מלפפונים, עגבניות, תפוזים וענבים

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת את מדד המחירים לצרכן מדי חודש בחודשו. יש טענה שהלמ"ס מוליכה שולל וממעיטה בהערכת המדד, בשל כל מיני התאמות בעייתיות שהיא עושה לשם חישוב ההתייקרויות. אנשי הקונספירציות יסברו שהכול במטרה להגדיל באופן מלאכותי את נטל המס (שמוטל על רווחים בניכוי המדד), או ליצור רושם שווא של צמיחה ריאלית מופרזת (בעוד שלמעשה הצמיחה נובעת מהתייקרות). החלטתי להרכיב מדד פשוט שמורכב משני סוג הירקות ומשני סוגי הפירות האהובים עליי, ולבדוק כמה התייקרו מאז 1993. זה אמור להיות מדד אמין יותר מהמדד הכללי, מאחר שמדידת מחירים של פירות וירקות פשוטים אמורה להיות קלה ובשקיפות גבוהה.

ובכן – מלפפונים התייקרו ב-156%. עגבניות התייקרו ב-120%. תפוזים התייקרו ב-40% ואילו ענבים הוזלו (!) ב-45%.  ובממוצע הכול התייקר ב-67%.  ומה קרה למדד הכללי באותו זמן?  עלה ב-115% – פי שניים!  מסקנה אפשרית (אך לא בהכרח סבירה): הלמ"ס מגזימה בחישוב המדד הכללי. מסקנה אפשרית אחרת: כל המשק צמוד פחות או יותר למחיר העגבניות.  עוד שאלה:איך זה יכול להיות שהתפוזים הוזלו יחסית, אם חיסלו את כל הפרדסים?

2 תגובות על ״מלפפונים, עגבניות, תפוזים וענבים״

  1. אולי הדולר החזק אחראי למחירי תפוזים זולים מספרד. גם היורו נחלש. מה שהתייקר זה המסעדות. מרכיב האוכל לא כל כך גדול. ביגוד הוזל וגם הוא יבוא.

    אהבתי

  2. השקל החזק ללא ספק תרם לירידת האינפלציה. זו הסיבה שלדעתי עכשיו כשאנחנו צריכים קצת אינפלציה כדי להגיע ליעד של הממשלה, והאינפלציה נמוכה מדי, צריך פיחות.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: