הבנק האירופאי המרכזי מוריד את הריבית מתחת לאפס. זו פעולה היסטורית. למיטב ידיעתי, פרט לאפיזודה קצרה בסקנדינביה לפי זמן מה, טריטוריית הריבית השלילית לא נחקרה עדיין. זו ארץ לא נודעת. אבל האם זו פעולה מספיק היסטורית בכדי להפוך את הגלגל, להחזיר את אירופה לצמיחה ולתעסוקה?
לדעתי, לא. מה שחשוב באמת בדרך כלל בפעולות של בנקים מרכזיים בכלכלה הוא לא הפעולות עצמן. הורדת ריבית בכמה שברירי אחוז היא תמיד בעלת השפעה מינורית. מה שחשוב הוא הנחישות, והידיעה של השווקים שלפעולה יהיה המשך, עד שיושג מפנה בכלכלה.
הורדת ריבית מתחת לאפס נראית פעולה חד פעמית, פשוט משום שלא ניתן להמשיך בה. בשלב מסוים ריבית שלילית תגרום למחזיקי פקדונות להתחיל לצבור כמויות עצומות של מזומן, ולפיכך ספק אם הבנק המרכזי יעז להגיע לריבית שלילית של אחוז ומעבר לכך. לפיכך זהו אופק פעולה מוגבל, והשוק יודע לזהות אזלת יד עתידית.
מדובר על ריבית על הפקדת פקדונות בבנקים. ירדה מ-0 ל-מינוס 0.1%.
זה ועוד 400 מיליארד יורו – תוכנית להאצת הצמיחה.
לדעתי , לא "בזוקה" כמו שחשבו.
אהבתיאהבתי
ה-400 מיליארד אירו יותר משמעותיים, ויש להם אפקט יותר משמעותי של הדפסת כסף. הבנקים יהיו להוטים להלוות את מיליארדי האירו לממשלות ולחברות וכך יורידו את הריביות. עם ריביות נמוכות יותר, לממשלות ולחברות יישאר יותר כסף פנוי כדי לשפוך במשק. האם יהיה די בכך לחולל מפנה? אני סקפטי, אבל נחיה ונראה.
מה שחסר לי בצעדי ה-ECB זו אמירה ברורה מה יהיה הצעד הבא. אם ה-ECB היה מבטיח להוריד את הריביות עד הופעת אינפלציה גם אם יצטרך להגיע לשם כך בעתיד לריבית שלילית של מינוס שלושים אחוז, אז הסיפור היה גמור – השווקים היו מפנימים והמהפך היה מיידי. הרי בריבית שלילית של שלושים אחוז ברור שכל החובות של אירופה יימחקו, ותתחיל שם חגיגה מטורפת. כשהשווקים יידעו מראש שיש לבנק המרכזי את האפשרות להציל את המשק בעתיד הרחוק, הם יתמחרו את האפשרות הזו לאלתר – והמפנה במשק יתחיל מיידית. אבל כרגע נראה שה-ECB במבוי סתום, לא ברור מה הוא עוד יכול לעשות.
אהבתיאהבתי
תמריץ
בהמשך לתגובתך בבועת נדלן ,
איזה בום דמוגרפי יש בדיוק ? אולי אצל החרדים שזה שוק אחר.
הבום שונה מ 2008 ? הילודה במגזר החילוני ודתי (לא חרדי) דווקא יורדת. ?
הריבית בארהב הולכת לעלות שנה הבאה וכולם מדברים על זה.
בנוסף , יוקר המחייה והנדלן ייבשו את המשק , אנשים מצמצמים צריכה ולכן מיתון
המחירים הולכים ועוד איך לרדת החל מסוף 2015
שמעון חש
אהבתיאהבתי
שמעון, תודה על התגובה.
התייחסתי לנקודות האלו בשני פוסטים בעבר.
http://tinyurl.com/tamritz12
http://tinyurl.com/tamritz13
הריבית בארה"ב אולי תעלה ואולי לא, כי קשה לראות את הריבית עולה לפני שהאינפלציה מגיעה ל-2% ואנחנו חיים בעידן לא אינפלציוני. הריבית באירופה רק יורדת.
אהבתיאהבתי
תמריצ
אנשים בדרכ מתחילים לחפש דירה לקנייה בגיל 25-35 ולא 21. ויש כאלה שרק בגיל 35 מחפשים.
המצב הדמוגרפי היום לא שונה בהרבה משנת 2007 אז מחירי הדירות היו חצי.
ישראל צוללת למיתון מה שישפיע חזק על הנדלן וניתן לראות זאת בנתוני הצמיחה והצריכה. גם שאר העולם צפוי ליפול למיתון תוך 2-3 שנים עם פיצוץ בועת ההייטק השניי שתבוא. הריבית בארהב תעלה לפחות ב 1% בשנתיים הקרובות וכל זה יתן הוצאת אוויר משמעותית מבלון הדיור.
כשיבוא מיתון עולמי עם פיצוצ בועת ההייטק השנייה אז יורידו שוב את הריבית בארהב אבל זה יהיה מאוחר מדי.
אהבתיאהבתי
ה"בום" הדמוגרפי שאתה מציין יהיה אולי עוד עשור , אחרי פיצוץ הבועה הנוכחית.יפן אינה דוגמא לריבית נמוכה לאורך זמן , כי יפן לא התאוששה מפיצוץ ההבועה ב 92 ומצויה מאז במשבר עקב יחס גרוע בין צעירים עובדים לבין גימלאים , לעומת זאת ארהב כן מתאוששת ולכן qe כבר בצמצום ויש דיבורים רצינייםמאוד על עליית ריבית שנה הבאה. ואם הבועה לא תתםוצץ המשק יכנס למיתון חמור יותר כי יוקר המחייה והדיור שואב את כל הכסף מהציבור ואז קונים פחות. ואז מיתון , אבטלה .. שווה שוב פיצוץ בבועה
אהבתיאהבתי
ההשפעה של יוקר הדיור היא גם לרעה, כי הקונים מוציאים יותר ונשאר להם פחות לדברים אחרים, אבל גם לטובה כי בעלי הדירות והקבלנים והממשלה והעיריות מרוויחים יותר. מכיוון שהלוואות הן למעשה כסף חדש ומכיוון שהלוואות ניתנות על בסיס ערך דירות, אני מאמין שהאפקט של יוקר הדיור הוא יותר לטובה מאשר לרעה מבחינת צמיחת המשק המדידה במספרים.
הגיל שבו מתחתנים וקונים דירה משתנה בין סקטורים. אבל הרוב מתחילים לצאת מהבית אחרי גיל 21. גם אם הם שוכרים הם מפעילים לחץ כלפי מעלה על מחירי השכירות וגם זה חלק מיוקר הדיור בארץ ויכול להצדיק עליית ערך של דירות.
איני אומר שמחיר הדיור לא יכול להתייצב אבל קשה לי לראות מה יגרום לנפילה משמעותית. עליית ריבית? המיתון רק מרחיק עליית ריבית גדולה.
אהבתיאהבתי
יוקר הדיור הוא חיובי ?? כנראה שאין בסיס לדיון , אם אתה חושב ששעבוד נדור הצעיר ל למשכנתאות אימים הוא חיובי. נדבר עוד שנה וחצי.. הירידות בדרך.. בארהב המיתון כבר נגמר
אהבתיאהבתי
גלעד אלפר כתב בכלכליסט:
"תפקידו המסורתי של בנק מרכזי הוא להגן על כוח הקנייה של המטבע של המדינה, כלומר למנוע אינפלציה…
הבנק המרכזי האירופי מנסה ע"י הורדת הרבית להתמודד עם סכנת הדפלציה (ירידה במחירים) …
…כאשר הבנק המרכזי טוען שהדפלציה גורמת למיתון, הוא מבלבל בין תוצאה וסיבה. המיתון הוא זה שגורם לירידה בביקושים ולכן מביא לירידה במחירים. אולם הירידה הזו לא רק שהיא כשלעצמה אינה פוגעת בכלכלה, היא למעשה עוזרת לצרכנים כי היא מורידה את יוקר המחיה בסביבה כלכלית קשה ובתנאי אבטלה גבוהים…
…הורדת הריבית לא באמת תעזור לכלכלת אירופה. ריבית אפסית הופכת חסכונות שמרניים בבנק, אבן פינה של המעמד הבינוני, לחסרי ערך. אובדן האופציה השמרנית הזו דוחפת חוסכים לזרועותיה של הספקולציה, באשר היא תהיה…
מי שכן נהנה משחיקת היורו והריבית האפסית הם המגזר הפיננסי החזק באירופה שמבחינתו ריבית נמוכה הוא כמו חמצן לנשימה. גם היצואנים ירוויחו משחיקת המטבע שתוזיל את המוצרים שלהם בעיני הלקוחות מחוץ לאירופה. מי יפסיד? כל השאר".
אהבתיאהבתי
גלעד אלפר שייך לכנסייה האוסטרית. האוסטרים אינם מצליחים להבין את החשיבות של הדפסת כסף. ריבית נמוכה היא עוד דרך, לא הטובה ביותר אבל טובה מכלום, להפעיל את מדפסת הכסף.
אהבתיאהבתי
יוקר הדיור חיובי לצמיחת המשק, כפי שהיא נמדדת במספרים. אבל אני הראשון לומר שהצמיחה כפי שהיא נמדדת במספרים לא בהכרח משקפת את המציאות.
אהבתיאהבתי
דרך אגב, אני הסברתי את החשיבות של הדפסת כסף בעיקר בפוסט הזה
https://tamritz.wordpress.com/2013/08/14/%D7%A2%D7%9C-%D7%90%D7%99%D7%A0%D7%A4%D7%9C%D7%A6%D7%99%D7%94-%D7%95%D7%93%D7%99%D7%A4%D7%9C%D7%A6%D7%99%D7%94-%D7%9C%D7%9E%D7%94-%D7%93%D7%99%D7%A4%D7%9C%D7%A6%D7%99%D7%94-%D7%9B%D7%94-%D7%A8%D7%A2/
אהבתיאהבתי
אורי רדלר:
http://mida.org.il/2014/06/10/%D7%A2%D7%9C-%D7%A1%D7%A3-%D7%AA%D7%94%D7%95%D7%9D-%D7%A6%D7%A2%D7%93%D7%99-%D7%94%D7%99%D7%99%D7%90%D7%95%D7%A9-%D7%A9%D7%9C-%D7%94%D7%91%D7%A0%D7%A7-%D7%94%D7%9E%D7%A8%D7%9B%D7%96%D7%99-%D7%94/
אהבתיאהבתי
לא התאפקתי והגבתי לו
אהבתיאהבתי