בעקבות הנס של וורגל

סיפור "הנס של וורגל", המופיע בבלוג הכלכלה האמיתית, מתאר ניסוי שנערך במהלך השפל הגדול בעיר וורגל שבאוסטריה. ראש העיר החליף את כסף המדינה בכסף מקומי, וכך הוליך את העיר לשגשוג כלכלי. איני יודע מה מהסיפור קרה באמת וכמה מדייקים בבלוג בתיאור פרטיו. בדרך כלל תיאורים כאלו אינם מאוד מדויקים אם אינם מסתמכים על מקורות ראשוניים אמינים ומפורשים. אך לצורך העניין אניח שהסיפור אירע כמתואר. אני אפילו חושב שיש סיכוי טוב שהניסוי בוורגל, כפי שמתואר בבלוג, אכן היה נוחל הצלחה. כפי שהזכרתי בפוסט הקודם, הסיבה לשפל הכלכלי הנורא שהתרחש באותה תקופה והביא בסופו של דבר לעליית הנאציזם ולשואה, היא מדיניות שהתבססה על סירוב עיקש להדפיס מספיק כסף, ממש כפי שכיום הבנק האירופי המרכזי מסרב להדפיס מספיק כסף לצורך מדינות הדרום, יוון, ספרד ופורטוגל וכך יוצר בהן אבטלה עצומה.   במצב זה אם נוטשים את המטבע המונפק בקמצנות ועוברים למטבע אחר, שאותו מדפיסים בנדיבות, השפל ייהפך לשגשוג, ואכן כך מסופר שעשו בוורגל – החליפו את המטבע הדפלציוני במטבע שהודפס בנדדיבות.

כמה נדיבה הייתה הדפסת הכסף בוורגל? נדיבה באופן שאין לתאר. כידוע, הורדת ריבית היא צורה של הדפסת כסף. בוורגל הנהיגו ריבית שנתית שלילית של 12%!!  יש אמנם קושי להנהיג ריבית שלילית, בשל היכולת של אנשים לצבור מזומן, אך בוורגל התגברו עליה על ידי כך שהתנו את תוקף השטרות ברכישת בולים ובהדבקתם על השטר. שיטה יצירתית, גם אם מייגעת.

לסיכום, ללא קשר למה שקרה בפועל, מדובר במעשייה נפלאה עם מוסר השכל אמיתי ומשכנע. השאלה היחידה היא מה למעשייה זו ולהשקפת אנשי הכלכלה האמיתית. הם הרי טוענים שהריבית הנמוכה שמנהיג כיום בנק ישראל היא אם כל חטאת. אם ריבית של 1% לערך נראית להם כאסון, מדוע להם להלל ריבית שלילית של 12%, הנמוכה לאין שיעור.

30 תגובות על ״בעקבות הנס של וורגל״

  1. הרעיון שם הוא לבוא עם פתרונות מנוגדים למקובל ע"י השלטונות. זהו אתר חובב קונספירציות, כל מה שעושה הממשלה הוא נגדנו לכן כל מי שנגד המשטר הואלצידנו. לכן סמים צריכים להיות חוקיים, כסך חליפי זה טוב וחיסונים הם מירמה והפסים שמאחורי מטוסים הם רעל לסמם אנשים. זה לא משנה אם הרעיונות באתר סותרים את עצמם, חובבי קונספירציה נוטים להאמין ברעיונות שסותרים את עצמם. העיקר לחשוב באופן אישי וללמוד לבד ולא לקבל את מה שהמדינה אומרת כמובן מאליו. ואם אתה מסכים עם המדינה לא הפנמת את הרעיון אם אתה חושב שהמדינה טועה סימן שעכשיו אתה מתחיל להיות אינדבידואל

    אהבתי

  2. לענ״ד אתם קצת מפספסים.
    המטרה להבנתי הינה הינה שינוי המצב המוניטרי הקיים. לכן הביאו דוגמא של מטבע חליפי, על מנת להראות שלא חייבים לחיות בקיבעון שיש רק שיטה אחת שעובדת. לא נראה לי שהיללו שם את הריבית השלילית, אלא הדגישו את ההצלחה של שיטה שונה. לא צריך לחפש בכוח משהו ״להכנס״ בו.

    לגבי ה״קונספירציות״, אני חושב שהלכתם רחוק מידי. כפי שציין המגיב מעלי מדובר פה בעידוד לחשיבה אישית ביקורתית, אבל מכאן ועד לקרוא לזה קונספירציה נשמע כמו אחלה פטרוניזם / סתימת פה. זכותך המלאה לשלול, אבל למה לזלזל?

    אהבתי

  3. בשוויץ יש רבית שלילית לחלק מהמפקידים הזרים. אני משער שזה תורם לשגשוגה של שוויץ. מה דעתך ?
    האם הרעיון של ריבית שלילית לא מקלקל את הרעיון של אשראי ואת תפקיד הבנקים ? הבנק לא סתם שומר לי על הכסף, אלא ע"י כך שהוא מעביר אותו הלאה, הוא מאפשר לחסרי הון ליצור משהו חדש. הבנק למעשה משתף אותי בסיכון ובתמורה נותן לי ריבית.

    אהבתי

  4. כיום בשוויץ התרומה העיקרית לשגשוג, במישור של המדיניות המקרו-כלכלית, באה ממדיניות קניית המט"ח המטורפת שלהם. לישראל יש יתרות מט"ח עצומות, אבל לשוויץ, מדינה עם אותו מספר תושבים, יש יתרות מט"ח גדולות פי שישה. וכמובן, זו מדינה מאוד מאוד מוצלחת בהרבה מישורים אחרים.

    צריך להבין שאם תונהג ריבית שלילית כמו שצריך, הרעיון יהיה שלהחזיק סתם מזומנים בכספת יהיה מאוד מאוד לא משתלם, כי יצטרכו להדביק עליהם בולים יקרים כמו שעשו בוורגל, כדי להשאיר אותם בתוקף. לעומת זאת, הבנק אמנם ייתן ריבית שלילית אבל היא תהיה פחות יקרה מאשר עלות הבולים, וכך מי שיפקיד כספו כדי שיהיה בו שימוש לשם מתן אשראי ירוויח משהו, באופן יחסי לאלטרנטיבה של שמירה מתחת לבלטות.

    אהבתי

  5. אני לא חושב שאני מחפש עילה להיכנס באנשי הכלכלה האמיתית. אבל פה הם נתנו דוגמה שהצלחתה נובעת בבירור ממדיניות שהם מוקיעים. זה דבר משונה.

    יש באתר שלהם ניחוח קונספירטיבי. עם זאת, כפי שאמרתי בעבר, אני מסכים עם חלק משמעותי מהניתוח שלהם לבעיות המשק. אני אפילו לא שולל את הפתרון שלהם, רק שהוא הדרך הקשה, המסובכת והלא מעשית להשיג מה שאפשר להשיג בדרכים פשוטות שנמצאות כבר בשימוש.

    אהבתי

  6. אני מסכים שריביות נמוכות מובילות לניפוח מחירים, אבל לא חושב שהניתוח הכלכלי שעשה הפרשן הנ"ל הוא רציני. הסיבה לצלילת מחירי הדירות בארה"ב והתפוצצות משבר הסאב-פריים הייתה ראשית, עלייה של ההיצע בתחום הנדל"ן על פני הביקוש. שנית, מימון דירה על ידי משכנתא ב-95%, דבר שהותיר מרווח בטיחות אפסי לבנק. שלישית, גיבוי של ההלוואה רק על ידי ערך הנכס מבלי יכולת לרדת ליתר נכסיו של החייב. כל אחד מגורמים אלו רחוק מאיתנו מאוד.

    עליית ריבית תוביל לירידת מחירים, אבל לא בקנה מידה שיפוצץ בועה, ובכל מקרה עד שהמצב הכלכלי יצדיק העלאת ריבית הזמן רב.

    אהבתי

  7. אני חושב שהתפוצצות הסאב פריים היתה בעיקר בשל מניפולציות פיננסיות. אם הבנתי נכון עיקר הנזק נגרם כשחברות הביטוח, בעיקר AIG סבלו הפסדים עצומים כיון שהיו "ביטוחים" פיננסים בסדר גודל גבוהה יותר מההלואות עצמן. זאת אומרת היו הימורים על התמוטטות השוק וזה יצר אפקט של כדור שלג. אגב מחירי הדירות באיזורים מסויימים באמריקה הוא נמוך בצורה מפתיעה. במחיר של דירה בתל אביב אפשר לקנות מספר בתים יפים בלאס וגאס. זה האופםי האמריקאי שיצר את המשבר, זה לא היה קורה באירופה או באסיה.
    אין שום דבר רע ביצירת כסף מקומי בקנה מידה "דכונתי" אבל אני לא מבין מדוע יש שטוענים שזה הפתרון לבעייה. זו לא הבעייה.

    אהבתי

  8. "זה האופי האמריקאי שיצר את המשבר, זה לא היה קורה באירופה או באסיה". תיזהר עם הניבוי הזה. תבדוק מה קרה ביפן ב-1990, ובקרוב כנראה נראה גם בסין מפולת שלא תיאמן.

    אהבתי

  9. ביפן לאנשים יש והיו חסכונות, זו הסיבה שהמדינה לא התמוטטה (עדיין), אם תתבונן על החוב היפני תראה שחלקו הגדול הוא לאזרחים ולא לזרים. באמריקה האופי והחינוך הם לחיות על חשבון העתיד. מההכרות שלי מקובל שלכל מי שיש שם בית אחרי כמה שנים של תשלומים הוא עושה חידוש משכנתה ומוציא את הכסף שהוא צבר ומשתמש בו לטיולים. זו הנורמה. כולם תמיד הוציאו את הרווח שלהם מעלית המחירים. ברגע שמחירי הבתים ירדו מיד כולם נתקעו עם משכנתה גבוהה מערך הבית ולא יכולו לשלם. בדרום מזרח אסיה כשהיתה מפולת ב90 ל 30 אחוז מבעלי הבתים היו בתים בערך נמוך מערך המשכנתה אבל הם המשיכו להחזיק אותם. לגבי סין, יש אומנם מספר אדיר של בתים שעומדים ריקים, אבל השיטה שם שונה, בהרבה מקומות קונים להשקעה ואי אפשר לגור כי אין שרותים קהילתיים עד שממשלה האיזורית מחליטה להפעיל איזור. סינים חסכנים מאדץהמצב בסין מסוקר על ידי אנליסטים אמריקאים שלא מבינים מה שקורה שם ועוינים את סין. שם גם הממשלה יכולה להגיב מהר כי זו לא דמוקרטיה.

    אהבתי

  10. עוד מאותו אנליסט בהתייחסו להדפסת הכסף המאסיבית של האמריקאים:
    "הרעיון שאפשר להבריא כלכלה ע"י הדפסת כסף הוא אווילי, זהו רעיון שמעולם לא עבד וכנראה שגם לעולם לא יעבוד. הבעיה של כלכלת ארה"ב נעוצה ברמות נמוכות מדי של חיסכון, השקעה וייצור. ומנגד הכלכלה סובלת מרמות חוב גבוהות מדי, ממשלה גדולה מדי ורגולציה חונקת. הבעיות האלה לא נפתרו מאז 2008, וברובן – בעיקר מבחינת החוב והרגולציה – הן רק החמירו.
    הדפסות הכסף אינן פותרות דבר, אך הן כן יוצרות בועות נכסים– בעיקר בנדל"ן ובמניות, ובועות אלה יוצרות תחושה כוזבת של עושר ומראית עין של התאוששות. ייתכן שהפדרל ריזרב זיהה בטעות את הבועות האלה כהתאוששות אמיתית ולכן החליט לצמצם את קצב ההדפסות. כזכור, הפד לא זיהה את בועת הנדל"ן ולא את בועת נאסד"ק לפניה. אין שום סיבה לחשוב שההבנה הכלכלית של המוסד הזה השתפרה בשנים האחרונות"

    אהבתי

  11. גלעד אלפר הוא אוסטרי אדוק. מצד אחד נחמד לקרוא כותבים כאלו כאשר רוב רובה של התקשורת הכלכלית בארצנו היא כמעט מרקסיסטית. מצד שני, יש לי ביקורת חריפה על האסכולה האוסטרית והשקפותיה, שכבר הרחבתי לגביה בעבר:
    https://tamritz.wordpress.com/2013/08/25/%D7%99%D7%A9-%D7%91%D7%A2%D7%99%D7%94-%D7%A2%D7%9D-%D7%94%D7%AA%D7%99%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%94-%D7%94%D7%90%D7%95%D7%A1%D7%98%D7%A8%D7%99%D7%AA-%D7%97%D7%9C%D7%A7-%D7%A9%D7%A0%D7%99/

    אהבתי

  12. אני חושב שצריך להבין את המהלכים הכלכלים בארה"ב קצת אחרת מאשר אלו של אירופה, או אנגליה או יפן. בארה"ב בפרוש הם מנסים להרויח זמן, זו היתה הכוונה הראשונית, הם התבססו על מסקנות משבר שנות השלושים. הם מחכים שדור חדש של מנהלים, ביחוד בתחום הפיננסים, יסתגל למצב הקיים והכלכלה החופשית תעשה את שלה. מחירי הבתים התיצבו, ואפילו בתחום התעשיה מדובר על עתיד של יצור באמריקה שיהיה זול יותר מאשר באסיה. ההתפתחות הטכנולוגית שתפסה תנופה תעשה את היצור באמריקה זול ויעיל יותר וגם הצריכה תגדל ואפילו היצוא. מדובר על ירידת התלות של אמריקה בנפט וגם הפוליטיקה שלה משתנה והם מתחילים להיות מעורבים במה שקורה בשאר העולם, הכל משולב. 6 שנים עברו מאז המשבר הגדול ואפשר לומר שהם הצליחו.הדולר נשחק אבל לא יותר מדי ויש בו עדיין אמון ולא היו משברים גדולים מדי למרות שהחוב רק גדל ובוודאי שהחסכון לא גדל. בינתיים הכל בסדר. אם הרפובליקנים יזכו בבחירות בסוף השנה אולי יהיו זעזועים.

    אהבתי

  13. "וגם הפוליטיקה שלה משתנה והם מתחילים להיות מעורבים במה שקורה בשאר העולם"- דווקא אובמה שינה את מדיניות החוץ האמריקאית , והוריד את רמת ההתערבות האמריקאית בנעשה בעולם (יש עליו ביקורת בנושא) .

    "בינתיים הכל בסדר"- קברניטי הכלכלה האמריקאית, עושה רושם , לא יודעים מה לעשות הלאה. יש ויכוחים ב fed אם להעלות ריבית ולהפסיק עם ההקלה הכמותית (בשנה וחצי האחרונות השווקים התנהגו בצורה מאוד מוזרה: כשהיו נתוני מיקרו שליליים על הכלכלה האמריקאית אז הניחו שהזרמת הכספים ע"י הפד תמשך ושוקי ההון עלו, וכשהנתונים היו חיוביים אז הניחו , לרגע, שההזרמה תפסק והשווקים ירדו דווקא). הסינים והיפנים מחזיקים את החוב האמריקאי (מה יקרה אם יתחילו למכור? הרי התשואה נמוכה והדולר רק נחלש). הסינים והגרמנים קונים זהב בכמויות (מעניין למה).
    ולא הזכרתי את "מלחמת המטבעות" שמתחוללת בשנים האחרונות.
    רוצה לומר, הולכים על קצה הצוק, ובינתיים הכל בסדר.

    "מחכים שדור חדש של מנהלים, ביחוד בתחום הפיננסים, יסתגל למצב הקיים"- לא ברור למה המשורר התכוון. החשיבה הכלכלית היא לרוב לקדנציה הבאה, ולא לדור הבא…

    אהבתי

  14. בינתיים הכל בסדר ויישאר כך להערכתי. הפד באמת לא מנסה לשנות את הסיטואציה מהיסוד, אלא כדבריך, להמתין שהזמן יעשה את שלו. הם ממתינים שרוח היזמות ולקיחת הסיכון תשוב לשווקים, והיא אכן שבה לאט לאט.

    אהבתי

  15. חושב שהגזמת עם מטאפורת קצה הצוק. כל עוד הפד ממשיך בהקלה הכמותית, לא רואה כוח בעולם שיחזיר את המשבר לשיאו.

    אהבתי

  16. סליחה באמת התכוונתי לומר שהאמריקאים מתחילים להיות פחות מעורבים. זה גם מתאים לכלל הדברים שהעלתי שם. אובמה דואג יותר למדיניות הפנים. סביר שבעת משבר כלכלי לא יהיה רצון להוציא כספים על הרפתקאות בחוץ. זו הנטיה של הרפובליקנים לתחזק את הצבא. אני חושב שיש פה גם לחצים מצד חברות גדולות והרפובליקנים ואפילו אנשי צבא בעצמם, הסינים שינו את המדיניות שלהם ויותר מפנים יצור לצריכה עצמית ומפתחים שווקים מקומיים לכן הם הפסיקו לקנות אג"ח אמריקאי. אגב ביחס השיווק שלהם למדינות הקרובות הם במאזן שלילי ולכן הם חייבים להמשיך ליצא לאמריקה.
    לגבי הטענה שלך שהמחשבה הכלכלית היא לרוב לקדנציה הבאה בלבד, אני לא בטוח בזה, הם רוצים אמריקה חזקה. לפני כמה שנים דיברו על כך שאמריקה בדרך להעלם מההגמוניה העולמית אבל כל הסימנים מראים שהיא בדרך להתחזק שנית. מה יקרה באירופה או יפן ואיך זה ישפיע על העולם?

    אהבתי

  17. טוב לא הבנתם בכלל את הדוגמה של וורגל אבל לא משנה,אתם אנשים חכמים ומי שרוצה להבין יבין.
    ערן בעל האתר הכלכלה האמיתית בכלל לא תומך בהעלאת ריבית התבלבלתם עם אתר בועת נדלן.
    הוא אומר שאם יעלו את הריבית יהיה מיתון – אם הריבית שלילית ויש חובות עצומים אז יש אינפלציה – מה שבאמת קורה בפועל(אם לא דרך מחירי המזון שזוחלים למעלה בכמה אחוזים בשנה(בממוצע) אז דרך בועות נכסים(מניות,נדלן וכד')).

    אהבתי

  18. לא הבנתי את וורגל. אם לעיריה אין כסף איך היא יכולה לתת ניר שהיא לא יכולה לפדות? זה דומה יותר לנכיון צ'קים. אם כולם רוצים לעבוד ואין כסף למחזור אז פתרון הבעיה הזו יפתור את בעיית העולם?
    מה שאני לא מבין זה מדוע התוצא הלאומי הגולמי של ישראל מגיע כמעט לזה של גרמניה וצרפת ועדיין האנשים עניים יותר מתמיד. או לפחות מרגישים ככה

    אהבתי

  19. עוני צריך למדוד על ידי דברים אמיתיים – מתוחלת החיים, גודל הדירה במ"ר לאדם, קלוריות יומיות, אחוז בעלות על מכונית, סמרטפון ומכונת כביסה. לא מתחושות מעורפלות שעולות כתוצאה מקריאת עיתונות כלכלית צעקנית.

    עם זאת אני מסכים שהשוואת התמ"ג עם גרמניה וצרפת נשמעת כרגע טוב מדי. יכול להיות שהסיבה לכך היא ששינו דרך החישוב של התמ"ג ורק ישראל עשתה כבר את החישוב המחודש. כך שמספרי המדינות האחרות מוטים כלפי מטה.

    אהבתי

  20. "נשמע שמתנגד להורדת ריבית אבל יכול להיות שטעיתי":
    טעית.
    הטרחתי וקראתי את המאמר שלינקקת אליו(שוב מן הסתם אחרי כשנתיים) ואין שום עידות שהוא מתנגד להורדת ריבית.
    למשל אם אני אגיד ביבי לא טוב,מייד יתעורר חשד שאני שמאלני אבל זה
    הקופסה הצרה שאתה חי בה.
    בקיצור לא נאמר במאמר שהוא מתנגד.

    אהבתי

  21. נשאר לעיריה מעט כסף בקופה ולכן תמיד אפשר היה לפדות את הכסף של העיריה ולקבל כסף של המדינה.
    לעיריה גם היו המון חובות אבל חובות אלה לא היו מידיים לכן היה אורך נשימה
    לשחק עם הכסף של העיריה ולגלגל אותו מהר – הצלחה מסחררת שהאנשים כאן לא מסוגלים לקלוט.
    אני מבין שזה פציעה לאגו – אבל צריך להתעלות בשלב מסוים.
    גם הפתרון לסרטן(לפני שחולים בו אבל גם שאין עוד נזק נרחב לרקמות) של אכילת מזונות מרים טבעית כמו שקדים מרים,חרצנים של פירות מסוימים ועוד לא מקובל – ובכל זאת הוא עובד למרות שהוא מאוד פשוט ומאוד "טיפשי".

    אהבתי

  22. אלדד
    התבוננתי בחלק מהסרט. תקרא מעט באינטרנט על הסיבות שגורמות לאנשים להאמין בקונספירציות, אנשים שמאמינים בקונספירציות גם מאמינים בכאלו שסותרות אחת את השניה.
    לגבי הנס של וורגול, ממש כמו לגבי הנס של ציאניד שמרפא סרטן ונקרא B17 שלא לצורך, שניהם רעיונות דומים.
    מדוע שהנס של וורגול יעבוד? הוא יעבוד בתנאים מסויימים מאד, הוא יעבוד באזור מקומי קטן במצב של אבטלה תוך כדי דיפלציה כבדה וגם אז אם כולם משתפים פעולה ללא רמאויות, וזה בדרך כלל קורא מחוסר ברירה.
    תתבונן על 60 השנים האחרונות בהסטוריה, משך חיי אדם, היתה את הכלכלה הטובה ביותר שיצרה והתקדמה יותר מכל תקופה אחרת בהסטוריה. אם אתה מתחת לגיל 30 יש לך סכוי לחיות מעבר לגיל 50 ואולי לנצח רק בשל התפתחויות שנגרמו מהכלכלה הזו. ואם אתה רוצה לחיות חיים ארוכים ולא למות מסרטן תמנע מחיי מתח. זה טוב יותר למערכת החיסון יותר מכל תרופה לא מקובלת

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: