צפוף פה, מרווח שם

הארץ הקדיש כתבה ארוכה בגיליון סוף השבוע שלו לסכנות הצפיפות המאיימות על ישראל בשל קצב הילודה הגבוה. ההפחדה מוגזמת. בישראל עשויים לחיות, תחת התסריט הקיצוני ביותר, כ-20 מיליון תושבים בשנת 2060. בצפיפות נוסח פריז, טוקיו, ברצלונה או האי הונג קונג אפשר לשכן 30 מיליון בני אדם בשטח מרכז הארץ מנתניה ועד אשדוד, שאינו אפילו עשירית מהשטח הכולל של ישראל בגבולות הקו הירוק.  בצפיפות של מנהטן יש מקום ל-40 מיליון בני אדם בשטח זה. הערים שצפיפותן גבוהה אינן  המקומות האיומים ביותר למגורים בכדור הארץ, אלא המקומות היקרים ביותר. הצפיפות הופכת את הערים הגדולות לנחשקות כל כך. ריבוי האופציות, המסעדות, החנויות והאטרקציות בכל פיסת אדמה. כמובן, לצפיפות יהיו גם חסרונות. ובפרט אם האוכלוסייה שתצטופף לא תהיה משכילה וכזו שמוקירה ערכים דמוקרטיים. לא סתם שונה הצפיפות במנהטן מהצפיפות בדקה, בירת בנגלדש.

כך או כך, כל כתבה שמפנה תשומת לב למשמעויות העתידיות המרחיקות לכת, הכמעט בלתי נתפסות, של המשך גידול האוכלוסייה בישראל, היא בעלת ערך. הכנתי טבלה שעושה אקסטרפולציה מנתוני הלידה האחרונים במדינות שונות ומצביעה על השנה שבה מספר הלידות השנתי במדינות אלו ישתווה למספר הלידות בישראל. שוויון עם הילודה בצרפת כנראה נמצא מעבר לאופק של ימי חייהם של קוראי הבלוג, אפילו הצעירים שבהם. לא כך לגבי שוויון במספר הלידות השנתי ביחס למעצמות כמו גרמניה ויפן שנמצא בקצה האופק שמשרטטת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שנת 2065. כאשר מדובר בפולין ובדרום קוריאה, השוויון הוא ממש בהישג יד במונחים היסטוריים.

מדינה מספר לידות שנתי (2014) קצב עלייה או ירידה שנתי בלידות ב-20 השנים האחרונות (1994-2014) שנה שבה מספר הלידות השנתי ישתווה לזה שבישראל בהנחת המשך הקצב הנוכחי
ישראל 176 אלף עלייה 2.2%
צרפת 781 אלף עלייה 0.4% 2087
יפן מיליון ירידה 1% 2068
גרמניה 714 אלף ירידה 0.4% 2068
פולין 375 אלף ירידה 1.2% 2036
טאיוואן 210 אלף ירידה 2.1% 2018
דרום קוריאה 435 אלף ירידה 2.5% 2034

ועדיין הנתונים נראים בלתי נתפסים. נחיה לראות את מספר התינוקות הנולדים בארץ משתווה למספר הנולדים בגרמניה או ביפן? נו באמת. על כן אפשר לצייר תסריט של תגובת נגד. הלחץ הגדול על התשתיות והעדר דיור הולם יביאו לירידה מהארץ, הילודה הגבוהה של חרדים וערבים תרתיע צעירים חילוניים ותניע אותם לחפש מקום אחר תחת השמש. הזוגות החרדים הצעירים עצמם, אלו שמקימים לעצמם דירות מאולתרות בתוך חניות בבני ברק, יבינו שאינם מסוגלים להוליד בקצב של הוריהם ויחזרו לקצב הילודה של הסבים והסבתות שלא היה כה גבוה.

עוד אפשר לנבא שבדיוק אותן מדינות שהילודה בהן תלך ותפחת עם השנים יהיו אלו שינסו לפתות צעירים משכילים מישראל ומשאר העולם לבוא ולהשלים את החסר. אולי הן גם ינהיגו תמריצים קיצוניים בעוצמתם בעד ילודה, אף שהניסיון ההיסטורי אינו מבשר טובות להצלחת תוכניות יזומות כאלו. בשנות השלושים בניטו מוסוליני אימץ תוכנית עידוד ילודה באיטליה שאפילו פטרה משפחות מרובות ילדים ממיסוי וגירשה נטולי ילדים מהשירות הציבורי, אך לשווא.

בינתיים לתסריט הריאקציה לא רואים סימנים. על אף שמשבר הדירות בעיצומו, הירידה מהארץ נמוכה ומצב הכלכלה מעולה. לגידול האוכלוסייה בישראל עשויה להיות השפעה חיובית על ההזדמנויות הכלכליות ואפילו על יוקר המחיה בשל יתרון הגודל וצפי הצמיחה. איזה משקיע יראה את הטבלה לעיל ויעדיף השקעה בפולין או ביפן על פני השקעה בישראל?

גם המנוסה הגדולה מפני ההשתלטות השחורה עדיין לא החלה. החרדים בינתיים אינם מצליחים ואפשר שגם אינם רוצים לנצל את התעצמותם הדמוגרפית כדי לכפות אורח חייהם על התל אביבים. ולראיה, סיבוב במסעדות העיר בחג הפסח מראה שהן אימצו פרשנות מקלה מאוד לחוק החמץ ואין איש שקם ומשמיע מחאה בפתחן.

22 תגובות על ״צפוף פה, מרווח שם״

  1. ויש גם פתרון פשוט ביותר לצפיפות האוכלוסין: בנייה ממזרח לגוש דן.
    הרי גם אם זהבה גלאון הייתה ראש ממשלה, עיר כמו אריאל תשאר בריבונות ישראלית בכל הסדר שיהיה.
    אז למה למרר את חייהם של זוגות צעירים במחירים מופקעים שמקורם במחירי קרקע גבוהים?
    מדוע לא להגדיר משולש שקודקודיו אריאל, מודיעין וכפר סבא ולבנות בתוך משולש זה 2 ערים נוספות וישובי לויין?

    אהבתי

  2. יגאל אלון גם תמך בהקמת קרית ארבע/הישוב היהודי בחברון.
    האם הם לא מוגדרים כגב ההר לפי אריאלי?
    אולי אחד מקוראי הבלוג המכיר מקרוב את תורתו של יגאל אלון יוכל לתת תשובה מקיפה.

    אהבתי

  3. מטרת ההתיישבות בעיר חברון הייתה לחדש את היישוב היהודי שנכחד בעקבות מאורעות תרפ"ט – 1929. שותפים למטרה היו גם אנשי תנועת העבודה. התנועה למען ארץ ישראל השלמה תמכה בהם ועל הכרוז שלהם התנוסס שמם של נתן אלתרמן ואורי צבי גרינברג.
    יגאל אלון, שר בממשלת ישראל, תמך ברעיון ומשה דיין, שר הביטחון, שלל אותו. כאשר הסתבר כי התוכנית ליישוב היהודים בחברון אינה יוצאת לפועל, יגאל אלון אמר לראשי המתיישבים: "אל תחכו לאישור ממשלתי, לכו ותקבעו עובדות".

    אהבתי

  4. בחורף 1968 התגבשה קבוצה של יהודים, דתיים וחילוניים, במטרה לחדש את היישוב היהודי בחברון. הקבוצה מנתה בין היתר את הרב משה לוינגר, אליקים העצני והסופר אהרן אמיר. הקבוצה פרסמה מודעות בעיתונות המזמינות את המעוניינים להצטרף אליה. מאמצי הקבוצה לקנות בתים בחברון נכשלו, ולקראת ליל הסדר, הם החליטו לשכור את מלון "פארק" המקומי[. בליל הסדר בשנה זו (1968) השתתפו כמאה איש. מלבד האמורים, נטלו בו חלק גם ישראל הראל, בני קצובר, הרב חיים דרוקמן והרב אליעזר ולדמן (לימים דמויות מרכזיות ב"גוש אמונים"), והסופר משה שמיר. פורמלית לא היו אנשי הקבוצה מחויבים לקבל אישור לכך, אולם הם היו מתואמים בפועל עם כוחות הביטחון, שציידו אותם בנשק לפני החג. וחלק מהם אף נטלו חלק פעיל בסדר החגיגי.
    חברי הקבוצה נשארו במהלך חג הפסח ללון במלון, ושר החינוך, יגאל אלון, ביקר אותם והביע תמיכה מופגנת. לפי תוכניתו המדינית, תוכנית אלון, אמורה הייתה חברון להיוותר בתוך גבולות הקבע של ישראל. אלון נתן לאנשי הקבוצה רכב לצרכיהם, ואף הבטיח כי ידאג למי מהם אשר זקוק לתעסוקה.

    אהבתי

  5. כרוב כבוש אכן אתה צודק אתה מעלה כאן עובדות היסטוריות אין מחלוקת ..
    יגאל אלון תמך בהקמת החלק היהודי בעיר חברון ובכלל למנהיגי העבודה באותם ימים היה סנטימנט מאוד חיובי למתיישבים ביו״ש עובדה חלק מישובי הבקעה הם תוצר של ההתישבות העובדת..יגאל אלון ז״ל היה איש של טבנקין וזה כידוע תמך בהתיישבות בכל חלקי ארץ ישראל אפשר להגדיר אותו כתומך נלהב של חסידי ארץ ישראל השלמה..ראה בני מהרשק וחוג עין ורד יחד עם אנשי רפול ז״ל כולם אנשי תנועת העבודה לשעבר..

    אהבתי

  6. הבעיה היא כמובן התשתיות. ההבדל הגדול בין טוקיו לדקה הוא ברמת התשתיות, ולא באינטליגנציה של האוכלוסייה.

    אהבתי

  7. תשתיות באזורים צפופים ואינטליגנציית התושבים זה כמו ביצה ותרנגולת בדרך כלל, למעט חריגים נדירים כמו גטו ורשה, שם בעיית התשתיות הייתה איומה למרות האינטליגנציה הגבוהה של האוכלוסייה.

    אהבתי

  8. בשביל זה יש את המלחמה בסוריה וסביר להניח שבקרוב בירדן (הפרת עדין מחכה לנו)

    אהבתי

  9. לנושא תוכנית אלון והרקע האידיאולוגי שלה

    א. על פי תוכנית אלון כל בקעת הירדן ורוב גב ההר (למעט פרוזדור מקשר צר בין מדינת ירדן לבין שתי המובלעות הפלסטיניות / ירדניות) ישארו בידנו. בנוסף, "עיבוי" ירושלים – גוש עציון וחברון.
    מומלץ לעיין במפה המצ'ב – החלק התכול שלנו והירוק של הפלסטינים.
    להגנתו, הדי מפוקפקת, ניתן לטעון שהוא שרטט את המפה רק כחודש אחרי מלחמת ששת הימים, ועדיין לא עיכל את רוב השלכותיה.

    הרציונל של המפה שלו, מעבר להסברים / לתירוצים הבטחונים, הוא שליטה בכל האזורים שצפיפות היישוב הערבי בהם נמוכה יחסית + באזורים בהם היה לפני הקמת המדינה יישוב יהודי שנאלץ להתפנות (כמו גוש עציון וחברון). כלומר,פעל גם מרכיב רגשי חזק.

    במובן מסויים תכנית אלון היא ההשראה הרוחנית של אביגדור ליברמן, שהציע למסור לפלסטינאים את שטח המשולש המיושב בצפיפות בערבים (ולשמור בחזקתנו את כל האזורים שהערבים יישבו רק בדלילות) .

    https://he.m.wikipedia.org/wiki/תוכנית_אלון

    ג. חשוב לזכור שיגאל אלון וגלילי הם אנשי הקיבוץ הארצי של טבנקין. תנועה ששנים רבות התנגדה מאוד בחריפות למפא' של בן גוריון. לפיכך, כל ההכללות על איך הייתה פעם "תנועת העבודה" – מוטעות.

    תנועת הקיבוץ המאוחד הייתה גם מאוד סוציאליסטית ואפילו פרו – סובייטית (בדומה למפ'מ), וגם אחזה בעמדה שהאמינה בזכותנו אפילו חובתנו ליישב את כל "ארץ ישראל". הם יכלו לשיר עם הרוויזיוניסטים "זו שלנו וזו גם כן" ואפילו הגדילו ממנו את מפת הארץ כך שתכלול גם את הגולן, הבשן וסיני.
    [נחמיה שטרסלר, הליברטיאן היוני, הוא למעשה תמונת הראי של טבנקין, הקומוניסט הניצי].

    בעיני תנועה זו "ארץ ישראל" הייתה חשובה בהרבה מ"מדינת ישראל". מדינה בעיניהם הייתה בסך הכל אילוץ "פרגמטי" חסר חשיבות כשלעצמו. [אפשר לחשוב עכשיו גם על הפלגים המשיחים יותר של גוש אמונים].

    לפיכך, הם גם התנגדו קשות לכל תוכניות החלוקה בהן תמך בן גוריון, שהיה מוכן להתפשר על כל מדינה, ולו קטנטונת ובלבד שתוקם כבר המדינה היהודית. הם היו יותר אידיאליסטים "דתיים" מאשר פשרנים פרגמטיים. הם באמת האמינו שבחלוף הזמן יצליחו למלא את כל שטחי "ארץ ישראל" שבחזונם באמצעות שילוב של עלייה מסיבית לארץ + בריחת / הברחת הערבים.

    אך סביר שאלון וגלילי, שנתפסו כ"פרגמטיסטים" של הקיבוץ הארצי, מאוד התאכזבו מכך שערביי יו'ש (בניגוד לערביי הגולן) לא ברחו.
    חשוב לזכור שבעיני האדיאולוגים של התנועה – עצם הנכונות של יגאל אלון לוותר על החזקה בחלק משטחי א'י (ולו רק אלו המיושבים בצפיפות בערבים) – הייתה בגידה חמורה בעקרונות היסוד. [ויכוחים שבימנו מתבצעים רק בין פלגים דתיים לאומיים שונים].

    אהבתי

  10. תיקון טעות:
    במקום " … הפרגמטמסטים של הקיבוץ הארצי " – צריך לכתוב " … הקיבוץ המאוחד"" או אחדות העבודה.

    אגב, לגבי הכתבה בעיתון הארץ, היא לא רק התרעה מצפיפות יתר מסוכנת אלא גם חלק ממלחמה אידיאולוגית, כלכלית וחברתית, במגזר החרדי ובמגזר הדתי לאומי.
    הכותב מתלונן מרה על כך שאנשים מסוגו מתקשים לכלכל, על פי הסטנדרטים שלהם, שלושה ילדים – כיון שכספם נשדד מהם בכדי לפרנס משפחות חרדיות ודתיות לאומיות מרובות ילדים. זו למעשה קריאה, אם כי לא לגמרי גלויה, לבטל כליל את כל קצבאות הילדים.
    לא ברור לי האם לתפיסתו משלמי המיסים אמורים לממן את החינוך של כל המוני הילדים החרדים והדתים, או שלכל אזרח יוקצה סכום קבוע מסוים של שוברי חינוך, אותם יחלק בין כל ילדיו. יהיה מספרם אשר יהיה. וכך, ילד במשפחה של שני ילדים יזכה בתקציב חינוך גדול פי 3 מילד במשפחה של שישה ילדים.

    בהיבט אחר – נושא הצפיפות העתידית חשוב בעיני בעיקר בגלל השלכותיו על התכנון בהווה. הוא מחייב לבנות לגובה ערים צפופות ולדאוג להשאיר הרבה מאוד ריאות ירוקות ענקיות כאתרי טבע, בילוי ונופש. כלומר, להילחם בבניה צמודת קרקע או נמוכה, בנגיסה בשטחי הגנים הלאומיים וחוף הים, ובהשתלטות הזוחלת על אדמות חקלאיות והסבתן לבניה למגורים.

    אהבתי

  11. קמיליה,
    בהמשך לדברייך על הכותב בהארץ, תהה אחד המגיבים שם כיצד מתיישרת משנתו הירוקה עם בניית וילה ענקית במכבים.

    אהבתי

  12. קמיליה טוב שאת מתקנת את עצמך מדובר באחדות העבודה ולא מפ"מ בכל מקרה כדאי שתתקני עוד טעות היסטורית טבנקין לא היה קומוניסט.. הוא היה סוציאליסט יהודי איש לאומי שכל מה שעניין אותו זה העתיד של העם היהודי בארצו מולדתו ארץ ישראל.. קומוניסט לא יכול להיות לאומי או לאומני זה נוגד את אחד הרעיונות הבסיסיים ביותר של הקומוניזם "האינטרנאציונאליזם".. אחרי ביקורה של שרת החוץ דאז גולדה מאיר במוסקבה סטאלין האשים את היהודים בלאומנות ואף הרחיק פעילים מרכזיים מהמפלגה..
    הערה כללית לנושא יצחק שמיר ז"ל מי שהיה ראש ממשלת ישראל מטעם מח"ל ועמד בראש מחנה הלאומי החזיק בדעות דומות לאלה של טבנקין וחבריו יש אומרים שהוא היה אף יותר סוציאליסט יהודי מכל מנהיגי מפא"י באותם ימים אבל זאת רק השערה בלבד או רכילות פוליטית באותם ימים….

    אהבתי

  13. אל גור גר באחוזת ענק זוללת אנרגיה, וזה לא מנע ממנו לקבל פרס נובל לשלום על מלחמתו בהתחממות הגלובאלית. ואולי בצדק, כי מה הקשר. זה לא שהאחוזה שלו תמנע את ההתחממות.

    אהבתי

  14. ליעקב מירון

    הייתי כנראה מאוד לא מרוכזת כשכתבתי את תגובתי הקודמת.

    אתה בהחלט צודק שהתיאוריה הקומוניסטית מתייחסת לכל הרגשות הלאומיים ו/או הדתיים כ"המצאה" של מעמד בעלי ההון, שנועדה לבצר את המשך שלטונם על הפרולטריון. הם הכירו רק באחווה הב'ינל של בני אותו מעמד כלכלי (כל פועלי העולם מול כל בעלי ההון של העולם).
    במובן זה, ברור שטבנקין ויערי, שהיו ציונים, לא יכלו להיות קומוניסטים טהורים.
    אבל, וזהו אבל משמעותי, גם סטלין לא היה "קומוניסט טהור". הוא שם את האינטרסים של בריה'מ נ הרבה לפני האינטרסים של "פועלי כל העולם". הוא העדיף את האינטרסים של האימפריה הסובייטית שלו על קידום הקומוניזם בעולם כולו, ללא כל העדפה בין לאומים ובין דתות. [ועל כך היה המאבק הרצחני בין סטלין לבין טרוצקי, שניסה לחולל מהפכות קומוניסטיות בכל העולם ללא כל קשר לאינטרסים המקומים של בריה'מ].

    חשוב לזכור שבמשך תקופה ארוכה גם טבנקין של אחדות העבודה וגם יערי וחזן של מפ'מ היו מאוד פרו סובייטים. הם ראו בבריה'מ את מולדתם השנייה והיו אפילו מעריצי סטלין. שניהם התנגדו נחרצות לאורינטציה הפרו מערבית של בן גוריון ומפא'י.

    כל הפילוג המפורסם בין הקיבוץ המאוחד לבין איחוד הקבוצות והקיבוצים, שקרע קיבוצים ומשפחות לשנים, התחולל בשל המאבק בין חסידי האורינטציה הסוביטית (הקיבוץ המאוחד שהונהג ע'י טבנקין) לשוללי ה"נאמנות הכפולה" גם ל"מולדת השנייה" (האיחוד, שלמעשה הונהג ע'י מפא'י).

    אהבתי

  15. אני יהודי חילוני ולא חושש מגידול דמוגרפי של אחינו החרדים אדרבא כן ירבו..
    במדינת ישראל המורחבת אין חשש מצפיפות אוכלוסין היות והמדינה קטנה ויש לה תשתיות מפותחות ברמה בינונית אבל עם אופק חיובי לעתיד.. רק שהביורוקרטיה לא תהרוג את העשייה וכמובן השחיתות החמורה אותה אנחנו מגלים לאחרונה במיוחד במשרד התחבורה.. בנגב ובגליל יש שטחים נרחבים אותם ניתן לפתח ליישב ולאפשר תוך מתן הטבות הגירה המונית מהמרכז הצפוף ..כמובן שלדבר הזה דרושה עשייה ציבורית נרחבת דוגמה דומה למה שנעשה בישוב חריש בצפון.. למי שיש ראייה נכונה וחיובית לטווח ארוך רצוי שישקיע כבר היום בנדל"ן באותם מקומות מרוחקים בסופו של יום ירוויח דיבידנדים גדולים אם האופטימיות לגידול אוכלוסייה תתממש בפועל..
    אפשר לתת מספר דוגמאות מהעבר הלא רחוק בישראל.. בשנת – 2003 ועד 2005 ניתן היה לרכוש דירות עמידר בנות שני חדרים כ48 מטר בנוי בבאר שבע ומעלות תרשיחא במחירים הנעים בין 5000 ל10000 דולר לדירה ולקבל אז שכירות של 100 ועד 150 דולר לחודש.. היום שווי דירה כזאת במעלות תרשיחא הנו כ90000 דולר הכנסה חודשית משכירות 1200 ₪ או 350 דולר לחודש.. בבאר שבע מצב עוד יותר טוב שוויה של דירת עמידר היום הוא כ110000 דולר ויותר עם
    הכנסה חודשית משכירות כ400 עד 450 דולר לחודש.. בשורה תחתונה השקעה מנצחת מול כל השקעה אחרת בבורסה ישראלית או בקרנות פנסיה למיניהם.. אם חושבים על העתיד אז זה יכול להיות הכיוון הנכון אבל רצוי לזכור שבדרך אפשר שמחירי הנדל"ן ירדו כתוצאה ממשבר כלכלי או אחר נכסי נדל"ן במקרה כזה לא נזילים רצוי לא למנף את ההון..

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: