בתקשורת, במידה רבה של היסטריה, מתוארת המלחמה על רווחי הגז כמעין להיות או לחדול. לקבל לידינו סכומי עתק ולשנות איתם את פני המדינה או להפסידם לנצח. מדובר באמת בהרבה כסף. כמה מיליארדי דולרים מדי שנה. וזה כסף שאנחנו צריכים, אבל נראה שהתקשורת מוציאה דברים מפרופורציות.
הכסף שנקבל ממאגרי הגז הוא מטבע חוץ. משתי סיבות: ראשית, כי הוא חוסך לנו תשלום על יבוא אנרגיה ממדינות זרות. שנית, כי הוא מאפשר ליהנות מרווחים על ייצוא אנרגיה למדינות אחרות.
מה אפשר לעשות במטבע חוץ? הרבה דברים: למשל אפשר לקנות דברים באיביי, עלי באבא ואמזון. אם כל מה שהיו רוצים הישראלים בחייהם זה לקנות גאדג'טים זולים באתר עלי באבא – הרווח מהגז היה מגיע ישירות לכיסנו בלי בעיות וסיבוכים והיינו מאושרים.
אבל מסתבר שהישראלים רוצים לעשות ברווחי הגז בעיקר דברים אחרים לגמרי – הם רוצים דירות מרווחות. הם רוצים מעונות יום זולים יותר. הם רוצים מחלקות פחות עמוסות בבתי החולים. הם רוצים לצאת לבילויים זולים יותר עם הילדים.
מבחינת היכולת להגשים שאיפות אלו, רווחי הגז הם רק אשליה מתסכלת. החסם העיקרי לבניית דירות הוא מדיניות רישוי הבניה ברשויות המקומיות ובוועדות התכנון. הכסף מהגז לא יכול לפתור זאת. הוא יכול לנפח רק את הביקושים. לא את ההיצע. אלא אם כן נייעד את כספי הגז לשוחד לאנשי ועדות הבנייה והתכנון לשם זירוז הליכים, דבר שכמובן חלילה לנו לעשות.
אותו הדבר נכון למעונות. לא משנה כמה כסף גז נוציא מהים עדיין נצטרך לשמור על יחס נמוך של מטפלות לילדים במעונות. ראוי לשמור על משכורת מינימום גבוהה, בטח במצב שבו המדינה תתעשר מהגז, ולכן המטפלות יעלו הרבה, והמעונות יישארו יקרים.
כדי לשפר את מצב בתי החולים נצטרך להכשיר יותר רופאים, והחסמים להכשרת עוד רופאים אינם מט"ח אלא מחסור במקומות בבתי ספר לרפואה ובזמן הדרכה לסטודנטים במחלקות. מה יעזור לכך הגז? אולי למשפחות בישראל יהיה יותר מט"ח שיאפשר להן לשגר את בניהן ללמוד רפואה בסלובקיה, אבל קשה להאמין שזה מה שישנה פני הדברים מקצה לקצה. מה שכן, רווחי הגז יכולים להועיל להרחבת סל התרופות וכאן מדובר בתועלת נקייה מספקות ובעיות שכן סל התרופות נקנה במט"ח.
לגבי מקומות בילוי למיניהם, מה שצריך כדי להציע בידור בזול הוא בעיקר נדל"ן זול ומשכורות זולות לעובדים, ורווחי הגז לא יקרבונו כלל למטרות אלו. אפשר אמנם יהיה להציע מזון ושתייה מיובאים זולים יותר בשל רווחי הגז, אבל זה קצת אבסורדי לייעד לכך את רווחי הגז כאשר יוקר המזון המיובא הוא פציעה עצמית מלכתחילה. מדינת ישראל עושה ככל יכולתה לייקר את המזון המיובא באמצעות מכסים כדי להגן על תעשיית המזון בארץ (אמנם הממשלה הקודמת עשתה רבות לשפר המצב).
המדינה מודעת בעצם לבעיה המרכזית שתיארתי – העובדה שהתועלת בגז מוגבלת לצריכת דברים שניתן לקנות בחו"ל. לכן היא מייעדת את רווחי הגז לקרן שתשקיע בחו"ל ושניתן יהיה להשתמש בפירותיה במידה מוגבלת ובזהירות. בסופו של דבר יצטבר בחשבונות של המדינה המון מט"ח, שיתווסף למט"ח העודף שיש היום כבר ברזרבות של בנק ישראל. זה נחמד וזה עשוי להיות נכס ענק בשעת חירום, אבל לא תהיה בכך תרומה גדולה כמו שנדמה לחיינו היומיומיים. ממש כפי שהרזרבות הנוכחיות של בנק ישראל חשובות, אך לא הן מה שמקל על חיינו היומיומיים במדינה.
מה שכן, רווחי הגז יתרמו לצמצום הגרעון והחוב הלאומי וכך אולי ישכנעו את אנשי האוצר לעשות מה שהיו צריכים לעשות במילא ובלי קשר – להוריד מסים ולהגדיל תקציבים, כלומר להדפיס כסף. אולי בסופו של דבר להוציא גז מהאדמה התת ימית זו הדרך המסובכת, אך היחידה האפשרית לשכנע את נערי האוצר בחשיבות הרעפת הכסף על המשק.
למה אי אפשר לחלק את המט"ח שמדינת ישראל תקבל עקב מכירת הגז לאזרחים? כלומר אם מדינת ישראל תקבל 10 מיליארד דולר לשנה, תשמור 2 מיליארד לעצמה, תשקיע מיליארד בשיפור סל הבריאות ואת יתר הכסף תחלק לאזרחים. כלומר משהו כמו 2-3 אלף דולר למשפחה.
אהבתיאהבתי
אם חסרים רופאים אז למה שכרם כה נמוך?
ובקיצר
יפה אמרת.. להשתמש ברווחי הגז כתחליף למיסים ולהורדת מיסים מה שיצור פריחה שגשוג וגם יותר רווחה פרטית.
פשוט כישבן של תינוק.
גלגל
כנראה זה יגרום לסינדרום ההולנדי
אהבתיאהבתי
כמו ששמשון כתב, התוצאה תהיה המחלה ההולנדית.
הרי אנשים יקחו את הכסף וישתמשו בו בעיקר כדי לקנות דברים בארץ. ללכת למסעדות, לחופשות בארץ. לחסוך לדירה. כל זה ינפח את המחירים, יעלה את שער המטבע ולא יועיל שום דבר. כי הרי ההיצע של המוצרים בארץ לא יגדל.
אם היינו יכולים לשכנע את האנשים להשתמש בכך אך ורק לקניות בחו"ל כמו לקנות חופשה בחו"ל או לקנות דברים באמזון אז זה לא היה מזיק לחלק את הכסף ישירות לאוכלוסיה (אך היה כנראה בא על חשבון קניות בארץ והיה מזיק לסוחרים בארץ וגם זה בעייתי).
אהבתיאהבתי
שמשון, המחסור ברופאים לא נובע מכך שאנשים אינם מעוניינים ללמוד רפואה, אלא מכך שהמדינה לא הקימה מספיק מקומות ללימוד רפואה. מה שכן, אם ישתמשו במט"ח של הגז לסבסד לימודי רפואה בחו"ל לצעירים, זה דווקא יהיה שימוש מוצלח מאוד.
אהבתיאהבתי
שקר המחסור …
חסר דירות
חסר מים
חסר רופאים..
אסטרטגיה עתיקה. לא משנה
נהינו מדינה עשירה? קדימה.. תורידו מיסים! וחזק..
אז גם זה יצור יותר כסף פנוי לאזרח יותר ביקוש עליית מחירים?
אגב עליית ביקוש אמורה גם לתמרץ עליית הצע.. ההצע לא חסום בכל תחום
אגב הסנדרום ההולנדי קשור גם להתחזקות המטבע. לא? מטח זורם לארץ. פחות ש"ח יוצאים מהארץ
אהבתיאהבתי
אני תומך נלהב בהורדת מסים. לו יהי.
מסכים עם כך שהביקוש מהווה תמרוץ צד ההיצע.
אכן, כאשר לוקחים מט"ח ומשתמשים בו בתוך ישראל צריך לבצע פעולה של המרת מטבע וכך מגבירים כוחו של השקל.
אהבתיאהבתי
לתמריץ:
הממשלה יכולה לחלק דולרים לאנשים מרווחי הגז ואנשים שיש להם שכל יחסכו אותו בחו"ל או ישתמשו בו אם הם בחובות גדולים.
למה המדינה לא מקימה מספיק מקומות ללימוד רפואה? למה בסלובקיה יש מספיק מקומות (ואפילו יש עודף מקומות והם יכולים לקבל זרים)? אם זה כך אז שיקולי המדינה הם משונים.
לשמשון נח:
שכר הרופאים לא נמוך כלל. הם רק מתחילים בשכר נמוך אבל מתקדמים מהר.
אהבתיאהבתי
גלגל, יש פה את הטרגדיה של נחלת הכלל. לכל אחד באופן פרטי משתלם לקחת את מענק רווחי הגז ולחסוך איתו לדירה כדי שיהיה ממוקם במקום טוב יותר מאחרים במירוץ לדירה. זו רק העובדה שהכלל כולו עושה זאת, שהופכת את העניין לחסר תוחלת ולמזיק. כי כולם משתמשים במענק כדי לחסוך לדירה ומנפחים כך את מחירי הדירות לתועלת המוכרים ולא לתועלתם שלהם.
בכלכלה כאשר מופיעה הטרגדיה של נחלת הכלל נדרשת התערבות של הכלל בהתגלמותו כמדינה כי הוא היחיד שמסוגל לפתור את הבעיה.
אהבתיאהבתי
לגבי שכר הרופאים יש לי חבר קרוב רופא שאני מרבה להתווכח איתו בנושא. הוא חש שמשכורתו דלה אבל האמת היא שמקצוע הרפואה מציע תנאים טובים מהרבה בחינות שיכולות לפצות על כך.
אהבתיאהבתי
כמה מרוויח רופא שכיר עם 5 שנות ותק, שלא עובד פרטי, וכמה הייטקיסט דומה?
וכנל עם ותק עשור?
תמריץ
הורדת מיסים שקולה למתן כסף לאנשים, אם כך גם לא יועיל להוריד מיסים..
אהבתיאהבתי
שמשון, לא בדיוק. כאן דיברנו על נתינת כסף שכרוכה בהמרה המונית של מט"ח לשקלים. זה רעיון בעייתי.
אהבתיאהבתי
אני חושב שמשכורות רופאים מתמחים והייטקיסטים צעירים לא מאוד שונות אבל רופאים עושים לשם כך תורנויות בלילה.
אהבתיאהבתי
נו… תמריץ…
תה שה צחוק? זה אומר שהרופא פר שעה נמוך משמעותית.
ודיברתי על ותק של 5-10 שנים. לא מתמחים.
אהבתיאהבתי
פר שעה רגילה.
שעת יום רגילה אינה שקולה לשעת לילה או סופש . מבחינת מאמץ וקושי,
אהבתיאהבתי
שמשון, לגבי שכר הרופאים, זה מאוד משתנה ותלוי בסוג ההתמחות שלהם.
יש רופאים דעובדים רק בבתי חולים ציבוריים (מרדימים, רופאי מיון ועוד) ויש כאלה שיכולים לעבוד גם בפרטי.
באופן כללי, רופאים מתחילים להרוויח טוב החל מגיל 40 לאחר שצברו ניסיון ומומחיות.
כמו כן, יש שינויים שלא ניתן היה להעריך מלכתחיחה בתחום. למשל רופאי עיניים, עד לפני כ-15,20 שנים זה לא היה מסלול מכניס כ"כ ואילו היום רופאי עיניים עושים הון עקב ההתפתחויות הטכנולוגיות וכל סוגי ניתוחי הלייזר ושאר פרוצדרות שלא היו קיימים עד לא מזמן.
אהבתיאהבתי
לשמשון נח:
ההיטקיסט מרוויח בהתחלה יותר מרופא אבל כאשר הוא מגיע לסביבות גיל 45 שכרו נעצר או מתחיל לרדת. יותר מכך הרבה פעמים הוא לא מצליח למצוא עבודה. אל תחשוב שההיי-טק זה מקצוע זוהר שמגלגל מיליארדים. זה סתם רושם מוטעה.
לגבי רופא:
אשתי הייתה פעם אצל רופא בכיר (מנהל מחלקה) לטיפול פרטי והוא לקח סכום כסף ששווה בערך ל-900 ש"ח לשעה. רופא זה לא החזיק בביתו שום מכשור מיוחד ולא היו לו שום הוצאות על קליניקה פרטית. אני מניח שרופא שדורש סכום כזה מרוויח לפחות 350-400 ש"ח לשעה בעבודתו בבית-חולים. כלומר 70-80 אלף ש"ח לחודש עבור 200 שעות עבודה. מכאן אני מניח שרופא לא בכיר ולא מנהל אבל בעל ותק של 10-15 שנים, מרוויח 30-40 אלף ש"ח לחודש עבור אותן שעות עבודה.
כמו כן ראיתי פעם תלוש שכר של רופא מתחיל. טענו לפי התלוש שהוא מרוויח רק 25 ש"ח לשעה אבל היו שם הרבה תוספות כך ששכרו לשעה היה קרוב ל-60 ש"ח.
דבר מעניין נוסף הוא שהרופאים טוענים שהם עובדים המון שעות נוספות אבל הם מסרבים להדפיס כרטיס כך שאיננו יכולים לדעת כמה שעות הם עובדים בפועל.
אהבתיאהבתי
גלגל, הכל תלוי בסוג המומחיות של הרופא וכמה חוסר יש בו. אל תשכח, לא כולם מנהלי מחלקות כמו שלא כולם מנהלים בכירים בחברות רגילות.
גם אצל רופאים יש היררכייה כמו בכל מקצוע אחר.
הרופא שאתה מכיר מגיע ל-60 שקל לשעה אבל השכר שלו לפנסיה הוא בסביבות 25 שקל בקושי. לכן משרד האוצר מכריח את הרופאים לעבוד בפרטי כדי שתהיה להם פנסיה יפה. רופאים מומחים עובדים פה המון שעות ביחס לחבריהם במערב ומרוויחים בדרך כלל פחות מהם.
אני לא דואג להם. רופאים זו אליטה של אנשים סופר מוכשרים ומשכילים. הם היו מצליחים גם במקצועות אחרים.
משרד האוצר מרעיב את מערכת הבריאות כבר עשרות שנים. משרד הבריאות זה בור של הוצאות ללא הכנסות….. הם רק מנסים לקצץ כמה שיותר.
אהבתיאהבתי
חוכמה לדבר על טיפול פרטי.. אנשים אלופים בפתיחת עיניים על העשירון העליון
אז אפשר גם לדבר על מהנדס עצמאי..
מה לעשות שרוב הרופאים לא מנהלי מחלקות..
אהבתיאהבתי
מזכיר ת ישראלים שמגיעים לצימר או מסעדה וישר מחשבים כמה הוא מרוויח.
ת ימים שהוא עומד ריק הם לא סופרים כנל לא ארנונה מיסים משכורות פלוס פנסיות ןכו
וכדברי אלטמן האב-
"ומה עם ההוצאות? מי ישלם? בנון ישלם? זה לא רציני"..
מאיזה סרט?
לא להטפל ל"הוצאות".. אנקדוטה..
אהבתיאהבתי
רופאים עובדים בפרטי הרבה יותר מבהייטק אם תיקח ממוצע המשכורות כולל פרטי של כל עובדי ההייטק ושל הרופאים אתה תגלה ששכר הרופאים גבוה משכר ההיטק. גם אם לא ניקח שכר פרטי לפי הכתבה הזו http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000977155
רופא מרוויח בממוצע 34,851 . איש הייטק לא מגיע למעל 35 אלף וזה בדרך כלל משכורתו היחידה הרופאים עובדים גם בפרטי ולחלקם משלמים שעות בזמן שהם עובדים פרטי .לרופא גם יש ביטחון תעסוקתי כמעט שאין פיטורים. העבודה לאיש הייטק לא מובטחת ויש ירידה בשכר אחרי גיל 40.והפנסיה מהווה לא יותר מ20 אחוז מהמשכורת לאור הסכומים הגדולים הם יכולים לחסוך לבד.
בסופו של דבר אני מצדיק את השכר לאור העבודה הקשה והחשובה.
אהבתיאהבתי
ממוצע הוא עיוות ידוע.
בדוק את החציון של וותק עד 10 שנים ואמור אם סביר אל מול אורך הלימודים וההתמחות והמאמץ והאחריות
אך יותר חשוב
משכורת זה פאסה
תן לשים ת ראש על דיונה
http://m.nana10.co.il/article/1134483?sid=120&pid=55&service=10tv
לפרוש מהמרוץ
אהבתיאהבתי
היום שודר פרק שני
ברוח הסולידית
איך 4 נפשות חיות מ 6500 שח. חוץ מדיור כנראה.
אהבתיאהבתי
less is more
לחיות מ-3,000- ש"ח בחודש: וויתור על תענוגות החיים, או דווקא מציאתם? –
http://m.nana10.co.il/article/1134697?sid=120&pid=55&service=10tv
האשה שהפסיקה לקנות..http://m.nana10.co.il/article/1134634?sid=120&pid=55&service=10tv
אהבתיאהבתי
לפי זה, איך תסביר את העושר המופלג של נסיכויות הנפט ? גם נפט זה מטבע חוץ
אהבתיאהבתי
חנוך, יש מקום לשאול אם הנפט עוזר בכלל למדינות. הרי עירק, אירן, ונצואלה, ניגריה, לוב לא בדיוק בסיטואציה האופטימלית. זה נכון שמדינות שיש להן אוכלוסיה קטנה יחסית ומספיק נפט כדי לוותר על כל תעשיה אחרת ולהעביר כל עבודה לפועלים זרים מיובאים יכולות לחיות כך על רווחי הנפט, לפחות עד תום הנפט וההתפכחות. אין לישראל מאגרים מספיקים של גז טבעי לשם ניהול כלכלה שכזו וגם אם היו, לא היה זה רעיון טוב לחיות ככה. אבל באיחוד האמירויות אני חושב שהאזרחים הערבים המקוריים מהווים בערך עשירית מהאוכלוסיה וכל השאר עובדים זרים. זה יוצא מהכלל שמעיד על הכלל – רווחי גז ונפט לא פותרים בעיות מבניות, אלא למדינה שמסוגלת לבסס כלכלה אך ורק על משכורות במט"ח. גם בסעודיה 90 אחוז מהעובדים במגזר הפרטי הם זרים.
אהבתיאהבתי
פוסט מעולה, והמון תודה שאין לכם בעיה לומר את הדברים כפי שהם. קל לציבור לקחת חלק בעליהום על שותפויות הגז, נובל ודלק קידוחים ותשובה וכו' וכו', עם אפס הבנה בנושא. בלי המעורבות של הנ"ל, ספק אם גורם ישראלי היה מעוניין לקחת על עצמו את כל מה שכרוך בהפקת הגז. המדינה בטוח לא הייתה מעוניינת.
אהבתיאהבתי
אהבתי מאוד את האיזון בדבריך. נוצרה מין אשליה כמה שנים אחורה במעמד גילוי המאגרים שגז טבעי בישראל יהווה פתרונות קסם לכלכלה הישראלית וליוקר המחיה, מה שיבוא לידיי ביטוי בשיפור והקלה על חיי האזרח הפשוט. המצב האמיתי, כמובן, רחוק מכך. עם זאת, יש יתרונות רבים בקיום שוק גז עשיר ואטרקטיבי
אהבתיLiked by 1 person
הפופוליזם העלוב לא יודע גבולות. ייצוא הגז הוא נכון והוא חשוב והוא מאפשר צמיחה טבעית במשק. די לקצץ את הכנפיים, די להגבלות המסרסות, רגולציה ברוב המקרים נגמרת בתוצאות ההפוכות והלא רצויות בעיניי אלו שהטילו אותה. אני חושב שלצורך העניין, העסקה שנחתמה אל מול המצרים היא צעד מצוין של יוסי אבו. חתימת עסקאות (בצורה מבוקרת) מסוג זה לא טובה רק כלכלית, אלא גם מבססת את האפשרות למימוש המשך ההפקה מהמאגרים (על פי תוכניות הפעולה שנקבעו עבור כל מאגר).
אהבתיאהבתי