נגד גידורים

תעודות סל וקרנות מחקות על מניות באות בשתי צורות: בגידור ובלעדיו. המוצר הלא מגודר אמור להחזיר את ערך הנכס שאחריו הוא עוקב, למשל מדד הנאסד"ק או הפוטסי וכיוצא באלו. המוצר השקלי המגודר אמור להחזיר את תשואת המדד, בניכוי החלק של שינוי המטבע. למשל אם הנאסד"ק עמד על 100 וערך הדולר עמד על 4 שקלים, ובסיום התקופה הנאסד"ק עומד על 133 וערך הדולר עומד על 3 ש"ח, התשואה במוצר פיננסי עוקב מגודר תהיה 33% כתשואת המדד ואילו התשואה במוצר פיננסי עוקב שאינו מגודר תהיה אפס. המוצר המגודר נטרל את תנודות המטבע, ואילו המוצר נטול הגידור לא נטרל אותן – את מה שהרווחנו בעליית המדד, הפסדנו בירידת הדולר.

למוצר מגודר יש אם כך יתרון בסיטואציה כמו זו. יתרון נוסף של מוצר מגודר הוא שהמיסוי על עליית ערכו מחושב להבנתי כמו מיסוי כל מוצר פיננסי שקלי, אחרי ניכוי עליית מדד המחירים לצרכן בישראל, בעוד שהמיסוי על עליית ערכו של מוצר לא מגודר מחושב בצורה שונה, שלטווח הארוך היא פחות כדאית.  בנוסף אציין שלגידור מטבעו יש עלויות, אבל זהו עניין של מזל ולעתים גידור יכול גם להניב רווח (ראו סקירה בנושא).

הבעיה הגדולה בהשקעה במוצר מגודר היא שהיא מכניסה להשקעה סיכון במקרה שערך המטבע יצלול. במקרה כזה המשקיע במוצר המגודר יאבד את כספו מבלי שמניות המדד נפגעו כלל. למשל התפוררות ברית המועצות וקריסת מחירי הנפט הפכו את חשבונות הבנק ברוסיה הנקובים ברובל לחסרי ערך. מי שהצמיד כספו לרובל באיזושהי דרך הפסיד הון עתק. למה למי ששם את כספו בנכסים ריאלים לקחת סיכון להתרחשות דומה.

בישראל קריסת השקל יכולה לנבוע מאתגר ביטחוני חמור שתציב לנו מדינת אויב או מעליית פופוליזם סוציאליסטי שיפגע במשקיעים. שני התסריטים נראים לי בעלי סבירות נמוכה, אך ייתכנו גם סיכונים נוספים – למשל הגשמת פנטזיית הימין לסיפוח מלא של השטחים ישמרנו האל, סנקציות מצד מדינות זרות, רעידת אדמה קשה ועוד. לא מיציתי את קשת האפשרויות: הרי די היה במשבר הפיננסי בבריטניה ובברקזיט כדי להוריד את ערך המטבע הבריטי מול השקל בכמעט חצי. ובריטניה עודנה מדינה דמוקרטית משגשגת המצויה בתקופת שלום, והמנהיג הסוציאליסטי הקיצוני אפילו עוד לא עלה שם, גם אם הסקרים הנוכחיים נותנים לו צ'אנס. ייתכנו גם תנודות מטבע טבעיות ולא קטסטרופליות שעדיין יפגעו קשה במשקיעים המגדרים.

יאמר לי מישהו – נכון, המוצר המגודר ייפגע קשות ואף אנושות אם ערך השקל יצלול, אבל במקרה כזו ודאי בנק ישראל יעלה את הריבית על השקל כדי לבלום את המפולת, והמוצר המגודר יהנה מעליית ריבית זו. יש בכך אמת, אך אין לנו שום הבטחה שעליית הריבית תוכל לקזז את נפילת הערך.

טענה אחרת שאפשר להעלות היא שבעוד שהמוצר המגודר מסכן את המשקיע אם יצלול השקל, הוא צפוי להרוויח ממנו אם יצלול הדולר. ומי אמר שהדולר יציב יותר מהשקל. באישיותו הנשיא טראמפ לבטח יציב פחות מראש הממשלה שלנו. בכל אופן יש הבדל שמים וארץ. מוצר לא מגודר מנותק משאלת התנהגות המטבעות ואמור לשקף ביצועים פיננסיים אמיתיים. מוצר מגודר מהווה הימור על התנהגות מטבעות. הימור שייתכן שיצליח, ייתכן שייכשל, אך לא ברור מדוע למשקיע השם כספו על מדדים לטווח הארוך צורך להמר בכלל. חשבו על מנהיג אירן חמינאי, ולהבדיל אלף אלפי הבדלות, חברי הכנסת סמוטריץ' או יחימוביץ' – למה לכם להמר על הנזקים שהם עלולים לגרום כשאתם משקיעים ב-s&p 500.

הערה לסיום: אג"חים הם מטבעם מוצר נומינלי, שההימור על תנודות מטבע מהווה חלק בלתי נפרד משיקולי ההשקעה בו, ולכן האמור כאן מתייחס רק למדדי מניות זרות, על אופיים הריאלי, ולא למדדי אג"חים זרים.

74 תגובות על ״נגד גידורים״

  1. לא הקאפ אוף טי שלי הנושאים הללו.
    לי עצמי גם אין שום דבר מגודר אבל מודה שאף פעם לא היו נהירים לי לחלוטין ההסברים של לא לגדר בכלל ( גם אסף נתן כתב על כך אאל"ט). נניח למה לא חצי-חצי אני מבין מההסברים שהעלית בפוסט אבל למה לא גידור של רבע, חמישית או שישית מהתיק למשל?
    הרי העלית טיעונים לא קלי משקל בעד גידור בכל זאת.

    אהבתי

  2. בחיים לא הבנתי בדברים האלה כך שאין לי מה לתרום בעניין, אבל את עליית הפופוליזם הסוציאליסטי אתה רואה כבר עכשיו. אני מדברת כמובן על ההוא עם הנטו. כמות ההערצה אל כחלון שגדלה מעידה על הבורות הפושה באוכלוסיה בכל הנוגע ליסודות הכלכלה.
    חברת הכנסת רחל עזריה, ממפלגתו של נטו, פירסמה וידאו בדף הפייסבוק שלה והסבירה לצופים שאם חברות תחליפי החלב לא יורידו מחירים, היא תפעל לקידום חוקק שיכריח את החברות למכור את מוצריהן בזול. נטו טיפשה?
    היא לא לבד. יחד איתה יש את רועי פולקמן, מירב בן-ארי, יפעת שאשא-ביטון ועוד, שכולם ששים לחוקק חוקים "חברתיים", שיעלו הון למשלם המיסים ויביאו רק נזק למדינה, אם כי, בטווח המידי, הם קונים לעצמם כותרת חיובית בתקשורת.
    ואיני מתפלאת על התקשורת שמעודדת את הטיפשות הזו, כי כשאנשים שאין להם שום רקע בכלכלה – כמו מתן חודורב או קרן מרציאנו – מגלמים תפקיד של כתבים כלכליים, זה אומר הרבה על פני התקשורת.
    ממש לא מזמן, באחת מכתבותייה, היללה קרן מרציאנו את ההסתדרות ואת החלטתה להשבית את נתב"ג (באופן לא חוקי), ואף אמרה לצופים ש"לא יקרה להם כלום אם יביעו סולידריות עם העובדים".

    Liked by 2 אנשים

  3. האמת לא מזמן חשבתי לעצמי שאולי כחלון אפשרות נסבלת להצבעה בבחירות לאור התבהמות הליכוד. קרולין שכנעת אותי שלא.

    אהבתי

  4. מה שקרולין כתבה אכן מעורר פלצות אבל נראה שכחלון הוא היחיד שמבין שלהוריד מיסים בזמן דיפלציה הוא צעד כלכלי נכון ונבון.
    אולי החכים הליצנים שסביבו פשוט יקלו עליו לתמרן פוליטית ולקבל מה שהוא רוצה במשא ומתן קואליציוני מאשר אם היתה סביבו נבחרת רצינית. ככה הוא יכול לשחק אותה כאילו הוא מחזיק אותם.
    אם כבר מדברים על תמרונים פוליטיים אז אולי ככה הוא לוקח גם קולות מהשמאל הכלכלי המטורלל.

    בכל מקרה בפוליטה הבחירה היא תמיד באפשרות הפחות גרועה … וממה שמציע הליכוד ממש לא שוכנעתי שדווקא כחלון הוא האפשרות הפחות גרועה.

    אהבתי

  5. ….. וממה שמציע הליכוד ממש לא שוכנעתי שדווקא [הליכוד] הוא האפשרות הפחות גרועה.

    אהבתי

  6. תמריץ , יש לך איזושהיא הנחת עבודה סמויה , שיש תמיד קורלציה , בין ביצועים של כלכלה , לבין חוזק המטבע שלה בהתאמה . אבל , זה לא תמיד נכון כלל וכלל . צריך ככלל , להבדיל בין משבר כלשהוא , משבר חזק ( נניח כלכלי או גיאופוליטי באמת, או אסון טבע וכדומה …) לבין מצב שגרתי ושוטף . במצב האחרון בייחוד , לא תמיד תהא התאמה . למשל , מדינה שהיא מוטת יצוא ( אפילו מדינת ישראל ) תעדיף לא פעם, מטבע חלש על פני חזק , וברור למה ( מה שלא תואם אגב במדינת ישראל לגמרי המצב ) . לפעמים יש תנועות ספקולנטיות, או סתם תנועות הון , שמחלישים המטבע או מחזקים אותו , בלי קשר לכלכלה . השטרלינג למשל , ירד חזק עם הברקסיט באמת , אבל , לא ממש קשור לכלכלה דווקא ( ואמחיש יותר מאוחר אולי ) כך למשל , יש כלכלות שוטפות לא ממש חזקות , אבל , לכן בדיוק ,הריבית גבוהה מאוד , והמטבע חזק מסתבר . אולי נמחיש אחר כך . להתראות

    אהבתי

  7. תמריץ , הנה , אתה דווקא צדדי הבנתי , לקנדי . אם כך , בגרף להלן , תקבל את הקנדי נ' הדולר האמריקני , לטווח של 10 שנים . שים לב :

    עם תחילת המשבר ( סאבפריים ) הקנדי מתחזק מאוד לעומת הדולר , ונשאר בתנועה צידית פחות או יותר , עד 2014 . ב – 2014 הוא נחלש מאוד , ואחר כך , שוב מתחזק . ודוק : ב – 2014 אנו כבר עם ממש יציאה יחסית חזקה ממשבר הסאבפריים . אז קשה מאוד למצוא קורלציה בין מצב הכלכלה הקנדית ( שלא נפגעה חזק מן המשבר ) לבין תנועות המטבע בהכרח .

    נ.ב : בגלל תקלה מסויימת , לא יכול להמחיש יותר חזק אפילו , אבל , מספיק חזק הדבר . אולי בהמשך .

    כאן לגרף :

    https://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=CAD&view=10Y

    להתראות

    אהבתי

  8. מבחינה כלכלית וחברתית, בנט ושקד וחבריהם הם האופציה העדיפה יותר בימין. תמהיל סביר של כלכלת שוק עם יוזמות חברתיות ו"שמרנות רחומה".

