בהמשך לדיון על אי שוויון בפוסט הקודם – אחת הטענות בגנות התגברות אי השוויון היא שהוא מוביל לעולם לא דמוקרטי. העשירים משתמשים בכספם כדי להכתיב מה יהיה ומה יקרה. הטענה הזו מעידה בעיקר על יכולתם המופלאה של אלו שטוענים אותה להתנתק לגמרי מהמציאות. המציאות היא הפוכה לגמרי – כוחם של העשירים הוא שמאפשר בקושי את קיומו של דיון דמוקרטי כלשהו.
כידוע לכל אחד, האליטות המשמשות בתפקידים בכירים בתקשורת ההמונים הן בעלות דעות שמאל. גם רוב העשירים הם בעלי דעות כאלו. מי שלא מאמין, מוטב לו שיסתכל במפת ההצבעה במנהטן, האזור העשיר בארה"ב, שם הביס אובמה את רומני על נקלה. בנסיבות אלו, כמעט אין פיתחון פה לדיון דמוקרטי. משום שהתקשורת כולה נשלטת רק בידי צד אחד. מה שמציל קצת את התמונה הוא שקיימים כמה אילי הון שיש להם המון כסף והמון נחישות לאזן את שליטת השמאל בתקשורת. בישראל זהו שלדון אדלסון. בבריטניה ובארה"ב זהו בעיקר רופרט מרדוק. באופן אישי אני רחוק מלהיות ימני קיצוני, ובחלק ניכר מהסוגיות אני בעל עמדות שמאל. לעתים קרובות הדעות שמבטאים הביטאונים של אדלסון ושל מרדוק נראות לי קיצוניות ונבערות, ועדיין ברור לי שאלו דעות שמשותפות להמוני אנשים, ולא היו נשמעות אלמלא היו בעלי הון שמוכנים לממן את פרסומן, כנגד תקשורת המיינסטרים.
כאשר אנשי השמאל מלינים על כך שהכסף הגדול פוגע בדמוקרטיה, הם מתלוננים בעצם על כך שהכסף הגדול מונע השתלטות מוחלטת של השמאל על הדמוקרטיה. על הכוח הגדול של השמאל בתקשורת תעיד העובדה שבישראל העיתונים הכלכליים, כגון גלובס, כלכליסט ובמידה מסוימת גם דה מרקר, נשלטים בידי אנשים עשירים מאוד, ועדיין, לכאורה כנגד האינטרס האישי של בעליהם, הם הופכים את עצמם לביטאונים סוציאליסטיים חד צדדיים, גרסה מודרנית של "על המשמר". כאילו חומת ברלין לא נפלה מתישהו.
ואוו. זה לא נשמע הגיוני. אתה מציג רק זוית ראיה צרה מאד. מדוע העשירים של השמאל טורחים לצאת נגד האינטרסים של עצמם אם כך?
לדבריך רק העשירים יכולים להביע דעה משני הצדדים.
מקובל לטעון שבארה"ב הרפובליקנים מיצגים את הצד האמיד והדמוקרטים את המיעוטים העניים. הרי כל האובמה קר ותשלומי השלמות ההכנסה מיועדים לשכנע את העניים להצביע לשמאל.
ומה עם כל הלובינג שמקובל וחוקי ומיצג את בעלי האמצעים?
נראה לי שאתה מגדיל מעל כל פרופורציה מקרים יוצאי דופן
אהבתיאהבתי
שני רופאים מפלורידה, שקיבלו את השכר הגבוה ביותר משירות הבריאות הממלכתי מדיקייר ב–2012, הם שניים מהתורמים הגדולים ביותר למפלגה הדמוקרטית.
קטע מכתבה בדה מרקר מ ה 13 לחודש שתומך בטענתך. אבל עשירים תורמים לשני הצדדים ומבקשים עזרה משני הצדדים וכך היה תמיד. אני מתחיל לחשוב שהדמוקרטים החליטו שההתעשרות החדשה בעולם הטכנולוגיה יכולה לסייע לעניים ובמקום להלחם במתעשרים צריך למצוא דרך להעביר את הרווחים למטה.
עדיין אין לי ספק שהעשירים משפיעים חזק מאד על הדמוקרטיה, הם יכולים להעביר החלטות שנוחות למיעוט העשיר ויש להן השפעה גדולה על חיי הכלל. מהטלת מכסי יבוא ואיום במלחמות ועד מניעת מלחמות מסיבות כלכליות או נקיטת צעדים לטווח קצר בלי להתחשב בעתיד. הרי את התנועה המתנגדת לרעיון של אפקט החממה מממנים עשירים בעלי אינטרסים. יש טענות שאמריקה מתערבת בעולם בהשפעת יצרניות הנשק.
ובכלל מי אמר שדמוקרטיה זה הדבר הטוב ביותר? בסין אין דמוקרטיה והם מצליחים לא רע. קראתי היום שגם שם 50 העשירים הגדולים ביותר בבית הנבחרים הסיני מחזיקים עושר גדול פי 60 מ 50 חברי בית הנבחרים האמריקאים העשירים ביותר.
.
הנה כתבה שקשורה לנושא השיחה, קצת שיטחית וארוכה אבל יש בה נקודות לא רעות
http://www.themarker.com/magazine/1.2284024
אהבתיאהבתי
בארצות הברית העניים הלבנים מצביעים לרפובליקנים ואילו העניים השחורים מצביעים לדמוקרטים. האליטות הלבנות העשירות מצביעות לדמוקרטים ברובן, כפי שאפשר לראות בתמונת ההצבעה במנהטן.
הלובינג מייצג אינטרסים ספציפיים, לא את האינטרסים של העשירים כמכלול. הרבה פעמים יש עשירים משני הצדדים של ויכוח כלכלי וכל אחד עושה לובינג משלו.
עשירים אינם מצביעים בדרך כלל לפי האינטרס האישי שלהם ובכלל בני אדם אינם נוטים לגבש עמדות פוליטיות לפי אינטרס אישי צר. זו מסקנה ידועה בפסיכולוגיה פוליטית. כבר אמרתי פעם שהרבה יותר אנשים הצביעו לשלי יחימוביץ ברמת אביב ג' מאשר בדימונה או בטבריה. ואנחנו יודעים איפה יש הרבה יותר עשירים.
אהבתיאהבתי
אני חושש שעל השמאל דווקא משתלטת רוח של מלחמה בעשירים, כמו שניסה להנהיג פרנסואה הולנד בצרפת. זו שגיאה חמורה בעיניי.
הכתבה מאוד מעניינת, ונותנת חומר למחשבה, אבל כמובן שהיא ספקולטיבית. אף אחד לא באמת יודע לאיזה כיוון יובילו הטכנולוגיות העתידיות מבחינת שוק העבודה.
אני כותב עוד פוסט עכשיו בעקבות תגובתך.
אהבתיאהבתי