ותוצאותיו הטרגיות אפילו לא נקראו לחקירה.
    .
    אסוציאציה נוספת היא לחוצפה של אהוד ברק המאשים את נתניהו בשחיתות. נדמה לי שבהשוואה לחמדנותו חסרת כל הגבולות ויכולת השובע של ברק – הקמצנות והנהנתנות של משפחת נתניהו הן משחק ילדים.

    ######################

    (*) הודבק כאן רק בשל האסוציאציה לקרבות אירופיים קודמים.
    למרות שלמעשה מדובר בגורמים המניעים או בולמים יציאת בני אדם למלחמות.
    ואיך ראוי לסיים מלחמות כך שלא יתחדשו.
    על הלקחים שהיה ראוי ללמוד, לפי ההיסטוריון ויקטור הנסן, מהסכם ורסאי.

    https://pjmedia.com/victordavishanson/the-lessons-of-the-versailles-treaty/

    קטע מהכתבה:

    " … Versailles certainly failed to keep the peace. Yet the problem was not because the treaty was too harsh, but because it was flawed from the start and never adequately enforced.

    The Guns of November
    The Versailles Treaty was signed months after the armistice of November 1918, rather than after an utter collapse of the German Imperial Army. The exhausted Allies made the mistake of not demanding the unconditional surrender of the defeated German aggressor.

    That error created the later German myth that its spent army was never really vanquished, but had merely given up the offensive in enemy territory. Exhausted German soldiers abroad were supposedly "stabbed in the back" by Jews, communists and traitors to the rear.

    The Allied victors combined the worst of both worlds. They had humiliated a defeated enemy with mostly empty condemnations while failing to enforce measures that would have prevented the rise of another aggressive Germany.

    England, France and America had not been willing to occupy Germany and Austria to enforce the demands of Versailles. Worse, by the time the victors and the defeated met in Versailles, thousands of Allied troops had already demobilized and returned home

    אהבתי

  4. אם לא ברור:
    התייחסתי לקטע בפוסט " … . הוא לא היה ראש ממשלה מועט חשיבות. בתוך זמן קצר הוא הצליח לחולל כמות עצומה של אקשן בעל חשיבות היסטורית מהדהדת: פסגה עם שר החוץ הסורי וכמעט הסכם היסטורי עם אסד, פסגה עם ערפאת וכמעט הסכם היסטורי לסיום הסכסוך, הצעות חסרות תקדים מצד ישראל כולל ויתור על הר הבית והתגמשות בנושא זכות השיבה, תחילתה של אינתיפאדה אלימה שכללה בין השאר את הלינץ' ברמאללה, מהומות קשות של ערביי ישראל, יציאה חד צדדית מלבנון ואפילו כקינוח מהפכה אזרחית חילונית כושלת. …."

    קטע שהעלה בי את המחשבה שאולי אחד הגורמים שמבחינים בין שמאל וימין אינו היחס לחידושים בהשוואה ליחס למסורות העבר. אלא רמת המגלומניות של השמאל הפרוגרסיבי באמונה ביכולת לשנות את העולם. בהשוואה ליותר ענווה והכרה בחולשה ובמגבלות של הימין השמרני, אך גם ליותר השלמה עם אי צדק וויתור מראש על כל נסיון להכניס שינויים משמעותיים.

    אולי יש צורך להעמיק בלימודי היסטוריה בכדי להפנים את העובדה שלא כל כך קל להטביע חותם על העולם.
    נראה שאהוד ברק עסוק מדי בהמוני דברים אחרים. כך שמעולם לא היה לו פנאי ללמוד מנסיון אחרים שניסו לשנות את העולם ולהטביע את חותמם על ההיסטוריה.

    אהבתי

  5. לתמריץ. יש לך טעות לוגית בקטע הזה:
    "בין פעולות ברק באותו זמן בולט הישגו הגדול היחיד: היציאה מלבנון. נתניהו הוא המוטב הנוכחי של ההחלטה הזו. בגללה הוא פטור מלעסוק בקטל מתמשך בגבול הצפון ויכול לזקוף לזכותו מאזן אבידות מצומצם של חיילים ואזרחים".
    לפי מה שכתבת יש לזקוף לזכותו של ברק "מאזן אבידות מצומצם של חיילים ואזרחים" ולא לזכותו של נתניהו.

    אהבתי

  6. תמריץ,
    ברשותך אשיא עצה לשר החינוך פרץ. בשיעורי חינוך מיני שיועברו תחת הפיקוח של כבוד הרב ילמדו את הבחורים/אברכים כי מי שזכה לקיים מצוות סטוץ ידאג לצלמה מראשיתה ועד סופה ובכך יוסיף למעשיו מצוות נוספות של פיקוח נפש, כל המציל… ונשמרתם מאד לנפשותיכם. צילום רציף (שאבותינו לא הכירו) הוא המפתח ליציאה מבית האסורים.

    אהבתי

  7. כל ראש ממשלה אוטומטית מקבל קרדיט על מצב הביטחון בתקופתו אפילו אם לא הוא האחראי הבלבדי לכך. נניח שסאדאת משיקולים פנים מצריים היה מבטל את מלחמת יום כיפור, אולי גולדה הייתה נזכרת כאחת מראשי הממשלה הטובים שהיו פה. אף שהפרחים לסאדאת.

    אהבתי

  8. kb '

    > וואו, ראש ממשלה שניסה לשנות דברים, ללכת על מהלכים נועזים, לקדם אג'נדה? באמת נורא.

    מה דעתך שאכניס נחש ארסי אל הבית שלך כ"מהלך נועז שמקדם אג'נדה"?
    עם כל הכבוד, לי ולמשפחתי אין דרכון ארופאי, כמו שיש לרבים מחובבי המהלכים הנועזים, לא מוכן שיקחו סיכונים על חשבוני

    > תן לנו רק ראש ממשלה של סטגנציה אינסופית, ראש ממשלת לא היה כלום כי אין כלום.

    איזהו גיבור? הכובש את יצרו!
    במקום "מהלכים נועזים" ותהילה ודם, תנו לנו שקט ושגשוג! כל הכבוד לנתניהו

    Liked by 1 person

  9. > "עם כל הכבוד, לי ולמשפחתי אין דרכון ארופאי, כמו שיש לרבים מחובבי המהלכים הנועזים, לא מוכן שיקחו סיכונים על חשבוני"

    עניין של השקפה, איפה הסיכון גבוה יותר, באולטרה-שמרנות מדינית הנוכחית, או בניסיון לקדם מהלכים רבי-סיכון. יש מי שמאמין שהשמרנות המדינית היא זו שתוביל אותנו לאסון; מספיק לשמוע את "השותפים הטבעיים" (סמוטריץ', פרץ) מדברים על סיפוח השטחים ואפרטהייד בלי להתפתל.

    למען האמת, שזה גם חלק מהבעיה ולכן הזלזול בראש ממשלת "לא היה כלום כי אין כלום", זה שאני לא חושב שיש פה איזו אידאולוגיה מוסדרת עם תוכנית ארוכת טווח שאמורה להביא אותנו ליעד כלשהו. הכל טקטיקה של הסחות דעת, שקרים והסתה כנגד כל מי שחושב אחרת. ניסיונות ההקמה/קבורה של קואליציה בכנסת ה-21 היו צריכים להבהיר את זה לאנשי ימין שמביטים בהערצה בנתניהו. אם היה מסתדר היה מוכר את עורו בשביל עוד אצבע או שתיים, כדי שיוכל להימלט מכתב אישום.

    אהבתי

  10. > "עם כל הכבוד, לי ולמשפחתי אין דרכון ארופאי, כמו שיש לרבים מחובבי המהלכים הנועזים, לא מוכן שיקחו סיכונים על חשבוני"

    אכן עניין של השקפה, איפה הסיכון גבוה יותר. במערב אירופה כבר יותר מסוכן מכאן כי שם כבר לקחו סיכונים על חשבון המקומיים. מזל שאפשר עדיין עם דרכון מהמערב להגיע למזרח. מי היה מאמין.

    Liked by 1 person

  11. מעניין להשוות בין אהוד ברק וביבי. הם מעין תאומים שהופרדו בלידתם לשמאל וימין. יש להם תכונות משותפות רבות: אינטיליגנציה גבוהה, מנהיגות, אמונה עצמית עד כדי משיחיות ויחסי אנוש בעיתיים.
    אנשים אינטליגנטיים במיוחד נחלקים (בהכללה) לשני סוגים – אלו שהחוכמה גורמת להם לחשוב שהם יודעים הכל, ואלו שהחוכמה גורמת להם לחשוב שהם לא יודעים מספיק. ברק הוא מהסוג הראשון, ביבי יותר מהסוג השני.
    בהתאם,ֿ אצל ברק ניכרת האמונה המוחלטת בחוסר יכולתו לטעות. הוא משוכנע כי ניחן ביכולות מופלאות לניתוח וניבוי המציאות, ומכאן גם בטחונו ללכת למהלכים נועזים. גם כאשר המציאות לא מסתדרת עם הניתוח שלו זה לא מזיז אותו כלל. יש לו מנהג קבוע כאשר שואלים אותו על טעויות וכשלונות בעברו: הוא אומר ״האחריות היא עלי״, אך מיד מסביר למה אחרים הם שטעו, לא באמת לוקח אחריות בשום צורה ולא מפיק לקחים כלשהם לגבי התנהלותו.
    אני חושב שנקודה משמעותית בה נבדלים ברק וביבי היא אופי הקריירה. ביבי עזב את הצבא בגיל צעיר ויצא לעולם העסקים, הדיפלומטיה ולאחר מכן הפוליטיקה. בעולמות אלו למד על אומנות האפשרי ועל מגבלות יכולת הניבוי והניתוח. ברק לעומתו נשאר כל חייו הבוגרים במערכת הצבאית שסגדה לו – הוא סומן כבר כקצין צעיר כמועמד לרמטכ״לות. אדם שמראש מגיע עם קצת מגלומניה מהבית, אין כמו הצבא כדי לשכנע אותו שהוא אלוהים.
    אני תמה על כל שמאלני שרואה בברק פתרון או תקווה למחנה השמאל. אין כמוהו אחראי לריסוק השמאל והתהליך המדיני, בשילוב מדהים של יוהרה, פזיזות ורשלנות.
    ולאור כל אלו, על אף סלידתי מנתניהו ונטייתי הפוליטית שמאלה, אעדיף את נתניהו כראש ממשלה על פני ברק.

    Liked by 2 אנשים

  12. kb ,

    > עניין של השקפה, איפה הסיכון גבוה יותר, באולטרה-שמרנות מדינית הנוכחית, או בניסיון לקדם מהלכים רבי-סיכון. יש מי שמאמין שהשמרנות המדינית היא זו שתוביל אותנו לאסון; מספיק לשמוע את "השותפים הטבעיים" (סמוטריץ', פרץ) מדברים על סיפוח השטחים ואפרטהייד בלי להתפתל.

    קשה מאד לצפות, וביחוד את העתיד

    ועם זאת, אני חושב שדי ברור שפתיחת מעברי הירדן למעבר חופשי מערבה לגב ההר של השומרון מלאות אלפי פליטים ערבים (פלסטינים סורים עירקים ואחרים ), יפגע בישראל הרבה יותר מאשר הסטסגנציה הנוכחית
    בניגוד לעבר, הזמן פועל לטובתנו, דמוגרפית וכלכלית, ככל שהמצב הגרוע בגדה ובעזה ימשך, יותר מהם יהגרו לאירופה, למה לי להפריע להם בזה? מה הלחץ?

    > למען האמת, שזה גם חלק מהבעיה ולכן הזלזול בראש ממשלת "לא היה כלום כי אין כלום", זה שאני לא חושב שיש פה איזו אידאולוגיה מוסדרת עם תוכנית ארוכת טווח שאמורה להביא אותנו ליעד כלשהו.

    אני מסתכל על מה שקורה בפועל, ולא על מה שכותרות הסמרטוטונים אומרות

    בפועל, נתניהו מנסה לחזק את ישראל , ומנסה לשמור על שליטה מירבית בשטח יחד עם החלשת אויבינו, וזה בדיוק מה שצריך לעשות

    הבעיה בשמאל היא שיש לו אג'נדות חבויות של ביטול מדינת הלאום ופתיחת הגבולות וזה מאד מסוכן בשכונה שלנו, גם מפלגות "מרכז" כמו כחול-לבן שיעשו קואליציה עם השמאל יאלצו לוותר לאידאולוגיה הזו

    Liked by 2 אנשים

  13. מעניין שאנשים עתירי חמאה על ראשם יוצאים לשמש. אולי ברק הבין את הטעות ורץ להתחבא במרתפי מרץ. בהשוואה, הלכידות של יש עתיד היתה די מדהימה אבל אם כחול לבן תיבחר לשלטון היא בטח תתפרק בתחקירים חיש קל.

    אהבתי

  14. >אני מסתכל על מה שקורה בפועל, ולא על מה שכותרות הסמרטוטונים אומרות.

    לגמרי.
    אך, אם כך, 3718, למה איפה ואיפה?
    למה כשהסמרטוטונים זועקים לבעיית גרעון במטבע מקומי שתגרום להיפר-אינפלציה (*)כבר מספר עשורים אתה כן מתייחס לכותרות?

    (*) כשפועל אין בכלל אינפלציה ואפחד לא מצמצץ על ניבוייו הכושלים.

    אהבתי

  15. > אם כך, 3718, למה איפה ואיפה?
    > למה כשהסמרטוטונים זועקים לבעיית גרעון במטבע מקומי שתגרום להיפר-אינפלציה (*)כבר מספר עשורים אתה כן מתייחס לכותרות?

    ??
    יש לי כל כך הרבה תשובות לאמירה הזו…, כך שאתן את כולן בצורה ממוספרת:
    1) מאחר ואני ניק אנונימי פה , איפה ראית שאמרתי את זה?
    2) מותר לי לבחור למה להתייחס ברצינות ולמה לא מתוך כותרות הסמרטוטונים, לפי שיקול הדעת _שלי_ !!! (ולא של נוני מוזס, או עמוס שוקן או העיתונאי האינטרסנט התורן או הפרסומת הסמויה התורנית).
    3) לגבי הגרעון, אני מפנה אותך למאמרים של תמריץ בנושא, שכותב שבקונסטלציה הנוכחית זה לא כל כך גרוע. אני מסכים איתו.

    אהבתי

  16. מה לא?!! אהה, חיובי ?
    אז תגיד חיובי!
    ותגיד גם לתמרית חיובי על זה מידי פעם כי למרות שהוא פרד עקשן ברוב המקרים וזה גרוע במקרה הזה זה דווקא טוב וצריך לחזק אותו שימשיך.

    לגבי 1,אם אנני טועה היה לי דיון עם הניק שלך בעבר הרחוק במקום אחר על זה ואין לי כוח לחפש כי זה לא מספיק חשוב. אז קבל התנצלות אם לא אמרת.

    אהבתי

  17. טוב, לפני שאני חוזר לאלמונימיות נשאר עניין קטן שלא סגרתי בתגובה קודמת.
    לגבי השאלה מי היה מאמין על דרכונים מערב אירופאיים…

    אני אגיד'כם מי היה מאמין. היה פה משקיע {אנטי-ערך} אמיתי (לא אני לצערי)שהימר נגד היורו ולקח בו משכנתא – זה מי.
    באותו עניין –
    הבוקר הפאונד נסחר ב4.26 שח. אם הסולידית היתה יוצאת כמה שנים מאוחר יותר לעבודה בסיטי של לונדון היא בטח לא היתה יכולה לחסוך מספיק בשביל לחזור ארצה ולפתוח בלוג לפרישה מוקדמת בארץ הקודש תוך כמה שנים והיתה כותבת את בלוגה באנגלית אוקספורדית.
    מה שאולי חבל שלא קרה כי בעונות האחרונות אני רואה יותר אנשים לא עובדים שתופסים לי מסלולי שחיה בבריכה בשעות הראש האוור של העבודה.

    אהבתי

  18. למען הדיוק אבקש לציין כי סמוטריץ׳ וחבריו הם ימניים אך אינם ״שמרנים״. שמרן מבקש לשמר את הקיים. הם מעוניינים במהפכה – מדינת הלכה, חוקי שלמה המלך, בית מקדש שלישי וכו׳. הם תמונת המראה של מאמיני המזרח התיכון החדש של השמאל. החלק השמרני של המפה הפוליטית משתרע מהקצה הימני של העבודה ועד הקצה הימני של הליכוד + איילת שקד (אבל לא בנט, הוא יותר סמוטריץ׳).

    אהבתי

  19. לומר ש"שמרן מבקש לשמר את הקיים" זה לא נכון.
    אם אני שמרן אז אני נגד קידום טכנולוגי? או כלכלי?
    ואם איילת שקד פועלת לשנות את המצב הקיים בבית המשפט העליון זה אומר שהיא לא שמרנית?

    שמרן זה מי שמעוניין לשמר את ערכי המסורת (הדתית/לאומית/…), ובכך גם סמוטריץ' נכנס להגדרת שמרן. כמובן שהוא חלוק על איילת שקד מה היקף הערכים המסורתיים שיש לשמר או לקדם.

    אהבתי

  20. לגבי האירו, הפאונד והסולידית ומסלולי השחייה התגעגעתי לתגובות האלו..
    מה באמת עם המשכנתא באירו? עושה חיל מן הסתם.

    אהבתי

  21. בהמשך לדברי משתמש אנונימי,
    קשה לראות את התמונה הגדולה כשאתה בתוכה, בעיקר כשאתה בתוך סגמנט זמן קצר, אבל אפילו כלכלית (ולא רק יהודית/בטחונית/תרבותית או דתית) – המנייה הטובה ביותר שאדם יכל להשקיע בה בסביבות 1948 הייתה מדינת ישראל. החזר השקעה מדהים.
    כמו הרבה חברות המניה ידעה תקופות קשות מאוד, אבל אפקט הריבית דריבית לבסוף השתלם.
    מאחל למנייה הזאת להמשיך ולהשתבח כי אני מחזיק בה.

    אהבתי

  22. תיקון קטן:
    שמרן זה מי שמעוניין לשמר את הערכים של המסורת או הדת או הלאום וכדומה …

    אהבתי

  23. יאיר,
    ״שמרנות היא תפיסת עולם שמהותה התנגדות לשינויים חברתיים יזומים, מתוכננים ורדיקליים ולמהפכנות כערך. פעמים רבות משתמשים במונח זה על מנת לציין כל סוג של התנגדות לשינוי פוליטי, גם אם אין מאחוריו אידאולוגיה שמרנית סדורה.״ (ויקיפדיה)
    מכאן נובע כי שמרן לא בהכרח מתנגד לתהליך איטי והדרגתי של שינוי אלא לשינויים מהירים. אגב אתה יכול בהחלט להיות שמרן בתחום אחד ולא שמרן בתחום אחר. סמוטריץ׳ מקדם באופן מוצהר שינוי יזום, מתוכנן ורדיקלי, איך הוא שמרן בדיוק? אלא אם אתה מרחיב את ההגדרה, וטוען שהרצון לשמר את ערכי העם כפי שהיו לפני 3000 שנה הוא שמרנות. אם כך אני יכול להיות שמרן יותר ולדרוש שנחזור להיות ציידים לקטים.
    תמריץ, בנט הוא לא סמוטריץ׳ אבל הוא יותר קרוב אליו מאשר לביבי. כך לפחות לפי הצהרותיו על סיפוח השטחים וכו׳.

    אהבתי

  24. רינגו,
    כמו שמגדירה ויקיפדיה, שמרנות במהותה (ולא כפי שלפעמים משתמשים בה) היא התנגדות לשינויים חברתים יזומים. סיפוח יו"ש הוא לא שינוי חברתי אלא מדיני/טריטוריאלי והקוראים לסיפוח כזה לא מעוניינים שהסיפוח יכניס למשל את הערבים המסופחים לתוך החברה הישראלית. כך שסמוטריץ' הוא לא מהפכן בהגדרה שהבאת אלא שמרן כי הוא בוודאי מתנגד לשינויים חברתיים יזומים כדוגמת פעולותיה של "הקרן החדשה" וחברותיה.

    מסכים שניתן להיות שמרן בתחום אחד ומהפכן בתחום אחר. למשל אני מסכים עם התנועה הציונית שרצתה לשנות את אופי העם היהודי, ואני מתנגד לרצונות לביטול או החלשת הזהות היהודית של המדינה.

    אהבתי

  25. יאיר,
    סמוטריץ׳ קורא לא רק לסיפוח השטחים אלא להחלת חוקי התורה, מדינת הלכה והקמת בית מקדש שלישי בהר הבית. זו מהפכנות לשמה. הוא מתנגד לשינויים מהצד השמאלי אבל דוחף לשינוי קיצוני מאוד לצד הדתי/משיחי. מסכים שבנט הוא יותר שמרן.

    אהבתי

  26. לא ראיתי היכן סמוטריץ׳ קורא להחלת חוקי התורה, מדינת הלכה והקמת בית מקדש שלישי בהר הבית.
    אנא קשר אותי למקורות הללו.

    בנט יותר שמרן במובן הקלאסי של המילה, גם מבחינה קפיטליסטית וגם מבחינה מדינית.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: