מדריך לחובות

מזמן לא כתבתי בנושא החוב. האירועים הכלכליים האחרונים מהווים הזדמנות לציין שוב את ההבדל בין החובות שמדרדרים את כלכלת טורקיה לבין החובות שמאפשרים לכלכלת ישראל לצמוח. בין החובות שריסקו את מדינות מזרח אסיה בטרם המיליניום, שהפילו את כלכלת ארגנטינה מעט אחר כך, שהחריבו את כלכלת גוש האירו ובין החובות שארה"ב ויפן שורדות יפה.

ההבדל הוא כמובן שהחובות הרעים נקובים במטבע זר ואילו החובות הנייטרליים נקובים במטבע מקומי. חוב במטבע מקומי הוא נטול כל משמעות מאחר שהבנק המרכזי תמיד יוכל להדפיס כסף, לפרוע את החוב הממשלתי וכך לבטלו מכל בחינה מעשית כפי שקרה ביפן ובארה"ב בהיקפים גדולים.

הבעיה עם הוצאה כספית משמעותית במטבע המדינה היא הלחץ האינפלציוני שהיא מפעילה. לא חשש חדלות הפרעון. לחץ זה צריך להיבחן ביחס לשיעור הריבית והאינפלציה. ואלו כיום עדיין נמוכים ביותר ומאפשרים לשחרר החגורה. המגמה היא אמנם עלייה בהן, כך שייתכן שבעתיד הלא רחוק תידרש משמעת בהוצאות. מצד שני אם יתממשו התחזיות על מהפכת האוטומציה הגדולה שבפתח, אנו אולי לפני עשור דפלציוני שבו שפיכת כספים תהיה הכרחית לשמן גלגלי הכלכלה.

קראתי לאחרונה שמשרד האוצר מתמחה כיום בחשבונאות פיקטיבית שמטרתה להוציא יותר כסף משמותר לו לכאורה לפי הכללים הנוקשים. כה לחי! חשבונאות ממשלתית של חובות במטבע מקומי היא חשבונאות שקר מטבעה כי היא מסווה את מעגלי הפידבק המורכבים שבין הוצאות והכנסות. כל כסף ישראלי שנוצר הרי חוזר בסוף לממשלה בסופו של דבר בדרך כזו או אחרת. חישוב חובות ממשלתיים נאיבי הוא שקר. הכותב שקרים בספרי השקרים פטור.

40 תגובות על ״מדריך לחובות״

  1. נכון, אבל אי אפשר להתעלם מזה שלקיחת חוב זר מגיעה מהכרח ולא מברירת מחדל. כל משק מעדיף חוב מקומי, והבחירה בחוב זר נובעת מאילוצים. אם הממשלה הטורקית הייתה יכולה להנפיק חוב מקומי ובכך לקדם את כלכלתה – היא הייתה עושה זאת. רק שהמקורות הפנימיים אינם מספיקים לשם כך, וטורקיה נאלצה לחזר אחר חוב זר.
    וכיצד מגיעים למצב שניתן להנפיק חוב מקומי ולהימנע מלקיחת חוב זר? ע"י בנייה של כלכלה חזקה וטובה. כלומר עיסוק בחוב ושאר ירקות מוניטריים, לא יכול להחליף את העיסוק בדברים האמיתיים – יצרנות, ערך מוסף, חדשנות, לקוחות, ושאר המדדים שהופכים כלכלה לטובה ושנמדדים הרבה פחות ממדדים כמו הריבית הממוצעת על החוב או יחס חוב/תוצר.

    אהבתי

  2. תמריץ,
    אז מה אתה מציע לטורקים שנצטוו על ידי ארדואן להוציא את הדולרים מהבלטות ולהחליף אותם בבנקים ללירה טורקית? שמעתי היום ברדיו את גדול המומחים לטורקיה, אלון ליאל, מציע לטורקים לא להיבהל מהאמריקאים ולעמוד על שלהם.

    אהבתי

  3. יאיר, יש אמת בדבריך אבל לפעמים שקיעה בחוב זר נובעת בעיקר מחמדנות. נוצרת סיטואציה שבה הריבית הדולרית אפסית בעוד הריבית במטבע המקומי גבוהה. במשך תקופה ארוכה השער של המטבע המקומי ביחס לדולר יציב או אף הולך ומשתפר. כל אחד יכול להתפתות בנסיבות אלו לקחת הלוואה במטבע זר במקום במטבע המקומי. זה מה שהיה בהרבה מקומות שבהן פרץ מאוחר יותר משבר מטבע.

    אהבתי

  4. אגב יאיר אני זוכר שכתבת פעם על אפשרות של לקיחת משכנתא באירו. לא יודע אם מימשת זאת. זו ספציפית כנראה הייתה החלטה טובה ומשתלמת. אבל אם כל המשק כולו מקבלה, זה מוליד סיכון עתידי רב.

    אהבתי

  5. אם גיא עוד קורא פה, אולי יהנה. הומור יהודי מסורתי נוסח דרויאנוב משיק ל-MMT.

    חקרנים ישבו ושנו:

    מה צורך יש לו לקיסר להטיל מיסים וארנוניות על הציבור? שמא לא כל הממון הוא עושה, ומי מעכב בידו לעשות כמה שלבו חפץ?

    נענה הזקן שבחבורה והסביר:

    מלמד, שמלכותא דארעא כעין מלכותא דרקיע, קיימא לן: העושה מצוה, בורא מלאך*. וקשה: מה צורך יש לו לקדוש ברוך-הוא במלאכים אלו? שמא לא הוא עושה מלאכים מן העולם ועד העולם ומי מעכב בידו לעשות כמה שלבו, כביכול, חפץ. אלא לאו, שהקדוש ברוך-הוא מתאווה דווקא למלאכים שלך; אף הקיסר, להבדיל, כך: מתאווה דווקא לממון שלך…
    http://benyehuda.org/droyanov/batlanim.html

    אהבתי

  6. אף הקיסר, להבדיל, כך: מתאווה דווקא לממון שלך… (אחלה ציטוט)
    תמריץ,
    לפי הקיסר, מה לוקח, מיסים או הדפסת כסף?

    אהבתי

  7. חייל,
    אתה מדפיס כסף, אתה מעביר אליך אמצעים. אתה גובים מסים אתה מעביר אליך אמצעים. מה ההבדל?

    במאה השש עשרה גילו הספרדים את הזהב והכסף באמריקה. תחשוב על זה כעל הדפסת כסף. הספרדים החלו להדפיס כסף וכך יכלו להעביר נכסים אליהם כמו חיילים, תותחים וכאלה שאפשרו להם להקים אמפריה באירופה. מי ששלמו את המחיר היו המתחרים שלהם שהכסף שלהם איבד מערכו מול התחרות של הכסף הספרדי ונאלצו להתמודד עם הספרדים עם פחות נכסים. אם הספרדים לא היו מגלים את אמריקה היחסים היו נשארים שווים והספרדים לא היו מקימים אמפריה.

    אהבתי

  8. הצבא של אייזנקוט.
    מח"ט: "מציגים לנו ע"י האלופים מצגות שהמצב מצויין, עוסקים בדימוי ולא במהות. אחד מחזיק לשני את היד, הפכנו לחבורת פחדנים. אני מתבייש שגם אני הפסקתי לדבר בכנסים על בעיות, אבל לצערי זה רק יעשה לי נזק. ממילא נופל על אוזניים ערלות."
    http://www.maariv.co.il/news/military/Article-656555

    אהבתי

  9. משבר בשנת 1929 יצר בעולם המפותח בעיה חמורה של נזילות ההמשך ידוע לכל דיפרסיה ונפילה כללית של עסקים
    פשיטת רגל של בנקים גדולים בעולם..ב2008 ובתחילת 2009 העולם המתועש עמד בפני משבר דומה אולם תגובה מהירה
    ויצירתית של הבנקים המרכזיים מנע אסון בינלאומי כבד נוסח משבר 1929..גם היום המצב חמור ואולי חמור אף יותר מבעבר אולם כל
    בעל עסק יכול לומר בוודאות אם ברזי האשראי ימשיכו להיות פתוחים בסבירות גבוהה ניתן יהיה לשרוד להתפתח ולסגור חובות..
    חוב של כ 240 טריליון דולר זאת מפלצת פצצת אטום כלכלית חברתית אני מאוד מקווה שזה לא יתפוצץ ונצליח לחסל את מרבית החוב
    בהדרגה ובדרך יצירתית…

    אהבתי

  10. איטליה פצצה כלכלית מתקתקת נזק צפוי חמור מזה של טורקיה תשואת האג"ח לעשר שנים עברה את ה 3.1% ..פיצוץ חמור בדרך…!!!

    אהבתי

  11. קריסת איטליה יכול להפיל את גוש האירו.. לכן סביר להניח שהבנק המרכזי באירופה ימנע זאת בכל מחיר. לעומת זאת ספק אם אירופה או ארה"ב יצאו מגדרן להצלת טורקיה.

    אהבתי

  12. https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001250260
    ========

    מדע הכלכלה בכלל ואסכולת שיקגו הניאו-ליברלית בפרט עדיין מלקקים את פצעיהם אחרי משבר 2008. ראשית משום שהגישה הניאו-ליברלית שהשוק מסוגל לייצר בעצמו מנגנונים שימנעו התממשות סיכונים מערכתיים, נכשלה במשבר ושנית לאור הפעלתם של אמצעים בלתי-קונבנציונליים בהיקף חסר תקדים על ידי הבנקים המרכזיים.

    פרופ' מריו בלכר, הכלכלן היהודי הבכיר שמועמד לתפקיד נגיד הבנק המרכזי, הודה כי התאוריה הכלכלית שעליה גדל עומדת במבחן הגדול בתולדותיה. בלכר, בוגר מובהק של אסכולת שיקגו של מילטון פרידמן, ציין בדבריו את הדפסת הכסף בהיקף של טריליונים שביצעו הבנקים המרכזיים בארה"ב, האיחוד האירופי ויפן (באמצעות תכניות ה-QE). לדבריו עם התערבות כזו אינה מחוללת אינפלציה, הדבר סותר ואולי אף מפריך את התאוריה הכלכלית הקלאסית
    =======

    אהבתי

  13. https://orikatz.wordpress.com/2016/11/09/פינת-הסטטוס-לא-זה-לא-סוף-העולם/?replytocom=4216#comment-4229

    ראו כאן סעיף ב'
    ב 2014 הודה בזה הבנק אוף אינגלנד.
    ב 2018 פרופסור מריו בכלר.
    ….
    ב 2028 הבלוגוספירה הישארלית.

    "All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident
    ארתור.ש. אוהב האדם.

    אהבתי

  14. דווקא נראה שההקלה הכמותית סייעה ליציאה מהמשבר. רק ארדואן היום לא מאמין שהנמכת ריבית מחוללת אינפלציה.

    אהבתי

  15. כן. הבלוגוספירה ב2028.
    חוץ כמובן מתמריץ שעדיין יתן לייקים ב2028 לקשקושים (אבל גרוע מזה – לא יחזור בו ) שפלורליזם זה צביעות והבת של הפוסט מודרניזם .

    אהבתי

  16. וורקהוליק, הדפסת הכסף של הבנקים המרכזיים לא יצרה אינפלציה כי רוב הכסף נאגר ע"י הבנקים בהוראות הרגולציה וכיוון שהחמירו את תנאי קבלת ההלוואות. מאידך, הבנקים המרכזיים רכשו בעיקר ניירות ערך שלא נכנסים לחישובי האינפלציה.
    אם היו מחלקים את הכסף הזה להמונים אז ברור שהייתה נוצרת אינפלציה או שהיו מעבירים את זה ישירות לממשלה כדי שתוציא יותר כסף.

    אהבתי

  17. ועדיין, על הויכוחים והתירוצים השונים, הכלכלה כמדע ודספלינה מובילה ספגו מכה קשה. קשה לי לראות אותה ממליצה המלצות כמו ההמלצות שנתנה קרן המטבע למדינות רבות בעולם לפני 2008.. זה לא קרה אחרי 2008.
    להבנתי יותר משנתניהו מחפש מועמד נאו-ליברלי, הוא מחפש מועמד בינלאומי. לכן עומר מואב ושראל מיכאל אינם מועמדים בעיניו.

    אהבתי

  18. להבהיר – הקלה כמותית לא באמת מהווה הדפסת כסף סיטונאית מגה אינפלציונית ובכך mmt צודקים. הקלה כמותית מועילה להוריד ריבית לאפס שזה טוב ואת זה mmt לא מבינים.

    אהבתי

  19. ד.
    הסברתי פה בעבר רבות ש"הדפסת כסף" אמיתית זו פעילות פיזקאלית אמיתית בעולם הממשי. הממשלה או משלמת למישהו שיעשה בשבילה עבודה או נותנת הקלת מס כפי שעושה טראמפ בין אם זה לעסקים או למשקי הבית. אמ.אמ.טי אמרו שהQe רק מעבירה כסף בין חשבונות החסכון (ממשלה שקונה אגחיםשל עצמה ומורידה ריבית) ושמה אותו ברזרבות של הבנקים על מנת שילוו אותו לציבור שבין כה נמצא במצב יתר של חובות פרטיים (בארהב וברוב המערב).
    ברור שפעילות פיזקלית בלתי מבוקרת תיצור בסופו של דבר אינפלציה. רק אז צריכים לעצור אותה. כשיש דיפלציה או אינפלציה נמוכה (עד 2-3 אחוז) אפשר ורצוי להמשיך.
    אישית אני בעד החזרי מס.
    גם הסברתי שכיום לא ברורה במערב השפעת הורדת ריבית על הצריכה בעבר כי דור הביבי בומרס הענק בפנסיה והוא צורך לפי התשואה הצפויה מתיק ההשקעות שלו.

    אהבתי

  20. וובכל מקרה טוב שיש אנשים כמו בכלר שמוסגלים להודות כשהמציאות האמפירית בשטח נוגדת תיאוריות ומפות שהם למדו מהם לעומת אחרים שיש להם נטיה כמו איגודי העובדים הכי נוראים( שהם עצמם בזים להם בצדק) וגילדות פרוטקציונריות עתיקות להחזיק בקרנות המזבח ולהתעלם מהמציאות בשטח.

    אהבתי

  21. אנשים רעבים לא יוצרים אינפלציה וגם לא מחזירים חובות כל מה שהם מנסים לעשות זה לשרוד את היום הם חומר קל
    ליצירת משטר פשיסטי גזעני כפי שאנחנו מכירים מההיסטוריה הלא רחוקה של האנושות.. נכון הדבר שהרבה כסף בידי המונים מיצר עודף ביקוש מול היצע
    נמוך של מוצרים זמינים משמע אינפלציה.. זה היה נכון עד כניסתה של סין העממית למרחב הכלכלי של העולם המתועש העשיר היום אין בעיה לספק כל מוצר במחיר נמוך יחסית על ידי מיליארד סינים עניים ומנוצלים הם אלה אשר בולמים את האינפלציה במערב.. משמעות הדבר אפשר וצריך להדפיס כסף והרבה כל זה על מנת למנוע עוני רעב ופשיזם …הערה לעניין אם בלון ניסוי של מטבעות SCRYPTO BITCOIN וכדומה יצליח סביר להניח שבבוא העת המטבע הקונבנציונלי דולר יורו לירה טורקית כל אלה ואחרים ייעלמו ויחד איתם כמעט כל החובות של המדינות המתועשות..

    אהבתי

  22. ד.
    אני לא סגור על זה כי בסך הכל אני חובב ולא מקצוען (למרות שהרבה מקצוענים נראים לי פקקטה) … אז בוא נחשוב ביחד ותקן אותי אם אתה חושב שאני טועה.
    אתה אומר הבנקים קונים נכסים והמחירים שלהם עולים. זה נכון. גם פרופסור סטיב קין מאשים את הריבית בבועת מחירי הנדלן באוסטרליה. אבל שאר המחירים יורדים בגלל שאין בעיית היצעים בעולם(וגם בגלל שהחובות הפרטיים במערב גבוהים מאד אז יש חשש לצרוך) והשכירות לרוב לא מדביקה את קצב מחירי הנכסים בבעלות כך שבסך הכל אין אינפלציה. עכשיו, ממה שאני מבין התחזיות לפני הQE דיברו על אנפלציה והרבה ממנה נקודה בלי סייגים של נדלן וכאלה אז מה הם מנסים לחרטט לאחור? זה נראה לך רציני?

    דבר שני. הבנקים הרי קנו נכסים ממישהו,לא?
    איפה הכסף הזה.
    לדעתי הוא יושב בבנקים בחשבונות הצקים של העשירים והם לא פתחו/פותחים איתו עסקים כי לא ראו ביקושים.
    אולי עכשיו בזכות רפורמת המס של טראמפ הם רואים ויראו.

    בברכה

    אהבתי

  23. תמריץ, החלטת להיות כמו ג'ורג" ? הכל הפוך?
    פה דווקא
    ההגדרה למוצר צריכה גמישה ומשתנה בזמן ובמקום.
    זה לא כמו פלורליזם שמדברים עליו בהקשרים תרבותיים ופוליטים. או שממציאים שפוסט מודרניזם קדם לו או שממצאים שרב תרבותיות זלגה בעבר או תזלוג בעתיד לפלורליזם. …. טוב די.

    אז תמונה של פיקאסו היא מוצר צריכה או השקעה? אולי צריך לחשב את עלות השכירות שלה על ידי המוזאונים.?
    מה עם רכב משפחתי?
    לחשב רק עלות ליסינג.

    זה נראה לי עניין של מוסכמה. (כמובן עם יתרונות לפנ ולפה)
    מה שחשוב שהחליטו בעולם לפני המשבר לחשב לפי מחירי השכירות כקונבנציה אז אי אפשר ופחות רציני לשנות אחרי.

    אהבתי

  24. יעקב מירון,
    מיליארד סינים לא יכולים להביא לעולם אלביס אחד. הדלקת נר לכבוד היארצייט שלו? או שאתה מחבורת קליף?

    אהבתי

  25. לתמריץ:
    מאיפה אתה יודע שהחוב הטורקי הוא ברובו חוב חיצוני? מהם המקורות שלך?
    ומה לגבי החוב האירני? גם הוא ברובו חיצוני?
    למה חמדנות גורמת ללקיחת חוב חיצוני? הרי הבנק המרכזי יכול להדפיס לממשלה את הכסף וזה הרבה יותר פשוט מאשר ממשלה תיקח חוב חיצוני. איזו מדינה מרויחה מכך שהיא מבקשת ממדינה אחרת להדפיס לה כסף (במקום שהיא תדפיס כסף לבדה)?

    אהבתי

  26. על חוב בדולרים היה צריך לשלם ריבית נמוכה ואילו על חוב בלירה מקומית ריבית גבוהה. לכן הועדף בטורקיה החוב במט"ח. זה לאו דווקא הממשלה שכך לוותה, אלא הבנקים והסקטור הפרטי.

    המשבר באירן אינו משבר חובות. הוא נובע מהמחסור שיוצרות הסנקציות והשחיתות. גם המשבר בונצואלה אינו משבר חובות.

    אהבתי

  27. הקישור שהבאת מעלה כמה שאלות ודגשים:
    1. למה הודו, בשונה משאר המדינות שבגרף, לא הגדילה חשיפתה לחוב דולרי? האם היא לא הגדילה את החוב חיצוני כלל או שמא רק לא דולרי?
    2. חסר נתון חשוב והוא סה"כ חוב חלקי תוצר. זה נותן תמונה יותר טובה מי בבעיה ומי פחות.
    3. סין הגדיחה חשיפתה לחוב דולרי, כאשר כל הדיבורים פוסט 2008 דיברו שהסינים ימכרו אגח אמריקאי. מדוע הסינים הגדילו חשיפתם לדולר?
    4. למה טורקיה לקחה חוב באירו ולא רק בדולר? מעניין לקבל גרף זהה באירו. האם יתכן שבהחלטה זו נמצאים שיקולים פוליטים לא כלכליים?

    אהבתי

  28. לתמריץ:
    אם הממשלה צריכה כסף היא יכולה לאלץ (וגם להלאים) את הבנק המרכזי שלה שידפיס לה כסף ללא ריבית כלל.
    אם זה הסקטור הפרטי שלווה במטבע חוץ, מה איכפת לממשלה. שהמלווים יחפשו אותם בסיבוב.

    אהבתי

  29. יאיר, לגבי 4 הטורקים סוחרים עם גוש האירו. אז הגיוני מבחינתם. לא יודע מה להגיד מבחינת השאר. רק שבטענה שהסינים ימכרו אג"ח דולרי מעולם לא היה היגיון רב כאיזה תסריט יום הדין כפי שהוצג.

    Liked by 1 person

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: