מאז שעלה השמאל הרדיקלי לשלטון ביוון, צבר מסע הייסורים של יוון חזרה לעבר הדראכמה תאוצה. לאור ניסיון העבר שבו קיבלה יוון צ'אנס נוסף שוב ושוב ברגע האחרון, קשה להגיד בוודאות שיוון תעזוב את האירו בקרוב, אבל נראה שלשם הדברים הולכים. חזרת יוון לדראכמה תהיה כרוכה בבלגן גדול. חשבונות בנק באירו יוקפאו, יבואנים יוותרו חסרי מזומנים לשלם על סחורה, המדפים בחנויות יהיו ריקים. מקבצי הנדבות יישבו בפינות הרחוב באתונה וינגנו בעצב על בוזוקי, אך לא יהיה מי שיזרוק להם פרוטה. יותר מכל יפגעו פנסיונרים שמחזיקים בחסכונות נקובים באירו ושהפנסיה הנקובה באירו שלהם תומר לפנסיה בדראכמות. אפשר לשער את עוצמת התסיסה החברתית.
זה נראה כמו משל מהספר עבור אנשים שמאמינים באידיאולוגיית שוק חופשי. מוסר השכל חד ופשוט: יוון בחרה בממשלת שמאל ונדפקה, כפי שקורה תמיד למי שבוחר בסוציאליסטים. הנרטיב שיסופר בעולם על יוון שבחרה בשמאל ושילמה על כך את המחיר, ישרת את צרכיהם של הקפיטליסטים אנשי הימין הכלכלי, וזה טוב. הקפיטליזם הוא המנגנון האנושי המוצלח ביותר, ולכן נרטיבים שטובים לו ומקדמים את התעמולה הקפיטליסטית, טובים לאנושות.
אבל הסיפור הזה שיסופר על יוון לא יהיה האמת. אם ממשלת השמאל, בסירובה לצעדי צנע נוספים, תוביל את יוון מחוץ לגוש האירו, היא תעשה עם המדינה חסד עצום על אף המחיר המיידי שיהיה כרוך בדבר. עזיבת האירו תציל את הדור הצעיר, שכיום מתמודד עם אבטלה ברמות שבל ייאמנו. עזיבת האירו תציל את הדורות הבאים, שישתחררו מכותונת המשוגעים של האירו. הכי חשוב להדגיש – ממשלת שמאל שתחליט על יציאה מהאירו תעשה שירות עצום לעקרונות השוק החופשי.
קיומם של מטבעות שונים למדינות שונות הוא נכס עצום לשוק החופשי. למשל כאשר השקל נסחר מול הדולר או מול האירו בשוק החופשי, הדבר נותן הזדמנות לסוחרי כל העולם לקבוע בכל רגע נתון כמה עולה משכורת של מלצר בתל אביב לעומת מלצר בפריז או בוושינגטון. כמה עולה שהות בבית מלון בחיפה לעומת מלון בסן פרנסיסקו. כמה צריך לשלם למתכנת בהרצליה פיתוח בהשוואה למתכנת בעמק הסיליקון. בשווקים העולמיים אין מנגנון חשוב יותר, גמיש יותר, מאזן יותר מאשר המנגנון שבו משתמש השוק החופשי לקבוע ערכי מטבעות. כשהחליטו האירופאים באיוולתם לבטל את השוק החופשי במטבעות ולעודד את כל מדינות היבשת להשתמש במטבע אחד, הם המיטו קטסטרופה על ארצותיהם, ובפרט על הארצות הדרום האירופיות הפחות מתקדמות, שבתנאי שוק חופשי המטבע שלהן אמור להיות זול לעומת המטבע של ארצות צפון היבשת.
האירוניה שבדבר היא שדווקא ממשלת השמאל הקיצוני, זו שמנוכרת לערכי השוק החופשי, יכולה להיות זו שתחליט את ההחלטה הדרמטית והחשובה ביותר לגבי עתיד יוון, שתחזיר את כלכלתה להתנהל ביחסי שוק חופשי עם שאר העולם – ההחלטה לצאת מגוש האירו. קשה ככל שתהיה הקזת הדם הראשונית, בסוף היציאה מהאירו תשתלם ליוונים בגדול. כי זהו השוק החופשי – משלמים על הדבקות בו מחיר, אבל בסופו של דבר אין כמוהו.
ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס קרא לבנו על שם צ'ה גווארה. זה אינו בדיוק המועמד הטבעי להוביל את יוון אל הישועה שמציע השוק החופשי. אבל העולם הוא מורכב. לפעמים כפי שמספר התנ"ך שאירע במלחמת ישראל עם ארם בימי אלישע, בשורת הגאולה באה מפי המצורעים.
לי ברור שיוון תעזוב את האירו, אבל מה שאתה קורא "מסע הייסורים של יוון חזרה לעבר הדראכמה" הוא מסע פוליטי אמיתי בו מפלגת השלטון צריכה לשכנע את רוב העם (כי היא לא נבחרה ע"י רובו) שאין ברירה אלא לעזוב.
ציפראס ושר האוצר שלו לא יכולים לחתוך את הקשר הגורדי עם האירו באבחת סכין. ולכן התהליך נראה יותר כפרפורי גסיסה והתדרדרות בתפקוד מערכות מאשר נחירה חדה ומהירה.
במקרה ויון לא תעזוב את האירו והיא תקבל מעין אירו פרטי משלה – התוצאה תהיה חמורה עוד יותר – פירוק הקונספט של האירו.
אהבתיאהבתי
איזה שטויות.
זה לא קשור בשמאל ימין,פשוט הקיצוצים שצריך לעשות כ"כ גדולים שהיוונים לא
מוכנים לעשות אותם ומעדיפים לחזור לדרכמה.
אתה בעצמך חסיד של הדפסות כסף בישראל ופתאום ביוון אתה נגד. פשוט צבוע.
אהבתיאהבתי
אלדד, לא הבנתי היכן אני סותר עצמי.
אהבתיאהבתי
אתה ממליץ ליוון לקצץ בתקציב – כי הרי היא חייבת בשביל להישאר בגוש היורו,
אלא אם כן תנוח עליהם גאונות והם ימצאו דרכים להרוויח הרבה כסף בהוצאה קטנה ובישראל אתה ממליץ לא לקצץ אלא להדפיס כסף.
אם היית עיקבי היית ממליץ ליוון לצאת מגוש היורו חזרה לדרכמה שם היא יכולה להדפיס כסף.
אהבתיאהבתי
אלדד, זה בשינויים קלים בדיוק מה שתמריץ מציע.
חוצמזה הוא מסתכל על התמונה הכוללת ורואה בגוש האירו חליפת משוגעים עם היגיון אנטי-שוק חופשי.
[ואני מוסיף גם אנטי-דמוקרטי]
אהבתיאהבתי
אלדד, לא נראה שקראת את הפוסט שאתה מגיב לו..
אהבתיאהבתי
גוש היורו היה רעיון מצויין, כמובן לא רק כלכלית אלא גם חברתית, אלא שפשוט לא עבר מספיק זמן לאחד את המדינה. לו כולם היו נודדים מצד לצד הם היו מאבדים את הזהות והלאומיות. לו הפרוספריטי היה נמשך עוד כמה עשרות שנים….ומי חזה את המוסלמים באים…
אהבתיאהבתי
נכון,קראתי רק את ההתחלה והסוף והנחתי שהאמצע יהיה אותו דבר.
גוש היורו נכשל כי מדיניות פיסקלית חייבת לבוא יחד עם הוצאה והכנסה כספית.
לפחות צדקתי שזה לא קשור בימין ושמאל.
אהבתיאהבתי
חידה יקרה מאוד האם יוון תפרוש מהיורו או לא.
נראה לי שהם ישארו וכרגע רק עושים שרירים בשביל לקבל הנחה משמעותית.
התחושה שלי שהם לא באמת רוצים לעבור חזרה לדרכמה.
אבל שוב אני לא נמצא ביוון ולא מרגיש את הרחוב ולא את הפייסבוק ביוון וכד'
אהבתיאהבתי
העם היווני לדעתי רוצה גם וגם. כמו שכתב פעם יאיר לפיד בטור שנון מתישהו צריך להיגמל מהגם וגם.
אהבתיאהבתי
בדר"כ שרוצים גם מצב נוכחי וגם מצב שונה אז הנוכחי גובר כי אין מספיק אנרגיה לשינוי.
אהבתיאהבתי
בינתיים כיוון היורו שזוחל כבר כמה ימים חזרה מ 1.1 לכיוון 1.05 מראה שאולי אולי יון כן תתנתק. כבר 7 שנים אני שומע שכל מי שהגיע מיוון טוען שיוון לא תשאר ביורו וזו רק שאלה של זמן. זה כמו זוג נשוי, עם ילדים, ורכוש, ופנסיות וחובות חשבונות ושנאה, או אם אכנס לראש של גיא 🙂 "לגמור מערכת יחסים זה כמו להפיל מכונת קוקה קולה, אי אפשר בדחיפה אחת צריך כמה דחיפות וטילטולים קדימה ואחורה".
ועכשיו משהו שונה מקפה, משהו שלא יזכיר לכם קפה, לקרדה, וגיא בכור:
http://www.gplanet.co.il/prodetailsamewin.asp?pro_id=3083
הרעיון העיקרי הוא שההסטוריה השתנתה, אז פעם חסכנו, עכשיו לחסוך זה רע. קשה לי להאמין שצבא מאורגן כמו הירדני או הסעודי לא יאכל בלי מלח ופלפל צבא בלי חיל אוויר ובלי שריון ובלי אלקטרוניקה ובלי חלקי חילוף ובלי חיל תחזוקה ובלי תרופות ובלי חיל נשים.
והשאלה שלי: מה יהיה כשדעאש יכבוש את ירדן וכשהפלסטינים מהגדה המערבית יתחילו לרוץ בהמוניהם לכיוון הקו הירוק של ישראל?
תחזית אחת: הם יכנסו בלחץ אמריקה ואירופה והאו"ם לכפרים הערבים בישראל ויתישבו שם במחנות פליטים ואז נהיה מדינת שני לאומים.
תחזית שניה: נמכור אותם לדעאש?
אהבתיאהבתי
נושא חדש:
היום בעיתון THE STANDARD שהוא העתון המקובל ביותר בהונג קונג ובדרום מערב סין בשפה שנתן לקרוא אותה בעיניים לא מלוכסנות:
בעמוד הראשון: השנה כל שבוע נוצר ביליונר סיני חדש, ומדובר בדולרים אמריקאים . הסיבה בעיקר היא עלית הבורסות הסיניות. זהו דיוח של UBS.
25 אחוז מהבליונרים הסינים נולדו למשפחות עניות, בהשוואה ל 8 אחוז בארה"ב ו 6 אחוז באירופה.
36 אחוז מבילונרי העולם שעשו את כספם לבד סלף מייד בליונרס, גרים באסיה. לראשונה אסיה דוחקת את אירופה מהתואר. 20 אחוז מהם מא מתחום הצרכנות 13 אחוז מריל אסטייט.
בליונר אסייני בממוצע הוא בן 57, 10 שנים צעיר יותר מהממוצע האמריקאי או האירופי,
רשימת הביליונרים ל יוביאס של 2015 כוללת 1300 בליונרים. תחזיתם: תוך 5-10 שנים אסיה תדחוק את ארה"ב מהיבשת עם מספר הביליונרים הגדול ביותר
אהבתיאהבתי
ועוד קצת ולא על אירופה. משה שלום צועק זאב זאב כבר 8 שנים. בעצם פעם הוא צועק זאב פעם הוא צועק אג"ח הפעם הוא צועק על שווקים אפורים כשק.
https://mosheshalom.wordpress.com/2015/05/27/%D7%A1%D7%99%D7%9F-%D7%9B%D7%9E%D7%95%D7%93%D7%9C-%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%A7%D7%90%D7%99/
אהבתיאהבתי
אורי, סיפקת לי השראה לפוסט חדש עם תהייתך לגבי הפליטים.
אהבתיאהבתי
אני מופתע ממך תמריץ אתה כל כך אוהב את השוק החופשי ואת הקפיטליזם בכלל ולרגע אתה שוכח שקפיטליזם כפי שכולנו הכרנו אותו במערב נכשל ובגדול..כלכלה אמריקאית מתנהלת כבר שש שנים ככלכלה ריכוזית די קרוב למה שהיה בברית המועצות בעבר או אולי יותר קרוב לסין של ימינו כלכלה ריכוזית עם גוונים שונים של קפיטליזם ..הכל באמריקה מווסת ובראש וראשונה הבורסה הגדולה בעולם קל להבין את הדבר אם עוקבים אחרי תנועת המסחר בשווקים הפיננסיים ובוול סטרית בפרט..רגולטורים קרי ביורוקרטים השתלטו על כלכלת מערב משמעות הדבר שחיתות חוסר יעילות העדפת מונופולים ובנקים גדולים על יזמים קטנים ובינוניים-הדלק והמנוע של הכלכלה הקפיטליסטית הם היזמים הקטנים ובינוניים אין קפיטליזם בלעדיהם…אמריקה הפסיקה להיות חלום להגשמה עצמית הכוחות היצירתיים כבר לא צומחים שם אלא מיובאים מארצות אחרות בניהם ישראל..אני בהחלט מסכים אתך שליוונים חשוב לקחת את המושכות לידיהם לפרוש מגוש היורו לפתוח חזית לאומית לשיקום עצמאי של יוון כלכלית וחברתית אבל למהלך כזה דרושה מנהיגות והסכמה לאומית אין את הדבר הזה לכן יוון תישאר כחברה בגוש עם כל המשמעויות הלא טובות ליוון וגם לאירופה כולה..העולם זקוק להתחדשות לחשיבה בסגנון אחר צריך להחליף את המשטרים הפסאודו קפיטליסטים בדבר מה חדש ויצירתי וזה יבוא אבל לפני זה עוד נראה כאן ובכל מקום אחר משבר ענק הרבה יותר חמור מזה של 2008 אני מעדיף לא להתנבא כי זאת תכונה שלילית אבל עושה רושם שזה הכיוון והלוואי ואתבדה…
אהבתיאהבתי
מירון, נראה לי שאתה מגזים עם תיאור הכלכלה הריכוזית בארה"ב. דבר אחד משותף לאפל ולג'נרל אלקטריק, לאיי בי אם ולוולס פארגו, לאיי טי אנד טי ולבואינג – התאגידים הללו לא מנוהלים בידי הנשיא אובמה, אלא בידי מנהליהם לרווחת בעלי המניות, וכך ימשיך להיות. נכון, הרגולציה עלולה להיות לעתים מוגזמת. אבל מכאן ועד כלכלה ריכוזית בניחוח סובייטי המרחק הוא שנות אור.
אהבתיאהבתי