גיורא איילנד מול הסרטן

למי שסרטן הערמונית רלוונטי לו או למשפחתו, ספרו החדש של גיורא איילנד על המחלה הוא מסמך מכונן. זהו המשך לעמדותיו בנושא שנחשפו גם בתוכנית המקור ומקורן בחוויותיו הקשות כחולה.

תמיד החזקתי מאיילנד שאחרי מלחמת לבנון השנייה היה מאלו שדיברו לעניין והבינו היטב את מפת התמריצים (לצד חיים רמון ומאוחר יותר גם נפתלי בנט). מהספר החדש שלו עולה שגם בתחום שונה לגמרי הוא עדיין מדבר לעניין ובאופן מרשים ומיטיב לזהות תמריצים ומשמעותם.

איילנד חושף כיצד רופאים נמנעים לפרט למטופליהם על מכלול הטיפולים האפשריים, חלקם לא חודרניים ולא מסוכנים כמו הטיפולים הרגילים. איילנד עצמו סובל מיסורי תופת מהניתוח שעבר, ואחד המשפטים החזקים שמותיר ספרו במוחו של הקורא הוא שבניגוד לקלישאה, לא הבריאות היא העיקר, אלא העדר הכאב הוא העיקר.

אולי התנהלות האורולוגים הקלוקלת מקורה בעצלנות וחוסר סקרנות ועניין בחידושים. ברם, אפשר להצביע לפחות על שלושה תמריצים מעוותים עיקריים שמוסיפים לכך, לפי ספרו של איילנד.

ראשית, התמריץ הכספי הפשוט והמוכר כל כך. אורולוגים מרוויחים הון עתק על ניתוחי ערמונית ולכן מטבע הדברים הם מושכים לכיוון הניתוח הזה, גם כאשר יש לעתים פתרונות אחרים, בעייתיים פחות. גם קופות החולים מושכות לבדיקות הזולות ביותר ולאו דווקא לאלו המועילות ביותר. שימו לב גם לדבריו של אריה אלדד בנושא.

שנית, התמריץ שנותנות שיטות המדידה. הצלחה של טיפולים בסרטן נמדדת בתוחלת חיים. ניתוח באמת אינו בעייתי מבחינת תוחלת החיים, אבל הוא יכול להיות הרסני מבחינת איכות החיים. הפגיעה בחיי המין והכאבים שאחר כך יכולים להיות משמעותיים. גם איבר המין, החשוב כל כך לדימוי העצמי הגברי, עלול להתקצר ולשנות צורה. תיעוד הניתוחים אינו נשמר דיגיטלית, כפי שהיה צריך להיות. כך הרופא יודע שעל החלטותיו לא תהיה ביקורת, והוא יכול לעשות דברים מהר ומלוכלך באזור של עצבים רגישים הקשורים לחיי המין.

שלישית, רופאים מחפים זה על זה ואינם מעוניינים לגלות האחד את כישלונותיו של השני. זוהי הסיבה, לדברי איילנד, שרק בשוויץ הצליח למצוא רופא שיאתר את אחד ממקורות הכאבים העזים שלו – החדרת נקז שנעשתה ברשלנות. גם האגודה למלחמה בסרטן, ארגון שלרוב אומרים עליו רק מילים טובות, מצטיירת כמשרתת של הממסד האורולוגי.

די מדכא אם כך לקרוא את ספרו של איילנד. סביר להניח שמתישהו כל אחד מאיתנו יהיה נתון לחסדי הרופאים, בתחום זה או בתחום אחר, ובריאותו תהיה כפופה לתמריציהם שאינם תמיד אופטימליים. אבל יש גם כמה דברים מעודדים. קודם כל מעודד לראות כיצד אדם אינטליגנטי שאינו בעל השכלה רפואית מעז לחקור את התחום לעומק ולתת את הזווית הביקורתית שלו. ירבו כמותו. מעודד גם לקרוא על שפע האפשרויות החדשות שנפתחו לאיתור מוקדם של סרטן הערמונית ולטיפול בו ובלי יסורים וסיבוכים.

16 תגובות על ״גיורא איילנד מול הסרטן״

  1. מענין באמת , ובאמת אופייני . אבל , הרבה קביעות כאן , ממש לא מדוייקות :

    הרבה מאוד תלוי בעורכי דין , או כסף לעורכי דין . רופאים מחפים אולי אחד על השני , מאותו מקום עבודה . אבל , נדיר בבית משפט , בתביעות רשלנות רפואית , ששני מומחים יריבים , יגיעו לאותה מסקנה בדבר הנזק. בין אם מומחה רפואי שמונה על ידי בית משפט , בין אם מומחים יריבים ( יריבות בין מזיק , משמע : רופא למשל , לבין ניזוק , משמע: מטופל שנפגע) .

    עכשיו , צריך להבין :

    בבית משפט , רופא , שפעל ברשלנות , ולעניינו בעיקר : לא היה מעודכן בספרות רלבנטית ואמינה ומקובלת , הוא חב ברשלנות . ומשלם . אין לטעות בדבר כלל וכלל .

    לכן , יש פה מיתוסים מסויימים . כי כאשר תובעים , שופטים והמערכת , לא משחקים , והסטנדרטים גבוהים מאוד . הבעיה היא רק של :

    מודעות , וכסף לעורכי דין .

    לכן אין לטעות : רופא חייב להיות מעודכן בספרות ובפרקטיקה עדכנית. אם לא היה מעודכן , וגרם נזק , הוא ישלם .

    נמחיש אחר כך .

    להתראות

    אהבתי

  2. הנה , נצטט את השופט בעליון , ניל הנדל כך :

    בבוא השופט היושב לדין להכריע בשאלת התרשלותו לכאורה של רופא או איש צוות רפואי, שומה עליו להרכיב את משקפי התקופה הרלוונטית. מחד גיסא, ידו של הרופא נדרשת להיות כל העת על הדופק – להתעדכן בפריצות דרך רפואיות, בפרוצדורות חדשניות ובמחקרים משדות מחקר מגוונים גם מעבר לים. תקופת לימודיו של הרופא לעולם אינה מסתיימת. מאידך גיסא, אין לשפוט אותו על שלא ניחן ביכולות ניבוי העתיד וחיזויו. הרופא הסביר אינו אידיאל אפלטוני. קיומו אינו מעבר לגבולות המקום והזמן. הוא הרופא מן היישוב, שחי בתקופתו. יש לבחון, אפוא, האם נהג כרופא סביר בהתחשב במגבלות הידע והטכנולוגיה הנתונות באותה עת .

    עד כאן הציטוט :

    אפשר להגיע לפסק הדין כאן :

    https://bit.ly/2KTWtlY

    להתראות

    אהבתי

  3. רק בצורה יותר חד משמעית לגבי עדכונים רפואיים ורשלנות מסתברת , נצטט מאותו פסק הדין לעי"ל , את הנדל , אשר מצטט את השופט ת' אור בפרשה אחרת , כך ( ע' 6 לפסק הדין ) מצטט :

    אכן, במסגרת ידע עדכני הנדרש מרופא, אין לדרוש ממנו שידע את כל שניתן לדעת בתחום המסויים בו הוא עוסק. אי ידיעה של מאמר פלוני שפורסם זמן קצר קודם לכן, לא תהווה רשלנות. אך אם יתעלם מסידרה של מאמרים ואזהרות בספרות הרפואית, אשר כל רופא העוסק בתחומו, המבקש באופן סביר להתעדכן בספרות הרפואית, היה ער להן, תהיה זו רשלנות.

    להתראות

    Liked by 1 person

  4. א. "קופות החולים מושכות לבדיקות הזולות ביותר. לאו דווקא לאלו המועילות ביותר"
    ——————–
    מועילות למי?
    האינטרס של קופות החולים הוא שחברי הקופה ישארו בחיים זמן ממושך ככל האפשר, אבל רק אם ישארו במצב שאינו מחייב אותן להשקיע בהם מדי חודש סכומי עתק. ניתוח שלאחריו 90% מהמנותחים אינם זקוקים להמשך טיפול עדיף, מנקודת מבט הקופות, על טיפול חלופי שיחייבן, בודאות מלאה, להשקיע בכל החולים סכומי עתק מדי חודש.

    אבל אפשר להתנחם בכך שהאינטרס של קופות החולים קרוב יותר לאינטרס של האינדיוידואל מאשר האינטרס של האבולוציה.
    מנקודת מבט אבולוציונית אין שום חשיבות למשך חיי המשתייכים למשפחת היונקים ואיכותם – לאחר שהגיעו לגיל בו הספיקו להוליד מספר צאצאים והצליחו להבטיח את חייהם בשנות התלות הראשונות. אם נהיה נדיבים – אולי סבים/ות משפרים במידת מה את סיכויי נכדיהם להישאר בחיים. אך רק סבים/ות צעירים. מנקודת מבט אבולוציונית – אין שום חשיבות לחיי אנשים בגילאי השישים ומעלה.

    ב. מומלץ להיכנס גם לקישור שסיפק תמריץ למאמר של פרופ' אריה אלדד.
    קטע ממאמרו: " … נקודה חשובה שהעלה איילנד נגעה ברמת האמון שאנו רוחשים לרפואה הציבורית. איילנד אמר שמרגע שהתבסס החשד שהוא סובל מסרטן הוא בחר ברפואה הפרטית, מתוך הנחה שכך יזכה בטיפול טוב יותר. בדיעבד הוא יודע שטעה. הרפואה הציבורית הייתה עשויה להציג בפניו את חלופות הטיפול ביתר הצלחה, בלי הטיה של שיקולי רווח כספי של רופא הממליץ על ניתוח וגם מבצע אותו. אבל חוסר האמון ברפואה הציבורית מלווה רבים מאיתנו וגורם לנו להעדיף רפואה פרטית גם כשאינה דרושה, או במקרים רעים ממש – מזיקה. …"
    ——————
    אבל רפואה ציבורית תתפקד היטב רק אם קיים עליה פיקוח אפקטיבי. אחרת, כפי שציין אלדד, מחלקת הטיפול הציבורי בכוויות תהפוך למחלקת הניתוחים הקוסמטיים הפרטיים.
    קשה, עד בלתי אפשרי, להכתיב לגילדה של הרופאים הבכירים במדינה מה לעשות ומה לא.

    המסקנה מכך (ומהפוסט ומהספר) היא שמאוד רצוי שלפחות אחד מחברי הגילדה הזו יהיה בן משפחה או חבר קרוב. ואם לא הצטיידתם בשכזה -. כדאי לכם להשקיע רבות ככל האפשר ברפואה מונעת / טיפולי אנטיאייגינג / הקפדה על סגנון חיים בריא. כנראה לא יעזור לכם

    Liked by 2 אנשים

  5. המשפט האחרון שלי נקטע כשהתגובה שלחה עצמה.

    … זה כנראה לא יעזור לכם מול סרטן ערמונית – אך ישפיע על סיכוייכם ברוב המכריע של המחלות תלויות הגיל.

    Liked by 2 אנשים

  6. שתי תופעות לא הגיונית אבולוציונית ברצף אחד הבאת פה – אריכות ימי הזקנים ולהט"ביות. משום מה רק את השנייה יגנו הקנאים הדתיים כמנוגדת לטבע.

    Liked by 1 person

  7. הסברי קיום / העדר תועלת אבולוציונית הם בד'כ מעט ספקולטיביים.

    זכור לי במעורפל מחקר בשבט באמזונס / בדרום אמריקה שמצא שלפעוטות עם סבתא סיכויים טובים יותר לשרוד מאשר לפעוטות שסבתם כבר מתה.
    גם בימנו קשה לזלזל בעזרה להורים ולפעוטות שיכולים לתת סבים/ סבתות מתפקדים הגרים בקרבת מקום.

    מצד שני, קראתי הסבר על התועלת האבולוציונית בסכרת סוג 2. מחלה ארורה עם השלכות קשות ביותר על כל כלי הדם הקטנים בגוף – בעיניים, בכליות בכפות הרגלים ועוד ועוד
    התועלת היא שרמה גבוהה של סוכר בדם מקשה על קפיאתו בתנאי קור קיצוניים.
    לאבולוציה עדיף שנערים וצעירים בתקופת הפריון שלהם לא יקפאו למוות ( למרות הסיכוי הקטנטן שזה יקרה) מאשר שלזקנים חולי סכרת ישארו כליות או עיניים מתפקדות.
    הסבר המדגים שהאבולוציה כנראה הרבה יותר אכזרית וחסרת לב מקופות החולים.😅

    בנוגע להומוסקסואליות – העתקתי קטע מאתר הידען:
    " … השאלה מדוע בכלל יש הומוסקסואליות, נשאלת מבחינה גנטית. לכאורה, אין יתרון אבולוציוני לתופעה זו – להיפך, כולם יסכימו, כי להומוסקסואלים יש הרבה פחות צאצאים מאשר לסטרייטים. גם אם היום הומוסקסואלים מביאים ילדים לעולם באמצעים מלאכותיים, הרי שתופעה זו אינה כה נפוצה ולאורך רוב מהלך האבולוציה, אפשרות זו לא הייתה קיימת. ברור גם שלא רבים מההומוסקסואלים מביאים או הביאו צאצאים לעולם בדרך של קיום יחסי מין הטרוסקסואליים.
    לאור כל זאת הגנים להומוסקסואליות היו אמורים להיכחד כבר מזמן – במהלך מאות אלפי הדורות מאז הופעתם של מיני האדם הראשונים – ואפילו במהלך כעשרת אלפי הדורות מאז הופיע ההומו-ספיינס-ספיינס על כדור הארץ.
    אם כך, מדוע הגנים להומוסקסואליות לא נכחדו ויש הומוסקסואלים? האם ייתכן שיש לתכונה זו יתרון אבולוציוני כלשהו?
    מסתבר שכן.
    כנראה, במהלך האבולוציה, הומוסקסואלים ולסביות שלא היו להם צאצאים משלהם, סייעו בהשגת מזון וטיפול באחיהם ובקרובים צעירים אחרים שלהם והדבר העלה את סיכוייהם לשרוד. מהיותם קרובים של ההומוסקסואלים, נשאו אותם קרובים בחלקם את הגנים לתופעה זו, גם אם לא תמיד היא באה לידי ביטוי אצלם. לפיכך גנים אלה המשיכו להתקיים באוכלוסייה.
    העובדה ששיעור ההומוסקסואלים באוכלוסייה קבוע, מעידה על כך ששיעור כזה של הומוסקסואליות באוכלוסייה, היווה אסטרטגיה יציבה מבחינה אבולוציונית. מה פירוש? נניח שאחוז ההומוסקסואלים היה עולה, אז התועלת שהם היו מביאים בסיוע לקרוביהם הייתה מתקזזת עם העובדה שלהומוסקסואלים עצמם אין (או יש פחות) צאצאים. לפיכך קיים אחוז אופטימלי מסוים של הומוסקסואלים שסייעו לקרוביהם, אבל לא יותר מדי גבוה, שהיה גורם להתמעטות האוכלוסייה. בקיצור – יש סיבה לכך שיש הומוסקסואלים ומדוע האחוז שלהם באוכלוסייה הוא קבוע.
    בתקופה האחרונה – ואנו מדברים כאן על סדר גודל של אלפי שנים, שהם כאין וכאפס לעומת מיליוני שנות האבולוציה של האדם – חדלנו להיות חברה של לקטנים–ציידים והפכנו להיות לחברה חקלאית וטכנולוגית. אם המין האנושי והתרבות האנושית ימשיכו להתקיים, בעשרות ומאות אלפי השנים הקרובות, נהיה עדים, כנראה, לירידה הדרגתית ומתמשכת של אחוז ההומוסקסואלים, שכן היתרון האבולוציוני שלהם כבר הפסיק להתקיים. הואיל וילודה אצל הומוסקסואלים כרוכה בפעולות ויוזמות מיוחדות – מעבר לסתם קיום יחסים עם פרטנר מהזוויג המועדף – תמיד יהיה שיעור הילודה שלהם נמוך מאשר של שאר האוכלוסייה … "

    Liked by 1 person

  8. התיאוריה שדוד הומו מת כשהוא מציל 4 אחיינים תמיד נשמעה בלתי סבירה.. והרי סדר גודל כזה נדרש כדי להצדיק כזו אבולוציה. אם האבולוציה היא תיאוריה בת הפרכה, אז קיומם של הומואים כה בלתי סביר שהוא מציב בפניה סכנת הפרכה אמיתית.

    Liked by 1 person

  9. בתולדות הרפואה קורה לעיתים שנותנים שם לתופעה על פי תסמיניה, ורק כעבור שנים רבות, כאשר מגלים סוף-סוף את הגורמים לה, מתברר שזו לא תופעה אחת אלא מספר תופעות שונות, שדומות מבחינת התסמינים. וכך מקבלים למשל שלושה סוגים של צהבת (הפטיטיס A, B, ו-C), שני סוגים של סוכרת, ועוד ועוד. אז תרשו לי להתנבא – טוקבקיסט הומו אנונימי שכמותי – שיש יותר מסוג אחד של הומוסקסואליות בגברים.

    Liked by 1 person

  10. וַיִּקְחוּ שְׁנֵי בְנֵי יַעֲקֹב שִׁמְעוֹן וְלֵוִי אֲחֵי דִינָה אִישׁ חַרְבּוֹ וַיָּבֹאוּ עַל הָעִיר בֶּטַח וַיַּהַרְגוּ כָּל זָכָר. וְאֶת חֲמוֹר וְאֶת שְׁכֶם בְּנוֹ הָרְגוּ לְפִי חָרֶב … וַיָּבֹזּוּ הָעִיר אֲשֶׁר טִמְּאוּ אֲחוֹתָם. אֶת צֹאנָם וְאֶת בְּקָרָם וְאֶת חֲמֹרֵיהֶּם וְאֵת אֲשֶׁר בָּעִיר וְאֶת אֲשֶׁר בַּשָּׂדֶה לָקָחוּ. וְאֶת כָּל חֵילָם וְאֶת כָּל טַפָּם וְאֶת נְשֵׁיהֶם שָׁבוּ וַיָּבֹזּוּ וְאֵת כָּל אֲשֶׁר בַּבָּיִת. וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב אֶל שִׁמְעוֹן וְאֶל לֵוִי עֲכַרְתֶּם אֹתִי לְהַבְאִישֵׁנִי … וַיֹּאמְרוּ הַכְזוֹנָה יַעֲשֶׂה אֶת אֲחוֹתֵנוּ

    אהבתי

  11. תמריץ כתב: "התיאוריה שדוד הומו מת כשהוא מציל 4 אחיינים תמיד נשמעה בלתי סבירה.. והרי סדר גודל כזה נדרש כדי להצדיק כזו אבולוציה. אם האבולוציה היא תיאוריה בת הפרכה, אז קיומם של הומואים כה בלתי סביר שהוא מציב בפניה סכנת הפרכה אמיתית."
    _______________________________

    כמובן שאינני מומחית גם בתחום זה.
    אבל התהיה הנ'ל מזכירה לי שתי שאלות אחרות:

    1. מדוע ברוב המכריע של המינים הביולוגים בהם מתבצעת רבייה מינית נשמר יחס הקרוב ל 50 – 50 בין הזכרים והנקבות. ולא יחס של 99 אחוז נקבות על אחוז אחד, לכל היותר, של זכרים (כפי שקורה ברפתות ובלולים בכדי למקסם את מספר הצאצאים).
    .
    2. מדוע נראה שהאבולוציה של יונקים מוטה מדי לטובת מספר צאצאים גבוה ( לדוגמא יכולת כניסה להריון גם לפני שהסתיימה הנקת הצאצא הקודם + בהרבה בעלי חיים מקרים רבים מדי של הריונות מרובי עוברים) על חשבון סיכויי כל צאצא להישאר בחיים ולהגיע לבגרות.

    מסתבר שקיים שוני בין יחס שיווי המשקל בין זכרים ונקבות עבור הגזע בכללותו לבין האופטימיזציה של טובת היחיד. כיון שתמיד סיכויי הרבייה של המין הנדיר יחסית ( לדוג' גברים) גבוהים מסיכויי הרביה של המין השכיח (המשך הדוגמא – נשים) – אזי בדור הבא יוולדו יותר מהמין הנדיר ופחות מהמין השכיח.

    יתכן ושמירה על יחס של 5-10 אחוז גברים הומוסקסואלים, בכל משפחה מורחבת, דווקא תעזור "לתקן" במעט את שתי ההטיות לכאורה הנ'ל, ותשפר את סיכויי הגדילה וההמשכיות של אותה משפחה.
    כלומר יתכן שהדוד "הרווק המושבע" (שם קוד אירופי, מעט מיושן, להומוסקסואל הנמצא עמוק עמוק בארון) מסוגל לעזור מעט, מדי חודש בחודשו, לכל ארבע או חמש המשפחות שהקימו אחיו ואחיותיו. כלומר לעשרות של אחיינים ואחיניות. במקרים של מצוקה קיומית – גם תוספת קטנטנה באיכות המזון או ביכולת החימום של מקום המגורים או במימון שירותי רפואה – יכולה לחרוץ גורלות. תעזור גם העובדה שכל הרכוש שיצבור בחייו ישאר במשפחה וישפר את סיכויי חלק מאחייניו למצוא לעצמם בן / בת זוג.
    ****

    מובן שכל התועלות האבולוציוניות הספקולטיביות הנ'ל, למשפחה המורחבת, לא מתייחסות להומוסקסואלים שיצאו מהארון ומבזבזים את מרצם וכספם במצעדי גאווה למיניהם. ,🤗

    אולי זהו ההסבר לטרוניה של תמריץ (" שתי תופעות לא הגיונית אבולוציונית ברצף אחד הבאת פה – אריכות ימי הזקנים ולהט"ביות. משום מה רק את השנייה יגנו הקנאים הדתיים כמנוגדת לטבע.").
    הקנאים הדתיים תומכים (*) בהומוסקסואלים בארון שעובדים בפרך לטובת המוני אחיינהם. לא בהומוסקסואלים שיצאו מהארון ומבלים במצעדי גאווה למינהם.

    (*) נדמה לי שבשפה הדתית הם מתייחסים לנראות ב"פרהסיה הציבורית". אבל בעיני זה מספיק דומה.

    אהבתי

  12. ההסבר של ההומוסקסואליות כ(סוג של) עקרות שמזיקה ליחיד אך מועילה למשפחה המורחבת, לא משכנע בעיניי.

    נתקלתי בשני הסברים אחרים, שבעיניי נראים סבירים יותר:

    1. יש גנים שגורמים לזכר להבין נקבות טוב יותר, וכך מגדילים את הצלחתו בהשתדכות, בהזדווגות ובשימור זוגיות עם נשים. אבל בחלק מהמקרים, או במינון גדול מדיי של הגנים הללו – התוצאה היא זכר ש"חושב כנקבה" גם מבחינת המשיכה המינית.

    2. לא כל גן מועיל לשני המינים במידה שווה; יש גנים שמועילים לזכרים ומזיקים לנקבות, ולהפך. הגנים להומוסקסואליות משפרים את הכשירות של הנקבות הנושאות אותם על חשבון פגיעה בכשירות של חלק מהזכרים הנושאים אותם. מסתבר שזה משתלם (עבור הגנים הללו).

    Liked by 1 person

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: