המלחמה יכולה לתרום לכלכלה

המלחמה תחייב ללא ספק את הגדלת תקציב הביטחון. צה"ל יצטרך עוד כיפות ברזל, שרביטי קסמים, מעילי רוח ונגמ"שים חדישים ואולי גם תרופות פלא כנגד מנהרות תקיפה. לשר האוצר לפיד יש שתי אפשרויות – לממן את הגדלת תקציב הביטחון על ידי מסים וקיצוצים, או לממנו על ידי הגדלת מסגרת התקציב והגדלת הגרעון. האפשרות הראשונה עלולה להשקיע את המדינה במיתון. האפשרות השנייה יכולה ליצור מצב פרדוקסלי שבו בלחץ החמאס יעשה האוצר סוף סוף את מה שהיה צריך לעשות ממילא בנסיבות שמחות יותר – להפגין יותר נדיבות בהרעפת כסף על הכלכלה הישראלית. במקרה כזה נוכל לומר שלפחות במישור הכלכלי המלחמה העגומה של קיץ 2014 תרמה משהו וביכולתה ליצור מצב כלכלי טוב יותר משהיה בלעדיה.

7 תגובות על ״המלחמה יכולה לתרום לכלכלה״

  1. למרות שאתה חוזר ואומר שמלחמה מעודדת את הכלכלה קשה לי להבין את זה. לא עדיף להעביר את הכספים בדרך יעילה יותר? הרי חלק מהכספים ילכו ליצרני נשק בחו"ל ומישהו יצטרך לשלם את הכסף. קופת הפנסיה שלך או עלית המחירים

    אהבתי

  2. אני לא אומר שעדיפה מלחמה על פני כל הוצאה אחרת. להיפך, אין ספק שכל הוצאה אחרת עדיפה.
    אבל משרד האוצר לא תיכנן להוציא כלום. הוא תיכנן להתפאר בגרעון הנמוך, מבלי להבין שהמשמעות של גרעון נמוך היא חנק המשק ומיתון.
    אז מבחינה כלכלית עדיף להוציא כסף, אפילו על מלחמה, במקום לא להוציא כלום.

    אהבתי

  3. לגבי מתן כסף ליצרני נשק בחו"ל, אם זה נעשה בהיקף משמעותי, זה בהכרח מעלה את שער הדולר, וכך תורם ליצואנים. גם זה לא דבר עקר לחלוטין.

    אהבתי

  4. אורי , הבעיה די סבוכה . יש הרבה הסדרים תקציביים שעוזרים לאידיאות פוליטיות אמורפיות , ורק חלק מהכספים מגיעים לכלכלה הריאלית האמיתית . לא בטוח שאתה תעדיף למשל : הסכמים קואליציונים שמפרנסים ישיבות של חרדים פרזיטיים ( כפי התפיסה הסובייקטיבית לרוב במדינת ישראל ) על פני :

    הון שחור , אשר תורם ישירות לכלכלה , צמיחה , תעסוקה , ואפילו תשלום מיסים . משמע :

    חסמים ביורוקרטים או הסדרים פוליטיים משחקים תפקיד ראשי . מלחמה באופן כללי , יכולה לנער משק , להזרים כספים , לחדש לרענן תשתיות , לתרום לפריון , להתעצמות טכנולוגית וכו….. בעקבות שעת חירום , הממשלה פשוט מחוייבת לכך !!

    בוא ניקח דוגמא קונקרטית :

    אדם יש לו בית דפוס בדרום . חטף קטיושה . נהרס הבית דפוס . פתאום הוא מגלה , שכבר מזמן , יכול היה לקנות ציוד חדשני , שיעצים העסק והפריון בעסק . פתאום הוא מתחרה טוב יותר . פתאום הוא מגדיל תפוקה . מתרחב ורוכש לקוחות חדשים . הוא נותן עבודה ליבואן של המכונות דפוס , לטכנאי מחשבים , לשיפוצניק , הם בתורם גם צומחים , מעסיקים , ומשלמים יותר מיסים .

    גם זה קורה ויכול לקרות !! כך שגם אם הכתוב בפוסט נשמע קצת הזוי , ממש לא לגמרי !!

    תודה

    אהבתי

  5. תודה על התגובה. אהבתי את דבריך.
    כתבתי דברים ברוח דומה גם כאן: http://bit.ly/1hHcw3F

    הקטע הרלוונטי:

    הדבר מזכיר את העובדה שאחרי רעידת האדמה הגדולה ביפן ב-2011 ואסון פוקושימה היו אנליסטים שציפו להשלכות חיוביות של האסון על הכלכלה היפנית, שכן הצורך בבנייה מחדש של אזורים ביפן צפוי היה לעודד את הצמיחה. הדבר נראה מאוד מוזר אינטואיטיבית – האם ייתכן שהרס וחורבן טובים לכלכלה? מתברר שבסיטואציה של קירבה לריבית האפס, כמו זו שבה שרויה יפן כבר עשורים וכמו זו שנקלענו אליה פה בארץ בשנים האחרונות, התשובה היא חיובית.

    אהבתי

  6. תודה . אכן מאוד מענין . זוהי אגב התפיסה הפילוסופית השולטת היום בכלכלה בעולם ( בכללי ) . לא קיצוצים משתקים , אלא הרחבות כמותיות שיניעו הכלכלה , ומעל הכל – לא יגרמו לסנטימנט של חולי ושיתוק . אני אגב מגיב כאן לראשונה, והגבתי על אורי , לא איחלתי לך בהצלחה , אז עכשיו ….תודה

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: