לחיי התינוקות והשיפור השקט

אחת התופעות המרתקות והמשמחות במדינה המערבית המודרנית היא השיפור השקט. בחלוף השנים מדדים שונים ומשונים של בריאות, בטיחות ואיכות חיים משתפרים. השיפור נובע ממספר רב מאוד של גורמים, שחלקם או אף כולם חולפים מתחת לרדאר הציבורי. כך גם כאשר הכותרות באתרי החדשות מבשרות על עוד חיים שאבדו בתאונת דרכים מיותרת, בפועל מספר ההרוגים בתאונות נמוך בהרבה מלפני כמה עשורים. תוחלת החיים ממשיכה לעלות, התמותה מסרטן יורדת, מספר הנופשים בחו"ל ממריא לשיאים. השיפורים השקטים כמעט שאינם זוכים להד ציבורי, ונחשפים אליהם בדרך כלל רק מצפייה בגליונות סטטיסטיים.

בירחון הסטטיסטי של הלמ"ס אפשר לראות את השיפור המעניין בתחום אחד כדוגמה: תמותת תינוקות בשנה הראשונה לחייהם. התוצאות מובאות ביחס ל-1000 לידות. כפי שניתן לראות למטה, ב-1996 אחוז מהתינוקות המוסלמים וחצי אחוז מהתינוקות היהודים מתו בשנה הראשונה. השיעור ירד מאז בחדות.

הסיבה למותם של יותר תינוקות במגזר המוסלמי מיוחסת בעיקר למומים גנטיים, ואפשר להעריך שנישואי קרובים קשורים לכך קשר הדוק. הייתי מצפה שהתמותה המוסלמית תצנח בשיעור חד יותר מאשר התמותה היהודית, מאחר שקל יותר לפתור את הבעיה של נישואי קרובים. אפשר פשוט להתחתן עם בן דוד רחוק במקום עם בן דוד מדרגה ראשונה. אבל במפתיע, הירידה בתמותת התינוקות היהודים חדה יותר. התקופה של תחילת שנות ה-2000 זכורה לי כתקופה מלאת אופטימיות וקדמה. אפילו האינטרנט כבר החל להתפשט. גם אז היינו בטוחים שמערכת הרפואה שלנו מעולה, בטח בטיפולה בתינוקות יהודים. זו לא הייתה תקופה של רפואה פרימיטיבית משום בחינה. לכן מרשים להיווכח שגם כאשר משווים לנתונים דאז, תמותת תינוקות במגזר היהודי צנחה בחצי, וזהו שיעור עצום!

 

36 תגובות על ״לחיי התינוקות והשיפור השקט״

  1. זה מזכיר את הנאומי טראמפ ״lets make america great again".
    לא ברור רק אם הוא מדבר על אמריקה של מיסיסיפי בשנות ה 60, אמריקה בוויטנם בשנות ה 70, או על אמריקה בניו יורק של 2001? או בכלל על אמריקה בעיראק ואפגניסטן בשנים שלאחר מכן.

    אהבתי

  2. דניאל, גרמת לי לחשוב על הפער בין טראמפ השקוע בדמיונות על גדולת העבר לבין שמעון פרס שתמיד הטיף להתעלם מהעבר מלא השגיאות והאסונות ולחשוב רק על העתיד. הסטטיסטיקה לבטח בצדו של פרס.

    אהבתי

  3. בקשר למטיף נוסף באיזורינו שדוגל בהתעלמות מהעבר :
    (גזר תי לנוחותי כמה קטעים מהפוסט האחרון והמומלץ של הינשוף )

    הדינמיקה במשא ומתן האמריקאי-רוסי מזכירה את המשל היהודי הידוע, על הרשלה שאיים על בעל הפונדק שאם לא ימכור לו בהקפה, יעשה את מה שאביו תמיד עשה במצבים כאלה: יילך לישון רעב. כמו הרשלה, גם ג'ון קרי מגיע להבנות והסכמים עם הרוסים, יוצא בזעם מהחדר כאשר הם מופרים, הולך לישון רעב ומותיר את תושבי חלב לבדם מול פצצות החבית של אסד ופוטין. כנראה שגם אחרי כל כך הרבה שנים בתפקיד, ג'ון קרי עדיין לא הפנים (או שמתנהג כאילו לא הפנים) שדיפלומטיה הינה חסרת ערך לחלוטין ללא גיבוי רציני של כוח צבאי; לא רק כוח צבאי תיאורטי, שבוודאי יש לארצות הברית, אלא איום ממשי ואמין בהפעלתו בשטח ממש.

    קלאוזביץ, אבי ההגות הצבאית המודרנית כתב בספרו הידוע, על המלחמה, כי כל מי שמתכנן לנקוט באסטרטגיה של דיפלומטיה, חייב לוודא קודם כל שאויביו "לא יעתרו לבית המשפט העליון מכולם – זה של האלימות – או שיפסידו במידה וינסו לעשות זאת."

    אהבתי

  4. השאלה היא האם לג'ון קרי כל כך אכפת מאלפי הנטבחים בסוריה? אולי פשוט לא אכפת לו מספיק. זה לא שרוסיה מפציצה את בוסטון או סיאטל.

    אהבתי

  5. א. השערות לגבי הסיבות לירידה בתמותה
    1. בעשר עשרים השנים האחרונות חל שיפור משמעותי בטיפול בפגיות.
    2. יתכן וחלק מהירידה בתמותה של תינוקות יהודיים ונוצרים, אך פחות מוסלמים, קשורה לשכיחות ההולכת וגוברת של מבחני סקר בתחילת ההריון, וההפלות של עוברים החשודים כפגומים.
    3. יתכן ויש השפעה גם לתפוצה הגיאוגרפית. היהודים, ובעיקר הצעירים יחסית בגילאי הולדת הילדים, הולכים ומתרכזים בין גדרה לחרדה ויישובים עירוניים גדולים, ואילו מוסלמים רבים מפוזרים במקומות יישוב קטנים צפון ובדרום הרחוק. לכך השפעה על המרחק מבתי חולים ואיכותם, זמינות שירותים רפואיים ובעיקר במצבי חרום ועוד.

    ב. מאוד מאוד לא פשוט ולא קל לפתור את הבעייה של נישואי קרובים במגזר המוסלמי. (כמו גם את הנוהג לרצוח נשים בכדי לשמור על 'כבוד המשפחה'.) נעשו נסיונות לצמצם את נישואי הקרובים בכל המדינות שסביבנו – ובאף אחת מהן לא הסתמנה הצלחה מסחררת.
    זהו נוהג הקשור בטבורו לתרבות השבטית של הערבים המוסלמים, ורצונם לשמור על הנאמנויות המשפחתיות בתוך החמולה. כיום רובם מבינים את הסיכון הגנטי – אך התרבות חזקה יותר.

    ג. אני מניחה שקרי היה באמת רוצה להפסיק את ההפצצות על אזרחי חאלב. הוא נתפס בעיני כאידיאליסט. כנ'ל שאיפתו היוקדת, ואפילו הנואשת, להגיע להסכם שלום ביננו לבין הפלסטינאים.
    אבל, בדומה לשמעון פרס, הוא לא יאפשר לעובדות לקלקל לו את התיאוריות ואת השקפות העולם הנאיביות שלו.

    אהבתי

  6. תמריץ,

    הטבלה הזו מתייחסת לפטירת תינוקות בשנה הראשונה לחייהם, לא כולל אלו שנפטרו בלידה או נולדו מתים. מום-גנטי הוא סיבה שכיחה למוות בשנה הראשונה אך בוודאי לא הסיבה הראשונה ובמצטבר – גם לא העיקרית.

    הסיבות העיקריות לפטירת תינוקות הן: פגות, מומים גנטיים, תנאי תברואה והיגיינה ירודים (זיהום), חשיפה לחום וקור, תאונות, מוות בעריסה, מחלות ממאירות וכרוניות.

    אגב,שיעור מקרי הפטירה כתוצאה ממוות-בעריסה, ללא מום-גנטי,, הוא יותר מכפול בקרב האוכלוסייה הערבית ביחס לזו היהודית.

    אני סבור שהצטברות מקרי המוות ערב תאונות, זיהום ופגות – הוא זה שעושה את ההבדל העיקרי בין יהודים לערבים בכל הנוגע לשיעור פטירת תינוקות. הטבלה שלך לא עושה הבחנה בין האוכלוסיה הערבית הכללית לבין זו הבדווית. אני מניח שלזו האחרונה – תרומה מכרעת.

    אבל הנתון היותר מעניין הוא בהמשך הטבלה (בקישור, אך לא בצילום המסך):
    שיעור הפטירה בקרב האוכלוסייה היהודית הכללית – יותר מכפול – מזה של האוכלוסייה הערבית. ומעניין לא פחות: אין "שיפור שקט" לאורך ציר נזמן…

    אהבתי

  7. שקשוקה, תודה על התגובה. המום הגנטי מהווה ההסבר המשמעותי ביותר להבדל בין יהודים לערבים. ניתן לראות זאת כאן:
    http://tinyurl.com/gm8tre7

    לתופעה של התמותה הנמוכה של ערביי ישראל, למעשה התמותה הנמוכה בעולם, הקדשתי בעבר פוסט נפרד. אפשר לגגל כותרתו "ערביי ישראל ניצחו את המוות".

    אהבתי

  8. לקמיליה:
    1. דיברתי עם חבר רופא וגם הוא סבור כך.
    2. טיעון מעניין שלא חשבתי עליו קודם אבל לבטח מסביר חלק מההבדל. אם היינו מקבלים פילוח של תינוקות חרדים, שגם שם לא עושים סקירות הריון, הייתה לנו קבוצת ביקורת. מצד שני החרדים עושים בדיקות גנטיות מקדימות לאירוסין.

    ג. אין לי ספק שקרי רוצה אבל לא ברמה שבה ייכנס להרפתקאה צבאית עבור זה.

    אהבתי

  9. קריאה קלה:
    מקור ראשון
    טוביה טננבום | 14/9/2016 11:36
    מיליונים על מיליונים של אמריקנים חושבים בדיוק כמו הדונלד – רק תסתכלו על כל אלה שכבר הצביעו למענו – אבל הם מפחדים לומר בפומבי את דעתם, שלא לדבר לפעול לפיה. הם מוציאים את הכלבים היוקרתיים שלהם לטיול, אוכלים את הלחם נטול הגלוטן שלהם וכולם חושבים שהם אוהבים את כולם. אבל הם לא.

    אם יורשה הדונלד להמשיך, מיליוני בני אדם ישאבו ממנו עידוד לחשוף בפני כל העולם את שנאתם אחד לשני. האם ניתן לדמיין מה יעשה תסריט כזה לדימוי העצמי של ארה"ב כחברה "מגוונת"? יש לעצור את הדונלד בכל אמצעי שהוא, ואותם עיתונאים מוכנים להציע את עצמם כמוציאים להורג – נקודה.

    הכריך שלי נגמר, וגם כוס הקפה המתוק שלי, ואני עוזב את 'סטארבקס'. הימים חולפים, ותוך זמן קצר אני מוצא את עצמי בצד השני של האוקיינוס האטלנטי, בברלין. בבירת גרמניה אני פוגש עורך גרמני שמספר לי על ילד בן 11 שסובל מסיוטים בגלל "שהוא פוחד שדונלד טראמפ ינצח בבחירות".

    http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/827/533.html?utm_source=Taboola_internal&utm_medium=referral

    אהבתי

  10. דניאל:
    האם אמריקה לא היתה גדולה בעבר? בתקופה מאז מלחמת העולם השניה ועד 2001. המדינה המתקדמת בעולם בכל הבחינות, האם יש איזה ספק? ביטוח רפואי- כל מי שעבד, היה לו ביטוח רפואי חינם טוב ויעיל. אוניברסיטה- כל מי שרצה ללמוד היו לו לימודים אוניברסיטאים חינם והלוואות למחיה באותה תקופת לימודים. אם הוא עבד 5 שנים בשרות הצבורי ההלואות נמחלו. כל מה שיוצר בארה"ב עד סוף שנות השבעים היה הטוב ביותר. מכוניות, מטוסים, תעשיה צבאית. גם כשהיפני הצליחו להציף את השוק הם בסופו של דבר נעלמו. רוב מה ששפר את חיינו בא תודות לארה"ב. הטכנולוגיה, הרפואה, ההשקעות בפיתוח. אין ספק שארה"ב היתה הגדולה ביותר ואין ספק שהיא נחלשת צבאית, כלכלית, פחות אפשרויות קיום לדור הבא, פחות השפעה על כיוון העולם, פחות הפצה של דמוקרטי. היא עדיין המדינה הטובה בעולם לחיות בה אבל לא באותו פער לא באותה קלות.
    ושוב, אתה שופט מעיני ישראלי לא מעיני אמריקאי

    אהבתי

  11. הסיבה (בחלקה) היא מיעוט הפסקות ההריון בקרב הערבים והעובדה שהנשים הערביות יולדות בגיל צעיר יחסית אז תמותת התנוקות גבוהה.

    אהבתי

  12. דיווח: נכשל המו"מ בין דויטשה בנק לרשויות בארה"ב
    לפי דיווח בעיתון הגרמני "בילד", מנכ"ל דויטשה בנק ג'ון קריאן, שנפגש עם בכירים במחלקת המשפטים האמריקאית, נכשל בניסיון להגיע לפשרה בכל הנוגע לקנס שהוטל על הבנק בעקבות פרשת האג"ח מגובות המשכנתאות
    הסנטימנט השלילי במניית דויטשה בנק התגבר לאחר דיווחים שונים לפיהם הממשל הגרמני לא יספק לדויטשה בנק חבילת חילוץ במקרה הצורך וכן על רקע האפשרות שהבנק ינסה לגייס הון באמצעות הנפקת מניות בהיקף של כ-5 מיליארד דולר.

    החשש מפני כדור השלג שעלול להיווצר במקרה שדויטשה בנק ייקלע לקשיים תזרימיים חמורים הוביל לירידות חדות בכל סקטור הפיננסים בשבועות האחרונים. המשקיעים רגישים לכל דיווח שנוגע לדויטשה בנק

    זרים מכרו מניות ואג"ח ישראליות ב-1.5 מיליארד דולר ברבעון השני
    העודף בחשבון השוטף של ישראל ירד לרמתו הנמוכה ביותר מאז הרבעון השלישי של 2014 – כ-2.7 מיליארד דולר
    מניתוח השקעות זרים בישראל עולה כי חלה ירידה משמעותית בהיקף ההשקעות של זרים בניירות ערך ישראליים, שהתבטאה במימושים של מניות ואג"ח ממשלתי וקונצרני.

    אהבתי

  13. עוד קצת נתונים.

    כדאי לשים לב למחקר שערך מתיו לואיס (אותו ניסיתי להדגיש) על הקשר בין סיכויי הישרדות של פגים לבין הכנסה.

    "נמצא קשר בין מדד חברתי-כלכלי של היישוב לבין שיעור תמותת תינוקות ל-1000 לידות., ביישובים עם מעל 10,000 תושבים, בישראל בשנים 1998-2002. ניתן לראות שיעורי תמותה גבוהים יותר במגזר הערבי וכן שיעורי תמותה גבוהים יותר בישובים העניים יותר
    לפי נתוני משרד הבריאות, על פי נתונים מ-1998-2002 בישובים ערביים יש תמותת תינוקות גבוה יותר ביחס לישובים יהודים. באופן כללי ככל שדירוג היישוב גבוה יותר במדד החברתי-כלכלי כך תמותת התינוקות בו נמוכה יותר. קשר זה חזק יותר בקרב הישובים היהודיים וחלש בקרב הישובים הערביים . הממוצע הארצי בתקופה זו עמד על 5.5 תינוקות שמתו ל-1000 לידות. בעשרת הישובים בעלי תמותת התינוקות הנמוכה ביותר השיעורים נעו בין רעננה עם 1.4 ילדים בממוצע ל-1000 לידות, לבין כרמיאל, שם הנתון עמד על 3.2. לעומת זאת ב-10 הישובים בעלי הנתונים הגרועים ביותר, כולם ישובים ערביים, הנתונים היו גבוהים פי 3 מהישובים בעלי התמותה הנמוכה ביותר, ופי 2 ויותר יחסית לממוצע הארצי. מ-10.3 תינוקות שמתו לכל 1000 לידות בעאבלין ועד 15 תינוקות שמתו ל-1000 לידות בג'סר א-זרקה, פי 10 בהשוואה לרעננה. [4]

    ################################################

    מחקר שערך ד"ר מתיו לואיס, שפורסם בשנת 2005, בדק פגים בעלי משקל לידה נמוך שנולדו בתל אביב-יפו בשנים 2000-2004, מתוכם, 50 פגים מתו תוך שנה מיום הלידה, ו-261 שרדו. במשפחות בעלות הכנסה נמוכה מ-9,000 ש"ח הפגים מתו בשיעור גבוה פי 3 יחסית למשפחות בעלות הכנסה גבוה יותר. למרות שפגים אלה הם 1% מכלל התינוקות, הם מהווים 50% ממקרי המוות של תינוקות בשנה, כך שדבר זה משפיע על כלל הנתונים של תמותת התינוקות בחברה.[4] [5].

    #################################################

    לפי וועדת המומחים של ספיבק-יונה, נכון לשנת 2010, במחוז המרכז שיעור תמותת התינוקות עומד על 2.5 תינוקות ל-1000 לידות חיות; לעומת שיעור תמותה של 5.7 תינוקות במחוז הדרום. שיעור תמותת התינוקות בקרב היהודים הוא 3 תינוקות ל–1,000 לידות חיות, לעומת שיעור של 7 תינוקות בקרב האזרחים הערבים.[3]

    השיעורים השונים של תמותת תינוקות, משפיעים גם על תוחלת החיים בלידה ולהבדלים לגבי נתון זה בישובים השונים. עם זאת תוחלת החיים של העשירים טובה יותר גם בגיל 65.

    אהבתי

  14. ועוד קטע, במיוחד עבור תמריץ, לזכר הויכוח ביננו על בטיחות ילדים בחברה החרדית:

    "במחקר שנערך בקרב אמהות במגזר החרדי נמצא כי יש הבדלים מובהקים במידת הידע, באמונות בעמדות
    ובהתנהגות בין אמהות במגזר החרדי לאמהות במגזר החילוני והדתי-לאומי בכל הנוגע לבטיחות ילדים.
    אצל אמהות חרדיות השכיחות של מיקוד שליטה חיצוני גבוהה יותר מאשר אצל אימהות דתיות וחילוניות,
    כלומר, הן נוטות פחות להאמין כי ביכולתן למנוע פגיעה בילדיהן. %00.0 מהנשים החרדיות אמרו כי ילד
    מתחת לגיל תשע יכול לחצות כביש לבד, לעומת %01.0 מהנשים הדתיות ו-%4.0 מהנשים החילוניות. %01
    מן הנשים החרדיות אמרו כי ילד מתחת לגיל חמש יכול לשהות באמבטיה לבד, לעומת %03.0 מן הנשים
    53 הדתיות ו-%00.0 מן הנשים החילוניות."

    אהבתי

  15. נזכרתי בהשפעה תרבותית, נוספת לעידוד נישואים בתוך המשפחה המורחבת, המבחינה בין המגזר היהודי לערבי – היחס לזיהומים ולסטרליות.

    אחוז מקרה האלרגיות בקרב ילדים במגזר היהודי גבוה משמעותית מהאחוז בקרב ילדים ערביים. נוטים להסביר את הממצא ב'סטריליות יתר' של היהודים. הם נוטים לגדל את ילדיהם בסביבה נקייה מדי, ולכן ילדיהם אינם מפתחים מערכת חיסונית מספיק יעילה. ההורים הערבים, שאינם נכנסים להיסטריה כשילדיהם מרימים משהו מהרצפה ומכניסים אותו לפיהם, מצליחים לגדל ילדים עם מערכת חיסונית יעילה יותר, ולפיכך הם גם סובלים מפחות אלרגיות.

    אבל, כאשר מתייחסים לפגים, היתרון הופך לחיסרון. אחת מסיבות המוות העיקריות של פגים, הן בזמן שהותם בבית החולים והן לאחר העברתם לבית, הוא זיהומים. מכאן, סביר שסיכויי ההישרדות של פג יהודי יהיו גבוהים משמעותית מסיכויי ההישרדות של פג ערבי.

    אהבתי

  16. האם זו ההכנסה הנמוכה? הרי לכולם יש קופת חולים. אולי זה הרקע החברתי שמונע בדיקות מוקדמות או הפלות לפגמים או הריונות בגיל מוקדם מדי

    אהבתי

  17. נחמד איך טננבום מטריל תמיד את השמאל הליברלי, אבל האמת היא עדיין שבעולם נורמלי רק במחלקה הפסיכיאטרית יימצאו אנשים שיהיו שווי נפש ואובייקטיביים לאפשרות שאדם מסוגו של טראמפ יהיה הנשיא.

    אהבתי

  18. מדוע להעביר ביקורת על טראמפ? מדוע לא על קלינטון? ראינו את קלינטון מתפתלת מול סאנדרס, זורקת סיסמאות ריקות מתוכן של שנות התשעים. סאנדרס היה הרבה יותר משכנע ממנה.
    הרבה מאד אנשים ציפו שעם הנסיון הרב שיש לטראמפ בהצגת היריבים שלו לויכוח בצורה משפילה הוא יציג אותה מגוחכת. היא לא מפסיקה לתת לו כדורים להנחתה אבל הוא לא לוקח אותם. בכל אוניברסיטה יש עשרות אם לא מאות סטודנטים שיכולים לתת ויכוח הרבה יותר עניני ומשכנע. שהיו מציגים אותה במערומיה. האם שניהם לא נראים לכם מגוחכים? השאלה היא לא איך הוא הגיע לשם, ברור שהוא ריק מתוכן (השאלה איך הוא נהיה בליונר) השאלה היא איך היא הגיע לשם מיצגת את האיליט השמאלנית.
    אני מעוניין שהוא יבחר לנשיא. הרי אין ברצון שלי להשפיע על התוצאה והבחירה שלו תאפשר לי לומר: אלוהים אדירים איך הם יכולים להיות טיפשים עד כדי כך. חוץ מזה ספק אם בוש היה חכם יותר או שאובמה הדמגוג היה מתאים יותר.
    ושוב, הילרי היא איום גדול יותר למעורבות אמריקאית במלחמות העולם.

    אהבתי

  19. בלי קשר לדעות הפוליטיות (בהרבה דברים אני אישית קרוב יותר לטראמפ), טראמפ מייצג גסות, בורות ואישיות נרקיסיסטית ברמה שהיא חסרת תקדים במירוץ לנשיאות ואולי אפילו לרמות נמוכות יותר בפוליטיקה האמריקנית.

    אהבתי

  20. דעתי שהמכונית ללא נהג אינה מאוד רחוקה כנראה. אבל חלק גדול מהתועלות המתוארות שם דורש הוצאה מחוץ לחוק של המכונית עם נהג וזה נראה לי כבר כן רחוק מאוד.

    אהבתי

  21. אם מכונית אוטונומית עם התועלת הרבה שלה מעבר לפינה, מדוע לא כלי רכב מרחף אוטונומי?
    חלק גדול מהרעיונות שם ילדותיים. מאיפה המכוניות החשמליות יקבלו את החשמל אם לא מדלק? לא יצטרכו מוסכים? מדוע כטענתו שאנשים יגורו יותר בערים? לי נראה סביר שלא נפגש יותר, לא נצא מד' אמותינו, הרוב יהיה וירטואלי.

    אהבתי

  22. את הטלפון הסלולרי החכם ישלבו במסך שנמצא במוח שלנו. זה יעשה את כל המבחנים חסרי ערך, ובעצם יבטל את בתי הספר

    אהבתי

  23. מקרה בוחן לכך הוא כלכלנים אוסטרים שחשופים לכל המידע ברשת אבל אפעס אוי וואי וגואלד! איפה ההבנה ?! איפה השימוש איפה הניתוח הטיעון היצרתיות?!

    חזרתי להגיב – לא הגבתי כמה ימים כי רציתי שתחשבו שהייתי בחו"ל
    בברכה.
    🙂

    אהבתי

  24. גיא, ברוך שובך! והאוסטרים הם דוגמה טובה תמידית לדוגמטיות עיקשת. אולי בקיומם מבקשים להדגים לנו תופעה זו לשם הרחבת אופקינו הפסיכולוגיים.

    אהבתי

  25. בנוסף לטפשות עמוקה ו/או מחלת נפש קשה – יש עוד הסבר אפשרי להצבעה עבור טראמפ.

    כ 30% מהאמריקאים מרוצים מכיוון ההתקדמות של ארה'ב, ויותר מ 60% לא. לפי הנתונים שהתפרסמו היום בריאל- קליר- פוליטיקס 63% לא מרוצים.

    אז למי בדיוק אמור להצביע מי שאינו מרוצה?
    להילארי קלינטון שתמשיך, פחות או יותר, את המדיניות של המפלגה הדמוקרטית ושל אובמה?
    או שהוא אמור לוותר על זכות ההצבעה שלו ולהישאר בבית, להצביע למועמד חסר כל סיכוי או להכניס לקלפי פתק לבן?

    ככל שאני חושבת יותר על הנושא, אני מתחילה לתמוך בשיטה האוסטרלית, המבטיחה אחוזי הצבעה מאוד גבוהים.
    כל אזרח אוסטרליה שלא נרשם בקלפי כמצביע – נקנס אוטומטית. מי שמסוגל להוכיח שביום הבחירות היה מאושפז, מוגבל בניידות, נמצא במקום ללא קלפי וכדומה – יכול להגיש ערעור על הקנס, ואולי לזכות

    יתכן וחלק מהבעייה של מועמדים לא אטרקטיביים קשור לאחוזי ההצבעה הנמוכים, וההולכים ויורדים, בדמוקרטיות המערביות.
    אם הרוב המכריע של האוכלוסייה יגיע להצביע, בבחירות ובמשאלי עם דרמטיים, אולי הבחירה לא תופקד בידי מטומטמים ו/או חולי נפש.

    ######################################

    למרבה הפלא, אינני מופתעת כלל מנוח הררי.

    זוהי הטענה הקבועה, החוזרת בשנים האחרונות ע'י כותבים שונים ובניסוחים שונים, של עיתון הארץ (לצד איימי "הכיבוש" וכד'). עיתון שבו גם נוח הררי לעיתים כותב, וכנראה מנוי.

    אני מאמינה אדוקה בתזה שהעמדות הפוליטיות בישראל מושפעות בעיקר מנושא הזהות / הזהות העצמית. ואת עמדתו לגבי היהדות וחשיבותה אנו מכירים.

    אהבתי

  26. לאחתפל הגלני,

    רוב בדיקות הסקר של עוברים אינן מכוסות ע'י קופות החולים, ורבות מהן גם לא ע'י הביטוח המשלים מסוגי זהב ופלטינה. (פרט למקרים חריגים יחסית כמו בדיקת תסמונת דאון לנשים מבוגרות או לידה קודמת של ילד עם מחלה תורשתית קשה).
    מדובר בהוצאה של כמה אלפי שקלים בכל אחד ואחד מההריונות. זו פריבלגיה של מעמד בינוני ומעלה.

    אהבתי

  27. קמיליה, בעצמי כתבתי בפוסט הקודם שיש משהו לא סביר בכך שבשל התבטאות גסה, ישלימו השמרנים בארה"ב עם בית משפט עליון שימחק את ערכיהם למשך דורות. כך שזה לא שאני לא מבין את מצביעי טראמפ בבחירות הכלליות. אני כן מתקשה להבין את מצביעיו בפריימריז הרפובליקניים, שם היו מולו מועמדים אחרים לא פחות שמרנים, אבל פחות גסים ובורים.

    אהבתי

  28. מאז הפוסט הזה תמותת התינוקות במדינה המשיכה לרדת, אבל אצל היהודים היא עלתה במקצת ואינה משחזרת השיא החיובי של 2015. ייתכן שאצל המוסלמים יש עוד מקום לשיפור, אבל אצל היהודים הגענו לאיזה נקודת קיצון חיובית שיהיה קשה להמשיך לשפר ממנה בעתיד הנראה לעין. מוקדם לדעת.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: