הין בעקבות השמש

בתוך כל המהומה העולמית הגדולה בימים אלו קורה משהו מעניין עם הין, המטבע היפני. הוא מזנק לרמות בהן כבר לא ביקר מזמן. בשנים עברו הייתי מתווכח עם כל מי שהיה טוען שקריסה צפויה בין בשל חובותיה העצומים של יפן. בעיניי החובות האלו היו רק מספרים חסרי משמעות. השימוש במילה "חוב" לגביהן היא מבלבלת, כי זהו חוב שלנושה שלו, הבנק המרכזי של יפן, אין שום עניין לגבות אותו אי פעם. נניח שאתה חייב טריליוני דולרים בעולם שבו אתה גם אחראי לנהל את ההוצאה לפועל לנצח וגם יכול לשמש כמלווה עבור עצמך. מה המשמעות של חובותיך? נאדה.

בפועל הין צלל בחדות, שלא כמו שציפיתי. במהלך קיץ 2015 התקרב אל מתחת לרמת ה-3 ש"ח ל-100 ין והרבה מתחת לרמת השוויון עם הדולר, אל אזור ה-125 ין ל-100 דולר. אבל הסיבה הייתה שונה מזו שניבאו רואי השחורות. לא היה מדובר בצלילת האמון של העולם במשק היפני עמוס החובות. אלא בניסיון יזום על ידי ראשי כלכלת יפן להפיח חיים בכלכלתה על ידי פיחות.

עתה בתוך כל הבוקה והמבולקה של הברקזיט הין חוזר לרמת השוויון עם הדולר, והדבר מבלבל ומתעתע. מה השתנה פתאום? האם הדמוגרפיה היפנית השתפרה? האם הגרעון פחת? לא נראה כך.

ג'ון מולדין, כותב כלכלי ידוע ששותף לתזת השורט על יפן, התייחס להתפתחות האחרונה בהומור עצמי. כך כתב, בתרגום חופשי:

כשאני מניח כספי אצל מנהלי תיקים אני מנסה להתרחק מבעלי "אמונת אמת". הביטחון המוחלט ב"אמונת האמת" יכול לקחת אותך אל מעבר לצוק. עליי להתוודות שלגבי הין היפני והתרסקותו האולטימטיבית יש לי אמונת אמת. אני עדיין חושב שיחס של 200 ין לדולר הוא אפשרות אמיתית. כספי נמצא היכן שפי בעניין זה. הכסף חזר למצבו לפני שנתיים וחצי. אבל אנחנו אנשי אמונות אמת קבוצה קשוחה. האם הצגתיך לחבריי מאמיני הזהב? ויש את אלו השורדים (המכינים תוכניות מילוט ליום הדין)..

התיאוריה שלי היא ששוקי ההון שותפים לדעתי בפוסט קודם על השמש העולה על הכלכלה. הם מבינים שלהנהגה הכלכלית היפנית נמאס מכל ההקלות הכמותיות והפיחותים, והיא רוצה להתחיל להשתמש בכלים יעילים ורבי עוצמה באמת – כניסה לגרעונות גדולים והרעפת תקציבים על תשתיות.  בתסריט האופטימי צעדים אלו יאוששו את הכלכלה היפנית ויביאו להעלאת ריבית. או אז הין עשוי להתייקר מאוד ולשוב לרמות המחירים הישנות שלו, הרבה מעל לאיזון עם הדולר.

20 תגובות על ״הין בעקבות השמש״

  1. תמריץ
    לגבי כך שרובוטיקה תיצור אבטלה. מפוסט קודם.
    זה פחד של אתמול. של מי שרגיל לחשוב במושגי האתמול.
    בעתיד צפוי מחבור בידיים עובדות וזהו הכוח המניע להתפתחות הרובוטיקה.

    אהבתי

  2. הגרף שנתת מעניין אבל בל נשכח ש65 זה ה55 החדש. רמת כושר ומסוגלות לעבוד שאפיינה פעם גילאי חמישים נמצאת היום בגילאי 60.

    אהבתי

  3. כמובן שלא המצאתי את שאמרתי
    זה מהרצאה מרתקת של העתידן פסיג.
    יש לזכור שרובוטיקה תחליף בעיקר תפקידים נמוכי אינטיליגנציה כמו פועלי יצור , נהגים וכו תפקידים שבני 70 פחות עובדים בהם.. ובוודאי בני 70 משכילים

    אהבתי

  4. הין יתחזק לאו דווקא מסיבות מאקרואיסטיות אלא בזכות/בגלל עסקאות מסוג carry trade – לוקחים הלוואה במטבע עם ריבית נמוכה (יין , על פי רוב) וקונים מטבע/אגח של מדינה עם ריבית גבוהה יותר , בד"כ במינוף.
    בעת שינוי הסביבה הכלכלית, רצים לסגור את הפוזיציה הנ"ל- וזה גורם להתחזקות ה-יין . כך מתנהל העולם הפיננסי שהוא זה שמשפיע על מחירי המטבעות , יותר מהעולם הכלכלי.

    אהבתי

  5. ג'וש, גם אם התהליך קורה כפי שאתה מתאר, נשאלת השאלה למה אין מספיק אחרים שמנצלים ההזדמנות לפתוח פוזיציה נגד מטבע שהתחזק ללא קשר למציאות. השווקים משוכללים. והתשובה היא לדעתי שכבר לא נראה שיש פער כה גדול בצפי הריביות בין יפן ושאר העולם.

    אהבתי

  6. תמריץ , לא יודע אם אתה או הקוראים עוקבים אחר הסידרה אבל
    אבל אני משער שמי שעוקב וגם קורא את הבלוג שלך ומעניין בענייני דיומא
    , מדעי המדינה , ההיסטוריה וכו.. יהנה מאד מהפירשונים המעולים ממבט העל וההחרחבות של
    שני החברה הישראלים השטוניקים הרציניים שמפרשנים את משחקי הכס.

    פה הם עונים על שאלות … על החובות של בנק הברזל.
    אין טעם להתעקב הרבה מעבר על השאלה הראשונה כי יש להם סרטוני
    פרשנות אחרים הרבה יותר טובים.

    בכל מקרה,
    אולי היה מקום להוסיף למשפט המוכר אם אתה חייב לבנק מאה אלף אתה בצרות. אם אתה חייב לבנק מאה מיליון הבנק בצרות. … ואם אתה חייב לבנק המרכזי מאה טריליון ואתה הבנק המרכזי אף אחד לא בצרות.ף 🙂

    אהבתי

  7. אני מעריץ נלהב של הסדרה אבל צופה בפרקים בפיגור ניכר ולכן בורח מספוילרים אפשריים כמו מהמהלכים הלבנים.

    אהבתי

  8. אין ספק שהסיפור עכשיו זה שירדו מאוד הציפיות להעלאות ריבית בארה"ב ולכן גם היין התחזק.
    אבל אני לא חושב שהבנק המרכזי ייתן לזה להמשיך להתחזק….

    אהבתי

  9. אני חושב שמצד אחד הציפיות להעלאת ריבית בארה"ב ירדו ומצד שני היפנים קצת איבדו עניין במניפולציות של ין נמוך וריבית אפס כדרך לצמיחה ופונים יותר לנתיב ההרחבה התקציבית.

    אהבתי

  10. קצת מוזר שכלכלה נחלשת (כלומר, הצמיחה מאטה משמעותית) בשילוב עם הרחבה כמותית יוצאת דופן בגודלה לא מביאה להיחלשות משמעותית של מטבע…

    אהבתי

  11. השאלה מה המשמעות להקלה כמותית בימינו. הריביות נשארות אפס במילא. זה לא שהריבית בכל העולם גבוהה ורק ביפן קנו אג"חים עד שהריבית התאפסה.

    אהבתי

  12. אבל עדיין ההקלה הכמותית שם היא הכי גדולה בהיבט של תמ"ג של המדינה.
    בארה"ב הפסיקו מזמן את ההקלה הכמותית ואף העלו ריבית וביפן רק המשיכו בקצב מתגבר.

    הנה כתבה על שיעורי הפריון ביפן. נראה שיש התייצבות ואפילו שיפור קל. אולי זה ימשיך….
    http://www.japantimes.co.jp/community/2016/02/10/voices/japan-birth-rate-beginning-end-just-new-beginning/#.V3k7vPl96M_

    אהבתי

  13. בכתבה שהביא ד' ציינו שאחוז הגברים ביפן גבוה מאחוז הנשים. אבל, לא ציינו את גודל הפער. עובדה שלא הייתה ידועה לי.
    ידוע שבסין מתבצע רצח מסיבי של עובריות ותינוקות ממין נקבה או נטישתן. האם מישהו יודע האם תופעה שכזו נפוצה גם ביפן?

    אהבתי

  14. כתבה על השלכות הדמוגרפיה, והלקחים מתופעת 'ערי הרפאים" של יפן.

    מספר על התרוקנות ערים יפניות מתושביהן האנושיים, וחדירת בע'ח לתוכן. בעיקר ערים בינוניות וקטנות בפריפריה. המוני בתים ריקים שלא ניתן למוכרם בגלל העדר ביקוש. מגמת הצטמצמות במס' המסעדות והברים ביפן.

    הכתב רומז שבעתיד הקונפליקט הפוליטי העיקרי לא יהיה בין בעלי אידיאולוגיות פוליטיות מתחרות או בין מעמדות סוציואקונומיים שונים אלא בין שכבות גיל (המבוגרים שיתמכו בהעלאת מיסי הכנסה והצעירים שיתנגדו לכך. מנבא שאם הצעירים יפסידו במאבק – הם עלולים לברוח מהנטל אל מדינות אחרות).
    [תזכורת: במערכות הבחירות האחרונות במערב, משתנה הגיל היה הקריטריון המנבא העיקרי של ההצבעה].

    הכתבה טוענת שעתיד סין יהיה בעייתי מעתיד יפן. כיוון שיפן התעשרה *לפני* שהתחילה להזדקן ואילו סין תזדקן לפני שתושביה יספיקו להתעשר.

    https://www.worldcrunch.com/world-affairs/ghost-cities-demographic-lessons-from-japan-to-china

    אהבתי

  15. לתמריץ.

    אחת מתגובותך בפוסט אליו הפנת, הייתה:

    " … מה שכן משכנע זו הכתבה (על קונפליקטים בין דורות בקיבוץ שהביא מבקר טוקבקים). קראתי עכשיו את כולה והיא מעציבה. צריך לתרגמה לכל מקום שבו הסוציאליזם מרים ראש. היא כתב אשמה די נורא נגדו, ואמת – היא משכנעת אותי בדבר שלא חשבתי קודם שנכון. שגם בסדר גודל של קיבוץ ייתכן קונפליקט בין דורות."

    אני מסכימה עמך שלא תתכן מלחמה בין הדורות, אך קונפליקטים יש ויש.

    כאשר המצב ילך ויחריף, וכל אדם בגיל העבודה יצטרך לתמוך בקשיש אחד, ואולי בו זמנית גם בילד משלו, אך סביר שהנטל יעצים משמעותית את הקונפליקטים הבין – דוריים.

    הקשישים היפנים העתידיים, שבצעירותם לא טרחו להביא מספיק ילדים לעולם, יאלצו כנראה לוותר על חלק מרצונותיהם לצעירים המעטים מדי, ולשלם על מחדליהם.

    אהבתי

  16. קיבוץ לחוד ופוליטיקה מדינתית לחוד. לא מאמין שבפוליטיקה לאומית שבה ההזדהות הפוליטית לא באה בדרך כלל מאינטרס רגעי אלא מאידאולוגיה פוליטית עמוקה יש מקום לסכסוך בין הדורות.
    העניין הוא כמובן הפרספקטיבה האבולוציונית שלי שלפיה סכסוכים פוליטיים לא נובעים מאי התאמה רגעית באינטרסים אלא ממאבקים הנוגעים לשורשים של המאבקים בשחר האדם להנצחת הגנטיקה ומאבק בין צעירים למבוגרים לא כלול בזה בדרך כלל (נכון, תמיד יש את הסיפור על האסקימואים וזקניהם אבל להערכתי לא רלוונטי).

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: