פה ושם אני ממליץ על קישורים לקריאה. בהזדמנות חריגה זו אעשה את ההיפך, ואמליץ מה לא לקרוא. לא לקרוא את הוויכוח בין אמנון פורטוגלי לפרופ' עומר מואב בשאלה מי מייצר את הכסף בכלכלה המודרנית – הבנקים הפרטיים או הבנק המרכזי.
למה לא לקרוא? אני תמיד בעד הרחבת אופקים בנושאי כלכלה, אבל הוויכוח ההוא שסביבו נסובה כל השקפת אסכולת הכלכלה האמיתית, הוא אחד הוויכוחים המיותרים ביותר שאפשר לנהל, ומזכיר לי קצת את הוויכוחים של הנוצרים בימי הביניים כמה מלאכים יכולים לעמוד על חודו של מחט. ויכוח סמנטי בעיקרו, נטול השלכות מעשיות, שמתרכז בטפל. שפע עצים שמסתירים את היער. הסברתי בעבר כמה טפלים הנושאים בהם אנשי הכלכלה האמיתית עוסקים.
האמת שכן צריך לדעת לגבי הדפסת כסף היא פשוטה -אם נגיד הבנק המרכזי או\ו שר האוצר מתנהלים כמו שצריך, אזי ביכולתם לוודא שהמנגנון יתנהל כשורה, בלי צורך במהפכות מפוקפקות מהסוג שמציעים ב"כלכלה האמיתית". לחילופין, אם נגיד הבנק המרכזי ושר האוצר מפשלים בגדול, כפי שקורה בלא מעט מדינות מאז החל המשבר הפיננסי, גם אז מהפכה בשיטה הכלכלית היא פתרון מוגזם. הפתרון הפשוט הוא להחליף את הנגיד ואת השר הכושלים
כאן המקום להעיר ששר האוצר שלנו דווקא עשה כברת דרך מאז התחלת כהונתו האסונית. אחרי שפגע אנושות בזרימת הכסף במשק באמצעות המסים והקיצוצים שפתחו את כהונתו, נראה שעכשיו הוא סוף סוף מבין שאין שום סיבה לחזור על הטעות ואפשר לזרוק לפח הניירות את דרישותיו הסאדיסטיות של בנק ישראל לחנוק את הכלכלה עוד ועוד (סגנון התנהלות שהכלכלן פול קרוגמן מכנה סאדו-מוניטריזם). מה שעוד מעניין הוא שבאופן מוזר, בטח לתדהמת כמה פרשנים כלכליים, לא רק שהשווקים לא מגיבים בצורה חריפה לסירובו של לפיד לשמוע לזעקות השבר האוויליות של בנק ישראל, אלא שהריבית על האג"ח השקליות של ממשלת ישראל נמוכה כיום מהריבית על האג"ח הדולריות של ממשלת ארצות הברית (!!!!).
ללא צל של ספק אתה צודק. זה כל כך ברור ומובן מאליו עד שלפעמים אני שואל את עצמי אם נהיתי סנילי ואני לא מצליח לראות את מה שכל כך הרבה אנשים חושבים אחרת. אלא שהסגנון של אנשי הכלכלה האמיתית והתנועה המוניטרית קצת מבהיר את התמונה. זו קבוצה שמבקשת מהפכה קולנית. מן וריאציה של צמחונים ויגנים או קלט. המוטיב החוזר אצלם הוא הטענה שלא צריך ועדיף שלא להיות בעל השכלה כדי לגבש דעה בכלכלה. השכלה רק מזיקה
זה לא חשוב אם הבנק מתווך או מיצר החשוב הוא איזה כלים שהוא מיצר מסכנים את הכלכלה ומדוע אין פיקוח על הכלים האלו. הבנקים עשו את חלקם בפריחה הכלכלית ובהתמוטטות הפיננסית.
את הריבית על אג"ח שקלי אני לא מבין. הרי הכוונה של בנק ישראל להחליש את המטבע שלנו. איזה יתרון יש למישהו שמחזיק בש"ח?
אהבתיאהבתי
אמת, השאלה האם הבנק מייצר או מתווך היא שאלה מיותרת וגם נטולת תשובה חד משמעית. בפעילויותיו יש קצת מזה וקצת מזה. השאלה העיקרית היא איזה תמריצים נותנים לבנקאים כדי שיתנהלו בשכל, לא מתוך זהירות קיצונית שתייבש את האשראי במשק ולא מתוך פזיזות קיצונית שתמיט משבר אשראי.
למה אנשים מחזיקים שקלים ולא דולרים? אני חושב שהסיבה העיקרית היא שבשביל מי שמעוניין להמשיך לגור בישראל ולנהל חייו בשקלים, בקניית דולרים יש סיכון גדול יותר מאשר בהחזקת שקלים. הרי יכול להיות שהשער של הדולר מול השקל יירד עוד.
אהבתיאהבתי
תמריץ, אתה צודק בגדול לגבי אנשי "השינוי המוניטרי"/"כלכלה אמיתית", ואני מתלבט באמת אם אני לא מועיל להם יותר מאשר מזיק בהתייחסות. ואכן הויכוח משעמם. מצד שני, למרות שהטענות שלהם מופרכות יש להם למרבה ההפתעה לא מעט השפעה והם מגיעים לתקשורת המרכזית. האם היה נכון להתעלם ממאמרו של פורטוגלי או שהיה ראוי להפריך אותו? אגב, הוויכוח אינו על מי מייצר את הכסף בכלכלה – כבר לפני חצי יובל כסטודנט שנה א' כלכלה למדתי שרוב הכסף מיוצר התהליך מתן האשראי על ידי הבנקים המסחריים. העובדה שאתה טועה כאן היא עדות להצלחה של התנועה לשינוי מוניטרי – הם טוענים שעד לא מזמן כלכלנים התכחשו לעניין…
אהבתיאהבתי
תודה רבה על התגובה. מקבל את התיקון לגבי עמדתך בנושא.
אני מניח שבכל מקרה אין סיכוי לשכנע את אלו שמבחינתם האיבה ל"כלכלת החוב" היא סוג של דת מודרנית. אמנם נחשפים לנושא גם הרבה קוראים אינטליגנטיים, שעדיין לא גיבשו דעה ובהחלט, כפי שעשית, יש צורך לא להותיר את אנשי הכלכלה האמיתית במגרש לבדם וכן להגיב לדבריהם.
מה שרציתי לומר הוא שלמי שלא התעורר אצלו עניין מיוחד בנושא ובכל אופן רוצה ללמוד משהו לגבי כלכלה – השאלה לגבי איך מיוצר הכסף היא לא המקום הנכון להתחיל בו. זו שאלה טכנית\סמנטית וטפלה לחלוטין ביחס לשאלות הגדולות האמיתיות.
אהבתיאהבתי
"העובדה שאתה טועה היא עדות להצלחת התנועה" יש תנועה המטיפה לאמונה בעולם שטוח וגם לה יש אוהדים. קיימת טענה שההתרחקות מהדת גורמת לאנשים לחפש תחליפים למשהו לא מובן וכך נוצרה האמונה בחייזרים וצלחות מעופפות. עומר מואב פשוט נוקט בשיטה הלא נכונה כשהוא מתווכח עם האנשים האלו. הם אפילו לא הבינו אותו. להתווכח צריך כי התנועה גדלה ומטעה חס וחלילה ח"כ יחליטו לרכב על הגל. התגובה של אורי כץ היתה נוק אוט ויש לחזור על תגובות כאלו. אלו שחפשו את התשובה והדרך השתכנעו והודו בכך. אלו שחפשו את השייכות לקלט לא השתכנעו. אורי כץ הסביר דברים בצורה פשוטה. מואב מנסה לשכנע בהגיון ובהוכחות בלבד שיטות הטובות לאוניברסיטה אבל לא מתאימות לקהל הזה. יש צורך בשילוב של הגיון ובכושר רטורי גבוה בבטחון מופרז בלעג בביטול. מכיון שאורי כץ שחצן הוא מצליח לקעקע את הקהל הזה. הוא מעליב אותו והקהל לא רוצה להיות שייך לקבוצה מושפלת. ערן הילדסהימר רוצה להוביל תנועה מהפכנית. כדי לעצור אותו יש צורך להציג אותו באופן נלעג. הקהל שהולך אחריו לא מעונין באמת הוא מעונין במנהיג כריזמטי להתלכד אחריו לשנות את העולם ולא משנה אם מסע הצלב הוא דרישה לא לאכול חלב או לא לחסן. הטלויזיה מעונינת בזה שנראה ונשמע טוב. ערן תמיד לא מגולח לבוש בפשטות ומציג את הדברים כמו מהפכן. כמו קורבן. הדרך היחידה לזכות היא להראות שהוא ליצן ולא רק להוכיח שהוא טועה. אולי למואב אין את הסגנון.
אהבתיאהבתי
אני חושב שעצם הנכונות של איש אקדמיה לבוא ולשטוח טיעונים נגד אנשי "הכלכלה החדשה" כן חוסמת באיזושהי דרך את הצלחתם. חבר כנסת או עיתונאי שיתחיל להתעניין בנושא ויראה שאיש אקדמיה בכיר התייחס לדברים בצורה מנומקת, כן ייקח את זה ברצינות. זה נכון שאת מי שכבר נלכד בדת הזו קשה להוציא מזה, אבל אולי זה גם לא כל כך חשוב. כל עוד האליטות לא יביעו עניין, התנועה הזו תישאר בעלת השפעה מוגבלת מאוד.
אגב באופן כללי, אני לא רוצה להגיד שאין שום דבר בטענות "הכלכלה החדשה". בעקיפין כפי שכתבתי הם כן נוגעים בבעיה חמורה מאוד – רצפת האפס של הריבית.
http://bit.ly/T2wB8K
אהבתיאהבתי
אהבתיאהבתי