    אהבתי

  9. רק הבהרה :

    כמובן אסור לשכוח דוקטרינה טכנית / מהותית : מטבע נסחר או נשקל תמיד כנגד מטבע אחר ( לרוב עיקרי : דולר , יורו , שווייצרי , סטרלינג וכדומה ) . כלומר , הקטע הוא , שמה שמשפיע על המטבע , זה לא רק הכלכלה של המטבע כמובן , אלא : המצב של המטבע מנגד . לכן , אין תמיד קשר פשוט . להתראות

    אהבתי

  10. אכן תמריץ , אלא שמחיר הנפט עצמו תנודתי מאוד . ב – 2014 למשל , ירד בקרוב ל – 70 אחוז בשנה אחת . אז השפיע על הדולר הקנדי זה נכון . אז מה הקשר לכלכלה הקנדית בהכרח . לא תמצא קורלציה בין מחיר הנפט לבין הדולר הקנדי . הנפט ירד והקנדי עלה בתקופה שאני מפנה אליה בגרף הרי . כך שזוהי בעיה רצינית מאוד לטעון כדבר הזה . הנה , בגרף הבא , תראה הירידה העצומה במחיר הנפט עם תחילת משבר הסאבפריים , ואילו , הקנדי כפי שהוכחתי , עלה כנגד הדולר . כאן ( תבחר בטווח זמן , מקסימום , max ) :

    https://www.tradingview.com/symbols/USOIL/

    להתראות

    אהבתי

  11. ורק להבהיר כמובן , זה במסחר לטווח ארוך , במסחרים לטווחים קצרים או מיידיים , לא כל שכן , בתדר גבוה , אין משמעות כמעט לכל זה פשוט . להתראות

    אהבתי

  12. התחשיב שלי היה תמיד שאת ההוצאות שלי אני מוציא בשקלים. לכן עדיף לי להצמיד את ההשקעות לשקלים.
    איפה אני טועה בהנחה?

    אהבתי

  13. אינך לוקח בחשבון שבמקרה של אינפלציה חריפה הוצאותיך יעלו אך ערך השקל יצנח. נכון שבנק ישראל עשוי לקבוע ריבית גבוה במקרה כזה אך ייתכן שלא מספיק כדי לפצות.

    אהבתי

  14. אוף טופיק,

    בהקשר לעלייה בשכיחות מקרי ההרג ההמוני בארה'ב בבתי ספר בארה'ב – השפעת העדר דמות אב על בנים (בגלל עלייה בשיעור האמהות החד הוריות מבחירה, גירושים, אבות נוטשים או כלואים וכו'). השפעה שאינה מתגלה על בנות שגדלו ללא דמות טב.

    המאמר לא הזכיר את מה שקורה בקהילה השחורה בארה'ב, אבל קל להשלים את החסר.

    ברור שמשתנה זה לבדו אינו יכול להסביר את כל התופעה – אבל הנטייה של האקדמיה והתקשורת להתעלם ממנו מעוררת בי אי נוחות.

    קטע מהכתבה:
    ______________________________________________
    The rate of mass shootings has tripled since 2011. We blame guns, violence in the media, violence in video games, and poor family values. Each is a plausible player. But our daughters live in the same homes, with the same access to the same guns, video games, and media, and are raised with the same family values. Our daughters are not killing. Our sons are.

    But boys with significant father involvement are not doing these shootings. Without dads as role models, boys’ testosterone is not well channeled. The boy experiences a sense of purposelessness, a lack of boundary enforcement, rudderlessness, and often withdraws into video games and video porn. At worst, when boys’ testosterone is not well-channeled by an involved dad, boys become among the world’s most destructive forces. When boys’ testosterone is well channeled by an involved dad, boys become among the world’s most constructive forces.

    As Terry Brennan, co-founder of Leading Women for Shared Parenting, notes:

    72 percent of adolescent murderers grew up without fathers; the same for 60 percent of all rapists.
    70 percent of juveniles in state institutions grew up in single- or no-parent situations

    The number of single-parent households is a good predictor of violent crime in a community, while poverty rate is not.

    _______________________________________________

    https://pjmedia.com/lifestyle/will-guts-link-fatherlessness-school-shootings/

    אהבתי

  15. חזרה לחיסול גדוד שכירי החרב הרוסי באזור דיר-א-זור על ידי האמריקאים.
    מקבץ טוויטים של פליקס גרטסמן שמתארים לאורך שבוע את מה שלא תמצאו במדיה הישראלית:

    אהבתי

  16. אוף טופיק,

    על מיתוס חייהם הטובים של הלקטים- ציידים/ של "הפרא האציל"(לפני עידן החקלאות והמדינות המודרניות).
    החלק המעניין יותר לטעמי, אינו עצם ניפוץ המיתוס, אלא הדיון בסיבות בגללן רבים כל כך (מ'זאן ז'אק רוסו ועד נוח הררי) ניסו לטפח את המיתוס הזה.
    לו תאור זה של העבר היה נכון – אזי יש תקווה שסוגים שונים של "הנדסה חברתית" יצליחו ליצור את האוטופיה המקווה.

    פסקת הסיום של הכתבה:
    ___________________________________________________________
    "כמה תפיסות מוטעות ביותר בדבר ה’שפע’ לכאורה ממנו נהנים הציידים-לקטים, והחופש היחסי שיש להם מפני תופעות של מחסור ומחלות. הנטייה בדיונים אלה היא לזלזל ביתרונות הרפואה, המוסדות והתשתיות המודרניות – וגם במחירים המוחשיים מאד של היעדר גישה אליהם. אך למרות מה שכמה אנשים היו רוצים להאמין, אורח החיים של הציידים-לקטים אינו מהווה פתרון לבעיות החברתיות הקיימות במדינות הלאום המודרניות.
    אם כן, מה מסביר את הפופולריות של המושג ‘חברת השפע המקורית’? מדוע אנשים המשתייכים לחברות שבהן תוחלת החיים ארוכה יותר, ויש בהן פחות אלימות ותמותת תינוקות ויותר שוויון והצלחה בפוריות, עושים רומנטיזציה לאורח-חיים רצוף קשיים שלא התנסו בו מעולם?
    באוכלוסיות עשירות ומתועשות, שבבסיסן עומדים הצרכנות והמעמד התעסוקתי, הרעיון שיש אנשים החיים ללא תאוות בצע, בשוויון ובהרמוניה טבעיים, מציע סגנון חיים חלופי. אם לצטט את האנתרופולוג דיוויד קפלן, “התֵּזה של ‘חברת השפע המקורית’ מהווה פרשנות על החברה שלנו לא פחות משהיא מתארת את חייהם של הציידים-לקטים. יתכן שזה סוד כוח המשיכה המתמשך שלה”.
    ניתן לחשוב שאם תאוות בצע, מעמדות ואי-שוויון הן תופעות מודרניות במיוחד, אולי הן אינן חלק מהטבע האנושי, ובעזרת אקטיביזם מהסוג הנכון ואנשים שחושבים קדימה, ניתן לפתור בעיות כאלה בקלות באמצעות שינוי תרבותי.
    במציאות, משחר האנושות אנשים מכל העולם התמודדו עם מאבקים דומים: כיצד להשיג די מזון, לנווט בין קשרים חברתיים, להתמודד עם טפילים ומחלות ולגדל את ילדיהם. זה רעיון נחמד להאמין כי מתישהו בעבר, או עדיין היום בחלק מרוחק יותר של העולם, הייתה או עדיין קיימת חברה שהצליחה לפתור את כל הבעיות. חברה שכל אנשיה בריאים ומאושרים ונהנים משוויון, וקשיי החיים המודרניים לא נגעו בהם.
    גם אם אלימות, אי-שוויון, אפליה ובעיות חברתיות אחרות הן אוניברסליות ומהוות חלק מהטבע האנושי, אין פירוש הדבר שלא ניתן להפחית את שכיחותן. זה אפשרי, ומגמות עכשוויות מצביעות על כך בבירור.
    אם מתכחשים להיקף הבעיה, ומעמידים פנים שסוגיות חברתיות אלה ייחודיות לעולם המודרני או המערבי, או שהן תוצר של חקלאות או קפיטליזם, זה לא עוזר לרפא את התחלואים החברתיים שלנו בהווה. במקום זאת אנו נותרים מבולבלים יותר ביחס לגורמי בעיות אלה, וכתוצאה מכך, עם פחות כלים כדי למצוא להם פתרון."
    __________________________________________________________

    https://mida.org.il/2018/02/17/יתרון-המודרניות-מיתוס-הציידים-לקטים-מ/

    ##################

    הנושא מתקשר גם לאחד מיתרונותיו העיקרים של נתניהו בעיני – השקפת העולם הבסיסית שלו. השקפה שכנראה אימץ מאביו (כפי שהיא מובעת בספרו של בן ציון נתניהו על 5 גדולי הציונות).
    תמריץ שיבח מס' פעמים את נטייתו של נתניהו להימנע מהרפתקנות צבאית. חשוב אף יותר בעיני היא נטייתו להימנע מהרפתקנות מדינית ומנסיונות לעסוק ב"הנדסה חברתית". הוא לא נוטה לפנטזיות על מזרח תיכון חדש או על עידן שלום או כל אוטופיה שמאלנית חביבה אחרת.
    מבקריו טוענים שנתניהו בזבז את כל כשרונותיו ו"לא עשה במהלך כהונתו שום דבר מאוד גדול". אבל בעיני דווקא זה אחד מיתרונותיו העיקריים.

    Liked by 1 person

  17. יאיר, בשביל שבנט יהיה אופציה שקולה בימין לדידי הוא יצטרך לצאת חוצץ בצורה מודעת ולאנמוצנעת נגד האורתודוקסיה.

    כפי שכותב פריסקו:
    https://tomerpersico.com/2018/02/20/against_orthodoxy/

    מה שמרתק כעת הוא שהחרד"ל מחייב את כולנו במבט חסר רחמים על המסורת. בהובלת הפונדמנטליזם האנטי-הומניסטי שלהם לקצה ההיגיון הבלתי נמנע שלו מדגישים רבני החרד"ל דווקא את החלקים הפטריארכליים ביותר של כתבי הקודש. ברוכים הבאים למדבר של המילולי. בהציגם את מה ששאר הציונות הדתית מעדיפה להצניע הם מחייבים אותה להיות מודעת להכרעתה בעד שוויון לנשים ונגד דברי חז"ל – ולאשרר אותה. במילים אחרות, ההכרה שהמסורת שלנו מתפתחת, שאכן איננו נוהגים כפי שנהגו חז"ל, הופכת ממובלעת למודעת. מדובר בלא פחות מאשר חתירה תחת יסודות האורתודוקסיה. ביומרתו לייצג בלעדית את היהדות הדתית מאיים החרד"ל לפרום את הכיפה הסרוגה.

    Liked by 1 person

  18. קמיליה, אני מסכים עם היתרונות של נתניהו שציינת אבל הפיסקה מהמאמר שהבאת זו פסקת איש קש אחת גדולה. אולי חוץ מרוסו (לפני 250 שנה) אף אחד לא גורס את מה שהכותב טוען שהוא גורס. זו השטחה ובאנליזציה של הטיעונים.

    אהבתי

  19. גיא,
    1. אני לא בטוח שבנט יהפוך לאופציה המובילה (אני אישית רואה בשקד את האופציה), אבל לא יציאה כנגד האורתודוקסיה היא שתוליך אותו להיות אופציה. רק בבועה הבלוגיספרית של פריסקו זה יקדם אותו.
    2. הדיבורים על "פרימת הכיפה הסרוגה" מזכירים לי את הניתוחים המלומדים על התפרקות ארצות הברית. כלומר זה יקרה אבל בעוד כמה מאות שנים, ובכל מקרה עד אז יקרו דברים יותר חשובים ומהותיים שיעמידו בצל את ההתפרקות/פרימה הזאת.

    Liked by 1 person

  20. יאיר, אני דיברתי על זה שהוא יהפוך לאופציה בשבילי. עד אז לא מפריע לי להיות אפילו בודד או ביחד עם פריסקו בבועה הבלוגספרית. כי כפי ה.ד.תורו
    any man more right than his neighbors constitutes a majority of one already

    בקשר לטענות הפרימה הוא מדבר על הסכנות לכך מצד האורתודקסיה(ולא מצד ערכי המערב …. אם הבנתי את כוונתך) ביומרתה לייצג את היהדות הבלעדית.

    Liked by 2 אנשים

  21. לגיא,

    אני מסכימה שכותב המאמר המתורגם במידה ביצע השטחה ובנליזציה, ואולי אפילו הגחכה, של טיעוני האוטופיסטים למינהם.
    הסתמכותם על האושר המדומה, הצדק, השיוויון והעזרה ההדדית בחברות הציידים לקטים בעבר הרחוק (כמו גם בלהקות שימפנזים וגורילות החיים בטבע מליקוט וצייד בימנו) – מועטה למדי.

    אבל (ובעיני זהו אבל משמעותי) הוא מצביע על העובדה המעניינת שטעויות הייחוס לגבי הציידים לקטים (ולגבי הפרימטים) אינן טעויות מקריות.
    הן כנראה מונעות מהשאיפה לקעקע את טענות הנגד של השמרנים למינהם מול האוטופיסטים למינהם. כולל הקומוניסטים ומנופפי ערך "השיוויון" כערך החשוב ביותר, כולל הטוענים שאנשים לא נולדים רעים אלא שהחברה והתרבות עשו אותם לרעים – ולפיכך יש להתייחס בחמלה לפושעים ולחברות פושעות, וניתן לשנות את התרבות והשפה (לדוג' באמצעות משטר P.C דרקוני) כך שלא יגודלו יותר "פושעים" / אנוכיים/ שוביניסטים / הומופוביים / שונאי זרים וגזעניים וכו' כו'.
    השמרנים הרי טוענים שמעולם לא יהיה שוויון בין כל בני האדם כי מעולם לא היה שיוויון, שטבע בני האדם (והפרימטים) הוא אנוכי בבסיסו ולא נדיב לאחרים בבסיסו וכו'.
    מכאן שאידיאליזצית העבר האנושי הרחוק וחיי הפרימטים משרתים את מלחמת ה"פרוגרסיביים" למינהם בשמרנים למינהם. בעיני זו נקודה מעוררת מחשבה.

    Liked by 2 אנשים

  22. אני זוכר שמרגע שקראתי אצל הררי את הטענה על החיים הנפלאים של הלקטים ריחה של הונאה אינטלקטואלית עלה באפי. זאת על אף שבאופן כללי אני מאוד מעריך את כתיבתו.

    אהבתי

  23. אחת מנקודות החולשה של הצמד בנט -שקד ומפלגתם, ושל יאיר לפיד ומפלגתו, היא דווקא הדמיון בהתנהלותם להתנהלות המושחתת של נתניהו.

    כל הנ'ל, ללא יוצא מהכלל, היו מוכנים להעביר שפע כספי ציבור עליהם חלשו לעיתונו של נוני מוזס בתמורה לפרסום חיובי עליהם ושפע כתבות צבע. חלקם אף היו מוכנים לעזור לו, ברמות שונות, לסגור את העיתון המתחרה בעסקו (ישראל היום) בתמורה לשפע פרסום אוהד.
    איני מבינה מה התועלת הרבה בהחלפת מושחת וודאי אחד במושחתים פוטנציאלים אחרים.
    כל עוד לא תטופל *גם* השחיתות העמוקה של התקשורת הישראלית הממוסדת, והאכיפה הבררנית של המשטרה והפרקליטות, וויעסקו רק בשחיתות של הפוליטיקאים הבודדים שרבים רוצים להוכיח את אשמתם (לפי מיטב המסורת של חקירה ואכיפה סלקטיבית) – אנחנו רק נחליף חבורת מושחתים אחת בחבורת מושחתים אחרת.
    כנראה חבורה שהשקפת עולמה הבסיסית רחוקה מדי משלי.

    אהבתי

  24. העניין שהפירשונים המושטחים והבאנלים מכל הצדדים פוסלים את כל התזות ולא מצביעים לניואנסים הדקים או היותר עבים בתזה שמושפעים ממלחמת הפרוגרסיבים שמרנים שמטנפת ונדחפת לכל חלקה.

    אהבתי

  25. בנוסף להונאות עליהם כבר רמזתי (בנוגע לתיאור החיים נטולי המלחמות, לכאורה, של להקות פרימטים) נזכרתי שהתגלו הונאות ענק *גם* בנוגע לתיאורי אנתרופולוגים את החיים בחברות פרימיטיביות בנות זמננו. באותו כיוון – אידיאליזציה. ומכאן הרמז המובלע שאם אצלם המצב כל כך נהדר – גם אנו יכולים להצליח ליצור אוטופיות דומות גם בחברה שלנו.
    למעשה בכל תחומי המדע התגלו הונאות של חוקרים ומפרסמים, אך רק בחלק קטנטן מהם הממצאים השקריים עוררו קבלת פנים נלהבת כל כך.

    דוגמא בולטת – קבלת הפנים הנלהבת לה זכו "ממצאיה" של מרגרט מיד על החיים בסמואה (והרמזים המתבקשים ליכולתנו ליצור שינויים מהפכניים גם בחברתנו).

    מתוך ערך הויקיפדיה על מרגרט מיד (והמדליות להן זכתה):
    __________________________________

    " … מיד נולדה בפילדלפיה לאב פרופסור ולאם פעילה חברתית. למדה בברנרד קולג' וקיבלה את הדוקטורט שלה מאוניברסיטת קולומביה ב-1929. ב-1925 עברה לפולינזיה כדי לבצע שם עבודת שדה. ב-1926 הצטרפה למוזיאון האמריקאי לתולדות הטבע בניו יורק כאוצרת משנה, ולבסוף נעשתה לאוצרת האתנולוגיה וסגנית מנהל המוזיאון[1] מ-1946 ועד 1969. בנוסף, לימדה באוניברסיטת קולומביה מ-1954. ביולי 1956 ביקרה בישראל כאורחת משרד הבריאות, כדי לייעץ בנוגע ליישובי העולים[2].

    מיד התמקדה בחקר בעיות של גידול ילדים, אישיות ותרבות, תחום אליו פנתה בעקבות מורתה רות בנדיקט.

    לאחר מותה הוענקה לה מדליית החירות הנשיאותית, עיטור הכבוד האזרחי הגבוה ביותר בארצות הברית.

    מיד ידועה ביותר כיום בשל הוויכוח סביב מחקריה, במיוחד החיבור הראשון שלה, בשנת 1928, "התבגרות בסמואה" ("Coming of Age in Samoa"), המבוסס על מחקר שביצעה כשהייתה סטודנטית[3].

    מיד התנגדה לנישואי סטודנטים וטענה שנישואים בגיל צעיר ימנעו את ההתקדמות המדעית[4].

    חייה הפרטיים עריכה

    מרגרט מיד נישאה והתגרשה שלוש פעמים. בעלה הראשון היה האנתרופולוג לותר קרוסמן, בעלה השני ריאו פורצ'ן הניוזילנדי אליו הייתה נשואה בין השנים 1928–1935, ובעלה השלישי – גריגורי בייטסון, אבי ביתה היחידה, ד"ר מרי קתרין בייטסון.

    נטען שמערכת היחסים שלה עם רות בנדיקט הייתה ככל הנראה בעלת אופי מיני. בשנות חייה האחרונות התגוררה מיד עם האנתרופולוגית Rhoda Metraux, ומחילופי מכתבים שפורסמו אחרי מותן עולה כי בין השתיים התקיימה מערכת יחסים רומנטית. אף כי מיד מעולם לא העידה על עצמה כבעלת נטיות לסביות או ביסקסואליות, היא ציינה באחד מכתביה כי נטייה מינית של אדם עשויה להתפתח במשך השנים.

    הספר "התבגרות בסמואה" עריכה

    בהקדמה ל"התבגרות בסמואה" כתב המנחה של מיד, פרנץ בועז: "אדיבות, צניעות, נימוסים, התנהגות בהתאם לקני מידה אתיים ברורים הם אוניברסליים, אך התוכן של אדיבות, צניעות, נימוסים וקני המידה האתיים הם לא. חשוב לדעת כי הסטנדרטים משתנים באופנים בלתי צפויים ביותר".

    בועז העיר על כך כי בזמן פרסום הספר, אמריקאים רבים עסקו בבעיות שאנשים צעירים (בייחוד נשים) עומדים בפניהם כשהם מתבגרים. בועז חשב כי המחקר על גיל ההתבגרות בתרבות אחרת יהיה משמעותי ומאיר עיניים.

    מיד ביצעה את מחקרה בקרב קבוצה של קטנה של תושבי סמואה – 600 איש – שאיתם חיה ושאותם הכירה, וראיינה מקרבם 68 נשים צעירות בין הגילאים 9 ו-20. כשהמחקר הופיע ב-1928, קוראים אמריקאיים רבים הזדעזעו מכך שסיפרה כי נשים סמואניות צעירות מעדיפות לדחות את הנישואין לשנים רבות בזמן שהן נהנות ממין מזדמן, אך בסופו של דבר מתחתנות ומקימות משפחה בהצלחה. יתר על כן, מיד הגיעה למסקנה כי המעבר מילדות לבגרות אינו מלווה במצוקה, חרדה או בלבול, אלא דווקא קל למדי.

    כפי שבועז ומיד ציפו, הספר הדהים מערביים רבים. לספר עדיין יש השפעה דומה על קוראים רבים, וארגון שמרני בארצות הברית (Intercollegiate Studies Institute) הצהיר על הספר כ"גרוע ביותר במאה ה-20".

    חמש שנים לאחר מות מיד, פרסם דרק פרימן ספר הטוען כי כל ממצאי מיד שקריים, וכי הנשים שמיד דיברה איתן הכחישו את שאמרו אז, וטענו כי שיקרו לה. אך רבים רואים את הביקורת כבלתי-אמינה, שכן מחברה חיכה עד לאחר מות מיד, כך שלא תוכל להשיב. הפילוסוף בנג'מין וויקר טוען שמחקרה של מיד היה מוטה בהתאם לאמונותיה הפרטיות .[5] בלי לפסוק לגבי אמיתות הביקורות, אין כיום ספק בקרב אנתרופולוגים שמחקרי מיד היו מוטים, וספק אם הבינה לאשורה את שפת המקום.

    ספר משפיע אחר של מיד הוא "מין ומזג בשלוש חברות פרימיטיביות". ספר זה נעשה לאבן הפינה של התנועה לשחרור האשה, כיון שהוא טען שנשים הן דומיננטיות בשבטי הטצ'מבולי באיי הים הדרומי, ללא שהדבר מעורר בעיות מיוחדות. אך מחקרים מאוחרים יותר על הטצ'מבולי ערערו תיזה זו, וטענו מצידם כי בחברות אלה הגברים הם הדומיננטיים, חוץ מאשר האמונה שלמכשפות בשבט יש כוחות טאבו מיוחדים. גם טענות של מיד כי אנשי האראפש הם פציפיסטים לא הוכחו. …"

    _____________________________________________________

    בעיני החוט המקשר הנ'ל בין "ממצאי" האנתרופולוגים בימנו, "חוקרי" הציידים – לקטים בימי קדם, והתגליות שצינזרו חוקרי להקות קופי האדם אינו יכול להיות מקרי. מדובר בסוג של הונאה אינטלקטואלית בקנה מידה אדיר, המושפעת ממוטיבציות פוליטיות (במובן הנרחב של המילה פוליטיקה, בהתייחס להשקפות עולם בסיסיות) .

    Liked by 1 person

  26. כדי שלא להיות חד צדדי אציין כאן הונאה מפורסמת שנעשתה מהצד השני. מחקריו של הפסיכולוג סיריל ברט שהראו שאינטליגנציה היא תורשתית במידה כמעט מוחלטת. התבררו כשקר. עם זאת השורה התחתונה לא השתנתה בהרבה. אינטליגנציה עניין תורשתי.

    אהבתי

  27. קמיליה, לא הכרתי את מקרה מיד ואני לא מומחה. עפי שכתבת "
    אין כיום ספק בקרב אנתרופולוגים שמחקרי מיד היו מוטים, וספק אם הבינה לאשורה את שפת המקום."
    כלומר שלא [הכל] פוליטה…. ויש שיפורים.
    וכפי שתמריץ כתב ב2 התגובות מ3 האחרונות שלו אפשר לומר דבר מה ואז לסייג(בזארגון מה קוראים את זה קונטראסטינג) עם מה מסכימים ומה מעורר חשד מבלי לפסול הכל על הסף ומבלי לפשט ו"לבנאל" כפי שהסכמנו שעשה כותב המאמר.

    תזכורת כאן:
    "הנטייה בדיונים אלה היא לזלזל ביתרונות הרפואה, המוסדות והתשתיות המודרניות – וגם במחירים המוחשיים מאד של היעדר גישה אליהם. אך למרות מה שכמה אנשים היו רוצים להאמין, אורח החיים של הציידים-לקטים אינו מהווה פתרון לבעיות החברתיות הקיימות במדינות הלאום המודרניות".
    wtf ?!
    לא זוכר שהררי זלזל ברפואה המודרנית או אמר שציידות לקטות מהווה פתרון.

    אם מישהו יביא פה ציטוט אוכל את הכובע ואתמרך בזפת ונוצות.

    אהבתי

  28. לתמריץ,

    א. אתה צודק שיתכנו מניעים רבים לתמיכה בסגירת ישראל היום, ומכאן שאי אפשר להכתיר את כל המצביעים בעד הצעת החוק כמושחתים של נוני מוזס. כנראה רק את חלקם.

    ב. הועתק מרוטר:
    _________________________
    " … קטעים מתוך אחת התכניות היותר מעניינות של אראל סגל ששמעתי… מומלץ..
    הקשר בין יש עתיד ונוני מוזס.. ולמה לעזאזאל המשטרה לא חוקרת אותו..

    בתקופת הממשלה הקודמת, שכזכור כיהנה רק 18 חודשים, העבירו שרי מפלגת יש עתיד, יותר משלושה וחצי מיליון שקלים מתקציב המדינה לכיסו של נוני מוזס, מו"ל ידיעות, תמורת כתבות וכיסוי אוהד..
    הכל מוכח וממוסמך..
    נתחיל בשר הרווחה מאיר כהן, מתנועת יש עתיד, העניק לידיעות חוזה על סך רבע מיליון שקלים…
    דוברו של השר אישר את הדברים, ואף הוסיף לגבי השתלשלות הדברים כי היוזמה לקמפיין הזה הייתה יוזמה של ידיעות אחרונות.. מדהים … בא גוף מסחרי לשר בישראל, והציע לו "בוא תן לנו רבע מיליון שקלים ואנחנו ניתן לך סיקור חיובי"… והשר אומר כן..

    נעבור לגנרל בדימוס, שר המדע יעקב פרי, שרכש חבילת מדיה ב 1.3 מיליון שקלים, מידיעות אחרונות…
    השר כמובן סרב לפרסם את המידע ורק לאחר דין ודברים נאלץ לפרסמו, בזכות חוק חופש המידע..

    ואחרון חביב, הכריש הגדול, שי פירון, שבעודו שר החינוך העניק לידיעות ונוני מוזס 2מיליון ₪..
    שר החינוך במדינת ישראל מטעם יש עתיד לקח כסף של כולנו, מיליוני שקלים ושילם אותו לנוני מוזס, תמורת סיקור אוהד..
    שי פירון ניסה להסתיר בכל כוחו את המידע ורק לאחר פניה ממשרד המשפטים בשם חוק חופש
    המידע, נאלץ השר לפרסם את המידע..
    שי פירון ניסה לגלגל את העניין לפתחה של לפ"מ.. ושיקר במצח נחושה לגבי מעורבות לפ"מ..
    אך מנהל לפ"מ באותה תקופה הכחיש את הדברים, ואמר כי אותו תקציב לידיעות, לא עבר דרכו..

    ואם נסכם.. שלושה שרים ממפלגת יש עתיד, העבירו לנוני מוזס 3.6 מיליון שקלים תוך תקופה קצרצרה בת 20 חודשים בלבד. …"
    _________________________________

    מעבר לחשד שמעורר מידע זה על הקשר האפשרי בין העיתונות המאוד אוהדת לה זכו שרים אלו בידיעות אחרונות לבין סכומי הכסף (מכספי ציבור) שהעבירו לנוני מוזס – המידע מטיל ספקות מאוד כבדים על כישוריו המסחרים וכישורי המו'מ של נתניהו.
    שרי יש עתיד זכו לאהדת עיתון רב תפוצה (ידיעות) תמורת מיליוני שקלים בודדים של כספי ציבור, ואילו נתניהו זכה לאהדת ערוץ שולי יחסית (וואלה) רק תמורת הטבות בשווי עשרות או מיליוני שקלים לבזק של אלוביץ. חוסר פרופורציה מוחלט בין גובה התשלום (בכספי ציבור) לבין גובה התמורה.

    אגב, זכור לי שגם בנט קיבל כתבות מאוד אוהדות בידיעות אחרונות. כולל גם כתבת צבע מלאת תמונות על חופשה משפחתית באחד מימי חול המועד בעמוד הראשון של העיתון. לאור כל ההתפתחויות האחרונות אני מתקשה לא לתהות איזה סכומים, בכספי ציבור, בנט שילם על כך לנוני.

    ##########################

    לגיא,

    גם לו היה מונח לפני ציטוט של הררי המזלזל ברפואה המודרנית וממליץ לחזור לחיי הציידים לקטים (וברור שאין לי) לא הייתי רוצה להביאו, ולהטיל עליך עונש כפול של גם אכילת כובע וגם התגלגלות בזפת ובנוצות. מה עוד שבימנו לא כל כך קל להשיג זפת ונוצות. 😊

    זכורה לי רק, מעט במעורפל, טענתו שהיחס המחפיר של בני האדם לבעלי חיים *התחילה* עם תחילת החקלאות התעשייתית של בעלי החיים לבשר, חלב וביצים. אחזקת "משק חי" , על כל ההתעמרות בבעלי החיים הכרוכה בכך, מחייבת לטענתו התנשאות של בני האדם על כל עולם החי ואטימות מוחלטת לסבלן של החיות וולזכויותיהן. כאשר בני האדם רק צדו חיות בכדי לאכול את בשרן, או ניצודו על ידם, הם התייחסו אליהם בכבוד. כך שחיבה גדולה להשפעות העידן החקלאי – בודאי שאין לו.

    אבל לקנות את ה"תירוץ" שמרגרט מיד פרסמה מאמרים וספר שמתארים מציאות מוטעית רק בגלל טעויות נסלחות בהבנת השפה – זה כבר מוגזם. אנתרופולוג שלא מבין את השפה אמור גם לא לפרסם ספר על מה שנדמה לו שהתושבים אותם ראיין סיפרו לו. או ליתר דיוק – על מה שהיה רוצה להאמין שהתושבים האלו סיפרו לו.

    אהבתי

  29. גיא,
    אם בנט יצא כנגד האורתודוקסיה (לא ברור לי על איזה רקע ערכי) אז אולי הוא יהפוך לאופציה עבורך אבל הוא יאבד רבים וטובים אחרים שתומכים בו.
    אם ביבי לא יעז לצאת כנגד האורתודוקסיה אז מדוע שבנט יעשה זאת?

    לגבי החרד"לים, הם לא מאיימים על האורתודוקסיה וגם לא הלייטים. אם הבנתי את כוונתך.

    אהבתי

  30. חמש דקות מנוחה אי אפשר לקבל עם הבלוג הזה!
    יאיר, כוונת פריסקו(שאני מאמץ) היא ש[הציונות הדתית] מאויימת ע"י החרד"ל כך :
    "להיות מודעת להכרעתה בעד שוויון לנשים ונגד דברי חז"ל – ולאשרר אותה. במילים אחרות, ההכרה שהמסורת שלנו מתפתחת, שאכן איננו נוהגים כפי שנהגו חז"ל, הופכת ממובלעת למודעת".

    יאיר2, אני מבין שאני לא בשיקוליו הפוליטיים של בנט…. אבל קיוותי שאולי תהיה פוליטיקה חדשה בה מתכוונים למה שאומרים ואומרים את מה שמתכוונים. אהה, לפיד כבר המציא את הפוליטיקה החדשה. אז אולי מישהו ימציא פוליטיקה חדשה-חדשה?

    אהבתי

  31. נחמד איך בפוסט על גידור תעודות סל, הדיון נסוב על הפמיניזם הדתי.
    אני נוטה להאמין שהחרד"ליות בצורה הפנאטית המתכחשת אפילו למעמד האישה תמיד תישאר מיעוט קטן, מאחר שהחרד"לים אינם אוטמים את ילדיהם לרוחות הזמן, לאינטרנט, לתקשורת וכו'. קשה לשרת בצה"ל, ללמוד באוניברסיטה, לעבוד במקום חילוני ולהישאר עם כאלו דעות. אפילו החרדים עצמם מסתגלים, אבל יותר לאט. ראו הכתבה על האלימות בחינוך החרדי, דבר שהשתנה בטווח זמן קצר למדי:
    https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5121467,00.html
    איזה מהפך זה במעמד הילד, ובתוך דור אחד.

    Liked by 1 person

  32. קמיליה, קראתי כמה פעמים בשביל להבין מה כתבת כאן בסוף כי זה לא היה ברור לי.
    כתבת כך:
    "[אבל לקנות את ה"תירוץ" שמרגרט מיד פרסמה מאמרים וספר שמתארים מציאות מוטעית רק בגלל טעויות נסלחות בהבנת השפה – זה כבר מוגזם]. אנתרופולוג שלא מבין את השפה אמור גם לא לפרסם ספר על מה שנדמה לו שהתושבים אותם ראיין סיפרו לו. או ליתר דיוק – על מה שהיה רוצה להאמין שהתושבים האלו סיפרו לו."

    בקשר לקטע הקודם שכתבת:
    "חמש שנים לאחר מות מיד, פרסם דרק פרימן ספר הטוען כי כל ממצאי מיד שקריים, וכי הנשים שמיד דיברה איתן הכחישו את שאמרו אז, וטענו כי שיקרו לה. אך רבים רואים את הביקורת כבלתי-אמינה, שכן מחברה חיכה עד לאחר מות מיד, כך שלא תוכל להשיב. הפילוסוף בנג'מין וויקר טוען שמחקרה של מיד היה מוטה בהתאם לאמונותיה הפרטיות .[5] בלי לפסוק לגבי אמיתות הביקורות, אין כיום ספק בקרב אנתרופולוגים שמחקרי מיד היו מוטים, וספק אם הבינה לאשורה את שפת המקום."

    כך אני מבין זאת :
    [בנוסף](בגלל ו החיבור) לזה שהם מסכימים שחקרי מיד היו מוטים…. הם בספק שהיא הבינה אפילו את שפת המקום. כלומר לא רק מוטה אלא גם לא מקצועית!
    (ולא כפי שכתבת שהיא טעתה בגלל שלא הבינה…)
    במשפט שלפני "לגבי אמיתות הביקורות וכ.."
    הם מדברים על הביקורת של פרידמן שפירסם דברים אחרי מוטה לגבי טענות נשים ששיקרו לה וכו…

    אהבתי

  33. .תיקון .. אחרי מותה ולא מוטה.

    קמיליה, לגבי מחסור בזפת ונוצות:
    היום כידוע אין כמעט בעיית מחסור בכלכלה
    ואפשר לספק כמעט כל מחסור. גם אם תתקלי בקשיים אני בטוח שכמה כלכלנים אוסטרים בבלוגספירה יהיו מוכנים לספק לך חינם אין כסף(נדיר מאד בשבילם) זפת ונוצות אם תאמרי להם שהם מיועדים בשבילי.

    Liked by 2 אנשים

  34. הטענה של הררי לגבי תחילת היחס הרע לחיות נראית לי נכונה מאד למרות שאני חושב שלא היה יום אחד שלא אכלתי בשר מאז האלף הקודם.

    אהבתי

  35. גיא, אתה קומיקאי נפלא וככל הנראה היחיד שתחום ליצנותו הוא מוניטרי. תעבוד על זה באנגלית ותוכל להנחות כל כנס ממ"ט. אם לא משלמים יפה, לפחות כרטיסי טיסה בחינם.

    Liked by 1 person

  36. גיא,
    נכנסתי לקישור של פרסיקו וירדתי לסוף דעתך.

    אני מסכים עם פרסיקו ש:
    – האורתודוקסיה מתיימרת לייצג את העבר והמסורת תוך כדי התאמות שקטות להווה והכחשת תהליך ההתאמה הזה
    – רוב מנין ובנין הציונות הדתית מקבלים ברצון התאמות של המסורת להווה, אבל בשקט בלבד
    – ההתעקשות של החרד"ל להדגיש דווקא את המקורות במסורת המצביעים על מעמדן הנחות של נשים באה מהרצון לדחות את הליברליזם ולהעמיד מעליו את המסורת היהודית כצו המכונן בלבד
    – הפולמוס של החרד"ל אינו עם העולם החילוני, אלא עם שאר הציונות הדתית – וליתר דיוק על החינוך שיוענק בציונות הדתית לבוגריו, ועל התנאים שציבור זה צריך לדרוש בבואו לשרת בצבא

    אני לא מסכים עם פרסיקו ש:
    – רבני החרד"ל זועקים נגד שילוב נשים ביחידות לחימה בצה"ל לשם שימור מקומם המועדף כגברים
    – רבני החרד"ל "פורמים את הכיפה הסרוגה" (גם אם עקרונית הם סוטים מהעקרון האורתודוכסי של התאמה להווה בשקט) – זה בדיוק ההבדל בין ניתוח אינטלקטואלי לניתוח המציאות. פרסיקו מגדיר מה זה אורתודוקסיה, אח"כ מגדיר את פעילות רבני החרד"ל וקובע שהיא אנטי-אורתודוכסית. ומיד הוא מסיק שזה יפרום את הכיפה הסרוגה, אבל המציאות מורכבת יותר. כיון שהפעילות של רבני החרד"ל היא פנים דתית הרי שלהבנתי היא רק תחזק את הציונות הדתית ותפרה אותו.

    Liked by 1 person

  37. לגיא,
    הפיתוי לקבל חינם משלוח של זפת ונוצות מכלכלנים אוסטרים, ולהשתמש בזפת לגג הבית ובנוצות לקישוט תחפושות פורים (במקום עליך) גבר על עצלנותי הטבעית.
    [אני מעריכה שלפחות בשנה הקרובה ההתקשורת, המשטרה והפרקליטות יהיו כל כך עסוקים בנתניהו ושות' – כך שלא יתפנו להאשים אנשים קטנים שכמותי בהונאה / בהוצאת דברים במרמה]

    ציטטות מתוך המהדורה המודפסת של קיצור תולדות האנושות – יובל נוח הררי [שטרחתי להקליד באצבעותי]:
    בעיני הוכחה ברורה לאידיאליזציה, שלא לאמר הצגת תמונה שקרית, של חיי הקדמונים.
    אידיאליזציה שהיא מגמתית לדיונים פוליטיים עכשווים: להוכיח שבני אדם מסוגלים לחיות בצורה שונה מהפכנית מחייהם בהווה + תמיכה חבויה במניפט הקומוניסטי או לכל הפחות בחתירה הסוציאליסטית לשוויון בין כל בני האדם + תמיכה בצמצום דרמטי בגודל האוכלוסייה האנושית על כדור הארץ.
    אבל תשפוט בעצמך איזה מין מטרות פוליטיות הררי מנסה לקדם באמצעות ספרו.

    ———————————–

    עמ' 58/59
    " .חייהם של הלקטים היו נוחים יותר מחייהם של מרבית החקלאים, הפועלים והפקידים שבאו אחריהם … כלכלת הליקוט סיפקה למרבית העוסקים בה עניין וגיוון רבים לאין שיעור מהחקלאות או מהתעזשיה שיבואו אחריה … "
    " התזונה שהוושגה בדרך זו הייתה אידיאלית לצרכי האדם…"
    ". ממצאים משלדים ושיניים מראים שלקטים סבלו מרעב ומתת תזונה הרבה פחות מהחקלאים שבאו בעקבותיהם, והיו בריאים יותר וגבוהים יותר מהחקלאים …"
    " .. אמנם תוחלת החיים הממוצעת שלהם הייתה כנראה בסביבות 30-40 שנה, אך זאת רק משום שהם סבלו משיעור גבוה של תמותת תינוקות וילדים. לילדים שצלחו בשלום את שנותיהם הראשונות היה סיכו ילא רע בכלל להגיע לגילאי60, 70 ואפילו 80. …"
    " .. הקדמונים גם סבלו פחות ממחלות מדבקות. רוב המחלות המדבקות המוכרות לנו, כגון אבעבועות, אדמת ושחפת, עברו לבני האדם מבעלי חיים מבויתים, בעקבות המהפכה התעשייתית. … "

    עמ' 60/62
    " … אנתרופולוגים שחיו עם בני האצ'ה [ציידים לקטים בני זמננו בפרגוואי] מדווחים שאלימות בין מבוגרים הייתה נדירה. נשים וגברים כאחד היו חופשיים להחליף בני זוג כאוות נפשם. הם צחקו וחייכו כמעט ללא הרף. לא היו להם מנהיגים סמכותיים, והם סלדו מפני אנשים תאבי כוח. הם לא רדפו אחרי הצלחה או עושר חומרי, הם גילו נדיבות מופלגת זה כלפי זה, והדבר החשוב להם ביותר היה ידידויות עמוקות וסביבה חברתית נעימה. …"

    עמ' 86
    " … המהפכה החקלאית אמנם הגדילה את סך המזון שעמד לרשות המין האנושי, אך רובו ככולו התבזבז על שני דברים: גידול עצום באוכלוסייה, ותמיכה באליטה עשירה קטנטנה האיכר הממוצע עבד קשה יותר מהלקט – צייד הממוצע, וקיבל בתמורה תזונה פחות טובה. …"
    " …. המהפכה החקלאית הייתה תרמית העוקץ הגדולה ביותר בהיסטוריה. ."

    עמ' 93
    " .. בני האדם לא חזו שהאכלת ילדים בדייסה במקום בחלב אם תחליש את המערכת החיסונית שלהם. הם לא שיערו שהתבססות גוברת והולכת על מקור אחד ויחיד של מזון תחשוף אותם יותר מאי פעם לפגעי הבצורת והשיטפון. הם גם לא הביאו בחשבון שממגורות מלאות מזון ימשכו אליהן גנבים ואויבים. וכתוצאה מכך יתעורר הצורך לבנות חומות ולנהל מלחמות עקובות מדם. ."

    עמ' 109
    " … האיכרים אף פעם לא הגשימו את החלום שלהם לזכות בביטחון כלכלי בעתיד באמצעות עבודה קשה בהווה. …"
    " .. בכל החברות בהיסטוריה שליטים ואליטות נהגו לקחת לעצמם כמעט את כל עודפי הייצור מהחקלאות, ולהשאיר להם רק את המינימום הדרוש לקיומם (או קצת יותר) …"
    " … עד התקופה המודרנית יותר מ 90 אחוז מהאנשים היו איכרים שקמו כל בוקר לעבוד את האדמה בזעת אפם, ועודפי המזון שהם ייצרו הזינו את האחוזים הבודדים של מלכים, פקידים, חיילים, כוהנים, אמנים והוגי דעות שמכבכים בספרי ההיסטוריה …"
    ___________

    אהבתי

  38. אין לי כרגע זמן. מסכים שאולי משפט או שניים לא מריחים משהו. לגבי השאר [אתם] צריכים להסיר את המנסרה הפוליטית בה אתם שופטים כל טקסט שמופיע לכם בין העניים היא פשוט מסתירה לכם את המציאות.
    עוד מעט נעבור אחת אחת על הטענות.

    אהבתי

  39. "חייהם של הלקטים היו נוחים יותר מחייהם של מרבית החקלאים, הפועלים והפקידים שבאו אחריהם … כלכלת הליקוט סיפקה למרבית העוסקים בה עניין וגיוון רבים לאין שיעור מהחקלאות או מהתעזשיה שיבואו אחריה"
    את זה טוענת אגב גם הסולידית שהתמחות סטייל אדם סמית היא "התחרקות".
    אבל אל דאגה לא אספר לה שקראתם לה סוציאליסטית.

    אהבתי

  40. התזונה שהוושגה בדרך זו הייתה אידיאלית לצרכי האדם…"
    ". ממצאים משלדים ושיניים מראים שלקטים סבלו מרעב ומתת תזונה הרבה פחות מהחקלאים שבאו בעקבותיהם, והיו בריאים יותר וגבוהים יותר מהחקלאים …"
    " .. אמנם תוחלת החיים הממוצעת שלהם הייתה כנראה בסביבות 30-40 שנה, אך זאת רק משום שהם סבלו משיעור גבוה של תמותת תינוקות וילדים. לילדים שצלחו בשלום את שנותיהם הראשונות היה סיכו ילא רע בכלל להגיע לגילאי60, 70 ואפילו 80. …"
    " .. הקדמונים גם סבלו פחות ממחלות מדבקות. רוב המחלות המדבקות המוכרות לנו, כגון אבעבועות, אדמת ושחפת, עברו לבני האדם מבעלי חיים מבויתים, בעקבות המהפכה התעשייתית.

    בנתיים.נכון. נכון. נכון ונכון.
    תמריץ, לכתוב "[כל משפט] מריח הונאה אינטלקטואלית."
    צטערת,אני בתור אחד שאומר מה שהוא מתכוון ומתכוון לה שהוא אומר ( טוב, נו, לא תמיד) אז בתור אחד שלא מתבייש לתת לייקים כשמגיע קבל דיסלייק רציני ביותר.
    איכזבת.

    אהבתי

  41. " … אנתרופולוגים שחיו עם בני האצ'ה [ציידים לקטים בני זמננו בפרגוואי] מדווחים שאלימות בין מבוגרים הייתה נדירה. נשים וגברים כאחד היו חופשיים להחליף בני זוג כאוות נפשם. הם צחקו וחייכו כמעט ללא הרף. לא היו להם מנהיגים סמכותיים, והם סלדו מפני אנשים תאבי כוח. הם לא רדפו אחרי הצלחה או עושר חומרי, הם גילו נדיבות מופלגת זה כלפי זה, והדבר החשוב להם ביותר היה ידידויות עמוקות וסביבה חברתית נעימה. …"

    מודה שהפיסקה פה חשודה עם ניחוחות מעט מרקסיטים ו\או אידיאליסטים.לא מכיר את השבט אישית אבל להביא אותו כדוגמא כללית נראה לי חשוד.

    אהבתי

  42. " … המהפכה החקלאית אמנם הגדילה את סך המזון שעמד לרשות המין האנושי, אך רובו ככולו [התבזבז] על שני דברים: גידול עצום באוכלוסייה, ותמיכה באליטה עשירה קטנטנה האיכר הממוצע עבד קשה יותר מהלקט – צייד הממוצע, וקיבל בתמורה תזונה פחות טובה. …"
    " …. המהפכה החקלאית הייתה [תרמית העוקץ] הגדולה ביותר בהיסטוריה. ."

    התבזבז אכן מילה שיפוטית יותר מידי.

    תרמיץ העוקץ צריך לקרוא בקונטקסט של הסםרשהחיטה עבדה על האדם ולא האליטות שעבדו על הפרולטריון.

    ובכל מקרה אם בשנת איקס לפני המהפכה החקלאית היו נאמר איקס אנשים ליחידת קרקע שנהנו איקס אז אחרי המהפכה לפחות לכמה דורות עד שהגיעה הצמיחה(זו היתה צמיחה של שברירי אחוז לדור לא 7 אחוז לשנה כמו במאה ה20) אז חיו 10 איקס אנשים לאותה יחידת אדמה איקס והם נהנו נאמר 5 איקס כך שבממוצע לאורך מספר דורות הם נהנו פחות. אין לזה שום פאקינג קשר לשום פאקינג סוציאליזם!

    אהבתי

  43. " .. בני האדם לא חזו שהאכלת ילדים בדייסה במקום בחלב אם תחליש את המערכת החיסונית שלהם. הם לא שיערו שהתבססות גוברת והולכת על מקור אחד ויחיד של מזון תחשוף אותם יותר מאי פעם לפגעי הבצורת והשיטפון. הם גם לא הביאו בחשבון שממגורות מלאות מזון ימשכו אליהן גנבים ואויבים. וכתוצאה מכך יתעורר הצורך לבנות חומות ולנהל מלחמות עקובות מדם. ."

    מסכים שקטע בעייתי.
    נראה לי שהסעיפים הללו נכונים:
    נראה לי (אני לא מומחה) שהמערכת החיסונית אכן נפגעה יחסית למצב הקודם שנשענו על הרבה יותר מקורות מזון.
    פגעי הבצורת – מסכים.
    יותר גנבים – מסכים. יש יותר מה לגנוב ויש יותר רכוש פרטי. אולי זה אומר שצריך מדינה בשביל לטפל בגנבים… (משטרה ובתי משפט – אפילו מניארכיסטים טוענים כך)

    לא מסכים עם הקטע של יותר מלחמות. פה נראה לי שיש מגמתיות.לפחות ידוע ששיעור התמותה מאלימות ירד ויורד פר נפש. אם אני זוכר נכון (קראתי מזמן) הררי דווקא מציין את זה במקום אחר.

    אהבתי

  44. האיכרים אף פעם לא הגשימו את החלום שלהם לזכות בביטחון כלכלי בעתיד באמצעות עבודה קשה בהווה. …"
    ———
    נכון . כפי שכתבתי לא היתה צמיחה מטאורית לנפש אלא צמיחה של עקב בצד אגודל.
    אחרי שדור א נהנה מהגידול שהיה תחילה בחלקאות הוא התחיל להתרבות מהר כמו שפן בשבע השנים הטובות וסבל בשבע השנים הרעות. הרבה אנשים היו צריכים לעבוד יותר קשה בשביל להקיים אבל אי אפשר לחזור אחורה כי קרקע שמספיקה ל10 חקלאים מספיקה לנווד אחד.

    " .. בכל החברות בהיסטוריה שליטים ואליטות נהגו לקחת לעצמם כמעט את כל עודפי הייצור מהחקלאות, ולהשאיר להם רק את המינימום הדרוש לקיומם (או קצת יותר) …"
    נכון. תקראו על רומא ועל המהפכה הצרפתית.

    " … עד התקופה המודרנית יותר מ 90 אחוז מהאנשים היו איכרים שקמו כל בוקר לעבוד את האדמה בזעת אפם, ועודפי המזון שהם ייצרו הזינו את האחוזים הבודדים של מלכים, פקידים, חיילים, כוהנים, אמנים והוגי דעות שמכבכים בספרי ההיסטוריה …"

    מדוייק. וזה הודות לק א פ ט לי ז ם!
    ואת זה הררי אומר.אם אני זוכר נכון הפניתי לפרק 20 אצל הררי אפילו אצלך בבלוג ….

    אהבתי

  45. לגיא,

    נדמה לי שאתה מפספס את הנקודה העיקרית: השימוש בספקולציות ובהצגת תמונות חלקיות ומעוותות על העבר הרחוק / שבטים מבודדים / להקות פרימטיים בכדי לקדם השקפות עולם / השקפות אידיאולוגיות ופוליטיות בהווה.

    גם אני מסכימה שתזונתם המגוונת יותר של הציידים לקטים הייתה בריאה יותר מתזונה המבוססת על מספר גידולים חקלאיים מצומצם, ובעיקר על דגנים.
    אבל, הררי, הטבעוני ההדוק, אינו מדגיש כמו מצדדי התזונה הפליאוליתית את חשיבות אכילת הבשר לבריאות האדם. הוא לא מקדיש לכך ולו שורה אלת בספרו. הוא מסתפק ב"האשמת" הסתמכות יתר על גרעיני החיטה. וזו כבר הטייה ממניעים אידיאולוגיים.

    באופן דומה, האנתרופולוגית מרגרט מיד הואשמה במסירת אינפורמציה כוזבת בכדי לקדם מטרות פמניסטיות ואידיאולוגיות של שחרור מיני, ולנסות לקעקע את "ערכי המשפחה" / ערכי הדת והמסורת. הויקיפידיה העברית המעיטה גם בהערצה לה זכתה מרגרט מיד מהשמאל האמריקאי, ותפיסתה כ"נביאה" מוערכת המסמלת את הדרך לפני המחנה, וגם בעוצמת הביקורת החריפה עליה ועל "מחקריה".
    המונח "שנויה במחלוקת", בה השתמשו בויקיפדיה העברית, היא לשון ההמעטה של המאה. הטענה המרכזית כלפיה לא הייתה רק או בעיקר חוסר מקצועיות מספקת ושרלטנות אלא נסיון לקדם אג'נדות פוליטיות באמצעות פסיאודו-מדע. טקטיקה בה השתמשו רבות גם בבריה'מ הקומוניסטית – אם כי בכדי לקדם מטרות פוליטיות אחרות (כמו המעטה קיצונית בחשיבות התורשה בהשוואה לסביבה).

    הררי מסכים עם הסולידית גם לגבי א- הורות (אם כי מסיבות אחרות משלה), וגם שחפצים חומריים מהווים פעמים רבות יותר נטל מאשר נכס.
    האם שלוש נקודת דמיון אלו בהשקפותיהם אמורה להפוך אותם לזהים גם בכל שאר השקפות עולמם (כמו שהסולידית היא סוציאליסטית *או* שהררי הוא קפיטליסטי)? זו לוגיקה מעט בעייתית.
    [מה שאמור להוכיח שגם אני מסוגלת ללמוד מהויקיפדיה העברית ולנקוט בלשון המעטה מטשטשת 😊]

    אגב, להתרשמותי הררי מנסה לקדם בספרו גם את הרעיון שיתכן ל"חזור" למצב של העדר מלחמות בין בני אדם / פציפיזם (באמצעות טיעונו שפעם, כשחיו על כדור הארץ הרבה פחות אנשים עם פחות רכוש חומרי – לא היו מלחמות בין קבוצות של בני אדם), גם של סלידה מכל כוהני הדתות (לטענתו – כולם פרזיטים שחיים מרווחי העמלים) ועוד מטרות.
    גם אם אני תומכת בחלק מהשקפותיו – איני מתלהבת מהשימוש בפסיאודו מדע לצרכי קידומם.

    אהבתי

  46. קמיליה. זה מעייף.
    כתבת :

    הררי מסכים עם הסולידית גם לגבי א- הורות (אם כי מסיבות אחרות משלה), וגם שחפצים חומריים מהווים פעמים רבות יותר נטל מאשר נכס.
    ]האם שלוש נקודת דמיון אלו בהשקפותיהם אמורה להפוך אותם לזהים גם בכל שאר השקפות עולמם (כמו שהסולידית היא סוציאליסטית *או* שהררי הוא קפיטליסטי)?] זו לוגיקה מעט בעייתית.

    אני אומר בדיוק! לא אמורים ולא בטיח!

    הרי את הקטע עם הסולידית כתבתי בדיוק הקטע ש[את] כתבת ובחרת לצטט ראשון.

    ————-
    "]אבל תשפוט בעצמך איזה מין מטרות פוליטיות] !!!!!הררי מנסה לקדם באמצעות ספרו."!!!!

    ———————————–
    אז שוב! לא אמור ולא בטיח! אין מה לשפוט!
    כי לא נובעים מזה(העניין שהתמחות טובה לחברה אבל לא בהכרח לפרט) מטרות פוליטיות
    עמ' 58/59…… וכו…. !!!!!!@
    …….

    אהבתי

  47. אם את רוצה זה אולי קשור לזרמים של אנרכיזם פולטי. יש אנריכיזם משמאל ויש לך גם מימין ויש לך מעורבב ויש לך אנרכיזם סטייל הדאו למשל שמאפשר קונטור-קאלטצר בתוך הקאלטצר.
    חבל לצפות בכל תיאור מציאות באופן ובאותה המנסרה שקוראים(או קראו פעם) את עיתוני סןף השבוע.

    בברכה.
    (הומאז לשימי)

    אהבתי

  48. http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001224579
    עשור אחרי המשבר הכלכלי, בכמה מדינות יחס חובות משקי-הבית לתמ"ג גבוה מ-65% – הרף שקבעה קרן המטבע הבינלאומית כאיתות הרתעה ■ עם זאת, הרגולטורים יותר דרוכים ומוכנים מכפי שהיו במשבר הקודם ■ ומה קורה בישראל?
    ———
    לשים לב שהמספרים פה מדברים על חובות משקי הבית בלי שאר חובות הסקטור העיסקי.
    לשים לב2 על חובות משקי הבית בשוויץ

    אבל מצד שני למה בככל להתעמק ….
    כשאפשר פשוט להתלהם בנחרצות בעלאק אינטלקטואליות על הונאות אינטלקטואליות של אחרים.
    כתוב הרי משהו לא טוב על "פרטי"
    אז הרי זו הוכחה ברורה לאידאליזציה,שלא לאמר הצגת תמונה שיקרית ומגמתית
    התומכת בצורה חבויה במניפט הקומוניסטי או לכל הפחות בחתירה הסוציאליסטית לשוויון בין כל בני האדם.

    אהבתי

  49. לצומת לב החיילים –
    בראש הטבלה ניצבת שווייץ, שבה חובות משקי-הבית טיפסו ל-127.5% מן התמ"ג.

    אהבתי

  50. קמיליה, הדיון החל כאן בקטע מהכתבה
    ———————————————-
    "הנטייה בדיונים אלה היא לזלזל ביתרונות הרפואה, המוסדות והתשתיות המודרניות – וגם במחירים המוחשיים מאד של היעדר גישה אליהם. אך למרות מה שכמה אנשים היו רוצים להאמין, אורח החיים של הציידים-לקטים אינו מהווה פתרון לבעיות החברתיות הקיימות במדינות הלאום המודרניות".
    ————————————————
    עליה אמרתי: "אף אחד לא גורס את מה שהכותב טוען שהוא גורס. זו השטחה ובאנליזציה של הטיעונים."
    ואח"כ :
    "wtf ?! לא זוכר שהררי זלזל ברפואה המודרנית או אמר שציידות לקטות מהווה פתרון."
    ————————————————-
    ואת ענית בין לבין :

    "אני מסכימה שכותב המאמר המתורגם במידה ביצע השטחה ובנליזציה, ואולי אפילו הגחכה, של טיעוני האוטופיסטים למינהם.
    הסתמכותם על האושר המדומה, הצדק, השיוויון והעזרה ההדדית בחברות הציידים לקטים בעבר הרחוק (כמו גם בלהקות שימפנזים וגורילות החיים בטבע מליקוט וצייד בימנו) – מועטה למדי."
    ————————————————-

    ואני גם ציינתי שיש תמיד הטיות והנחותיו החבויות( אז לא הוגן להזכיר את זה כל פעם כאילו שאמרתי או שאני סבור אחרת)
    אבל –>
    ——————————————————
    "העניין שהפירשונים המושטחים והבאנלים מכל הצדדים פוסלים את כל התזות ולא מצביעים לניואנסים הדקים או היותר עבים בתזה שמושפעים ממלחמת הפרוגרסיבים שמרנים"

    "וכפי שתמריץ כתב ב2 התגובות מ3 האחרונות שלו אפשר לומר דבר מה ואז לסייג(בזארגון מה קוראים את זה קונטראסטינג) עם מה מסכימים ומה מעורר חשד מ[בלי לפסול הכל על הסף](!) ומבלי לפשט ו"לבנאל" כפי שהסכמנו שעשה כותב המאמר."
    ——————————————————

    ואז פתאום(!) את כאילו כותבת הכל הפוך–>

    ציטטות מתוך המהדורה המודפסת של קיצור תולדות האנושות – יובל נוח הררי [שטרחתי להקליד באצבעותי]:
    ב[עיני הוכחה ברורה לאידיאליזציה](!), שלא לאמר [הצגת תמונה שקרית](!), של חיי הקדמונים.
    אידיאליזציה שהיא מגמתית לדיונים פוליטיים עכשווים: להוכיח שבני אדם מסוגלים לחיות בצורה שונה מהפכנית מחייהם בהווה + [תמיכה חבויה במניפט הקומוניסטי(! – wtf?!) ]או לכל הפחות בחתירה הסוציאליסטית[ לשוויון בין כל בני האדם + תמיכה בצמצום דרמטי בגודל האוכלוסייה האנושית על כדור הארץ.
    אבל תשפוט בעצמך איזה מין מטרות פוליטיות הררי מנסה לקדם באמצעות ספרו.

    ותמריץ מוסיף " …. [כל משפט](!) מריח [הונאה](!) אינטלקטואלית."
    (*)
    —————————————————————-
    אז כזכור, לא התעייפתי ועניתי לכם אחד אחד על הקטעים:
    https://tamritz.wordpress.com/2018/02/18/18218/#comment-28512
    שאף אחת גם ככה לא תמכה בטענות הראשונות
    ("זלזל ברפואה המודרנית או אמר שציידות לקטות מהווה פתרון")
    —————————————————————
    עכשיו, אחרי שענייתי לכל טענה — יכולת את או תמריץ שהאשים אחר בהונאה אינטלקטואלית לפחות לנסות לענות למה שאני הגבתי לכל טענה ולא להסתפק בנפנופי ידיים.
    או לחזור להתרשמויות –> כפי שכתבת
    —————————————-
    "אגב, להתרשמותי הררי מנסה לקדם בספרו גם את הרעיון שיתכן ל"חזור" למצב של העדר מלחמות בין בני אדם / פציפיזם (באמצעות טיעונו שפעם, כשחיו על כדור הארץ הרבה פחות אנשים עם פחות רכוש חומרי – לא היו מלחמות בין קבוצות של בני אדם),…"
    —————————————
    אז מה התרשמויות עכשיו? הבאת אשכרה קטעים שהתייחסתי אליהם… אז נא להתייחס למה שכתבתי(זה העניין שמעייף… גם לא התיחחסת לפירוש הטקסט שלי למרגרט ריד…(אבל זה דיון צדדי) ….. בקיצור , על הקטעים הללו של לא להגיב לעניין אמרתי "מעייף")

    עכשיו, אם אתם רוצים להוכיח לי ברצינות שמדובר ב"הונאה אינלקטואלית" או בעיקר שמרבית הספר(ולא אנקדוטה פה ושם) היא הונאה כזו אני קשוב.

    (*) אם ההסבר שהסברתי על שחוסר אהדה להתמחות(זו היתה כאמור הנקודה הראשונה שהבאת אחרי שכתבת "תשפוט בעצמך איזה מין מטרות פוליטיות הררי מנסה לקדם באמצעות ספרו." ) לא מחייב כלל תמיכה "חבויה במניפט הקומוניסטי או לכל הפחות בחתירה הסוציאליסטית לשוויון בין כל בני האדם…" אני מוכן לחזור עליו ביתר פירוט. כאמור יש אפילו סוגי אנרכיזם שלא מחייבים חתירה מתחת ליסודות החברה אלא השלמה אתם בהיעדר יסודות אחרים להציע.

    אהבתי

  51. גיא, להסיר כל ספק, לא אמרתי שכל ספרו של הררי הוא בגדר הונאה אינטלקטואלית. דיברתי רק על הטענה כמה טוב היה לאותם בני אדם קדמונים.

    אהבתי

  52. אני נאלץ להסכים עם גיא.
    אהבתי את ספריו של נוח הררי.
    לא זכור לי שכשקראתי את ספריו חשתי באי נוחות כתוצאה מתעמולה ליברלית/ניו אייג'ית/טבעונית/להט"בית/פמיניסטית/פרוגרסיבית/סוציאליסטית.
    אם התיחס לנושא הפרא האציל בהשוואה לזמננו ודאי שהוא טועה אך אני לא זוכר התיחסות כזו (יתכן שהיתה).
    מהצד הימני/שמרני שאני יותר מתחבר אליו:
    אהבתי את ספריו של סטיבן פינקר ובהקשר של הדיון הזה את "הלוח החלק" שמפריך את טענות הפרא האציל, הטאבולה ראסה של נפש האדם והרוח במכונה.

    Liked by 2 אנשים

  53. כבר שנים רבות שלנדאו מנבא כך מאותם נימוקים את קריסת כלכלת יפן אך לא קורה. הטעות הבסיסית היא ההנחה שחוב מצטבר כמו שעצמים פיזקליים מצטברים. אבל חוב הוא סיפור בדמיון והוא יכול להשתנות מהקצה אל הקצה לפי גחמת המספר, דהיינו נגידי הבנקים המרכזיים במקרה כאן.

    Liked by 2 אנשים

  54. יאיר,
    בדיוק אני קורא על צעד מבורך שכחלון מתכנן על חשבון חוב המדינה(לא יקחו מיסים מאף אחד על זה): מענק עבודה של מאות שקלים להורים עובדים מהשכבות החלשות שמטרתו לתמרץ ולעודד השתתפות בשוק העבודה של 2 בני הזוג. אני חושב שגם ידידנו הכלכלנים האוסטרים יסכימו תמרוץ לעבודה עדיף על תמיכות אחרות במיוחד אם הוא בא על חשבונן.

    ובכלל,
    תזכורת:
    מה זה חוב של מדינה בעלת מטבע ריבוני?
    המדינה מזרימה לשוק פטורים עתידיים ממס והשוק הפרטי סוחר בהם כי יום אחד מישהו יצטרך לשלם מס. כל עוד אין אינפלציה ויש אבטלה זה סימן שהממשלה לא מזרימה מספיק פטורים כאלו לשוק. לקבל את הפטורים הללו כמס זו ההתחיבות(להלן חוב הממשלה) היחידה של הממשלה והיא לא מבטיחה לתת דבר אחר תמורתם(זהב או סחורות ושירותים).
    עכשיו אין אינפלציה אז הצעד של כחלון בעת זו הוא צעד טוב לכלכלה.(למרות שהייתי מעדיף אישית שיוריד קודם את המיסים שלי)

    Liked by 1 person

  55. אגב, אם היו מחזירים קודם את המיסים שלי הם היו הולכים ישר לחסכון שהיה מעלה את תחושת התועלת שלי אבל האינפלציה לא היתה משתנה וכנראה גם לא התוצר כי לא נוצרו ביקושים נוספים ובאקסל של הממשלה בנתיים היו מסמנים וי נוסף בהבטחה\התחייבות לקבל ממני את הפטור כתשלום למס עתידי.
    כנותנים פטורים כאלו למעמדות הנמוכים\ביניים זה הולך ישר לביקושים שמגדילים את התוצר, התעסוקה ומספקים יותר ביקושים שאולי גם יורידו את יוקר המחיה.

    אהבתי

  56. אפשר לראות בטבלה מהכתבה שהבאתי לעיל שיפן ממש נכנסה(לאחרונה כנראה) לריבוע של "נמוך ויציב" בקטגוריה של חובות של משקי הבית.(אני מעריך שהחוב העיסקי שם עדיין גבוה).
    בכל מקרה, זכורות ההודעות של סוכנויות הדירוג ב2002 שהורידו דירוג יפן לדירוג של קפריסין יוון ולטביה.
    https://www.google.co.il/amp/s/amp.theguardian.com/business/2002/may/31/japan.internationalnews
    האם הערכות היו נכונות?
    לא מיני ולא מקצתי. היין חזק וכלכלת יפן יציבה
    האם מישהו שהעריך את ההערכות הללו
    גירד את המצח אפילו קצת בחושבו אולי טעיתי במשהו?
    לא מיני ולא מקצתי.

    אהבתי

  57. לנדאו מנבא קריסה כבר שנים רבות – זה נכון.
    חוב ריבוני אינו מצטבר כמו שאבק מצטבר או כמו שחוב פרטי מצטבר – נכון.
    אבל מה לגבי שיעורי החוב הפרטי? ומה לגבי זה שהבעיות שיצרו את משבר 2008 לא נפתרו?

    גיא,
    למה נתינת פטורים שיוצרת ביקוש למוצר מורידה את יוקר המחיה? בדיוק להיפך.

    אהבתי

  58. יאיר, כתבתי אולי. זה מה שטענו בכתבה בכל מקרה. הם מוכרים את התוכנית אז צריך בכל זאת יחסי ציבור. אולי המחירים יעלו קצת והתוצר והמשכורות יעלו ביותר ואז יוקר המחייה הריאלי ירד בכל זאת. לא יודע.
    צריך לבדוק אחרי.

    Liked by 1 person

  59. תמריץ,
    על זה נסכים שלא להסכים. הנושא נטחן לעייפה בדפי הבלוג הזה בשנים עברו.
    ריבית שלילית תגרום להוצאת הכסף מהבנק, כלומר או קריסת המערכת הבנקאית או בועת נכסים לחניית הכסף שיצא מהבנק. רק באירופה ויפן אפשר להנהיג ריבית שלילית, במקומות בהם הדמוגרפיה שלילית (ואנשים איבדו את החשק לעשות חיים) כי שחיקת הכסף בבנק מתקזזת עם עלייה בשכר בגלל חוסר בעובדים או ירידת מחירים או ירידה בהוצאות המשפחתיות הממוצעות למשק בית או שילוב של כל אלה. בכל מקום אחר שלאנשים יש קצת יותר "פלפל" הם לא יתנו לבנק לשחוק להם את הכסף, בטח כשיש לך ילדים ואתה צריך להאכיל אותם. לא רואה מצב שאמריקאים, שבבסיס שלהם הם חשדנים כלפי הממשל וכלפי המערכות הגדולות וגם כלפי הבנקים (בניגוד לאירופאים והיפנים), ישאירו כסף בבנק במקרה של ריבית שלילית. No chance.
    ריבית שלילית היא בעינייך טריק מוניטרי לפתרון בעיות. בעיני היא סמן גרוע מאוד לדיפלציה/סטגנציה כלכלית, תרבותית, דמוגרפית וטכנולוגית.

    ג.נ. מושקע בשוק ההון

    Liked by 1 person

  60. לגיא
    המשך ציטטות מקיצור תולדות האנושות – מהפרק "המהפכה המדעית" (למרות שלא טרחתי לקרוא שנית את כל הספר, ואפילו את כל הפרק).
    לבקשתך, התמקדתי רק בשני הנושאים שציינת (למרות שטענתי הייתה כללית יותר – צורך לזהות את האידיאולוגיה והשקפת העולם, של מחברי כל ספרי העיון, בכדי לאתר הטיות חבויות. הטיות מודעות ולא מודעות).
    אמנם באיחור, אך הרבה יותר קשה לי למצוא שעה פנויה בסופי שבוע מאשר בימות העבודה.

    א. הערכת הרפואה המודרנית
    ———————————————–
    עמ' 385
    "יתכן שאפילו ניצחונה של הרפואה על המוות יניב פירות באושים. מה יקרה אם מדענים ימצאו תרופות לכל המחלות, טיפולים יעילים נגד הזדקנות.ושיטות להצעיר בני אדם ולהבטיח נעורי נצח? … גל חסר תקדים של זעם ושל חרדה. מי שלא יוכלו להרשות לעצמם את הטיפולים היקרים הללו – מרבית האוכלוסייה – יבערו מחימה. כל ההיסטוריה ניחמו העניים את עצמם בידיעה שלפחות המוות אינו מפלה איש וגם העשירים סופם להזדקן, לחיות ולמות. כמה שהעניים יזעמו כשיתברר להם שרק הם הולכים למות, ואילו העשירים ימשיכו לחיות צעירים ויפים לנצח !
    והעשירים? הם יפלו טרף לחרדות נוראיות … אנשים לא יהיו מוכנים לקחת שום סיכון, יסתגרו בבתי כלא של זהב … "

    ב. האם תקופתנו טובה יותר ממתקופת הציידים לקטים?
    ————————————————————————————-
    עמ'380+ 381
    "האבולוציה התאימה את גופנו ותודעתנו לחיות כלקטים ציידים בחבורות קטנות וניידות. המהפכה החקלאית ותהליך התיעוש והעיור דנו אותנו לחיים "לא טבעיים", אשר אינם יכולים לתת ביטוי לדחפים ולרצונות הטבועים בנו , ואינם מסוגלים לספק את שאיפותינו העמוקות ביותר"

    עמ'388 + 389
    "אם מקבלים את הגישה הסוציוביולוגית לאושר, הרי שההיסטוריה היא בעלת חשיבות שולית, כיון שמאורעות היסטוריים אינם משפיעים על המציאות הביוכימית שמווסתת את אושרם של בני האדם. … למרות אינספור השינויים שחוללה המהפכה הצרפתית מבחינה פוליטית, כלכלית, חברתית,אידיאולוגית וכו' – השפעתה על אושרם של הצרפתים הייתה זעומה. מי שבלוטו הגנטי זכה במערכת ביוכימית עליזה, היה מאושר גם לפני המהפכה, ומי שקיבל בלוטו הגנטי מערכת ביוכימית עגמומית התלונן על …באותה מרירות שהוא התלונן על … "

    עמ' 391
    "אין ספק שהאיכרים בימי הביניים סבלו ממצוקות ומקשיים רבים לאין שיעור מבורגנים חילונים ה בני ימנו. אולם אם האיכרים האמינו בהבטחות של הכמרים לגבי אלוהים וגן העדן, יתכן שהם מצאו משמעות רבה יותר בחייהם מאשר הבורגנים המודרנים, שבטווח הארוך אינם יכולים לצפות לדבר מלבד חידלון. העובדה שאושרם … היה מבוסס על אמונה באשליות קולקטיביות אינה שוללת את תקפות המסקנה הזאת. …"

    עמ' 383 + 384
    "מחקרים פסיכולוגיים הצביעו באופן גורף על קשרים משפחתיים וקהילתיים כדבר שיש הכי הרבה טעם לרדוף אחריו. … ואין זה משנה מהו מצבם הכלכלי או אפילו הבריאותי …ממצא זה מעלה את החשד שהשיפור העצום שחל בתנאי החיים החומריים של בני האדם במאתיים השנים האחרונות התקזז ברובו ע'י קריסת המשפחה והקהילה …."

    עמ' 380 + 381
    "… במהלך 200 השנים האחרונות הצליחה הרפואה המודרנית להוריד את אחוז תמותת הילדים מכ 33% לכ 5% בעולם כולו … הישגים חסרי תקדים נוספים הם הצמצום הדרמטי בהיקף הרעב בעולם, הירידה החדה ברמת האלימות בין בני האדם, והיעלמותן ההדרגתית של המלחמות הבינלאומיות. …
    אלא … ראשית .. גם אם העידן שאחרי 1945 הוא תור זהב עבור האנושות, מוקדם עדין לקבוע אם יש כאן שינוי בדפוסי היסוד של ההיסטוריה, או שזה רק גל חולף של מזל טוב.
    שנית, יש חשש רציני שתקופה קצרה זו של פריחה זורעת זרעים של אסונות עתידיים. במהלך העשורים האחרונים הפרה האנושות את שיווי המשקל האקולוגי בכדור הארץ באינספור דרכים חדשות … יתכן שתור הזהב הנוכחי מערער מבלי משים את הבסיס לשגשוג ארוך הטווח של המין האנושי.
    לבסוף, אנו יכולים לברך את עצמנו על הישגיו חסרי התקדים של הומו סאפיינס, רק אם אנו מתעלמים לחלוטין מגורלם של יתר בעלי החיים. חלק ניכר מהשפע המגן עלינו מפני רעב ומחלות נצבר על חשבונם של קופי מעבדה, פרות חולבות, חזירים ותרנגולות מטילות. עשרות מיליארדים מהם שועבדו למשטר של ניצול תעשייתי, אשר אכזריותו אינה דומה לשום דבר אחר שקרה אי פעם בתולדות כדור הארץ. אם נקבל אפילו עשירית ממה שטוענים חסידי זכויות בעלי החיים, יתכן שהחקלאות התעשייתית הינה הפשע הגדול בהיסטוריה. כאשר אנו מנסים להעריך את רמת העושר בעולם, ברור שתהיה זו טעות לספור רק את עושרם של אצילים, של בני אירופה, או של גברים. אולי זו טעות לספור רק את אושרם של בני אדם?"

    אהבתי

  61. קמיליה, לגבי א' הוא מתחיל את הפסקה ב … "ייתכן" … כלומר לא קובע בודאוות….
    ובכל מקרה זו המחלוקת המלתוסיאנית הישנה גירסת המאה ה21 שחוששת שצמיחת הביקושים לא תדביק את צמיחת הטכנולוגיה. האמת, גם אני לא יודע מה יהיה אם לא יקום פורד רפואי או ביל גייטס רפואי ויאפשר להמונים גישה זולה ורחבה למוצרים מאריכי חיים, משפרי אינטילגציה וכו..
    ובכל מקרה תיאור הבעיה לא מחייב מסקנות לגבי פתרונה כפי שמלתוס שתיאר ראשון את הבעיה סבר שיש להטיל על המעמד העני את האחריות המוסרית למצבו ושלל את אפשרות ואת הלגיטימיות של שיפור המעמד העני והנמוך באמצעים של מהפכה או מאבק.

    אהבתי

  62. ואם זה: עמ 380-381
    "במהלך 200 השנים האחרונות הצליחה הרפואה המודרנית להוריד את אחוז תמותת הילדים מכ 33% לכ 5% בעולם כולו … הישגים חסרי תקדים נוספים הם הצמצום הדרמטי בהיקף הרעב בעולם, הירידה החדה ברמת האלימות בין בני האדם, והיעלמותן ההדרגתית של המלחמות הבינלאומיות. …
    אלא … ראשית .. גם אם העידן שאחרי 1945 הוא תור זהב עבור האנושות, מוקדם עדין לקבוע אם יש כאן שינוי בדפוסי היסוד של ההיסטוריה, או שזה רק גל חולף של מזל טוב."

    לא מראה שזה למטה איש קש אני לא יודע מה כן.

    "הנטייה בדיונים אלה היא לזלזל ביתרונות הרפואה, המוסדות והתשתיות המודרניות – וגם במחירים המוחשיים מאד של היעדר גישה אליהם. אך למרות מה שכמה אנשים היו רוצים להאמין, אורח החיים של הציידים-לקטים אינו מהווה פתרון לבעיות החברתיות הקיימות במדינות הלאום המודרניות".

    …. ובקשר למוקדם לקבוע…. כן, אכן זה מוקדם לקבוע כפי שציינתי בבעיה המלתוסיאנית.

    ובסוף הוא שואל (הוא לא נחרץ ,למרות שאנו יודעים את כוונתו)
    "אולי זו טעות לספור רק את אושרם של בני אדם?"

    וגם אני בתור קרניבור לא יודע. אולי עוד 20 או 200 שנה כשאקנה סטקים סינטטיים טעימים יותר ממה שיש היום אפילו אני אצא מהאטימות שלי ואחשוב שצריך מדד well being שיחיל גם את החיות על כדור הארץ.
    אולי יהיה לאנשים סוף סוף כל כך הרבה זמן פנוי שרובם יוכלו להקדיש לכך מחשבה.

    Liked by 1 person

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: