קמפיין השקופים של ש"ס

קמפיין "השקופים" של ש"ס הוא מרתק. בפעם הראשונה, למיטב זכרוני, ישנה מפלגה חרדית שמנהלת קמפיין סוציאליסטי מוצהר, כאילו הונהגה בידי שלי יחימוביץ' ולא בידי אריה דרעי שהיה ידוע תמיד כמוקף בלובשי חליפות ורסאצ'ה.  ש"ס מביעה תמיכה בהעלאות מסים כמו מס על אחוזות, מסים על ההון ואפילו מס ירושה. מס ירושה תמיד היה נחשב לתועבה בעיני המפלגות החרדיות, שבציבור שלהן קיימות, עוד יותר מבציבורים האחרים בישראל, העברה בהיקף גדול של הון מהורים לילדים מצד אחד, וחשדנות עצומה כלפי המדינה, מנגנוניה ושימושה בכספי האזרחים מצד שני.

אין ספק שציבור מצביעי ש"ס הוא עני בהרבה מציבור מצביעי המחנה הציוני למשל, ולכן לכאורה טבעי שאם המחנה הציוני הוא סוציאליסטי, אז ש"ס תהיה סוציאליסטית הרבה יותר. אבל כפי שטענתי בפוסט הקודם, דעות פוליטיות אינן מגובשות על סמך אינטרס אישי צר, אלא על סמך המיקום האישי בציר של השקפת העולם. ציר שנע בין חדשנות לבין שמרנות וקרבה להשקפת העולם הקדומה של האנושות. השקפת העולם המסורתית שליוותה את האנושות מימים ימימה הייתה אוהדת ביותר לאי שוויון, כי הרי מלחמת הקיום כרוכה בהכרח באי שוויון מתמיד. מוזר לפיכך לראות את ש"ס, שציבור מצביעיה בעל השקפת עולם כה מסורתית, משתיתה קמפיין על מאבק באי השוויון, כאילו למשל המצב שבו אין אישה ברשימת ש"ס אינו בעיה חמורה מפרספקטיבת השוויון.

אמנם צריך לשים לב שבעוד מאבק כללי באי שוויון נראה זר ומוזר למצביעי ש"ס, מאבק ספציפי באי שוויון ובאפליה כלפי מצביעי ש"ס המזרחיים הוא יקר ללבם מאוד ובזמנו הביא את קמפיין "הוא זכאי", ערב כניסתו של אריה דרעי לכלא, להצלחה מסחררת, ולא בגלל רחמים על מצבו הכספי של דרעי האביון. נותר לראות אם הקמפיין של ש"ס עוד יעבור כמה מוטציות כדי להתמקד  ביתר חדות במה שבאמת מעניין את מצביעיה, הרמת קרן המזרחיים, ופחות בסוציאליזם שרחוק מהם.

22 תגובות על ״קמפיין השקופים של ש"ס״

  1. ראיתי את הסרטון:

    1. עשוי היטב. אם לא הייתי מכיר את דרעי והייתי קול צף, אז הסרטון בהחלט היה מטה אותי לכיוון ש"ס. זה עניין אנושי שהסרטון בהחלט נוגע בו. במצב של התרבות מפלגות אווירה (כחלון/לפיד) דרעי פונה לסקטור המתלבט ומנסה למשוך קולות לכיוונו.

    2. מתוך 3 דקות וחצי, הרב עובדיה מופיע בערך 3 שניות. אני חושב שדרעי נענה לטענות שש"ס בהנהגתו הופכת למפלגה חרדית שאינה מייצגת את השכבות הנמוכות. ומכאן הקמפיין הזה (כולל מודעה בקירילית – סוג של חרטה על הקמפיין הנגטיבי כנגד הרוסים המתחתנים מן הבחירות הקודמות).

    3. בעבר הפריטה על נימי המזרחיות בהחלט הניבה קולות. עם זאת אני סקפטי ביכולת שלו לשחזר את ההצלחה שלו מן העבר כאשר הרב עובדיה היה חי.

    4. האיזכור המועט של הרב עובדיה, אולי ימשוך קולות נוספים אבל לטווח ארוך יחליש את המפלגה.

    אהבתי

  2. אני מסכים מאוד עם 3 ו4. מאוד מוזרה החלטתו להשכיח את הנכס הענק שלו. בלי זכר הרב עובדיה איני יודע אם יכול אפילו לעבור אחוז החסימה.

    אהבתי

  3. את אחוז החסימה הוא יעבור וגם אלי ישי יעבור.

    תמריץ, מה בדבר פוסט "והרי התחזית" לגבי תוצאות הבחירות והפוליטיקה הישראלית?

    אהבתי

  4. להתנגדות החרדית למס ירושה או עזבון יש גם בסיס הלכתי (ראו דוגמה מקוצרת תחת "מס ירושה ביהדות" בויקיפדיה). מן הסתם שזה לא הבסיס היחיד, אבל זה הופך את התמיכה של ש"ס במס הזה למפתיעה עוד יותר.

    אהבתי

  5. אולי זה קשור לקלטת של עובדיה דרעי רשע ורמאי. הוא מנסה מסלול שלא מתחרה על הנהגת המפלגה בתמיכת עובדיה.
    הוא מדבר על כניעה למועצת חכמי תורה, הוא לכאורה מוביל את המפלגה על פי בקשתם.
    אין ספק שהוא יודע מה שהוא עושה למרות שדרכיו נשגבות לפעמים.

    אהבתי

  6. יאיר, הוא יעבור בגלל שאפילו בלי להזכיר זאת, חלק מחסידי הרב עובדיה זוכרים שש"ס בכל אופן היא המותג של רבם. אבל בעוד מערכת בחירות אחת או שתיים אני כבר לא יודע אם יישאר מזה משהו.

    אהבתי

  7. אורי, אכן נשגבות דרכי דרעי. מה שכתבת לגבי הקלטות אכן אפשרי, אבל עדיין פוגע בבסיס הכוח שלו.
    לש"ס יש כמה מוקדי כח:
    הרב עובדיה – 3 שניות ולא יותר מכך
    רבנים נוספים – לא מופיעים בקמפיין
    רשת מעיין החינוך – לא מופיעה
    ישיבות ומוסדות דת – לא מופיעים
    מסורת ותורת ישראל – לא מופיעים
    התמיכה בשכבות החלשות – מקבל את כל הקמפיין
    דרעי בעצמו – תופס את כל הקמפיין

    כך שמלבד קמפיין סוציאליסטי, דרעי החליט ללכת על קמפיין פרסונלי. בטח בהשוואה לקמפיין הקודם של ש"ס:

    אהבתי

  8. תמריץ תרשה לי לחלוק על דעתך בענין השקפת עולם של בני אדם אני שוב חוזר על מה שכתבתי בתגובה קודמת שלי ואומר שהכל מכל בה מתוך פוזיציה..אורי הזכיר באחת התגובות שלו את דרום ארה"ב אשר רוב תושביה הם עניים נוצרים בפטיסטים ,גזעניים ותומכים של המפלגה הרפובליקאית הארכי קפיטליסטית באמריקה זה נכון ואין בכך שום סתירה למה שכתבתי על פוזיציה של בני אדם בהתאם למצבם הכלכלי או דרך חייהם..העניים הם לא מעמד חברתי אין בניהם הרבה מן המשותף למעט תכונה אחת מרכזית הם לרוב אנשים אובדנים וצרי עין ומסיבה זאת רובם נוטים להצטרף לתנועות פשיסטיות גזעניות וליצור לעצמם מעמד משלהם שכל מטרתו להרוס את הקיים ניתן לבדוק את זה לעומק..בניגוד לעניים ישנו מעמד העובדים גם אם יש בניהם אנשים עניים מסיבות של אבטלה שכר נמוך וכ"ו עדין הם כולל המובטלים שבניהם נחשבים למעמד עובדים מעמד שבחר בחיים ולא במוות..בחזרה לש"ס אריה דרעי יהודי חכם וזה לזכותו הוא רואה את המציאות של החברה הישראלית בעיניים מפוכחות . בשנים אחרונות במיוחד מאז תחילת המשבר הפיננסי בעולם ב2008 החברה בישראל התפצלה -מצב לפני התרסקות-יוקר המחיה הוריד שכבות חברתיות רבות אל סף העוני ובעיקר מקרב אנשים עובדים אותם עובדים פשוטים אשר מהווים את מרכז הכובד של התמיכה בש"ס כתנוע פוליטית עוד מיום הווסדה..אם נסתכל על מחנה הציוני לעומק מהר מאוד נגיע למסקנה שלא מדובר כאן במפלגה סוציאליסטית מהלך שביצע בוז'י הוא במידה מסוימת מהלך פוליטי נכון וכל מטרתו להחזיר למחנה מרכז שמאל אותו הוא מיצג את כל המצביעים הפוטנציאלים אשר עזבו את מפלגת העבודה בבחירות הקודמות לטובת מחנה של לפיד "יש עתיד" שהוא לחלוטין איננו סוציאליסטי..

    אהבתי

  9. תגובה נהדרת.
    "העניים הם לא מעמד חברתי אין בניהם הרבה מן המשותף למעט תכונה אחת מרכזית הם לרוב אנשים אובדנים וצרי עין ומסיבה זאת רובם נוטים להצטרף לתנועות פשיסטיות גזעניות וליצור לעצמם מעמד משלהם שכל מטרתו להרוס את הקיים"
    לא תקינה פוליטית אבל חדה ומדוייקת.
    דרעי אוסף כנראה את הבוחרים שלו סביב עניין משותף שמרחיק את ההליכה העיוורת אחרי הרב עובדיה וזה ישרת אותו לטווח ארוך. העניין המשותף יהיה הנושא העיקר.
    הדמוקרטים בארה"ב מנהלים כעת מסע (קמפיין) גיוס מיסים חדש שנקרא קפיטאליזם מכליל והוא מזכיר את המסע של ש"ס

    אהבתי

  10. המשפט שכתבת "העניים הם לא מעמד חברתי" הוא משפט חשוב מאוד. אנשים לא מצביעים לפי אינטרס אישי צר, אבל כן מצביעים לפי אינטרס קבוצתי. העניים לא מתעניינים בעניים אחרים בהכרח. העניים הלבנים אולי מגדירים את הקבוצה שלהם כקבוצת הלבנים ולכן דואגים לאינטרסים שלה. גם העשירים אינם רואים עצמם כבני קבוצת העשירים אלא כבנים לקבוצות אחרות ומצביעים לפי האינטרסים שלהן.

    אהבתי

  11. אין לי הכרות מספיקה עם העולם, אבל בישראל מה שמירון כתב הוא שטות והשמצה אחת גדולה:
    "עניים הם לרוב אנשים אובדנים" – מהיכן הטענה הזאת? עוני מוביל אולי לעלייה באובדנות אבל לומר שאנשים עניים הם אובדניים זאת השמצה חריפה.
    "עניים נוטים להצטרף לתנועות פשיסטיות גזעניות וליצור לעצמם מעמד משלהם שכל מטרתו להרוס את הקיים" – זה ממש לא נכון. בסה"כ אין בישראל תנועות פשיסטיות, ואם יש הן אינן מצטלבות דווקא עם העניים. והיכן האנשים העניים רוצים להרוס את הקיים? אין להם זמן ויכולת להזיק בכלל. מי שמנסה בישראל להרוס את הקיים הם גופים אנרכיסטיים שרובם אם לא כולם בני עשירים.

    אהבתי

  12. אני מצטרף למחאה על דברי מירון. כן יש קורלציה מסוימת בין עוני לקיצוניות פוליטית (בלט בישראל בשנות השמונים באסיפות של כהנא) אבל מכאן ועד להשמצה גורפת כזו של עניי ישראל, שהם דווקא ציבור שראוי לאמפתיה שלנו וראוי שהדאגה לו תעמוד במוקד תשומת הלב של הפוליטיקאים, הדרך רחוקה.

    אהבתי

  13. תיקון והתנצלות לא כתבתי דבר רע נגד העניים בישראל גם אני סבור שכיהודי אני חייב לתרום ולעזור לעניים ולשפר את מצבם..אולם מי שמסתכל על רצועת עזה על מחנות הפליטים ביו"ש מוצא אצל רבים מתושבים נטיות ברורות לקיצוניות עד כדי רצון להתאבדות תוך גרימת נזק לאויב דהיינו ליהודים..אלא לא תופעות חדשות בארצות האיסלם אנחנו חיים עם זה הרבה מאוד שנים אותה שכבה גדולה של פליטים עניים לא מסוגלת לחשוב פוזיטיבית ונגררת אחרי נביאי שקר שרק מנצלים אותם כלכלית וגורמים להם נזק בלתי הפיך ומתמשך ראה את הג'יהדיסטים למינינהם,אנשי חמאס האחים המוסלמים במצרים ועוד..גם באירופה הבסיס להווצרותה של התנוע הפשיסטית והנאצית צמח מתוך שכבות נחשלות של אנשים מוכי גורל עניים בחומר וברוח..צריך גם להסתכל בעיניים מפוכחות ולקבוע מי הם עניים על אמת לא כאלה שאין להם מחשב או טלביזיה אלא כאלה שמצבם הרוחני הוא ירוד במיוחד חוסר השכלה פתיחות לחידושים חוסר מוטיבציה לשינוי מצבם אלה הם העניים עניים ברוח יותר מאשר בחומר..יהודים במזרח אירופה היו עניים מאוד חיו במצוקה איומה אבל כולם למדו תורה קרוא וכתוב למדו מקצועות חופשיים האם היהודיה עשתה הכל על מנת שהילד יתקדם בכל תחום אלא היו ימים קשים אבל עמכה ישראל למרות העוני בחומר היה עשיר ברוח..

    אהבתי

  14. עובדה היא שהנפט לא מנע את הקיצוניות הדתית של הסעודים. לפיכך נראה לי שהכיוון הוא הפוך. לא עוני מוביל לקיצוניות אלא יש גורם אחר שגם עומד מאחורי עוני וגם מאחורי קיצוניות.

    אהבתי

  15. זוכרים את הפנתרים השחורים בישראל?
    עוני הוא קרקע ליאוש וחוסר תקווה דוחפת לקצוניות
    לגבי הסעודים זו לא קיצוניות דתית. זו שמרנות קיצונית. הם מקרה שבו הדת
    מחזקת את השלטון ונותנת לו אישור רישמי לשלוט. הסעודים מפיצים את הדת בכל רחבי אפריקה על ידי הקמת מוסדות חינוך מוסלמים וסיפוק מזון תוך חינוך דתי ולא בכוח.

    If we can convince the Chinese that
    Jihadis balls are aphrodisiacs,
    in 10 years they will be gone …

    אהבתי

  16. ראיון מעניין עם אריה דרעי בעיתון הארץ.
    http://dlvr.it/C6D8nz

    רואים איך הוא כבול מצד אחד בקמפיין השקופים שלו, ומצד שני הוא בעל אינטואיציות קפיטליסטיות בריאות.
    "אם אני ממשיך את מערכת הבחירות של מנהיג השקופים, כן? אז ברור שהייתי צריך להיות הנואם המרכזי בכל ההפגנות נגד המונופול… אני חושב שתרמתי תרומה גדולה למתווה הזה, ששיפרתי אותו, ולכן הצבעתי בעד, בגלל שזה הרע במיעוטו. האלטרנטיבה היא גרועה מאוד לאזרחי מדינת ישראל: שהחברות האלה יפנו לבוררות בינלאומית והגז יישאר תקוע שנים באדמה כשאיראן עכשיו הורידו לה את כל הסנקציות, ויש לה פי 40 גז ממה שיש לנו".

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: